• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Přílohy

Bramborové knedlíky, co se vždy povedou

Dne: 13. 8. 2021 · Upraveno: 30. 9. 2021 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 26Sdílení

Hledáte ten nejlepší, prověřený recept na jednoduché bramborové knedlíky? Pak jste tu správně. Připravila jsem pro vás podrobný postup přípravy domácích knedlíků z vařených brambor, které budou chutnat jako od babičky.

Domácí bramborové knedlíky.
Obsah skrýt
❔ O receptu
? Suroviny
? Podrobný fotorecept
?️ Servírování
? Šikovné tipy
? Otázky & odpovědi
Bramborové knedlíky, co se vždy povedou

❔ O receptu

Bramborové přílohové knedlíky se připravují z vychlazených brambor, vařených ve slupce. K nastrouhaným bramborám stačí přidat mouku, vejce, sůl a škrob, vytvarovat váleček, a ten uvařit v mírně vroucí vodě.

Hotový knedlík se krájí na plátky a podává jako příloha k uzenému nebo pečenému masu. Další součástí pokrmu při servírování bývá často dušené zelí.

TIP: Z tohoto bramborového těsta připravíte i jiné tvary; např. špalíčky nebo šišky. Dobře se však také hodí na knedlíky plněné uzeným.

Zde na webu také najdete recept na klasický houskový knedlík.

? Suroviny

Ingredience na bramborový knedlík.
  • Brambory; jakékoliv kvalitní brambory máte po ruce. Protože tento recept používá bramborový škrob, není nutné mít brambory typu C (moučné, škrobnaté).
  • Mouka; vhodná je hrubá mouka nebo dětská krupice. Dobře však půjdou bramborové knedlíky připravit i z mouky hladké, jen budou hutnější, bez méně kypré struktury.
  • Vejce; pro lepší barvu a soudržnost knedlíků
  • Bramborový škrob; moje TOP surovina do knedlíků, která zajistí, že se knedlíky při vaření nerozpadnou.
  • Sůl; na ochucení bramborového těsta i vody, ve které budeme knedlíky vařit.

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Brambory ve slupce uvařte den předem.
  2. Druhý den brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  3. Přidejte vejce, mouku, škrob a sůl.
  4. Všechny suroviny zpracujte v bramborové těsto.
  5. Vytvarujte podélné knedlíky o průměru 5-7 cm.
  6. Ihned vařte v mírně vroucí vodě po dobu 20-25 minut.
  7. Bramborové knedlíky nakrájejte na plátky a ihned podávejte.

? Podrobný fotorecept

NEŽ SE PUSTÍTE DO PRÁCE: Brambory ve slupce dejte vařit den předem a nechte přes noc zcela vychladnout. Před přípravou bramborového těsta dejte na plotnu vařit hrnec s mírně osolenou vodou.

KROK 1: Vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte mouku, bramborový škrob, vejce a sůl.

Nastrouhání brambor.

KROK 2: Suroviny zpracujte v bramborové těsto. Nechte si bokem trochu mouky, abyste do ní případně mohli omočit ruce, kdyby těsto příliš lepilo.

Příprava těsta na bramborové knedlíky.

KROK 3: Těsto rozdělte na stejné díly. Z každého na pomoučeném vále vyválejte váleček o tloušťce 5-7 cm. Délku válečku určuje průměr vašeho hrnce, ve kterém knedlíky budete vařit. Obvykle to bývá v rozmezí 20-25 cm.

Knedlíky z bramborového těsta na pomoučeném vále.

KROK 4: Připravené knedlíky dejte okamžitě vařit do mírně vroucí vody. Po chvilce zkontrolujte, a pokud se přilepily ke dnu, pomocí vidličky je opatrně ode dna uvolněte. Knedlíky vařte 20-25 minut.

KROK 5: Po uvaření knedlíky opatrně vyjměte z hrnce (šikovný je třeba tenhle PODBĚRÁK NA KNEDLÍKY od Tescomy). Pokud knedle hned nepodáváte, potřete je trochou rozpuštěného sádla, aby jejich povrch neoschnul.

Bramborové knedlíky.

?️ Servírování

Bramborové knedlíky nakrájejte na plátky o šířce asi 1,5 cm. Podávejte jako přílohu k pečenému vepřovému masu, přidat můžete dušené zelí.

Bramborové knedlíky s vepřovou pečení a červeným zeíím.

? Šikovné tipy

  • Brambory na knedlíky musí být před zpracováním zcela vychladlé. Dobře plánujte a uvařte si brambory den předem.
  • Čím déle bramborové těsto stojí, tím více řídne. Dejte si vařit vodu ještě před tím, než se do přípravy bramborového těsta pustíte.
  • Knedlíky se při vaření neotáčejí. Pokud chcete, přiklopte hrnec zčásti pokličkou, aby se v hrnci udrželo víc tepla.
  • Z podobného těsta se připravují bramborové placky.

? Otázky & odpovědi

Jak dlouho se vaří bramborové knedlíky?

Bramborové knedlíky se vaří v mírně vroucí, osolené vodě po dobu 20-25 minut. Knedlíky o průměru kolem 5 cm budou potřebovat o něco méně času, než knedlík silný 7 cm. Při vaření knedlíky neotáčejte.

Jaká mouka je nejlepší na bramborové knedlíky?

Nejlepší mouka na bramborové knedlíky je dětská krupice. Knedlíky jsou kypré, s dobrou strukturou. Dobrý výsledek však získáte také použitím běžné mouky, a to jak hrubé, tak polohrubé či hladké. Je dobré přidat k mouce 1 lžíci bramborového škrobu na 1 kg brambor pro lepší soudržnost knedlíků při vaření.

Co k bramborovým knedlíkům podávat?

Bramborové knedlíky se nejčastěji servírují jako příloha k pečenému vepřovému masu nebo uzenému. Vhodná je kombinace s dušeným zelím. Někdy se knedlíky navíc zdobí cibulkou nakrájenou na kolečka, osmaženou v tuku.  

Další chutné recepty:

  • Kmínová polévka – tradiční staročeský recept
  • Kotlety na smetaně – zapečené s hořčicí
  • Krajanec – slaná buchta ze Slovácka
  • Hovězí na česneku – s bramborovým knedlíkem a špenátem
  • Knedlíky s vajíčkem – rychlovka na stole za pár minut

Karta receptu

Bramborové knedlíky jednoduchý recept.

Bramborové knedlíky, co se vždy povedou

Petra Kupská
Hledáte ten nejlepší, prověřený recept na jednoduché bramborové knedlíky? Pak jste tu správně. Připravila jsem pro vás podrobný postup přípravy domácích knedlíků z vařených brambor, které budou chutnat jako od babičky.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Čas celkem 40 mins
Chod Příloha
Kuchyně Česká
Porce 3 menší knedlíky
Kalorie 279 kcal

Suroviny 

  • 750 g vařené brambory ve slupce - zcela vychlazené
  • 330 g dětská krupice - nebo jakákoliv pšeničná mouka
  • 1 lžíce bramborový škrob
  • 1 vejce
  • 1 lžička sůl

Instrukce 

  • NEŽ SE PUSTÍTE DO PRÁCE: Brambory ve slupce dejte vařit den předem, pečlivě je slijte a nechte přes noc zcela vychladnout. Před přípravou bramborového těsta dejte na plotnu vařit hrnec s mírně osolenou vodou.
  • Vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte mouku, bramborový škrob, vejce a sůl.
  • Suroviny zpracujte v bramborové těsto. Nechte si bokem trochu mouky, abyste do ní případně mohli omočit ruce, kdyby těsto příliš lepilo.
  • Těsto rozdělte na stejné díly. Z každého na pomoučeném vále vyválejte váleček o tloušťce 5-7 cm. Délku válečku určuje průměr vašeho hrnce, obvykle bývá v rozmezí 20-25 cm.
  • Knedlíky dejte okamžitě vařit do mírně vroucí vody. Po chvilce zkontrolujte, zda se knedlíky nepřilepily ke dnu. Obvykle se tak stane, proto knedlíky pomocí vidličky opatrně ode dna uvolněte. Knedlíky vařte 20-25 minut.
  • Po uvaření bramborové knedlíky opatrně vyjměte z hrnce vhodným podběrákem. Pokud knedlíky hned nepodáváte, potřete je trochou rozpuštěného sádla, aby jejich povrch neoschnul.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Bramborové knedlíky nakrájejte na plátky o šířce asi 1,5 cm. Podávejte jako přílohu k pečenému masu, přidat můžete dušené zelí.
  • Čím déle bramborové těsto stojí, tím více řídne. Dejte si vařit vodu ještě před tím, než se do přípravy bramborového těsta pustíte.
  • Knedlíky se při vaření neotáčejí. Pokud chcete, přiklopte hrnec zčásti pokličkou, aby se v hrnci udrželo víc tepla.
  • Z jedné šišky knedlíku dostanete asi 13-15 plátků knedlíků.
  • Kalorická hodnota je spočítaná na jednu porci, která obsahuje 6 plátků bramborových knedlíků.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 279kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty z bramborového těsta
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!

  • 26Sdílení

Další recepty:

  • Dušený špenát se smetanou
  • Šťouchané brambory s cibulkou
  • Dušené zelí k masu
  • Jednoduché bramboráky

Reader Interactions

Comments

  1. Otis Darko

    14 července, 2022 at 10:27 am

    Pls, we need someone to help us prepare how to cook Bramborove knedliky, thanks.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      15 července, 2022 at 10:38 am

      Ahoj and thank you for reaching out!
      You can find the recipe for potato dumplings on my other blog, where I write Czech recipes in English. Please take a look here: Czech potato dumplings
      A note on flour: In the Czech Republic, dumplings are usually made with semi-coarse / polohrubá or coarse / hrubá flour (both types of European flour), or with fine semolina. However, these flours are hard to find abroad. But I have found that dumplings are also good with plain flour - try all-purpose flour if you are based in the US, or plain flour if you live in the UK. Fingers crossed!

      Odpovědět
  2. Adléta

    13 srpna, 2021 at 3:18 pm

    5 stars
    Teda Petro, knedlíky vypadají luxusně! Jakou mouku jsi použila? Na fotce to moc na dětskou krupičku nevypadá.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      16 srpna, 2021 at 8:34 am

      Děkuji za pochvalu! V receptu jsem použila hladkou mouku, mám pro to pár důvodů. Ten hlavní: Recept sdílím také na můj food blog v angličtině, určený pro návštěvníky z USA. Tam povětšinou moc zvyklí vařit nejsou, a když už, tak z běžné mouky, tzv. all-purpose flour, kterou používají na všechno. Nechci jim zbytečně recept na bramborové knedlíky komplikovat, proto ta hladká mouka. Jinak není to žádný závažný prohřešek proti původnímu českému receptu, knedlíky chutnaly skvěle a na řezu nebyly ani příliš hutné, jak můžeš ostatně vidět na fotkách v článku. Ať se daří! 🙂

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT