• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
×

Domů » Sladké pečivo

Hrnkový biskupský chlebíček

Dne: 24. 4. 2022 · Upraveno: 26. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 7Sdílení

Hledáte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, politý čokoládou? Mám ho tu pro vás! Jedná se rychlý hrnkový recept s luxusním výsledkem, který chutná… inu, jako od babičky.

Hrnkový biskupský chlebíček.
Obsah ukázat
➜ Ingredience
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Forma na biskupský chlebíček
➜ Co je kandované ovoce?
➜ Užitečné tipy
Hrnkový biskupský chlebíček

K přípravě pravého biskupského chlebíčku je nejlepší kandované ovoce. To se nechá běžně koupit v obchodě, bývá umístěné u sušeného ovoce. Přidat můžete sušené rozinky, nahrubo nasekané ořechy nebo kousky čokolády – jak kdo má rád.

Dobré vědět: K přípravě tohoto hrnkového receptu budete potřebovat hrníček o objemu 240-250 ml.

MŮJ TIP: Máte rádi rychlé sladké recepty? Vyzkoušejte tuhle hrnkovou bublaninu (chutná fantasticky!)

➜ Ingredience

Ingredience na biskupský chlebíček včetně popisků.

Na domácí biskupský chlebíček potřebujete:

  • Hladká mouka
  • Krupicový cukr
  • Máslo; změklé při pokojové teplotě. Nezapomeňte máslo vyndat alespoň půl den předtím, než začnete péct.
  • Vejce; ohřáté na pokojovou teplotu. Pokud je zapomenete včas vyndat z lednice, ponořte je na chvíli do teplé vody.
  • Sůl; pro chuťový kontrast
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná. Strouhejte jen horní žlutou vrstvu, dolní bílá je nahořklá.
  • Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek
  • Kandované ovoce

Na čokoládovou polevu:

  • Čokoláda na vaření; nebo čokoládové čočky, případně jakoukoliv tmavou čokoládu
  • Slunečnicový olej; díky oleji je poleva lesklá. Místo oleje můžete použít smetanu na šlehání s obsahem tuku přes 30 %, případně trochu másla.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru dotuha.
  2. Žloutky utřete se změklým máslem a zbytkem cukru.
  3. K utřeným žloutkům postupně přidávejte sníh a mouku, smíchanou s pečicím práškem.
  4. Nakonec vmíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
  5. Těsto vylijte do vymaštěné a vysypané formy na biskupský chlebíček.
  6. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
  7. Vychlazený chlebíček potřete čokoládovou polevou.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh. Použijte ruční elektrický mixér.

Sníh ušlehaný metlami z bílků.

KROK 2: V jiné míse utřete změklé máslo se žloutky a zbývajícím cukrem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.

Žloutky utřené s cukrem a změklým máslem, v bílé míse.

KROK 3: K utřeným žloutkům postupně po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.

Příprava těsta s kandovaným ovocem na biskupský chlebíček.

KROK 4: Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.

Forma na biskupský chlebíček naplněná těstem.

KROK 5: Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 40 minut. Ke konci pečení do chlebíčku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud ven vyjde suchá, je chlebíček upečený. Jestliže na špejli ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 5 minut.

Po upečení nechte asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte.

Upečený biskupský chlebíček.

KROK 6: Chlebíček nechte zcela vychladnout. Mezitím ve vodní páře rozpusťte čokoládu a přidejte olej. Umíchejte dohladka.

Čokoládová poleva rozpuštěná v teplé páře.

KROK 7: Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou v horní části a na bocích. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.

➜ Forma na biskupský chlebíček

K přípravě biskupského chlebíčku se používá speciální hranatá forma. Pro tento recept se hodí spíše menší forma, o rozměru kolem 27x14 cm. Pokud máte velkou formu, množství surovin zdvojnásobte. Formu na chlebíček vždy vymažte kouskem másla a vysypte jemnou strouhankou, případně polohrubou moukou. Upečený chlebíček tak půjde bez problémů vyklopit.

➜ Co je kandované ovoce?

Kandované ovoce jsou nadrobno nakrájené kousky ovoce, povařené a naložené v cukerném roztoku. Cukr ovoce nejenom prosladí, ale také konzervuje, tedy prodlouží jeho životnost. Kandované ovoce se nejčastěji používá při sladkém pečení, například biskupského chlebíčku, velikonočního beránka nebo marokánek.

Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, nakrájený na plátky.

➜ Užitečné tipy

  • Máslo musí být při přípravě změklé při pokojové teplotě. To samé žloutky, se kterými máslo budete třít. Pokud by byly suroviny studené, nespojily by se a ve směsi by se vytvořily hrudky.
  • Polevu nechte před potahováním vychladnout, měla by být polotekutá. Není-li dostatečně tuhá, dejte ji na chvíli do mrazáku.
  • Chlebíček skladujte ve vzduchotěsné nádobě s víkem, aby neosychal. Skladován při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.

Další sladké recepty:

  • Mrkvánky
  • Domácí koka sušenky
  • Podvodnice cukroví
Biskupský chlebíček s čokoládou.
Vytisknout

Hrnkový biskupský chlebíček

Hledáte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, politý čokoládou? Mám ho tu pro vás! Jedná se rychlý hrnkový recept s luxusním výsledkem, který chutná… inu, jako od babičky.
Příprava20 mins
Doba vaření40 mins
Čas celkem1 hr
Chod: Sladký moučník
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Sladké pečení
Porce: 12 plátků
Autor: Petra Kupská
Kalorie: 258
Zabraňuje vypnutí obrazovky

Suroviny

Těsto na biskupský chlebíček:

  • 1 hrnek hladká mouka
  • ½ hrnek krupicový cukr
  • 110 g máslo změklé při pokojové teplotě
  • 4 ks vejce ohřáté na pokojovou teplotu
  • 1 lžíce citronová kůra čerstvě nastrouhaná
  • ½ lžička prášek do pečiva
  • ¾ hrnek kandované ovoce
  • 1 špetka sůl

Čokoládová poleva:

  • 1 a ½ tabulka hořká čokoláda na vaření 150 g
  • 2 lžička slunečnicový olej

Postup

  • Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh. Použijte ruční elektrický mixér.
  • V jiné míse utřete změklé máslo se žloutky a zbývajícím cukrem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.
  • K utřeným žloutkům postupně po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
  • Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.
  • Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 40 minut. Ke konci pečení do chlebíčku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud ven vyjde suchá, je chlebíček upečený. Jestliže na špejli ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 5 minut.
  • Po upečení nechte chlebíček asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte z formy.
  • Chlebíček nechte zcela vychladnout. Mezitím ve vodní páře rozpusťte čokoládu a přidejte olej. Umíchejte dohladka.
  • Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou v horní části a na bocích. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.

Poznámky k receptu

  • VYBAVENÍ: Forma na biskupský chlebíček o rozměru cca 27x14 cm
  • K přípravě receptu potřebujete hrníček o objemu 240-250 ml.
  • Máslo musí být při přípravě změklé při pokojové teplotě. To samé žloutky, se kterými máslo budete třít. Pokud by byly suroviny studené, nespojily by se a ve směsi by se vytvořily hrudky.
  • Polevu nechte před potahováním vychladnout, měla by být polotekutá. Není-li dostatečně tuhá, dejte ji na chvíli do mrazáku.
  • SKLADOVÁNÍ: Chlebíček skladujte ve vzduchotěsné nádobě s víkem, aby neosychal. Skladován při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 258kcal | Sacharidy: 34g | Bílkoviny: 3g | Tuky: 13g

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!

  • 7Sdílení
« Šťouchané brambory s cibulkou
Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru »

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Tradiční buřtguláš ze špekáčků
  • Vychytaný recept na domácí utopence
  • Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru
  • Šťouchané brambory s cibulkou

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT