• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Vánoce

    Pracny (medvědí tlapky)

    Dne: 11. 11. 2021 · Aktualizováno: 30. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 560Sdílení

    Tohle je babiččin recept na ty nejlepší pracny, které si jen dovedete představit. Tomuto cukroví se jinak říká medvědí tlapky, úžasně voní po ořeších a vánočním koření. Pečte včas a v dostatečném množství!

    Ořechové pracny medvědí tlapky
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Formičky na pracny
    ➜ Šikovné tipy
    ➜ Otázky a odpovědi
    Pracny (medvědí tlapky)

    Tenhle recept mám opravdu od babičky, našla jsem ho ve staré kuchařce od Sandtnerky, založený mezi dalšími ručně psanými recepty. Kdybyste se chtěli podívat, najdete ho pod tímto odkazem: Recept na pracny

    MŮJ TIP: Mezi další luxusní vánoční cukroví patří tohle linecké (vyzkoušejte, je fantastické!)

    ➜ Suroviny

    Suroviny na pracny.

    Na ořechové kakaové pracny potřebujete:

    • Máslo; vyndejte ho tak půl hodiny předem z lednice, aby trochu povolilo
    • Vlašské ořechy; babička má v receptu psané mandle, použijte ořechy, které máte po ruce
    • Cukr moučka
    • Hladká mouka
    • Žloutek
    • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
    • Skořice
    • Kakao; tmavé holandské, žádné Granko
    • Hřebíček; koření. Budete ho muset nadrtit; pomůže hmoždíř, čistý elektrický mlýnek na kávu, nebo ho roztlučte vložený do kousku přehnutého pečicího papíru pomocí paličky.
    • Trochu másla a hladké mouky na vymazání formiček.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Dále potřebujete moučkový cukr na obalení pracnů. Pro větší chuť jej smíchejte s cukrem vanilkovým.

    Já používám domácí vanilkový cukr, který si připravím jednoduše tak, že do větší nádoby nasypu cukr moučku a zapíchnu do něj vanilkový lusk. Nádobu zašroubuju, proklepu, a tak za tři dny mám k dispozici luxusní vanilkový cukr!

    ➜ Postup s fotkami

    Než začnete: Nejprve namelte ořechy, rozdrťte najemno hřebíček, nastrouhejte kůru z pečlivě omytého citronu.

    KROK 1: Do mísy nasypte ořechy, mouku, cukr, máslo, koření a přidejte žloutek. Zpracujte v hladké těsto. Buďte trpěliví, může to chvilenku trvat. Nepoužívám žádný kuchyňský robot, pracuji vlastníma rukama, protože jim nejvíce důvěřuji.

    Suroviny na pracny cukroví.

    KROK 2: Těsto zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny odpočinout. Máte-li čas, nechte ho v ledničce přes noc.

    Těsto na pracny.

    KROK 3: Připravte si formičky na pracny: Každou vymažte troškou másla a vysypte hladkou moukou.

    KROK 4: Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a nechte asi deset minut na kuchyňské lince povolit. Odebírejte stejně velké kousky těsta a vmáčkněte je do připravených formiček.

    Příprava vánočních pracnů.

    KROK 5: Naplněné formičky vyskládejte na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C po dobu 10 minut.

    KROK 6: Upečené pracny nechte téměř vychladnout, teprve pak je opatrně vyklepněte z formičky. Ihned obalujte v moučkovém cukru.

    Obalování pracnů ve vanilkovém cukru.

    ➜ Formičky na pracny

    Babi měla takové ty krásné staročeské formičky. Hvězdy, rybky, rohlíčky. Ty já bohužel nemám, a tak peču v moderních kovových formičkách, které jsem koupila teprve před pár lety. Další možností jsou silikonové formičky na cukroví, stačí se porozhlédnout na internetu.

    Chcete-li staré klasické formičky na medvědí tlapky, podívejte se na Aukro, Bazoš, nebo podobný internetový portál. Nakupujte po Vánocích nebo ještě lépe v létě mimo sezónu, budete mít víc šancí si vybrat!

    Vánoční pracny.

    ➜ Šikovné tipy

    • Ořechy si nejraději melu vždy čerstvé, používám k tomu ruční mlýnek na strouhanku.
    • Těsto na pracny musíte nechat odpočinout. Pokud byste tenhle krok ošidili, upečené pracny by nešly vyklopit, drobily by se.
    • Formičky na pracny stačí vymazat při prvním pečení. Pokud do nich budete mačkat další dávku těsta, stačí vytřít zbytky po předchozím pečení papírovou utěrkou.

    ➜ Otázky a odpovědi

    Jak dlouho před Vánoci péct pracny?

    Pracny patří mezi první cukroví, které se před Vánoci peče. Potřebují totiž dostatek času, aby se rozležely a byly měkké. Pracny začněte péct asi 3 týdny před Vánoci.

    Jak skladovat pracny?

    Pracny skladujte v pevné papírové krabici s víkem. Dno krabice vyložte alobalem, na něj položte ubrousek. Pomocí ubrousků vystelte i boky krabice. Na ubrousky vyskládejte pracny, které nakonec opět zakryjte ubrouskem. Cukroví tak získá možnost změknout, dolní část krabice nenasákne tukem z upečených pracnů. Skladujte v suchu a chladnu.

    Jaké ořechy jsou na pracny nejlepší?

    Nejvýraznější chuť dodají pracnům vlašské ořechy. Mandle jsou naopak jemné, lískové ořechy se nacházejí někde uprostřed. Ještě intenzivnější budou ořechy, které před umletím opražíte na pánvi, nebo upečete v troubě.


    Další vánoční cukroví:

    • Vanilkové rohlíčky – ty nejlepší
    • Kokosky z bílků – pravé a nešizené
    • Plněné ořechy
    • Vánoční perníčky – zdobené cukrovou polevou

    Více inspiracace najdete v kategorii s vánočními recepty.

    Ořechové pracny recept.

    Pracny (medvědí tlapky)

    Petra Kupská
    Tohle je babiččin recept na ty nejlepší pracny, které si jen dovedete představit. Tomuto cukroví se jinak říká medvědí tlapky, úžasně voní po ořeších a vánočním koření. Pečte včas a v dostatečném množství!
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 10 minutes mins
    Odpočinutí těsta 2 hours hrs
    Čas celkem 2 hours hrs 40 minutes mins
    Chod Cukroví
    Kuchyně Česká
    Porce 40 ks
    Kalorie 115 kcal

    Suroviny 

    • 110 g máslo
    • 100 g vlašské ořechy
    • 110 g moučkový cukr
    • 160 g hladká mouka
    • 1 ks žloutek
    • 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
    • 1 lžička skořice - mletá
    • ½ lžíce tmavé kakao - holandského typu
    • 3 ks hřebíček

    Dále potřebujete:

    • moučkový cukr - na obalení
    • trochu másla a mouky - na vymazání formiček

    Instrukce 

    • Nejprve namelte ořechy, rozdrťte najemno hřebíček, nastrouhejte kůru z pečlivě omytého citronu.
    • Do mísy nasypte ořechy, mouku, cukr, máslo, koření a přidejte žloutek. Zpracujte v hladké těsto.
    • Těsto zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny odpočinout. Máte-li čas, nechte ho v ledničce přes noc.
    • Připravte si formičky na pracny: Každou vymažte troškou másla a vysypte hladkou moukou.
    • Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a nechte asi deset minut na kuchyňské lince povolit. Odebírejte stejně velké kousky těsta a vmáčkněte je do připravených formiček.
    • Naplněné formičky vyskládejte na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C po dobu 10 minut.
    • Upečené pracny nechte téměř vychladnout, teprve pak je opatrně vyklepněte z formičky. Ihned obalujte v moučkovém cukru.

    Poznámky

    • Ze základní dávky podle receptu připravíte asi 40 pracnů.
    • Ořechy si nejraději melu vždy čerstvé, používám k tomu ruční mlýnek na strouhanku.
    • Těsto na pracny musíte nechat odpočinout. Pokud byste tenhle krok ošidili, upečené pracny by nešly vyklopit, drobily by se.
    • Formičky na pracny stačí vymazat při prvním pečení. Pokud do nich budete mačkat další dávku těsta, stačí vytřít zbytky po předchozím pečení papírovou utěrkou.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 115kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Vánoce
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!

    • 560Sdílení

    Další recepty:

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky
    • Štědrovečerní kuba podávaný s kysaným zelím.
      Staročeský houbový kuba

    Reader Interactions

    Comments

    1. Ludmila

      05 prosince, 2022 at 9:08 pm

      5 stars
      Dobrý den, první pokus pečení -pracny, dle Vašeho receptu.Mám sice menší formičky a dá to více práce ,ale to nevadí. Výborné.Ješte vyzkouším rohlíčky a linecké.Ludmila

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        06 prosince, 2022 at 7:50 pm

        Děkuji, Ludmilo, za milý komentář. Jsem ráda, že se pracny povedly (také je to zejména vaše zásluha), teď už jen vydržet a počkat do Vánoc! Pracny krásně změknou a budou fantastické. Držím palce na vanilkové rohlíčky a linecké!

        Odpovědět
    2. Viviane Dr. Hauger-Schmit

      12 prosince, 2021 at 7:13 pm

      5 stars
      Hat wunderbar geklappt. Habe meinem Mann, ein echter Böhme, eine große Freude damit bereiten können!

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        12 prosince, 2021 at 9:13 pm

        Oh, es freut mich, deinen Kommentar hier zu sehen! Und noch besser, ich bin froh, dass diese Pracny Plätzchen deinem Mann geschmeckt haben 🙂 Du kannst meine Rezepte auf Deutch auch auf Culina-bohemica.de finden. Beste Grüsse, Petra

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz