Recept na rychlý dezert z tvarohu? Máte ho mít! Tenhle tvarohový dezert do skla je jednoduchý, hotový během lusknutí prstů, skvěle vypadá a ještě lépe chutná. Připravte ho s jahodami, malinami, nebo s banánem.

Tento nepečný dezert z tvarohu sází na krásnou barevnou kombinaci ušlehaného jahodového pyré a tvarohu smíchaného s vyšlehanou šlehačkou. Chcete-li, ozdobte ho plátky mandlí a lístkem čerstvé máty.
MŮJ TIP: Hledáte inspiraci na rychlý letní recept s ovocem? Zkuste tenhle jahodový koktejl (je lahodný a obsahuje podmáslí!)
➜ Suroviny

K přípravě domácího tvarohového dezertu potřebujete:
- Tvaroh; hodí se krémový polotučný z vaničky
- Smetana na šlehání; s obsahem tuku nad 30 %, vychlazená
- Moučkový cukr; na oslazení
- Jahody; čerstvé, vyzrálé
- Mandlové plátky; na ozdobu – volitelně
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup
- Jahody odstopkujte a omyjte. Umixujte tyčovým mixérem na pyré.
- Vychlazenou šlehačku ušlehejte.
- V misce smíchejte šlehačku, tvaroh a cukr.
- Do sklenice vrstvěte střídavě jahodové pyré a sladký tvaroh.
- Nakonec ozdobte čerstvými jahodami a plátky mandlí.
- Tvarohový dezert nechte odpočinou v lednici a podávejte.
➜ Podrobný recept s fotkami
KROK 1: Jahody očistěte a zbavte je zelených lístků. Řádně je omyjte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili případných zbytků hlíny.

KROK 2: Jahody dejte do vyšší nádoby, zasypte cukrem, a pomocí tyčového mixeru umixujte na jahodové pyré.


KROK 3: Vychlazenou smetanu vyšlehejte, aby ztuhla. Smíchejte ji s tvarohem a zbývajícím cukrem.


KROK 4: Do skleničky vrstvěte na střídačku sladký smetanový tvaroh a jahodové pyré. Pyré stačí jen trochu, více budete potřebovat tvarohu. Z boku skleničky se vytvoří působivý vrstvený efekt bílé a červené barvy.

KROK 5: Tvarohový dezert nakonec ozdobte kousky jahod a lžičkou mandlových plátků. Dejte na hodinu do ledničky, dezert krásně ztuhne.

➜ Servírování
Dezert z tvarohu s ovocem podávejte ve sklenici, dobře vychlazený. Pokud použijete sklenici s uzavíracím víčkem, můžete dezert připravit a vzít s sebou třeba na párty, rodinnou nebo dětskou oslavu. Pak však dezert přepravujte v chladicím boxu.
➜ Šikovné tipy
- Smetanu před šleháním nechte pořádně vychladit. Jen tak se vám podaří vyšlehat ji do tuha. Nemusí být zcela pevná, stačí jen zpevněná. Smetana, která obsahuje víc jak 40 % tuku, jde ušlehat do tuha lépe než smetana obsahují menší procento tuku.
- Místo jahod umixujte jiné letní ovoce, které máte k ruce: maliny, borůvky, meruňky, broskve. Nebo zkuste banán, jen počítejte s tím, že banán nevytvoří kontrastní vrstvu, dezert bude sladěný „tón v tónu“.
- Množství cukru v tvarohovém dezertu upravte podle chuti a vyzrálosti ovoce.
Další sladké recepty:
Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.
Nepečený tvarohový dezert do skleničky
Suroviny
Jahodové pyré:
- 200 g jahody čerstvé
- 2 lžíce moučkový cukr
Smetanový tvaroh:
- 350 g tvaroh polotučný z vaničky
- 200 ml smetana na šlehání modrá šlehačka s obsahem tuku nad 30 %
- 4 lžíce moučkový cukr
Na ozdobu:
- 2 lžíce mandlové plátky
Postup
- Jahody očistěte a zbavte je zelených lístků. Řádně je omyjte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili případných zbytků hlíny.
- Jahody dejte do vyšší nádoby, zasypte cukrem, a pomocí tyčového mixeru umixujte na jahodové pyré.
- Vychlazenou smetanu vyšlehejte, aby ztuhla. Smíchejte ji s tvarohem a zbývajícím cukrem.
- Do skleničky vrstvěte na střídačku sladký smetanový tvaroh a jahodové pyré. Pyré stačí jen trochu, více budete potřebovat tvarohu. Z boku skleničky se vytvoří působivý vrstvený efekt bílé a červené barvy.
- Tvarohový dezert nakonec ozdobte kousky jahod a asi polovinou lžíce mandlových plátků. Dejte na hodinu do ledničky, dezert krásně ztuhne.
Poznámky k receptu
- Množství vystačí na 4 porce.
- Dezert z tvarohu s ovocem podávejte ve sklenici, dobře vychlazený.
- Smetanu před šleháním nechte pořádně vychladit. Jen tak se vám podaří vyšlehat ji do tuha. Nemusí být zcela pevná, stačí jen zpevněná.
- Místo jahod umixujte jiné letní ovoce, které máte k ruce: maliny, borůvky, meruňky, broskve.
- Množství cukru v tvarohovém dezertu upravte podle chuti a vyzrálosti ovoce.
- Na povrchu můžete po obvodu protáhnout obě vrstvy párátkem a vytvořit tak efektní červeno-bílý vír.
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
Prostor pro vaši zpětnou vazbu