• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Jednoduchý tvarožník

Dne: 5. 6. 2022 · Upraveno: 6. 11. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 66Sdílení

Chuť na výborný moučník s tvarohem? Rychlá odpověď: upečte si domácí tvarožník! Mám pro vás ten nejlepší recept, jaký si jen dokážete představit. Nadýchaný tvarožník se smetanou, který se dá shrnout dvěma slovy – úžasná dobrota! Pojďme si ho vyzkoušet.

Pravý tvarožník servírovaný na talířku.
Obsah skrýt
➜ Co je tvarožník
➜ Suroviny
➜ Detailní postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Jednoduchý tvarožník

➜ Co je tvarožník

Tvarožník je moučník, jehož základ tvoří tenká vrstva křehkého těsta. Na tu přijde náplň z tvarohu, zpevněná vejci a kukuřičným škrobem nebo pudinkem, ochucená citronovou kůrou a vanilkou. Pro jemnější chuť a lepší strukturu se přidává vyšlehaná smetana. Pravý tvarožník se peče v kulaté dortové formě, případně v rychlejší variantě na plechu.

MŮJ TIP: Máte doma přebytek tvarohu a přemýšlíte, co s ním? Zkuste tyhle skvělé jahodové knedlíky z tvarohového těsta (chutnají fantasticky!)

➜ Suroviny

Ingredience na tvarožník včetně popisku.

K přípravě domácího tvarožníku potřebujete:

Křehké těsto:

  • Máslo; vyndané z lednice, případně může být mírně povolené, ale nikoliv rozteklé
  • Hladká mouka; na přípravu křehkého těsta je nejlepší
  • Cukr moučka; opět, do křehkého těsta patří jemný moučkový cukr, nikoliv krupicový
  • Vejce; celé
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná

Tvarohová náplň:

  • Tvaroh jemný z vaničky; tučný. Zapomeňte na odtučněný tvaroh, který obsahuje vodu a pro pečení tvarožníku (ani dalších dezertů) je nevhodný. Pokud se vám podaří koupit tvaroh v akci nebo ho máte dost v ledničce a jeho trvanlivost se povážlivě chýlí, neváhejte a dejte tvarožníku šanci.
  • Vejce; krásně tvaroh spojí
  • Kukuřičný škrob; nebo vanilkový pudinkový prášek. Škrob je tajná přísada do pečení, kterou používaly naše babičky. Díky škrobu bude tvarohová náplň pevná a při pečení se nepropadne.
  • Smetana na šlehání; s obsahem tuku přes 30 %. Smetanu budeme šlehat, je tedy třeba mít ji pořádně vychlazenou. Pokud si chcete být natuty jistí, že se smetana ušlehá, sáhněte po vysokotučné smetaně s obsahem tuku 40 % (Kunín ji prodává pod označením De Luxe, v červeném kelímku).
  • Krupicový cukr; na oslazení tvarohu
  • Vanilka; pasta nebo vanilkový cukr, na ochucení
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Tvarožník servírovaný na talířku.

Jednoduchý postup:

  1. Dortovou formu o průměru 22-23 cm vymažte máslem.
  2. Všechny suroviny na těsto zpracujte na vále, až získáte pohromadě držící těsto. Zabalte ho do folie a vložte do mrazáku.
  3. Suroviny na tvarohovou náplň (kromě šlehačky) promíchejte v míse.
  4. Vychlazenou šlehačku ušlehejte a zamíchejte k tvarohu.
  5. Těsto vyndejte z mrazáku a vymačkejte ho na dno dortové formy a okraje.
  6. Na vymačkané těsto nalijte tvarohovou náplň, povrch uhlaďte.
  7. Dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
  8. Upečený tvarožník nechte vychladnou v pootevřené troubě.

➜ Detailní postup s fotkami

KROK 1: Dortovou formu s odejímatelným dnem o průměru asi 23-23 cm vymažte máslem: dno i boky.

KROK 2: Do mísy dejte mouku, moučkový cukr, vejce a nasekané máslo. Nejprve pomocí vidličky nahrubo promíchejte, pak rychle rukama zpracujte na válu na křehké těsto.

Pokud příliš lepí, nasypte na vál trochu mouky, rozprostřete a těsto do ní „namočte“, pak zapracujte. Opakujte případně, až těsto nelepí. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte do mrazáku. Tady si pobyde asi půl hodiny, než trochu zatuhne. Mezitím si připravíte tvarohovou náplň.

Příprava křehkého těsta na tvarožník.
Křehké těsto.

KROK 3: V míse umíchejte tvaroh, cukr, vejce, škrob nebo pudinkový prášek, vanilku a citronovou kůru. Použijte elektrický mixér zapnutý na střední otáčky.

Příprava tvarohové náplně.

KROK 4: Vychlazenou šlehačku ušlehejte, aby ztuhla. Stačí mírně, nemusí být 100% pevná. Zašlehejte k tvarohové náplni.

Příprava náplně na tvarožník.

KROK 5: Z mrazáku vyndejte těsto a tence ho vymačkejte do dortové formy. Strany zvedněte do výšky asi 3-4 cm.

Křehké těsto vymačkané v dortové formě.

KROK 6: Tvarohový krém nalijte na připravené těsto, povrch uhlaďte.

Tvarohový dort před upečením.

KROK 7: Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev, bez horkovzduchu) po dobu 40 minut. Poté troubu vypněte, pootevřete, a nechte v něm tvarožník alespoň hodinu chladnout.

Upečený tvarožník.

➜ Servírování

Vychlazený tvarožník poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a podávejte.

Tvarožník krásně zpevní, pokud ho necháte přes noc v lednici!

Tvarožník servírovaný na talířku.

➜ Šikovné tipy

  • Křehké těsto na tvarožník nehněťte příliš dlouho, snažte se pracovat rychle. Pokud byste ho přehnětli, bylo by těsto po upečení tuhé.
  • Někdo dává při pečení tvarožníku na dno trouby hrnec s vodou, aby byl tvarožník vláčnější. Tento způsob se využívá spíše při pečení cheesecake, krémového dortu v americkém stylu. U českého tvarožníku to podle mě není třeba.
  • Nemáte dortovou formu odpovídajícího průměru? Nebojte se připravit tvarožník na plech. Na tento recept využijete spíše menší plech o průměru asi 20x30 cm.

Další sladké recepty:

  • Křehké koláčky z tvarohového těsta
  • Mrkvánky s povidly
  • Domácí medovník
  • Nepečený jablečný dort s pudinkem
  • Tvarohový závin z listového těsta
Tvarožník servírovaný na talířku.

Jednoduchý tvarožník

Petra Kupská
Chuť na výborný moučník s tvarohem? Rychlá odpověď: upečte si domácí tvarožník! Mám pro vás ten nejlepší recept, jaký si jen dokážete představit. Nadýchaný tvarožník se smetanou, který se dá shrnout dvěma slovy – úžasná dobrota! Pojďme si ho vyzkoušet.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 40 mins
Chladnutí 1 hr
Čas celkem 2 hrs 10 mins
Chod Sladký moučník
Kuchyně Česká
Porce 12

Kuchyňské vybavení

  • 1 dortová forma pr. 22-23 cm

Suroviny 

Křehké těsto:

  • 110 g máslo - z lednice
  • 180 g hladká mouka
  • 60 g moučkový cukr
  • 1 vejce - střední
  • 1 lžíce citronová kůra - nastrouhaná

Tvarohová náplň:

  • 750 g tučný tvaroh - krémový z vaničky
  • 150 g krupicový cukr
  • 50 g kukuřičný škrob - nebo vanilkový pudink
  • 2 vejce
  • 1 lžíce citronová kůra - nastrouhaná
  • 1 lžička vanilková pasta - nebo 1 vanilkový cukr
  • 200 ml šlehačka - obsah tuku min. 30 %

Instrukce 

  • ortovou formu s odejímatelným dnem o průměru asi 23-23 cm vymažte máslem: dno i boky.
  • o mísy dejte mouku, moučkový cukr, vejce a nasekané máslo. Nejprve pomocí vidličky nahrubo promíchejte, pak rychle rukama zpracujte na válu na křehké těsto. Zabalte do folie a dejte na půl hodiny do mrazáku.
  • Mezitím připravte tvarohovou náplň: V míse umíchejte tvaroh, cukr, vejce, škrob nebo pudinkový prášek, vanilku a citronovou kůru. Použijte elektrický mixér zapnutý na střední otáčky.
  • Vychlazenou šlehačku ušlehejte, aby ztuhla. Stačí mírně, nemusí být 100% pevná. Zašlehejte k tvarohové náplni.
  • Z mrazáku vyndejte těsto a tence ho vymačkejte do připravené dortové formy. Strany zvedněte do výšky asi 3-4 cm.
  • Tvarohový krém nalijte na připravené těsto, povrch uhlaďte.
  • Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev, bez horkovzduchu) po dobu 40 minut. Poté troubu vypněte, pootevřete, a nechte v něm tvarožník alespoň hodinu chladnout.

Poznámky

  • Vystačí asi na 12 kousků.
  • Tvarožník je pečený v dortové formě o pr. 23 cm.
  • SERVÍROVÁNÍ: Vychlazený tvarožník poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a podávejte. Tvarožník krásně zpevní, pokud ho necháte přes noc v lednici!
  • Křehké těsto na tvarožník nehněťte příliš dlouho, snažte se pracovat rychle. Pokud byste ho přehnětli, bylo by těsto po upečení tuhé.
  • Někdo dává při pečení tvarožníku na dno trouby hrnec s vodou, aby byl tvarožník vláčnější. Tento způsob se využívá spíše při pečení cheesecake, krémového dortu v americkém stylu. U českého tvarožníku to podle mě není třeba.
  • Nemáte dortovou formu odpovídajícího průměru? Nebojte se připravit tvarožník na plech. Na tento recept využijete spíše menší plech o průměru asi 20x30 cm.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s tvarohem
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 66Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT