• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Hrnkový biskupský chlebíček

    Dne: 24. 4. 2022 · Aktualizováno: 25. 5. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 51Sdílení

    Hledáte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, politý čokoládou? Mám ho tu pro vás! Jedná se rychlý hrnkový recept s luxusním výsledkem, který chutná… inu, jako od babičky.

    Hrnkový biskupský chlebíček.
    Obsah skrýt
    ➜ Ingredience
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Forma na biskupský chlebíček
    ➜ Co je kandované ovoce?
    ➜ Užitečné tipy
    Hrnkový biskupský chlebíček

    K přípravě pravého biskupského chlebíčku je nejlepší kandované ovoce. To se nechá běžně koupit v obchodě, bývá umístěné u sušeného ovoce. Přidat můžete sušené rozinky, nahrubo nasekané ořechy nebo kousky čokolády – jak kdo má rád.

    Dobré vědět: K přípravě tohoto hrnkového receptu budete potřebovat hrníček o objemu 240-250 ml.

    MŮJ TIP: Máte rádi rychlé sladké recepty? Vyzkoušejte tuhle hrnkovou bublaninu (chutná fantasticky!)

    ➜ Ingredience

    Ingredience na biskupský chlebíček včetně popisků.

    Na domácí biskupský chlebíček potřebujete:

    • Hladká mouka
    • Krupicový cukr
    • Máslo; změklé při pokojové teplotě. Nezapomeňte máslo vyndat alespoň půl den předtím, než začnete péct.
    • Vejce; ohřáté na pokojovou teplotu. Pokud je zapomenete včas vyndat z lednice, ponořte je na chvíli do teplé vody.
    • Sůl; pro chuťový kontrast
    • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná. Strouhejte jen horní žlutou vrstvu, dolní bílá je nahořklá.
    • Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek
    • Kandované ovoce

    Na čokoládovou polevu:

    • Čokoláda na vaření; nebo čokoládové čočky, případně jakoukoliv tmavou čokoládu
    • Slunečnicový olej; díky oleji je poleva lesklá. Místo oleje můžete použít smetanu na šlehání s obsahem tuku přes 30 %, případně trochu másla.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru dotuha.
    2. Žloutky utřete se změklým máslem a zbytkem cukru.
    3. K utřeným žloutkům postupně přidávejte sníh a mouku, smíchanou s pečicím práškem.
    4. Nakonec vmíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
    5. Těsto vylijte do vymaštěné a vysypané formy na biskupský chlebíček.
    6. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
    7. Vychlazený chlebíček potřete čokoládovou polevou.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh. Použijte ruční elektrický mixér.

    Sníh ušlehaný metlami z bílků.

    KROK 2: V jiné míse utřete změklé máslo se žloutky a zbývajícím cukrem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.

    Žloutky utřené s cukrem a změklým máslem, v bílé míse.

    KROK 3: K utřeným žloutkům postupně po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.

    Příprava těsta s kandovaným ovocem na biskupský chlebíček.

    KROK 4: Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.

    Forma na biskupský chlebíček naplněná těstem.

    KROK 5: Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 40 minut. Ke konci pečení do chlebíčku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud ven vyjde suchá, je chlebíček upečený. Jestliže na špejli ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 5 minut.

    Po upečení nechte asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte.

    Upečený biskupský chlebíček.

    KROK 6: Chlebíček nechte zcela vychladnout. Mezitím ve vodní páře rozpusťte čokoládu a přidejte olej. Umíchejte dohladka.

    Čokoládová poleva rozpuštěná v teplé páře.

    KROK 7: Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou v horní části a na bocích. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.

    ➜ Forma na biskupský chlebíček

    K přípravě biskupského chlebíčku se používá speciální hranatá forma. Pro tento recept se hodí spíše menší forma, o rozměru kolem 27x14 cm. Pokud máte velkou formu, množství surovin zdvojnásobte. Formu na chlebíček vždy vymažte kouskem másla a vysypte jemnou strouhankou, případně polohrubou moukou. Upečený chlebíček tak půjde bez problémů vyklopit.

    ➜ Co je kandované ovoce?

    Kandované ovoce jsou nadrobno nakrájené kousky ovoce, povařené a naložené v cukerném roztoku. Cukr ovoce nejenom prosladí, ale také konzervuje, tedy prodlouží jeho životnost. Kandované ovoce se nejčastěji používá při sladkém pečení, například biskupského chlebíčku, velikonočního beránka nebo marokánek.

    Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, nakrájený na plátky.

    ➜ Užitečné tipy

    • Máslo musí být při přípravě změklé při pokojové teplotě. To samé žloutky, se kterými máslo budete třít. Pokud by byly suroviny studené, nespojily by se a ve směsi by se vytvořily hrudky.
    • Polevu nechte před potahováním vychladnout, měla by být polotekutá. Není-li dostatečně tuhá, dejte ji na chvíli do mrazáku.
    • Chlebíček skladujte ve vzduchotěsné nádobě s víkem, aby neosychal. Skladován při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.

    Další sladké recepty:

    • Mrkvánky
    • Domácí koka sušenky
    • Podvodnice cukroví
    • Domácí medovník
    Biskupský chlebíček s čokoládou.

    Hrnkový biskupský chlebíček

    Petra Kupská
    Hledáte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, politý čokoládou? Mám ho tu pro vás! Jedná se rychlý hrnkový recept s luxusním výsledkem, který chutná… inu, jako od babičky.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 40 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 12 plátků
    Kalorie 258 kcal

    Suroviny 

    Těsto na biskupský chlebíček:

    • 1 hrnek hladká mouka
    • ½ hrnek krupicový cukr
    • 110 g máslo - změklé při pokojové teplotě
    • 4 ks vejce - ohřáté na pokojovou teplotu
    • 1 lžíce citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
    • ½ lžička prášek do pečiva
    • ¾ hrnek kandované ovoce
    • 1 špetka sůl

    Čokoládová poleva:

    • 1 a ½ tabulka hořká čokoláda na vaření - 150 g
    • 2 lžička slunečnicový olej

    Instrukce 

    • Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh. Použijte ruční elektrický mixér.
    • V jiné míse utřete změklé máslo se žloutky a zbývajícím cukrem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.
    • K utřeným žloutkům postupně po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
    • Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.
    • Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 40 minut. Ke konci pečení do chlebíčku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud ven vyjde suchá, je chlebíček upečený. Jestliže na špejli ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 5 minut.
    • Po upečení nechte chlebíček asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte z formy.
    • Chlebíček nechte zcela vychladnout. Mezitím ve vodní páře rozpusťte čokoládu a přidejte olej. Umíchejte dohladka.
    • Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou v horní části a na bocích. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.

    Poznámky

    • VYBAVENÍ: Forma na biskupský chlebíček o rozměru cca 27x14 cm
    • K přípravě receptu potřebujete hrníček o objemu 240-250 ml.
    • Máslo musí být při přípravě změklé při pokojové teplotě. To samé žloutky, se kterými máslo budete třít. Pokud by byly suroviny studené, nespojily by se a ve směsi by se vytvořily hrudky.
    • Polevu nechte před potahováním vychladnout, měla by být polotekutá. Není-li dostatečně tuhá, dejte ji na chvíli do mrazáku.
    • SKLADOVÁNÍ: Chlebíček skladujte ve vzduchotěsné nádobě s víkem, aby neosychal. Skladován při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 258kcalSacharidy: 34gBílkoviny: 3gTuky: 13g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Sladké pečení
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 51Sdílení

    Další recepty:

    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky
    • Tři upečené svatomartinské podkovy sypané moučkovým cukrem, položené na pečicím papíře.
      Svatomartinské podkovy plněné mákem
    • Dvě rakvičky se šlehačkou podávané na dezertním talířku.
      Jednoduché rakvičky se šlehačkou
    • Buchtičky servírované s vanilkovým krémem.
      Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

    Reader Interactions

    Comments

    1. Zdenka Šalagová

      11 září, 2022 at 2:14 pm

      5 stars
      Jelikož je nás doma hodně, tak jen na vyzkoušení musí být min.2 ks. Jdu na to, už se těším a vnoučci se nemůžou dočkat. Recept vypadá úžasně. ??

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        11 září, 2022 at 3:38 pm

        Dobrý den, Zdenko, děkuji za milou zprávu! 🙂 Tomu rozumím, když jsou doma vnoučci, že dva chlebíčky je málo. Držím palce, ať se podaří a všem chutná!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky
    • Štědrovečerní kuba podávaný s kysaným zelím.
      Staročeský houbový kuba

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT