• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Rychlá hrnková bublanina

Dne: 27. 9. 2021 · Upraveno: 19. 6. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 4Sdílení

Kdo by neznal českou bublaninu! Rychlý sladký moučník s třešněmi, který chutná všem. Mám pro vás jednoduchý recept, ke kterému nepotřebujete kuchyňské váhy. Suroviny totiž odměříte pomocí hrnku!

Hrnková bublanina s třešněmi.
Obsah skrýt
? Suroviny
? Podrobný postup s fotkami
?️ Servírování
? Kuchyňské vybavení
? Šikovné tipy
Rychlá hrnková bublanina

Když už jsme u toho hrnku; použijte takový, který má objem 240-250 ml. Vezměte si hrníček k ruce a jen tak pro jistotu… schválně si odměřte, kolik vody se do něj vejde. Pokud jste v toleranci výše uvedených hodnot, vrhněte se na pečení!

TIP: Zkuste taky tenhle rychlý a nadýchaný jahodový koláč!

? Suroviny

suroviny na bublaninu

Na přípravu hrníčkové bublaniny potřebujeme:

  • Vejce; žloutky a bílky zvlášť
  • Hladká mouka
  • Krupicový cukr
  • Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr
  • Prášek do pečiva
  • Mléko
  • Třešně; vypeckované

DÁLE SI PŘIPRAVTE:

  • Cukr pudr; k poprášení upečené bublaniny
  • Máslo a prosetou strouhanku nebo polohrubou mouku; k vymaštění a vysypání plechu

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Bílky s polovinou cukru vyšlehejte do pevného sněhu.
  2. V jiné míse ušlehejte žloutky, zbytek cukru, vanilku a lžíci teplé vody do pěny.
  3. K žloutkové směsi postupně přidávejte mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vždy promíchejte.
  4. Nakonec ručně vmíchejte ušlehaný sníh.
  5. Těsto nalijte na plech, předem vymaštěný a vysypaný plech. Poklaďte třešněmi.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.
  7. Bublaninu před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

? Podrobný postup s fotkami

NEŽ ZAČNETE PÉCT: Vymažte pečicí plech máslem a vysypejte jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou. Vypeckujte třešně.

KROK 1: Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků – každé přijdou do jiné, čisté mísy. Bílky vyšlehejte pomocí ručního mixeru s polovinou cukru do pevného sněhu. Cukr přidávejte postupně a zvyšujte otáčky, než je sníh tuhý.

Sníh vyšlehaný z bílků.

KROK 2: Ke žloutkům přidejte zbytek cukru, trochu teplé vody a vanilku. Šlehejte ručním mixérem do světlé pěny, může to trvat až pár minut, buďte trpěliví.

Vyšlehané žloutky s cukrem.

KROK 3: Promíchejte mouku s práškem do pečiva. Smíchanou mouku a mléko přidávejte postupně v dávkách ke žloutkové směsi. Míchejte buď mixérem na nízké otáčky, nebo ruční stěrkou.

Nakonec ručně zamíchejte do směsi vyšlehaný sníh. Na závěr můžete krátce promixovat mixérem na nízké otáčky, aby se vše hezky spojilo dohromady.

Příprava těsta na bublaninu.

KROK 4: Těsto vylijte na připravený plech, povrch uhlaďte. Poklaďte hustě vypeckovanými třešněmi, řeznou stranou dolů.

Příprava bublaniny.

KROK 5: Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.

Upečená bublanina.

?️ Servírování

Hrnkovou bublaninu nechte mírně vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.

Bublanina recept.

? Kuchyňské vybavení

Bublaninu podle základního receptu jsem pekla na plechu s vyššími okraji o rozměru cca 42x30 cm.

Plech připravený na pečení.

? Šikovné tipy

  • Kromě třešní použijte jiné čerstvé, spíše drobnější ovoce: jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky.
  • Pokud nemáte čerstvé ovoce, použijte zavařené. Nechte předem na sítku dobře okapat. Dá se použít i mrazené ovoce; pro rovnoměrné pečení bublaniny doporučuji nechat ho předem roztát.
  • Bílky a žloutky půjdou lépe vyšlehat, budou-li mít pokojovou teplotu. Vyndejte vajíčka z lednice alespoň půl hodiny předem.

➤ A nezapomeňte: k odvažování surovin používáme hrnek o objemu 240-250 ml!

Další sladké recepty:

  • Trdelník – klasika z pražských stánků
  • Švestkový koláč s mákem – rychlý a jednoduchý
  • Boží milosti – staročeský recept
  • Hraběnčiny řezy – oblíbený jablečný koláč se sněhem
  • Biskupský chlebíček – hrnkový recept
  • Jahodová bublanina – z litého těsta
bublanina recept

Rychlá hrnková bublanina

Petra Kupská
Kdo by neznal českou bublaninu! Rychlý sladký moučník s třešněmi, který chutná všem. Mám pro vás jednoduchý recept, ke kterému nepotřebujete kuchyňské váhy. Suroviny totiž odměříte pomocí hrnku!
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 30 mins
Čas celkem 1 hr
Chod Sladký moučník
Kuchyně Česká
Porce 20 ks
Kalorie 175 kcal

Suroviny 

  • 2.5 hrnek hladká mouka
  • 1.25 hrnek krupicový cukr
  • 1 hrnek mléko
  • ½ lžička vanilková pasta - nebo klasický vanilkový cukr
  • 3 ks vejce - pokojové teploty
  • ½ ks prášek do pečiva
  • 1 kg třešně

Dále potřebujeme:

  • 1 lžíce máslo - na vymaštění plechu
  • 1 lžíce jemná strouhanka - nebo mouka, na vysypání plechu
  • moučkový cukr - na pocukrování bublaniny

Instrukce 

  • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Vymažte pečicí plech máslem a vysypejte jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou. Vypeckujte třešně.
  • Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků – každé přijdou do jiné, čisté mísy. Bílky vyšlehejte pomocí ručního mixeru s polovinou cukru do pevného sněhu. Cukr přidávejte postupně a zvyšujte otáčky, než je sníh tuhý.
  • Ke žloutkům přidejte zbytek cukru, trochu teplé vody a vanilku. Šlehejte ručním mixérem do světlé pěny, může to trvat až pár minut, buďte trpěliví.
  • Promíchejte mouku s práškem do pečiva. Smíchanou mouku a mléko přidávejte postupně v dávkách ke žloutkové směsi. Míchejte buď mixérem na nízké otáčky, nebo ruční stěrkou.
  • Nakonec ručně zamíchejte do směsi vyšlehaný sníh. Na závěr můžete krátce promixovat mixérem na nízké otáčky, aby se vše hezky spojilo dohromady.
  • Těsto vylijte na připravený plech, povrch uhlaďte. Poklaďte hustě vypeckovanými třešněmi, řeznou stranou dolů.
  • Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Hrnkovou bublaninu nechte mírně vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.
  • Základní recept vystačí asi na 20 ks řezů bublaniny.
  • Použila jsem pečicí plech o rozměrech asi 30x42 cm.
  • Kromě třešní použijte jiné čerstvé, spíše drobnější ovoce: jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky.
  • Pokud nemáte čerstvé ovoce, použijte zavařené. Nechte předem na sítku dobře okapat. Dá se použít i mrazené ovoce; pro rovnoměrné pečení bublaniny doporučuji nechat ho předem roztát.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 175kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Ovocné moučníky
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 4Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Comments

  1. Mia

    02 července, 2022 at 7:40 pm

    5 stars
    Poprvé komentuji recept ale u tohohle jsem musela. Naprosto luxusní, jiný už dělat nebudu. ?

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      03 července, 2022 at 12:09 pm

      Velmi děkuji za tak milý komentář, udělal mi radost!

      Odpovědět
      • Inna M.

        18 listopadu, 2022 at 5:06 pm

        Hrozny vysledek-bublanina uplne gumova. Nedoporucuji recept.

        Odpovědět
        • Petra Kupská

          22 listopadu, 2022 at 11:27 am

          I tak děkuji za komentář, mrzí mě, že výsledek nedopadl podle Vašeho očekávání.

          Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT