Recept na rychlý dezert z tvarohu? Máte ho mít! Tenhle tvarohový dezert do skla je jednoduchý, hotový během lusknutí prstů, skvěle vypadá a ještě lépe chutná. Připravte ho s jahodami, malinami, nebo s banánem.

Tento nepečný dezert z tvarohu sází na krásnou barevnou kombinaci ušlehaného jahodového pyré a tvarohu smíchaného s vyšlehanou šlehačkou. Chcete-li, ozdobte ho plátky mandlí a lístkem čerstvé máty.
MŮJ TIP: Hledáte inspiraci na rychlý letní recept s ovocem? Zkuste tenhle jahodový koktejl (je lahodný a obsahuje podmáslí!)
➜ Suroviny

K přípravě domácího tvarohového dezertu potřebujete:
- Tvaroh; hodí se krémový polotučný z vaničky
- Smetana na šlehání; s obsahem tuku nad 30 %, vychlazená
- Moučkový cukr; na oslazení
- Jahody; čerstvé, vyzrálé
- Mandlové plátky; na ozdobu – volitelně
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup
- Jahody odstopkujte a omyjte. Umixujte tyčovým mixérem na pyré.
- Vychlazenou šlehačku ušlehejte.
- V misce smíchejte šlehačku, tvaroh a cukr.
- Do sklenice vrstvěte střídavě jahodové pyré a sladký tvaroh.
- Nakonec ozdobte čerstvými jahodami a plátky mandlí.
- Tvarohový dezert nechte odpočinou v lednici a podávejte.
➜ Podrobný recept s fotkami
KROK 1: Jahody očistěte a zbavte je zelených lístků. Řádně je omyjte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili případných zbytků hlíny.

KROK 2: Jahody dejte do vyšší nádoby, zasypte cukrem, a pomocí tyčového mixeru umixujte na jahodové pyré.


KROK 3: Vychlazenou smetanu vyšlehejte, aby ztuhla. Smíchejte ji s tvarohem a zbývajícím cukrem.


KROK 4: Do skleničky vrstvěte na střídačku sladký smetanový tvaroh a jahodové pyré. Pyré stačí jen trochu, více budete potřebovat tvarohu. Z boku skleničky se vytvoří působivý vrstvený efekt bílé a červené barvy.

KROK 5: Tvarohový dezert nakonec ozdobte kousky jahod a lžičkou mandlových plátků. Dejte na hodinu do ledničky, dezert krásně ztuhne.

➜ Servírování
Dezert z tvarohu s ovocem podávejte ve sklenici, dobře vychlazený. Pokud použijete sklenici s uzavíracím víčkem, můžete dezert připravit a vzít s sebou třeba na párty, rodinnou nebo dětskou oslavu. Pak však dezert přepravujte v chladicím boxu.
➜ Šikovné tipy
- Smetanu před šleháním nechte pořádně vychladit. Jen tak se vám podaří vyšlehat ji do tuha. Nemusí být zcela pevná, stačí jen zpevněná. Smetana, která obsahuje víc jak 40 % tuku, jde ušlehat do tuha lépe než smetana obsahují menší procento tuku.
- Místo jahod umixujte jiné letní ovoce, které máte k ruce: maliny, borůvky, meruňky, broskve. Nebo zkuste banán, jen počítejte s tím, že banán nevytvoří kontrastní vrstvu, dezert bude sladěný „tón v tónu“.
- Množství cukru v tvarohovém dezertu upravte podle chuti a vyzrálosti ovoce.
Další sladké recepty:
Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.

Nepečený tvarohový dezert do skleničky
Suroviny
Jahodové pyré:
- 200 g jahody - čerstvé
- 2 lžíce moučkový cukr
Smetanový tvaroh:
- 350 g tvaroh - polotučný z vaničky
- 200 ml smetana na šlehání - modrá šlehačka s obsahem tuku nad 30 %
- 4 lžíce moučkový cukr
Na ozdobu:
- 2 lžíce mandlové plátky
Instrukce
- Jahody očistěte a zbavte je zelených lístků. Řádně je omyjte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili případných zbytků hlíny.
- Jahody dejte do vyšší nádoby, zasypte cukrem, a pomocí tyčového mixeru umixujte na jahodové pyré.
- Vychlazenou smetanu vyšlehejte, aby ztuhla. Smíchejte ji s tvarohem a zbývajícím cukrem.
- Do skleničky vrstvěte na střídačku sladký smetanový tvaroh a jahodové pyré. Pyré stačí jen trochu, více budete potřebovat tvarohu. Z boku skleničky se vytvoří působivý vrstvený efekt bílé a červené barvy.
- Tvarohový dezert nakonec ozdobte kousky jahod a asi polovinou lžíce mandlových plátků. Dejte na hodinu do ledničky, dezert krásně ztuhne.
Poznámky
- Množství vystačí na 4 porce.
- Dezert z tvarohu s ovocem podávejte ve sklenici, dobře vychlazený.
- Smetanu před šleháním nechte pořádně vychladit. Jen tak se vám podaří vyšlehat ji do tuha. Nemusí být zcela pevná, stačí jen zpevněná.
- Místo jahod umixujte jiné letní ovoce, které máte k ruce: maliny, borůvky, meruňky, broskve.
- Množství cukru v tvarohovém dezertu upravte podle chuti a vyzrálosti ovoce.
- Na povrchu můžete po obvodu protáhnout obě vrstvy párátkem a vytvořit tak efektní červeno-bílý vír.
Orientační hodnoty na 1 porci
Blanka
Dobrý recept ,ale rovnou říkám, že šlehačka na šlehání má 33% a úplně to stačí . Problém může vzniknout u Zn. Kunín tam má jen 31% a to vážně nestačí -pokud do toho nedáte ztužovač šlehačky ,ten ale zase mění chuť
Petra Kupská
Moc díky za podnětný komentář ohledně množství tuku ve šlehačce. Obvykle používám právě Kunín, který má těch 31 %. Pokud se šlehá opravdu dobře vychlazená, zhoustne, ale dlouho nevydrží, řídne. Naštěstí do dezertů, kde se míchá s tvarohem, to tolik nevadí. Ještě jednou děkuji!