• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Vláčný banánový chlebíček

Dne: 9. 8. 2021 · Upraveno: 31. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 16Sdílení

Zbyly vám doma banány? Upečte si banánový chlebíček! Tenhle skvělý recept pochází z USA, kde ho znají jako banana bread. Vyzkoušejte ho i vy – je krásně vláčný a jednoduchý na přípravu.

vláčný banánový chlebíček
Obsah skrýt
➜ Co je banánový chlebíček?
➜ Kuchyňské vybavení
➜ Suroviny
➜ Podrobný fotorecept
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Vláčný banánový chlebíček

➜ Co je banánový chlebíček?

Banánový chlebíček je sladké pečivo podélného hranatého tvaru, jehož hlavní ingredienci tvoří přezrálé banány. O skvělou chuť se stará skořice a vanilka. Chléb je vláčný díky jogurtu, místo kypřicího prášku obsahuje jednou sodu.

Někdy se do těsta přidávají nasekané ořechy, čokoláda, nebo další méně tradiční koření.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tehnle skvostný biskupský chlebíček s kandovaným ovocem (chutná fantasticky!)

➜ Kuchyňské vybavení

Banánový chlebíček se peče v hranaté formě, podobné té, co se používá na biskupský chlebíček nebo hranatý chléb.

Pro pečení chlebíčku podle tohoto receptu v základním množství jsem si vzala formu o velikosti 30 x 12 cm.

➜ Suroviny

Vše, co potřebujete k upečení banánového chlebíčku. Níže najdete váš nákupní seznam ingrediencí.

banánový chlebíček suroviny ingredience

K přípravě banánového chlebíčku potřebujete:

  • Hladká mouka
  • Jedlá soda
  • Skořice; mletá
  • Máslo; změklé při pokojové teplotě
  • Cukr; ideálně hnědý cukr, díky němuž chlebíček získá karamelovou chuť. Další možnost je použít kokosový cukr. V tomto receptu jsem zvolila klasický bílý cukr, i tak tento sladký chléb chutná báječně.
  • Vejce; ohřátá na pokojovou teplotu
  • Smetanový jogurt; s obsahem tuku kolem 10 %, případně jej vyměňte za zakysanou smetanu
  • Banány; velmi zralé až přezrálé banány do těsta, plus jeden banán na dekoraci (volitelné)
  • Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

TIP: Máte-li rádi ořechy, přidejte do těsta na chlebíček malý hrnek nahrubo nasekaných ořechů. Vhodné jsou vlašské ořechy, případně pekanové.


Stručný popis:

  1. Banány oloupejte, vložte do mísy a rozmačkejte.
  2. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, vmíchejte vejce.
  3. Přidejte banány a vanilku. Zamíchejte.
  4. Přisypte mouku smíchanou s jedlou sodou a skořicí, zapracujte do těsta.
  5. Těsto vlijte do připravené formy, na povrch položte rozpůlený banán.
  6. Banánový chlebíček pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 °C.

➜ Podrobný fotorecept

KROK 1: Hranatou formu (např. na biskupský chlebíček) vyložte pečicím papírem, případně ji vymažte a vysypte jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C.

KROK 2: Banány oloupejte, nakrájejte na plátky. Vložte do mísy a vidličkou rozmačkejte. Jeden banán si nechte stranou na ozdobu (viz krok 10).

rozmačkané banány

KROK 3: V další míse smíchejte mouku, jedlou sodu a skořici.

smíchaná mouka, skořice a jedlá soda.

KROK 4: Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Cukr přidávejte postupně, máslo s cukrem budete mít vyšlehané zhruba za 2 minuty.

našlehané máslo s cukrem.

KROK 5: Do vyšlehaného másla zapracujte vejce, hezky jedno po druhém. Použijte ruční mixér zapnutý na nižší otáčky.

přidání vajec do těsta.

KROK 6: Přidejte rozmačkané banány, jogurt a vanilku, promixujte na střední otáčky.

KROK 7: Postupně přidávejte připravenou směs „suchých ingrediencí“, tedy mouku se skořicí a sodou. Zapracujte pomocí ručního mixéru nastaveného na nižší otáčky, směs nepřemixujte.

těsto na banánový chlebíček.

KROK 8: Pokud chcete přidat nasekané ořechy nebo čokoládu, udělejte to teď.

KROK 9: Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte.

KROK 10: Zbývající banán oloupejte, podélně rozpulte a položte ho na povrch těsta.

banánový chlebíček v hranaté formě.

KROK 11: Ihned vložte do trouby a pečte zhruba hodinu. Ke konci pečení zapíchněte do chlebíčku špejli, vyndejte ji. Pokud je špejle suchá, je chlebíček upečený. Pokud na ní ulpí zbytky syrového těsta, pečte dalších 5 minut. Špejlový test / prodloužení pečení opakujte, dokud není špejle suchá.

Upečený banánový chlebíček.

Tip: Začne-li chléb zhruba v polovině pečení příliš rychle zlátnout až hnědnout, je dobré přikrýt ho alobalem. Zabráníte tím připálení povrchu dříve, než je chlebíček upečený.

➜ Servírování

Po upečení nechte chlebíček chvíli vychladnout a pak ho opatrně vyklopte. Krájejte na plátky široké asi 2 cm a podávejte na dezertním talířku.

banánový chlebíček plátky

Při servírování můžete chlebíček potřít slabou vrstvou nutely, ozdobit kopečkem zakysané smetany a poprášit kakaem, nebo přidat drobné ovoce.

➜ Šikovné tipy

  • Banánový chlebíček chutná nejlépe druhý den, když se jeho chutě ještě lépe prolnou.
  • Těsto podle tohoto receptu lze upéct ve formě banánových muffinů. Vystačí zhruba na 20-24 muffinkových báboviček.
  • Po přípravě těsta je třeba dát ho co nejdříve do trouby. Obsahuje totiž jedlou sodu, která začíná reagovat ihned poté, co se setká s „mokrými“ ingrediencemi v receptu. Pokud byste nechali těsto s jedlou sodou dlouho stát, nebyl by chlebíček dostatečně nadýchaný.

Více chutných receptů:

  • Koláčky z tvarohového těsta – plněné povidly
  • Kefírová buchta – rychlá a jednoduchá
  • Srnčí hřbet – ořechový, s čokoládovou polevou
banánový chlebíček recept

Vláčný banánový chlebíček

Petra Kupská
Zbyly vám doma banány? Upečte si banánový chlebíček! Tenhle skvělý recept pochází z USA, kde je známý jako banana bread. Upečte si ho i vy – je krásně vláčný a jednoduchý na přípravu.
5 z 2 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 1 hr
Čas celkem 1 hr 20 mins
Chod Sladký moučník
Kuchyně Americká, Česká
Porce 15 ks
Kalorie 201 kcal

Suroviny 

  • 250 g hladká mouka
  • 1 lžíce jedlá soda
  • ½ lžička skořice - mletá
  • 100 g máslo - změklé při pokojové teplotě
  • 150 g cukr - hnědý nebo běžný bílý
  • 2 vejce
  • 100 g smetanový jogurt - nebo zakysaná smetana
  • 4+1 přezrálé banány - středně velké
  • 1 lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr

Instrukce 

  • Hranatou formu (např. na biskupský chlebíček) vyložte pečicím papírem, případně ji vymažte a vysypte jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C.
  • Banány oloupejte, nakrájejte na plátky. Vložte do mísy a vidličkou rozmačkejte. Jeden banán si nechte stranou na ozdobu.
  • V další míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici a špetku soli.
  • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Cukr přidávejte postupně, máslo s cukrem budete mít vyšlehané zhruba za 2 minuty.
  • Do vyšlehaného másla zapracujte vejce, hezky jedno po druhém. Použijte ruční mixér zapnutý na nižší otáčky.
  • Přidejte rozmačkané banány, jogurt a vanilku, promixujte na střední otáčky.
  • Postupně přidávejte připravenou směs „suchých ingrediencí“, tedy mouku se skořicí a sodou. Zapracujte pomocí ručního mixéru nastaveného na nižší otáčky, směs nepřemixujte.
  • Pokud chcete přidat nasekané ořechy nebo čokoládu, udělejte to teď.
  • Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte. Zbývající banán oloupejte, podélně rozpulte a položte ho na povrch těsta.
  • Ihned vložte do trouby a pečte zhruba hodinu. Ke konci pečení zapíchněte do chlebíčku špejli, vyndejte ji. Pokud je špejle suchá, je chlebíček upečený. Pokud na ní ulpí zbytky syrového těsta, pečte dalších 5 minut. Špejlový test / prodloužení pečení opakujte, dokud není špejle suchá.

Poznámky

  • Z množství podle základního receptu získáte asi 15 plátků banánového chlebíčku.
  • Začne-li chléb zhruba v polovině pečení příliš rychle zlátnout až hnědnout, je dobré přikrýt ho alobalem. Zabráníte tím připálení povrchu dříve, než je chlebíček upečený.
  • Těsto podle tohoto receptu lze upéct ve formě banánových muffinů. Vystačí zhruba na 20-24 muffinkových báboviček.
  • Banánový chlebíček chutná nejlépe druhý den, když se jeho chutě ještě lépe prolnou.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 201kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Ovocné moučníky
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 16Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Comments

  1. Martina

    22 října, 2022 at 7:44 pm

    Můžu se zeptat kam se v popisu vytratil ten jogurt z ingrediencí? Bohužel jsem si na něj vzpomněla až když už byl chlebík v troubě a jogurt stál stále na lince. Tak uvidíme jaký bude bez něj.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      23 října, 2022 at 9:58 am

      Jejdanane, teda, to se omlouvám do morku kostí! Máte pravdu a hned napravuji. V seznamu ingrediencí je, v popisu nikoliv. Pevně doufám, že banány byly dost vyzrálé na to, aby byl chlebíček vláčný i tak, dejte mi prosím případně vědět. Ještě jednou moje omluva!

      Odpovědět
  2. KájaK.

    09 srpna, 2021 at 7:13 pm

    5 stars
    Skvělý recept! Mám podobný, hrníčkový. Nemusím nic vážit a všechny suroviny odměřím pomocí hrnku. Dávám teda míň cukru, aby byl chlebíček zdravější, osladí ho dost ty banány.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      09 srpna, 2021 at 9:52 pm

      Jo jo, to věřím, hrníčkové recepty jsou oblíbené 🙂 Jen je potřeba použít hrnek o objemu 250 ml a ne žádného prcka. Raději ten objem předem poměřit.

      Odpovědět
    • Tereza

      07 července, 2022 at 7:33 pm

      5 stars
      Dneska jsem dělala a je výborný ? dala jsem méně cukru.

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT