• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Hrnkový biskupský chlebíček

Dne: 24. 4. 2022 · Upraveno: 25. 5. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 33Sdílení

Hledáte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, politý čokoládou? Mám ho tu pro vás! Jedná se rychlý hrnkový recept s luxusním výsledkem, který chutná… inu, jako od babičky.

Hrnkový biskupský chlebíček.
Obsah skrýt
➜ Ingredience
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Forma na biskupský chlebíček
➜ Co je kandované ovoce?
➜ Užitečné tipy
Hrnkový biskupský chlebíček

K přípravě pravého biskupského chlebíčku je nejlepší kandované ovoce. To se nechá běžně koupit v obchodě, bývá umístěné u sušeného ovoce. Přidat můžete sušené rozinky, nahrubo nasekané ořechy nebo kousky čokolády – jak kdo má rád.

Dobré vědět: K přípravě tohoto hrnkového receptu budete potřebovat hrníček o objemu 240-250 ml.

MŮJ TIP: Máte rádi rychlé sladké recepty? Vyzkoušejte tuhle hrnkovou bublaninu (chutná fantasticky!)

➜ Ingredience

Ingredience na biskupský chlebíček včetně popisků.

Na domácí biskupský chlebíček potřebujete:

  • Hladká mouka
  • Krupicový cukr
  • Máslo; změklé při pokojové teplotě. Nezapomeňte máslo vyndat alespoň půl den předtím, než začnete péct.
  • Vejce; ohřáté na pokojovou teplotu. Pokud je zapomenete včas vyndat z lednice, ponořte je na chvíli do teplé vody.
  • Sůl; pro chuťový kontrast
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná. Strouhejte jen horní žlutou vrstvu, dolní bílá je nahořklá.
  • Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek
  • Kandované ovoce

Na čokoládovou polevu:

  • Čokoláda na vaření; nebo čokoládové čočky, případně jakoukoliv tmavou čokoládu
  • Slunečnicový olej; díky oleji je poleva lesklá. Místo oleje můžete použít smetanu na šlehání s obsahem tuku přes 30 %, případně trochu másla.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru dotuha.
  2. Žloutky utřete se změklým máslem a zbytkem cukru.
  3. K utřeným žloutkům postupně přidávejte sníh a mouku, smíchanou s pečicím práškem.
  4. Nakonec vmíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
  5. Těsto vylijte do vymaštěné a vysypané formy na biskupský chlebíček.
  6. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
  7. Vychlazený chlebíček potřete čokoládovou polevou.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh. Použijte ruční elektrický mixér.

Sníh ušlehaný metlami z bílků.

KROK 2: V jiné míse utřete změklé máslo se žloutky a zbývajícím cukrem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.

Žloutky utřené s cukrem a změklým máslem, v bílé míse.

KROK 3: K utřeným žloutkům postupně po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.

Příprava těsta s kandovaným ovocem na biskupský chlebíček.

KROK 4: Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.

Forma na biskupský chlebíček naplněná těstem.

KROK 5: Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 40 minut. Ke konci pečení do chlebíčku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud ven vyjde suchá, je chlebíček upečený. Jestliže na špejli ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 5 minut.

Po upečení nechte asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte.

Upečený biskupský chlebíček.

KROK 6: Chlebíček nechte zcela vychladnout. Mezitím ve vodní páře rozpusťte čokoládu a přidejte olej. Umíchejte dohladka.

Čokoládová poleva rozpuštěná v teplé páře.

KROK 7: Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou v horní části a na bocích. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.

➜ Forma na biskupský chlebíček

K přípravě biskupského chlebíčku se používá speciální hranatá forma. Pro tento recept se hodí spíše menší forma, o rozměru kolem 27x14 cm. Pokud máte velkou formu, množství surovin zdvojnásobte. Formu na chlebíček vždy vymažte kouskem másla a vysypte jemnou strouhankou, případně polohrubou moukou. Upečený chlebíček tak půjde bez problémů vyklopit.

➜ Co je kandované ovoce?

Kandované ovoce jsou nadrobno nakrájené kousky ovoce, povařené a naložené v cukerném roztoku. Cukr ovoce nejenom prosladí, ale také konzervuje, tedy prodlouží jeho životnost. Kandované ovoce se nejčastěji používá při sladkém pečení, například biskupského chlebíčku, velikonočního beránka nebo marokánek.

Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, nakrájený na plátky.

➜ Užitečné tipy

  • Máslo musí být při přípravě změklé při pokojové teplotě. To samé žloutky, se kterými máslo budete třít. Pokud by byly suroviny studené, nespojily by se a ve směsi by se vytvořily hrudky.
  • Polevu nechte před potahováním vychladnout, měla by být polotekutá. Není-li dostatečně tuhá, dejte ji na chvíli do mrazáku.
  • Chlebíček skladujte ve vzduchotěsné nádobě s víkem, aby neosychal. Skladován při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.

Další sladké recepty:

  • Mrkvánky
  • Domácí koka sušenky
  • Podvodnice cukroví
  • Domácí medovník
Biskupský chlebíček s čokoládou.

Hrnkový biskupský chlebíček

Petra Kupská
Hledáte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, politý čokoládou? Mám ho tu pro vás! Jedná se rychlý hrnkový recept s luxusním výsledkem, který chutná… inu, jako od babičky.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 40 mins
Čas celkem 1 hr
Chod Sladký moučník
Kuchyně Česká
Porce 12 plátků
Kalorie 258 kcal

Suroviny 

Těsto na biskupský chlebíček:

  • 1 hrnek hladká mouka
  • ½ hrnek krupicový cukr
  • 110 g máslo - změklé při pokojové teplotě
  • 4 ks vejce - ohřáté na pokojovou teplotu
  • 1 lžíce citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
  • ½ lžička prášek do pečiva
  • ¾ hrnek kandované ovoce
  • 1 špetka sůl

Čokoládová poleva:

  • 1 a ½ tabulka hořká čokoláda na vaření - 150 g
  • 2 lžička slunečnicový olej

Instrukce 

  • Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh. Použijte ruční elektrický mixér.
  • V jiné míse utřete změklé máslo se žloutky a zbývajícím cukrem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.
  • K utřeným žloutkům postupně po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
  • Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.
  • Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 40 minut. Ke konci pečení do chlebíčku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud ven vyjde suchá, je chlebíček upečený. Jestliže na špejli ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 5 minut.
  • Po upečení nechte chlebíček asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte z formy.
  • Chlebíček nechte zcela vychladnout. Mezitím ve vodní páře rozpusťte čokoládu a přidejte olej. Umíchejte dohladka.
  • Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou v horní části a na bocích. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.

Poznámky

  • VYBAVENÍ: Forma na biskupský chlebíček o rozměru cca 27x14 cm
  • K přípravě receptu potřebujete hrníček o objemu 240-250 ml.
  • Máslo musí být při přípravě změklé při pokojové teplotě. To samé žloutky, se kterými máslo budete třít. Pokud by byly suroviny studené, nespojily by se a ve směsi by se vytvořily hrudky.
  • Polevu nechte před potahováním vychladnout, měla by být polotekutá. Není-li dostatečně tuhá, dejte ji na chvíli do mrazáku.
  • SKLADOVÁNÍ: Chlebíček skladujte ve vzduchotěsné nádobě s víkem, aby neosychal. Skladován při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 258kcalSacharidy: 34gBílkoviny: 3gTuky: 13g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Sladké pečení
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 33Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Comments

  1. Zdenka Šalagová

    11 září, 2022 at 2:14 pm

    5 stars
    Jelikož je nás doma hodně, tak jen na vyzkoušení musí být min.2 ks. Jdu na to, už se těším a vnoučci se nemůžou dočkat. Recept vypadá úžasně. ??

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      11 září, 2022 at 3:38 pm

      Dobrý den, Zdenko, děkuji za milou zprávu! 🙂 Tomu rozumím, když jsou doma vnoučci, že dva chlebíčky je málo. Držím palce, ať se podaří a všem chutná!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT