• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Recept na domácí trdelník

Dne: 25. 9. 2021 · Upraveno: 7. 11. 2021 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 25Sdílení

Kdo by neznal trdelník, tradiční pochoutku českých jarmarků! Víte však, že si jej můžete upéct sami doma? Mám pro vás podrobný recept.

Staročeský trdelník.
Obsah skrýt
❔ Co je trdelník
?️ Původ
? Na co namotat trdelník
? Suroviny
? Podrobný postup s fotkami
?️ Servírování
? Šikovné tipy
Recept na domácí trdelník

❔ Co je trdelník

Trdelník je sladké pečivo z kynutého těsta, které se v pruzích namotá a přitiskne na dřevěný válec s kličkou, tzv. trdlo. To se potom položí nad otevřený oheň, otáčí se s ním a trdelník se pomalu peče. Hotový se obaluje v cukru, skořici, umletých vlašských ořeších.

TIP: Vyzkoušejte také tradiční české boží milosti!

?️ Původ

Podle Marie Úlehlové-Tilšové (Chuťový místopis, 1970) pochází pravý trdelník z moravsko-slovenského pomezí v okolí Skalice. Odtud je také známý dnešní Skalický trdelník, který získal chráněné zeměpisné označení EU.

Přečtěte si o trdelníku několik zajímavých informací:

Trdelník 1, Trdelník 2, Trdelník 3

Jedná se o stránky z Chuťového místopisu, které se původu trdelníku věnují.

? Na co namotat trdelník

Patrně nikdo z nás nemá doma klasické zařízení na pečení trdelníku nad žhavými uhlíky. Naštěstí si české hospodyňky poradily a přišly na dobrý fígl, jak dřevěné trdlo nahradit.

➤ DOMÁCÍ FORMA NA TRDELNÍK: K upečení domácího trdelníku dobře poslouží plechovka, spíše užší a vyšší, kterou obalíte alobalem. Proužky těsta namotejte na takto připravenou plechovku, s lehkým přítlakem rozválejte, aby se pruhy těsta přilepily jak k sobě, tak k plechovce.

Takto připravený trdelník dejte péct nastojato do trouby a máte vystaráno!

TIP: Já jsem na trdelník použila formu Tescoma, kterou jsem dostala nedávno jako dárek do mé kuchyně.

Forma Tescoma na trdelník.

Dost řečí a hajdy péct!

? Suroviny

Trdelník, potřebné suroviny.

K výrobě domácího trdelníku potřebujeme:

  • Hladká mouka
  • Mléko; vlažné
  • Sádlo
  • Máslo
  • Krupicový cukr
  • Sušené droždí
  • Žloutky
  • Špetka soli

NA OBALENÍ:

  • Lžíce rozpuštěného másla, krupicový cukr a mletá skořice.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí a trochu cukru. Nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy připravte mouku, rozpuštěné sádlo s máslem, špetku soli, cukr a žloutky.
  3. Přilijte vzešlý kvásek a vypracujte na hladké těsto. Nechte kynout 45 minut.
  4. Z těsta vyválejte prameny, natočte na formu a jemně uválejte.
  5. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
  6. Hotový trdelník potřete máslem a obalujte v cukru se skořicí.

? Podrobný postup s fotkami

NEŽ ZAČNETE PÉCT: Připravte si formu na trdelník – buď od Tescomy, nebo obalte plechovky alobalem.

KROK 1: Ohřejte mléko, až je vlažné. Nasypte do něj sušené droždí a trochu cukru, promíchejte. Nechte v teple 10 minut aktivovat.

Vzešlý kvásek.

KROK 2: Do větší mísy nasypte mouku. Přidejte zbytek cukru, špetku soli, žloutky. Máslo a sádlo nechte povolit (v hrnku na plotýnce nebo v mikrovlnce) a přidejte do mísy. Nakonec přilijte vzešlý kvásek.

Příprava těsta na trdelník.

KROK 3: Suroviny vypracujte na hladké těsto. Sama pracuji rukama, nepoužívám kuchyňský robot. Podle potřeby přisypu po troškách mouku, lepí-li těsto příliš. Těsto nechte kynout v teple po dobu 45 minut.

Vykynuté těsto na trdelník.

TIP: Nechávám těsto kynout ve vypnuté zavřené troubě, na jejíž dno jsem dala hrnec s horkou vodou.

KROK 4: Těsto rozdělte na díly a vyválejte z nich prameny o tloušťce asi 1 cm. Namotejte je na formu, konce založte pod pramen, aby byly fixované. Pokud prameny nastavujete, dobře je přitiskněte ke konci předchozího pramenu.

