• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Mrkvánky, cukroví plněné povidly

Dne: 9. 4. 2022 · Upraveno: 9. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 205Sdílení

Mám ráda staré české recepty, které jsou jednoduché a přitom báječně chutnají. Mezi takové patří mrkvánky, cukroví připravované z křehkého těsta, kam přijde poctivá porce jemně nastrouhané mrkve. Mrkvánky se tradičně plní švestkovými povidly a hotové se obalují v moučkovém cukru.

Mrkvánky s povidly podávané na hnědém talířku.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Jak dlouho péct mrkvánky?
➜ Užitečné tipy
➜ Otázky a odpovědi
Mrkvánky, cukroví plněné povidly

Těsto na mrkvánky neobsahuje žádný přidaný cukr. O sladkou chuť se postará jednak mrkev, dále povidlová náplň a moučkový cukr při závěrečném obalení. Přesto tohle měkoučké pečivo chutná fantasticky, a pokud hledáte netradiční cukroví, dejte mrkvánkům šanci!

Říká se jim také mrkvance nebo mrkváče; záleží, v jaké části české země se nacházíte.

MŮJ TIP: Jste na sladké? Zkuste podvodnice, luxusní cukroví našich babiček!

➜ Suroviny

Suroviny na mrkvánky včetně popisu.

Na nejlepší mrkvánky, doma s láskou dělané, budete potřebovat:

  • Mrkev; čerstvou
  • Máslo; změklé, vyndejte asi hodinu předem z lednice
  • Mouka; hladká. Na těsto plus hrst na podsypávání při vyvalování těsta.
  • Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek. Máte-li doma v zásobě, použijte prášek bez fosfátů, s vinným kamenem.
  • Špetka soli; pro chuťový kontrast

Dále si vezměte k ruce švestková povidla na naplnění a moučkový cukr na obalení upečených mrkvánků.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí.
  2. Přidejte mrkev nastrouhanou najemno a změklé máslo.
  3. Zpracujte v těsto, které zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
  4. Těsto vyválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru 6-7 cm.
  5. Na kolečka položte asi ½ lžičky povidel.
  6. Kolečka uzavřete a okraje pevně spojte vidličkou.
  7. Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
  8. Ještě teplé mrkvánky obalte v moučkovém cukru.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Mrkev očistěte, oškrabejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno (strana struhadla s malými slzičkami). Čtěte: Jak správně nastrouhat mrkev

KROK 2: Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a se solí. Dejte do mísy k nastrouhané mrkvi a přidejte povolené máslo.

Suroviny na mrkvánky v míse.

KROK 3: Vypracujte měkké vláčné těsto. Zabalte jej do folie nebo vložte do plastikového sáčku a nechte ho v lednici alespoň hodinu odpočinout.

Těsto na mrkvánky.

KROK 4: Podsypte pracovní vál moukou a těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Z těsta vykrojte kolečka o průměru 6-7 cm. Ke kraji dejte asi ½ lžičky povidel. Jeden okraj kolečka přehněte přes náplň a pomocí vidličky po obvodu přitiskněte těsto k sobě.

Příprava mrkvánků, plnění povidly.

KROK 5: Mrkvánky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev).

Mrkvánky před pečením na plechu vyloženém voskovým papírem.

KROK 6: Upečené mrkvánky nechte chvilku vychladnout a ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.

Obalování mrkvánků v cukru.

➜ Servírování

Mrkvánky jsou díky kypřicímu prášku měkké hned po upečení. Podávejte na talířku k šálku dobré kávy nebo čaje.

Cukroví, které vám zbyde, uložte do krabice na sušenky, zakryjte víkem a uchovejte v chladu a suchu.

➜ Jak dlouho péct mrkvánky?

Mrkvánky pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, bez horkovzdušného oběhu. Tato doba stačí, aby se křehké pečivo propeklo tak akorát a bylo krásně měkké.

Mrkvánky cukrované, podávané na talířku.

➜ Užitečné tipy

  • Těsto, se kterým pracujete, musí být vychlazené. V opačném případě se při vyvalování bude trhat. Dobrý tip je vyválet těsto mezi dvěma archy pečicího papíru.
  • Do mrkvánků stačí asi ½ lžičky náplně. Zkuste naplnit jeden mrkvánek, přehnout ho a spojit. Pokud z něj náplň bude vytékat, uberte na jejím množství.
  • Mrkvánky můžete péct i na plechu, který není vyložený pečicím papírem. Cukroví obsahuje značné množství másla, k plechu se nepřilepí.

➜ Otázky a odpovědi

Čím plnit mrkvánky

Tradičně se mrkvánky plní povidly, nejčastěji švestkovými nebo hruškovými, viz Hukvaldské mrkvánky. Vyzkoušet můžete i jiné typy náplně, například tvarohovou nebo ořechovou.

Jak vykrojit kolečka na mrkvánky

Mrkvánky se připravují z koleček těsta o průměru kolem 6-7 cm. Kolečka vykrojte buď kulatým vykrajovátkem na cukroví, nebo pomocí skleničky, jejíž okraje budete průběžně namáčet v mouce.

Jak spojit mrkvánky, aby náplň nevytékala

Po přehnutí těsta přes náplň spojte okraje pomocí hrotů vidličky. Nejenže těsto pevně spojíte, ale také vytvoříte ozdobný okraj, díky kterému budou mrkvánky dobře vypadat.

Další sladké recepty:

  • Šťavnatý mrkvový salát s jablkem
  • Nadýchaný mazanec
  • Domácí koka sušenky
Mrkvance neboli mrkvánky, recept.

Mrkvánky, cukroví plněné povidly

Petra Kupská
Mám ráda staré české recepty, které jsou jednoduché a přitom báječně chutnají. Mezi takové patří mrkvánky, cukroví připravované z křehkého těsta, kam přijde poctivá porce jemně nastrouhané mrkve. Mrkvánky se tradičně plní švestkovými povidly a hotové se obalují v moučkovém cukru.
5 z 3 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 15 mins
Odpočinutí těsta 1 hr
Čas celkem 1 hr 30 mins
Chod Sladké pečivo
Kuchyně Česká
Porce 22 ks

Suroviny 

Těsto:

  • 150 g mrkev - asi 3 menší mrkve
  • 110 g máslo - změklé při pokojové teplotě
  • 200 g hladká mouka
  • ½ lžička prášek do pečiva
  • špetka sůl

Náplň:

  • 100 g švestková povidla

Na obalení:

  • 100 g moučkový cukr

Instrukce 

  • Mrkev očistěte, oškrabejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno.
  • Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a se solí. Dejte do mísy k nastrouhané mrkvi a přidejte povolené máslo.
  • Vypracujte měkké vláčné těsto. Zabalte jej do folie nebo vložte do plastikového sáčku a nechte ho v lednici alespoň hodinu odpočinout.
  • Podsypte pracovní vál moukou a těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Z těsta vykrojte kolečka o průměru 6-7 cm. Ke kraji dejte asi ½ lžičky povidel. Jeden okraj kolečka přehněte přes náplň a pomocí vidličky po obvodu přitiskněte těsto k sobě.
  • Mrkvánky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev).
  • Upečené mrkvánky nechte chvilku vychladnout a ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.

Poznámky

  • Ze surovin podle základního receptu upečete asi 22 mrkvánků.
  • Těsto, se kterým pracujete, musí být vychlazené. V opačném případě se při vyvalování bude trhat. Dobrý tip je vyválet těsto mezi dvěma archy pečicího papíru.
  • Do mrkvánků stačí asi ½ lžičky náplně. Zkuste naplnit jeden mrkvánek, přehnout ho a spojit. Pokud z něj náplň bude vytékat, uberte na jejím množství.
  • Čím vykrojit kolečka na mrkvánky? Mrkvánky se připravují z koleček těsta o průměru kolem 6-7 cm. Kolečka vykrojte buď kulatým vykrajovátkem na cukroví, nebo pomocí skleničky, jejíž okraje budete průběžně namáčet v mouce.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Drobné pečivo
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!

  • 205Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Comments

  1. Ilona

    06 srpna, 2022 at 9:01 pm

    5 stars
    Vyzkoušela jsem a mrkvanky byly výborné.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      13 srpna, 2022 at 10:02 am

      Děkuji moc za milý komentář a samozřejmě mě těší, že mrkvánky chutnaly. Je to jednoduché a netradiční cukroví pro klidnou chvilku u kávy nebo čaje. Krásný čas přeji!

      Odpovědět
  2. Dosková

    17 července, 2022 at 8:16 am

    5 stars
    Děkuji za tip vyzkouším

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      17 července, 2022 at 8:37 am

      Já děkuji za komentář. Určitě je vyzkoušejte, já jsem byla mile překvapená. Pokud máte rádi méně sladké, ani se nemusí obalovat v moučkovém cukru – švestková povidla jsou sladká dost. Rodina mi mrkvánky kradla pod rukama, když jsem je obalovala v cukru 🙂

      Odpovědět
  3. Ája

    23 června, 2022 at 7:38 am

    5 stars
    Znám je, jsou výborné i bez obalení v cukru

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      23 června, 2022 at 10:59 am

      Ájo děkuji za milý komentář! Máte pravdu, chutnají i bez obalení v cukru, povidla samotná jsou docela výrazná. Ať tak či onak, mrkvánky patří mezi naše oblíbené rodinné recepty 🙂

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT