• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Vánoce

    Myslivecké knoflíky, vánoční cukroví

    Dne: 15. 11. 2021 · Aktualizováno: 11. 12. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 712Sdílení

    Pojďme si upéct ořechové cukroví, které tvarem připomíná myslivecké knoflíky! Je snadné a jednoduché na přípravu, voní i chutná po ořeších, navíc dobře vypadá.

    Myslivecké knoflíky cukroví.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Kdy péct myslivecké knoflíky?
    ➜ Skladování
    ➜ Šikovné tipy
    Myslivecké knoflíky

    Co jsou myslivecké knoflíky? Jedná se o cukroví z lineckého těsta, které má tvar koleček s hladkým nebo vroubkovaným okrajem. Na kolečka se nastříká ořechový sníh, do něhož se posadí celý oříšek. Teprve nyní se dá plech s cukrovím do trouby, kde se upeče do růžova.

    MŮJ TIP: Pokud máte rádi tradiční cukroví s ořechy, zkuste tyhle vanilkové rohlíčky (chutnají fantasticky!)

    ➜ Suroviny

    Na myslivecké knoflíky potřebujete:

    TĚSTO:

    Myslivecké knoflíky cukroví suroviny.
    • Hladká mouka
    • Máslo; vyndejte máslo asi půl hodiny předem z lednice, aby povolilo
    • Moučkový cukr
    • Žloutky; bílky uschovejte na sníh
    • Mléko; někdo dává místo mléka rum

    OŘECHOVÝ SNÍH:

    Suroviny na ořechový sníh.
    • Bílky; které zbyly z přípravy těsta
    • Krupicový cukr
    • Mleté ořechy; já si sama melu na mlýnku vlašské, dále jsou vhodné lískáče, ale i mandle, případně použijte namletou ořechovou mouku podle vaší chuti

    NA OZDOBU: lískové ořechy; já oříšky ještě krátce dala zapéct do trouby a pak je v utěrce třením zbavila slupky. Místo lískáčů se hodí třetinka jádra vlašského ořechu.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup s fotkami

    NEŽ ZAČNETE PÉCT: Rozklepněte vejce, bílky uchovejte. Namelte ořechy do sněhu. Chcete-li, orestujte lískáče a zbavte je tmavé slupky.

    KROK 1: Do mísy nasypte mouku, přidejte máslo, žloutky a cukr. Zpracujte v křehké linecké těsto. Dlouho jej nehněťte, aby cukroví nebylo tvrdé.

    Těsto na linecké.

    KROK 2: Těsto zabalte do folie nebo mikrotenového sáčku a dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.

    Hotové těsto na myslivecké knoflíky cukroví.

    KROK 3: Mezitím si připravte ořechový sníh.

    Já sníh šlehám na páře. Do většího hrnce dám asi 2 cm vody, přivedu k varu. Menší hrnec položím na větší, dno se nedotýká vody. Nechám ho v páře nahřát, pak teplotu stáhnu na minimum.

    Do hrnce naliju bílky a začnu šlehat elektrickým mixérem. Nejprve pomalu, pak rychleji. Postupně přidávám cukr. Šlehám asi 5-10 minut, dokud není sníh krásně hladký, lesklý a perfektně tuhý. Takto připravený sníh skvěle drží tvar a při pečení se nerozteče.

    Sníh ušlehaný na páře.

    Do sněhu vmíchejte mleté ořechy a ručně promíchejte.

    Sníh na myslivecké knoflíky.

    KROK 4: Vyndejte těsto z lednice, nechte ho případně deset minut povolit na kuchyňské lince. Pak jej vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 3-4 mm – nemělo by být extra tenké.

    Z těsta vykrajujte kolečka o průměru 3,5 cm. Plochým nožem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

    Vykrajování cukroví z rozváleného lineckého těsta.

    KROK 5: Ořechový sníh dejte do cukrářského sáčku, a s jeho pomocí nastříkněte na každé kolečko ořechovou čepičku. Doprostřed položte oříšek.

    Příprava mysliveckých knoflíků - cukroví na plechu.

    KROK 6: Myslivecké knoflíky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (bez horkovzdušného oběhu) po dobu 15 minut.

    Upečené myslivecké knoflíky - ořechové cukroví.

    ➜ Kdy péct myslivecké knoflíky?

    Jedná se o linecké cukroví s ořechy, které je bezprostředně po upečení křupavé. Pokud dáváte přednost měkčímu cukroví, pečte knoflíky asi dva týdny před Vánoci.

    ➜ Skladování

    Myslivecké knoflíky skladujte v pevné, čisté papírové krabici s víkem.

    Dno vyložte alobalem, na něj položte ubrousek. Ubrousky vyložte také podél stěn. Do takto připravené krabice naskládejte cukroví. Nakonec jej přikryjte papírovým ubrouskem, přiklopte víkem a uložte na chladném a suchém místě.

    Myslivecké knoflíky - ořechové cukroví servírované na dezertním talířku.

    ➜ Šikovné tipy

    • K přípravě cukroví jsem použila kulaté vykrajovátko s hladkým okrajem o průměru 3,5 cm. Jedná se spíše o menší cukroví.
    • Sněhu šlehanému na páře se říká švýcarský meringue. Sníh by při šlehání měl být vlažný, otestujte zapíchnutím špičky prstu do sněhu. Dejte pozor, aby voda v dolním hrnci nevřela, bílky by se mohly začít vařit. Sníh na páře tvoří také základ těchto božských kokosek.
    • K nastříkání sněhu jsem použila cukrářský sáček bez špičky. Pokud špičku použijete, vezměte obyčejnou hladkou.

    Další vánoční cukroví:

    • Linecké cukroví – hned měkké
    • Plněné ořechy – s máslovým krémem
    • Kokosové kuličky – nepečené
    • Masarykovo cukroví
    • Křehké žloutkové cukroví – do formiček, vyfouklé
    • Šlehačkové cukroví

    Více inspirace najdete v kategorii vánoční recepty

    Myslivecké knoflíky cukroví recept.

    Myslivecké knoflíky

    Petra Kupská
    Pojďme si upéct ořechové cukroví, které tvarem připomíná myslivecké knoflíky! Je snadné a jednoduché na přípravu, voní i chutná po ořeších, navíc dobře vypadá.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 15 minutes mins
    Odpočinutí těsta 1 hour hr
    Čas celkem 1 hour hr 45 minutes mins
    Chod Cukroví
    Kuchyně Česká
    Porce 60 ks
    Kalorie 92 kcal

    Suroviny 

    Těsto:

    • 200 g hladká mouka
    • 110 g máslo
    • 90 g moučkový cukr
    • 2 ks žloutky - bílky uchovejte na sníh
    • 2 lžíce mléko

    Ořechový sníh:

    • 2 ks bílky - které zbyly z přípravy těsta
    • 100 g krupicový cukr
    • 200 g mleté ořechy - vlašské, lískové, nebo mandle
    • 100 g lískové ořechy - celé, na ozdobu

    Instrukce 

    • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Rozklepněte vejce, bílky uchovejte. Namelte ořechy do sněhu. Chcete-li, orestujte lískáče a zbavte je tmavé slupky.
    • Do mísy nasypte mouku, přidejte máslo, žloutky a cukr. Zpracujte v křehké linecké těsto. Dlouho jej nehněťte, aby cukroví nebylo tvrdé.
    • Těsto zabalte do folie nebo mikrotenového sáčku a dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
    • Připravte si ořechový sníh: Bílky vyšlehejte na páře s krupicovým cukrem, dokud není sníh pevný, hladký a lesklý. Přisypte mleté ořechy a ručně promíchejte.
    • Vyndejte těsto z lednice, nechte ho případně deset minut povolit na kuchyňské lince. Pak jej vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 3-4 mm – nemělo by být extra tenké.
    • Z těsta vykrajujte kolečka o průměru 3,5 cm. Plochým nožem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
    • Ořechový sníh dejte do cukrářského sáčku, a s jeho pomocí nastříkněte na každé kolečko ořechovou čepičku. Doprostřed položte oříšek.
    • Myslivecké knoflíky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (bez horkovzdušného oběhu) po dobu 15 minut.

    Poznámky

    • Ze základního množství podle receptu připravíte asi 60 mysliveckých knoflíků.
    • K přípravě cukroví jsem použila kulaté vykrajovátko s hladkým okrajem o průměru 3,5 cm. Jedná se spíše o menší cukroví.
    • Sněhu šlehanému na páře se říká švýcarský meringue. Sníh by při šlehání měl být vlažný, otestujte zapíchnutím špičky prstu do sněhu. Dejte pozor, aby voda v dolním hrnci nevřela, bílky by se mohly začít vařit.
    • K nastříkání sněhu jsem použila cukrářský sáček bez špičky. Pokud špičku použijete, vezměte obyčejnou hladkou.
    • Skladujte v suchu a chladu v papírové krabici s víkem, vyložené ubrousky. Pečte asi 2 týdny před Vánoci.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 92kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Vánoce
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 712Sdílení

    Další recepty:

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky
    • Štědrovečerní kuba podávaný s kysaným zelím.
      Staročeský houbový kuba

    Reader Interactions

    Comments

    1. Jarmila Pokorná

      16 prosince, 2024 at 4:01 pm

      myslivecké knoflíky jsem upekla dnes a jsou vynikající

      Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz