• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Křehký jablečný koláč s pudinkem

Dne: 3. 8. 2022 · Upraveno: 1. 10. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 118Sdílení

S radostí představuju babiččin recept na jablečný koláč z křehkého těsta na plech, který se rozplyne na jazyku, jen zakousnete první sousto! Někdo říká, že nejchutnější je týž den, co se upeče, a já ho mám ještě raději druhý den, kdy se přes noc rozleží a je úžasně vláčný.

Nakrájený jablečný koláč z křehkého těsta servírovaný na talířku.
Obsah skrýt
➜ O receptu
➜ Suroviny
➜ Detailní postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Křehký jablečný koláč s pudinkem

➜ O receptu

Jednoduchý recept na jablečný koláč spočívá ve dvou vrstvách křehkého (lineckého) těsta, mezi nimiž je poctivá vrstva nastrouhaných jablek zpevněná vanilkovým pudinkem. Ten se předem nevaří, ale přidává ve formě pudinkového prášku.

Koláč se peče na menším plechu s vyššími okraji, při servírování se krájí na jednotlivé řezy a kdo chce, může ho poprášit moučkovým cukrem.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle hrníčkové hraběnčiny řezy s jablky a sněhovou vrstvou (jsou vynikající!)

➜ Suroviny

Ingredience na koláč jsem rozdělila na ty, které potřebujete pro přípravu křehkého těsta. Pod nimi najdete výčet surovin potřebných pro šťavnatou jablečnou vrstvu s pudinkem.

Křehké těsto:

  • Hladká mouka
  • Moučkový cukr
  • Máslo; studené z lednice, nasekané na menší kusy
  • Žloutky; křehké těsto na koláč bude krásně jemné, když jej zaděláte pouze žloutky
  • Mléko; studené
  • Prášek do pečiva

Jablečná náplň:

  • Jablka; pro výraznější chuť spíše kyselejší
  • Vanilkový pudink; pouze prášek
  • Vanilková pasta; nebo běžný vanilkový cukr
  • Krupicový cukr; na oslazení
  • Mletá skořice; typické koření, které z jablečné vrstvy vykouzlí luxusní záležitost

Dále potřebujete: Moučkový cukr na posypání koláče, menší plech 23x33 cm s vyšším okrajem, pečicí papír.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Jednoduchý postup:

  1. V míse rychle zpracujte ze všech suroviny křehké těsto.
  2. Těsto rozdělte napůl. První polovinou vymačkejte na plech, druhou půlku vyválejte na pečicí papír o velikosti plechu.
  3. Dejte do lednice na půl hodiny odpočinout.
  4. Nastrouhejte jablka a smíchejte je s cukrem, pudinkem a skořicí.
  5. Ochucená jablka navrstvěte na plech s vymačkaným těstem.
  6. Přiklopte těstem rozváleným na pečicím papíru, povrch propíchejte vidličkou.
  7. Jablečný koláč pečte v troubě na 170 °C pod dobu 40 minut.

➜ Detailní postup s fotkami

KROK 1: Do větší mísy dejte všechny suroviny na křehké těsto. Máslo, mléko i žloutky musí být studené. Rychle rukama zpracujte v hladké těsto. Zpočátku se bude zdát, že hmota je příliš sypká, ale pracujte dál, těsto se opravdu krásně spojí. Jakmile je těsto hotové, přestaňte ho dále zpracovávat.

KROK 2: Těsto rozdělte na dvě části. První polovinu vymačkejte na plech, mírně zvedněte okraje.

Křehké těsto vymačkané na plechu.

Pokud používáte plech s nepřilnavým povrchem, nemusíte jej předem vymazávat. Jestliže máte obyčejný plech, vymažte ho máslem a vysypte jemnou strouhankou, nebo ho vyložte pečicím papírem.

KROK 3: Z pečicího papíru si vystřihněte tvar plechu a pomocí válečku na papír vyválejte druhou polovinu těsta. Těsto na papíru položte volně na plech s vymačkanou první půlkou a vše dejte do lednice asi na půl hodiny odpočinout.

KROK 4: Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nahrubo nastrouhejte na ručním struhadle. Šťávu nevylévejte. Přidejte cukr, skořici, pudinkový prášek a vanilku. Promíchejte.

Strouhání jablek.

Čtěte také: Jak nastrouhat jablka?

KROK 5: Jablkovou směs navrstvěte na plech s vymačkaným těstem a povrch uhlaďte. Opatrně na něj přeneste vrstvu s vyváleným těstem na pečicím papíru, papírem nahoru. Papír z těsta sloupněte. Upravte případně okraje, těsto by po půlhodině odpočinku v lednici mělo být stále dostatečně tvárné.

Navrstvení jablkové vrstvy na křehké těsto.
Propíchání povrchu těsta vidličkou.

KROK 6: Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 40 minut, než povrch zezlátne.

➜ Servírování

Koláč nechte vychladnout, vlažný nakrájejte na řezy o velikosti asi 10 cm a podávejte ke kávě nebo čaji. Pokud chcete, poprašte povrch koláče moučkovým cukrem.

Koláč skladujte překrytý na kuchyňské lince, kde vydrží asi 3 dny. Pokud jej uložíte do lednice, zvýšíte trvanlivost na 5-7 dní.

Jablečný koláč z křehkého těsta, nakrájené řezy.

➜ Užitečné tipy

  • Koláč jsem pekla na menším plechu o rozměrech asi 23x33 cm.
  • Do jablkové vrstvy můžete přidat rozinky, pokud je máte rádi.
  • Pudinkový prášek můžete nahradit kukuřičným škrobem.

Další chutné koláče:

  • Kynutý borůvkový koláč
  • Pudinková buchta se zakysanou smetanou
  • Cuketový perník
  • Nepečený jablkový dort s piškoty
Jablečný koláč z křehkého těsta, nakrájené řezy.

Křehký jablečný koláč s pudinkem

Petra Kupská
S radostí představuju babiččin recept na jablečný koláč z křehkého těsta na plech, který se rozplyne na jazyku, jen zakousnete první sousto! Někdo říká, že nejchutnější je týž den, co se upeče, a já ho mám ještě raději druhý den, kdy se přes noc rozleží a je úžasně vláčný.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 40 mins
Odpočinutí těsta 30 mins
Čas celkem 1 hr 40 mins
Chod Sladký moučník
Kuchyně Česká
Porce 12 ks

Suroviny 

Křehké těsto:

  • 450 g hladká mouka
  • 100 g moučkový cukr
  • 230 g máslo - studené, nasekané na kousky
  • 2 ks žloutek
  • 2 lžíce mléko - studené
  • ¾ prášek do pečiva

Jablečná vrstva:

  • 6-8 ks jablka - velká, sladkokyselá
  • 1 ks vanilkový pudink - pouze prášek
  • 1 lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
  • 4 lžíce krupicový cukr
  • ½ lžička skořice - mletá

Instrukce 

  • Do větší mísy dejte všechny suroviny na křehké těsto. Máslo, mléko i žloutky musí být studené. Rychle rukama zpracujte v hladké těsto. Zpočátku se bude zdát, že hmota je příliš sypká, ale pracujte dál, těsto se opravdu krásně spojí. Jakmile je těsto hotové, přestaňte ho dále zpracovávat.
  • Těsto rozdělte na dvě části. První polovinu vymačkejte na plech, mírně zvedněte okraje.
  • Pokud používáte plech s nepřilnavým povrchem, nemusíte jej předem vymazávat. Jestliže máte obyčejný plech, vymažte ho máslem a vysypte jemnou strouhankou, nebo ho vyložte pečicím papírem.
  • Z pečicího papíru si vystřihněte tvar plechu a pomocí válečku na papír vyválejte druhou polovinu těsta. Těsto na papíru položte volně na plech s vymačkanou první půlkou a vše dejte do lednice asi na půl hodiny odpočinout.
  • Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nahrubo nastrouhejte na ručním struhadle. Šťávu nevylévejte. Přidejte cukr, skořici, pudinkový prášek a vanilku. Promíchejte.
  • Jablkovou směs navrstvěte na plech s vymačkaným těstem a povrch uhlaďte. Opatrně na něj přeneste vrstvu s vyváleným těstem na pečicím papíru, papírem nahoru. Papír z těsta sloupněte. Upravte případně okraje, těsto by po půlhodině odpočinku v lednici mělo být stále dostatečně tvárné.
  • Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 40 minut, než povrch zezlátne.

Poznámky

  • Recept je určený pro menší plech o rozměrech asi 23x33 cm s vyšším okrajem.
  • Z koláče nakrájíte zhruba 12 řezů.
  • SERVÍROVÁNÍ: Koláč nechte vychladnout, vlažný nakrájejte na řezy o velikosti asi 10 cm a podávejte ke kávě nebo čaji. Pokud chcete, poprašte povrch koláče moučkovým cukrem.
  • Do jablkové vrstvy můžete přidat rozinky, pokud je máte rádi.
  • Pudinkový prášek můžete nahradit kukuřičným škrobem.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recept s jablky, Z křehkého těsta
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 118Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Comments

  1. Jiří

    01 února, 2023 at 7:07 am

    Konečně jeden rozumný recept, který používá máslo a ne Heru plnou nezdravého palmového tuku. Jdu na to!

    Odpovědět
  2. Blanka Hájková

    05 listopadu, 2022 at 3:42 pm

    Dobrý den. Dávám 3 z 5. Žel. Horní část těsta po vytažení z ledničky a opatrném přenesení na jablka praskala. Myslím, že by bylo lepší nechat horní část venku. Do jablka jsem přidala mleté vlašské ořechy a ty se mi po upečení zdají na chuti nejlepší.
    Rovněž péct na 170 C na 40 minut nemožné....to by byl koláč spálený. Po 15 min bylo hotovo. Lepší péct delší dobu ale tak na 150 C. Prostě ne každému to vždycky vyjde! Nevadí. Díky za tip a ať se Vám daří další kousky!:)

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      05 listopadu, 2022 at 6:47 pm

      Blanko, moc děkuji za komentář s podnětnými připomínkami! Křehké těsto dávám obvykle vychladit do lednice, snad popraskaný povrch nevadil. Ostatně, dá se vždy alespoň trochu zamaskovat popraškem moučkového cukru. Vlašáky a jablka, to jde dohromady, souhlasím 🙂 Věřím, že i tak byl koláč dobrý a pochutnali jste si. Ať se daří i Vám, Petra

      Odpovědět
  3. Petr

    15 října, 2022 at 7:16 pm

    Skvělý a báječný recept, prostě k sežrání ???no božský Díky s pozdravem Petr ???

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      21 října, 2022 at 9:38 am

      Ó děkuji, Petře, za tak milý komentář, udělal mi radost! 🙂 Tenhle recept je záležitost z babiččiny kuchařky, stará dobrá klasika, která nikdy nezklame.

      Odpovědět
  4. Gabriela Bustová

    01 října, 2022 at 6:12 am

    Dobrý den, v rozpisu surovin nemáte, kolik se dává cukru do jablečné směsi, děkuji Gábina.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      01 října, 2022 at 9:11 am

      Dobrý den, Gábino, máte pravdu a děkuji, že jste si všimla! Do náplně přidávám 4-5 lžic cukru, podle toho, jak sladká jablka jsou. Recept jsem upravila. Petra

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT