Tohle je rychlý a snadný recept na jablečný koláč na plech, připravený z drobenky a vrstvy strouhaných jablek, ovoněných skořicí. Jednoduchá příprava a luxusní chuť je to, co je na tomhle jablkovém koláči nejlepší!
Drobenkový koláč dělám vždy, když na podzim posbíráme jablka ze zahrady. A jedno kolo nestačí! Rodina si tenhle koláček nemůže vynachválit a tak peču, dokud mi zbývají jablka.
A oč v tomhle koláči jde? V míse jednoduše připravíte máslovou drobenku, tu rozdělíte na dvě poloviny. Na vyložený plech s vyššími okraji nasypete polovinu drobenky, tu pokryjete nastrouhanými ochucenými jablky a nakonec posypete zbývající drobenkou. Dáte péct a do hodiny máte luxusní moučník na stole.
MŮJ TIP: Zkuste také tenhle rychlý štrúdl s jablky z listového těsta (chutná jako od babičky!)
➜ Suroviny
Na domácí drobenkový koláč s jablky potřebujete:
Na drobenku:
- Hladká mouka
- Pečicí prášek; neboli kypřicí prášek do pečiva
- Krupicový cukr
- Vajíčko; celé
- Máslo; vyndané z lednice asi půl hodiny před pečením, trochu povolené
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná z pečlivě omytého citronu
Na vrstvu strouhaných jablek:
- Jablka; nejlepší jsou mírně navinulá, nepříliš moučná, ideálně z domácí zahrady
- Mletá skořice; skvělé koření, které se k jablíčkům hodí za každých okolností
- Krupicový cukr; kdo chce, může ho namíchat s tmavým třtinovým cukrem pro intenzivnější chuť
- Vanilková pasta; nebo běžný vanilkový cukr
- Kukuřičný škrob; nebo vanilkový puding (prášek), pro zpevnění jablečné vrstvy
TIP: Kdo má rád, může přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy nebo rozinky.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Vybavení
Drobenkový koláč jsem pekla na menším pekáčku o rozměrech asi 23x33 cm, vyloženém pečicím papírem.
➜ Detailní fotopostup
KROK 1: Promíchejte mouku s pečicím práškem a směs nasypte do mísy. Přidejte vejce, cukr, citronovou kůru, a máslo nakrájené na menší kousky.
KROK 2: Pomocí prstů zpracujte všechny suroviny na drobenku s hrubými, nepravidelnými drobky. Mísu s drobenkou dejte stranou.
KROK 3: Oloupejte jablka, odstraňte jádřinec (nedám dopustit na obyčejný mechanický odstraňovač jádřinců). Jablka nastrouhejte na struhadle na hrubých slzičkách. Šťávu z jablek neslévejte.
TIP: Čtěte, jak nastrouhat jablka
KROK 4: K nastrouhaným jablkům přidejte cukr, vanilku, škrob a mletou skořici. Zamíchejte, dokud se vše nepropojí.
KROK 5: Plech s vyššími okraji vyložte pečicím papírem. Papír předem namočte a vymačkejte. Bude vám na plechu lépe držet.
KROK 6: Nyní vytvořte koláč třemi vrstvami: Na dno nasypte polovinu drobenky. Na ni rozetřete jablečnou vrstvu, tu zasypte druhou polovinou drobenky a povrch urovnejte.
KROK 7: Troubu rozehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev). Plech s koláčem dejte do trouby a pečte 40 minut, dokud povrch nezezlátne.
➜ Servírování
Drobenkový koláč nechte chvíli vychladnout, poté nakrájejte na čtvercové řezy o hraně asi 8 cm a podávejte na dezertním talířku ke kávě nebo čaji.
Pokud máte rádi sladší moučníky, poprašte koláč před servírováním moučkovým cukrem.
➜ Užitečné tipy
- Koláč je velmi jednoduchý na přípravu, zvládnou ho upéct i naprostí začátečníci.
- Do vrstvy s jablky přijde kukuřičný škrob. Klidně ho nahraďte vanilkovým pudinkovým práškem, který právě je tvořený ochuceným kukuřičným škrobem!
- Recept je určený pro menší plech (asi 23x33 cm). Pokud použijete větší a neupravíte úměrně množství surovin, bude výsledný koláč příliš nízký a bude se rozpadat.
Další recepty s jablky:
- Hrníčkové hraběnčiny řezy
- Křehký jablečný koláč
- Nepečený jablečný dort s piškoty
- Smažená jablka v těstíčku
Drobenkový koláč s jablky
Suroviny
Drobenka:
- 400 g hladká mouka
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 200 g krupicový cukr
- 1 vejce
- 200 g máslo
- citronová kůra - z 1/2 citronu
Vrstva ze strouhaných jablek:
- 6 ks jablka - větší
- 2 lžíce kukuřičný škrob - nebo vanilkový pudinkový prášek
- 160 g krupicový cukr
- ½ lžička mletá skořice
- 1 lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
Instrukce
- Promíchejte mouku s pečicím práškem a směs nasypte do mísy. Přidejte vejce, cukr, citronovou kůru, a máslo nakrájené na menší kousky.
- Pomocí prstů zpracujte všechny suroviny na drobenku s hrubými, nepravidelnými drobky. Mísu s drobenkou dejte stranou.
- Oloupejte jablka, odstraňte jádřinec (nedám dopustit na obyčejný mechanický odstraňovač jádřinců). Jablka nastrouhejte na struhadle na hrubých slzičkách. Šťávu z jablek neslévejte.
- K nastrouhaným jablkům přidejte cukr, vanilku, škrob a mletou skořici. Zamíchejte, dokud se vše nepropojí.
- Plech s vyššími okraji vyložte pečicím papírem. Papír předem namočte a vymačkejte. Bude vám na plechu lépe držet.
- Nyní vytvořte koláč třemi vrstvami: Na dno nasypte polovinu drobenky. Na ni rozetřete jablečnou vrstvu, tu zasypte druhou polovinou drobenky a povrch urovnejte.
- Troubu předehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev). Plech s koláčem dejte do trouby a pečte 40 minut, dokud povrch nezezlátne.
Poznámky
- Z jednoho koláče nakrájíte asi 12 ks řezů o hraně 8 cm.
- VYBAVENÍ: Menší plech s vyššími okraji, vel. 23x33 cm
- SERVÍROVÁNÍ: Drobenkový koláč nechte chvíli vychladnout, poté nakrájejte na řezy a podávejte na dezertním talířku ke kávě nebo čaji. Pokud máte rádi sladší moučníky, poprašte koláč před servírováním moučkovým cukrem.
- Koláč je velmi jednoduchý na přípravu, zvládnou ho upéct i naprostí začátečníci.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Tereza K
Dnes jsem pekla. Koláč byl ale strašně přeslazený. Už když jsem vážila cukr do jablek, tak jsem si říkala, že je to nějak moc. Příště o dost uberu a bude to top. 😊
Petra Kupská
Děkuji za komentář a samozřejmě beru, že někdo má radši méně sladší koláče, zatímco jiný cukruje ostošest!