Pokud hledáte rychlý a osvědčený recept na moučník s kefírem, je pro vás tahle buchta ta pravá. Kefírka je tak snadná na přípravu, že ji zvládnou upéct i děti. Však jsem se ji naučila v 7. třídě, když jsme měli hodiny vaření!

❔ O receptu
Kefírová buchta je jednoduchá, vláčná buchta na plech, která se připravuje z kefíru. Všechny suroviny se pomocí ručního mixéru smíchají v míse, polotekuté těsto se vylije na připravený plech a buchta se dá péct.
Vychlazenou kefírku stačí polít čokoládovou polevou, posypat strouhaným kokosem, nakrájet na řezy a servírovat.
TIP: Zkuste také tyhle báječné jahodové knedlíky z tvarohového těsta!
? Suroviny
Těsto na kefírovou buchtu:

- Hladká mouka; lze i polohrubá
- Krupicový cukr
- Kefír; nebo kyška či podmáslí
- Vejce
- Kakao holandské, tmavé; nikoliv Granko!
- Jedlá soda (bikarbona)
- Stolní olej; slunečnicový nebo řepkový
Na čokoládovou polevu:

- Čokoláda na vaření
- Smetana na šlehání
- Strouhaný kokos; na posypání buchty
Dále potřebujete asi lžíci oleje a strouhanky na vymazání a vysypání plechu.
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Vymažte plech olejem a vysypejte jej strouhankou.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Do mísy vlijte kefír a olej, přidejte vejce, cukr, kakao a mouku smíchanou se sodou.
- Umixujte v hladké těsto.
- Nalijte na plech a pečte 20 minut.
- Vychlazenou kefírovou buchtu polijte čokoládou a posypte kokosem.
? Podrobný postup s fotkami
NEŽ ZAČNETE PÉCT: Nejprve si připravte pečicí plech. Vymažte jej lžící oleje a vysypte troškou strouhanky nebo polohrubé mouky. Troubu předehřejte na 170 °C, horní a dolní ohřev.

KROK 1: Do mísy vlijte kefír a olej. Rozklepněte celé vejce. Přidejte cukr, kakao a mouku, kterou jste předem smíchali s jedlou sodou.
KROK 2: Pomocí ručního mixéru vše umíchejte v hladké, polotekuté těsto.

KROK 3: Nalijte těsto na připravený plech, stěrkou uhlaďte povrch.

KROK 4: Dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut. Délka pečení záleží na použitém plechu; pokud bude menší a vrstva těsta vyšší, bude možná potřebovat péct o chvíli déle. Na konci pečení píchněte do těsta dřevěné párátko nebo špejli. Pokud vyjde ven suchá, je kefírka upečená. V opačném případě pečte další 3 minuty a test se špejlí opakujte.

KROK 5: Kefírovou buchtu nechte zcela vychladit.
KROK 6: Příprava čokoládové polevy: Ve vodní lázni (menší hrnec zavěste na větší, ve kterém je horká voda) rozpusťte čokoládu na vaření. Přidejte smetanu a míchejte, dokud se vám vše nespojí v jemnou čokoládovou polevu.
KROK 7: Čokoládovou polevu nalijte na vychlazenou kefírku, rovnoměrně rozestřete po celém povrchu.

KROK 8: Nechte chvíli zatuhnout a teprve pak posypte kokosem.

?️ Servírování
Až čokoládová poleva ztuhne, nakrájejte kefírovou buchtu na řezy a podávejte na dezertním talířku. Třeba se šálkem dobré kávy nebo čaje.

? Kuchyňské vybavení
Kefírovou buchtu podle základního receptu jsem pekla na plechu o vel. 40x30 cm. Buchta byla vysoká asi 4 cm, což je ideál pro mého manžela, který má rád „méně těsta, více čokolády“ ?
? Šikovné tipy
- Místo kefíru použijte kyšku nebo podmáslí, buchta bude stejně vláčná, jako byste ji pekli s kefírem.
- Do těsta se dává jedlá soda, nikoliv pečicí prášek. Jedlá soda je bez pachuti, kterou někdy zanechává prášek do pečiva. Ihned po umíchání těsta však musíte dát buchtu do trouby, jinak by vám spadla a nebyla nadýchaná.
- Než posypete buchtu kokosem, nechte čokoládovou polevu trochu zatuhnout. V opačném případě kokos nasákne čokoládu a vy přijdete o krásný barevný kontrast čokoládové hnědé a bílého kokosu.
Další chutné recepty:
- Jahodový koláč – na plech
- Banánový chlebíček – jednoduchý a šťanatý
- Koláčky z tvarohového těsta – plněné povidly
- Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou

Rychlá kefírová buchta
Suroviny
Těsto:
- 400 g hladká mouka - nebo polohrubá
- 300 g krupicový cukr
- 500 ml kefír - nebo kyška či podmáslí
- 1 vejce
- 2 lžíce tmavé kakao
- 1 lžička soda bicarbona
- 130 ml stolní olej - slunečnicový nebo řepkový
Na polevu:
- 200 g čokoláda na vaření
- 150 ml smetana na šlehání - obsah tuku 30 % a více
- 3 lžíce strouhaný kokos - na posypání
Dále potřebujete:
- 1 lžíce stolní olej - na vymazání plechu
- 1 lžíce polohrubá mouka - na vysypání plechu
Instrukce
- Nejprve si připravte pečicí plech. Vymažte jej lžící oleje a vysypte troškou strouhanky nebo polohrubé mouky.
- Troubu předehřejte na 170 °C, horní a dolní ohřev.
- Do mísy vlijte kefír a olej. Rozklepněte celé vejce. Přidejte cukr, kakao a mouku, kterou jste předem smíchali s jedlou sodou.
- Pomocí ručního mixéru vše umíchejte v hladké, polotekuté těsto.
- Nalijte těsto na připravený plech, stěrkou uhlaďte povrch.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut. Délka pečení záleží na použitém plechu; pokud bude menší a vrstva těsta vyšší, bude možná potřebovat péct o chvíli déle. Na konci pečení píchněte do těsta dřevěné párátko nebo špejli. Pokud vyjde ven suchá, je kefírka upečená. V opačném případě pečte další 3 minuty a test se špejlí opakujte.
- Kefírovou buchtu nechte zcela vychladit.
- Příprava čokoládové polevy: Ve vodní lázni (menší hrnec zavěste na větší, ve kterém je horká voda) rozpusťte čokoládu na vaření. Přidejte smetanu a míchejte, dokud se vám vše nespojí v jemnou čokoládovou polevu.
- Čokoládovou polevu nalijte na vychlazenou kefírku, rovnoměrně rozestřete po celém povrchu. Nechte chvíli zatuhnout a teprve pak posypte kokosem.
Poznámky
- Kefírovou buchtu podle základního receptu pečte v plechu o vel. cca 30x40 cm.
- SERVÍROVÁNÍ: Až čokoládová poleva zpevní, nakrájejte buchtu na řezy a podávejte.
- Do těsta se dává jedlá soda, nikoliv pečicí prášek. Jedlá soda je bez pachuti, kterou někdy zanechává prášek do pečiva. Ihned po umíchání těsta však musíte dát buchtu do trouby, jinak by vám spadla a nebyla nadýchaná.
- Než posypete buchtu kokosem, nechte čokoládovou polevu trochu zatuhnout. V opačném případě kokos nasákne čokoládu a vy přijdete o krásný barevný kontrast čokoládové hnědé a bílého kokosu.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Lucie
Dokonalá buchta, dokonalý recept. Množství kefíru dle receptu bylo akorát. Od teď bude péct jen se sodou, žádný kypřicí prášek :-). Buchta je pro mne pěkná vzpomínka na dětství, kdy ji pekla moje teta. Kefírku jsem měla naposledy asi před 20-ti lety. Už se těším až vyzkouším další z Vašich receptů. Děkuji 🙂
Petra Kupská
Ó děkuji za tak milý komentář 🙂 Jedlá soda je fajn u receptů, kde je kefír, kakaový prášek. Jistou nevýhodou je, že těsto musí hned do trouby. Kypřicí prášek jedlou sodu obsahuje, navíc ještě fosfátové soli a další látky, které zajistí, že kypření nastane až v okamžiku, kdy se buchta šoupne do trouby 🙂 Petra
Anna
výborná chuť, rychlá příprava
Petra Kupská
Moc děkuji za krásnou zpětnou vazbu, jsem ráda, že kefírka chutnala!
MŠ
Opravdu luxusní. Mouku jsem dala 50:50. Akorát jsem musela přidat trošku kefíru, měla jsem strašně husté těsto.
Petra Kupská
Děkuji mnohokrát za milý komentář. Máte pravdu, množství kefíru je potřeba někdy upravit, záleží na jeho hustotě a také typu použité mouky. Jinak mě moc těší, že se buchta povedla a chutnala, jste šikulka!
Lenka
Objevila jsem ji náhodou, vyzkoušela a povedlo se.
Petra Kupská
Lenko moc děkuji za zpětnou vazbu a jsem moc ráda, že se kefírka povedla tak, jak měla!
Hanka
děkuji za recept, super rychlá? a dobrá
Petra Kupská
Hani a já děkuji za milý komentář, jsem ráda, že kefírka chutnala! ?
Aninka
Luxusní kefírka, mega jednoduchá a rychlá, recept mého mládí. Díky za připomenutí!
Petra Kupská
Děkuji 🙂 Pravda, kefírová buchta je česká klasika, snadná a chutná snad všem.