Lehký jablkový dort s jablky, proložený piškoty, s vrstvou svěží zakysané smetany. Takový je dort z dnešního receptu. Moje děti přísahají, že se jedná o ten nejchutnější dort, co si dokážete představit!

➜ O receptu
Tento jablečný dort je dělaný za studena, nepotřebujete troubu, abyste ho museli upéct. Základ tvoří vrstva piškotů, vyskládaná v kulaté dortové formě, zalitá jablečným pyré, zahuštěným vanilkovým pudinkovým práškem. Na ni přijde další vrstva piškotů, potřená oslazenou zakysanou smetanou.
Dort je potřeba nechat přes noc uležet v lednici, nejlepší je na druhý den, kdy zpevní a jde dobře nakrájet.
MŮJ TIP: Máte rádi jablka? Zkuste tenhle babiččin jablečný kompot (je opravdu luxusní!)
➜ Suroviny

Na domácí nepečený dort s jablky potřebujete:
Jablečná vrstva s piškoty:
- Jablka; ideálně česaná z domácí zahrady. Do dortu zapracujete i méně vzhledná jablíčka s povrchovými flíčky – jablka budete loupat a krájet na kousky.
- Vanilkový pudinkový prášek; použila jsem Dr. Oetker
- Cukr; na oslazení
- Vanilkový cukr
- Mletá skořice a čerstvě vylisovaná citronová šťáva; na ochucení
- Voda
- Kulaté dětské piškoty; jako spodní a vrchní vrstvu dortu, mezi které přijde zahuštěné jablečné pyré
Vrstva ze zakysané smetany:
- Zakysaná smetana; vezměte takovou, která má obsah tuku kolem 15-20 %. Taková smetana je hustá a bude lépe na dortu držet.
- Cukr na oslazení
- Skořice; na lehké poprášení dortu při servírování (volitelně)
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Jablka oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřinec. Nakrájejte na kousky o hraně kolem 2 cm.

Viz také: Jak nastrouhat jablka?
KROK 2: Nakrájená jablka vložte do hrnce a zalijte hrnkem vody. Zvyšte teplotu, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte na minimum a nechte, stále pod poklicí, asi 15 minut dusit.

KROK 3: Přidejte cukr, skořici a vanilkový cukr. Promíchejte, dokud se ochucující složky nespojí s podušenými jablky.

KROK 4: Do většího hrnku nalijte hrnek vody a přidejte naběračku vyvařené šťávy z jablek. Pokud naberete i kousky jablek, nic se neděje; potřebujete, aby tekutina byla vlažná. Přisypte pudinkový prášek a důkladně rozmíchejte ruční metličkou, abyste rozpustili případné hrudky.

KROK 5: Pudinkovou směs pomalu přilévejte k rozvařeným jablkům, ohřívaným na plotně při nízké teplotě. Dobře rozmíchejte a nechte mírně povařit, dokud jablkové pyré nezhoustne.

Pokud je třeba, mírně zvyšte teplotu, ale nepřežeňte to, aby se směs nezačala odspodu připalovat. Stále míchejte.
KROK 6: Jablečné kousky podrťte, třeba šťouchadlem na brambory. Pyré nemixujte, stále by v něm měly být patrné kousky podušených jablek.

KROK 7: Dno kulaté dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem. Můžete ji také vymazat troškou másla. Na dno vyskládejte piškoty jeden vedle druhého.

KROK 8: Na vrstvu z piškotů nalijte jablečné pyré a uhlaďte jeho povrch.

KROK 9: Na pyré navršte další vrstvu piškotů.

KROK 10: V misce rozmíchejte zakysanou smetanu s cukrem a krém nalijte na vršek dortu, rovnoměrně jej rozprostřete.


Nyní dort dejte do lednice a nechte ho přes noc odpočinout. Pudinkové pyré ztuhne, piškoty změknou a chutě se prolnou.
➜ Servírování
Na druhý den vyndejte jablečný dort z lednice. Ostrým nožem opatrně oddělte dort od boční strany dortové formy. Okraj formy odstraňte. Dort nakrájejte na klínky a podávejte na dezertním talířku. Pro hezčí prezentaci každý kousek dortu poprašte mletou skořicí.

MŮJ TIP: Pokud vám přijde, že dort není dostatečně pevný, dejte ho před krájením asi na půl hodiny do mrazáku. Poté půjde bezvadně krájet a bude hezky držet svůj tvar.
➜ Užitečné tipy
- Místo zakysané smetany dejte na vrch dortu oslazenou vyšlehanou smetanu. Aby šla smetana dobře ušlehat i bez přidání ztužovače, vždy použijte dobře vychlazenou smetanu s obsahem tuku nad 33 %, ještě lépe nad 35 nebo dokonce 40 %. Čím tučnější, tím lépe bude hotová šlehačka držet.
- Pokud vám nějaký dort zbyl, přikryjte ho a uložte do lednice. Tady vydrží 4-5 dní.
- Pudinkový prášek lze nahradit kukuřičným škrobem. Ten ostatně tvoří hlavní součást pudinkových prášků a stará se o to, aby se tekutina zahustila. Kukuřičný škrob mám doma v zásobě, přidávám ho například do bramborového knedlíku nebo všude tam, kde potřebuji, aby jídlo bylo vláčné a drželo pohromadě.
Více chutných receptů:
- Křehký jablečný koláč
- Šťavnatý mrkvový salát s jablkem
- Hrnkové hraběnčiny řezy
- Jablka v těstíčku
- Jablečný závin z listového těsta
- Tažený štrúdl s jablíčky

Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
Kuchyňské vybavení
- Kulatá dortová forma pr. 22 cm
Suroviny
- 1 kg jablka
- 500 ml voda
- 1 balíček vanilkový cukr
- 4 lžíce krupicový cukr
- 2 sáčky vanilkový pudink - prášek
- ¼ lžička skořice - mletá
- 2 lžíce citronová šťáva - čerstvě vymačkaná
- 180 g piškoty
Vrstva ze zakysané smetany:
- 380 g zakysaná smetana - obsah tuku 15 % a více
- 2 lžíce krupicový cukr
- skořice - na poprášení dortu / volitelně
Instrukce
- Jablka oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřinec. Nakrájejte na kousky o hraně kolem 2 cm.
- akrájená jablka vložte do hrnce a zalijte hrnkem vody. Zvyšte teplotu, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte na minimum a nechte, stále pod poklicí, asi 15 minut dusit.
- Přidejte cukr, skořici a vanilkový cukr. Promíchejte, dokud se ochucující složky nespojí s podušenými jablky.
- Do většího hrnku nalijte hrnek vody a přidejte naběračku vyvařené šťávy z jablek. Pokud naberete i kousky jablek, nic se neděje; potřebujete, aby tekutina byla vlažná. Přisypte pudinkový prášek a důkladně rozmíchejte ruční metličkou, abyste rozpustili případné hrudky.
- Pudinkovou směs pomalu přilévejte k rozvařeným jablkům, ohřívaným na plotně při nízké teplotě. Dobře rozmíchejte a nechte mírně povařit, dokud jablkové pyré nezhoustne. Pokud je třeba, mírně zvyšte teplotu, ale nepřežeňte to, aby se směs nezačala odspodu připalovat. Stále míchejte.
- Jablečné kousky podrťte, třeba šťouchadlem na brambory. Pyré nemixujte, stále by v něm měly být patrné kousky podušených jablek.
- Dno kulaté dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem. Můžete ji také vymazat troškou másla. Na dno vyskládejte piškoty jeden vedle druhého.
- Na vrstvu z piškotů nalijte jablečné pyré a uhlaďte jeho povrch. Na pyré navršte další vrstvu piškotů.
- V misce rozmíchejte zakysanou smetanu s cukrem a krém nalijte na vršek dortu, rovnoměrně jej rozprostřete.
- Nyní dort dejte do lednice a nechte ho přes noc odpočinout. Pudinkové pyré ztuhne, piškoty změknou a chutě se prolnou.
Poznámky
- Z množství nařežete asi 12 klínků jablečného dortu.
- K přípravě jsem použila kulatou dortovou formu o průměru 22 cm, s odnímatelným okrajem.
- SERVÍROVÁNÍ: Na druhý den vyndejte jablečný dort z lednice. Ostrým nožem opatrně oddělte dort od boční strany dortové formy. Okraj formy odstraňte. Dort nakrájejte na klínky a podávejte na dezertním talířku. Pro hezčí prezentaci každý kousek dortu poprašte mletou skořicí.
- MŮJ TIP: Pokud vám přijde, že dort není dostatečně pevný, dejte ho před krájením asi na půl hodiny do mrazáku. Poté půjde bezvadně krájet a bude hezky držet svůj tvar.
- Pudinkový prášek lze nahradit kukuřičným škrobem. Ten ostatně tvoří hlavní součást pudinkových prášků a stará se o to, aby se tekutina zahustila.
- Místo zakysané smetanu dejte na vrch dortu oslazenou vyšlehanou smetanu. Aby šla smetana dobře ušlehat i bez přidání ztužovače, vždy použijte dobře vychlazenou smetanu s obsahem tuku nad 33 %, ještě lépe nad 35 nebo dokonce 40 %. Čím tučnější, tím lépe bude hotová šlehačka držet.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu