Pojďme si upéct ořechové cukroví, které tvarem připomíná myslivecké knoflíky! Je snadné a jednoduché na přípravu, voní i chutná po ořeších, navíc dobře vypadá.
Co jsou myslivecké knoflíky? Jedná se o cukroví z lineckého těsta, které má tvar koleček s hladkým nebo vroubkovaným okrajem. Na kolečka se nastříká ořechový sníh, do něhož se posadí celý oříšek. Teprve nyní se dá plech s cukrovím do trouby, kde se upeče do růžova.
MŮJ TIP: Pokud máte rádi tradiční cukroví s ořechy, zkuste tyhle vanilkové rohlíčky (chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny
Na myslivecké knoflíky potřebujete:
TĚSTO:
- Hladká mouka
- Máslo; vyndejte máslo asi půl hodiny předem z lednice, aby povolilo
- Moučkový cukr
- Žloutky; bílky uschovejte na sníh
- Mléko; někdo dává místo mléka rum
OŘECHOVÝ SNÍH:
- Bílky; které zbyly z přípravy těsta
- Krupicový cukr
- Mleté ořechy; já si sama melu na mlýnku vlašské, dále jsou vhodné lískáče, ale i mandle, případně použijte namletou ořechovou mouku podle vaší chuti
NA OZDOBU: lískové ořechy; já oříšky ještě krátce dala zapéct do trouby a pak je v utěrce třením zbavila slupky. Místo lískáčů se hodí třetinka jádra vlašského ořechu.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
NEŽ ZAČNETE PÉCT: Rozklepněte vejce, bílky uchovejte. Namelte ořechy do sněhu. Chcete-li, orestujte lískáče a zbavte je tmavé slupky.
KROK 1: Do mísy nasypte mouku, přidejte máslo, žloutky a cukr. Zpracujte v křehké linecké těsto. Dlouho jej nehněťte, aby cukroví nebylo tvrdé.
KROK 2: Těsto zabalte do folie nebo mikrotenového sáčku a dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
KROK 3: Mezitím si připravte ořechový sníh.
Já sníh šlehám na páře. Do většího hrnce dám asi 2 cm vody, přivedu k varu. Menší hrnec položím na větší, dno se nedotýká vody. Nechám ho v páře nahřát, pak teplotu stáhnu na minimum.
Do hrnce naliju bílky a začnu šlehat elektrickým mixérem. Nejprve pomalu, pak rychleji. Postupně přidávám cukr. Šlehám asi 5-10 minut, dokud není sníh krásně hladký, lesklý a perfektně tuhý. Takto připravený sníh skvěle drží tvar a při pečení se nerozteče.
Do sněhu vmíchejte mleté ořechy a ručně promíchejte.
KROK 4: Vyndejte těsto z lednice, nechte ho případně deset minut povolit na kuchyňské lince. Pak jej vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 3-4 mm – nemělo by být extra tenké.
Z těsta vykrajujte kolečka o průměru 3,5 cm. Plochým nožem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
KROK 5: Ořechový sníh dejte do cukrářského sáčku, a s jeho pomocí nastříkněte na každé kolečko ořechovou čepičku. Doprostřed položte oříšek.
KROK 6: Myslivecké knoflíky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (bez horkovzdušného oběhu) po dobu 15 minut.
➜ Kdy péct myslivecké knoflíky?
Jedná se o linecké cukroví s ořechy, které je bezprostředně po upečení křupavé. Pokud dáváte přednost měkčímu cukroví, pečte knoflíky asi dva týdny před Vánoci.
➜ Skladování
Myslivecké knoflíky skladujte v pevné, čisté papírové krabici s víkem.
Dno vyložte alobalem, na něj položte ubrousek. Ubrousky vyložte také podél stěn. Do takto připravené krabice naskládejte cukroví. Nakonec jej přikryjte papírovým ubrouskem, přiklopte víkem a uložte na chladném a suchém místě.
➜ Šikovné tipy
- K přípravě cukroví jsem použila kulaté vykrajovátko s hladkým okrajem o průměru 3,5 cm. Jedná se spíše o menší cukroví.
- Sněhu šlehanému na páře se říká švýcarský meringue. Sníh by při šlehání měl být vlažný, otestujte zapíchnutím špičky prstu do sněhu. Dejte pozor, aby voda v dolním hrnci nevřela, bílky by se mohly začít vařit. Sníh na páře tvoří také základ těchto božských kokosek.
- K nastříkání sněhu jsem použila cukrářský sáček bez špičky. Pokud špičku použijete, vezměte obyčejnou hladkou.
Další vánoční cukroví:
- Linecké cukroví – hned měkké
- Plněné ořechy – s máslovým krémem
- Kokosové kuličky – nepečené
- Masarykovo cukroví
- Křehké žloutkové cukroví – do formiček, vyfouklé
- Šlehačkové cukroví
Více inspirace najdete v kategorii vánoční recepty
Myslivecké knoflíky
Suroviny
Těsto:
- 200 g hladká mouka
- 110 g máslo
- 90 g moučkový cukr
- 2 ks žloutky - bílky uchovejte na sníh
- 2 lžíce mléko
Ořechový sníh:
- 2 ks bílky - které zbyly z přípravy těsta
- 100 g krupicový cukr
- 200 g mleté ořechy - vlašské, lískové, nebo mandle
- 100 g lískové ořechy - celé, na ozdobu
Instrukce
- NEŽ ZAČNETE PÉCT: Rozklepněte vejce, bílky uchovejte. Namelte ořechy do sněhu. Chcete-li, orestujte lískáče a zbavte je tmavé slupky.
- Do mísy nasypte mouku, přidejte máslo, žloutky a cukr. Zpracujte v křehké linecké těsto. Dlouho jej nehněťte, aby cukroví nebylo tvrdé.
- Těsto zabalte do folie nebo mikrotenového sáčku a dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
- Připravte si ořechový sníh: Bílky vyšlehejte na páře s krupicovým cukrem, dokud není sníh pevný, hladký a lesklý. Přisypte mleté ořechy a ručně promíchejte.
- Vyndejte těsto z lednice, nechte ho případně deset minut povolit na kuchyňské lince. Pak jej vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 3-4 mm – nemělo by být extra tenké.
- Z těsta vykrajujte kolečka o průměru 3,5 cm. Plochým nožem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Ořechový sníh dejte do cukrářského sáčku, a s jeho pomocí nastříkněte na každé kolečko ořechovou čepičku. Doprostřed položte oříšek.
- Myslivecké knoflíky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (bez horkovzdušného oběhu) po dobu 15 minut.
Poznámky
- Ze základního množství podle receptu připravíte asi 60 mysliveckých knoflíků.
- K přípravě cukroví jsem použila kulaté vykrajovátko s hladkým okrajem o průměru 3,5 cm. Jedná se spíše o menší cukroví.
- Sněhu šlehanému na páře se říká švýcarský meringue. Sníh by při šlehání měl být vlažný, otestujte zapíchnutím špičky prstu do sněhu. Dejte pozor, aby voda v dolním hrnci nevřela, bílky by se mohly začít vařit.
- K nastříkání sněhu jsem použila cukrářský sáček bez špičky. Pokud špičku použijete, vezměte obyčejnou hladkou.
- Skladujte v suchu a chladu v papírové krabici s víkem, vyložené ubrousky. Pečte asi 2 týdny před Vánoci.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu