• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Luxusní medovník podle jednoduchého receptu

    Dne: 25. 5. 2022 · Aktualizováno: 30. 9. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 114Sdílení

    Kdo by neznal medovník, výborný dort s karamelovým krémem, úžasně měkký a vláčný. Nenechte se odradit, medovník je poměrně rychlý a zvládne ho upéct i naprostý začátečník. Dort je skvělý pro jakoukoliv slavnostní příležitost, upečte ho a garantuju, že budete za hvězdu!

    Tradiční medovník na talířku.
    Obsah skrýt
    ➜ Co je medovník?
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný recept s fotkami
    ➜ Jak vylepšit medovník
    ➜ Užitečné tipy
    ➜ Příběh medovníku
    ➜ Otázky a odpovědi
    Luxusní medovník podle jednoduchého receptu

    Tento recept je na medovník bez válení, těsto se roztírá tím nejjednodušším způsobem pomocí stěrky na pečicí papír. Příprava je snadná i pro nezkušené, výsledek je luxusní.

    Po rešerši receptů na medovník jsem do těsta dala jen dvě třetiny cukru z původní dávky, aby nebyl tak přeslazený (častá výtka týkající se chuti dortu). Navíc jsem dvě vrstvy potřela silnou kávou smíchanou s rumem. Více dále v receptu.

    MŮJ TIP: Zkuste také tenhle biskupský chlebíček (je fantastický!)

    ➜ Co je medovník?

    Medovník je sladký dort složený z několika tenkých placek, které se vrství na sebe a spojují karamelovým krémem. Medovník se zdobí drobečky upečeného těsta smíchanými s mletými ořechy. Po sestavení je třeba dort uložit do lednice a nechat do druhého dne odležet.

    V České republice známe medovník nejčastěji pod obchodní značkou Marlenka, který se dá koupit v obchodě, je také častou nabídkou v kavárnách.

    ➜ Suroviny

    Ingredience na domácí medovník včetně popisku.

    Na domácí medovník potřebujete:

    TĚSTO NA MEDOVÉ PLACKY:

    • Vejce; celá
    • Krupicový cukr
    • Máslo
    • Med; spíše tmavý, lesní. Díky tmavšímu medu bude mít dort tmavší barvu. Další možností, jak docílit tmavého medovníku, je přidat do těsta lžíci tmavého kakaa.
    • Hladká mouka
    • Jedlá soda

    KRÉM NA MEDOVNÍK:

    • Salko; jedna plechovka tradičního Salka, případně již karamelizovaného (pak přeskočíte první krok v receptu, kterým je karamelizovanání kondenzovaného mléka)
    • Máslo; dobře změklé při pokojové teplotě

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Jednoduchý postup:

    1. Den předem uvařte Salko dvě hodiny ve vodě, nechte přes noc vychladnout.
    2. Zkaramelizované Salko prošlehejte se změklým máslem na krém.
    3. V míse nad párou vyšlehejte vejce, cukr, máslo a med.
    4. K tekuté medové směsi přidejte mouku smíchanou s jedlou sodou.
    5. Plechy vyložte pečicím papírem, na který obkreslete obvod talíře o pr. 22 cm.
    6. Medové těsto namažte pomocí stěrky v tenké vrstvě na vyznačený kulatý tvar.
    7. Pečte 6 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Celkem dostanete 5 plátů těsta.
    8. Upečené placky vykrojte podle talíře, odkrojky těsta rozdrobte a smíchejte s mletými ořechy.
    9. Placky spojte karamelovým krémem, tím dort nakonec pomažte ze všech stran.
    10. Medovník ozdobte ořechovými drobky a dejte do ledničky odležet do druhého dne.

    ➜ Podrobný recept s fotkami

    KROK 1: Den předem uvařte tradiční Salko ve vodě, nechte probublávat 2 hodiny. Po uvaření ho nechte vychladnout, ideálně přes noc. V žádném případě ho neotvírejte teplé, jinak hrozí, že se popálíte.

    Vaření salka karamelizace.
    Zkaramelizované salko.

    TIP: Chcete-li ušetřit čas, kupte si Salko, které je už karamelizované.

    Vyndejte včas z lednice máslo, aby krásně změklo. Pokud zapomenete, nebo je máslo stále tuhé, nechte ho krátce změknout v mikrovlnné troubě (stačí 30 vteřin). Změklé máslo vyšlehejte se Salkem na hladký krém. Použijte elektrický mixér na menší otáčky. Nechte stranou na kuchyňské lince.

    Příprava krému na medovník.
    Ušlehaný karamelový krém na medovník.

    KROK 2: Do hrnce napusťte asi 2 cm vody a přiveďte je k varu. Na hrnec dejte menší tak, aby se dno nedotýkalo vroucí vody. Jakmile se menší hrnec nahřeje, stáhněte teplotu. Vložte do něj máslo, med, vejce a cukr. Elektrickým mixérem na menší otáčky nebo ruční metličkou šlehejte, až se máslo rozpustí a vše se propojí v hladkou medovou směs. Trvá to něco mezi 5 a 10 minutami.

    Příprava těsta na medovník.

    KROK 3: V míse smíchejte mouku s jednou sodou a ke směsi přilijte teplou medovou směs. Ručně promíchejte, případně krátce prošlehejte, až vám vznikne polotekuté těsto.

    Příprava těsta na medovník.
    Hotové těsto na medovníkové placky.

    KROK 4: Plech vymažte trochou tuku, například prázdným obalem od másla, které jste použili na krém. Na takto vymazaný plech přilepte pečicí papír, který vám při roztírání těsta bude hezky držet a nebude po plechu cestovat. Na pečicí papír obmalujte tvar talíře o průměru kolem 22 cm.

    Malování obvodu talíře na pečicí papír.

    KROK 5: Těsto rozetřete v tenké vrstvě v ploše naznačeného kruhu. Asi 1 cm po obvodu linku kružnice přetáhněte. Placku budete později vykrajovat podle talíře, odkrojky rozdrobíte a použijete ke zdobení dortu.

    Takto postupujte pětkrát, budete tedy mít pět placek.

    Těsto rozetřené na pečicí papír.

    KROK 6: Placku pečte 6 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Nechte krátce vychladnout a poté opatrně stáhněte z papíru, aby se placka nepotrhala. Placky neskladujte na sobě, slepily by se!

    Upečená placka na medovník.

    TIP: Teoreticky budete potřebovat pět plechů, ale zvládla jsem to točením tří plechů.

    KROK 7: Každou z vychladlých placek ořízněte podle tvaru talíře. Odřezky rozdrobte a smíchejte s vlašskými ořechy, které jste si předem namleli na mlýnku.

    Oříznutí upečené placky podle talíře.

    TIP: Pokud máte food processor nebo elektrický sekáček, použijte ho k nadrobení těsta a nasekání ořechů.

    Rozdrobení zbytků placek na drobky.

    KROK 8: Každou placku potřete karamelovým krémem a posaďte na ni další. Nakonec pomažte boky a vršek dortu zbytkem krému a posypte je ořechovými drobky.

    Mazání plátů medovníku karamelovým krémem.

    KROK 9: Sesazený medovník uložte do lednice a nechte přes noc odpočinout. Už druhý den je medovník krásně propojený a vláčný, zpevní a jde perfektně krájet.

    Hotový medovník.

    ➜ Jak vylepšit medovník

    Možná jste si všimli, že dvě vrstvy na řezu medovníku jsou tmavší. Je to proto, že jsem při sestavování dortu zkusila dvě placky (druhou a čtvrtou) potřít silnou kávou, smíchanou s rumem. Potřebovala jsem asi půl hrnku kávy a pět lžic rumu. Takhle vylepšenou kávu jsem nanesla pomocí mašlovačky na upečenou okrojenou placku, která kávu okamžitě nasákla.

    Namáčení plátů je vhodné zejména u takových receptů, kde jsou placky tvrdší (některé recepty na medovník počítají s tím, že těsto se vyvaluje). Medovníky s tužšími pláty potřebují o něco déle proležet, namáčení v kávě nebo jiném sirupu čas na odležení urychlí.

    Výborný domácí medovník podávený na bílém talířku.

    ➜ Užitečné tipy

    • Dort je vysoký asi 6-7 cm, řekla bych, že tak akorát, není to žádná nízká placka.
    • Talíř jsem použila o průměru 22 cm. Použijete-li menší, budete mít o placku více a vyšší dort, ale zase můžete mít problém s krémem, kterého bude málo a nevystačí na potření celého dortu.
    • Máte-li ořechových drobečků hodně, klidně jimi lehce prosypte jednotlivé vrstvy. To znamená placku potřít krémem a posypat drobečky. Každá vrstva snese jednu až dvě lžíce drobků.

    ➜ Příběh medovníku

    Troufám si říct, že českému národu představil medovník tak, jak ho známe dnes, arménský podnikatel Gevorg Avetisjan, který do České republiky přišel v devadesátých letech krátce po sametové revoluci.

    Usadil se pod beskydskými horami, kde začal péct medové dorty podle arménského rodinného receptu. Ty nazval po své dceři Marlenka. Jakmile Češi dort ochutnali, začal hon po receptu na domácí medovník!

    Postupem času se na scéně českého domácího pečení objevil recept na medovník, který koluje v drobných obměnách na internetových fórech, které se sladkým dortům věnují. Tento recept jsem při přípravě medovníku použila i já.

    Někdo mu říká originál, jiný zase staročeský, pro mě je to jednoduše výborný medovník, který si každý z nás může připravit sám doma.

    Další sladké recepty:

    • Cuketový perník s domácím kořením
    • Hrnkový biskupský chlebíček
    • Mrkvánky plněné povidly
    • Jednoduchý tvarožník
    • Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty

    ➜ Otázky a odpovědi

    Jak dlouho nechat odležet medovník?

    Hotový medovník uložte do lednice a nechte odpočinout přes noc do druhého dne. Stačí to bohatě na to, aby chutě propojily, dort zpevnil a krém prosáknul do všech jeho vrstev. Už druhý den půjde medovník dobře krájet a jeho chuť bude luxusní.

    Jak skladovat medovník?

    Medovník položte na dortovou podložku nebo krájecí prkénko a uložte do lednice. Přikryjte ho potravinářskou folií nebo alobalem, aby nevysychal.  

    Domácí medovník recept.

    Luxusní medovník podle jednoduchého receptu

    Petra Kupská
    Kdo by neznal medovník, výborný dort s karamelovým krémem, úžasně měkký a vláčný. Nenechte se odradit, medovník je poměrně rychlý a zvládne ho upéct i naprostý začátečník. Dort je skvělý pro jakoukoliv slavnostní příležitost, upečte ho a garantuju, že budete za hvězdu!
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 1 hour hr
    Vaření / Pečení 6 minutes mins
    Vaření Salka 2 hours hrs
    Čas celkem 3 hours hrs 6 minutes mins
    Chod Dorty
    Kuchyně Česká
    Porce 12 porcí
    Kalorie 546 kcal

    Suroviny 

    Medové placky:

    • 3 vejce
    • 200 g krupicový cukr
    • 250 g máslo
    • 3 lžíce med
    • 400 g hladká mouka
    • 1 lžička jedlá soda

    Krém na medovník:

    • 1 Salko - tradiční, plechovka 400 g
    • 250 g máslo - změklé na pokojovou teplotu

    Na dokončení:

    • 70 g vlašské ořechy

    Instrukce 

    • Den předem uvařte Salko ve vodě, nechte ho probublávat 2 hodiny. Po uvaření ho nechte vychladnout, ideálně přes noc.
    • Změklé máslo vyšlehejte se Salkem na hladký krém. Použijte elektrický mixér na menší otáčky. Krém nechte stranou na kuchyňské lince.
    • Do hrnce napusťte asi 2 cm vody a přiveďte je k varu. Na hrnec dejte menší tak, aby se dno nedotýkalo vroucí vody. Jakmile se menší hrnec nahřeje, stáhněte teplotu. Vložte do něj máslo, med, vejce a cukr. Elektrickým mixérem na menší otáčky nebo ruční metličkou šlehejte, až se máslo rozpustí a vše se propojí v hladkou medovou směs. Trvá to něco mezi 5 a 10 minutami.
    • V míse smíchejte mouku s jednou sodou a ke směsi přilijte teplou medovou směs. Ručně promíchejte, případně krátce prošlehejte, až vám vznikne polotekuté těsto.
    • Plech vymažte trochou tuku, například prázdným obalem od másla, které jste použili na krém. Na takto vymazaný plech přilepte pečicí papír, který vám při roztírání těsta bude hezky držet a nebude po plechu cestovat. Na pečicí papír obmalujte tvar talíře o průměru kolem 22 cm.
    • Těsto rozetřete v tenké vrstvě v ploše naznačeného kruhu. Asi 1 cm po obvodu linku kružnice přetáhněte. Placku budete později vykrajovat podle talíře, odkrojky rozdrobíte a použijete ke zdobení dortu. Takto postupujte pětkrát, budete tedy mít pět placek.
    • Placku pečte 6 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Nechte krátce vychladnout a poté opatrně stáhněte z papíru, aby se placka nepotrhala. Placky neskladujte na sobě, slepily by se!
    • Každou z vychladlých placek ořízněte podle tvaru talíře. Odřezky rozdrobte a smíchejte s vlašskými ořechy, které jste si předem namleli na mlýnku.
    • Každou placku potřete karamelovým krémem a posaďte na ni další. Nakonec pomažte boky a vršek zbytkem krému a posypte je ořechovými drobky.
    • Sesazený medovník uložte do lednice a nechte přes noc odpočinout. Už druhý den je medovník krásně propojený a vláčný, zpevní a jde perfektně krájet.

    Poznámky

    • Vystačí asi na 12 porcí medovníku.
    • Talíř jsem použila o průměru 22 cm. Použijete-li menší, budete mít o placku více a vyšší dort, ale zase můžete mít problém s krémem, kterého bude málo a nevystačí na potření celého dortu.
    • Dort je vysoký asi 6-7 cm, řekla bych, že tak akorát.
    • Máte-li ořechových drobečků hodně, klidně jimi lehce prosypte jednotlivé vrstvy. To znamená placku potřít krémem a posypat drobečky. Každá vrstva snese jednu až dvě lžíce drobků.
    • Druhou a čtvrtou placku jsem potřela silnou kávou, smíchanou s rumem.
    • SKLADOVÁNÍ, ODLEŽENÍ: Hotový medovník uložte do lednice a nechte odpočinout přes noc do druhého dne. Stačí to bohatě na to, aby chutě propojily, dort zpevnil a krém prosáknul do všech jeho vrstev. Už druhý den půjde medovník dobře krájet a jeho chuť bude luxusní.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 546kcalSacharidy: 6gBílkoviny: 39gTuky: 22g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Sladké pečení
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!

    • 114Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky
    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky

    Reader Interactions

    Comments

    1. Hana Peltanová

      25 ledna, 2023 at 6:09 pm

      5 stars
      Dnes jsem pekla medovník podle vašeho receptu zbylymi drobečky tak udělam jestě jeden dort nepečený smíchám je s máslem a budu mít korpus na další dort

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        26 ledna, 2023 at 11:40 am

        Děkuji, Hanko, za váš komentář! Doufám, že medovník chutnal a měl úspěch.

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
      Překládané škvarkové pagáče
    • Špenátová omáčka podávaná s vařeným bramborem rozpůleným vejcem, vařeným natvrdo.
      Rychlá špenátová omáčka s vejcem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT