Málokterý moučník je tak oblíbený, jako domácí závin s nastrouhanými jablíčky. Pravidelně ho každý víkend peče naše babička. Dříve dělávala tradiční tažený štrúdl, ale jak šel čas, přešla na jednoduchou, méně pracnou verzi štrúdlu a teď ho peče z listového těsta. A víte co? Babiččin jablečný závin chutná stále fantasticky, protože babičky… to prostě umí! Pojďme se podívat na recept.

➜ Jaké listové těsto použít?
Chlazené
Na závin, neboli štrúdl, se nejlépe hodí chlazené lístkové těsto koupené v obchodě. Často se prodává už rozválené, proložené papírem. Takové bývá dražší, ale ušetří něco málo práce s vyvalováním.

Mražené
Další možností je listové těsto mražené. Takové je vhodné mít doma v mrazáku a použít ho, až bude potřeba. Mrazené těsto vydrží až několik měsíců, na rozdíl od chlazeného těsta nejste tak moc limitováni časem, kdy ho musíte použít. Mražené listové těsto nechte před přípravou vždy rozmrazit; buď přes noc v ledničce, nebo asi dvě tři hodiny při pokojové teplotě na kuchyňské lince.

Domácí
Zdatní domácí pekaři si lístkové těsto připraví doma sami. Jeho příprava požaduje čas, zručnost a také nějaké ty zkušenosti, na druhou stranu domácí listové těsto je nejlepší podklad pro vynikající jablečný závin. Zkuste třeba tohle od Míši Landové.
MŮJ TIP: Máte velkou úrodu jablek a přemýšlíte, co s nimi? Nasušte je na domácí křížaly!
➜ Co potřebujete

Nejlepší jablečný závin? Jdeme na to! Připravte si tyto suroviny:
- Listové těsto; chlazené, mražené, nebo domácí. Před použitím by těsto mělo mít pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo.
- Hladká mouka; na podsypání listového těsta při vyvalování. Stačí trošku, aby se nelepilo k válu a válečku. Pokud jste koupili těsto už vyválené, mouku potřebovat nebudete.
- Moučkový cukr; na poprášení závinu před podáváním
Dobré vědět: Do receptu jsem použila chlazené lístkové těsto o hmotnosti 450 g, ze kterého připravíte dvě nohavice závinu. V receptu je postup z poloviny tohoto těsta! Proto jen jeden závin.
Jablečná náplň:
- Jablka; nejlépe ze zahrádky. Nemusí být kdovíjak krásná na pohled, sem tam nějaký strup na slupce nevadí. Jablka do závinu loupu, takže se nějaká ta vada na kráse ztratí. Nahnilá nebo plesnivá jablka dejte stranou.
- Krupicový cukr; na oslazení
- Mletá skořice; klasické koření pro báječnou vůni, které jde s jablky perfektně dohromady!
- Rozinky; zlaté nebo natural. Můžete je den předem namočit do rumu, když si vzpomenete. Ale i suché rozinky při pečení štrúdlu krásně změknou.
- Strouhanka; na podsypání pod jablečnou náplň. Strouhanka vsákne šťávu, kterou jablka při pečení pustí.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
VOLITELNĚ: Do náplně lze přidat nahrubo nasekané ořechy, nejlepší jsou vlašské. Někdo také potírá závin před tím, než ho strčí do trouby, rozšlehaným vajíčkem. Závin má po upečení hezky lesklý povrch. Sama štrúdl nepotírám, ale před servírováním ho popráším moučkovým cukrem.
Vybavení: K pečení štrúdlu potřebujete velký plech, pečicí papír. K přípravě jablek pak škrabku na oloupání a odstraňovač jádřinců (jednoduchá, přitom geniální vychytávka do kuchyně!).
➜ Fotopostup
KROK 1: Nejprve si připravte jablka na náplň.
Jablka oloupejte pomocí škrabky. Jde to rychle, pokud si s vaší škrabkou rozumíte a víte, jak ji k jablku správně přiložit. Jablíčko je pak oloupané během chvilky a několika šikovných tahů.

Poté si vezměte k ruce odstraňovač jádřinců. Jablko postavte na pevné kuchyňské prkénko stopkou dolů. K bubáku (zbytek okvětí) přiložte kolmo vykrajovač a zatlačte dolů. Vyříznutý jádřinec odstraňte. Podívejte se do otvoru v jablku. Pokud jsou po stranách stále viditelné zbytky jádřince, nebo dokonce pecičky, vykrojte je ještě jednou.

TIP: Přečtěte si také, jak nastrouhat jablka
KROK 2: Připravená jablka nakrájejte na struhadle s velkými otvory (slzičkami). Jablka po nastrouhání začnou hnědnout. Nelekejte se, je to normální přírodní jev, na kvalitě jim to neubere. Pokud chcete zabránit hnědnutí jablek, zastříkněte je citronovou šťávou.

KROK 3: Listové těsto podsypte trochou mouky a vyválejte na pokud možno co nejpravidelnější obdélník o hraně asi 25x35 cm. Vyválený plát nemusí být ultra tenký jako u taženého závinu; pokud bych mohla výšku těsta změřit, řekla bych, že může mít tak 1,5-2 mm.
KROK 4: Na připravené listové těsto nasypte dvě lžíce strouhanky a rozprostřete ji po ploše. Strouhanka do sebe vsákne část šťávy, kterou jablka pustí při pečení.

KROK 5: Na strouhanku navrstvěte nastrouhaná jablka, ale pouze do ¾ plochy po délce plátu těsta. Po obvodech nechte asi 3 volného místa.
DŮLEŽITÉ: Nastrouhaná jablka naberte do dlaně a jemně z nich vymačkejte přebytečnou šťávu. Teprve poté je rozprostřete na těsto. Štávu z jablek vypijte, chutná luxusně a je zdravá.

KROK 6: Jablka posypte cukrem, rozinkami a skořicí.

KROK 7: Srolujte závin. Roluje se delší strana těsta. Začněte v místě, kde máte jablečnou náplň blíže ke kraji a pokračujte k té části těsta, kde jste nechali čtvrtinu volnou. Jak budete těsto zavinovat, jablka se budou posouvat k prázdnému místu, které zaplní. Závin dokončete tak, aby měla nohavice šev dolů. Uzavřete konce a zahněte je dolů pod závin.

KROK 8: Rozehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Závin opatrně přeneste na plech a pečte 45 minut.


TIP: Z listového těsta také připravíte tenhle fantastický tvarohový závin!
➜ Servírování
Upečený závin nechte zpola vychladnout. Poté nakrájejte na řezy, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.
Nejezte štrúdl krátce poté, co jej vyndáte z trouby. Jablková náplň uvnitř je horká!
TIP: Řezy závinu můžete nakrájet na šikmo. Vypadají jinak a dostanou pěkný šmrnc.

TIP: Co takhle zkusit slaný závin z listového těsta, plněný zelím a slaninou?
➜ Jak dlouho se peče závin
Jablkový závin z listového těsta pečte v troubě předehřáté na 180 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 45 minut. Za tu dobu se stihnou dokonale propéct i vrstvy těsta srolované mezi náplní z jablek. Povrch závinu získá nazlátlou barvu.
➜ Užitečné tipy
- Já sama kupuji chlazené listové těsto složené do kostky, nerozválené. Před použitím ho nechávám chvíli „ohřát“ při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo.
- Místo strouhání jablek je nakrájejte na tenké plátky. Dobře a rychle to jde s mandolínou, pokud máte. Plátky jablek nevymačkávejte.
- Slovo štrúdl pochází z němčiny, samotný dezert zase z rakouské kuchyně. Mimochodem, štrúdl se píše s čárkou nad u, nikoliv s kroužkem, protože se jedná o slovo cizího původu.
Další recepty z jablek:
- Nepečený jablečný dort s piškoty
- Smažená jablka v těstíčku
- Křehký jablkový koláč
- Drobenkový koláč s jablky

Jablečný závin z listového těsta
Suroviny
- 1 plát listové těsto - vyválené na obdélník asi 25x35 cm
- 1 lžíce moučkový cukr - na pocukrování závinu
- 1 lžíce hladká mouka - na podsypání těsta při vyvalování
Instrukce
- Jablka oloupejte a vykrojte jádřinec. Nastrouhejte je na struhadle na straně s velkými slzičkami.
- Připravte si listové těsto. Pokud jste nekoupili už vyválené, vyválejte jej na obdélník o velikosti asi 35x25 cm. Při vyvalování podsypte těsto trochou mouky, aby se nelepilo.
- Vyválené těsto posypte strouhankou.
- Nastrouhaná jablka naberte do dlaně, vymačkejte šťávu, a rozprostřete na strouhanku. Pokryjte jen ¾ plochy těsta (odshora dolů). Po obvodu nechte asi 3 cm volné plochy.
- Jablka posypte cukrem, skořicí a rozinkami.
- Srolujte těsto po delší straně, začněte v místě, kde je jablečná náplň, a pokračujte tam, kde jste na těstě nechali čtvrtinu volné plochy. Jak budete těsto zavinovat, jablka se budou posouvat k prázdnému místu, které zaplní. Závin dokončete tak, aby měla nohavice šev dolů. Uzavřete konce a zahněte je dolů pod závin.
- Rozehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Závin opatrně přeneste na plech a pečte 45 minut.
Poznámky
- Z jedné nohavice závinu získáte asi 12 kousků (řezů).
- Na přípravu receptu jsem použila ½ z kupovaného chlazeného těsta, které celkem vážilo 450 g. Z celého těsta, tedy ze 450 g, připravíte dva záviny.
- SERVÍROVÁNÍ: Upečený závin nechte zpola vychladnout. Poté nakrájejte na řezy, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.
- Místo strouhání jablek je nakrájejte na tenké plátky. Dobře a rychle to jde s mandolínou, pokud máte. Plátky jablek nevymačkávejte.
- VOLITELNĚ: Do náplně lze přidat nahrubo nasekané ořechy, nejlepší jsou vlašské. Někdo také potírá závin před tím, než ho strčí do trouby, rozšlehaným vajíčkem. Závin má po upečení hezky lesklý povrch. Sama štrúdl nepotírám, ale před servírováním ho popráším moučkovým cukrem.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Fedor
Bohužel, všechna dodávaná listová těsta obsahují palmový tuk. Ten nechci. Proto, i když štrůdl jsem miloval, již si jej ani nekupuji.
Petra Kupská
Máte pravdu, Fedore, ale hodně lidí sáhne po kupovaném listovém těstě, aby upekli něco dobrého na zub třeba na víkend. Závin z listového těsta tu mám jako rychlou variantu. Pokud byste se chtěl echt domácí štrúdl, mám tu krásný recept na tažený štrúdl s jablky (je luxusní, nepřeháním!).
Jana
Strouhanka má být lehce osmažená.
Použít suchou strouhanku a říkat tomu luxusní závin je hodně nadnesené.
Petra Kupská
Jano, strouhanku dávám na těsto proto, aby nasáklo přebytečnou šťávu z nastrouhaných jablek a ta ze závinu při pečení nevytekla. Samozřejmě, že osmažená strouhanka má výraznější chuť, ale její schopnost absorbovat tekutiny osmažením značně snížíte. Nicméně, zcela akceptuju, že každý může při přípravě závinu postupovat jinak. V tom je ta svoboda v kuchyni.