Zbyly vám doma banány? Upečte si banánový chlebíček! Tenhle skvělý recept pochází z USA, kde ho znají jako banana bread. Vyzkoušejte ho i vy – je krásně vláčný a jednoduchý na přípravu.

❔ Co je banánový chlebíček?
Banánový chlebíček je sladké pečivo podélného hranatého tvaru, jehož hlavní ingredienci tvoří přezrálé banány. O skvělou chuť se stará skořice a vanilka. Chléb je vláčný díky jogurtu, místo kypřicího prášku obsahuje jednou sodu.
Někdy se do těsta přidávají nasekané ořechy, čokoláda, nebo další méně tradiční koření.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tehnle skvostný biskupský chlebíček s kandovaným ovocem (chutná fantasticky!)
🍳 Kuchyňské vybavení
Banánový chlebíček se peče v hranaté formě, podobné té, co se používá na biskupský chlebíček nebo hranatý chléb.
Pro pečení chlebíčku podle tohoto receptu v základním množství jsem si vzala formu o velikosti 30 x 12 cm.
📝 Suroviny
Vše, co potřebujete k upečení banánového chlebíčku. Níže najdete váš nákupní seznam ingrediencí.

K přípravě banánového chlebíčku potřebujete:
- Hladká mouka
- Jedlá soda
- Skořice; mletá
- Máslo; změklé při pokojové teplotě
- Cukr; ideálně hnědý cukr, díky němuž chlebíček získá karamelovou chuť. Další možnost je použít kokosový cukr. V tomto receptu jsem zvolila klasický bílý cukr, i tak tento sladký chléb chutná báječně.
- Vejce; ohřátá na pokojovou teplotu
- Smetanový jogurt; s obsahem tuku kolem 10 %, případně jej vyměňte za zakysanou smetanu
- Banány; velmi zralé až přezrálé banány do těsta, plus jeden banán na dekoraci (volitelné)
- Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
TIP: Máte-li rádi ořechy, přidejte do těsta na chlebíček malý hrnek nahrubo nasekaných ořechů. Vhodné jsou vlašské ořechy, případně pekanové.
Stručný popis:
- Banány oloupejte, vložte do mísy a rozmačkejte.
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, vmíchejte vejce.
- Přidejte banány a vanilku. Zamíchejte.
- Přisypte mouku smíchanou s jedlou sodou a skořicí, zapracujte do těsta.
- Těsto vlijte do připravené formy, na povrch položte rozpůlený banán.
- Banánový chlebíček pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 °C.
📷 Podrobný fotorecept
KROK 1: Hranatou formu (např. na biskupský chlebíček) vyložte pečicím papírem, případně ji vymažte a vysypte jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C.
KROK 2: Banány oloupejte, nakrájejte na plátky. Vložte do mísy a vidličkou rozmačkejte. Jeden banán si nechte stranou na ozdobu (viz krok 10).

KROK 3: V další míse smíchejte mouku, jedlou sodu a skořici.

KROK 4: Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Cukr přidávejte postupně, máslo s cukrem budete mít vyšlehané zhruba za 2 minuty.

KROK 5: Do vyšlehaného másla zapracujte vejce, hezky jedno po druhém. Použijte ruční mixér zapnutý na nižší otáčky.

KROK 6: Přidejte rozmačkané banány a vanilku, promixujte na střední otáčky.

KROK 7: Postupně přidávejte připravenou směs „suchých ingrediencí“, tedy mouku se skořicí a sodou. Zapracujte pomocí ručního mixéru nastaveného na nižší otáčky, směs nepřemixujte.

KROK 8: Pokud chcete přidat nasekané ořechy nebo čokoládu, udělejte to teď.
KROK 9: Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte.
KROK 10: Zbývající banán oloupejte, podélně rozpulte a položte ho na povrch těsta.

KROK 11: Ihned vložte do trouby a pečte zhruba hodinu. Ke konci pečení zapíchněte do chlebíčku špejli, vyndejte ji. Pokud je špejle suchá, je chlebíček upečený. Pokud na ní ulpí zbytky syrového těsta, pečte dalších 5 minut. Špejlový test / prodloužení pečení opakujte, dokud není špejle suchá.

Tip: Začne-li chléb zhruba v polovině pečení příliš rychle zlátnout až hnědnout, je dobré přikrýt ho alobalem. Zabráníte tím připálení povrchu dříve, než je chlebíček upečený.
🍽️ Servírování
Po upečení nechte chlebíček chvíli vychladnout a pak ho opatrně vyklopte. Krájejte na plátky široké asi 2 cm a podávejte na dezertním talířku.

Při servírování můžete chlebíček potřít slabou vrstvou nutely, ozdobit kopečkem zakysané smetany a poprášit kakaem, nebo přidat drobné ovoce.
💡 Šikovné tipy
- Banánový chlebíček chutná nejlépe druhý den, když se jeho chutě ještě lépe prolnou.
- Těsto podle tohoto receptu lze upéct ve formě banánových muffinů. Vystačí zhruba na 20-24 muffinkových báboviček.
- Po přípravě těsta je třeba dát ho co nejdříve do trouby. Obsahuje totiž jedlou sodu, která začíná reagovat ihned poté, co se setká s „mokrými“ ingrediencemi v receptu. Pokud byste nechali těsto s jedlou sodou dlouho stát, nebyl by chlebíček dostatečně nadýchaný.
Více chutných receptů:
- Koláčky z tvarohového těsta – plněné povidly
- Kefírová buchta – rychlá a jednoduchá
Karta receptu
Vláčný banánový chlebíček
Suroviny
- 250 g hladká mouka
- 1 lžíce jedlá soda
- ½ lžička skořice mletá
- 100 g máslo změklé při pokojové teplotě
- 150 g cukr hnědý nebo běžný bílý
- 2 vejce
- 100 g smetanový jogurt nebo zakysaná smetana
- 4+1 přezrálé banány středně velké
- 1 lžička vanilková pasta nebo vanilkový cukr
Postup
- Hranatou formu (např. na biskupský chlebíček) vyložte pečicím papírem, případně ji vymažte a vysypte jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Banány oloupejte, nakrájejte na plátky. Vložte do mísy a vidličkou rozmačkejte. Jeden banán si nechte stranou na ozdobu.
- V další míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici a špetku soli.
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Cukr přidávejte postupně, máslo s cukrem budete mít vyšlehané zhruba za 2 minuty.
- Do vyšlehaného másla zapracujte vejce, hezky jedno po druhém. Použijte ruční mixér zapnutý na nižší otáčky.
- Přidejte rozmačkané banány a vanilku, promixujte na střední otáčky.
- Postupně přidávejte připravenou směs „suchých ingrediencí“, tedy mouku se skořicí a sodou. Zapracujte pomocí ručního mixéru nastaveného na nižší otáčky, směs nepřemixujte.
- Pokud chcete přidat nasekané ořechy nebo čokoládu, udělejte to teď.
- Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte. Zbývající banán oloupejte, podélně rozpulte a položte ho na povrch těsta.
- Ihned vložte do trouby a pečte zhruba hodinu. Ke konci pečení zapíchněte do chlebíčku špejli, vyndejte ji. Pokud je špejle suchá, je chlebíček upečený. Pokud na ní ulpí zbytky syrového těsta, pečte dalších 5 minut. Špejlový test / prodloužení pečení opakujte, dokud není špejle suchá.
Poznámky k receptu
- Z množství podle základního receptu získáte asi 15 plátků banánového chlebíčku.
- Začne-li chléb zhruba v polovině pečení příliš rychle zlátnout až hnědnout, je dobré přikrýt ho alobalem. Zabráníte tím připálení povrchu dříve, než je chlebíček upečený.
- Těsto podle tohoto receptu lze upéct ve formě banánových muffinů. Vystačí zhruba na 20-24 muffinkových báboviček.
- Banánový chlebíček chutná nejlépe druhý den, když se jeho chutě ještě lépe prolnou.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
KájaK.
Skvělý recept! Mám podobný, hrníčkový. Nemusím nic vážit a všechny suroviny odměřím pomocí hrnku. Dávám teda míň cukru, aby byl chlebíček zdravější, osladí ho dost ty banány.
Petra Kupská
Jo jo, to věřím, hrníčkové recepty jsou oblíbené 🙂 Jen je potřeba použít hrnek o objemu 250 ml a ne žádného prcka. Raději ten objem předem poměřit.