• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Vánoce

Myslivecké knoflíky, vánoční cukroví

Dne: 15. 11. 2021 · Upraveno: 10. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 643Sdílení

Pojďme si upéct ořechové cukroví, které tvarem připomíná myslivecké knoflíky! Je snadné a jednoduché na přípravu, voní i chutná po ořeších, navíc dobře vypadá.

Myslivecké knoflíky cukroví.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Kdy péct myslivecké knoflíky?
➜ Skladování
➜ Šikovné tipy
Myslivecké knoflíky

Co jsou myslivecké knoflíky? Jedná se o cukroví z lineckého těsta, které má tvar koleček s hladkým nebo vroubkovaným okrajem. Na kolečka se nastříká ořechový sníh, do něhož se posadí celý oříšek. Teprve nyní se dá plech s cukrovím do trouby, kde se upeče do růžova.

MŮJ TIP: Pokud máte rádi tradiční cukroví s ořechy, zkuste tyhle vanilkové rohlíčky (chutnají fantasticky!)

➜ Suroviny

Na myslivecké knoflíky potřebujete:

TĚSTO:

Myslivecké knoflíky cukroví suroviny.
  • Hladká mouka
  • Máslo; vyndejte máslo asi půl hodiny předem z lednice, aby povolilo
  • Moučkový cukr
  • Žloutky; bílky uschovejte na sníh
  • Mléko; někdo dává místo mléka rum

OŘECHOVÝ SNÍH:

Suroviny na ořechový sníh.
  • Bílky; které zbyly z přípravy těsta
  • Krupicový cukr
  • Mleté ořechy; já si sama melu na mlýnku vlašské, dále jsou vhodné lískáče, ale i mandle, případně použijte namletou ořechovou mouku podle vaší chuti

NA OZDOBU: lískové ořechy; já oříšky ještě krátce dala zapéct do trouby a pak je v utěrce třením zbavila slupky. Místo lískáčů se hodí třetinka jádra vlašského ořechu.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

NEŽ ZAČNETE PÉCT: Rozklepněte vejce, bílky uchovejte. Namelte ořechy do sněhu. Chcete-li, orestujte lískáče a zbavte je tmavé slupky.

KROK 1: Do mísy nasypte mouku, přidejte máslo, žloutky a cukr. Zpracujte v křehké linecké těsto. Dlouho jej nehněťte, aby cukroví nebylo tvrdé.

Těsto na linecké.

KROK 2: Těsto zabalte do folie nebo mikrotenového sáčku a dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.

Hotové těsto na myslivecké knoflíky cukroví.

KROK 3: Mezitím si připravte ořechový sníh.

Já sníh šlehám na páře. Do většího hrnce dám asi 2 cm vody, přivedu k varu. Menší hrnec položím na větší, dno se nedotýká vody. Nechám ho v páře nahřát, pak teplotu stáhnu na minimum.

Do hrnce naliju bílky a začnu šlehat elektrickým mixérem. Nejprve pomalu, pak rychleji. Postupně přidávám cukr. Šlehám asi 5-10 minut, dokud není sníh krásně hladký, lesklý a perfektně tuhý. Takto připravený sníh skvěle drží tvar a při pečení se nerozteče.

Sníh ušlehaný na páře.

Do sněhu vmíchejte mleté ořechy a ručně promíchejte.

Sníh na myslivecké knoflíky.

KROK 4: Vyndejte těsto z lednice, nechte ho případně deset minut povolit na kuchyňské lince. Pak jej vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 3-4 mm – nemělo by být extra tenké.

Z těsta vykrajujte kolečka o průměru 3,5 cm. Plochým nožem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Vykrajování cukroví z rozváleného lineckého těsta.

KROK 5: Ořechový sníh dejte do cukrářského sáčku, a s jeho pomocí nastříkněte na každé kolečko ořechovou čepičku. Doprostřed položte oříšek.

Příprava mysliveckých knoflíků - cukroví na plechu.

KROK 6: Myslivecké knoflíky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (bez horkovzdušného oběhu) po dobu 15 minut.

Upečené myslivecké knoflíky - ořechové cukroví.

➜ Kdy péct myslivecké knoflíky?

Jedná se o linecké cukroví s ořechy, které je bezprostředně po upečení křupavé. Pokud dáváte přednost měkčímu cukroví, pečte knoflíky asi dva týdny před Vánoci.

➜ Skladování

Myslivecké knoflíky skladujte v pevné, čisté papírové krabici s víkem.

Dno vyložte alobalem, na něj položte ubrousek. Ubrousky vyložte také podél stěn. Do takto připravené krabice naskládejte cukroví. Nakonec jej přikryjte papírovým ubrouskem, přiklopte víkem a uložte na chladném a suchém místě.

Myslivecké knoflíky - ořechové cukroví servírované na dezertním talířku.

➜ Šikovné tipy

  • K přípravě cukroví jsem použila kulaté vykrajovátko s hladkým okrajem o průměru 3,5 cm. Jedná se spíše o menší cukroví.
  • Sněhu šlehanému na páře se říká švýcarský meringue. Sníh by při šlehání měl být vlažný, otestujte zapíchnutím špičky prstu do sněhu. Dejte pozor, aby voda v dolním hrnci nevřela, bílky by se mohly začít vařit. Sníh na páře tvoří také základ těchto božských kokosek.
  • K nastříkání sněhu jsem použila cukrářský sáček bez špičky. Pokud špičku použijete, vezměte obyčejnou hladkou.

Další vánoční cukroví:

  • Linecké cukroví – hned měkké
  • Plněné ořechy – s máslovým krémem
  • Kokosové kuličky – nepečené
  • Masarykovo cukroví

Více inspirace najdete v kategorii vánoční recepty

Myslivecké knoflíky cukroví recept.

Myslivecké knoflíky

Petra Kupská
Pojďme si upéct ořechové cukroví, které tvarem připomíná myslivecké knoflíky! Je snadné a jednoduché na přípravu, voní i chutná po ořeších, navíc dobře vypadá.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 15 mins
Odpočinutí těsta 1 hr
Čas celkem 1 hr 45 mins
Chod Cukroví
Kuchyně Česká
Porce 60 ks
Kalorie 92 kcal

Suroviny 

Těsto:

  • 200 g hladká mouka
  • 110 g máslo
  • 90 g moučkový cukr
  • 2 ks žloutky - bílky uchovejte na sníh
  • 2 lžíce mléko

Ořechový sníh:

  • 2 ks bílky - které zbyly z přípravy těsta
  • 100 g krupicový cukr
  • 200 g mleté ořechy - vlašské, lískové, nebo mandle
  • 100 g lískové ořechy - celé, na ozdobu

Instrukce 

  • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Rozklepněte vejce, bílky uchovejte. Namelte ořechy do sněhu. Chcete-li, orestujte lískáče a zbavte je tmavé slupky.
  • Do mísy nasypte mouku, přidejte máslo, žloutky a cukr. Zpracujte v křehké linecké těsto. Dlouho jej nehněťte, aby cukroví nebylo tvrdé.
  • Těsto zabalte do folie nebo mikrotenového sáčku a dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
  • Připravte si ořechový sníh: Bílky vyšlehejte na páře s krupicovým cukrem, dokud není sníh pevný, hladký a lesklý. Přisypte mleté ořechy a ručně promíchejte.
  • Vyndejte těsto z lednice, nechte ho případně deset minut povolit na kuchyňské lince. Pak jej vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 3-4 mm – nemělo by být extra tenké.
  • Z těsta vykrajujte kolečka o průměru 3,5 cm. Plochým nožem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  • Ořechový sníh dejte do cukrářského sáčku, a s jeho pomocí nastříkněte na každé kolečko ořechovou čepičku. Doprostřed položte oříšek.
  • Myslivecké knoflíky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (bez horkovzdušného oběhu) po dobu 15 minut.

Poznámky

  • Ze základního množství podle receptu připravíte asi 60 mysliveckých knoflíků.
  • K přípravě cukroví jsem použila kulaté vykrajovátko s hladkým okrajem o průměru 3,5 cm. Jedná se spíše o menší cukroví.
  • Sněhu šlehanému na páře se říká švýcarský meringue. Sníh by při šlehání měl být vlažný, otestujte zapíchnutím špičky prstu do sněhu. Dejte pozor, aby voda v dolním hrnci nevřela, bílky by se mohly začít vařit.
  • K nastříkání sněhu jsem použila cukrářský sáček bez špičky. Pokud špičku použijete, vezměte obyčejnou hladkou.
  • Skladujte v suchu a chladu v papírové krabici s víkem, vyložené ubrousky. Pečte asi 2 týdny před Vánoci.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 92kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Vánoce
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 643Sdílení

Další recepty:

  • Krkonošský hubník
  • Vánoční perníčky
  • Masarykovo cukroví
  • Domácí svařené víno

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT