Hledáte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, politý čokoládou? Mám ho tu pro vás! Jedná se rychlý hrnkový recept s luxusním výsledkem, který chutná… inu, jako od babičky.
K přípravě pravého biskupského chlebíčku je nejlepší kandované ovoce. To se nechá běžně koupit v obchodě, bývá umístěné u sušeného ovoce. Přidat můžete sušené rozinky, nahrubo nasekané ořechy nebo kousky čokolády – jak kdo má rád.
Dobré vědět: K přípravě tohoto hrnkového receptu budete potřebovat hrníček o objemu 240-250 ml.
MŮJ TIP: Máte rádi rychlé sladké recepty? Vyzkoušejte tuhle hrnkovou bublaninu (chutná fantasticky!)
➜ Ingredience
Na domácí biskupský chlebíček potřebujete:
- Hladká mouka
- Krupicový cukr
- Máslo; změklé při pokojové teplotě. Nezapomeňte máslo vyndat alespoň půl den předtím, než začnete péct.
- Vejce; ohřáté na pokojovou teplotu. Pokud je zapomenete včas vyndat z lednice, ponořte je na chvíli do teplé vody.
- Sůl; pro chuťový kontrast
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná. Strouhejte jen horní žlutou vrstvu, dolní bílá je nahořklá.
- Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek
- Kandované ovoce
Na čokoládovou polevu:
- Čokoláda na vaření; nebo čokoládové čočky, případně jakoukoliv tmavou čokoládu
- Slunečnicový olej; díky oleji je poleva lesklá. Místo oleje můžete použít smetanu na šlehání s obsahem tuku přes 30 %, případně trochu másla.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru dotuha.
- Žloutky utřete se změklým máslem a zbytkem cukru.
- K utřeným žloutkům postupně přidávejte sníh a mouku, smíchanou s pečicím práškem.
- Nakonec vmíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
- Těsto vylijte do vymaštěné a vysypané formy na biskupský chlebíček.
- Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
- Vychlazený chlebíček potřete čokoládovou polevou.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh. Použijte ruční elektrický mixér.
KROK 2: V jiné míse utřete změklé máslo se žloutky a zbývajícím cukrem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.
KROK 3: K utřeným žloutkům postupně po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
KROK 4: Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.
KROK 5: Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 40 minut. Ke konci pečení do chlebíčku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud ven vyjde suchá, je chlebíček upečený. Jestliže na špejli ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 5 minut.
Po upečení nechte asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte.
KROK 6: Chlebíček nechte zcela vychladnout. Mezitím ve vodní páře rozpusťte čokoládu a přidejte olej. Umíchejte dohladka.
KROK 7: Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou v horní části a na bocích. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.
➜ Forma na biskupský chlebíček
K přípravě biskupského chlebíčku se používá speciální hranatá forma. Pro tento recept se hodí spíše menší forma, o rozměru kolem 27x14 cm. Pokud máte velkou formu, množství surovin zdvojnásobte. Formu na chlebíček vždy vymažte kouskem másla a vysypte jemnou strouhankou, případně polohrubou moukou. Upečený chlebíček tak půjde bez problémů vyklopit.
➜ Co je kandované ovoce?
Kandované ovoce jsou nadrobno nakrájené kousky ovoce, povařené a naložené v cukerném roztoku. Cukr ovoce nejenom prosladí, ale také konzervuje, tedy prodlouží jeho životnost. Kandované ovoce se nejčastěji používá při sladkém pečení, například biskupského chlebíčku, velikonočního beránka nebo marokánek.
➜ Užitečné tipy
- Máslo musí být při přípravě změklé při pokojové teplotě. To samé žloutky, se kterými máslo budete třít. Pokud by byly suroviny studené, nespojily by se a ve směsi by se vytvořily hrudky.
- Polevu nechte před potahováním vychladnout, měla by být polotekutá. Není-li dostatečně tuhá, dejte ji na chvíli do mrazáku.
- Chlebíček skladujte ve vzduchotěsné nádobě s víkem, aby neosychal. Skladován při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.
Další sladké recepty:
Hrnkový biskupský chlebíček
Suroviny
Těsto na biskupský chlebíček:
- 1 hrnek hladká mouka
- ½ hrnek krupicový cukr
- 110 g máslo - změklé při pokojové teplotě
- 4 ks vejce - ohřáté na pokojovou teplotu
- 1 lžíce citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
- ½ lžička prášek do pečiva
- ¾ hrnek kandované ovoce
- 1 špetka sůl
Čokoládová poleva:
- 1 a ½ tabulka hořká čokoláda na vaření - 150 g
- 2 lžička slunečnicový olej
Instrukce
- Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh. Použijte ruční elektrický mixér.
- V jiné míse utřete změklé máslo se žloutky a zbývajícím cukrem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.
- K utřeným žloutkům postupně po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
- Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.
- Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 40 minut. Ke konci pečení do chlebíčku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud ven vyjde suchá, je chlebíček upečený. Jestliže na špejli ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 5 minut.
- Po upečení nechte chlebíček asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte z formy.
- Chlebíček nechte zcela vychladnout. Mezitím ve vodní páře rozpusťte čokoládu a přidejte olej. Umíchejte dohladka.
- Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou v horní části a na bocích. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.
Poznámky
- VYBAVENÍ: Forma na biskupský chlebíček o rozměru cca 27x14 cm
- K přípravě receptu potřebujete hrníček o objemu 240-250 ml.
- Máslo musí být při přípravě změklé při pokojové teplotě. To samé žloutky, se kterými máslo budete třít. Pokud by byly suroviny studené, nespojily by se a ve směsi by se vytvořily hrudky.
- Polevu nechte před potahováním vychladnout, měla by být polotekutá. Není-li dostatečně tuhá, dejte ji na chvíli do mrazáku.
- SKLADOVÁNÍ: Chlebíček skladujte ve vzduchotěsné nádobě s víkem, aby neosychal. Skladován při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Zdenka Šalagová
Jelikož je nás doma hodně, tak jen na vyzkoušení musí být min.2 ks. Jdu na to, už se těším a vnoučci se nemůžou dočkat. Recept vypadá úžasně. ??
Petra Kupská
Dobrý den, Zdenko, děkuji za milou zprávu! 🙂 Tomu rozumím, když jsou doma vnoučci, že dva chlebíčky je málo. Držím palce, ať se podaří a všem chutná!