• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Jablečný závin z listového těsta

    Dne: 16. 10. 2022 · Aktualizováno: 6. 11. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 15Sdílení

    Málokterý moučník je tak oblíbený, jako domácí závin s nastrouhanými jablíčky. Pravidelně ho každý víkend peče naše babička. Dříve dělávala tradiční tažený závin, ale jak šel čas, přešla na jednoduchou, méně pracnou verzi štrúdlu a teď ho peče z listového těsta. A víte co? Babiččin jablečný závin chutná stále fantasticky, protože babičky… to prostě umí! Pojďme se podívat na recept.

    Plátky jablečného štrúdlu podávané na talířku s vidličkou, pocukrované.
    Obsah skrýt
    ➜ Jaké listové těsto použít?
    ➜ Co potřebujete
    ➜ Fotopostup
    ➜ Servírování
    ➜ Jak dlouho se peče závin
    ➜ Užitečné tipy
    Jablečný závin z listového těsta

    ➜ Jaké listové těsto použít?

    Chlazené

    Na závin, neboli štrúdl, se nejlépe hodí chlazené lístkové těsto koupené v obchodě. Často se prodává už rozválené, proložené papírem. Takové bývá dražší, ale ušetří něco málo práce s vyvalováním.

    Kupované chlazené lístkové těsto.

    Mražené

    Další možností je listové těsto mražené. Takové je vhodné mít doma v mrazáku a použít ho, až bude potřeba. Mrazené těsto vydrží až několik měsíců, na rozdíl od chlazeného těsta nejste tak moc limitováni časem, kdy ho musíte použít. Mražené listové těsto nechte před přípravou vždy rozmrazit; buď přes noc v ledničce, nebo asi dvě tři hodiny při pokojové teplotě na kuchyňské lince.

    Rozválený plát kupovaného listového těsta.

    Domácí

    Zdatní domácí pekaři si lístkové těsto připraví doma sami. Jeho příprava požaduje čas, zručnost a také nějaké ty zkušenosti, na druhou stranu domácí listové těsto je nejlepší podklad pro vynikající jablečný závin. Zkuste třeba tohle od Míši Landové.

    MŮJ TIP: Máte velkou úrodu jablek a přemýšlíte, co s nimi? Nasušte je na domácí křížaly!

    ➜ Co potřebujete

    Suroviny na jablečný závin z listového těsta včetně popisků.

    Nejlepší jablečný závin? Jdeme na to! Připravte si tyto suroviny:

    • Listové těsto; chlazené, mražené, nebo domácí. Před použitím by těsto mělo mít pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo.
    • Hladká mouka; na podsypání listového těsta při vyvalování. Stačí trošku, aby se nelepilo k válu a válečku. Pokud jste koupili těsto už vyválené, mouku potřebovat nebudete.
    • Moučkový cukr; na poprášení závinu před podáváním

    Dobré vědět: Do receptu jsem použila chlazené lístkové těsto o hmotnosti 450 g, ze kterého připravíte dvě nohavice závinu. V receptu je postup z poloviny tohoto těsta! Proto jen jeden závin.

    Jablečná náplň:

    • Jablka; nejlépe ze zahrádky. Nemusí být kdovíjak krásná na pohled, sem tam nějaký strup na slupce nevadí. Jablka do závinu loupu, takže se nějaká ta vada na kráse ztratí. Nahnilá nebo plesnivá jablka dejte stranou.
    • Krupicový cukr; na oslazení
    • Mletá skořice; klasické koření pro báječnou vůni, které jde s jablky perfektně dohromady!
    • Rozinky; zlaté nebo natural. Můžete je den předem namočit do rumu, když si vzpomenete. Ale i suché rozinky při pečení štrúdlu krásně změknou.
    • Strouhanka; na podsypání pod jablečnou náplň. Strouhanka vsákne šťávu, kterou jablka při pečení pustí.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    VOLITELNĚ: Do náplně lze přidat nahrubo nasekané ořechy, nejlepší jsou vlašské. Někdo také potírá závin před tím, než ho strčí do trouby, rozšlehaným vajíčkem. Závin má po upečení hezky lesklý povrch. Sama štrúdl nepotírám, ale před servírováním ho popráším moučkovým cukrem.

    Vybavení: K pečení štrúdlu potřebujete velký plech, pečicí papír. K přípravě jablek pak škrabku na oloupání a odstraňovač jádřinců (jednoduchá, přitom geniální vychytávka do kuchyně!).

    ➜ Fotopostup

    KROK 1: Nejprve si připravte jablka na náplň.

    Jablka oloupejte pomocí škrabky. Jde to rychle, pokud si s vaší škrabkou rozumíte a víte, jak ji k jablku správně přiložit. Jablíčko je pak oloupané během chvilky a několika šikovných tahů.

    Loupání slupky z jablek pomocí škrabky.

    Poté si vezměte k ruce odstraňovač jádřinců. Jablko postavte na pevné kuchyňské prkénko stopkou dolů. K bubáku (zbytek okvětí) přiložte kolmo vykrajovač a zatlačte dolů. Vyříznutý jádřinec odstraňte. Podívejte se do otvoru v jablku. Pokud jsou po stranách stále viditelné zbytky jádřince, nebo dokonce pecičky, vykrojte je ještě jednou.

    Vykrojení jádřince z jablka.

    TIP: Přečtěte si také, jak nastrouhat jablka

    KROK 2: Připravená jablka nakrájejte na struhadle s velkými otvory (slzičkami). Jablka po nastrouhání začnou hnědnout. Nelekejte se, je to normální přírodní jev, na kvalitě jim to neubere. Pokud chcete zabránit hnědnutí jablek, zastříkněte je citronovou šťávou.

    Strouhání jablek na ručním struhadle.

    KROK 3: Listové těsto podsypte trochou mouky a vyválejte na pokud možno co nejpravidelnější obdélník o hraně asi 25x35 cm. Vyválený plát nemusí být ultra tenký jako u taženého závinu; pokud bych mohla výšku těsta změřit, řekla bych, že může mít tak 1,5-2 mm.

    KROK 4: Na připravené listové těsto nasypte dvě lžíce strouhanky a rozprostřete ji po ploše. Strouhanka do sebe vsákne část šťávy, kterou jablka pustí při pečení.

    Rozválený plát listového těsta posypaný strouhankou.

    KROK 5: Na strouhanku navrstvěte nastrouhaná jablka, ale pouze do ¾ plochy po délce plátu těsta. Po obvodech nechte asi 3 volného místa.

    DŮLEŽITÉ: Nastrouhaná jablka naberte do dlaně a jemně z nich vymačkejte přebytečnou šťávu. Teprve poté je rozprostřete na těsto. Štávu z jablek vypijte, chutná luxusně a je zdravá.

    Vymačkání přebytečné šťávy z nastrouhaných jablek. Jablka v presovaná v dlani.

    KROK 6: Jablka posypte cukrem, rozinkami a skořicí.

    Rozválený plát listového těsta s navršenou náplní ze strouhaných jablek, rozinek, cukru a skořice. Příprava na jablečný závin.

    KROK 7: Srolujte závin. Roluje se delší strana těsta. Začněte v místě, kde máte jablečnou náplň blíže ke kraji a pokračujte k té části těsta, kde jste nechali čtvrtinu volnou. Jak budete těsto zavinovat, jablka se budou posouvat k prázdnému místu, které zaplní. Závin dokončete tak, aby měla nohavice šev dolů. Uzavřete konce a zahněte je dolů pod závin.

    Srolování jablečného štrúdlu.

    KROK 8: Rozehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Závin opatrně přeneste na plech a pečte 45 minut.

    Nohavice jablečného štrúdlu na plechu vyloženém pečicím papírem, přípravené k pečení.
    Upečený jablečný štrúdl na plechu po vyndání z trouby.

    TIP: Z listového těsta také připravíte tenhle fantastický tvarohový závin!

    ➜ Servírování

    Upečený závin nechte zpola vychladnout. Poté nakrájejte na řezy, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

    Nejezte štrúdl krátce poté, co jej vyndáte z trouby. Jablková náplň uvnitř je horká!

    TIP: Řezy závinu můžete nakrájet na šikmo. Vypadají jinak a dostanou pěkný šmrnc.

    Nakrájený jablečný závin servírovaný na talířku s vidličkou.

    ➜ Jak dlouho se peče závin

    Jablkový závin z listového těsta pečte v troubě předehřáté na 180 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 45 minut. Za tu dobu se stihnou dokonale propéct i vrstvy těsta srolované mezi náplní z jablek. Povrch závinu získá nazlátlou barvu.

    ➜ Užitečné tipy

    • Já sama kupuji chlazené listové těsto složené do kostky, nerozválené. Před použitím ho nechávám chvíli „ohřát“ při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo.
    • Místo strouhání jablek je nakrájejte na tenké plátky. Dobře a rychle to jde s mandolínou, pokud máte. Plátky jablek nevymačkávejte.
    • Slovo štrúdl pochází z němčiny, samotný dezert zase z rakouské kuchyně. Mimochodem, štrúdl se píše s čárkou nad u, nikoliv s kroužkem, protože se jedná o slovo cizího původu.

    Další recepty z jablek:

    • Nepečený jablečný dort s piškoty
    • Smažená jablka v těstíčku
    • Křehký jablkový koláč
    • Drobenkový koláč s jablky
    Nakrájený jablečný závin servírovaný na talířku s vidličkou.

    Jablečný závin z listového těsta

    Petra Kupská
    Babiččin jednoduchý jablečný závin z listového těsta podle nejlepšího receptu. Vyzkoušejte a uvidíte, jak si pochutnáte!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 mins
    Vaření / Pečení 45 mins
    Čas celkem 1 hr 5 mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 12 kousků
    Kalorie 179 kcal

    Suroviny 

    • 1 plát listové těsto - vyválené na obdélník asi 25x35 cm
    • 1 lžíce moučkový cukr - na pocukrování závinu
    • 1 lžíce hladká mouka - na podsypání těsta při vyvalování

    Jablečná náplň:

    • 5 ks jablka - středně velká
    • 2 lžíce strouhanka
    • 2 lžíce krupicový cukr
    • 2 lžíce rozinky
    • ¼ lžička skořice - mletá

    Instrukce 

    • Jablka oloupejte a vykrojte jádřinec. Nastrouhejte je na struhadle na straně s velkými slzičkami.
    • Připravte si listové těsto. Pokud jste nekoupili už vyválené, vyválejte jej na obdélník o velikosti asi 35x25 cm. Při vyvalování podsypte těsto trochou mouky, aby se nelepilo.
    • Vyválené těsto posypte strouhankou.
    • Nastrouhaná jablka naberte do dlaně, vymačkejte šťávu, a rozprostřete na strouhanku. Pokryjte jen ¾ plochy těsta (odshora dolů). Po obvodu nechte asi 3 cm volné plochy.
    • Jablka posypte cukrem, skořicí a rozinkami.
    • Srolujte těsto po delší straně, začněte v místě, kde je jablečná náplň, a pokračujte tam, kde jste na těstě nechali čtvrtinu volné plochy. Jak budete těsto zavinovat, jablka se budou posouvat k prázdnému místu, které zaplní. Závin dokončete tak, aby měla nohavice šev dolů. Uzavřete konce a zahněte je dolů pod závin.
    • Rozehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Závin opatrně přeneste na plech a pečte 45 minut.

    Poznámky

    • Z jedné nohavice závinu získáte asi 12 kousků (řezů).
    • Na přípravu receptu jsem použila ½ z kupovaného chlazeného těsta, které celkem vážilo 450 g. Z celého těsta, tedy ze 450 g, připravíte dva záviny.
    • SERVÍROVÁNÍ: Upečený závin nechte zpola vychladnout. Poté nakrájejte na řezy, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.
    • Místo strouhání jablek je nakrájejte na tenké plátky. Dobře a rychle to jde s mandolínou, pokud máte. Plátky jablek nevymačkávejte.
    • VOLITELNĚ: Do náplně lze přidat nahrubo nasekané ořechy, nejlepší jsou vlašské. Někdo také potírá závin před tím, než ho strčí do trouby, rozšlehaným vajíčkem. Závin má po upečení hezky lesklý povrch. Sama štrúdl nepotírám, ale před servírováním ho popráším moučkovým cukrem.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 179kcalSacharidy: 26gBílkoviny: 2gTuky: 8g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recept s jablky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 15Sdílení

    Další recepty:

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky
    • Kousky ořechové bábovky podávané na talířku, se sítkem s moučkovým cukrem.
      Vláčná ořechová bábovka
    • Nakrájená mramorová bábovka, podávaná na talířku.
      Hrníčková mramorová bábovka

    Reader Interactions

    Comments

    1. Jana

      24 ledna, 2023 at 4:41 am

      Strouhanka má být lehce osmažená.
      Použít suchou strouhanku a říkat tomu luxusní závin je hodně nadnesené.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        25 ledna, 2023 at 10:56 am

        Jano, strouhanku dávám na těsto proto, aby nasáklo přebytečnou šťávu z nastrouhaných jablek a ta ze závinu při pečení nevytekla. Samozřejmě, že osmažená strouhanka má výraznější chuť, ale její schopnost absorbovat tekutiny osmažením značně snížíte. Nicméně, zcela akceptuju, že každý může při přípravě závinu postupovat jinak. V tom je ta svoboda v kuchyni.

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Upečená vyklopená bábovka na talíři se zelenkavým okrajem.
      Jak poznat, že je bábovka upečená

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT