• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Recept na domácí trdelník

    Dne: 25. 9. 2021 · Aktualizováno: 7. 2. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 63Sdílení

    Kdo by neznal trdelník, tradiční pochoutku českých jarmarků! Víte však, že si jej můžete upéct sami doma? Mám pro vás podrobný recept.

    Staročeský trdelník.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je trdelník
    ➜ Původ
    ➜ Na co namotat trdelník
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Recept na domácí trdelník

    ➜ Co je trdelník

    Trdelník je sladké pečivo z kynutého těsta, které se v pruzích namotá a přitiskne na dřevěný válec s kličkou, tzv. trdlo. To se potom položí nad otevřený oheň, otáčí se s ním a trdelník se pomalu peče. Hotový se obaluje v cukru, skořici, umletých vlašských ořeších.

    TIP: Vyzkoušejte také tradiční české boží milosti!

    ➜ Původ

    Podle Marie Úlehlové-Tilšové (Chuťový místopis, 1970) pochází pravý trdelník z moravsko-slovenského pomezí v okolí Skalice. Odtud je také známý dnešní Skalický trdelník, který získal chráněné zeměpisné označení EU.

    Přečtěte si o trdelníku několik zajímavých informací:

    Trdelník 1, Trdelník 2, Trdelník 3

    Jedná se o stránky z Chuťového místopisu, které se původu trdelníku věnují.

    ➜ Na co namotat trdelník

    Patrně nikdo z nás nemá doma klasické zařízení na pečení trdelníku nad žhavými uhlíky. Naštěstí si české hospodyňky poradily a přišly na dobrý fígl, jak dřevěné trdlo nahradit.

    ➤ DOMÁCÍ FORMA NA TRDELNÍK: K upečení domácího trdelníku dobře poslouží plechovka, spíše užší a vyšší, kterou obalíte alobalem. Proužky těsta namotejte na takto připravenou plechovku, s lehkým přítlakem rozválejte, aby se pruhy těsta přilepily jak k sobě, tak k plechovce.

    Takto připravený trdelník dejte péct nastojato do trouby a máte vystaráno!

    TIP: Já jsem na trdelník použila formu Tescoma, kterou jsem dostala nedávno jako dárek do mé kuchyně.

    Forma Tescoma na trdelník.

    Dost řečí a hajdy péct!

    ➜ Suroviny

    Trdelník, potřebné suroviny.

    K výrobě domácího trdelníku potřebujeme:

    • Hladká mouka
    • Mléko; vlažné
    • Sádlo
    • Máslo
    • Krupicový cukr
    • Sušené droždí
    • Žloutky
    • Špetka soli

    NA OBALENÍ:

    • Lžíce rozpuštěného másla, krupicový cukr a mletá skořice.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Stručný postup:

    1. Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí a trochu cukru. Nechte vzejít kvásek.
    2. Do mísy připravte mouku, rozpuštěné sádlo s máslem, špetku soli, cukr a žloutky.
    3. Přilijte vzešlý kvásek a vypracujte na hladké těsto. Nechte kynout 45 minut.
    4. Z těsta vyválejte prameny, natočte na formu a jemně uválejte.
    5. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
    6. Hotový trdelník potřete máslem a obalujte v cukru se skořicí.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    NEŽ ZAČNETE PÉCT: Připravte si formu na trdelník – buď od Tescomy, nebo obalte plechovky alobalem.

    KROK 1: Ohřejte mléko, až je vlažné. Nasypte do něj sušené droždí a trochu cukru, promíchejte. Nechte v teple 10 minut aktivovat.

    Vzešlý kvásek.

    KROK 2: Do větší mísy nasypte mouku. Přidejte zbytek cukru, špetku soli, žloutky. Máslo a sádlo nechte povolit (v hrnku na plotýnce nebo v mikrovlnce) a přidejte do mísy. Nakonec přilijte vzešlý kvásek.

    Příprava těsta na trdelník.

    KROK 3: Suroviny vypracujte na hladké těsto. Sama pracuji rukama, nepoužívám kuchyňský robot. Podle potřeby přisypu po troškách mouku, lepí-li těsto příliš. Těsto nechte kynout v teple po dobu 45 minut.

    Vykynuté těsto na trdelník.

    TIP: Nechávám těsto kynout ve vypnuté zavřené troubě, na jejíž dno jsem dala hrnec s horkou vodou.

    ⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?

    KROK 4: Těsto rozdělte na díly a vyválejte z nich prameny o tloušťce asi 1 cm. Namotejte je na formu, konce založte pod pramen, aby byly fixované. Pokud prameny nastavujete, dobře je přitiskněte ke konci předchozího pramenu.

    Namotávání trdelníku na formu.

    Formu s namotanými prameny mírně poválejte a zploštěte. Těsto se přitiskne k formě i vzájemně k sobě a bude při pečení lépe držet.

    Trdelník namotaný na formu Tescoma.

    KROK 5: Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.

    KROK 6: Mezitím si do pekáče nasypte cukr a trochu skořice, promíchejte. Upečený trdelník opatrně stáhněte a potřete rozpuštěným máslem. Ze všech stran obalte v cukru, dobře přitiskněte.

    Obalování trdelníku.

    ➜ Servírování

    Trdelník chutná nejlépe ještě teplý. Odvinujte jemně praménky a užijte si tuhle staročeskou dobrotu!

    Odvinování trdelníku.

    ➜ Šikovné tipy

    • Při potírání upečeného trdelníku přidejte do másla pro lepší vůni lžíci rumu.
    • V původním receptu Marie Úlehlová popisuje jinou metodu obalení trdelníku. Ten se ještě před pečením potírá bílkem a sype sekanými ořechy nebo mandlemi a hrubým cukrem. Hotový se znovu cukruje.
    • V pražských stáncích vám na přání trdelník zevnitř potřou nutelou nebo naplní zmrzlinou. Zahraniční turisti to milují; my jsme to s dětmi vyzkoušeli jednou a nikdy více ? Horký trdelník s těmito náplněmi prostě nejde dohromady, vytékaly horem dolem, podle toho jsme pak vypadali. Vybavte se extra ubrousky navíc!

    Další sladké recepty:

    • Rychlá kefírová buchta
    • Rychlý švestkový koláč
    • Tenoučké palačinky
    Recept na domácí trdelník.

    Recept na domácí trdelník

    Petra Kupská
    Kdo by neznal trdelník, tradiční pochoutku českých jarmarků! Víte však, že si jej můžete upéct sami doma? Mám pro vás podrobný recept.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 20 minutes mins
    Kynutí 45 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr 25 minutes mins
    Chod Sladké pečivo
    Kuchyně Česká
    Porce 2 ks

    Suroviny 

    Kynuté těsto:

    • 300 g hladká mouka
    • 180 ml mléko - vlažné
    • 30 g sádlo
    • 30 g máslo
    • 1 lžíce krupicový cukr
    • 1,5 lžička sušené droždí
    • 3 žloutky
    • špetka soli

    Na obalení:

    • 6 lžíce krupicový cukr
    • ½ lžička skořice
    • 1 lžíce máslo

    Instrukce 

    • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Připravte si formu na trdelník – buď od Tescomy, nebo obalte plechovky alobalem.
    • Ohřejte mléko, až je vlažné. Nasypte do něj sušené droždí a trochu cukru, promíchejte. Nechte v teple 10 minut aktivovat.
    • Do větší mísy nasypte mouku. Přidejte zbytek cukru, špetku soli, žloutky. Máslo a sádlo nechte povolit (v hrnku na plotýnce nebo v mikrovlnce) a přidejte do mísy. Nakonec přilijte vzešlý kvásek.
    • Suroviny vypracujte na hladké těsto. Sama pracuji rukama, nepoužívám kuchyňský robot. Podle potřeby přisypu po troškách mouku, lepí-li těsto příliš. Těsto nechte kynout v teple po dobu 45 minut.
    • Těsto rozdělte na díly a vyválejte z nich prameny o tloušťce asi 1 cm. Namotejte je na formu, konce založte pod pramen, aby byly fixované. Pokud prameny nastavujete, dobře je přitiskněte ke konci předchozího pramenu.
    • Formu s namotanými prameny mírně poválejte a zploštěte. Těsto se přitiskne k formě i vzájemně k sobě a bude při pečení lépe držet.
    • Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
    • Mezitím si do pekáče nasypte cukr a trochu skořice, promíchejte. Upečený trdelník opatrně stáhněte a potřete rozpuštěným máslem. Ze všech stran obalte v cukru, dobře přitiskněte.

    Poznámky

    • Základní recept vydá na dva velké trdelníky (řekla bych, že je to až až pro dvě osoby).
    • SERVÍROVÁNÍ: Trdelník chutná nejlépe ještě teplý. Odvinujte jemně praménky a užijte si tuhle staročeskou dobrotu!
    • Při potírání upečeného trdelníku přidejte do másla pro lepší vůni lžíci rumu.
    • V původním receptu Marie Úlehlová popisuje jinou metodu obalení trdelníku. Ten se ještě před pečením potírá bílkem a sype sekanými ořechy nebo mandlemi a hrubým cukrem. Hotový se znovu cukruje.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Tradiční recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 63Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Tři kousky makového závinu, pocukrovaného, servírovaného na talířku.
      Kynutý makový závin
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím
    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.
      Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz