• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Vláčný banánový chlebíček

    Dne: 9. 8. 2021 · Aktualizováno: 10. 3. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 186Sdílení

    Zbyly vám doma banány? Upečte si banánový chlebíček! Tenhle skvělý recept pochází z USA, kde ho znají jako banana bread. Vyzkoušejte ho i vy – je krásně vláčný a jednoduchý na přípravu.

    vláčný banánový chlebíček
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je banánový chlebíček?
    ➜ Kuchyňské vybavení
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný fotorecept
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Vláčný banánový chlebíček

    ➜ Co je banánový chlebíček?

    Banánový chlebíček je sladké pečivo podélného hranatého tvaru, jehož hlavní ingredienci tvoří přezrálé banány. O skvělou chuť se stará skořice a vanilka. Chléb je vláčný díky jogurtu, místo kypřicího prášku obsahuje jednou sodu.

    Někdy se do těsta přidávají nasekané ořechy, čokoláda, nebo další méně tradiční koření.

    MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tehnle skvostný biskupský chlebíček s kandovaným ovocem (chutná fantasticky!)

    ➜ Kuchyňské vybavení

    Banánový chlebíček se peče v hranaté formě, podobné té, co se používá na biskupský chlebíček nebo hranatý chléb.

    Pro pečení chlebíčku podle tohoto receptu v základním množství jsem si vzala formu o velikosti 30 x 12 cm.

    ➜ Suroviny

    Vše, co potřebujete k upečení banánového chlebíčku. Níže najdete váš nákupní seznam ingrediencí.

    banánový chlebíček suroviny ingredience

    K přípravě banánového chlebíčku potřebujete:

    • Hladká mouka
    • Jedlá soda
    • Skořice; mletá
    • Máslo; změklé při pokojové teplotě
    • Cukr; ideálně hnědý cukr, díky němuž chlebíček získá karamelovou chuť. Další možnost je použít kokosový cukr. V tomto receptu jsem zvolila klasický bílý cukr, i tak tento sladký chléb chutná báječně.
    • Vejce; ohřátá na pokojovou teplotu
    • Smetanový jogurt; s obsahem tuku kolem 10 %, případně jej vyměňte za zakysanou smetanu
    • Banány; velmi zralé až přezrálé banány do těsta, plus jeden banán na dekoraci (volitelné)
    • Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    TIP: Máte-li rádi ořechy, přidejte do těsta na chlebíček malý hrnek nahrubo nasekaných ořechů. Vhodné jsou vlašské ořechy, případně pekanové.


    Stručný popis:

    1. Banány oloupejte, vložte do mísy a rozmačkejte.
    2. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, vmíchejte vejce.
    3. Přidejte banány a vanilku. Zamíchejte.
    4. Přisypte mouku smíchanou s jedlou sodou a skořicí, zapracujte do těsta.
    5. Těsto vlijte do připravené formy, na povrch položte rozpůlený banán.
    6. Banánový chlebíček pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 °C.

    ➜ Podrobný fotorecept

    KROK 1: Hranatou formu (např. na biskupský chlebíček) vyložte pečicím papírem, případně ji vymažte a vysypte jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C.

    KROK 2: Banány oloupejte, nakrájejte na plátky. Vložte do mísy a vidličkou rozmačkejte. Jeden banán si nechte stranou na ozdobu (viz krok 10).

    rozmačkané banány

    KROK 3: V další míse smíchejte mouku, jedlou sodu a skořici.

    smíchaná mouka, skořice a jedlá soda.

    KROK 4: Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Cukr přidávejte postupně, máslo s cukrem budete mít vyšlehané zhruba za 2 minuty.

    našlehané máslo s cukrem.

    KROK 5: Do vyšlehaného másla zapracujte vejce, hezky jedno po druhém. Použijte ruční mixér zapnutý na nižší otáčky.

    přidání vajec do těsta.

    KROK 6: Přidejte rozmačkané banány, jogurt a vanilku, promixujte na střední otáčky.

    KROK 7: Postupně přidávejte připravenou směs „suchých ingrediencí“, tedy mouku se skořicí a sodou. Zapracujte pomocí ručního mixéru nastaveného na nižší otáčky, směs nepřemixujte.

    těsto na banánový chlebíček.

    KROK 8: Pokud chcete přidat nasekané ořechy nebo čokoládu, udělejte to teď.

    KROK 9: Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte.

    KROK 10: Zbývající banán oloupejte, podélně rozpulte a položte ho na povrch těsta.

    banánový chlebíček v hranaté formě.

    KROK 11: Ihned vložte do trouby a pečte zhruba hodinu. Ke konci pečení zapíchněte do chlebíčku špejli, vyndejte ji. Pokud je špejle suchá, je chlebíček upečený. Pokud na ní ulpí zbytky syrového těsta, pečte dalších 5 minut. Špejlový test / prodloužení pečení opakujte, dokud není špejle suchá.

    Upečený banánový chlebíček.

    Tip: Začne-li chléb zhruba v polovině pečení příliš rychle zlátnout až hnědnout, je dobré přikrýt ho alobalem. Zabráníte tím připálení povrchu dříve, než je chlebíček upečený.

    ➜ Servírování

    Po upečení nechte chlebíček chvíli vychladnout a pak ho opatrně vyklopte. Krájejte na plátky široké asi 2 cm a podávejte na dezertním talířku.

    banánový chlebíček plátky

    Při servírování můžete chlebíček potřít slabou vrstvou nutely, ozdobit kopečkem zakysané smetany a poprášit kakaem, nebo přidat drobné ovoce.

    ➜ Šikovné tipy

    • Banánový chlebíček chutná nejlépe druhý den, když se jeho chutě ještě lépe prolnou.
    • Těsto podle tohoto receptu lze upéct ve formě banánových muffinů. Vystačí zhruba na 20-24 muffinkových báboviček.
    • Po přípravě těsta je třeba dát ho co nejdříve do trouby. Obsahuje totiž jedlou sodu, která začíná reagovat ihned poté, co se setká s „mokrými“ ingrediencemi v receptu. Pokud byste nechali těsto s jedlou sodou dlouho stát, nebyl by chlebíček dostatečně nadýchaný.

    Více chutných receptů:

    • Koláčky z tvarohového těsta – plněné povidly
    • Kefírová buchta – rychlá a jednoduchá
    • Srnčí hřbet – ořechový, s čokoládovou polevou
    banánový chlebíček recept

    Vláčný banánový chlebíček

    Petra Kupská
    Zbyly vám doma banány? Upečte si banánový chlebíček! Tenhle skvělý recept pochází z USA, kde je známý jako banana bread. Upečte si ho i vy – je krásně vláčný a jednoduchý na přípravu.
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 1 hour hr
    Čas celkem 1 hour hr 20 minutes mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Americká, Česká
    Porce 15 ks
    Kalorie 201 kcal

    Suroviny 

    • 250 g hladká mouka
    • 1 lžička jedlá soda
    • ½ lžička skořice - mletá
    • 100 g máslo - změklé při pokojové teplotě
    • 150 g cukr - hnědý nebo běžný bílý
    • 2 vejce
    • 100 g smetanový jogurt - nebo zakysaná smetana
    • 4+1 přezrálé banány - středně velké
    • 1 lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr

    Instrukce 

    • Hranatou formu (např. na biskupský chlebíček) vyložte pečicím papírem, případně ji vymažte a vysypte jemnou strouhankou. Troubu předehřejte na 170 °C.
    • Banány oloupejte, nakrájejte na plátky. Vložte do mísy a vidličkou rozmačkejte. Jeden banán si nechte stranou na ozdobu.
    • V další míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici a špetku soli.
    • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Cukr přidávejte postupně, máslo s cukrem budete mít vyšlehané zhruba za 2 minuty.
    • Do vyšlehaného másla zapracujte vejce, hezky jedno po druhém. Použijte ruční mixér zapnutý na nižší otáčky.
    • Přidejte rozmačkané banány, jogurt a vanilku, promixujte na střední otáčky.
    • Postupně přidávejte připravenou směs „suchých ingrediencí“, tedy mouku se skořicí a sodou. Zapracujte pomocí ručního mixéru nastaveného na nižší otáčky, směs nepřemixujte.
    • Pokud chcete přidat nasekané ořechy nebo čokoládu, udělejte to teď.
    • Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte. Zbývající banán oloupejte, podélně rozpulte a položte ho na povrch těsta.
    • Ihned vložte do trouby a pečte zhruba hodinu. Ke konci pečení zapíchněte do chlebíčku špejli, vyndejte ji. Pokud je špejle suchá, je chlebíček upečený. Pokud na ní ulpí zbytky syrového těsta, pečte dalších 5 minut. Špejlový test / prodloužení pečení opakujte, dokud není špejle suchá.

    Poznámky

    • Z množství podle základního receptu získáte asi 15 plátků banánového chlebíčku.
    • Začne-li chléb zhruba v polovině pečení příliš rychle zlátnout až hnědnout, je dobré přikrýt ho alobalem. Zabráníte tím připálení povrchu dříve, než je chlebíček upečený.
    • Těsto podle tohoto receptu lze upéct ve formě banánových muffinů. Vystačí zhruba na 20-24 muffinkových báboviček.
    • Banánový chlebíček chutná nejlépe druhý den, když se jeho chutě ještě lépe prolnou.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 201kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Ovocné moučníky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 186Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Tři kousky makového závinu, pocukrovaného, servírovaného na talířku.
      Kynutý makový závin
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky

    Reader Interactions

    Comments

    1. Martina

      08 listopadu, 2024 at 4:31 pm

      Dobrý den, mně vzalo moc sil hledat váhy a množství ingrediencí, nešlo by k surovinám přidat hned váhu, počet ks, nebo počet hrnků atd..? Než jsem se dopracovala ke konci táááák dlouhého receptu, málem jsem to vzdala.
      Tento chlebíček peču a malým množstvím cukru, banány těsto dobře osladí. Přeji hodně zdaru ve Vaší práci.

      Odpovědět
    2. Lenka Vavreckova

      02 března, 2023 at 7:04 pm

      Dobry podvecer prave si chystam banana bread a vsimla jsem si ze na obrazku surovin mate: 1tsp=5ml sody ALE v soupisce ingredienci mate 1 lzici coz je lzice polevkova......... Pekny vecer Lenka

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        10 března, 2023 at 10:23 pm

        Leni, moc děkuji za upozornění! Samozřejmě je to lžička, nikoliv lžíce, už jsem to v receptu upravila! Mějte se hezky, Petra

        Odpovědět
    3. Martina

      22 října, 2022 at 7:44 pm

      Můžu se zeptat kam se v popisu vytratil ten jogurt z ingrediencí? Bohužel jsem si na něj vzpomněla až když už byl chlebík v troubě a jogurt stál stále na lince. Tak uvidíme jaký bude bez něj.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        23 října, 2022 at 9:58 am

        Jejdanane, teda, to se omlouvám do morku kostí! Máte pravdu a hned napravuji. V seznamu ingrediencí je, v popisu nikoliv. Pevně doufám, že banány byly dost vyzrálé na to, aby byl chlebíček vláčný i tak, dejte mi prosím případně vědět. Ještě jednou moje omluva!

        Odpovědět
    4. KájaK.

      09 srpna, 2021 at 7:13 pm

      5 stars
      Skvělý recept! Mám podobný, hrníčkový. Nemusím nic vážit a všechny suroviny odměřím pomocí hrnku. Dávám teda míň cukru, aby byl chlebíček zdravější, osladí ho dost ty banány.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        09 srpna, 2021 at 9:52 pm

        Jo jo, to věřím, hrníčkové recepty jsou oblíbené 🙂 Jen je potřeba použít hrnek o objemu 250 ml a ne žádného prcka. Raději ten objem předem poměřit.

        Odpovědět
      • Tereza

        07 července, 2022 at 7:33 pm

        5 stars
        Dneska jsem dělala a je výborný ? dala jsem méně cukru.

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím
    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.
      Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz