• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
×

Domů » Sladké pečivo

Vláčná jahodová bublanina

Dne: 19. 6. 2022 · Upraveno: 24. 6. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 1Sdílení

Jemná bublanina jako od babičky, taková se vám povede, pokud se do ní pustíte podle tohoto výborného receptu. Nejlepší je s jahodami, které bublanině dodají luxusní chuť a hezký barevný kontrast.

Jahodová bublanina servírovaná na talířku.
Obsah ukázat
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Skladování
➜ Užitečné tipy
Vláčná jahodová bublanina

Lité těsto na jahodovou bublaninu se připravuje ze šlehačky, která moučníku dodá vláčnost a plnou chuť. Vejce se šlehají celá s cukrem, což práci na moučníku zrychluje a bublanina je rychle hotová.

Recept nejlépe užijete v sezóně jahod, tedy v červnu, kdy je čerstvých jahod všude dostatek.

MŮJ TIP: Bublanina hotová a stále máte přebytek jahod? Zkuste třeba tuhle studenou jahodovou polévku nebo tvarohový dezert s jahodami!

➜ Suroviny

Suroviny na jahodovou bublaninu včetně popisku.

Na jednoduchou domácí bublaninu z jahod potřebujete:

  • Smetana na šlehání; neboli šlehačka. Vezměte tu, která má obsah tuku nad 30 %.
  • Vejce; ohřátá na pokojovou teplotu. Vyndejte vejce z lednice alespoň dvě hodiny předem. Pokud zapomenete, mám pro vás šikovný fígl: ponořte vejce na 10 minut do teplé vody.
  • Hladká mouka; případně polohrubá
  • Pečicí prášek; neboli kypřicí prášek do pečiva
  • Krupicový cukr
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná z bio nebo důkladně omytého citronu. Citronová kůra dodá bublanině ještě lepší chuť.
  • Jahody; čerstvé vyzrálé
  • Moučkový cukr; na posypání

Dále si připravte trochu másla a jemné strouhanky (nebo mouky) na vymazání a vysypání plechu, aby se bublanina nepřichytila.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Jahody odstopkujte, omyjte a nechte okapat.
  2. V míse ušlehejte celá vejce s cukrem do pěny.
  3. Postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, šlehačku a citronovou kůru, míchejte.
  4. Plech vymažte máslem a vysypte strouhankou.
  5. Vylijte těsto na plech a poklaďte jahodami.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu asi 35 minut.
  7. Jahodovou bublaninu pocukrujte a podávejte.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Jahody omyjte pod tekoucí vodou a zbavte je případných nečistot, zejména zbytků hlíny. Odstraňte zelenou stopku a nechte je v cedníku okapat.

Jahody v ceníku.

KROK 2: Plech vymažte kouskem másla nebo jiného tuku a vysypte jemnou strouhankou, případně hladkou moukou.

Pekáč vysypaný moukou.

KROK 3: Vejce o pokojové teplotě rozklepněte do mísy. Pomocí ručního mixéru se šlehacími metlami vejce šlehejte do pěny, přidávejte krupicový cukr, zvyšujte otáčky. Buďte trpěliví, tenhle úkon trvá asi pět minut. Nebojte se nastavit mixér na vyšší otáčky.

Vyšlehané vejce s cukrem.

KROK 4: Stáhněte otáčky mixéru na minimum. K vyšlehané vaječné pěně postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a šlehačku. Průběžně promíchávejte. Nakonec přidejte citronovou kůru.

KROK 5: Těsto na bublaninu vylijte na připravený plech. Poklaďte okapanými jahodami.

KROK 6: Bublaninu dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev). Pečte asi 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne.

Upečená jahodová bublanina

➜ Servírování

Jahodovou bublaninu nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na kostky a podávejte.

KUCHYŇSKÉ VYBAVENÍ: Bublaninu jsem pekla na menším plechu o rozměru asi 23x33 cm. Pokud použijete větší plech, bude bublanina nižší a bude potřebovat míň času k upečení.

➜ Skladování

Díky šlehačkovému těstu zůstává bublanina vláčná i druhý, třetí den. Skladujte přikrytou buď na kuchyňské lince na plechu. Nebo nakrájejte na kostky, uložte do nádoby s víčkem a dejte do lednice. Zde vydrží klidně až pět dní.

Bublanina skladovaná v lednici nasákne moučkový cukr, kterým jste ji ozdobili. Počítejte s tím, že ji před podáváním budete muset ještě jednou pocukrovat.

Jahodová bublanina nakrájená na kousky a podávaná na talířku.

➜ Užitečné tipy

  • Pokud byste na šlehání použili studená vejce z lednice, nepodařilo by se vám vyšlehat je do nadýchané pěny. Dobrý tip je ponořit vejce na deset minut do teplé vody, pokud je zapomenete z lednice včas vyndat.
  • Kromě jahod udělejte bublaninu s jakýmkoliv jiným drobným letním ovocem, klasicky s vypeckovanými třešněmi, malinami, rybízem, borůvkami, nebo jejich mixem.
  • Jak vylepšit bublaninu? Posypte ji drobenkou, kterou si připravíte z másla, krupicového cukru a polohrubé mouky.

Další jahodové recepty:

  • Rychlý jahodový koláč
  • Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
  • Jahodový koktejl

Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.

Bublanina s jahodami recept.
Vytisknout

Vláčná jahodová bublanina

Jemná bublanina jako od babičky, taková se vám povede, pokud se do ní pustíte podle tohoto výborného receptu. Nejlepší je s jahodami, které bublanině dodají luxusní chuť a hezký barevný kontrast.
Příprava20 mins
Doba vaření35 mins
Čas celkem55 mins
Chod: Sladký moučník
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Recepty s jahodami
Porce: 12
Autor: Petra Kupská
Kalorie: 252
Zabraňuje vypnutí obrazovky

Šikovné vybavení do kuchyně

  • Pečicí plech 23x33 cm menší velikost

Suroviny

  • 200 ml smetana na šlehání neboli šlehačka, 1 kelímek
  • 3 vejce ohřáté na pokojovou teplotu
  • 230 g hladká mouka
  • ½ prášek do pečiva neboli kypřicí prášek
  • 200 g krupicový cukr
  • 1 lžíce citronová kůra asi z poloviny citronu
  • 300 g jahody čerstvé, vyzrálé

Dále potřebujete

  • 1 lžíce máslo a jemná strouhanka na vymazání a vysypání plechu
  • 2 lžíce moučkový cukr na poprášení

Postup

  • Jahody omyjte pod tekoucí vodou a zbavte je případných nečistot, zejména zbytků hlíny. Odstraňte zelenou stopku a nechte je v cedníku okapat.
  • Plech vymažte kouskem másla nebo jiného tuku a vysypte jemnou strouhankou, případně hladkou moukou.
  • Vejce o pokojové teplotě rozklepněte do mísy. Pomocí ručního mixéru se šlehacími metlami vejce šlehejte do pěny, přidávejte krupicový cukr, zvyšujte otáčky. Buďte trpěliví, tenhle úkon trvá asi pět minut. Nebojte se nastavit mixér na vyšší otáčky.
  • Stáhněte otáčky mixéru na minimum. K vyšlehané vaječné pěně postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a šlehačku. Průběžně promíchávejte. Nakonec přidejte citronovou kůru.
  • Těsto na bublaninu vylijte na připravený plech. Poklaďte okapanými jahodami.
  • Bublaninu dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev). Pečte asi 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne.

Poznámky k receptu

  • Z bublaniny nakrájíte asi 12 kousků.
  • Bublaninu jsem pekla na menším plechu o rozměru asi 23x33 cm.
  • SERVÍROVÁNÍ: Jahodovou bublaninu nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na kostky a podávejte.
  • Díky šlehačkovému těstu zůstává bublanina vláčná i druhý, třetí den. Skladujte přikrytou buď na kuchyňské lince na plechu. Nebo nakrájejte na kostky, uložte do nádoby s víčkem a dejte do lednice. Zde vydrží klidně až pět dní.
  • Kromě jahod udělejte bublaninu s jakýmkoliv jiným drobným letním ovocem, klasicky s vypeckovanými třešněmi, malinami, rybízem, borůvkami, nebo jejich mixem.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 252kcal | Sacharidy: 38g | Bílkoviny: 4g | Tuky: 10g

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!

  • 1Sdílení
« Nepečený tvarohový dezert do skleničky
Zeleninové lečo s klobásou »

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Kynutý borůvkový koláč na plech
  • Domácí sekaná pečeně
  • Máslová drobenka na koláč i buchtu
  • Recepty s jahodami

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT