Tohle je babiččin recept na ty nejlepší pracny, které si jen dovedete představit. Tomuto cukroví se jinak říká medvědí tlapky, úžasně voní po ořeších a vánočním koření. Pečte včas a v dostatečném množství!
Tenhle recept mám opravdu od babičky, našla jsem ho ve staré kuchařce od Sandtnerky, založený mezi dalšími ručně psanými recepty. Kdybyste se chtěli podívat, najdete ho pod tímto odkazem: Recept na pracny
MŮJ TIP: Mezi další luxusní vánoční cukroví patří tohle linecké (vyzkoušejte, je fantastické!)
➜ Suroviny
Na ořechové kakaové pracny potřebujete:
- Máslo; vyndejte ho tak půl hodiny předem z lednice, aby trochu povolilo
- Vlašské ořechy; babička má v receptu psané mandle, použijte ořechy, které máte po ruce
- Cukr moučka
- Hladká mouka
- Žloutek
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
- Skořice
- Kakao; tmavé holandské, žádné Granko
- Hřebíček; koření. Budete ho muset nadrtit; pomůže hmoždíř, čistý elektrický mlýnek na kávu, nebo ho roztlučte vložený do kousku přehnutého pečicího papíru pomocí paličky.
- Trochu másla a hladké mouky na vymazání formiček.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Dále potřebujete moučkový cukr na obalení pracnů. Pro větší chuť jej smíchejte s cukrem vanilkovým.
Já používám domácí vanilkový cukr, který si připravím jednoduše tak, že do větší nádoby nasypu cukr moučku a zapíchnu do něj vanilkový lusk. Nádobu zašroubuju, proklepu, a tak za tři dny mám k dispozici luxusní vanilkový cukr!
➜ Postup s fotkami
Než začnete: Nejprve namelte ořechy, rozdrťte najemno hřebíček, nastrouhejte kůru z pečlivě omytého citronu.
KROK 1: Do mísy nasypte ořechy, mouku, cukr, máslo, koření a přidejte žloutek. Zpracujte v hladké těsto. Buďte trpěliví, může to chvilenku trvat. Nepoužívám žádný kuchyňský robot, pracuji vlastníma rukama, protože jim nejvíce důvěřuji.
KROK 2: Těsto zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny odpočinout. Máte-li čas, nechte ho v ledničce přes noc.
KROK 3: Připravte si formičky na pracny: Každou vymažte troškou másla a vysypte hladkou moukou.
KROK 4: Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a nechte asi deset minut na kuchyňské lince povolit. Odebírejte stejně velké kousky těsta a vmáčkněte je do připravených formiček.
KROK 5: Naplněné formičky vyskládejte na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C po dobu 10 minut.
KROK 6: Upečené pracny nechte téměř vychladnout, teprve pak je opatrně vyklepněte z formičky. Ihned obalujte v moučkovém cukru.
➜ Formičky na pracny
Babi měla takové ty krásné staročeské formičky. Hvězdy, rybky, rohlíčky. Ty já bohužel nemám, a tak peču v moderních kovových formičkách, které jsem koupila teprve před pár lety. Další možností jsou silikonové formičky na cukroví, stačí se porozhlédnout na internetu.
Chcete-li staré klasické formičky na medvědí tlapky, podívejte se na Aukro, Bazoš, nebo podobný internetový portál. Nakupujte po Vánocích nebo ještě lépe v létě mimo sezónu, budete mít víc šancí si vybrat!
➜ Šikovné tipy
- Ořechy si nejraději melu vždy čerstvé, používám k tomu ruční mlýnek na strouhanku.
- Těsto na pracny musíte nechat odpočinout. Pokud byste tenhle krok ošidili, upečené pracny by nešly vyklopit, drobily by se.
- Formičky na pracny stačí vymazat při prvním pečení. Pokud do nich budete mačkat další dávku těsta, stačí vytřít zbytky po předchozím pečení papírovou utěrkou.
➜ Otázky a odpovědi
Pracny patří mezi první cukroví, které se před Vánoci peče. Potřebují totiž dostatek času, aby se rozležely a byly měkké. Pracny začněte péct asi 3 týdny před Vánoci.
Pracny skladujte v pevné papírové krabici s víkem. Dno krabice vyložte alobalem, na něj položte ubrousek. Pomocí ubrousků vystelte i boky krabice. Na ubrousky vyskládejte pracny, které nakonec opět zakryjte ubrouskem. Cukroví tak získá možnost změknout, dolní část krabice nenasákne tukem z upečených pracnů. Skladujte v suchu a chladnu.
Nejvýraznější chuť dodají pracnům vlašské ořechy. Mandle jsou naopak jemné, lískové ořechy se nacházejí někde uprostřed. Ještě intenzivnější budou ořechy, které před umletím opražíte na pánvi, nebo upečete v troubě.
Další vánoční cukroví:
- Vanilkové rohlíčky – ty nejlepší
- Kokosky z bílků – pravé a nešizené
- Plněné ořechy
- Vánoční perníčky – zdobené cukrovou polevou
Více inspiracace najdete v kategorii s vánočními recepty.
Pracny (medvědí tlapky)
Suroviny
- 110 g máslo
- 100 g vlašské ořechy
- 110 g moučkový cukr
- 160 g hladká mouka
- 1 ks žloutek
- 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
- 1 lžička skořice - mletá
- ½ lžíce tmavé kakao - holandského typu
- 3 ks hřebíček
Dále potřebujete:
- moučkový cukr - na obalení
- trochu másla a mouky - na vymazání formiček
Instrukce
- Nejprve namelte ořechy, rozdrťte najemno hřebíček, nastrouhejte kůru z pečlivě omytého citronu.
- Do mísy nasypte ořechy, mouku, cukr, máslo, koření a přidejte žloutek. Zpracujte v hladké těsto.
- Těsto zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny odpočinout. Máte-li čas, nechte ho v ledničce přes noc.
- Připravte si formičky na pracny: Každou vymažte troškou másla a vysypte hladkou moukou.
- Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a nechte asi deset minut na kuchyňské lince povolit. Odebírejte stejně velké kousky těsta a vmáčkněte je do připravených formiček.
- Naplněné formičky vyskládejte na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C po dobu 10 minut.
- Upečené pracny nechte téměř vychladnout, teprve pak je opatrně vyklepněte z formičky. Ihned obalujte v moučkovém cukru.
Poznámky
- Ze základní dávky podle receptu připravíte asi 40 pracnů.
- Ořechy si nejraději melu vždy čerstvé, používám k tomu ruční mlýnek na strouhanku.
- Těsto na pracny musíte nechat odpočinout. Pokud byste tenhle krok ošidili, upečené pracny by nešly vyklopit, drobily by se.
- Formičky na pracny stačí vymazat při prvním pečení. Pokud do nich budete mačkat další dávku těsta, stačí vytřít zbytky po předchozím pečení papírovou utěrkou.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Ludmila
Dobrý den, první pokus pečení -pracny, dle Vašeho receptu.Mám sice menší formičky a dá to více práce ,ale to nevadí. Výborné.Ješte vyzkouším rohlíčky a linecké.Ludmila
Petra Kupská
Děkuji, Ludmilo, za milý komentář. Jsem ráda, že se pracny povedly (také je to zejména vaše zásluha), teď už jen vydržet a počkat do Vánoc! Pracny krásně změknou a budou fantastické. Držím palce na vanilkové rohlíčky a linecké!
Viviane Dr. Hauger-Schmit
Hat wunderbar geklappt. Habe meinem Mann, ein echter Böhme, eine große Freude damit bereiten können!
Petra Kupská
Oh, es freut mich, deinen Kommentar hier zu sehen! Und noch besser, ich bin froh, dass diese Pracny Plätzchen deinem Mann geschmeckt haben 🙂 Du kannst meine Rezepte auf Deutch auch auf Culina-bohemica.de finden. Beste Grüsse, Petra