Hledáte ten nejlepší, prověřený recept na jednoduché bramborové knedlíky? Pak jste tu správně. Připravila jsem pro vás podrobný postup přípravy domácích knedlíků z vařených brambor, které budou chutnat jako od babičky.

➜ O receptu
Bramborové přílohové knedlíky se připravují z vychlazených brambor, předem vařených ve slupce. K nastrouhaným bramborám stačí přidat mouku, vejce, sůl a škrob, vytvarovat váleček, a ten uvařit v mírně vroucí vodě.
Hotový knedlík se krájí na plátky a podává jako příloha k uzenému nebo pečenému masu. Další součástí pokrmu při servírování bývá často dušené zelí.
TIP: Z tohoto bramborového těsta připravíte i jiné tvary; např. špalíčky nebo šišky. Dobře se však také hodí na knedlíky plněné uzeným.
Zde na webu také najdete recept na klasický houskový knedlík.
➜ Suroviny

Na domácí bramborové knedlíky potřebujete:
- Brambory; jakékoliv kvalitní brambory máte po ruce. Protože tento recept používá bramborový škrob, není nutné mít brambory typu C (moučné, škrobnaté).
- Dětská krupička; knedlíky připravuju z moučné směsi, která obsahuje asi 25 % dětské krupičky. Nepoužívejte hrubou krupici, ale jemnou krupičku.
- Hladká mouka; smíchávám s krupičkou
- Vejce; pro lepší barvu a soudržnost knedlíků
- Bramborový škrob; moje TOP surovina do knedlíků, která zajistí, že se knedlíky při vaření nerozpadnou. Stačí trošku!
- Sůl; na ochucení bramborového těsta i vody, ve které budeme knedlíky vařit.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:
- Brambory ve slupce uvařte den předem.
- Druhý den brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Přidejte vejce, mouku promíchanou s krupičkou a škrobem, sůl.
- Všechny suroviny zpracujte v bramborové těsto.
- Vytvarujte podélné knedlíky o průměru 5-7 cm.
- Ihned vařte v mírně vroucí vodě po dobu 20-23 minut.
- Bramborové knedlíky nakrájejte na plátky a ihned podávejte.
➜ Podrobný fotorecept
NEŽ SE PUSTÍTE DO PRÁCE: Brambory ve slupce dejte vařit den předem a nechte přes noc zcela vychladnout. Před přípravou bramborového těsta dejte na plotnu vařit hrnec s mírně osolenou vodou.
KROK 1: Vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Pro lepší strukturu knedlíku můžete část brambor nastrouhat nahrubo.

KROK 2: V misce prošlehejte mouku, krupičku a bramborový škrob. Přidejte k nastrouhaným bramborám spolu s vajíčkem a solí. Suroviny zpracujte v bramborové těsto. Nechte si bokem trochu mouky, abyste do ní případně mohli omočit ruce, kdyby těsto příliš lepilo.

KROK 3: Těsto rozdělte na dva stejné díly. Z každého na pomoučeném vále vyválejte váleček o tloušťce 5-7 cm. Délku válečku určuje průměr vašeho hrnce, ve kterém knedlíky budete vařit. Obvykle to bývá v rozmezí 20-25 cm.

KROK 4: Připravené knedlíky dejte okamžitě vařit do mírně vroucí vody. Po chvilce zkontrolujte, a pokud se přilepily ke dnu, pomocí vidličky je opatrně ode dna uvolněte. Knedlíky vařte 20-23 minut. Neobracejte.
KROK 5: Po uvaření knedlíky opatrně vyjměte z hrnce (šikovný je třeba tenhle PODBĚRÁK NA KNEDLÍKY od Tescomy). Pokud knedle hned nepodáváte, potřete je trochou rozpuštěného sádla, aby jejich povrch neoschnul.
Já je navíc propíchávám vidličkou, aby z vnitřku unikla pára a knedlík se nesrazil.

➜ Servírování
Bramborové knedlíky nakrájejte na plátky o šířce asi 1,5 cm. Podávejte jako přílohu k pečenému vepřovému masu, přidat můžete dušené zelí nebo špenát.

➜ Šikovné tipy
- Brambory na knedlíky musí být před zpracováním zcela vychladlé. Dobře plánujte a uvařte si brambory den předem.
- Čím déle bramborové těsto stojí, tím více řídne. Dejte si vařit vodu ještě před tím, než se do přípravy bramborového těsta pustíte.
- Knedlíky se při vaření neotáčejí. Pokud chcete, přiklopte hrnec zčásti pokličkou, aby se v hrnci udrželo víc tepla.
- Z podobného těsta se připravují bramborové placky.

➜ Otázky & odpovědi
Bramborové knedlíky se vaří v mírně vroucí, osolené vodě po dobu 20-23 minut. Knedlíky o průměru kolem 5 cm budou potřebovat o něco méně času, než knedlík silný 7 cm. Při vaření knedlíky neotáčejte.
Nejlepší mouka na bramborové knedlíky je dětská krupice. Knedlíky jsou kypré, s dobrou strukturou. Dobrý výsledek však získáte také použitím běžné mouky, a to jak hrubé, tak polohrubé či hladké, případně smícháním vícera druhů mouk v různém poměru. Je dobré přidat k mouce ½ lžíce bramborového škrobu na 1 kg brambor pro lepší soudržnost knedlíků při vaření.
Bramborové knedlíky se nejčastěji servírují jako příloha k pečenému vepřovému masu, uzenému, pečené kachně či huse. Vhodná je kombinace s dušeným zelím. Někdy se knedlíky navíc zdobí cibulkou nakrájenou na kolečka, osmaženou v tuku.
Další chutné recepty:
- Kmínová polévka – tradiční staročeský recept
- Kotlety na smetaně – zapečené s hořčicí
- Krajanec – slaná buchta ze Slovácka
- Hovězí na česneku – s bramborovým knedlíkem a špenátem
- Knedlíky s vajíčkem – rychlovka na stole za pár minut

Bramborové knedlíky, co se vždy povedou
Suroviny
- 800 g vařené brambory ve slupce - zcela vychlazené
- 100 g dětská krupice
- 300 g hladká mouka - nebo polohrubá
- ½ lžíce bramborový škrob
- 1 vejce - menší
- 1 lžička sůl
Instrukce
- NEŽ SE PUSTÍTE DO PRÁCE: Brambory ve slupce dejte vařit den předem, pečlivě je slijte a nechte přes noc zcela vychladnout. Před přípravou bramborového těsta dejte na plotnu vařit hrnec s mírně osolenou vodou.
- Vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte mouku prošlehanou s krupičkou a bramborový škrobem, dále vejce a sůl.
- Suroviny zpracujte v bramborové těsto. Nechte si bokem trochu mouky, abyste do ní případně mohli omočit ruce, kdyby těsto příliš lepilo.
- Těsto rozdělte na stejné díly. Z každého na pomoučeném vále vyválejte váleček o tloušťce 5-7 cm. Délku válečku určuje průměr vašeho hrnce, obvykle bývá v rozmezí 20-25 cm.
- Knedlíky dejte okamžitě vařit do mírně vroucí vody. Po chvilce zkontrolujte, zda se knedlíky nepřilepily ke dnu. Obvykle se tak stane, proto knedlíky pomocí vidličky opatrně ode dna uvolněte. Knedlíky vařte 20-23 minut.
- Po uvaření bramborové knedlíky opatrně vyjměte z hrnce vhodným podběrákem. Pokud knedlíky hned nepodáváte, potřete je trochou rozpuštěného sádla, aby jejich povrch neoschnul.
Poznámky
- Z množství podle receptu dostanete dvě šišky bramborového knedlíků o pr. 7 cm x délka 20 cm.
- SERVÍROVÁNÍ: Bramborové knedlíky nakrájejte na plátky o šířce asi 1,5 cm. Podávejte jako přílohu k pečenému masu, přidat můžete dušené zelí nebo špenát.
- Čím déle bramborové těsto stojí, tím více řídne. Dejte si vařit vodu ještě před tím, než se do přípravy bramborového těsta pustíte.
- Knedlíky se při vaření neotáčejí. Pokud chcete, přiklopte hrnec zčásti pokličkou, aby se v hrnci udrželo víc tepla.
- Z jedné šišky knedlíku dostanete asi 13-15 plátků knedlíků.
- Kalorická hodnota je spočítaná na jednu porci, která obsahuje 6 plátků bramborových knedlíků.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Otis Darko
Pls, we need someone to help us prepare how to cook Bramborove knedliky, thanks.
Petra Kupská
Ahoj and thank you for reaching out!
You can find the recipe for potato dumplings on my other blog, where I write Czech recipes in English. Please take a look here: Czech potato dumplings
A note on flour: In the Czech Republic, dumplings are usually made with semi-coarse / polohrubá or coarse / hrubá flour (both types of European flour), or with fine semolina. However, these flours are hard to find abroad. But I have found that dumplings are also good with plain flour - try all-purpose flour if you are based in the US, or plain flour if you live in the UK. Fingers crossed!
Adléta
Teda Petro, knedlíky vypadají luxusně! Jakou mouku jsi použila? Na fotce to moc na dětskou krupičku nevypadá.
Petra Kupská
Děkuji za pochvalu! V receptu jsem použila hladkou mouku, mám pro to pár důvodů. Ten hlavní: Recept sdílím také na můj food blog v angličtině, určený pro návštěvníky z USA. Tam povětšinou moc zvyklí vařit nejsou, a když už, tak z běžné mouky, tzv. all-purpose flour, kterou používají na všechno. Nechci jim zbytečně recept na bramborové knedlíky komplikovat, proto ta hladká mouka. Jinak není to žádný závažný prohřešek proti původnímu českému receptu, knedlíky chutnaly skvěle a na řezu nebyly ani příliš hutné, jak můžeš ostatně vidět na fotkách v článku. Ať se daří! 🙂
Dagmar
Dneska jsem zkusila Vaše bramborové knedlíky a jiné než ty Vaše už dělat nebudu! Jsou fakt luxusni! Díky za jednoduchý recept! ☺️😀
Petra Kupská
Ó děkuji za milá a pochvalná slova! Knedlíků se nesmíme bát, ani houskových, ani těch z brambor 🙂 Když se jídlo dobře naplánuje, dají se připravit, než se třeba vedle v hrnci podusí zelí a v troubě upeče maso.