Klasika z českých cukráren, to jsou rakvičky z křehoučkého žloutkového těsta, bohatě zdobené šlehačkou. Mám pro vás jednoduchý recept s detailním postupem, díky kterému se vám domácí rakvičky povedou napoprvé.

➜ Co jsou rakvičky?
Rakvičky jsou oblíbený český zákusek, jehož základ tvoří dutý korpus ze žloutkového těsta, pečený ve speciálních kovových formičkách. Upečená rakvička se na povrchu zdobí elegantní vlnou ze šlehačky.
Rakvičky mají velmi jemnou chuť, díky absenci mouky jsou přirozeně bezlepkové.
Ač se může zdát, že se jedná o sofistikovaný zákusek, je příprava rakviček překvapivě jednoduchá a rychlá. Já je dělávám při nejrůznějších rodinných oslavách, kde rakvičky vždy sklidí velký úspěch.
MŮJ TIP: Máte rádi drobné cukroví? Zkuste mrkvánky s povidly, chutnají fantasticky!
➜ Suroviny

Na přípravu domácích rakviček se šlehačkou potřebujete:
- Vaječné žloutky; základ rakvičkového těsta
- Celé vejce; bílek pomůže rakvičky při pečení lépe držet pohromadě
- Cukr; používám kombinaci jemného krupicového cukru a moučkového cukru. Krystalky krupicového cukru pomůžou vejce lépe našlehat, moučkový cukr zase těstu propůjčí hustou sametovou texturu.
- Špetka soli; pro chuťový kontrast
- Pevný tuk; na vymazání formiček na rakvičky. Nejlepší je obyčejné sádlo, stejně dobře však poslouží i máslo.
- Šlehačka; šetřím si práci a kupuju kvalitní šlehačku s vanilkovou příchutí ve spreji. Je to rychlé a nastříkaná šlehačka vypadá velmi dobře. Pokud však máte zkušenost s domácí přípravou šlehačky, směle do toho!
Dále potřebujete: ruční mixer se šlehacími metlami, formičky na rakvičky a plech na pečení.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Formičky na rakvičky

Rakvičky se tradičně pečou ve speciálních kovových formičkách, které opravdu připomínají malé rakvičky. Mají půdorys obdélníku, odspoda nahoru se kónicky rozšiřují.
Formičky seženete v domácích potřebách. Dívala jsem se na ceny u nás v Liberci, jedna formička stojí 7 Kč (podzim 2023).
Rozměr formičky na rakvičku je kolem 10 cm délka x 3 cm šířka.
➜ Poznámka k vejcím
Pro krásně našlehané rakvičkové těsto použijte vejce ohřátá na pokojovou teplotu. V praxi to znamená, že je tak hodinu předem vyndáte z ledničky a necháte na kuchyňské lince.
Pokud jste jako já a zapomenete, poradím jednoduchý trik: Do mísy natočte teplou až horkou (nikoliv vařící) vodu a vejce do ní na 10 minut ponořte.

➜ Postup na domácí rakvičky
Naučte se, jak udělat rakvičky v šesti jednoduchých krocích!
Příprava formiček
KROK 1/6: Čisté a vysušené formičky na rakvičky vytřete pečlivě ze všech stran trochou tuku (foto 1). Dejte je do ledničky, aby tuk zatuhnul.
Já vždy vyskládám vymazané rakvičky na prkénko, o kterém vím, že se mi do ledničky v pohodě vejde.

Jak udělat těsto na rakvičky
KROK 2/6: Do šlehací mísy vložte žloutky a celé vejce, špetku soli. Začněte postupně šlehat mixérem se šlehacími metlami. Nejprve na menší rychlost, tu postupně zvětšujte.
K vejcím přisypávejte v dávkách oba cukry, krupicový i moučkový (foto 2). Pokud jsou vejce ohřáté na pokojovou teplotu, do pěti minut byste měli mít v míse krásně našlehané, husté a lehoučké žloutkové těsto (foto 3).


Plnění formiček těstem
KROK 3/6: Z lednice vyndejte vymazané formičky na rakvičky. Lžící nabírejte žloutkové těsto a každou formičku naplňte z poloviny (foto 4). Ne více, při pečení těsto nabyde a přetékalo by z formičky.
Naplněné formičky přendejte na pečicí plech.

Poznámka ode mě: Zkoušela jsem plnit formičky těstem ze 2/3, ale bylo to moc. Rakvička při pečení naběhla příliš a tvar zákusku nebyl ideální.
Jak péct rakvičky
KROK 4/6: Troubu předehřejte na 150 °C (horní a dolní ohřev). Plech s rakvičkami dejte bezprostředně po naplnění do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Během této doby rakvičky naběhnou a uvnitř se utvoří dutina.
Po 10 minutách stáhněte teplotu v troubě na 100 °C a rakvičky dopékejte dalších 30 minut. Za půlhodinu se žloutkový korpus rakviček zcela propeče, na povrchu získají zlatavý nádech (foto 5).

Pozor! Během pečení neotevírejte trouby, žloutkové těsto by se propadlo.
Jak vyndat rakvičky z formiček
KROK 5/6: Upečené rakvičky vyndejte z trouby a nechte asi pět až deset minut chladnout. Poté uchopte každou formičku mezi prsty, obraťte dolů a hranou dlaně (nikoliv formičkou) klepněte o pracovní plochu (foto 6). Rakvička by měla z formičky bez problémů vyklouznout.
Nebo zkuste rakvičkou mírně zaviklat. I tak by se měla z formičky hezky uvolnit.

Zdobení rakviček šlehačkou
KROK 6/6: Upečené rakvičky položte zúženější částí na tác a na horní, širší část nastříkejte elegantní vlnu ze šlehačky (foto 7). Hotovo? Pak je nejvyšší čas užít si jeden nebo dva kousky se šálkem dobré kávy nebo čaje!

Z vyšlehané hmoty ze žloutků a cukru se také připravuje vyfouklé žloutkové cukroví, zvané křehulky.
➜ Servírování
Rakvičky podávejte jako domácí dezert na malém talířku. Jednu sníte na dvě tři sousta. Počítejte s tím, že upečené rakvičky jsou křehké, mohou proto trochu drobit.
TIP: Šlehačkou zdobte rakvičky těsně před servírováním, zejména pokud použijete přírodní ušlehanou smetanu bez zpevňovacích přípravků. V opačném případě se po chvíli začne šlehačka roztékat a ztrácet ostré kontury.

➜ Užitečné tipy
- Upečené rakvičky (bez šlehačky) skladujte ve vzduchotěsné nádobě, vydrží asi týden. Zabraňte přístupu vzduchu k rakvičkám, v opačném případě navlhnou a ztratí svoji křehkost.
- Všechno těsto na rakvičky spotřebujte na jedno pečení – ubezpečte se, že máte dostatečné množství formiček. Těsto je šlehané, a pokud byste pekli nadvakrát, bublinky by opadly a těsto by se znehodnotilo.
- V Česku pečení domácích rakviček zpopularizovala soutěž České televize s názvem Peče celá země, s cukrářem Josefem Maršálkem v roli hodnotícího porotce. Tady je jeho pár tipů k rakvičkám (odkaz na Youtube).
Další sladké recepty:
- Dukátové buchtičky – s vanilkovým krémem
- Nepečený jablečný dort – s piškoty a pudinkem
- Jednoduchý tvarožník

Jednoduché rakvičky se šlehačkou
Suroviny
- 2 ks žloutek - o pokojové teplotě
- 1 ks vejce - o pokojové teplotě
- 80 g jemný krupicový cukr
- 100 g moučkový cukr
- 1 lžíce sádlo - na vymazání formiček
- 1 špetka soli
- 1 dóza šlehačka ve spreji
Instrukce
- Čisté a vysušené formičky na rakvičky vytřete pečlivě ze všech stran trochou tuku. Vymazané formičky dejte do ledničky, aby tuk zatuhnul.
- Do šlehací mísy vložte žloutky a celé vejce, špetku soli. Začněte postupně šlehat mixérem se šlehacími metlami. Nejprve na menší rychlost, tu postupně zvětšujte.
- K vejcím přisypávejte v dávkách oba cukry, krupicový i moučkový. Pokud jsou vejce ohřáté na pokojovou teplotu, do pěti minut byste měli mít v míse krásně našlehané, husté a lehoučké žloutkové těsto.
- Z lednice vyndejte vymazané formičky na rakvičky. Lžící nabírejte žloutkové těsto a každou formičku naplňte z poloviny. Naplněné formičky přendejte na pečicí plech.
- Troubu předehřejte na 150 °C (horní a dolní ohřev). Plech s rakvičkami dejte bezprostředně po naplnění do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Během této doby rakvičky naběhnou a uvnitř se utvoří dutina.
- Po 10 minutách stáhněte teplotu v troubě na 100 °C a rakvičky dopékejte dalších 30 minut. Za půlhodinu se žloutkový korpus rakviček zcela propeče, na povrchu získají zlatavý nádech.
- Upečené rakvičky vyndejte z trouby a nechte asi pět až deset minut chladnout. Poté uchopte každou formičku mezi prsty, obraťte dolů a hranou dlaně (nikoliv formičkou) klepněte o pracovní plochu. Rakvička by měla z formičky bez problémů vyklouznout.
- Upečené rakvičky položte zúženější částí na tác a na horní, širší část nastříkejte elegantní vlnu ze šlehačky.
Poznámky
- Vystačí zhruba na 16 rakviček.
- Poznámka k vejcím: Pro krásně našlehané těsto na rakvičky použijte vejce ohřáté na pokojovou teplotu. V praxi to znamená, že je tak hodinu předem vyndáte z ledničky a necháte na kuchyňské lince. Pokud jste jako já a zapomenete, poradím jednoduchý trik: Do mísy natočte teplou až horkou (nikoliv vařící) vodu a vejce do ní na 10 minut ponořte.
- Všechno těsto na rakvičky spotřebujte na jedno pečení – ubezpečte se, že máte dostatečné množství formiček. Těsto je šlehané, a pokud byste pekli nadvakrát, bublinky by opadly a těsto by se znehodnotilo.
- Při pečení nikdy neotvírejte troubu, těsto by se propadlo.
- Zdobení šlehačkou: Rakvičky zdobte těsně před servírováním, zejména pokud použijete přírodní ušlehanou smetanu bez zpevňovacích přípravků. V opačném případě se po chvíli začne šlehačka roztékat a ztrácet ostré kontury.
- Upečené rakvičky (bez šlehačky) skladujte ve vzduchotěsné nádobě, vydrží asi týden. Zabraňte přístupu vzduchu k rakvičkám, v opačném případě navlhnou a ztratí svoji křehkost.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu