• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
×

Domů » Sladké pečivo

Hraběnčiny řezy hrnkové

Dne: 7. 10. 2021 · Upraveno: 4. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 15Sdílení

Kdo by neznal tyhle výborné jablečné řezy se sněhovou peřinkou! Jejich chuť je luxusní, a právě tak název: hraběnčiny řezy. Mám pro vás jednoduchý recept, na kterém je nejlepší to, že všechny suroviny odvážíte pomocí jednoho hrnku.

Hraběnčiny řezy se sněhem.
Obsah ukázat
📝 Suroviny
📷 Podrobný postup s fotkami
🍽️ Servírování
🍳 Kuchyňské vybavení
👌 Šikovné tipy
Hrnkové hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy jsou českou variací na oblíbené jablečné koláče.

Dolní část tvoří tenká vrstva křehkého těsta, prostřední část plátky jablek ochucené skořicí, cukrem a nasekanými vlašskými ořechy. Ty se přikryjí dobře vyšlehaným sněhem a posypou nastrouhaným těstem, které na povrchu vytvoří hezký efekt.

Upečený koláč se nakrájí na řezy a podává se tak, jak si jej možná vychutnávala hraběnka na zámku: při odpoledním dýchánku se šálkem dobré kávy nebo čaje.

DOBRÉ VĚDĚT: Jedná se o hrníčkový recept. Při odměřování surovin počítejte s hrnkem o objemu 240-250 ml.

➤ Pokud máte jablka rádi nebo vám doma nějaká přebývají, uvařte si z nich tenhle jablečný kompot (chutná fantasticky zejména dětem!)

📝 Suroviny

Na hrníčkové hraběnčiny řezy potřebujete:

TĚSTO:

Ingredience potřebné k přípravě těsta na hraběnčin koláč / řezy.
  • Žloutky; vajíčka opatrně rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky využijete později na sněhovou vrstvu. Pokud si vzpomenete, vyndejte vajíčka alespoň dvě hodiny předem z lednice. Sníh z vajec o pokojové teplotě půjde lépe ušlehat.
  • Máslo; platí u něj to samé co u vajíček. Vyndat z lednice dostatečně dopředu, aby na kuchyňské lince povolilo až změklo.
  • Cukr; krupicový
  • Mléko
  • Hladká mouka
  • Prášek do pečiva

Dále lžíci másla a polohrubé mouky nebo jemné strouhanky na vysypání plechu.

JABLEČNÁ NÁPLŇ + SNÍH:

Jablečná vrstva a sníh na hraběnčin koláč.
  • Skořice; mletá
  • Vlašské ořechy
  • Jablka
  • Citronová šťáva; zabrání hnědnutí jablek, sladká jablka získají navinulejší, výraznější chuť
  • Bílky; které zbyly ze zadělávání těsta
  • Cukr; krupicový
  • Vinný ocet; můžete případně vynechat. Vinný ocet pomůže udržet sníh při pečení pevnější.

Vezměte si k ruce také moučkový cukr, kterým upečené hraběnčiny řezy před servírováním poprášíte.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Postup:

  1. Utřete máslo s cukrem, přidejte jeden po druhém žloutky.
  2. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Zpracujte v těsto.
  3. Třetinu těsta dejte ztuhnout do mrazáku.
  4. Zbylé těsto vymačkejte na moukou vysypaný plech.
  5. Poklaďte plátky jablek, posypte skořicí, cukrem a nasekanými ořechy.
  6. Potřete vyšlehaným sněhem a navrch nastrouhejte zmrzlé těsto.
  7. Hraběnčiny řezy pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 45 minut.

📷 Podrobný postup s fotkami

NEŽ ZAČNETE PÉCT: Plech vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C (160 °C s horkovzdušným ohřevem).

KROK 1: Do mísy vložte změklé máslo, přisypte krupicový cukr a ruční stěrkou utřete dohromady. Poté zapracujte žloutky, jeden po druhém. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vypracujte v měkké hladké těsto.

Příprava těsta na hraběnčiny řezy.

KROK 2: Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do mrazáku ztuhnout.

Těsto na nastrouhání na vrch koláče.

KROK 3: Zbylé těsto vymačkejte na dno připraveného plechu do tenké vrstvy.

KROK 4: Vlašské ořechy nakrájejte pomocí velkého kolébkového nože nahrubo.

Krájení ořechů nahrubo.

KROK 5: Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky, případně nastrouhejte nahrubo. Pokropte citronovou šťávou, která zabrání hnědnutí jablek.

KROK 6: Jablka rovnoměrně rozložte na těsto, poprašte skořicí, asi dvěma lžícemi cukru a nasekanými ořechy.

Příprava hraběnčiných řezů.

KROK 7: Vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Nakonec zašlehejte lžíci vinného octa. Sníh opatrně rozetřete na jablkovou vrstvu.

KROK 8: Vyndejte z mrazáku odloženou třetinu těsta a nastrouhejte ji nahrubo. Nastrouhané těsto posypte na bílkový sníh. Těsto by nemělo tvořit hustou neprostupnou vrstvu, naopak, sníh by měl být pod těstem vidět.

Hraběnčiny řezy před upečením.

KROK 9: Takto připravený koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzduch na 160 °C) po dobu 45 minut.

Upečené hraběnčiny řezy.

🍽️ Servírování

Hraběnčiny řezy nechte chvíli vychladnout, povrch poprašte moučkou. Nakrájejte a podávejte.

Hraběnčiny řezy recept.

🍳 Kuchyňské vybavení

Množství v základním receptu vystačí na plech o vel. asi 30x40 cm, jedná se spíše o menší plech. Dále budete potřebovat struhadlo, ruční stěrku a kolébkový nůž na hrubé nasekání / pokrájení vlašských ořechů.

Čtěte také: Jak nastrouhat jablka

👌 Šikovné tipy

  • Vrstvu jablek pocukrujte podle jejich chuti. U kyselejších jablek na cukru přidejte, u sladších můžete cukrem naopak šetřit.
  • Kromě ořechů přidejte k jablíčkům rozinky, máte-li je rádi.
  • Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe v den upečení. Nadýchaná sněhová vrstva postupem času vlhne a koláč není tak křupavý, jako čerstvě vyndaný z trouby.

Další sladké recepty:

  • Hrníčková bublanina
  • Domácí trdelník
  • Kefírová buchta
  • Majolková bábovka

Karta receptu

Hraběnčiny řezy recept.
Vytisknout

Hrnkové hraběnčiny řezy

Kdo by neznal tyhle výborné jablečné řezy se sněhovou peřinkou! Jejich chuť je luxusní, a právě tak název: hraběnčiny řezy. Mám pro vás jednoduchý recept, na kterém je nejlepší to, že všechny suroviny odvážíte pomocí jednoho hrnku.
Příprava30 mins
Doba vaření45 mins
Čas celkem1 hr 15 mins
Chod: Sladký moučník
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Ovocné moučníky
Porce: 25 ks
Autor: Petra Kupská
Kalorie: 215
Zabraňuje vypnutí obrazovky

Suroviny

Těsto:

  • 4 ks žloutky
  • ¾ hrnek cukr krupice
  • ⅔ kostka máslo zhruba 160 g; změklé na pokojovou teplotu
  • ⅓ hrnek mléko
  • 3 hrnek hladká mouka
  • ½ sáček prášek do pečiva

Jablečná náplň:

  • 5 ks jablko
  • ½ lžička skořice
  • 1 lžíce citronová šťáva
  • 1 hrnek vlašské ořechy
  • 2 lžíce krupicový cukr

Sníh:

  • 4 ks bílky pokojové teploty
  • ½ hrnek krupicový cukr
  • 1 lžička vinný ocet volitelně

Dále potřebujete:

  • 1 lžíce máslo na vymazání plechu
  • 1 lžíce polohrubá mouka na vysypání plechu
  • moučkový cukr na poprášení řezů před podáváním

Postup

  • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Plech vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C (160 °C s horkovzdušným ohřevem).
  • Do mísy vložte změklé máslo, přisypte krupicový cukr a ruční stěrkou utřete dohromady. Poté zapracujte žloutky, jeden po druhém. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vypracujte v měkké hladké těsto.
  • Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do mrazáku ztuhnout.
  • Zbylé těsto vymačkejte na dno připraveného plechu do tenké vrstvy.
  • Vlašské ořechy nakrájejte pomocí velkého kolébkového nože nahrubo.
  • Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky, případně nastrouhejte nahrubo. Pokropte citronovou šťávou, která zabrání hnědnutí jablek.
  • Jablka rovnoměrně rozložte na těsto, poprašte skořicí, asi dvěma lžícemi cukru a nasekanými ořechy.
  • Vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Nakonec zašlehejte lžíci vinného octa. Sníh opatrně rozetřete na jablkovou vrstvu.
  • Vyndejte z mrazáku odloženou třetinu těsta a nastrouhejte ji nahrubo. Nastrouhané těsto posypte na bílkový sníh. Těsto by nemělo tvořit hustou neprostupnou vrstvu, naopak, sníh by měl být pod těstem vidět.
  • Takto připravený koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzduch na 160 °C) po dobu 45 minut.

Poznámky k receptu

  • SERVÍROVÁNÍ: Hraběnčiny řezy nechte chvíli vychladnout, povrch poprašte moučkou. Nakrájejte a podávejte.
  • KUCHYŇSKÉ VYBAVENÍ: Množství v základním receptu vystačí na plech o vel. asi 30x40 cm, jedná se spíše o menší plech. Dále budete potřebovat struhadlo, ruční stěrku a kolébkový nůž na hrubé nasekání / pokrájení vlašských ořechů.
  • Vrstvu jablek pocukrujte podle jejich chuti. U kyselejších jablek na cukru přidejte, u sladších můžete cukrem naopak šetřit.
  • Kromě ořechů přidejte k jablíčkům rozinky, máte-li je rádi.
  • Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe v den upečení. Nadýchaná sněhová vrstva postupem času vlhne a koláč není tak křupavý, jako čerstvě vyndaný z trouby.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 215kcal

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!

  • 15Sdílení
« Pórková polévka s bramborem
Lososová pomazánka »

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Tradiční buřtguláš ze špekáčků
  • Vychytaný recept na domácí utopence
  • Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru
  • Hrnkový biskupský chlebíček

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT