Chuť na výborný moučník s tvarohem? Rychlá odpověď: upečte si domácí tvarožník! Mám pro vás ten nejlepší recept, jaký si jen dokážete představit. Nadýchaný tvarožník se smetanou, který se dá shrnout dvěma slovy – úžasná dobrota! Pojďme si ho vyzkoušet.
➜ Co je tvarožník
Tvarožník je moučník, jehož základ tvoří tenká vrstva křehkého těsta. Na tu přijde náplň z tvarohu, zpevněná vejci a kukuřičným škrobem nebo pudinkem, ochucená citronovou kůrou a vanilkou. Pro jemnější chuť a lepší strukturu se přidává vyšlehaná smetana. Pravý tvarožník se peče v kulaté dortové formě, případně v rychlejší variantě na plechu.
MŮJ TIP: Máte doma přebytek tvarohu a přemýšlíte, co s ním? Zkuste tyhle skvělé jahodové knedlíky z tvarohového těsta (chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny
K přípravě domácího tvarožníku potřebujete:
Křehké těsto:
- Máslo; vyndané z lednice, případně může být mírně povolené, ale nikoliv rozteklé
- Hladká mouka; na přípravu křehkého těsta je nejlepší
- Cukr moučka; opět, do křehkého těsta patří jemný moučkový cukr, nikoliv krupicový
- Vejce; celé
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
Tvarohová náplň:
- Tvaroh jemný z vaničky; tučný. Zapomeňte na odtučněný tvaroh, který obsahuje vodu a pro pečení tvarožníku (ani dalších dezertů) je nevhodný. Pokud se vám podaří koupit tvaroh v akci nebo ho máte dost v ledničce a jeho trvanlivost se povážlivě chýlí, neváhejte a dejte tvarožníku šanci.
- Vejce; krásně tvaroh spojí
- Kukuřičný škrob; nebo vanilkový pudinkový prášek. Škrob je tajná přísada do pečení, kterou používaly naše babičky. Díky škrobu bude tvarohová náplň pevná a při pečení se nepropadne.
- Smetana na šlehání; s obsahem tuku přes 30 %. Smetanu budeme šlehat, je tedy třeba mít ji pořádně vychlazenou. Pokud si chcete být natuty jistí, že se smetana ušlehá, sáhněte po vysokotučné smetaně s obsahem tuku 40 % (Kunín ji prodává pod označením De Luxe, v červeném kelímku).
- Krupicový cukr; na oslazení tvarohu
- Vanilka; pasta nebo vanilkový cukr, na ochucení
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Jednoduchý postup:
- Dortovou formu o průměru 22-23 cm vymažte máslem.
- Všechny suroviny na těsto zpracujte na vále, až získáte pohromadě držící těsto. Zabalte ho do folie a vložte do mrazáku.
- Suroviny na tvarohovou náplň (kromě šlehačky) promíchejte v míse.
- Vychlazenou šlehačku ušlehejte a zamíchejte k tvarohu.
- Těsto vyndejte z mrazáku a vymačkejte ho na dno dortové formy a okraje.
- Na vymačkané těsto nalijte tvarohovou náplň, povrch uhlaďte.
- Dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
- Upečený tvarožník nechte vychladnou v pootevřené troubě.
➜ Detailní postup s fotkami
KROK 1: Dortovou formu s odejímatelným dnem o průměru asi 23-23 cm vymažte máslem: dno i boky.
KROK 2: Do mísy dejte mouku, moučkový cukr, vejce a nasekané máslo. Nejprve pomocí vidličky nahrubo promíchejte, pak rychle rukama zpracujte na válu na křehké těsto.
Pokud příliš lepí, nasypte na vál trochu mouky, rozprostřete a těsto do ní „namočte“, pak zapracujte. Opakujte případně, až těsto nelepí. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte do mrazáku. Tady si pobyde asi půl hodiny, než trochu zatuhne. Mezitím si připravíte tvarohovou náplň.
KROK 3: V míse umíchejte tvaroh, cukr, vejce, škrob nebo pudinkový prášek, vanilku a citronovou kůru. Použijte elektrický mixér zapnutý na střední otáčky.
KROK 4: Vychlazenou šlehačku ušlehejte, aby ztuhla. Stačí mírně, nemusí být 100% pevná. Zašlehejte k tvarohové náplni.
KROK 5: Z mrazáku vyndejte těsto a tence ho vymačkejte do dortové formy. Strany zvedněte do výšky asi 3-4 cm.
KROK 6: Tvarohový krém nalijte na připravené těsto, povrch uhlaďte.
KROK 7: Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev, bez horkovzduchu) po dobu 40 minut. Poté troubu vypněte, pootevřete, a nechte v něm tvarožník alespoň hodinu chladnout.
➜ Servírování
Vychlazený tvarožník poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a podávejte.
Tvarožník krásně zpevní, pokud ho necháte přes noc v lednici!
➜ Šikovné tipy
- Křehké těsto na tvarožník nehněťte příliš dlouho, snažte se pracovat rychle. Pokud byste ho přehnětli, bylo by těsto po upečení tuhé.
- Někdo dává při pečení tvarožníku na dno trouby hrnec s vodou, aby byl tvarožník vláčnější. Tento způsob se využívá spíše při pečení cheesecake, krémového dortu v americkém stylu. U českého tvarožníku to podle mě není třeba.
- Nemáte dortovou formu odpovídajícího průměru? Nebojte se připravit tvarožník na plech. Na tento recept využijete spíše menší plech o průměru asi 20x30 cm.
Další sladké recepty:
- Křehké koláčky z tvarohového těsta
- Mrkvánky s povidly
- Domácí medovník
- Nepečený jablečný dort s pudinkem
- Tvarohový závin z listového těsta
Jednoduchý tvarožník
Suroviny
Křehké těsto:
- 110 g máslo - z lednice
- 180 g hladká mouka
- 60 g moučkový cukr
- 1 vejce - střední
- 1 lžíce citronová kůra - nastrouhaná
Tvarohová náplň:
- 750 g tučný tvaroh - krémový z vaničky
- 150 g krupicový cukr
- 50 g kukuřičný škrob - nebo vanilkový pudink
- 2 vejce
- 1 lžíce citronová kůra - nastrouhaná
- 1 lžička vanilková pasta - nebo 1 vanilkový cukr
- 200 ml šlehačka - obsah tuku min. 30 %
Instrukce
- ortovou formu s odejímatelným dnem o průměru asi 23-23 cm vymažte máslem: dno i boky.
- o mísy dejte mouku, moučkový cukr, vejce a nasekané máslo. Nejprve pomocí vidličky nahrubo promíchejte, pak rychle rukama zpracujte na válu na křehké těsto. Zabalte do folie a dejte na půl hodiny do mrazáku.
- Mezitím připravte tvarohovou náplň: V míse umíchejte tvaroh, cukr, vejce, škrob nebo pudinkový prášek, vanilku a citronovou kůru. Použijte elektrický mixér zapnutý na střední otáčky.
- Vychlazenou šlehačku ušlehejte, aby ztuhla. Stačí mírně, nemusí být 100% pevná. Zašlehejte k tvarohové náplni.
- Z mrazáku vyndejte těsto a tence ho vymačkejte do připravené dortové formy. Strany zvedněte do výšky asi 3-4 cm.
- Tvarohový krém nalijte na připravené těsto, povrch uhlaďte.
- Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev, bez horkovzduchu) po dobu 40 minut. Poté troubu vypněte, pootevřete, a nechte v něm tvarožník alespoň hodinu chladnout.
Poznámky
- Vystačí asi na 12 kousků.
- Tvarožník je pečený v dortové formě o pr. 23 cm.
- SERVÍROVÁNÍ: Vychlazený tvarožník poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a podávejte. Tvarožník krásně zpevní, pokud ho necháte přes noc v lednici!
- Křehké těsto na tvarožník nehněťte příliš dlouho, snažte se pracovat rychle. Pokud byste ho přehnětli, bylo by těsto po upečení tuhé.
- Někdo dává při pečení tvarožníku na dno trouby hrnec s vodou, aby byl tvarožník vláčnější. Tento způsob se využívá spíše při pečení cheesecake, krémového dortu v americkém stylu. U českého tvarožníku to podle mě není třeba.
- Nemáte dortovou formu odpovídajícího průměru? Nebojte se připravit tvarožník na plech. Na tento recept využijete spíše menší plech o průměru asi 20x30 cm.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Ilca
naprosto uzasnej recept. jednou jsem ale pretahla dobu peceni a uz to nebylo ono. kdyz mame chut dela na nej ruzne rozvary, visen, malina, mango ... podle toho co doma mame 😉
Petra Kupská
Oo to mě těší, takový komentář, děkuji, Ilčo! No jo, tvarožník je podobně vrtošivý jako americký cheesecake, svědčí mu spíše nižší teplota a vlhko, aby zůstal tzv. "mokrý". Ty ovocné rozvary na přelití jsou super nápad, tvarožník tak získá úplně novou dimenzi chuti!