• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Jednoduché rakvičky se šlehačkou

    Dne: 9. 10. 2023 · Aktualizováno: 11. 12. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 5Sdílení

    Klasika z českých cukráren, to jsou rakvičky z křehoučkého žloutkového těsta, bohatě zdobené šlehačkou. Mám pro vás jednoduchý recept s detailním postupem, díky kterému se vám domácí rakvičky povedou napoprvé.

    Dvě rakvičky se šlehačkou podávané na dezertním talířku.
    Obsah skrýt
    ➜ Co jsou rakvičky?
    ➜ Suroviny
    ➜ Formičky na rakvičky
    ➜ Poznámka k vejcím
    ➜ Postup na domácí rakvičky
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Jednoduché rakvičky se šlehačkou

    ➜ Co jsou rakvičky?

    Rakvičky jsou oblíbený český zákusek, jehož základ tvoří dutý korpus ze žloutkového těsta, pečený ve speciálních kovových formičkách. Upečená rakvička se na povrchu zdobí elegantní vlnou ze šlehačky.

    Rakvičky mají velmi jemnou chuť, díky absenci mouky jsou přirozeně bezlepkové.

    Ač se může zdát, že se jedná o sofistikovaný zákusek, je příprava rakviček překvapivě jednoduchá a rychlá. Já je dělávám při nejrůznějších rodinných oslavách, kde rakvičky vždy sklidí velký úspěch.

    MŮJ TIP: Máte rádi drobné cukroví? Zkuste mrkvánky s povidly, chutnají fantasticky!

    ➜ Suroviny

    Suroviny na rakvičky včetně popisků.

    Na přípravu domácích rakviček se šlehačkou potřebujete:

    • Vaječné žloutky; základ rakvičkového těsta
    • Celé vejce; bílek pomůže rakvičky při pečení lépe držet pohromadě
    • Cukr; používám kombinaci jemného krupicového cukru a moučkového cukru. Krystalky krupicového cukru pomůžou vejce lépe našlehat, moučkový cukr zase těstu propůjčí hustou sametovou texturu.
    • Špetka soli; pro chuťový kontrast
    • Pevný tuk; na vymazání formiček na rakvičky. Nejlepší je obyčejné sádlo, stejně dobře však poslouží i máslo.
    • Šlehačka; šetřím si práci a kupuju kvalitní šlehačku s vanilkovou příchutí ve spreji. Je to rychlé a nastříkaná šlehačka vypadá velmi dobře. Pokud však máte zkušenost s domácí přípravou šlehačky, směle do toho!

    Dále potřebujete: ruční mixer se šlehacími metlami, formičky na rakvičky a plech na pečení.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Formičky na rakvičky

    Kovové formičky na rakvičky.

    Rakvičky se tradičně pečou ve speciálních kovových formičkách, které opravdu připomínají malé rakvičky. Mají půdorys obdélníku, odspoda nahoru se kónicky rozšiřují.

    Formičky seženete v domácích potřebách. Dívala jsem se na ceny u nás v Liberci, jedna formička stojí 7 Kč (podzim 2023).

    Rozměr formičky na rakvičku je kolem 10 cm délka x 3 cm šířka.

    ➜ Poznámka k vejcím

    Pro krásně našlehané rakvičkové těsto použijte vejce ohřátá na pokojovou teplotu. V praxi to znamená, že je tak hodinu předem vyndáte z ledničky a necháte na kuchyňské lince.

    Pokud jste jako já a zapomenete, poradím jednoduchý trik: Do mísy natočte teplou až horkou (nikoliv vařící) vodu a vejce do ní na 10 minut ponořte.

    Rozpůlená rakvička se šlehačkou, uvnitř je vidět dutina.

    ➜ Postup na domácí rakvičky

    Naučte se, jak udělat rakvičky v šesti jednoduchých krocích!

    Příprava formiček

    KROK 1/6: Čisté a vysušené formičky na rakvičky vytřete pečlivě ze všech stran trochou tuku (foto 1). Dejte je do ledničky, aby tuk zatuhnul.

    Já vždy vyskládám vymazané rakvičky na prkénko, o kterém vím, že se mi do ledničky v pohodě vejde.

    Vymazávání formiček na rakvičky sádlem.

    Jak udělat těsto na rakvičky

    KROK 2/6: Do šlehací mísy vložte žloutky a celé vejce, špetku soli. Začněte postupně šlehat mixérem se šlehacími metlami. Nejprve na menší rychlost, tu postupně zvětšujte.

    K vejcím přisypávejte v dávkách oba cukry, krupicový i moučkový (foto 2). Pokud jsou vejce ohřáté na pokojovou teplotu, do pěti minut byste měli mít v míse krásně našlehané, husté a lehoučké žloutkové těsto (foto 3).

    Příprava žloutkového šlehaného těsta na rakvičky.
    Vyšlehané těsto na rakvičky v bílé míse, jsou vidět dvě šlehací metly od mixéru.

    Plnění formiček těstem

    KROK 3/6: Z lednice vyndejte vymazané formičky na rakvičky. Lžící nabírejte žloutkové těsto a každou formičku naplňte z poloviny (foto 4). Ne více, při pečení těsto nabyde a přetékalo by z formičky.

    Naplněné formičky přendejte na pečicí plech.

    Plnění formiček na rakvičky žloutkovým těstem.

    Poznámka ode mě: Zkoušela jsem plnit formičky těstem ze 2/3, ale bylo to moc. Rakvička při pečení naběhla příliš a tvar zákusku nebyl ideální.

    Jak péct rakvičky

    KROK 4/6: Troubu předehřejte na 150 °C (horní a dolní ohřev). Plech s rakvičkami dejte bezprostředně po naplnění do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Během této doby rakvičky naběhnou a uvnitř se utvoří dutina.

    Po 10 minutách stáhněte teplotu v troubě na 100 °C a rakvičky dopékejte dalších 30 minut. Za půlhodinu se žloutkový korpus rakviček zcela propeče, na povrchu získají zlatavý nádech (foto 5).

    Upečené rakvičky, na plechu.

    Pozor! Během pečení neotevírejte trouby, žloutkové těsto by se propadlo.

    Jak vyndat rakvičky z formiček

    KROK 5/6: Upečené rakvičky vyndejte z trouby a nechte asi pět až deset minut chladnout. Poté uchopte každou formičku mezi prsty, obraťte dolů a hranou dlaně (nikoliv formičkou) klepněte o pracovní plochu (foto 6). Rakvička by měla z formičky bez problémů vyklouznout.

    Nebo zkuste rakvičkou mírně zaviklat. I tak by se měla z formičky hezky uvolnit.

    Vyklepávání upečených rakviček z formiček.

    Zdobení rakviček šlehačkou

    KROK 6/6: Upečené rakvičky položte zúženější částí na tác a na horní, širší část nastříkejte elegantní vlnu ze šlehačky (foto 7). Hotovo? Pak je nejvyšší čas užít si jeden nebo dva kousky se šálkem dobré kávy nebo čaje!

    Zdobení rakviček šlehačkou.

    Z vyšlehané hmoty ze žloutků a cukru se také připravuje vyfouklé žloutkové cukroví, zvané křehulky.

    ➜ Servírování

    Rakvičky podávejte jako domácí dezert na malém talířku. Jednu sníte na dvě tři sousta. Počítejte s tím, že upečené rakvičky jsou křehké, mohou proto trochu drobit.

    TIP: Šlehačkou zdobte rakvičky těsně před servírováním, zejména pokud použijete přírodní ušlehanou smetanu bez zpevňovacích přípravků. V opačném případě se po chvíli začne šlehačka roztékat a ztrácet ostré kontury.

    Dvě rakvičky se šlehačkou podávané na dezertním talířku.

    ➜ Užitečné tipy

    • Upečené rakvičky (bez šlehačky) skladujte ve vzduchotěsné nádobě, vydrží asi týden. Zabraňte přístupu vzduchu k rakvičkám, v opačném případě navlhnou a ztratí svoji křehkost.
    • Všechno těsto na rakvičky spotřebujte na jedno pečení – ubezpečte se, že máte dostatečné množství formiček. Těsto je šlehané, a pokud byste pekli nadvakrát, bublinky by opadly a těsto by se znehodnotilo.
    • V Česku pečení domácích rakviček zpopularizovala soutěž České televize s názvem Peče celá země, s cukrářem Josefem Maršálkem v roli hodnotícího porotce. Tady je jeho pár tipů k rakvičkám (odkaz na Youtube).

    Další sladké recepty:

    • Dukátové buchtičky – s vanilkovým krémem
    • Nepečený jablečný dort – s piškoty a pudinkem
    • Jednoduchý tvarožník
    Dvě rakvičky se šlehačkou podávané na dezertním talířku.

    Jednoduché rakvičky se šlehačkou

    Petra Kupská
    Klasika z českých cukráren, to jsou rakvičky z křehoučkého žloutkového těsta, bohatě zdobené šlehačkou. Mám pro vás jednoduchý recept s detailním postupem, díky kterému se vám domácí rakvičky povedou napoprvé.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 10 minutes mins
    Vaření / Pečení 40 minutes mins
    Čas celkem 50 minutes mins
    Chod Zákusek
    Kuchyně Česká
    Porce 16
    Kalorie 265 kcal

    Suroviny 

    • 2 ks žloutek - o pokojové teplotě
    • 1 ks vejce - o pokojové teplotě
    • 80 g jemný krupicový cukr
    • 100 g moučkový cukr
    • 1 lžíce sádlo - na vymazání formiček
    • 1 špetka soli
    • 1 dóza šlehačka ve spreji

    Instrukce 

    • Čisté a vysušené formičky na rakvičky vytřete pečlivě ze všech stran trochou tuku. Vymazané formičky dejte do ledničky, aby tuk zatuhnul.
    • Do šlehací mísy vložte žloutky a celé vejce, špetku soli. Začněte postupně šlehat mixérem se šlehacími metlami. Nejprve na menší rychlost, tu postupně zvětšujte.
    • K vejcím přisypávejte v dávkách oba cukry, krupicový i moučkový. Pokud jsou vejce ohřáté na pokojovou teplotu, do pěti minut byste měli mít v míse krásně našlehané, husté a lehoučké žloutkové těsto.
    • Z lednice vyndejte vymazané formičky na rakvičky. Lžící nabírejte žloutkové těsto a každou formičku naplňte z poloviny. Naplněné formičky přendejte na pečicí plech.
    • Troubu předehřejte na 150 °C (horní a dolní ohřev). Plech s rakvičkami dejte bezprostředně po naplnění do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Během této doby rakvičky naběhnou a uvnitř se utvoří dutina.
    • Po 10 minutách stáhněte teplotu v troubě na 100 °C a rakvičky dopékejte dalších 30 minut. Za půlhodinu se žloutkový korpus rakviček zcela propeče, na povrchu získají zlatavý nádech.
    • Upečené rakvičky vyndejte z trouby a nechte asi pět až deset minut chladnout. Poté uchopte každou formičku mezi prsty, obraťte dolů a hranou dlaně (nikoliv formičkou) klepněte o pracovní plochu. Rakvička by měla z formičky bez problémů vyklouznout.
    • Upečené rakvičky položte zúženější částí na tác a na horní, širší část nastříkejte elegantní vlnu ze šlehačky.

    Poznámky

    • Vystačí zhruba na 16 rakviček.
    • Poznámka k vejcím: Pro krásně našlehané těsto na rakvičky použijte vejce ohřáté na pokojovou teplotu. V praxi to znamená, že je tak hodinu předem vyndáte z ledničky a necháte na kuchyňské lince. Pokud jste jako já a zapomenete, poradím jednoduchý trik: Do mísy natočte teplou až horkou (nikoliv vařící) vodu a vejce do ní na 10 minut ponořte.
    • Všechno těsto na rakvičky spotřebujte na jedno pečení – ubezpečte se, že máte dostatečné množství formiček. Těsto je šlehané, a pokud byste pekli nadvakrát, bublinky by opadly a těsto by se znehodnotilo.
    • Při pečení nikdy neotvírejte troubu, těsto by se propadlo.
    • Zdobení šlehačkou: Rakvičky zdobte těsně před servírováním, zejména pokud použijete přírodní ušlehanou smetanu bez zpevňovacích přípravků. V opačném případě se po chvíli začne šlehačka roztékat a ztrácet ostré kontury.
    • Upečené rakvičky (bez šlehačky) skladujte ve vzduchotěsné nádobě, vydrží asi týden. Zabraňte přístupu vzduchu k rakvičkám, v opačném případě navlhnou a ztratí svoji křehkost.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 265kcalSacharidy: 31gBílkoviny: 6gTuky: 13g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Bez lepku, Lehký dezert
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 5Sdílení

    Další recepty:

    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky
    • Tři upečené svatomartinské podkovy sypané moučkovým cukrem, položené na pečicím papíře.
      Svatomartinské podkovy plněné mákem
    • Buchtičky servírované s vanilkovým krémem.
      Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    • Upečené švestkové koláče na plechu vyloženém pečicím papírem.
      Kynuté švestkové koláče s drobenkou

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky
    • Štědrovečerní kuba podávaný s kysaným zelím.
      Staročeský houbový kuba

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT