Kdo by neznal tyhle výborné jablečné řezy se sněhovou peřinkou! Jejich chuť je luxusní, a právě tak název: hraběnčiny řezy. Mám pro vás jednoduchý recept, na kterém je nejlepší to, že všechny suroviny odvážíte pomocí jednoho hrnku.
Hraběnčiny řezy jsou českou variací na oblíbené jablečné koláče.
Dolní část tvoří tenká vrstva křehkého těsta, prostřední část plátky jablek ochucené skořicí, cukrem a nasekanými vlašskými ořechy. Ty se přikryjí dobře vyšlehaným sněhem a posypou nastrouhaným těstem, které na povrchu vytvoří hezký efekt.
Upečený koláč se nakrájí na řezy a podává se tak, jak si jej možná vychutnávala hraběnka na zámku: při odpoledním dýchánku se šálkem dobré kávy nebo čaje.
DOBRÉ VĚDĚT: Jedná se o hrníčkový recept. Při odměřování surovin počítejte s hrnkem o objemu 240-250 ml.
➤ Pokud máte jablka rádi nebo vám doma nějaká přebývají, uvařte si z nich tenhle jablečný kompot (chutná fantasticky zejména dětem!)
➜ Suroviny
Na hrníčkové hraběnčiny řezy potřebujete:
TĚSTO:
- Žloutky; vajíčka opatrně rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky využijete později na sněhovou vrstvu. Pokud si vzpomenete, vyndejte vajíčka alespoň dvě hodiny předem z lednice. Sníh z vajec o pokojové teplotě půjde lépe ušlehat.
- Máslo; platí u něj to samé co u vajíček. Vyndat z lednice dostatečně dopředu, aby na kuchyňské lince povolilo až změklo.
- Cukr; krupicový
- Mléko
- Hladká mouka
- Prášek do pečiva
Dále lžíci másla a polohrubé mouky nebo jemné strouhanky na vysypání plechu.
JABLEČNÁ NÁPLŇ + SNÍH:
- Skořice; mletá
- Vlašské ořechy
- Jablka
- Citronová šťáva; zabrání hnědnutí jablek, sladká jablka získají navinulejší, výraznější chuť
- Bílky; které zbyly ze zadělávání těsta
- Cukr; krupicový
- Vinný ocet; můžete případně vynechat. Vinný ocet pomůže udržet sníh při pečení pevnější.
Vezměte si k ruce také moučkový cukr, kterým upečené hraběnčiny řezy před servírováním poprášíte.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Postup:
- Utřete máslo s cukrem, přidejte jeden po druhém žloutky.
- Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Zpracujte v těsto.
- Třetinu těsta dejte ztuhnout do mrazáku.
- Zbylé těsto vymačkejte na moukou vysypaný plech.
- Poklaďte plátky jablek, posypte skořicí, cukrem a nasekanými ořechy.
- Potřete vyšlehaným sněhem a navrch nastrouhejte zmrzlé těsto.
- Hraběnčiny řezy pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 45 minut.
➜ Podrobný postup s fotkami
NEŽ ZAČNETE PÉCT: Plech vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C (160 °C s horkovzdušným ohřevem).
KROK 1: Do mísy vložte změklé máslo, přisypte krupicový cukr a ruční stěrkou utřete dohromady. Poté zapracujte žloutky, jeden po druhém. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vypracujte v měkké hladké těsto.
KROK 2: Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do mrazáku ztuhnout.
KROK 3: Zbylé těsto vymačkejte na dno připraveného plechu do tenké vrstvy.
KROK 4: Vlašské ořechy nakrájejte pomocí velkého kolébkového nože nahrubo.
KROK 5: Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky, případně nastrouhejte nahrubo. Pokropte citronovou šťávou, která zabrání hnědnutí jablek.
KROK 6: Jablka rovnoměrně rozložte na těsto, poprašte skořicí, asi dvěma lžícemi cukru a nasekanými ořechy.
KROK 7: Vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Nakonec zašlehejte lžíci vinného octa. Sníh opatrně rozetřete na jablkovou vrstvu.
KROK 8: Vyndejte z mrazáku odloženou třetinu těsta a nastrouhejte ji nahrubo. Nastrouhané těsto posypte na bílkový sníh. Těsto by nemělo tvořit hustou neprostupnou vrstvu, naopak, sníh by měl být pod těstem vidět.
KROK 9: Takto připravený koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzduch na 160 °C) po dobu 45 minut.
➜ Servírování
Hraběnčiny řezy nechte chvíli vychladnout, povrch poprašte moučkou. Nakrájejte a podávejte.
➜ Kuchyňské vybavení
Množství v základním receptu vystačí na plech o vel. asi 30x40 cm, jedná se spíše o menší plech. Dále budete potřebovat struhadlo, ruční stěrku a kolébkový nůž na hrubé nasekání / pokrájení vlašských ořechů.
Čtěte také: Jak nastrouhat jablka
➜ Šikovné tipy
- Vrstvu jablek pocukrujte podle jejich chuti. U kyselejších jablek na cukru přidejte, u sladších můžete cukrem naopak šetřit.
- Kromě ořechů přidejte k jablíčkům rozinky, máte-li je rádi.
- Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe v den upečení. Nadýchaná sněhová vrstva postupem času vlhne a koláč není tak křupavý, jako čerstvě vyndaný z trouby.
Další sladké recepty:
- Hrníčková bublanina
- Domácí trdelník
- Kefírová buchta
- Majolková bábovka
- Jednoduchý tvarožník
- Srnčí hřbet
Hrnkové hraběnčiny řezy
Suroviny
Těsto:
- 4 ks žloutky
- ¾ hrnek cukr krupice
- ⅔ kostka máslo - zhruba 160 g; změklé na pokojovou teplotu
- ⅓ hrnek mléko
- 3 hrnek hladká mouka
- ½ sáček prášek do pečiva
Jablečná náplň:
- 5 ks jablko
- ½ lžička skořice
- 1 lžíce citronová šťáva
- 1 hrnek vlašské ořechy
- 2 lžíce krupicový cukr
Sníh:
- 4 ks bílky - pokojové teploty
- ½ hrnek krupicový cukr
- 1 lžička vinný ocet - volitelně
Dále potřebujete:
- 1 lžíce máslo - na vymazání plechu
- 1 lžíce polohrubá mouka - na vysypání plechu
- moučkový cukr - na poprášení řezů před podáváním
Instrukce
- NEŽ ZAČNETE PÉCT: Plech vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C (160 °C s horkovzdušným ohřevem).
- Do mísy vložte změklé máslo, přisypte krupicový cukr a ruční stěrkou utřete dohromady. Poté zapracujte žloutky, jeden po druhém. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vypracujte v měkké hladké těsto.
- Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do mrazáku ztuhnout.
- Zbylé těsto vymačkejte na dno připraveného plechu do tenké vrstvy.
- Vlašské ořechy nakrájejte pomocí velkého kolébkového nože nahrubo.
- Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky, případně nastrouhejte nahrubo. Pokropte citronovou šťávou, která zabrání hnědnutí jablek.
- Jablka rovnoměrně rozložte na těsto, poprašte skořicí, asi dvěma lžícemi cukru a nasekanými ořechy.
- Vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Nakonec zašlehejte lžíci vinného octa. Sníh opatrně rozetřete na jablkovou vrstvu.
- Vyndejte z mrazáku odloženou třetinu těsta a nastrouhejte ji nahrubo. Nastrouhané těsto posypte na bílkový sníh. Těsto by nemělo tvořit hustou neprostupnou vrstvu, naopak, sníh by měl být pod těstem vidět.
- Takto připravený koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzduch na 160 °C) po dobu 45 minut.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Hraběnčiny řezy nechte chvíli vychladnout, povrch poprašte moučkou. Nakrájejte a podávejte.
- KUCHYŇSKÉ VYBAVENÍ: Množství v základním receptu vystačí na plech o vel. asi 30x40 cm, jedná se spíše o menší plech. Dále budete potřebovat struhadlo, ruční stěrku a kolébkový nůž na hrubé nasekání / pokrájení vlašských ořechů.
- Vrstvu jablek pocukrujte podle jejich chuti. U kyselejších jablek na cukru přidejte, u sladších můžete cukrem naopak šetřit.
- Kromě ořechů přidejte k jablíčkům rozinky, máte-li je rádi.
- Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe v den upečení. Nadýchaná sněhová vrstva postupem času vlhne a koláč není tak křupavý, jako čerstvě vyndaný z trouby.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Marcela
Tak už se řezy pečou😉. Snad se povedou. Jinak bezvadný recept, jen to rozetření sněhu mi dalo zabrat,uff😂.
Petra Kupská
Marcelko, doufám, že hraběnčiny řezy dopadly na výbornou a vynahradily vám ty trable se sněhem! Děkuji za milý komentář, Petra
Míša
Za mě je to dost sladké, klidně bych se nebála dát méně cukru ve všech částech 🙂 Určitě ho zkusím znovu, díky 🙂
Petra Kupská
Děkuji za komentář, beru na vědomí! 🙂
Misa
Děkuji za úžasný chuťový zážitek...naprosto dokonalé řezy.
Petra Kupská
Já děkuji za milý komentář, udělal mi radost!
irena
vynikající irena
Petra Kupská
Moc děkuji! 🙂