Mám ráda staré české recepty, které jsou jednoduché a přitom báječně chutnají. Mezi takové patří mrkvánky, cukroví připravované z křehkého těsta, kam přijde poctivá porce jemně nastrouhané mrkve. Mrkvánky se tradičně plní švestkovými povidly a hotové se obalují v moučkovém cukru.

Těsto na mrkvánky neobsahuje žádný přidaný cukr. O sladkou chuť se postará jednak mrkev, dále povidlová náplň a moučkový cukr při závěrečném obalení. Přesto tohle měkoučké pečivo chutná fantasticky, a pokud hledáte netradiční cukroví, dejte mrkvánkům šanci!
Říká se jim také mrkvance nebo mrkváče; záleží, v jaké části české země se nacházíte.
MŮJ TIP: Jste na sladké? Zkuste podvodnice, luxusní cukroví našich babiček!
➜ Suroviny

Na nejlepší mrkvánky, doma s láskou dělané, budete potřebovat:
- Mrkev; čerstvou
- Máslo; změklé, vyndejte asi hodinu předem z lednice
- Mouka; hladká. Na těsto plus hrst na podsypávání při vyvalování těsta.
- Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek. Máte-li doma v zásobě, použijte prášek bez fosfátů, s vinným kamenem.
- Špetka soli; pro chuťový kontrast
Dále si vezměte k ruce švestková povidla na naplnění a moučkový cukr na obalení upečených mrkvánků.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí.
- Přidejte mrkev nastrouhanou najemno a změklé máslo.
- Zpracujte v těsto, které zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
- Těsto vyválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru 6-7 cm.
- Na kolečka položte asi ½ lžičky povidel.
- Kolečka uzavřete a okraje pevně spojte vidličkou.
- Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
- Ještě teplé mrkvánky obalte v moučkovém cukru.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Mrkev očistěte, oškrabejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno (strana struhadla s malými slzičkami). Čtěte: Jak správně nastrouhat mrkev
KROK 2: Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a se solí. Dejte do mísy k nastrouhané mrkvi a přidejte povolené máslo.

KROK 3: Vypracujte měkké vláčné těsto. Zabalte jej do folie nebo vložte do plastikového sáčku a nechte ho v lednici alespoň hodinu odpočinout.

KROK 4: Podsypte pracovní vál moukou a těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Z těsta vykrojte kolečka o průměru 6-7 cm. Ke kraji dejte asi ½ lžičky povidel. Jeden okraj kolečka přehněte přes náplň a pomocí vidličky po obvodu přitiskněte těsto k sobě.

KROK 5: Mrkvánky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev).

KROK 6: Upečené mrkvánky nechte chvilku vychladnout a ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.

➜ Servírování
Mrkvánky jsou díky kypřicímu prášku měkké hned po upečení. Podávejte na talířku k šálku dobré kávy nebo čaje.
Cukroví, které vám zbyde, uložte do krabice na sušenky, zakryjte víkem a uchovejte v chladu a suchu.
➜ Jak dlouho péct mrkvánky?
Mrkvánky pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, bez horkovzdušného oběhu. Tato doba stačí, aby se křehké pečivo propeklo tak akorát a bylo krásně měkké.

➜ Užitečné tipy
- Těsto, se kterým pracujete, musí být vychlazené. V opačném případě se při vyvalování bude trhat. Dobrý tip je vyválet těsto mezi dvěma archy pečicího papíru.
- Do mrkvánků stačí asi ½ lžičky náplně. Zkuste naplnit jeden mrkvánek, přehnout ho a spojit. Pokud z něj náplň bude vytékat, uberte na jejím množství.
- Mrkvánky můžete péct i na plechu, který není vyložený pečicím papírem. Cukroví obsahuje značné množství másla, k plechu se nepřilepí.
➜ Otázky a odpovědi
Tradičně se mrkvánky plní povidly, nejčastěji švestkovými nebo hruškovými, viz Hukvaldské mrkvánky. Vyzkoušet můžete i jiné typy náplně, například tvarohovou nebo ořechovou.
Mrkvánky se připravují z koleček těsta o průměru kolem 6-7 cm. Kolečka vykrojte buď kulatým vykrajovátkem na cukroví, nebo pomocí skleničky, jejíž okraje budete průběžně namáčet v mouce.
Po přehnutí těsta přes náplň spojte okraje pomocí hrotů vidličky. Nejenže těsto pevně spojíte, ale také vytvoříte ozdobný okraj, díky kterému budou mrkvánky dobře vypadat.
Další sladké recepty:
Mrkvánky, cukroví plněné povidly
Suroviny
Těsto:
- 150 g mrkev asi 3 menší mrkve
- 110 g máslo změklé při pokojové teplotě
- 200 g hladká mouka
- ½ lžička prášek do pečiva
- špetka sůl
Náplň:
- 100 g švestková povidla
Na obalení:
- 100 g moučkový cukr
Postup
- Mrkev očistěte, oškrabejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno.
- Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a se solí. Dejte do mísy k nastrouhané mrkvi a přidejte povolené máslo.
- Vypracujte měkké vláčné těsto. Zabalte jej do folie nebo vložte do plastikového sáčku a nechte ho v lednici alespoň hodinu odpočinout.
- Podsypte pracovní vál moukou a těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Z těsta vykrojte kolečka o průměru 6-7 cm. Ke kraji dejte asi ½ lžičky povidel. Jeden okraj kolečka přehněte přes náplň a pomocí vidličky po obvodu přitiskněte těsto k sobě.
- Mrkvánky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev).
- Upečené mrkvánky nechte chvilku vychladnout a ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.
Poznámky k receptu
- Ze surovin podle základního receptu upečete asi 22 mrkvánků.
- Těsto, se kterým pracujete, musí být vychlazené. V opačném případě se při vyvalování bude trhat. Dobrý tip je vyválet těsto mezi dvěma archy pečicího papíru.
- Do mrkvánků stačí asi ½ lžičky náplně. Zkuste naplnit jeden mrkvánek, přehnout ho a spojit. Pokud z něj náplň bude vytékat, uberte na jejím množství.
- Čím vykrojit kolečka na mrkvánky? Mrkvánky se připravují z koleček těsta o průměru kolem 6-7 cm. Kolečka vykrojte buď kulatým vykrajovátkem na cukroví, nebo pomocí skleničky, jejíž okraje budete průběžně namáčet v mouce.
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
Dosková
Děkuji za tip vyzkouším
Petra Kupská
Já děkuji za komentář. Určitě je vyzkoušejte, já jsem byla mile překvapená. Pokud máte rádi méně sladké, ani se nemusí obalovat v moučkovém cukru – švestková povidla jsou sladká dost. Rodina mi mrkvánky kradla pod rukama, když jsem je obalovala v cukru 🙂
Ája
Znám je, jsou výborné i bez obalení v cukru
Petra Kupská
Ájo děkuji za milý komentář! Máte pravdu, chutnají i bez obalení v cukru, povidla samotná jsou docela výrazná. Ať tak či onak, mrkvánky patří mezi naše oblíbené rodinné recepty 🙂