Kdo by neznal českou bublaninu! Rychlý sladký moučník s třešněmi, který chutná všem. Mám pro vás jednoduchý recept, ke kterému nepotřebujete kuchyňské váhy. Suroviny totiž odměříte pomocí hrnku!
Když už jsme u toho hrnku; použijte takový, který má objem 240-250 ml. Vezměte si hrníček k ruce a jen tak pro jistotu… schválně si odměřte, kolik vody se do něj vejde. Pokud jste v toleranci výše uvedených hodnot, vrhněte se na pečení!
TIP: Zkuste taky tenhle rychlý a nadýchaný jahodový koláč!
➜ Suroviny
Na přípravu hrníčkové bublaniny potřebujeme:
- Vejce; žloutky a bílky zvlášť
- Hladká mouka
- Krupicový cukr
- Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr
- Prášek do pečiva
- Mléko
- Třešně; vypeckované
DÁLE SI PŘIPRAVTE:
- Cukr pudr; k poprášení upečené bublaniny
- Máslo a prosetou strouhanku nebo polohrubou mouku; k vymaštění a vysypání plechu
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Bílky s polovinou cukru vyšlehejte do pevného sněhu.
- V jiné míse ušlehejte žloutky, zbytek cukru, vanilku a lžíci teplé vody do pěny.
- K žloutkové směsi postupně přidávejte mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vždy promíchejte.
- Nakonec ručně vmíchejte ušlehaný sníh.
- Těsto nalijte na plech, předem vymaštěný a vysypaný plech. Poklaďte třešněmi.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.
- Bublaninu před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
➜ Podrobný postup s fotkami
NEŽ ZAČNETE PÉCT: Vymažte pečicí plech máslem a vysypejte jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou. Vypeckujte třešně.
KROK 1: Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků – každé přijdou do jiné, čisté mísy. Bílky vyšlehejte pomocí ručního mixeru s polovinou cukru do pevného sněhu. Cukr přidávejte postupně a zvyšujte otáčky, než je sníh tuhý.
KROK 2: Ke žloutkům přidejte zbytek cukru, trochu teplé vody a vanilku. Šlehejte ručním mixérem do světlé pěny, může to trvat až pár minut, buďte trpěliví.
KROK 3: Promíchejte mouku s práškem do pečiva. Smíchanou mouku a mléko přidávejte postupně v dávkách ke žloutkové směsi. Míchejte buď mixérem na nízké otáčky, nebo ruční stěrkou.
Nakonec ručně zamíchejte do směsi vyšlehaný sníh. Na závěr můžete krátce promixovat mixérem na nízké otáčky, aby se vše hezky spojilo dohromady.
KROK 4: Těsto vylijte na připravený plech, povrch uhlaďte. Poklaďte hustě vypeckovanými třešněmi, řeznou stranou dolů.
KROK 5: Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.
➜ Servírování
Hrnkovou bublaninu nechte mírně vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.
➜ Kuchyňské vybavení
Bublaninu podle základního receptu jsem pekla na plechu s vyššími okraji o rozměru cca 42x30 cm.
➜ Šikovné tipy
- Kromě třešní použijte jiné čerstvé, spíše drobnější ovoce: jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky.
- Pokud nemáte čerstvé ovoce, použijte zavařené. Nechte předem na sítku dobře okapat. Dá se použít i mrazené ovoce; pro rovnoměrné pečení bublaniny doporučuji nechat ho předem roztát.
- Bílky a žloutky půjdou lépe vyšlehat, budou-li mít pokojovou teplotu. Vyndejte vajíčka z lednice alespoň půl hodiny předem.
➤ A nezapomeňte: k odvažování surovin používáme hrnek o objemu 240-250 ml!
Další sladké recepty:
- Trdelník – klasika z pražských stánků
- Švestkový koláč s mákem – rychlý a jednoduchý
- Boží milosti – staročeský recept
- Hraběnčiny řezy – oblíbený jablečný koláč se sněhem
- Biskupský chlebíček – hrnkový recept
- Jahodová bublanina – z litého těsta
Rychlá hrnková bublanina
Suroviny
- 2.5 hrnek hladká mouka
- 1.25 hrnek krupicový cukr
- 1 hrnek mléko
- ½ lžička vanilková pasta - nebo klasický vanilkový cukr
- 3 ks vejce - pokojové teploty
- ½ ks prášek do pečiva
- 1 kg třešně
Dále potřebujeme:
- 1 lžíce máslo - na vymaštění plechu
- 1 lžíce jemná strouhanka - nebo mouka, na vysypání plechu
- moučkový cukr - na pocukrování bublaniny
Instrukce
- NEŽ ZAČNETE PÉCT: Vymažte pečicí plech máslem a vysypejte jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou. Vypeckujte třešně.
- Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků – každé přijdou do jiné, čisté mísy. Bílky vyšlehejte pomocí ručního mixeru s polovinou cukru do pevného sněhu. Cukr přidávejte postupně a zvyšujte otáčky, než je sníh tuhý.
- Ke žloutkům přidejte zbytek cukru, trochu teplé vody a vanilku. Šlehejte ručním mixérem do světlé pěny, může to trvat až pár minut, buďte trpěliví.
- Promíchejte mouku s práškem do pečiva. Smíchanou mouku a mléko přidávejte postupně v dávkách ke žloutkové směsi. Míchejte buď mixérem na nízké otáčky, nebo ruční stěrkou.
- Nakonec ručně zamíchejte do směsi vyšlehaný sníh. Na závěr můžete krátce promixovat mixérem na nízké otáčky, aby se vše hezky spojilo dohromady.
- Těsto vylijte na připravený plech, povrch uhlaďte. Poklaďte hustě vypeckovanými třešněmi, řeznou stranou dolů.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Hrnkovou bublaninu nechte mírně vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.
- Základní recept vystačí asi na 20 ks řezů bublaniny.
- Použila jsem pečicí plech o rozměrech asi 30x42 cm.
- Kromě třešní použijte jiné čerstvé, spíše drobnější ovoce: jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky.
- Pokud nemáte čerstvé ovoce, použijte zavařené. Nechte předem na sítku dobře okapat. Dá se použít i mrazené ovoce; pro rovnoměrné pečení bublaniny doporučuji nechat ho předem roztát.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Mia
Poprvé komentuji recept ale u tohohle jsem musela. Naprosto luxusní, jiný už dělat nebudu. ?
Petra Kupská
Velmi děkuji za tak milý komentář, udělal mi radost!
Inna M.
Hrozny vysledek-bublanina uplne gumova. Nedoporucuji recept.
Petra Kupská
I tak děkuji za komentář, mrzí mě, že výsledek nedopadl podle Vašeho očekávání.