Namotávání trdelníku na formu.

Formu s namotanými prameny mírně poválejte a zploštěte. Těsto se přitiskne k formě i vzájemně k sobě a bude při pečení lépe držet.

Trdelník namotaný na formu Tescoma.

KROK 5: Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.

KROK 6: Mezitím si do pekáče nasypte cukr a trochu skořice, promíchejte. Upečený trdelník opatrně stáhněte a potřete rozpuštěným máslem. Ze všech stran obalte v cukru, dobře přitiskněte.

Obalování trdelníku.

?️ Servírování

Trdelník chutná nejlépe ještě teplý. Odvinujte jemně praménky a užijte si tuhle staročeskou dobrotu!

Odvinování trdelníku.

? Šikovné tipy

  • Při potírání upečeného trdelníku přidejte do másla pro lepší vůni lžíci rumu.
  • V původním receptu Marie Úlehlová popisuje jinou metodu obalení trdelníku. Ten se ještě před pečením potírá bílkem a sype sekanými ořechy nebo mandlemi a hrubým cukrem. Hotový se znovu cukruje.
  • V pražských stáncích vám na přání trdelník zevnitř potřou nutelou nebo naplní zmrzlinou. Zahraniční turisti to milují; my jsme to s dětmi vyzkoušeli jednou a nikdy více ? Horký trdelník s těmito náplněmi prostě nejde dohromady, vytékaly horem dolem, podle toho jsme pak vypadali. Vybavte se extra ubrousky navíc!

Další sladké recepty:

  • Rychlá kefírová buchta
  • Rychlý švestkový koláč
  • Tenoučké palačinky

Karta receptu

Recept na domácí trdelník.

Recept na domácí trdelník

Petra Kupská
Kdo by neznal trdelník, tradiční pochoutku českých jarmarků! Víte však, že si jej můžete upéct sami doma? Mám pro vás podrobný recept.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Kynutí 45 mins
Čas celkem 1 hr 25 mins
Chod Sladké pečivo
Kuchyně Česká
Porce 2 ks

Suroviny 

Kynuté těsto:

  • 300 g hladká mouka
  • 180 ml mléko - vlažné
  • 30 g sádlo
  • 30 g máslo
  • 1 lžíce krupicový cukr
  • 1,5 lžička sušené droždí
  • 3 žloutky
  • špetka soli

Na obalení:

  • 6 lžíce krupicový cukr
  • ½ lžička skořice
  • 1 lžíce máslo

Instrukce 

  • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Připravte si formu na trdelník – buď od Tescomy, nebo obalte plechovky alobalem.
  • Ohřejte mléko, až je vlažné. Nasypte do něj sušené droždí a trochu cukru, promíchejte. Nechte v teple 10 minut aktivovat.
  • Do větší mísy nasypte mouku. Přidejte zbytek cukru, špetku soli, žloutky. Máslo a sádlo nechte povolit (v hrnku na plotýnce nebo v mikrovlnce) a přidejte do mísy. Nakonec přilijte vzešlý kvásek.
  • Suroviny vypracujte na hladké těsto. Sama pracuji rukama, nepoužívám kuchyňský robot. Podle potřeby přisypu po troškách mouku, lepí-li těsto příliš. Těsto nechte kynout v teple po dobu 45 minut.
  • Těsto rozdělte na díly a vyválejte z nich prameny o tloušťce asi 1 cm. Namotejte je na formu, konce založte pod pramen, aby byly fixované. Pokud prameny nastavujete, dobře je přitiskněte ke konci předchozího pramenu.
  • Formu s namotanými prameny mírně poválejte a zploštěte. Těsto se přitiskne k formě i vzájemně k sobě a bude při pečení lépe držet.
  • Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
  • Mezitím si do pekáče nasypte cukr a trochu skořice, promíchejte. Upečený trdelník opatrně stáhněte a potřete rozpuštěným máslem. Ze všech stran obalte v cukru, dobře přitiskněte.

Poznámky

  • Základní recept vydá na dva velké trdelníky (řekla bych, že je to až až pro dvě osoby).
  • SERVÍROVÁNÍ: Trdelník chutná nejlépe ještě teplý. Odvinujte jemně praménky a užijte si tuhle staročeskou dobrotu!
  • Při potírání upečeného trdelníku přidejte do másla pro lepší vůni lžíci rumu.
  • V původním receptu Marie Úlehlová popisuje jinou metodu obalení trdelníku. Ten se ještě před pečením potírá bílkem a sype sekanými ořechy nebo mandlemi a hrubým cukrem. Hotový se znovu cukruje.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Tradiční recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 25Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT