Jemná bublanina jako od babičky, taková se vám povede, pokud se do ní pustíte podle tohoto výborného receptu. Nejlepší je s jahodami, které bublanině dodají luxusní chuť a hezký barevný kontrast.

Lité těsto na jahodovou bublaninu se připravuje ze šlehačky, která moučníku dodá vláčnost a plnou chuť. Vejce se šlehají celá s cukrem, což práci na moučníku zrychluje a bublanina je rychle hotová.
Recept nejlépe užijete v sezóně jahod, tedy v červnu, kdy je čerstvých jahod všude dostatek.
MŮJ TIP: Bublanina hotová a stále máte přebytek jahod? Zkuste třeba tuhle studenou jahodovou polévku nebo tvarohový dezert s jahodami!
➜ Suroviny

Na jednoduchou domácí bublaninu z jahod potřebujete:
- Smetana na šlehání; neboli šlehačka. Vezměte tu, která má obsah tuku nad 30 %.
- Vejce; ohřátá na pokojovou teplotu. Vyndejte vejce z lednice alespoň dvě hodiny předem. Pokud zapomenete, mám pro vás šikovný fígl: ponořte vejce na 10 minut do teplé vody.
- Hladká mouka; případně polohrubá
- Pečicí prášek; neboli kypřicí prášek do pečiva
- Krupicový cukr
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná z bio nebo důkladně omytého citronu. Citronová kůra dodá bublanině ještě lepší chuť.
- Jahody; čerstvé vyzrálé
- Moučkový cukr; na posypání
Dále si připravte trochu másla a jemné strouhanky (nebo mouky) na vymazání a vysypání plechu, aby se bublanina nepřichytila.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Jahody odstopkujte, omyjte a nechte okapat.
- V míse ušlehejte celá vejce s cukrem do pěny.
- Postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, šlehačku a citronovou kůru, míchejte.
- Plech vymažte máslem a vysypte strouhankou.
- Vylijte těsto na plech a poklaďte jahodami.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu asi 35 minut.
- Jahodovou bublaninu pocukrujte a podávejte.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Jahody omyjte pod tekoucí vodou a zbavte je případných nečistot, zejména zbytků hlíny. Odstraňte zelenou stopku a nechte je v cedníku okapat.

KROK 2: Plech vymažte kouskem másla nebo jiného tuku a vysypte jemnou strouhankou, případně hladkou moukou.

KROK 3: Vejce o pokojové teplotě rozklepněte do mísy. Pomocí ručního mixéru se šlehacími metlami vejce šlehejte do pěny, přidávejte krupicový cukr, zvyšujte otáčky. Buďte trpěliví, tenhle úkon trvá asi pět minut. Nebojte se nastavit mixér na vyšší otáčky.

KROK 4: Stáhněte otáčky mixéru na minimum. K vyšlehané vaječné pěně postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a šlehačku. Průběžně promíchávejte. Nakonec přidejte citronovou kůru.
KROK 5: Těsto na bublaninu vylijte na připravený plech. Poklaďte okapanými jahodami.

KROK 6: Bublaninu dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev). Pečte asi 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne.


➜ Servírování
Jahodovou bublaninu nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na kostky a podávejte.
KUCHYŇSKÉ VYBAVENÍ: Bublaninu jsem pekla na menším plechu o rozměru asi 23x33 cm. Pokud použijete větší plech, bude bublanina nižší a bude potřebovat míň času k upečení.
➜ Skladování
Díky šlehačkovému těstu zůstává bublanina vláčná i druhý, třetí den. Skladujte přikrytou buď na kuchyňské lince na plechu. Nebo nakrájejte na kostky, uložte do nádoby s víčkem a dejte do lednice. Zde vydrží klidně až pět dní.
Bublanina skladovaná v lednici nasákne moučkový cukr, kterým jste ji ozdobili. Počítejte s tím, že ji před podáváním budete muset ještě jednou pocukrovat.

➜ Užitečné tipy
- Pokud byste na šlehání použili studená vejce z lednice, nepodařilo by se vám vyšlehat je do nadýchané pěny. Dobrý tip je ponořit vejce na deset minut do teplé vody, pokud je zapomenete z lednice včas vyndat.
- Kromě jahod udělejte bublaninu s jakýmkoliv jiným drobným letním ovocem, klasicky s vypeckovanými třešněmi, malinami, rybízem, borůvkami, nebo jejich mixem.
- Jak vylepšit bublaninu? Posypte ji drobenkou, kterou si připravíte z másla, krupicového cukru a polohrubé mouky.
Další jahodové recepty:
Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.

Vláčná jahodová bublanina
Kuchyňské vybavení
- Pečicí plech 23x33 cm menší velikost
Suroviny
- 200 ml smetana na šlehání - neboli šlehačka, 1 kelímek
- 3 vejce - ohřáté na pokojovou teplotu
- 230 g hladká mouka
- ½ prášek do pečiva - neboli kypřicí prášek
- 200 g krupicový cukr
- 1 lžíce citronová kůra - asi z poloviny citronu
- 300 g jahody - čerstvé, vyzrálé
Dále potřebujete
- 1 lžíce máslo a jemná strouhanka - na vymazání a vysypání plechu
- 2 lžíce moučkový cukr - na poprášení
Instrukce
- Jahody omyjte pod tekoucí vodou a zbavte je případných nečistot, zejména zbytků hlíny. Odstraňte zelenou stopku a nechte je v cedníku okapat.
- Plech vymažte kouskem másla nebo jiného tuku a vysypte jemnou strouhankou, případně hladkou moukou.
- Vejce o pokojové teplotě rozklepněte do mísy. Pomocí ručního mixéru se šlehacími metlami vejce šlehejte do pěny, přidávejte krupicový cukr, zvyšujte otáčky. Buďte trpěliví, tenhle úkon trvá asi pět minut. Nebojte se nastavit mixér na vyšší otáčky.
- Stáhněte otáčky mixéru na minimum. K vyšlehané vaječné pěně postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a šlehačku. Průběžně promíchávejte. Nakonec přidejte citronovou kůru.
- Těsto na bublaninu vylijte na připravený plech. Poklaďte okapanými jahodami.
- Bublaninu dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev). Pečte asi 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne.
Poznámky
- Z bublaniny nakrájíte asi 12 kousků.
- Bublaninu jsem pekla na menším plechu o rozměru asi 23x33 cm.
- SERVÍROVÁNÍ: Jahodovou bublaninu nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na kostky a podávejte.
- Díky šlehačkovému těstu zůstává bublanina vláčná i druhý, třetí den. Skladujte přikrytou buď na kuchyňské lince na plechu. Nebo nakrájejte na kostky, uložte do nádoby s víčkem a dejte do lednice. Zde vydrží klidně až pět dní.
- Kromě jahod udělejte bublaninu s jakýmkoliv jiným drobným letním ovocem, klasicky s vypeckovanými třešněmi, malinami, rybízem, borůvkami, nebo jejich mixem.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu