• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Hraběnčiny řezy hrnkové

    Dne: 7. 10. 2021 · Aktualizováno: 31. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 82Sdílení

    Kdo by neznal tyhle výborné jablečné řezy se sněhovou peřinkou! Jejich chuť je luxusní, a právě tak název: hraběnčiny řezy. Mám pro vás jednoduchý recept, na kterém je nejlepší to, že všechny suroviny odvážíte pomocí jednoho hrnku.

    Hraběnčiny řezy se sněhem.
    Obsah skrýt
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Kuchyňské vybavení
    ➜ Šikovné tipy
    Hrnkové hraběnčiny řezy

    Hraběnčiny řezy jsou českou variací na oblíbené jablečné koláče.

    Dolní část tvoří tenká vrstva křehkého těsta, prostřední část plátky jablek ochucené skořicí, cukrem a nasekanými vlašskými ořechy. Ty se přikryjí dobře vyšlehaným sněhem a posypou nastrouhaným těstem, které na povrchu vytvoří hezký efekt.

    Upečený koláč se nakrájí na řezy a podává se tak, jak si jej možná vychutnávala hraběnka na zámku: při odpoledním dýchánku se šálkem dobré kávy nebo čaje.

    DOBRÉ VĚDĚT: Jedná se o hrníčkový recept. Při odměřování surovin počítejte s hrnkem o objemu 240-250 ml.

    ➤ Pokud máte jablka rádi nebo vám doma nějaká přebývají, uvařte si z nich tenhle jablečný kompot (chutná fantasticky zejména dětem!)

    ➜ Suroviny

    Na hrníčkové hraběnčiny řezy potřebujete:

    TĚSTO:

    Ingredience potřebné k přípravě těsta na hraběnčin koláč / řezy.
    • Žloutky; vajíčka opatrně rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky využijete později na sněhovou vrstvu. Pokud si vzpomenete, vyndejte vajíčka alespoň dvě hodiny předem z lednice. Sníh z vajec o pokojové teplotě půjde lépe ušlehat.
    • Máslo; platí u něj to samé co u vajíček. Vyndat z lednice dostatečně dopředu, aby na kuchyňské lince povolilo až změklo.
    • Cukr; krupicový
    • Mléko
    • Hladká mouka
    • Prášek do pečiva

    Dále lžíci másla a polohrubé mouky nebo jemné strouhanky na vysypání plechu.

    JABLEČNÁ NÁPLŇ + SNÍH:

    Jablečná vrstva a sníh na hraběnčin koláč.
    • Skořice; mletá
    • Vlašské ořechy
    • Jablka
    • Citronová šťáva; zabrání hnědnutí jablek, sladká jablka získají navinulejší, výraznější chuť
    • Bílky; které zbyly ze zadělávání těsta
    • Cukr; krupicový
    • Vinný ocet; můžete případně vynechat. Vinný ocet pomůže udržet sníh při pečení pevnější.

    Vezměte si k ruce také moučkový cukr, kterým upečené hraběnčiny řezy před servírováním poprášíte.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Postup:

    1. Utřete máslo s cukrem, přidejte jeden po druhém žloutky.
    2. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Zpracujte v těsto.
    3. Třetinu těsta dejte ztuhnout do mrazáku.
    4. Zbylé těsto vymačkejte na moukou vysypaný plech.
    5. Poklaďte plátky jablek, posypte skořicí, cukrem a nasekanými ořechy.
    6. Potřete vyšlehaným sněhem a navrch nastrouhejte zmrzlé těsto.
    7. Hraběnčiny řezy pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 45 minut.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    NEŽ ZAČNETE PÉCT: Plech vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C (160 °C s horkovzdušným ohřevem).

    KROK 1: Do mísy vložte změklé máslo, přisypte krupicový cukr a ruční stěrkou utřete dohromady. Poté zapracujte žloutky, jeden po druhém. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vypracujte v měkké hladké těsto.

    Příprava těsta na hraběnčiny řezy.

    KROK 2: Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do mrazáku ztuhnout.

    Těsto na nastrouhání na vrch koláče.

    KROK 3: Zbylé těsto vymačkejte na dno připraveného plechu do tenké vrstvy.

    KROK 4: Vlašské ořechy nakrájejte pomocí velkého kolébkového nože nahrubo.

    Krájení ořechů nahrubo.

    KROK 5: Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky, případně nastrouhejte nahrubo. Pokropte citronovou šťávou, která zabrání hnědnutí jablek.

    KROK 6: Jablka rovnoměrně rozložte na těsto, poprašte skořicí, asi dvěma lžícemi cukru a nasekanými ořechy.

    Příprava hraběnčiných řezů.

    KROK 7: Vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Nakonec zašlehejte lžíci vinného octa. Sníh opatrně rozetřete na jablkovou vrstvu.

    KROK 8: Vyndejte z mrazáku odloženou třetinu těsta a nastrouhejte ji nahrubo. Nastrouhané těsto posypte na bílkový sníh. Těsto by nemělo tvořit hustou neprostupnou vrstvu, naopak, sníh by měl být pod těstem vidět.

    Hraběnčiny řezy před upečením.

    KROK 9: Takto připravený koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzduch na 160 °C) po dobu 45 minut.

    Upečené hraběnčiny řezy.

    ➜ Servírování

    Hraběnčiny řezy nechte chvíli vychladnout, povrch poprašte moučkou. Nakrájejte a podávejte.

    Hraběnčiny řezy recept.

    ➜ Kuchyňské vybavení

    Množství v základním receptu vystačí na plech o vel. asi 30x40 cm, jedná se spíše o menší plech. Dále budete potřebovat struhadlo, ruční stěrku a kolébkový nůž na hrubé nasekání / pokrájení vlašských ořechů.

    Čtěte také: Jak nastrouhat jablka

    ➜ Šikovné tipy

    • Vrstvu jablek pocukrujte podle jejich chuti. U kyselejších jablek na cukru přidejte, u sladších můžete cukrem naopak šetřit.
    • Kromě ořechů přidejte k jablíčkům rozinky, máte-li je rádi.
    • Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe v den upečení. Nadýchaná sněhová vrstva postupem času vlhne a koláč není tak křupavý, jako čerstvě vyndaný z trouby.

    Další sladké recepty:

    • Hrníčková bublanina
    • Domácí trdelník
    • Kefírová buchta
    • Majolková bábovka
    • Jednoduchý tvarožník
    • Srnčí hřbet
    Hraběnčiny řezy recept.

    Hrnkové hraběnčiny řezy

    Petra Kupská
    Kdo by neznal tyhle výborné jablečné řezy se sněhovou peřinkou! Jejich chuť je luxusní, a právě tak název: hraběnčiny řezy. Mám pro vás jednoduchý recept, na kterém je nejlepší to, že všechny suroviny odvážíte pomocí jednoho hrnku.
    4.75 z 4 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 45 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr 15 minutes mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 25 ks
    Kalorie 215 kcal

    Suroviny 

    Těsto:

    • 4 ks žloutky
    • ¾ hrnek cukr krupice
    • ⅔ kostka máslo - zhruba 160 g; změklé na pokojovou teplotu
    • ⅓ hrnek mléko
    • 3 hrnek hladká mouka
    • ½ sáček prášek do pečiva

    Jablečná náplň:

    • 5 ks jablko
    • ½ lžička skořice
    • 1 lžíce citronová šťáva
    • 1 hrnek vlašské ořechy
    • 2 lžíce krupicový cukr

    Sníh:

    • 4 ks bílky - pokojové teploty
    • ½ hrnek krupicový cukr
    • 1 lžička vinný ocet - volitelně

    Dále potřebujete:

    • 1 lžíce máslo - na vymazání plechu
    • 1 lžíce polohrubá mouka - na vysypání plechu
    • moučkový cukr - na poprášení řezů před podáváním

    Instrukce 

    • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Plech vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C (160 °C s horkovzdušným ohřevem).
    • Do mísy vložte změklé máslo, přisypte krupicový cukr a ruční stěrkou utřete dohromady. Poté zapracujte žloutky, jeden po druhém. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vypracujte v měkké hladké těsto.
    • Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do mrazáku ztuhnout.
    • Zbylé těsto vymačkejte na dno připraveného plechu do tenké vrstvy.
    • Vlašské ořechy nakrájejte pomocí velkého kolébkového nože nahrubo.
    • Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky, případně nastrouhejte nahrubo. Pokropte citronovou šťávou, která zabrání hnědnutí jablek.
    • Jablka rovnoměrně rozložte na těsto, poprašte skořicí, asi dvěma lžícemi cukru a nasekanými ořechy.
    • Vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Nakonec zašlehejte lžíci vinného octa. Sníh opatrně rozetřete na jablkovou vrstvu.
    • Vyndejte z mrazáku odloženou třetinu těsta a nastrouhejte ji nahrubo. Nastrouhané těsto posypte na bílkový sníh. Těsto by nemělo tvořit hustou neprostupnou vrstvu, naopak, sníh by měl být pod těstem vidět.
    • Takto připravený koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzduch na 160 °C) po dobu 45 minut.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Hraběnčiny řezy nechte chvíli vychladnout, povrch poprašte moučkou. Nakrájejte a podávejte.
    • KUCHYŇSKÉ VYBAVENÍ: Množství v základním receptu vystačí na plech o vel. asi 30x40 cm, jedná se spíše o menší plech. Dále budete potřebovat struhadlo, ruční stěrku a kolébkový nůž na hrubé nasekání / pokrájení vlašských ořechů.
    • Vrstvu jablek pocukrujte podle jejich chuti. U kyselejších jablek na cukru přidejte, u sladších můžete cukrem naopak šetřit.
    • Kromě ořechů přidejte k jablíčkům rozinky, máte-li je rádi.
    • Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe v den upečení. Nadýchaná sněhová vrstva postupem času vlhne a koláč není tak křupavý, jako čerstvě vyndaný z trouby.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 215kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Ovocné moučníky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 82Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky
    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky

    Reader Interactions

    Comments

    1. Marcela

      28 března, 2023 at 10:30 am

      5 stars
      Tak už se řezy pečou😉. Snad se povedou. Jinak bezvadný recept, jen to rozetření sněhu mi dalo zabrat,uff😂.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        28 března, 2023 at 7:23 pm

        Marcelko, doufám, že hraběnčiny řezy dopadly na výbornou a vynahradily vám ty trable se sněhem! Děkuji za milý komentář, Petra

        Odpovědět
    2. Míša

      06 listopadu, 2022 at 11:09 pm

      4 stars
      Za mě je to dost sladké, klidně bych se nebála dát méně cukru ve všech částech 🙂 Určitě ho zkusím znovu, díky 🙂

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        18 listopadu, 2022 at 6:30 pm

        Děkuji za komentář, beru na vědomí! 🙂

        Odpovědět
    3. Misa

      28 října, 2022 at 10:09 am

      5 stars
      Děkuji za úžasný chuťový zážitek...naprosto dokonalé řezy.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        05 listopadu, 2022 at 6:48 pm

        Já děkuji za milý komentář, udělal mi radost!

        Odpovědět
    4. irena

      09 října, 2022 at 4:51 pm

      5 stars
      vynikající irena

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        14 října, 2022 at 3:03 pm

        Moc děkuji! 🙂

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
      Překládané škvarkové pagáče
    • Špenátová omáčka podávaná s vařeným bramborem rozpůleným vejcem, vařeným natvrdo.
      Rychlá špenátová omáčka s vejcem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT