• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Hraběnčiny řezy hrnkové

    Dne: 7. 10. 2021 · Aktualizováno: 31. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 253Sdílení

    Kdo by neznal tyhle výborné jablečné řezy se sněhovou peřinkou! Jejich chuť je luxusní, a právě tak název: hraběnčiny řezy. Mám pro vás jednoduchý recept, na kterém je nejlepší to, že všechny suroviny odvážíte pomocí jednoho hrnku.

    Hraběnčiny řezy se sněhem.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Kuchyňské vybavení
    ➜ Šikovné tipy
    Hrnkové hraběnčiny řezy

    Hraběnčiny řezy jsou českou variací na oblíbené jablečné koláče.

    Dolní část tvoří tenká vrstva křehkého těsta, prostřední část plátky jablek ochucené skořicí, cukrem a nasekanými vlašskými ořechy. Ty se přikryjí dobře vyšlehaným sněhem a posypou nastrouhaným těstem, které na povrchu vytvoří hezký efekt.

    Upečený koláč se nakrájí na řezy a podává se tak, jak si jej možná vychutnávala hraběnka na zámku: při odpoledním dýchánku se šálkem dobré kávy nebo čaje.

    DOBRÉ VĚDĚT: Jedná se o hrníčkový recept. Při odměřování surovin počítejte s hrnkem o objemu 240-250 ml.

    ➤ Pokud máte jablka rádi nebo vám doma nějaká přebývají, uvařte si z nich tenhle jablečný kompot (chutná fantasticky zejména dětem!)

    ➜ Suroviny

    Na hrníčkové hraběnčiny řezy potřebujete:

    TĚSTO:

    Ingredience potřebné k přípravě těsta na hraběnčin koláč / řezy.
    • Žloutky; vajíčka opatrně rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky využijete později na sněhovou vrstvu. Pokud si vzpomenete, vyndejte vajíčka alespoň dvě hodiny předem z lednice. Sníh z vajec o pokojové teplotě půjde lépe ušlehat.
    • Máslo; platí u něj to samé co u vajíček. Vyndat z lednice dostatečně dopředu, aby na kuchyňské lince povolilo až změklo.
    • Cukr; krupicový
    • Mléko
    • Hladká mouka
    • Prášek do pečiva

    Dále lžíci másla a polohrubé mouky nebo jemné strouhanky na vysypání plechu.

    JABLEČNÁ NÁPLŇ + SNÍH:

    Jablečná vrstva a sníh na hraběnčin koláč.
    • Skořice; mletá
    • Vlašské ořechy
    • Jablka
    • Citronová šťáva; zabrání hnědnutí jablek, sladká jablka získají navinulejší, výraznější chuť
    • Bílky; které zbyly ze zadělávání těsta
    • Cukr; krupicový
    • Vinný ocet; můžete případně vynechat. Vinný ocet pomůže udržet sníh při pečení pevnější.

    Vezměte si k ruce také moučkový cukr, kterým upečené hraběnčiny řezy před servírováním poprášíte.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Postup:

    1. Utřete máslo s cukrem, přidejte jeden po druhém žloutky.
    2. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Zpracujte v těsto.
    3. Třetinu těsta dejte ztuhnout do mrazáku.
    4. Zbylé těsto vymačkejte na moukou vysypaný plech.
    5. Poklaďte plátky jablek, posypte skořicí, cukrem a nasekanými ořechy.
    6. Potřete vyšlehaným sněhem a navrch nastrouhejte zmrzlé těsto.
    7. Hraběnčiny řezy pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 45 minut.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    NEŽ ZAČNETE PÉCT: Plech vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C (160 °C s horkovzdušným ohřevem).

    KROK 1: Do mísy vložte změklé máslo, přisypte krupicový cukr a ruční stěrkou utřete dohromady. Poté zapracujte žloutky, jeden po druhém. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vypracujte v měkké hladké těsto.

    Příprava těsta na hraběnčiny řezy.

    KROK 2: Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do mrazáku ztuhnout.

    Těsto na nastrouhání na vrch koláče.

    KROK 3: Zbylé těsto vymačkejte na dno připraveného plechu do tenké vrstvy.

    KROK 4: Vlašské ořechy nakrájejte pomocí velkého kolébkového nože nahrubo.

    Krájení ořechů nahrubo.

    KROK 5: Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky, případně nastrouhejte nahrubo. Pokropte citronovou šťávou, která zabrání hnědnutí jablek.

    KROK 6: Jablka rovnoměrně rozložte na těsto, poprašte skořicí, asi dvěma lžícemi cukru a nasekanými ořechy.

    Příprava hraběnčiných řezů.

    KROK 7: Vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Nakonec zašlehejte lžíci vinného octa. Sníh opatrně rozetřete na jablkovou vrstvu.

    KROK 8: Vyndejte z mrazáku odloženou třetinu těsta a nastrouhejte ji nahrubo. Nastrouhané těsto posypte na bílkový sníh. Těsto by nemělo tvořit hustou neprostupnou vrstvu, naopak, sníh by měl být pod těstem vidět.

    Hraběnčiny řezy před upečením.

    KROK 9: Takto připravený koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzduch na 160 °C) po dobu 45 minut.

    Upečené hraběnčiny řezy.

    ➜ Servírování

    Hraběnčiny řezy nechte chvíli vychladnout, povrch poprašte moučkou. Nakrájejte a podávejte.

    Hraběnčiny řezy recept.

    ➜ Kuchyňské vybavení

    Množství v základním receptu vystačí na plech o vel. asi 30x40 cm, jedná se spíše o menší plech. Dále budete potřebovat struhadlo, ruční stěrku a kolébkový nůž na hrubé nasekání / pokrájení vlašských ořechů.

    Čtěte také: Jak nastrouhat jablka

    ➜ Šikovné tipy

    • Vrstvu jablek pocukrujte podle jejich chuti. U kyselejších jablek na cukru přidejte, u sladších můžete cukrem naopak šetřit.
    • Kromě ořechů přidejte k jablíčkům rozinky, máte-li je rádi.
    • Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe v den upečení. Nadýchaná sněhová vrstva postupem času vlhne a koláč není tak křupavý, jako čerstvě vyndaný z trouby.

    Další sladké recepty:

    • Hrníčková bublanina
    • Domácí trdelník
    • Kefírová buchta
    • Majolková bábovka
    • Jednoduchý tvarožník
    • Srnčí hřbet
    Hraběnčiny řezy recept.

    Hrnkové hraběnčiny řezy

    Petra Kupská
    Kdo by neznal tyhle výborné jablečné řezy se sněhovou peřinkou! Jejich chuť je luxusní, a právě tak název: hraběnčiny řezy. Mám pro vás jednoduchý recept, na kterém je nejlepší to, že všechny suroviny odvážíte pomocí jednoho hrnku.
    4.75 z 4 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 45 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr 15 minutes mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 25 ks
    Kalorie 215 kcal

    Suroviny 

    Těsto:

    • 4 ks žloutky
    • ¾ hrnek cukr krupice
    • ⅔ kostka máslo - zhruba 160 g; změklé na pokojovou teplotu
    • ⅓ hrnek mléko
    • 3 hrnek hladká mouka
    • ½ sáček prášek do pečiva

    Jablečná náplň:

    • 5 ks jablko
    • ½ lžička skořice
    • 1 lžíce citronová šťáva
    • 1 hrnek vlašské ořechy
    • 2 lžíce krupicový cukr

    Sníh:

    • 4 ks bílky - pokojové teploty
    • ½ hrnek krupicový cukr
    • 1 lžička vinný ocet - volitelně

    Dále potřebujete:

    • 1 lžíce máslo - na vymazání plechu
    • 1 lžíce polohrubá mouka - na vysypání plechu
    • moučkový cukr - na poprášení řezů před podáváním

    Instrukce 

    • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Plech vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C (160 °C s horkovzdušným ohřevem).
    • Do mísy vložte změklé máslo, přisypte krupicový cukr a ruční stěrkou utřete dohromady. Poté zapracujte žloutky, jeden po druhém. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vypracujte v měkké hladké těsto.
    • Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do mrazáku ztuhnout.
    • Zbylé těsto vymačkejte na dno připraveného plechu do tenké vrstvy.
    • Vlašské ořechy nakrájejte pomocí velkého kolébkového nože nahrubo.
    • Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky, případně nastrouhejte nahrubo. Pokropte citronovou šťávou, která zabrání hnědnutí jablek.
    • Jablka rovnoměrně rozložte na těsto, poprašte skořicí, asi dvěma lžícemi cukru a nasekanými ořechy.
    • Vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Nakonec zašlehejte lžíci vinného octa. Sníh opatrně rozetřete na jablkovou vrstvu.
    • Vyndejte z mrazáku odloženou třetinu těsta a nastrouhejte ji nahrubo. Nastrouhané těsto posypte na bílkový sníh. Těsto by nemělo tvořit hustou neprostupnou vrstvu, naopak, sníh by měl být pod těstem vidět.
    • Takto připravený koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzduch na 160 °C) po dobu 45 minut.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Hraběnčiny řezy nechte chvíli vychladnout, povrch poprašte moučkou. Nakrájejte a podávejte.
    • KUCHYŇSKÉ VYBAVENÍ: Množství v základním receptu vystačí na plech o vel. asi 30x40 cm, jedná se spíše o menší plech. Dále budete potřebovat struhadlo, ruční stěrku a kolébkový nůž na hrubé nasekání / pokrájení vlašských ořechů.
    • Vrstvu jablek pocukrujte podle jejich chuti. U kyselejších jablek na cukru přidejte, u sladších můžete cukrem naopak šetřit.
    • Kromě ořechů přidejte k jablíčkům rozinky, máte-li je rádi.
    • Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe v den upečení. Nadýchaná sněhová vrstva postupem času vlhne a koláč není tak křupavý, jako čerstvě vyndaný z trouby.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 215kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Ovocné moučníky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 253Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Tři kousky makového závinu, pocukrovaného, servírovaného na talířku.
      Kynutý makový závin
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky

    Reader Interactions

    Comments

    1. Marcela

      28 března, 2023 at 10:30 am

      5 stars
      Tak už se řezy pečou😉. Snad se povedou. Jinak bezvadný recept, jen to rozetření sněhu mi dalo zabrat,uff😂.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        28 března, 2023 at 7:23 pm

        Marcelko, doufám, že hraběnčiny řezy dopadly na výbornou a vynahradily vám ty trable se sněhem! Děkuji za milý komentář, Petra

        Odpovědět
    2. Míša

      06 listopadu, 2022 at 11:09 pm

      4 stars
      Za mě je to dost sladké, klidně bych se nebála dát méně cukru ve všech částech 🙂 Určitě ho zkusím znovu, díky 🙂

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        18 listopadu, 2022 at 6:30 pm

        Děkuji za komentář, beru na vědomí! 🙂

        Odpovědět
    3. Misa

      28 října, 2022 at 10:09 am

      5 stars
      Děkuji za úžasný chuťový zážitek...naprosto dokonalé řezy.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        05 listopadu, 2022 at 6:48 pm

        Já děkuji za milý komentář, udělal mi radost!

        Odpovědět
    4. irena

      09 října, 2022 at 4:51 pm

      5 stars
      vynikající irena

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        14 října, 2022 at 3:03 pm

        Moc děkuji! 🙂

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím
    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.
      Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz