• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Rychlá kefírová buchta

Dne: 27. 8. 2021 · Upraveno: 21. 7. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 25Sdílení

Pokud hledáte rychlý a osvědčený recept na moučník s kefírem, je pro vás tahle buchta ta pravá. Kefírka je tak snadná na přípravu, že ji zvládnou upéct i děti. Však jsem se ji naučila v 7. třídě, když jsme měli hodiny vaření!

Kefírová buchta řezy na tácu.
Obsah skrýt
❔ O receptu
? Suroviny
? Podrobný postup s fotkami
?️ Servírování
? Kuchyňské vybavení
? Šikovné tipy
Rychlá kefírová buchta

❔ O receptu

Kefírová buchta je jednoduchá, vláčná buchta na plech, která se připravuje z kefíru. Všechny suroviny se pomocí ručního mixéru smíchají v míse, polotekuté těsto se vylije na připravený plech a buchta se dá péct.

Vychlazenou kefírku stačí polít čokoládovou polevou, posypat strouhaným kokosem, nakrájet na řezy a servírovat.

TIP: Zkuste také tyhle báječné jahodové knedlíky z tvarohového těsta!

? Suroviny

Těsto na kefírovou buchtu:

Kefírová buchta suroviny na těsto.
  • Hladká mouka; lze i polohrubá
  • Krupicový cukr
  • Kefír; nebo kyška či podmáslí
  • Vejce
  • Kakao holandské, tmavé; nikoliv Granko!
  • Jedlá soda (bikarbona)
  • Stolní olej; slunečnicový nebo řepkový

Na čokoládovou polevu:

Suroviny na čokoládovou polevu.
  • Čokoláda na vaření
  • Smetana na šlehání
  • Strouhaný kokos; na posypání buchty

Dále potřebujete asi lžíci oleje a strouhanky na vymazání a vysypání plechu.

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Vymažte plech olejem a vysypejte jej strouhankou.
  2. Předehřejte troubu na 170 °C.
  3. Do mísy vlijte kefír a olej, přidejte vejce, cukr, kakao a mouku smíchanou se sodou.
  4. Umixujte v hladké těsto.
  5. Nalijte na plech a pečte 20 minut.
  6. Vychlazenou kefírovou buchtu polijte čokoládou a posypte kokosem.

? Podrobný postup s fotkami

NEŽ ZAČNETE PÉCT: Nejprve si připravte pečicí plech. Vymažte jej lžící oleje a vysypte troškou strouhanky nebo polohrubé mouky. Troubu předehřejte na 170 °C, horní a dolní ohřev.

Vymazaný a vysypaný plech na pečení.

KROK 1: Do mísy vlijte kefír a olej. Rozklepněte celé vejce. Přidejte cukr, kakao a mouku, kterou jste předem smíchali s jedlou sodou.

KROK 2: Pomocí ručního mixéru vše umíchejte v hladké, polotekuté těsto.

Těsto na kefírovou buchtu.

KROK 3: Nalijte těsto na připravený plech, stěrkou uhlaďte povrch.

Kefírová buchta před upečením.

KROK 4: Dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut. Délka pečení záleží na použitém plechu; pokud bude menší a vrstva těsta vyšší, bude možná potřebovat péct o chvíli déle. Na konci pečení píchněte do těsta dřevěné párátko nebo špejli. Pokud vyjde ven suchá, je kefírka upečená. V opačném případě pečte další 3 minuty a test se špejlí opakujte.

Upečená kefírová buchta.

KROK 5: Kefírovou buchtu nechte zcela vychladit.

KROK 6: Příprava čokoládové polevy: Ve vodní lázni (menší hrnec zavěste na větší, ve kterém je horká voda) rozpusťte čokoládu na vaření. Přidejte smetanu a míchejte, dokud se vám vše nespojí v jemnou čokoládovou polevu.

KROK 7: Čokoládovou polevu nalijte na vychlazenou kefírku, rovnoměrně rozestřete po celém povrchu.

Polití kefírové buchty čokoládou.

KROK 8: Nechte chvíli zatuhnout a teprve pak posypte kokosem.

Posypání kefírky kokosem.

?️ Servírování

Až čokoládová poleva ztuhne, nakrájejte kefírovou buchtu na řezy a podávejte na dezertním talířku. Třeba se šálkem dobré kávy nebo čaje.

Kefírová buchta řezy servírování.

? Kuchyňské vybavení

Kefírovou buchtu podle základního receptu jsem pekla na plechu o vel. 40x30 cm. Buchta byla vysoká asi 4 cm, což je ideál pro mého manžela, který má rád „méně těsta, více čokolády“ ?

? Šikovné tipy

  • Místo kefíru použijte kyšku nebo podmáslí, buchta bude stejně vláčná, jako byste ji pekli s kefírem.
  • Do těsta se dává jedlá soda, nikoliv pečicí prášek. Jedlá soda je bez pachuti, kterou někdy zanechává prášek do pečiva. Ihned po umíchání těsta však musíte dát buchtu do trouby, jinak by vám spadla a nebyla nadýchaná.
  • Než posypete buchtu kokosem, nechte čokoládovou polevu trochu zatuhnout. V opačném případě kokos nasákne čokoládu a vy přijdete o krásný barevný kontrast čokoládové hnědé a bílého kokosu.

Další chutné recepty:

  • Jahodový koláč – na plech
  • Banánový chlebíček – jednoduchý a šťanatý
  • Koláčky z tvarohového těsta – plněné povidly
  • Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
Rychlá kefírová buchta recept.

Rychlá kefírová buchta

Petra Kupská
Pokud hledáte rychlý a osvědčený recept na moučník s kefírem, je pro vás tahle buchta ta pravá. Kefírka je tak snadná na přípravu, že ji zvládnou upéct i děti. Však jsem se ji naučila v 7. třídě, když jsme měli hodiny vaření!
5 z 6 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Chlazení 30 mins
Čas celkem 1 hr
Chod Sladké pečivo
Kuchyně Česká
Porce 20 ks
Kalorie 305 kcal

Suroviny 

Těsto:

  • 400 g hladká mouka - nebo polohrubá
  • 300 g krupicový cukr
  • 500 ml kefír - nebo kyška či podmáslí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce tmavé kakao
  • 1 lžička soda bicarbona
  • 130 ml stolní olej - slunečnicový nebo řepkový

Na polevu:

  • 200 g čokoláda na vaření
  • 150 ml smetana na šlehání - obsah tuku 30 % a více
  • 3 lžíce strouhaný kokos - na posypání

Dále potřebujete:

  • 1 lžíce stolní olej - na vymazání plechu
  • 1 lžíce polohrubá mouka - na vysypání plechu

Instrukce 

  • Nejprve si připravte pečicí plech. Vymažte jej lžící oleje a vysypte troškou strouhanky nebo polohrubé mouky.
  • Troubu předehřejte na 170 °C, horní a dolní ohřev.
  • Do mísy vlijte kefír a olej. Rozklepněte celé vejce. Přidejte cukr, kakao a mouku, kterou jste předem smíchali s jedlou sodou.
  • Pomocí ručního mixéru vše umíchejte v hladké, polotekuté těsto.
  • Nalijte těsto na připravený plech, stěrkou uhlaďte povrch.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut. Délka pečení záleží na použitém plechu; pokud bude menší a vrstva těsta vyšší, bude možná potřebovat péct o chvíli déle. Na konci pečení píchněte do těsta dřevěné párátko nebo špejli. Pokud vyjde ven suchá, je kefírka upečená. V opačném případě pečte další 3 minuty a test se špejlí opakujte.
  • Kefírovou buchtu nechte zcela vychladit.
  • Příprava čokoládové polevy: Ve vodní lázni (menší hrnec zavěste na větší, ve kterém je horká voda) rozpusťte čokoládu na vaření. Přidejte smetanu a míchejte, dokud se vám vše nespojí v jemnou čokoládovou polevu.
  • Čokoládovou polevu nalijte na vychlazenou kefírku, rovnoměrně rozestřete po celém povrchu. Nechte chvíli zatuhnout a teprve pak posypte kokosem.

Poznámky

  • Kefírovou buchtu podle základního receptu pečte v plechu o vel. cca 30x40 cm.
  • SERVÍROVÁNÍ: Až čokoládová poleva zpevní, nakrájejte buchtu na řezy a podávejte. 
  • Do těsta se dává jedlá soda, nikoliv pečicí prášek. Jedlá soda je bez pachuti, kterou někdy zanechává prášek do pečiva. Ihned po umíchání těsta však musíte dát buchtu do trouby, jinak by vám spadla a nebyla nadýchaná.
  • Než posypete buchtu kokosem, nechte čokoládovou polevu trochu zatuhnout. V opačném případě kokos nasákne čokoládu a vy přijdete o krásný barevný kontrast čokoládové hnědé a bílého kokosu.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 305kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s kefírem
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 25Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Comments

  1. Lucie

    15 října, 2022 at 12:30 am

    5 stars
    Dokonalá buchta, dokonalý recept. Množství kefíru dle receptu bylo akorát. Od teď bude péct jen se sodou, žádný kypřicí prášek :-). Buchta je pro mne pěkná vzpomínka na dětství, kdy ji pekla moje teta. Kefírku jsem měla naposledy asi před 20-ti lety. Už se těším až vyzkouším další z Vašich receptů. Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      21 října, 2022 at 9:37 am

      Ó děkuji za tak milý komentář 🙂 Jedlá soda je fajn u receptů, kde je kefír, kakaový prášek. Jistou nevýhodou je, že těsto musí hned do trouby. Kypřicí prášek jedlou sodu obsahuje, navíc ještě fosfátové soli a další látky, které zajistí, že kypření nastane až v okamžiku, kdy se buchta šoupne do trouby 🙂 Petra

      Odpovědět
  2. Anna

    15 července, 2022 at 8:16 am

    5 stars
    výborná chuť, rychlá příprava

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      15 července, 2022 at 10:28 am

      Moc děkuji za krásnou zpětnou vazbu, jsem ráda, že kefírka chutnala!

      Odpovědět
  3. MŠ

    14 července, 2022 at 8:42 am

    5 stars
    Opravdu luxusní. Mouku jsem dala 50:50. Akorát jsem musela přidat trošku kefíru, měla jsem strašně husté těsto.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      15 července, 2022 at 10:30 am

      Děkuji mnohokrát za milý komentář. Máte pravdu, množství kefíru je potřeba někdy upravit, záleží na jeho hustotě a také typu použité mouky. Jinak mě moc těší, že se buchta povedla a chutnala, jste šikulka!

      Odpovědět
  4. Lenka

    06 června, 2022 at 12:10 pm

    5 stars
    Objevila jsem ji náhodou, vyzkoušela a povedlo se.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      06 června, 2022 at 3:05 pm

      Lenko moc děkuji za zpětnou vazbu a jsem moc ráda, že se kefírka povedla tak, jak měla!

      Odpovědět
  5. Hanka

    28 října, 2021 at 11:12 am

    5 stars
    děkuji za recept, super rychlá? a dobrá

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      29 října, 2021 at 7:27 pm

      Hani a já děkuji za milý komentář, jsem ráda, že kefírka chutnala! ?

      Odpovědět
  6. Aninka

    29 srpna, 2021 at 9:32 pm

    5 stars
    Luxusní kefírka, mega jednoduchá a rychlá, recept mého mládí. Díky za připomenutí!

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      31 srpna, 2021 at 8:08 pm

      Děkuji 🙂 Pravda, kefírová buchta je česká klasika, snadná a chutná snad všem.

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT