• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Makovec s citronovou polevou

Dne: 7. 1. 2023 · Upraveno: 18. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 26Sdílení

Pokud máte rádi mák a zároveň rychlé moučníky, vsaďte na makovec. Těsto vykouzlíte v jedné míse rychlostí blesku, poté upečete v menším pekáčku, a nakonec polijete jednoduchou citronovou polevou. Úžasný recept, který potěší i ty, kteří s pečením teprve začínají.

Makovec politý citronovou polevou, nakrájený na řezy a servírovaný na talířsku s modrým zdobením.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Makovec s citronovou polevou

Nezapomeňte na citronovou polevu! Samotný makovec by bez ní byl mdlý a ztratil by značnou část chuti, pro kterou je tak oblíbený.

Pro začátek chci zmínit, že se jedná o hrnkový recept, k pečení tedy nebudete potřebovat kuchyňskou váhu. Platí: 1 hrníček = cca 240-250 ml

MŮJ TIP: Máte rádi mák? Zkuste také tenhle rychlý švestkový koláč s mákem (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Suroviny na makovec, včetně popisků.

Na vláčný makovec s citronovou polevou potřebujete:

  • Mletý mák; koupíte v obchodě. Pokud máte mlýnek na mák, namelte si klidně čerstvý před pečením. Mák je poměrně tučný, již namletý nemá takovou trvanlivost jako celá zrníčka, dříve žlukne a hořkne, je proto určený k rychlé spotřebě.
  • Krupicový cukr; nikoliv moučkový. Krupicový cukr se nechá lépe vyšlehat s vejci, až budete za chvíli připravovat těsto.
  • Vejce; celé. Doporučuji vyndat ho asi hodinu před pečením z lednice, protože vajíčka o pokojové teplotě jdou lépe našlehat.
  • Rostlinný olej; slunečnicový nebo řepkový, které mají neutrální chuť a na domácí pečení jsou velmi vhodné
  • Hladká mouka; případně polohrubá
  • Kypřicí prášek; neboli prášek na pečení
  • Mléko

Dále si připravte trochu tuku a strouhanku na vysypání pekáčku, ve kterém makovec budete péct.

Citronová poleva:

Suroviny na citronovou polevu, včetně popisků.
  • Moučkový cukr; obsahuje-li hrudky, předem ho prosijte
  • Citronová šťáva; čerstvě vymačkaná

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Vejce rozklepněte do větší mísy. Ručním elektrickým mixérem se šlehacími metlami vejce ušlehejte s polovinou cukru do nadýchané hmoty. Začněte na menších otáčkách, cukr přisypávejte postupně. Nakonec mixér nastavte na vyšší až nejvyšší otáčky a vydržte šlehat alespoň pět minut.

Vejce vyšlehané ručním mixérem s metlami do pěny. V bílé plastové míse.

KROK 2: Mouku smíchejte s pečicím práškem. Spolu s mákem, zbytkem cukru, olejem a mlékem postupně přidávejte do našlehané hmoty. Promíchejte mixérem zapnutým na minimální otáčky, vždy jen krátce prošlehejte, aby se všechny suroviny hezky spojily.

Umíchané těsto na makovec, v míse s vařečkou.

KROK 3: Pekáček vymažte tukem a vysypejte strouhankou, případně hladkou nebo polohrubou moukou.

KROK 4: Do připraveného pekáčku nalijte těsto a uhlaďte povrch. Troubu předehřejte na 170 °C a makovec v ní pečte po dobu 30 minut.

Upečený makovec na plechu.

TIP: Délka pečení makovce záleží na velikosti pekáčku. Pokud použijete menší a makovec bude vyšší, možná bude potřebovat na pečení o pár minut déle, a naopak. Ke konci pečení můžete píchnout doprostřed těsta dřevěné párátko nebo špejli. Pokud vyjde suchá bez zbytku syrového těsta, máte upečeno!

KROK 5: Makovec nechte chladnou, a mezitím si připravte citronovou polevu. V misce umíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte pár kapek šťávy navíc.

Suroviny na citronovou polevu v misce.
Umíchaná citronová poleva v misce.

KROK 6: Citronovou polevu vylijte doprostřed na povrch makovce a obyčejnou lžící nebo cukrářskou stěrkou rozetřete. Pracujte rychle, protože poleva zasychá a tuhne.

Upečený makovec na plechu, potřený citronovou polevou.

➜ Servírování

Jakmile poleva na makovci dostatečně zatuhne, nakrájejte jej na jednotlivé kousky a podávejte ke kávě nebo k šálku čaje.

Nejlepší je makovec v ten samý den, co jste ho upekli. Zůstává však vláčný i druhý a třetí den, ovšem za předpokladu, že vám nějaký zbyde!

Tři kousky makovce polité citronovou polevou, servírované na talířkku s modrým zdobením.

➜ Užitečné tipy

  • K pečení jsem použila menší pekáček s vyššími okraji o rozměru asi 25x37 cm. Makovec byl vysoký zhruba 5 cm. Použijete-li větší pečicí nádobu, bude makovec nižší a zároveň se o něco zkrátí doba pečení.
  • Chcete-li, aby byl makovec šťavnatější, přisypte do těsta hrst rozinek, které jste předtím krátce povařili, nebo přes noc namočili do rumu.

Další recepty na sladké pečení:

  • Ořechový srnčí hřbet
  • Jednoduchý tvarožník
  • Drobenkový koláč s jablky
  • Kynutá maková bábovka
Tři kousky makovce polité citronovou polevou, servírované na talířkku s modrým zdobením.

Makovec s citronovou polevou

Petra Kupská
Pokud máte rádi mák a zároveň rychlé moučníky, vsaďte na makovec. Těsto vykouzlíte v jedné míse rychlostí blesku, poté upečete v menším pekáčku, a nakonec polijete jednoduchou citronovou polevou. Úžasný recept, který potěší i ty, kteří s pečením teprve začínají.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 30 mins
Čas celkem 45 mins
Chod Sladký moučník
Kuchyně Česká
Porce 12 kousků
Kalorie 306 kcal

Kuchyňské vybavení

  • Pekáček 25x37 cm

Suroviny 

Těsto na makovec:

  • 1 hrnek mletý mák
  • 1 hrnek krupicový cukr
  • 1 ks vejce - vyndejte asi hodinu předem z lednice
  • ⅓ hrnek stolní olej - slunečnicový nebo řepkový
  • 1 a ⅔ hrnek hladká mouka - nebo polohrubá
  • ½ sáček prášek do pečiva
  • 1 a ⅓ hrnek mléko

Citronová poleva:

  • 1 a ½ hrnek moučkový cukr
  • 4 lžíce citronová šťáva

Ostatní:

  • 1 lžíce tuk - na vymazání pekáčku
  • 2 lžíce strouhanka - na vysypání pekáčku, případně hladká mouka

Instrukce 

  • Vejce rozklepněte do větší mísy. Ručním elektrickým mixérem se šlehacími metlami vejce ušlehejte s polovinou cukru do nadýchané hmoty. Začněte na menších otáčkách, cukr přisypávejte postupně. Nakonec mixér nastavte na vyšší až nejvyšší otáčky a vydržte šlehat alespoň pět minut.
  • Mouku smíchejte s pečicím práškem. Spolu s mákem, zbytkem cukru, olejem a mlékem postupně přidávejte do našlehané hmoty. Promíchejte mixérem zapnutým na minimální otáčky, vždy jen krátce prošlehejte, aby se všechny suroviny hezky spojily.
  • Pekáček vymažte tukem a vysypejte strouhankou, případně hladkou nebo polohrubou moukou.
  • Do připraveného pekáčku nalijte těsto a uhlaďte povrch. Troubu předehřejte na 170 °C a makovec v ní pečte po dobu 30 minut.
  • Makovec nechte chladnou, a mezitím si připravte citronovou polevu. V misce umíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte pár kapek šťávy navíc.
  • Citronovou polevu vylijte doprostřed na povrch makovce a obyčejnou lžící nebo cukrářskou stěrkou rozetřete. Pracujte rychle, protože poleva zasychá a tuhne.

Poznámky

  • Vystačí na 12-16 kousků.
  • Délka pečení makovce záleží na velikosti pekáčku. Pokud použijete menší a makovec bude vyšší, možná bude potřebovat na pečení o pár minut déle, a naopak. Ke konci pečení můžete píchnout doprostřed těsta dřevěné párátko nebo špejli. Pokud vyjde suchá bez zbytku syrového těsta, máte upečeno!
  • Jedná o hrnkový recept, k pečení tedy nebudete potřebovat kuchyňskou váhu. Platí: 1 hrníček = cca 240-250 ml
  • Chcete-li, aby byl makovec šťavnatější, přisypte do těsta hrst rozinek, které jste předtím krátce povařili, nebo přes noc namočili do rumu.
 

Nutriční hodnoty

Kalorie: 306kcalSacharidy: 49gBílkoviny: 5gTuky: 11g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Makové recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 26Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Ořechový srnčí hřbet
  • Závin z listového těsta s tvarohem

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT