Tohle je dokonalé, komfortní jídlo mého dětství. Vždycky, když ve školní jídelně podávali dukátové buchtičky, patřila jsem ke skupině, která si běžela přidat. Pokud si chcete připravit nadýchané domácí buchtičky s fantastickým vanilkovým krémem, jsem tu s osvědčeným receptem!

➜ O buchtičkách
Dukátové buchtičky jsou pečené malé bochánky ze sladkého kynutého těsta, na talíři polité krémem z mléka, vanilky, žloutků a pudinku nebo kukuřičného škrobu. Podávají se nejčastěji jako sladký oběd. Svoje jméno dostaly buchtičky podle tvaru, který připomíná malé dukáty.
U nás doma peču buchtičky příležitostně. Na sladké jsme tu já a můj starší syn, zbylí dva chlapi (manžel a mladší syn) jsou spíše na maso. I tak, pokud dukátové buchtičky udělám, dá si je celá rodina – a někteří z nás i nášup!
MŮJ TIP: Podobné českým buchtičkám jsou slovenské bobaľky, neboli opékance. Určitě vyzkoušejte!
➜ Suroviny
Potřebné ingredience jsem pro větší přehlednost rozdělila na kynuté těsto a vanilkový krém.
Těsto na dukátové buchtičky:

Těsto na buchtičky připravuji ze sušeného droždí takzvaně „na záraz“, tedy droždí nenechávám předem aktivovat, ale hned ho sypu k surovinám.
- Hladká mouka
- Plnotučné mléko; vlažné až teplé – podpoří rychlejší kynutí těsta
- Vejce; ideálně o pokojové teplotě
- Olej; řepkový nebo slunečnicový
- Krupicový cukr
- Sušené droždí; lze dát i čerstvé droždí
- Sůl; pro chuťový kontrast
Pudinkový vanilkový krém na buchtičky:

- Plnotučné mléko; já pro více chuti nahrazuji část mléka 12% smetanou na vaření
- Vanilkový pudink; nebo kukuřičný škrob. Zkontrolujte si pudinkový prášek, aby byl vyrobený z kukuřičného škrobu. Bramborový škrob se v cukrařině nepoužívá, protože vytváří šlemy!
- Vanilková pasta; nebo vanilkový prášek z pravé vanilky (nikoliv vanilinový cukr)
- Rum; božkovský
- Krupicový cukr
- Žloutky; dodají krému více chuti, zabarví jej do zlatova a také zahustí
Pokud hledáte rychlou a jednoduchou alternativu, zkuste krém na dukátové buchtičky v prášku od Dr. Oetkera.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Plech na pečení
Buchtičky jsem připravovala z necelého půlkila mouky. Vyšly mi tak akorát na menší plech s vyšším okrajem o rozměrech 30x35 cm.
➜ Jak udělat dukátové buchtičky
Úspěšná příprava kynutého těsta
KROK 1: Do hnětací mísy nasypte mouku, přidejte vlažné až teplé mléko, cukr, vejce a droždí. Asi minutu prohněťte v kuchyňském robotu, dokud se všechny suroviny nespojí. Poté přidejte olej a sůl a nechte těsto hníst asi 10 minut. Bude krásně hladké a elastické, tužší na dotyk.
KROK 2: Těsto vyndejte pomocí plastové stěrky z mísy a vyklopte na mírně pomoučený povrch. Jemně ho stiskněte a obraťte. Ze dvou protilehlých stran vytáhněte okraje a těsto složte, jako byste skládali natřikrát dopis do obálky. Otočte o 90° a Ještě jednou zopakujte. Nakonec vytáhněte cípy po okrajích těsta a stiskněte je nad středem, jako byste uzavírali ovocný knedlík.
Takto ztužené těsto přemístěte do mísy švem dolů, poprašte moukou, překryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem. V závislosti na okolních podmínkách to trvá asi hodinu a půl až dvě hodiny.


Čtěte: Jak nechat těsto rychle vykynout v troubě
TIP: Těsto jsem připravovala v kuchyňském robotu s upnutými hnětacími háky. Těsto je pevné a tužší, dobře půjde zpracovat i ručně na vále.
Jak udělat buchtičky
KROK 3: Připravte si plech na pečení. Doprostřed nalijte asi dvě lžíce slunečnicového oleje – buchtičky v něm při vyskládání na plech ze všech stran omočíte, aby šly po upečení dobře odtrhávat od sebe.
KROK 4: Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučenou pracovní plochu a krátce prohněťte. Rozdělte na 3-4 díly a z každého vyválejte pramen. Ten nařezejte na menší kousky.

KROK 5: Z každého kousku vytvarujte kuličku. Já jsem je dělala tak, že jsem vytáhla protilehlé cípky a slepila je nad středem kuličky. Švem dolů jsem je pak položila na plech.
Každou kuličku omočte ze všech stran v oleji, než ji přiložíte k druhé.

KROK 6: Buchtičky přikryjte utěrkou a nechte je asi 20 minut kynout.

KROK 7: Mezitím rozpalte troubu na 190° C (dolní a horní ohřev). Vykynuté buchtičky v ní upečte dozlatova. Trvá to necelých 20 minut.
TIP: Pokud používáte horkovzdušnou troubu, snižte teplotu na 175-180° C.

Jak připravit krém na buchtičky
KROK 8: Během pečení se vrhněte do přípravy vanilkového krému. Mléko nalijte do rendlíku, přidejte rum, cukr a vanilku, rozmíchejte a přiveďte k varu. Když je mléko napůl teplé, odeberte asi hrnek do vedlejší nádoby.
KROK 9: K odebranému mléku přidejte žloutky a pudinkový prášek. Dobře prošlehejte, aby se rozpustil pudink, a také aby žloutky byly dobře rozšlehané.

KROK 10: Zbývající sladké mléko přiveďte k varu a odstavte. Do horkého mléka vlijte mléko s pudinkovým práškem a žloutky, prošlehejte. Vraťte na sporák a za stálého míchání opatrně přiveďte k varu, dokud krém nezhoustne.

TIP: Krém při chlazení občas promíchejte, protože je připravený z pudinkového prášku, má tendenci tvořit jemné hrudky.
➜ Servírování
Upečené dukátové buchtičky nechte chvilku vychladnout, poté je jednu po druhé od sebe oddělte a položte na talíř. Polijte teplým vanilkovým krémem. Podávejte jako sladký oběd.

➜ Co je šodó?
Někdy se buchtičkám říká buchtičky se šodó. Podle kuchařky od Marie Janků-Sandtnerové je šodó vinná pěna ušlehaná v páře s vaječnými žloutky. Jedná se o kulinářský počin, který se však s buchtičkami servíruje jen málokdy.
Buchtičky se v českých krajích obvykle podávají s pudinkovým krémem se zašlehanými žloutky a ochuceným rumem a vanilkou. Vanilkový krém z pudinkového prášku je rychlou a chutnou alternativou k pravému šodó.
➜ Užitečné tipy
- Upečené buchtičky potřete hned po vytažení rozpuštěným máslem, smíchaným se lžící rumu. Nechte se překvapit, jak dukátovým buchtičkám tato vychytávka dodá parádní šmrnc!
- Místo oleje buchtičky při pokládání na plech namáčejte do rozpuštěného másla. Aby máslo netuhlo, plech mírně nahřejte. Buchtičky namočené do másla budou o něco chutnější a voňavější.
- Zbyly vám nějaké buchtičky? Překryjte je utěrkou a nechte do druhého dne na kuchyňské lince. Nebo je přendejte do uzavíratelné nádoby uložte do lednice. Tady vydrží až pět dní. Buchtičky lze rychle ohřát v mikrovlnce, přikryté plastovým sáčkem nebo pokličkou.
Více sladkých receptů:

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Suroviny
Kynuté těsto:
- 450 g hladká mouka
- 250 ml mléko - vlažné až teplé
- 1 vejce
- 4 lžíce olej - slunečnicový nebo řepkový
- 100 g krupicový cukr
- 1,5 lžička sušené droždí - nebo 1/2 kostky čerstvého
- ½ lžička sůl
Krém na buchtičky:
- 1 litr plnotučné mléko
- 100 g krupicový cukr
- ½ lžička vanilková pasta - nebo sáček vanilkového cukru
- 4 ks žloutek
- 50 ml rum - Božkov
- 40 g pudinkový prášek - nebo kukuřičný škrob
Ostatní:
- 2 lžíce olej - na omočení buchtiček
Instrukce
- Všechny suroviny na kynuté těsto vložte do mísy a pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky vypracujte těsto. Nechte těsto hníst 10 minut na střední rychlost.
- Zpracované těsto vyklopte pomocí stěrky na pomoučenou pracovní plochu a zformujte do bochánku. Dejte do plastové mísy, lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Trvá to asi hodinu a půl až dvě hodiny.
- Připravte si plech na pečení. Doprostřed nalijte asi dvě lžíce slunečnicového oleje – buchtičky v něm při vyskládání na plech ze všech stran omočíte, aby šly po upečení dobře odtrhávat od sebe.
- Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučenou pracovní plochu a krátce prohněťte. Rozdělte na 3-4 díly a z každého vyválejte pramen. Ten nařezejte na menší kousky.
- Z každého kousku vytvarujte kuličku. Každou kuličku omočte ze všech stran v oleji, než ji přiložíte k druhé.
- Buchtičky přikryjte utěrkou a nechte je asi 20 minut kynout.
- Mezitím rozpalte troubu na 190° C (dolní a horní ohřev) a buchtičky v ní upečte dozlatova. Trvá to necelých 20 minut.
- Během pečení se vrhněte do přípravy vanilkového krému. Mléko nalijte do rendlíku, přidejte rum, cukr a vanilku, rozmíchejte a přiveďte k varu. Když je mléko napůl teplé, odeberte asi hrnek do vedlejší nádoby.
- K odebranému mléku přidejte žloutky a pudinkový prášek. Dobře prošlehejte, aby se rozpustil pudink, a také aby žloutky byly dobře rozšlehané.
- Zbývající sladké mléko přiveďte k varu a odstavte. Do horkého mléka vlijte mléko s pudinkovým práškem a žloutky, prošlehejte. Vraťte na sporák a za stálého míchání opatrně přiveďte k varu, dokud krém nezhoustne.
Poznámky
- Vystačí na 4-6 porcí.
- Těsto na buchtičky jsem připravovala v kuchyňském robotu s upnutými hnětacími háky. Těsto je pevné a tužší, dobře půjde zpracovat i ručně na vále.
- Jak dlouho péct buchtičky? Buchtičky pečte v troubě rozehřáté na 190° C zhruba 20 minut. Pokud používáte horkovzdušnou troubu, snižte teplotu na 175-180° C.
- Vanilkový krém při chlazení občas promíchejte, protože je připravený z pudinkového prášku, má tendenci tvořit jemné hrudky.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu