• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Jednoduchý tvarožník

    Dne: 5. 6. 2022 · Aktualizováno: 6. 11. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 200Sdílení

    Chuť na výborný moučník s tvarohem? Rychlá odpověď: upečte si domácí tvarožník! Mám pro vás ten nejlepší recept, jaký si jen dokážete představit. Nadýchaný tvarožník se smetanou, který se dá shrnout dvěma slovy – úžasná dobrota! Pojďme si ho vyzkoušet.

    Pravý tvarožník servírovaný na talířku.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je tvarožník
    ➜ Suroviny
    ➜ Detailní postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Jednoduchý tvarožník

    ➜ Co je tvarožník

    Tvarožník je moučník, jehož základ tvoří tenká vrstva křehkého těsta. Na tu přijde náplň z tvarohu, zpevněná vejci a kukuřičným škrobem nebo pudinkem, ochucená citronovou kůrou a vanilkou. Pro jemnější chuť a lepší strukturu se přidává vyšlehaná smetana. Pravý tvarožník se peče v kulaté dortové formě, případně v rychlejší variantě na plechu.

    MŮJ TIP: Máte doma přebytek tvarohu a přemýšlíte, co s ním? Zkuste tyhle skvělé jahodové knedlíky z tvarohového těsta (chutnají fantasticky!)

    ➜ Suroviny

    Ingredience na tvarožník včetně popisku.

    K přípravě domácího tvarožníku potřebujete:

    Křehké těsto:

    • Máslo; vyndané z lednice, případně může být mírně povolené, ale nikoliv rozteklé
    • Hladká mouka; na přípravu křehkého těsta je nejlepší
    • Cukr moučka; opět, do křehkého těsta patří jemný moučkový cukr, nikoliv krupicový
    • Vejce; celé
    • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná

    Tvarohová náplň:

    • Tvaroh jemný z vaničky; tučný. Zapomeňte na odtučněný tvaroh, který obsahuje vodu a pro pečení tvarožníku (ani dalších dezertů) je nevhodný. Pokud se vám podaří koupit tvaroh v akci nebo ho máte dost v ledničce a jeho trvanlivost se povážlivě chýlí, neváhejte a dejte tvarožníku šanci.
    • Vejce; krásně tvaroh spojí
    • Kukuřičný škrob; nebo vanilkový pudinkový prášek. Škrob je tajná přísada do pečení, kterou používaly naše babičky. Díky škrobu bude tvarohová náplň pevná a při pečení se nepropadne.
    • Smetana na šlehání; s obsahem tuku přes 30 %. Smetanu budeme šlehat, je tedy třeba mít ji pořádně vychlazenou. Pokud si chcete být natuty jistí, že se smetana ušlehá, sáhněte po vysokotučné smetaně s obsahem tuku 40 % (Kunín ji prodává pod označením De Luxe, v červeném kelímku).
    • Krupicový cukr; na oslazení tvarohu
    • Vanilka; pasta nebo vanilkový cukr, na ochucení
    • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Tvarožník servírovaný na talířku.

    Jednoduchý postup:

    1. Dortovou formu o průměru 22-23 cm vymažte máslem.
    2. Všechny suroviny na těsto zpracujte na vále, až získáte pohromadě držící těsto. Zabalte ho do folie a vložte do mrazáku.
    3. Suroviny na tvarohovou náplň (kromě šlehačky) promíchejte v míse.
    4. Vychlazenou šlehačku ušlehejte a zamíchejte k tvarohu.
    5. Těsto vyndejte z mrazáku a vymačkejte ho na dno dortové formy a okraje.
    6. Na vymačkané těsto nalijte tvarohovou náplň, povrch uhlaďte.
    7. Dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
    8. Upečený tvarožník nechte vychladnou v pootevřené troubě.

    ➜ Detailní postup s fotkami

    KROK 1: Dortovou formu s odejímatelným dnem o průměru asi 23-23 cm vymažte máslem: dno i boky.

    KROK 2: Do mísy dejte mouku, moučkový cukr, vejce a nasekané máslo. Nejprve pomocí vidličky nahrubo promíchejte, pak rychle rukama zpracujte na válu na křehké těsto.

    Pokud příliš lepí, nasypte na vál trochu mouky, rozprostřete a těsto do ní „namočte“, pak zapracujte. Opakujte případně, až těsto nelepí. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte do mrazáku. Tady si pobyde asi půl hodiny, než trochu zatuhne. Mezitím si připravíte tvarohovou náplň.

    Příprava křehkého těsta na tvarožník.
    Křehké těsto.

    KROK 3: V míse umíchejte tvaroh, cukr, vejce, škrob nebo pudinkový prášek, vanilku a citronovou kůru. Použijte elektrický mixér zapnutý na střední otáčky.

    Příprava tvarohové náplně.

    KROK 4: Vychlazenou šlehačku ušlehejte, aby ztuhla. Stačí mírně, nemusí být 100% pevná. Zašlehejte k tvarohové náplni.

    Příprava náplně na tvarožník.

    KROK 5: Z mrazáku vyndejte těsto a tence ho vymačkejte do dortové formy. Strany zvedněte do výšky asi 3-4 cm.

    Křehké těsto vymačkané v dortové formě.

    KROK 6: Tvarohový krém nalijte na připravené těsto, povrch uhlaďte.

    Tvarohový dort před upečením.

    KROK 7: Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev, bez horkovzduchu) po dobu 40 minut. Poté troubu vypněte, pootevřete, a nechte v něm tvarožník alespoň hodinu chladnout.

    Upečený tvarožník.

    ➜ Servírování

    Vychlazený tvarožník poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a podávejte.

    Tvarožník krásně zpevní, pokud ho necháte přes noc v lednici!

    Tvarožník servírovaný na talířku.

    ➜ Šikovné tipy

    • Křehké těsto na tvarožník nehněťte příliš dlouho, snažte se pracovat rychle. Pokud byste ho přehnětli, bylo by těsto po upečení tuhé.
    • Někdo dává při pečení tvarožníku na dno trouby hrnec s vodou, aby byl tvarožník vláčnější. Tento způsob se využívá spíše při pečení cheesecake, krémového dortu v americkém stylu. U českého tvarožníku to podle mě není třeba.
    • Nemáte dortovou formu odpovídajícího průměru? Nebojte se připravit tvarožník na plech. Na tento recept využijete spíše menší plech o průměru asi 20x30 cm.

    Další sladké recepty:

    • Křehké koláčky z tvarohového těsta
    • Mrkvánky s povidly
    • Domácí medovník
    • Nepečený jablečný dort s pudinkem
    • Tvarohový závin z listového těsta
    Tvarožník servírovaný na talířku.

    Jednoduchý tvarožník

    Petra Kupská
    Chuť na výborný moučník s tvarohem? Rychlá odpověď: upečte si domácí tvarožník! Mám pro vás ten nejlepší recept, jaký si jen dokážete představit. Nadýchaný tvarožník se smetanou, který se dá shrnout dvěma slovy – úžasná dobrota! Pojďme si ho vyzkoušet.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 40 minutes mins
    Chladnutí 1 hour hr
    Čas celkem 2 hours hrs 10 minutes mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 12

    Suroviny 

    Křehké těsto:

    • 110 g máslo - z lednice
    • 180 g hladká mouka
    • 60 g moučkový cukr
    • 1 vejce - střední
    • 1 lžíce citronová kůra - nastrouhaná

    Tvarohová náplň:

    • 750 g tučný tvaroh - krémový z vaničky
    • 150 g krupicový cukr
    • 50 g kukuřičný škrob - nebo vanilkový pudink
    • 2 vejce
    • 1 lžíce citronová kůra - nastrouhaná
    • 1 lžička vanilková pasta - nebo 1 vanilkový cukr
    • 200 ml šlehačka - obsah tuku min. 30 %

    Instrukce 

    • ortovou formu s odejímatelným dnem o průměru asi 23-23 cm vymažte máslem: dno i boky.
    • o mísy dejte mouku, moučkový cukr, vejce a nasekané máslo. Nejprve pomocí vidličky nahrubo promíchejte, pak rychle rukama zpracujte na válu na křehké těsto. Zabalte do folie a dejte na půl hodiny do mrazáku.
    • Mezitím připravte tvarohovou náplň: V míse umíchejte tvaroh, cukr, vejce, škrob nebo pudinkový prášek, vanilku a citronovou kůru. Použijte elektrický mixér zapnutý na střední otáčky.
    • Vychlazenou šlehačku ušlehejte, aby ztuhla. Stačí mírně, nemusí být 100% pevná. Zašlehejte k tvarohové náplni.
    • Z mrazáku vyndejte těsto a tence ho vymačkejte do připravené dortové formy. Strany zvedněte do výšky asi 3-4 cm.
    • Tvarohový krém nalijte na připravené těsto, povrch uhlaďte.
    • Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev, bez horkovzduchu) po dobu 40 minut. Poté troubu vypněte, pootevřete, a nechte v něm tvarožník alespoň hodinu chladnout.

    Poznámky

    • Vystačí asi na 12 kousků.
    • Tvarožník je pečený v dortové formě o pr. 23 cm.
    • SERVÍROVÁNÍ: Vychlazený tvarožník poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a podávejte. Tvarožník krásně zpevní, pokud ho necháte přes noc v lednici!
    • Křehké těsto na tvarožník nehněťte příliš dlouho, snažte se pracovat rychle. Pokud byste ho přehnětli, bylo by těsto po upečení tuhé.
    • Někdo dává při pečení tvarožníku na dno trouby hrnec s vodou, aby byl tvarožník vláčnější. Tento způsob se využívá spíše při pečení cheesecake, krémového dortu v americkém stylu. U českého tvarožníku to podle mě není třeba.
    • Nemáte dortovou formu odpovídajícího průměru? Nebojte se připravit tvarožník na plech. Na tento recept využijete spíše menší plech o průměru asi 20x30 cm.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s tvarohem
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 200Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Tři kousky makového závinu, pocukrovaného, servírovaného na talířku.
      Kynutý makový závin
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky

    Reader Interactions

    Comments

    1. Ilca

      03 srpna, 2023 at 2:12 pm

      5 stars
      naprosto uzasnej recept. jednou jsem ale pretahla dobu peceni a uz to nebylo ono. kdyz mame chut dela na nej ruzne rozvary, visen, malina, mango ... podle toho co doma mame 😉

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        04 srpna, 2023 at 5:11 pm

        Oo to mě těší, takový komentář, děkuji, Ilčo! No jo, tvarožník je podobně vrtošivý jako americký cheesecake, svědčí mu spíše nižší teplota a vlhko, aby zůstal tzv. "mokrý". Ty ovocné rozvary na přelití jsou super nápad, tvarožník tak získá úplně novou dimenzi chuti!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím
    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.
      Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz