Pokud máte rádi mák a zároveň rychlé moučníky, vsaďte na makovec. Těsto vykouzlíte v jedné míse rychlostí blesku, poté upečete v menším pekáčku, a nakonec polijete jednoduchou citronovou polevou. Úžasný recept, který potěší i ty, kteří s pečením teprve začínají.

Nezapomeňte na citronovou polevu! Samotný makovec by bez ní byl mdlý a ztratil by značnou část chuti, pro kterou je tak oblíbený.
Pro začátek chci zmínit, že se jedná o hrnkový recept, k pečení tedy nebudete potřebovat kuchyňskou váhu. Platí: 1 hrníček = cca 240-250 ml
MŮJ TIP: Máte rádi mák? Zkuste také tenhle rychlý švestkový koláč s mákem (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na vláčný makovec s citronovou polevou potřebujete:
- Mletý mák; koupíte v obchodě. Pokud máte mlýnek na mák, namelte si klidně čerstvý před pečením. Mák je poměrně tučný, již namletý nemá takovou trvanlivost jako celá zrníčka, dříve žlukne a hořkne, je proto určený k rychlé spotřebě.
- Krupicový cukr; nikoliv moučkový. Krupicový cukr se nechá lépe vyšlehat s vejci, až budete za chvíli připravovat těsto.
- Vejce; celé. Doporučuji vyndat ho asi hodinu před pečením z lednice, protože vajíčka o pokojové teplotě jdou lépe našlehat.
- Rostlinný olej; slunečnicový nebo řepkový, které mají neutrální chuť a na domácí pečení jsou velmi vhodné
- Hladká mouka; případně polohrubá
- Kypřicí prášek; neboli prášek na pečení
- Mléko
Dále si připravte trochu tuku a strouhanku na vysypání pekáčku, ve kterém makovec budete péct.
Citronová poleva:

- Moučkový cukr; obsahuje-li hrudky, předem ho prosijte
- Citronová šťáva; čerstvě vymačkaná
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Vejce rozklepněte do větší mísy. Ručním elektrickým mixérem se šlehacími metlami vejce ušlehejte s polovinou cukru do nadýchané hmoty. Začněte na menších otáčkách, cukr přisypávejte postupně. Nakonec mixér nastavte na vyšší až nejvyšší otáčky a vydržte šlehat alespoň pět minut.

KROK 2: Mouku smíchejte s pečicím práškem. Spolu s mákem, zbytkem cukru, olejem a mlékem postupně přidávejte do našlehané hmoty. Promíchejte mixérem zapnutým na minimální otáčky, vždy jen krátce prošlehejte, aby se všechny suroviny hezky spojily.

KROK 3: Pekáček vymažte tukem a vysypejte strouhankou, případně hladkou nebo polohrubou moukou.

KROK 4: Do připraveného pekáčku nalijte těsto a uhlaďte povrch. Troubu předehřejte na 170 °C a makovec v ní pečte po dobu 30 minut.

TIP: Délka pečení makovce záleží na velikosti pekáčku. Pokud použijete menší a makovec bude vyšší, možná bude potřebovat na pečení o pár minut déle, a naopak. Ke konci pečení můžete píchnout doprostřed těsta dřevěné párátko nebo špejli. Pokud vyjde suchá bez zbytku syrového těsta, máte upečeno!
KROK 5: Makovec nechte chladnou, a mezitím si připravte citronovou polevu. V misce umíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte pár kapek šťávy navíc.


KROK 6: Citronovou polevu vylijte doprostřed na povrch makovce a obyčejnou lžící nebo cukrářskou stěrkou rozetřete. Pracujte rychle, protože poleva zasychá a tuhne.

➜ Servírování
Jakmile poleva na makovci dostatečně zatuhne, nakrájejte jej na jednotlivé kousky a podávejte ke kávě nebo k šálku čaje.
Nejlepší je makovec v ten samý den, co jste ho upekli. Zůstává však vláčný i druhý a třetí den, ovšem za předpokladu, že vám nějaký zbyde!

➜ Užitečné tipy
- K pečení jsem použila menší pekáček s vyššími okraji o rozměru asi 25x37 cm. Makovec byl vysoký zhruba 5 cm. Použijete-li větší pečicí nádobu, bude makovec nižší a zároveň se o něco zkrátí doba pečení.
- Chcete-li, aby byl makovec šťavnatější, přisypte do těsta hrst rozinek, které jste předtím krátce povařili, nebo přes noc namočili do rumu.
Další recepty na sladké pečení:
- Ořechový srnčí hřbet
- Jednoduchý tvarožník
- Drobenkový koláč s jablky
- Kynutá maková bábovka
- Nadýchané loupáčky

Makovec s citronovou polevou
Kuchyňské vybavení
- Pekáček 25x37 cm
Suroviny
Těsto na makovec:
- 1 hrnek mletý mák
- 1 hrnek krupicový cukr
- 1 ks vejce - vyndejte asi hodinu předem z lednice
- ⅓ hrnek stolní olej - slunečnicový nebo řepkový
- 1 a ⅔ hrnek hladká mouka - nebo polohrubá
- ½ sáček prášek do pečiva
- 1 a ⅓ hrnek mléko
Citronová poleva:
- 1 a ½ hrnek moučkový cukr
- 4 lžíce citronová šťáva
Ostatní:
- 1 lžíce tuk - na vymazání pekáčku
- 2 lžíce strouhanka - na vysypání pekáčku, případně hladká mouka
Instrukce
- Vejce rozklepněte do větší mísy. Ručním elektrickým mixérem se šlehacími metlami vejce ušlehejte s polovinou cukru do nadýchané hmoty. Začněte na menších otáčkách, cukr přisypávejte postupně. Nakonec mixér nastavte na vyšší až nejvyšší otáčky a vydržte šlehat alespoň pět minut.
- Mouku smíchejte s pečicím práškem. Spolu s mákem, zbytkem cukru, olejem a mlékem postupně přidávejte do našlehané hmoty. Promíchejte mixérem zapnutým na minimální otáčky, vždy jen krátce prošlehejte, aby se všechny suroviny hezky spojily.
- Pekáček vymažte tukem a vysypejte strouhankou, případně hladkou nebo polohrubou moukou.
- Do připraveného pekáčku nalijte těsto a uhlaďte povrch. Troubu předehřejte na 170 °C a makovec v ní pečte po dobu 30 minut.
- Makovec nechte chladnou, a mezitím si připravte citronovou polevu. V misce umíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte pár kapek šťávy navíc.
- Citronovou polevu vylijte doprostřed na povrch makovce a obyčejnou lžící nebo cukrářskou stěrkou rozetřete. Pracujte rychle, protože poleva zasychá a tuhne.
Poznámky
- Vystačí na 12-16 kousků.
- Délka pečení makovce záleží na velikosti pekáčku. Pokud použijete menší a makovec bude vyšší, možná bude potřebovat na pečení o pár minut déle, a naopak. Ke konci pečení můžete píchnout doprostřed těsta dřevěné párátko nebo špejli. Pokud vyjde suchá bez zbytku syrového těsta, máte upečeno!
- Jedná o hrnkový recept, k pečení tedy nebudete potřebovat kuchyňskou váhu. Platí: 1 hrníček = cca 240-250 ml
- Chcete-li, aby byl makovec šťavnatější, přisypte do těsta hrst rozinek, které jste předtím krátce povařili, nebo přes noc namočili do rumu.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu