• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Dezerty

    Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem

    Dne: 30. 9. 2022 · Aktualizováno: 3. 5. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 1.6KSdílení

    Lehký jablkový dort s jablky, proložený piškoty, s vrstvou svěží zakysané smetany. Takový je dort z dnešního receptu. Moje děti přísahají, že se jedná o ten nejchutnější dort, co si dokážete představit!

    Řez jablečného dortu se smetanou podávaný na talířku s vidličkou.
    Obsah skrýt
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem

    ➜ O receptu

    Tento jablečný dort je dělaný za studena, nepotřebujete troubu, abyste ho museli upéct. Základ tvoří vrstva piškotů, vyskládaná v kulaté dortové formě, zalitá jablečným pyré, zahuštěným vanilkovým pudinkovým práškem. Na ni přijde další vrstva piškotů, potřená oslazenou zakysanou smetanou.

    Dort je potřeba nechat přes noc uležet v lednici, nejlepší je na druhý den, kdy zpevní a jde dobře nakrájet.

    MŮJ TIP: Máte rádi jablka? Zkuste tenhle babiččin jablečný kompot (je opravdu luxusní!)

    ➜ Suroviny

    Suroviny na přípravu jablkového dortu s piškoty, včetně popisku.

    Na domácí nepečený dort s jablky potřebujete:

    Jablečná vrstva s piškoty:

    • Jablka; ideálně česaná z domácí zahrady. Do dortu zapracujete i méně vzhledná jablíčka s povrchovými flíčky – jablka budete loupat a krájet na kousky.
    • Vanilkový pudinkový prášek; použila jsem Dr. Oetker
    • Cukr; na oslazení
    • Vanilkový cukr
    • Mletá skořice a čerstvě vylisovaná citronová šťáva; na ochucení
    • Voda
    • Kulaté dětské piškoty; jako spodní a vrchní vrstvu dortu, mezi které přijde zahuštěné jablečné pyré

    Vrstva ze zakysané smetany:

    • Zakysaná smetana; vezměte takovou, která má obsah tuku kolem 15-20 %. Taková smetana je hustá a bude lépe na dortu držet.
    • Cukr na oslazení
    • Skořice; na lehké poprášení dortu při servírování (volitelně)

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup s fotkami

    KROK 1: Jablka oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřinec. Nakrájejte na kousky o hraně kolem 2 cm.

    Viz také: Jak nastrouhat jablka?

    KROK 2: Nakrájená jablka vložte do hrnce a zalijte hrnkem vody. Zvyšte teplotu, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte na minimum a nechte, stále pod poklicí, asi 15 minut dusit.

    KROK 3: Přidejte cukr, skořici a vanilkový cukr. Promíchejte, dokud se ochucující složky nespojí s podušenými jablky.

    KROK 4: Do většího hrnku nalijte hrnek vody a přidejte naběračku vyvařené šťávy z jablek. Pokud naberete i kousky jablek, nic se neděje; potřebujete, aby tekutina byla vlažná. Přisypte pudinkový prášek a důkladně rozmíchejte ruční metličkou, abyste rozpustili případné hrudky.

    Mixování pudinkového prášku v tekutině.

    KROK 5: Pudinkovou směs pomalu přilévejte k rozvařeným jablkům, ohřívaným na plotně při nízké teplotě. Dobře rozmíchejte a nechte mírně povařit, dokud jablkové pyré nezhoustne.

    Zahušťování jablek rozvařených v hrnci.

    Pokud je třeba, mírně zvyšte teplotu, ale nepřežeňte to, aby se směs nezačala odspodu připalovat. Stále míchejte.

    KROK 6: Jablečné kousky podrťte, třeba šťouchadlem na brambory. Pyré nemixujte, stále by v něm měly být patrné kousky podušených jablek.

    Podušená zahuštěná jablka na želé.

    KROK 7: Dno kulaté dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem. Můžete ji také vymazat troškou másla. Na dno vyskládejte piškoty jeden vedle druhého.

    Vyskládané piškoty na dně dortové formy.

    KROK 8: Na vrstvu z piškotů nalijte jablečné pyré a uhlaďte jeho povrch.

    Zalévání piškotů v dortové formě zahuštěným jablečným pyré.

    KROK 9: Na pyré navršte další vrstvu piškotů.

    KROK 10: V misce rozmíchejte zakysanou smetanu s cukrem a krém nalijte na vršek dortu, rovnoměrně jej rozprostřete.

    Smíchání cukru se zakysanou smetanou.
    Roprostírání smetanové vrstvy na piškotovém dortu s jablky.

    Nyní dort dejte do lednice a nechte ho přes noc odpočinout. Pudinkové pyré ztuhne, piškoty změknou a chutě se prolnou.

    ➜ Servírování

    Na druhý den vyndejte jablečný dort z lednice. Ostrým nožem opatrně oddělte dort od boční strany dortové formy. Okraj formy odstraňte. Dort nakrájejte na klínky a podávejte na dezertním talířku. Pro hezčí prezentaci každý kousek dortu poprašte mletou skořicí.

    Řez jablečného dortu se smetanou podávaný na talířku s vidličkou.

    MŮJ TIP: Pokud vám přijde, že dort není dostatečně pevný, dejte ho před krájením asi na půl hodiny do mrazáku. Poté půjde bezvadně krájet a bude hezky držet svůj tvar.

    ➜ Užitečné tipy

    • Místo zakysané smetany dejte na vrch dortu oslazenou vyšlehanou smetanu. Aby šla smetana dobře ušlehat i bez přidání ztužovače, vždy použijte dobře vychlazenou smetanu s obsahem tuku nad 33 %, ještě lépe nad 35 nebo dokonce 40 %. Čím tučnější, tím lépe bude hotová šlehačka držet.
    • Pokud vám nějaký dort zbyl, přikryjte ho a uložte do lednice. Tady vydrží 4-5 dní.
    • Pudinkový prášek lze nahradit kukuřičným škrobem. Ten ostatně tvoří hlavní součást pudinkových prášků a stará se o to, aby se tekutina zahustila. Kukuřičný škrob mám doma v zásobě, přidávám ho například do bramborového knedlíku nebo všude tam, kde potřebuji, aby jídlo bylo vláčné a drželo pohromadě.

    Více chutných receptů:

    • Křehký jablečný koláč
    • Šťavnatý mrkvový salát s jablkem
    • Hrnkové hraběnčiny řezy
    • Jablka v těstíčku
    • Jablečný závin z listového těsta
    • Tažený štrúdl s jablíčky
    Řez jablečného dortu se smetanou podávaný na talířku s vidličkou.

    Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem

    Petra Kupská
    Lehký jablkový dort s jablky, proložený piškoty, s vrstvou svěží zakysané smetany. Takový je dort z dnešního receptu. Moje děti přísahají, že se jedná o ten nejchutnější dort, co si dokážete představit!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 40 minutes mins
    Odležení v lednici 12 hours hrs
    Čas celkem 12 hours hrs 40 minutes mins
    Chod Dezert
    Kuchyně Česká
    Porce 12 ks
    Kalorie 187 kcal

    Kuchyňské vybavení

    • Kulatá dortová forma pr. 22 cm

    Suroviny 

    • 1 kg jablka
    • 500 ml voda
    • 1 balíček vanilkový cukr
    • 4 lžíce krupicový cukr
    • 2 sáčky vanilkový pudink - prášek
    • ¼ lžička skořice - mletá
    • 2 lžíce citronová šťáva - čerstvě vymačkaná
    • 180 g piškoty

    Vrstva ze zakysané smetany:

    • 380 g zakysaná smetana - obsah tuku 15 % a více
    • 2 lžíce krupicový cukr
    • skořice - na poprášení dortu / volitelně

    Instrukce 

    • Jablka oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřinec. Nakrájejte na kousky o hraně kolem 2 cm.
    • akrájená jablka vložte do hrnce a zalijte hrnkem vody. Zvyšte teplotu, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte na minimum a nechte, stále pod poklicí, asi 15 minut dusit.
    • Přidejte cukr, skořici a vanilkový cukr. Promíchejte, dokud se ochucující složky nespojí s podušenými jablky.
    • Do většího hrnku nalijte hrnek vody a přidejte naběračku vyvařené šťávy z jablek. Pokud naberete i kousky jablek, nic se neděje; potřebujete, aby tekutina byla vlažná. Přisypte pudinkový prášek a důkladně rozmíchejte ruční metličkou, abyste rozpustili případné hrudky.
    • Pudinkovou směs pomalu přilévejte k rozvařeným jablkům, ohřívaným na plotně při nízké teplotě. Dobře rozmíchejte a nechte mírně povařit, dokud jablkové pyré nezhoustne. Pokud je třeba, mírně zvyšte teplotu, ale nepřežeňte to, aby se směs nezačala odspodu připalovat. Stále míchejte.
    • Jablečné kousky podrťte, třeba šťouchadlem na brambory. Pyré nemixujte, stále by v něm měly být patrné kousky podušených jablek.
    • Dno kulaté dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem. Můžete ji také vymazat troškou másla. Na dno vyskládejte piškoty jeden vedle druhého.
    • Na vrstvu z piškotů nalijte jablečné pyré a uhlaďte jeho povrch. Na pyré navršte další vrstvu piškotů.
    • V misce rozmíchejte zakysanou smetanu s cukrem a krém nalijte na vršek dortu, rovnoměrně jej rozprostřete.
    • Nyní dort dejte do lednice a nechte ho přes noc odpočinout. Pudinkové pyré ztuhne, piškoty změknou a chutě se prolnou.

    Poznámky

    • Z množství nařežete asi 12 klínků jablečného dortu.
    • K přípravě jsem použila kulatou dortovou formu o průměru 22 cm, s odnímatelným okrajem.
    • SERVÍROVÁNÍ: Na druhý den vyndejte jablečný dort z lednice. Ostrým nožem opatrně oddělte dort od boční strany dortové formy. Okraj formy odstraňte. Dort nakrájejte na klínky a podávejte na dezertním talířku. Pro hezčí prezentaci každý kousek dortu poprašte mletou skořicí.
    • MŮJ TIP: Pokud vám přijde, že dort není dostatečně pevný, dejte ho před krájením asi na půl hodiny do mrazáku. Poté půjde bezvadně krájet a bude hezky držet svůj tvar.
    • Pudinkový prášek lze nahradit kukuřičným škrobem. Ten ostatně tvoří hlavní součást pudinkových prášků a stará se o to, aby se tekutina zahustila.
    • Místo zakysané smetanu dejte na vrch dortu oslazenou vyšlehanou smetanu. Aby šla smetana dobře ušlehat i bez přidání ztužovače, vždy použijte dobře vychlazenou smetanu s obsahem tuku nad 33 %, ještě lépe nad 35 nebo dokonce 40 %. Čím tučnější, tím lépe bude hotová šlehačka držet.
    •  

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 187kcalSacharidy: 29gBílkoviny: 3gTuky: 7g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recept s jablky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 1.6KSdílení

    Další recepty:

    • Srnčí hřbet politý čokoládovou polevou, nakrojený, servírovaný na bílém talíři.
      Ořechový srnčí hřbet
    • Jablečné kroužky smažené v palačinkovém těstíčku, pocukrované, podávané na talíři.
      Smažená jablka v těstíčku
    • Borůvkové knedlíky
      Babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami
    • Tvarohový dezert ve sklenici, s jahodami.
      Nepečený tvarohový dezert do skleničky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT