• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Přílohy

    Bramborové knedlíky, co se vždy povedou

    Dne: 13. 8. 2021 · Aktualizováno: 13. 3. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 32Sdílení

    Hledáte ten nejlepší, prověřený recept na jednoduché bramborové knedlíky? Pak jste tu správně. Připravila jsem pro vás podrobný postup přípravy domácích knedlíků z vařených brambor, které budou chutnat jako od babičky.

    Plátky bramborového knedlíku servírované na talířku.
    Obsah skrýt
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný fotorecept
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    ➜ Otázky & odpovědi
    Bramborové knedlíky, co se vždy povedou

    ➜ O receptu

    Bramborové přílohové knedlíky se připravují z vychlazených brambor, předem vařených ve slupce. K nastrouhaným bramborám stačí přidat mouku, vejce, sůl a škrob, vytvarovat váleček, a ten uvařit v mírně vroucí vodě.

    Hotový knedlík se krájí na plátky a podává jako příloha k uzenému nebo pečenému masu. Další součástí pokrmu při servírování bývá často dušené zelí.

    TIP: Z tohoto bramborového těsta připravíte i jiné tvary; např. špalíčky nebo šišky. Dobře se však také hodí na knedlíky plněné uzeným.

    Zde na webu také najdete recept na klasický houskový knedlík.

    ➜ Suroviny

    Recept na bramborové knedlíky domácí, suroviny včetně popisku.

    Na domácí bramborové knedlíky potřebujete:

    • Brambory; jakékoliv kvalitní brambory máte po ruce. Protože tento recept používá bramborový škrob, není nutné mít brambory typu C (moučné, škrobnaté).
    • Dětská krupička; knedlíky připravuju z moučné směsi, která obsahuje asi 25 % dětské krupičky. Nepoužívejte hrubou krupici, ale jemnou krupičku.
    • Hladká mouka; smíchávám s krupičkou
    • Vejce; pro lepší barvu a soudržnost knedlíků
    • Bramborový škrob; moje TOP surovina do knedlíků, která zajistí, že se knedlíky při vaření nerozpadnou. Stačí trošku!
    • Sůl; na ochucení bramborového těsta i vody, ve které budeme knedlíky vařit.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Pečená kachna servírovaná s plátky bramborových knedlíků a dušeným zelím.
    Pečená kachna s bramborovým knedlíkem a se zelím

    Stručný postup:

    1. Brambory ve slupce uvařte den předem.
    2. Druhý den brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
    3. Přidejte vejce, mouku promíchanou s krupičkou a škrobem, sůl.
    4. Všechny suroviny zpracujte v bramborové těsto.
    5. Vytvarujte podélné knedlíky o průměru 5-7 cm.
    6. Ihned vařte v mírně vroucí vodě po dobu 20-23 minut.
    7. Bramborové knedlíky nakrájejte na plátky a ihned podávejte.

    ➜ Podrobný fotorecept

    NEŽ SE PUSTÍTE DO PRÁCE: Brambory ve slupce dejte vařit den předem a nechte přes noc zcela vychladnout. Před přípravou bramborového těsta dejte na plotnu vařit hrnec s mírně osolenou vodou.

    KROK 1: Vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Pro lepší strukturu knedlíku můžete část brambor nastrouhat nahrubo.

    Strouhání vařených oloupaných brambor na ručním struhadle.

    KROK 2: V misce prošlehejte mouku, krupičku a bramborový škrob. Přidejte k nastrouhaným bramborám spolu s vajíčkem a solí. Suroviny zpracujte v bramborové těsto. Nechte si bokem trochu mouky, abyste do ní případně mohli omočit ruce, kdyby těsto příliš lepilo.

    Příprava těsta na bramborové knedlíky.

    KROK 3: Těsto rozdělte na dva stejné díly. Z každého na pomoučeném vále vyválejte váleček o tloušťce 5-7 cm. Délku válečku určuje průměr vašeho hrnce, ve kterém knedlíky budete vařit. Obvykle to bývá v rozmezí 20-25 cm.

    Zformované šišky bramborových knedlíků před vařením.

    KROK 4: Připravené knedlíky dejte okamžitě vařit do mírně vroucí vody. Po chvilce zkontrolujte, a pokud se přilepily ke dnu, pomocí vidličky je opatrně ode dna uvolněte. Knedlíky vařte 20-23 minut. Neobracejte.

    KROK 5: Po uvaření knedlíky opatrně vyjměte z hrnce (šikovný je třeba tenhle PODBĚRÁK NA KNEDLÍKY od Tescomy). Pokud knedle hned nepodáváte, potřete je trochou rozpuštěného sádla, aby jejich povrch neoschnul.

    Já je navíc propíchávám vidličkou, aby z vnitřku unikla pára a knedlík se nesrazil.

    Propichování uvařených bramborových knedlíků vidličkou.

    ➜ Servírování

    Bramborové knedlíky nakrájejte na plátky o šířce asi 1,5 cm. Podávejte jako přílohu k pečenému vepřovému masu, přidat můžete dušené zelí nebo špenát.

    Čtyři plátky domácích bramborových knedlíků na talířku.

    ➜ Šikovné tipy

    • Brambory na knedlíky musí být před zpracováním zcela vychladlé. Dobře plánujte a uvařte si brambory den předem.
    • Čím déle bramborové těsto stojí, tím více řídne. Dejte si vařit vodu ještě před tím, než se do přípravy bramborového těsta pustíte.
    • Knedlíky se při vaření neotáčejí. Pokud chcete, přiklopte hrnec zčásti pokličkou, aby se v hrnci udrželo víc tepla.
    • Z podobného těsta se připravují bramborové placky.
    Vepřové výpečky podávané se špenátem a bramborovým knedlíkem.
    Výpečky, bramborové knedlíky a špenát

    ➜ Otázky & odpovědi

    Jak dlouho se vaří bramborové knedlíky?

    Bramborové knedlíky se vaří v mírně vroucí, osolené vodě po dobu 20-23 minut. Knedlíky o průměru kolem 5 cm budou potřebovat o něco méně času, než knedlík silný 7 cm. Při vaření knedlíky neotáčejte.

    Jaká mouka je nejlepší na bramborové knedlíky?

    Nejlepší mouka na bramborové knedlíky je dětská krupice. Knedlíky jsou kypré, s dobrou strukturou. Dobrý výsledek však získáte také použitím běžné mouky, a to jak hrubé, tak polohrubé či hladké, případně smícháním vícera druhů mouk v různém poměru. Je dobré přidat k mouce ½ lžíce bramborového škrobu na 1 kg brambor pro lepší soudržnost knedlíků při vaření.

    Co k bramborovým knedlíkům podávat?

    Bramborové knedlíky se nejčastěji servírují jako příloha k pečenému vepřovému masu, uzenému, pečené kachně či huse. Vhodná je kombinace s dušeným zelím. Někdy se knedlíky navíc zdobí cibulkou nakrájenou na kolečka, osmaženou v tuku.  

    Další chutné recepty:

    • Kmínová polévka – tradiční staročeský recept
    • Kotlety na smetaně – zapečené s hořčicí
    • Krajanec – slaná buchta ze Slovácka
    • Hovězí na česneku – s bramborovým knedlíkem a špenátem
    • Knedlíky s vajíčkem – rychlovka na stole za pár minut
    Čtyři plátky domácích bramborových knedlíků na talířku.

    Bramborové knedlíky, co se vždy povedou

    Petra Kupská
    Hledáte ten nejlepší, prověřený recept na jednoduché bramborové knedlíky? Pak jste tu správně. Připravila jsem pro vás podrobný postup přípravy domácích knedlíků z vařených brambor, které budou chutnat jako od babičky.
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 22 minutes mins
    Čas celkem 42 minutes mins
    Chod Příloha
    Kuchyně Česká
    Porce 2 knedlíky
    Kalorie 279 kcal

    Suroviny 

    • 800 g vařené brambory ve slupce - zcela vychlazené
    • 100 g dětská krupice
    • 300 g hladká mouka - nebo polohrubá
    • ½ lžíce bramborový škrob
    • 1 vejce - menší
    • 1 lžička sůl

    Instrukce 

    • NEŽ SE PUSTÍTE DO PRÁCE: Brambory ve slupce dejte vařit den předem, pečlivě je slijte a nechte přes noc zcela vychladnout. Před přípravou bramborového těsta dejte na plotnu vařit hrnec s mírně osolenou vodou.
    • Vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte mouku prošlehanou s krupičkou a bramborový škrobem, dále vejce a sůl.
    • Suroviny zpracujte v bramborové těsto. Nechte si bokem trochu mouky, abyste do ní případně mohli omočit ruce, kdyby těsto příliš lepilo.
    • Těsto rozdělte na stejné díly. Z každého na pomoučeném vále vyválejte váleček o tloušťce 5-7 cm. Délku válečku určuje průměr vašeho hrnce, obvykle bývá v rozmezí 20-25 cm.
    • Knedlíky dejte okamžitě vařit do mírně vroucí vody. Po chvilce zkontrolujte, zda se knedlíky nepřilepily ke dnu. Obvykle se tak stane, proto knedlíky pomocí vidličky opatrně ode dna uvolněte. Knedlíky vařte 20-23 minut.
    • Po uvaření bramborové knedlíky opatrně vyjměte z hrnce vhodným podběrákem. Pokud knedlíky hned nepodáváte, potřete je trochou rozpuštěného sádla, aby jejich povrch neoschnul.

    Poznámky

    • Z množství podle receptu dostanete dvě šišky bramborového knedlíků o pr. 7 cm x délka 20 cm.
    • SERVÍROVÁNÍ: Bramborové knedlíky nakrájejte na plátky o šířce asi 1,5 cm. Podávejte jako přílohu k pečenému masu, přidat můžete dušené zelí nebo špenát.
    • Čím déle bramborové těsto stojí, tím více řídne. Dejte si vařit vodu ještě před tím, než se do přípravy bramborového těsta pustíte.
    • Knedlíky se při vaření neotáčejí. Pokud chcete, přiklopte hrnec zčásti pokličkou, aby se v hrnci udrželo víc tepla.
    • Z jedné šišky knedlíku dostanete asi 13-15 plátků knedlíků.
    • Kalorická hodnota je spočítaná na jednu porci, která obsahuje 6 plátků bramborových knedlíků.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 279kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty z bramborového těsta
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!

    • 32Sdílení

    Další recepty:

    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Dušený špenát se smetanou v misce.
      Dušený špenát se smetanou
    • Recept na šťouchané mačkané brambory.
      Šťouchané brambory s cibulkou
    • Dušené bílé zelí z hlávky.
      Dušené zelí k masu

    Reader Interactions

    Comments

    1. Otis Darko

      14 července, 2022 at 10:27 am

      Pls, we need someone to help us prepare how to cook Bramborove knedliky, thanks.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        15 července, 2022 at 10:38 am

        Ahoj and thank you for reaching out!
        You can find the recipe for potato dumplings on my other blog, where I write Czech recipes in English. Please take a look here: Czech potato dumplings
        A note on flour: In the Czech Republic, dumplings are usually made with semi-coarse / polohrubá or coarse / hrubá flour (both types of European flour), or with fine semolina. However, these flours are hard to find abroad. But I have found that dumplings are also good with plain flour - try all-purpose flour if you are based in the US, or plain flour if you live in the UK. Fingers crossed!

        Odpovědět
    2. Adléta

      13 srpna, 2021 at 3:18 pm

      5 stars
      Teda Petro, knedlíky vypadají luxusně! Jakou mouku jsi použila? Na fotce to moc na dětskou krupičku nevypadá.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        16 srpna, 2021 at 8:34 am

        Děkuji za pochvalu! V receptu jsem použila hladkou mouku, mám pro to pár důvodů. Ten hlavní: Recept sdílím také na můj food blog v angličtině, určený pro návštěvníky z USA. Tam povětšinou moc zvyklí vařit nejsou, a když už, tak z běžné mouky, tzv. all-purpose flour, kterou používají na všechno. Nechci jim zbytečně recept na bramborové knedlíky komplikovat, proto ta hladká mouka. Jinak není to žádný závažný prohřešek proti původnímu českému receptu, knedlíky chutnaly skvěle a na řezu nebyly ani příliš hutné, jak můžeš ostatně vidět na fotkách v článku. Ať se daří! 🙂

        Odpovědět
      • Dagmar

        29 března, 2023 at 12:56 pm

        5 stars
        Dneska jsem zkusila Vaše bramborové knedlíky a jiné než ty Vaše už dělat nebudu! Jsou fakt luxusni! Díky za jednoduchý recept! ☺️😀

        Odpovědět
        • Petra Kupská

          09 května, 2023 at 12:14 pm

          Ó děkuji za milá a pochvalná slova! Knedlíků se nesmíme bát, ani houskových, ani těch z brambor 🙂 Když se jídlo dobře naplánuje, dají se připravit, než se třeba vedle v hrnci podusí zelí a v troubě upeče maso.

          Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT