Mám ráda staré české recepty, které jsou jednoduché a přitom báječně chutnají. Mezi takové patří mrkvánky, cukroví připravované z křehkého těsta, kam přijde poctivá porce jemně nastrouhané mrkve. Mrkvánky se tradičně plní švestkovými povidly a hotové se obalují v moučkovém cukru.
Těsto na mrkvánky neobsahuje žádný přidaný cukr. O sladkou chuť se postará jednak mrkev, dále povidlová náplň a moučkový cukr při závěrečném obalení. Přesto tohle měkoučké pečivo chutná fantasticky, a pokud hledáte netradiční cukroví, dejte mrkvánkům šanci!
Říká se jim také mrkvance nebo mrkváče; záleží, v jaké části české země se nacházíte.
MŮJ TIP: Jste na sladké? Zkuste podvodnice, luxusní cukroví našich babiček!
➜ Suroviny
Na nejlepší mrkvánky, doma s láskou dělané, budete potřebovat:
- Mrkev; čerstvou
- Máslo; změklé, vyndejte asi hodinu předem z lednice
- Mouka; hladká. Na těsto plus hrst na podsypávání při vyvalování těsta.
- Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek. Máte-li doma v zásobě, použijte prášek bez fosfátů, s vinným kamenem.
- Špetka soli; pro chuťový kontrast
Dále si vezměte k ruce švestková povidla na naplnění a moučkový cukr na obalení upečených mrkvánků.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí.
- Přidejte mrkev nastrouhanou najemno a změklé máslo.
- Zpracujte v těsto, které zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
- Těsto vyválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru 6-7 cm.
- Na kolečka položte asi ½ lžičky povidel.
- Kolečka uzavřete a okraje pevně spojte vidličkou.
- Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
- Ještě teplé mrkvánky obalte v moučkovém cukru.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Mrkev očistěte, oškrabejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno (strana struhadla s malými slzičkami). Čtěte: Jak správně nastrouhat mrkev
KROK 2: Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a se solí. Dejte do mísy k nastrouhané mrkvi a přidejte povolené máslo.
KROK 3: Vypracujte měkké vláčné těsto. Zabalte jej do folie nebo vložte do plastikového sáčku a nechte ho v lednici alespoň hodinu odpočinout.
KROK 4: Podsypte pracovní vál moukou a těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Z těsta vykrojte kolečka o průměru 6-7 cm. Ke kraji dejte asi ½ lžičky povidel. Jeden okraj kolečka přehněte přes náplň a pomocí vidličky po obvodu přitiskněte těsto k sobě.
KROK 5: Mrkvánky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev).
KROK 6: Upečené mrkvánky nechte chvilku vychladnout a ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.
➜ Servírování
Mrkvánky jsou díky kypřicímu prášku měkké hned po upečení. Podávejte na talířku k šálku dobré kávy nebo čaje.
Cukroví, které vám zbyde, uložte do krabice na sušenky, zakryjte víkem a uchovejte v chladu a suchu.
➜ Jak dlouho péct mrkvánky?
Mrkvánky pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, bez horkovzdušného oběhu. Tato doba stačí, aby se křehké pečivo propeklo tak akorát a bylo krásně měkké.
➜ Užitečné tipy
- Těsto, se kterým pracujete, musí být vychlazené. V opačném případě se při vyvalování bude trhat. Dobrý tip je vyválet těsto mezi dvěma archy pečicího papíru.
- Do mrkvánků stačí asi ½ lžičky náplně. Zkuste naplnit jeden mrkvánek, přehnout ho a spojit. Pokud z něj náplň bude vytékat, uberte na jejím množství.
- Mrkvánky můžete péct i na plechu, který není vyložený pečicím papírem. Cukroví obsahuje značné množství másla, k plechu se nepřilepí.
➜ Otázky a odpovědi
Tradičně se mrkvánky plní povidly, nejčastěji švestkovými nebo hruškovými, viz Hukvaldské mrkvánky. Vyzkoušet můžete i jiné typy náplně, například tvarohovou nebo ořechovou.
Mrkvánky se připravují z koleček těsta o průměru kolem 6-7 cm. Kolečka vykrojte buď kulatým vykrajovátkem na cukroví, nebo pomocí skleničky, jejíž okraje budete průběžně namáčet v mouce.
Po přehnutí těsta přes náplň spojte okraje pomocí hrotů vidličky. Nejenže těsto pevně spojíte, ale také vytvoříte ozdobný okraj, díky kterému budou mrkvánky dobře vypadat.
Další sladké recepty:
Mrkvánky, cukroví plněné povidly
Suroviny
Těsto:
- 150 g mrkev - asi 3 menší mrkve
- 110 g máslo - změklé při pokojové teplotě
- 200 g hladká mouka
- ½ lžička prášek do pečiva
- špetka sůl
Náplň:
- 100 g švestková povidla
Na obalení:
- 100 g moučkový cukr
Instrukce
- Mrkev očistěte, oškrabejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno.
- Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a se solí. Dejte do mísy k nastrouhané mrkvi a přidejte povolené máslo.
- Vypracujte měkké vláčné těsto. Zabalte jej do folie nebo vložte do plastikového sáčku a nechte ho v lednici alespoň hodinu odpočinout.
- Podsypte pracovní vál moukou a těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Z těsta vykrojte kolečka o průměru 6-7 cm. Ke kraji dejte asi ½ lžičky povidel. Jeden okraj kolečka přehněte přes náplň a pomocí vidličky po obvodu přitiskněte těsto k sobě.
- Mrkvánky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev).
- Upečené mrkvánky nechte chvilku vychladnout a ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.
Poznámky
- Ze surovin podle základního receptu upečete asi 22 mrkvánků.
- Těsto, se kterým pracujete, musí být vychlazené. V opačném případě se při vyvalování bude trhat. Dobrý tip je vyválet těsto mezi dvěma archy pečicího papíru.
- Do mrkvánků stačí asi ½ lžičky náplně. Zkuste naplnit jeden mrkvánek, přehnout ho a spojit. Pokud z něj náplň bude vytékat, uberte na jejím množství.
- Čím vykrojit kolečka na mrkvánky? Mrkvánky se připravují z koleček těsta o průměru kolem 6-7 cm. Kolečka vykrojte buď kulatým vykrajovátkem na cukroví, nebo pomocí skleničky, jejíž okraje budete průběžně namáčet v mouce.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Mirka
Byly výborné,jen se po nich zaprášilo😁
Ilona
Vyzkoušela jsem a mrkvanky byly výborné.
Petra Kupská
Děkuji moc za milý komentář a samozřejmě mě těší, že mrkvánky chutnaly. Je to jednoduché a netradiční cukroví pro klidnou chvilku u kávy nebo čaje. Krásný čas přeji!
Dosková
Děkuji za tip vyzkouším
Petra Kupská
Já děkuji za komentář. Určitě je vyzkoušejte, já jsem byla mile překvapená. Pokud máte rádi méně sladké, ani se nemusí obalovat v moučkovém cukru – švestková povidla jsou sladká dost. Rodina mi mrkvánky kradla pod rukama, když jsem je obalovala v cukru 🙂
Eva
výborné
Ája
Znám je, jsou výborné i bez obalení v cukru
Petra Kupská
Ájo děkuji za milý komentář! Máte pravdu, chutnají i bez obalení v cukru, povidla samotná jsou docela výrazná. Ať tak či onak, mrkvánky patří mezi naše oblíbené rodinné recepty 🙂
Monika
Recept super..ale přehlednost stránek hrůza..alespoň pro mobil, neustále se posouvat nahoru a dolů, aby člověk našel kolik čeho vlastně potřebuje.
Neberte to zle,je to jen zpětná vazba😉
Petra Kupská
Já to beru jako dobrou zpětnou vazbu a díky za ni! Mohu doporučit přeskočit na konec článku, kde je karta receptu s přesnými dávkami u jednotlivých surovin, dá se i vytisknout. Konkrétní údaje v popisu receptu neuvádím, protože u receptu se dají změnit dávky a množství se přepočítá. Pak by byly údaje v receptu nepřesné. Každopádně děkuji za váš komentář!