• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Ořechový srnčí hřbet

Dne: 31. 12. 2022 · Upraveno: 14. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 0Sdílení

Hledáte netradiční, výborný dezert vonící po ořeších, politý štědrou vrstvou čokolády? Zkuste tento recept na srnčí hřbet. Je od Marie Janků-Sandtnerové, zveřejněný v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů, vydané v roce 1947.

Srnčí hřbet politý čokoládovou polevou, nakrojený, servírovaný na bílém talíři.
Obsah skrýt
➜ O receptu
➜ Suroviny
➜ Forma na srnčí hřbet
➜ Postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Ořechový srnčí hřbet

➜ O receptu

Kuchařku jsem zdědila po mé babičce Miládce, která na Sandtnerku nedala dopustit. Srnčí hřbet podle jejího receptu se typem použitých surovin blíží spíše k cukrařině než k běžným sladkým moučníkům.

Obsahuje poměrně dost vajec, čokolády a ořechů, místo mouky pak jemnou strouhanku. Upečený hřbet se polévá bohatou vrstvou čokoládové polevy a zdobí pruhem z nasekaných mandlí.

Je vhodný pro pro slavnostní příležitosti, kdy se chcete blýsknout netradičním moučníkem, který skvěle vypadá, a ještě lépe chutná.

MŮJ TIP: Máte rádi dobré moučníky? Zkuste tenhle luxusní domácí medovník!

➜ Suroviny

Suroviny na ořechový srnčí hřbet včetně popisků.

Na domácí ořechový srnčí hřbet potřebujete:

Třené piškotové těsto:

  • Máslo; změklé při pokojové teplotě
  • Krupicový cukr
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
  • Mleté ořechy; lískové, mandle nebo vlašské. Já jsem těsto připravila s mletými lískovými ořechy.
  • Skořice; mletá
  • Hřebíček; přečtěte si, jak ručně nadrtit hřebíček
  • Vejce; žloutky a bílky zvlášť
  • Hořká čokoláda; budeme strouhat do těsta. Vhodná je na vaření, nebo s obsahem kakaového podílu kolem 40-50 %. Občas v obchodu najdete hořkou čokoládu v akci, která vyjde levněji než čokoláda na vaření.
  • Strouhanka; místo mouky
  • Rum; na chuť

Čokoládová poleva:

  • Hořká čokoláda; s obsahem kakaového podílu (sušiny) kolem 40 %.
  • Máslo
  • Olej; slunečnicový nebo řepkový

Dále si připravte:

  • Rybízovou marmeládu; nebo jiný pikantní džem. Marmeláda slouží k vyplnění horního žlábku srnčího hřbetu předtím, než jej polijete polevou. Vřele doporučuji nevynechat, marmeláda přidá moučníku další skvělý chuťový rozměr!
  • Blanšírované mandle (bez slupky); na ozdobu. Bílé mandle tvoří hezký kontrast na čokoládové polevě. Používám celé mandle, které nahrubo nasekám nožem.
  • Trochu tuku (máslo, sádlo, Hera) a hladké mouky; na vymazání a vysypání formy na srnčí hřbet.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Forma na srnčí hřbet

K přípravě moučníku budete potřebovat formu na srnčí hřbet. Originální forma má tvar poloviny podlouhlého válce se žebrováním a zploštělým dnem. Je dobře dostupná v obchodech s kuchyňským vybavením, a to jak v kamenných obchodech, tak v e-shopech.

Originální formu na srnčí hřbet můžete nahradit klasickou čtyřhrannou formou na biskupský chlebíček nebo chléb, případně jinou vhodnou podlouhlou nádobou.

Pro tento recept jsem použila formu o rozměrech 30 cm délka, 10 cm šířka a 5 cm výška – k dostání např. v prodejnách Orion, cena kolem 110 Kč (cena v e-shopu 12/2022). Připravíte-li srnčí hřbet podle základního receptu (viz karta receptu v dolní části článku), je tato velikost formy tak akorát.

➜ Postup s fotkami

Než začnete péct: V dostatečném předstihu vyndejte z lednice máslo, aby při pokojové teplotě změklo. Nastrouhejte kůru z dobře omytého nebo bio citronu. Čokoládu nastrouhejte najemno na struhadle s malými slzičkami. Strouhanku navlhčete rumem. Utlučte hřebíček.

TIP: Hřebíček nejrychleji utlučete tak, že jej vložíte do kousku přeloženého pečicího papíru. Ten položíte na dřevěné prkénko a pomocí válečku na těsto nebo plochou hranou paličky na maso opatrně utlučete.

KROK 1: Formu na srnčí hřbet pečlivě vymažte máslem nebo jiným pevným tukem. Vysypte hladkou moukou.

Forma na srnčí hřbet vysypaná moukou.

KROK 2: Příprava třeného piškotového těsta: Připravte si dvě mísy a jednu menší misku. Opatrně rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků – bílky dejte do jedné mísy, žloutky do misky.

Z bílků a asi dvou lžic krupicového cukru ušlehejte pevný sníh. Elektrickým mixérem vám to zabere asi pět minut.

Sníh z bílků vyšlehaný metlami elektrického mixéru.

KROK 3: Ve druhé míse utřete změklé máslo se zbytkem cukru. Vmíchejte vaječné žloutky, jeden po druhém. Přidejte citronovou kůru, skořici a tlučený hřebíček.

Utřené žloutky s cukrem a máslem, pomocí elektrického mixéru se šlehacími metlami.

KROK 4: Do utřené směsi zamíchejte nastrouhanou čokoládu a zároveň se sněhem z bílků lehce zamíchejte mleté ořechy a strouhankou navlhčenou rumem. Dobře promíchejte.

Hotové piškotové těsto s ořechy na srnčí hřbet, v míse.

KROK 5: Připravenou formu na srnčí hřbet naplňte těstem. Troubu předehřejte na 170 °C a pečte 1 hodinu. Ke konci pečení píchněte do srnčího hřbetu dřevěnou špejlí nebo párátkem. Vyjde-li z těsta suchá, máte upečeno. V opačném případě pečte dalších pět minut a test opakujte.

Forma na srnčí hřbet naplněná piškotovým těstem, před upečením.

KROK 6: Srnčí hřbet nechte chvíli vychladnout, poté ho stále teplý vyklopte a nechte zcela vychladit. Pokud je dolní část moučníku vyboulená, seřízněte ji, aby byla rovná.

KROK 7: Příprava čokoládové polevy a dokončení: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem, přidejte olej a vymíchejte na hladkou a lesklou polotekutou polevu. Prostředek srnčího hřbetu po celé délce poklaďte rybízovou marmeládou.

Celý srnčí hřbet přelijte čokoládou, buďte opatrní při přelévání marmelády – klidně si tuhle část nechte až na konec. Nechte polevu chvíli zaschnout a vrchní část ozdobte nahrubo nasekanými mandlemi.

Polévání srnčího hřbetu čokoládou.

➜ Servírování

Vychlazený srnčí hřbet nakrájejte na řezy a podávejte ke kávě nebo čaji jako zákusek.

Pokud vám nějaký zbyde, překryjte čistou utěrkou nebo volně alobalem a uchovejte v chladu. Tak moučník vydrží minimálně pět dní.

Srnčí hřbet politý čokoládovou polevou, nakrojený, servírovaný na bílém talíři.

➜ Užitečné tipy

  • Těsto na srnčí hřbet neobsahuje žádný kypřicí prášek, je nadýchaný díky vyšlehanému bílkovému sněhu.
  • Při přípravě čokoládové polevy upravte případně množství oleje. Čím víc vyšší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím víc oleje (myslím tím lžičku nebo dvě) bude poleva ke správnému naředění potřebovat.

Srnčí hřbet jsem pekla na vánoční rodinnou sešlost ve večerních hodinách. V prosincových dnech nastává tma záhy odpoledne, proto jsem postup fotila mobilem. Omlouvám se tímto za kvalitu fotek, postup přípravy na nich zachycený je však pevně věřím zřejmý.

Další sladké recepty s ořechy:

  • Pracny (medvědí tlapky)
  • Myslivecké knoflíky
  • Hraběnčiny řezy
Srnčí hřbet politý čokoládovou polevou, nakrojený, servírovaný na bílém talíři.

Ořechový srnčí hřbet

Petra Kupská
Hledáte netradiční, výborný dezert vonící po ořeších, politý štědrou vrstvou čokolády? Zkuste tento recept na srnčí hřbet. Je od Marie Janků-Sandtnerové, zveřejněný v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů, vydané v roce 1947.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 1 hr
Čas celkem 1 hr 30 mins
Chod Dezert
Kuchyně Česká
Porce 20 řezů
Kalorie 304 kcal

Kuchyňské vybavení

  • Forma na srnčí hřbet rozměry 30x10x5 cm

Suroviny 

Třené piškotové těsto:

  • 140 g máslo - změklé při pokojové teplotě
  • 140 g krupicový cukr
  • ½ lžíce citronová kůra - asi z ½ citronu
  • ¼ lžička skořice - mletá
  • 2 ks hřebíček
  • 6 ks vejce
  • 140 g hořká čokoláda
  • 140 g mleté ořechy - lískové, mandle, nebo vlašské
  • 70 g strouhanka
  • 1 lžíce rum

Čokoládová poleva:

  • 120 g hořká čokoláda
  • 50 g máslo
  • 2 lžíce olej - slunečnicový nebo řepkový

Dále potřebujete:

  • 3 lžíce rybízová marmeláda
  • 3 lžíce mandle - bez slupky, nahrubo nasekané
  • 1 lžička tuk - na vymazání formy
  • 1 lžíce hladká mouka - na vysypání formy

Instrukce 

  • Než začnete péct: V dostatečném předstihu vyndejte z lednice máslo, aby při pokojové teplotě změklo. Nastrouhejte kůru z dobře omytého nebo bio citronu. Čokoládu nastrouhejte najemno na struhadle s malými slzičkami. Strouhanku navlhčete rumem. Utlučte hřebíček.
  • Formu na srnčí hřbet pečlivě vymažte máslem nebo jiným pevným tukem. Vysypte hladkou moukou.
  • Příprava třeného piškotového těsta: Připravte si dvě mísy a jednu menší misku. Opatrně rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků – bílky dejte do jedné mísy, žloutky do misky.
  • Z bílků a asi dvou lžic krupicového cukru ušlehejte pevný sníh. Elektrickým mixérem vám to zabere asi pět minut.
  • Ve druhé míse utřete změklé máslo se zbytkem cukru. Vmíchejte vaječné žloutky, jeden po druhém. Přidejte citronovou kůru, skořici a tlučený hřebíček.
  • Do utřené směsi zamíchejte nastrouhanou čokoládu a zároveň se sněhem z bílků lehce zamíchejte mleté ořechy a strouhankou navlhčenou rumem. Dobře promíchejte.
  • Připravenou formu na srnčí hřbet naplňte těstem. Troubu předehřejte na 170 °C a pečte 1 hodinu. Ke konci pečení píchněte do srnčího hřbetu dřevěnou špejlí nebo párátkem. Vyjde-li z těsta suchá, máte upečeno. V opačném případě pečte dalších pět minut a test opakujte.
  • Srnčí hřbet nechte chvíli vychladnout, poté ho stále teplý vyklopte a nechte zcela vychladit. Pokud je dolní část moučníku vyboulená, seřízněte ji, aby byla rovná.
  • Příprava čokoládové polevy a dokončení: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem, přidejte olej a vymíchejte na hladkou a lesklou polotekutou polevu. Prostředek srnčího hřbetu po celé délce poklaďte rybízovou marmeládou.
  • Celý srnčí hřbet přelijte čokoládou, buďte opatrní při přelévání marmelády – klidně si tuhle část nechte až na konec. Nechte polevu chvíli zaschnout a vrchní část ozdobte nahrubo nasekanými mandlemi.

Poznámky

  • Z jednoho srnčího hřbetu nakrájíte asi 20 řezů. 
  • SERVÍROVÁNÍ: Vychlazený srnčí hřbet nakrájejte na řezy a podávejte ke kávě nebo čaji jako zákusek.
  • Těsto na srnčí hřbet neobsahuje žádný kypřicí prášek, je nadýchaný díky vyšlehanému bílkovému sněhu.
  • Při přípravě čokoládové polevy upravte případně množství oleje. Čím víc vyšší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím víc oleje (myslím tím lžičku nebo dvě) bude poleva ke správnému naředění potřebovat.
 

Nutriční hodnoty

Kalorie: 304kcalSacharidy: 28gBílkoviny: 5gTuky: 20g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Z čokolády, Z ořechů
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 0Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Závin z listového těsta s tvarohem

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT