Kdo by neznal trdelník, tradiční pochoutku českých jarmarků! Víte však, že si jej můžete upéct sami doma? Mám pro vás podrobný recept.

➜ Co je trdelník
Trdelník je sladké pečivo z kynutého těsta, které se v pruzích namotá a přitiskne na dřevěný válec s kličkou, tzv. trdlo. To se potom položí nad otevřený oheň, otáčí se s ním a trdelník se pomalu peče. Hotový se obaluje v cukru, skořici, umletých vlašských ořeších.
TIP: Vyzkoušejte také tradiční české boží milosti!
➜ Původ
Podle Marie Úlehlové-Tilšové (Chuťový místopis, 1970) pochází pravý trdelník z moravsko-slovenského pomezí v okolí Skalice. Odtud je také známý dnešní Skalický trdelník, který získal chráněné zeměpisné označení EU.
Přečtěte si o trdelníku několik zajímavých informací:
Trdelník 1, Trdelník 2, Trdelník 3
Jedná se o stránky z Chuťového místopisu, které se původu trdelníku věnují.
➜ Na co namotat trdelník
Patrně nikdo z nás nemá doma klasické zařízení na pečení trdelníku nad žhavými uhlíky. Naštěstí si české hospodyňky poradily a přišly na dobrý fígl, jak dřevěné trdlo nahradit.
➤ DOMÁCÍ FORMA NA TRDELNÍK: K upečení domácího trdelníku dobře poslouží plechovka, spíše užší a vyšší, kterou obalíte alobalem. Proužky těsta namotejte na takto připravenou plechovku, s lehkým přítlakem rozválejte, aby se pruhy těsta přilepily jak k sobě, tak k plechovce.
Takto připravený trdelník dejte péct nastojato do trouby a máte vystaráno!
TIP: Já jsem na trdelník použila formu Tescoma, kterou jsem dostala nedávno jako dárek do mé kuchyně.

Dost řečí a hajdy péct!
➜ Suroviny

K výrobě domácího trdelníku potřebujeme:
- Hladká mouka
- Mléko; vlažné
- Sádlo
- Máslo
- Krupicový cukr
- Sušené droždí
- Žloutky
- Špetka soli
NA OBALENÍ:
- Lžíce rozpuštěného másla, krupicový cukr a mletá skořice.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí a trochu cukru. Nechte vzejít kvásek.
- Do mísy připravte mouku, rozpuštěné sádlo s máslem, špetku soli, cukr a žloutky.
- Přilijte vzešlý kvásek a vypracujte na hladké těsto. Nechte kynout 45 minut.
- Z těsta vyválejte prameny, natočte na formu a jemně uválejte.
- Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
- Hotový trdelník potřete máslem a obalujte v cukru se skořicí.
➜ Podrobný postup s fotkami
NEŽ ZAČNETE PÉCT: Připravte si formu na trdelník – buď od Tescomy, nebo obalte plechovky alobalem.
KROK 1: Ohřejte mléko, až je vlažné. Nasypte do něj sušené droždí a trochu cukru, promíchejte. Nechte v teple 10 minut aktivovat.

KROK 2: Do větší mísy nasypte mouku. Přidejte zbytek cukru, špetku soli, žloutky. Máslo a sádlo nechte povolit (v hrnku na plotýnce nebo v mikrovlnce) a přidejte do mísy. Nakonec přilijte vzešlý kvásek.

KROK 3: Suroviny vypracujte na hladké těsto. Sama pracuji rukama, nepoužívám kuchyňský robot. Podle potřeby přisypu po troškách mouku, lepí-li těsto příliš. Těsto nechte kynout v teple po dobu 45 minut.

TIP: Nechávám těsto kynout ve vypnuté zavřené troubě, na jejíž dno jsem dala hrnec s horkou vodou.
⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 4: Těsto rozdělte na díly a vyválejte z nich prameny o tloušťce asi 1 cm. Namotejte je na formu, konce založte pod pramen, aby byly fixované. Pokud prameny nastavujete, dobře je přitiskněte ke konci předchozího pramenu.

Formu s namotanými prameny mírně poválejte a zploštěte. Těsto se přitiskne k formě i vzájemně k sobě a bude při pečení lépe držet.

KROK 5: Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
KROK 6: Mezitím si do pekáče nasypte cukr a trochu skořice, promíchejte. Upečený trdelník opatrně stáhněte a potřete rozpuštěným máslem. Ze všech stran obalte v cukru, dobře přitiskněte.

➜ Servírování
Trdelník chutná nejlépe ještě teplý. Odvinujte jemně praménky a užijte si tuhle staročeskou dobrotu!

➜ Šikovné tipy
- Při potírání upečeného trdelníku přidejte do másla pro lepší vůni lžíci rumu.
- V původním receptu Marie Úlehlová popisuje jinou metodu obalení trdelníku. Ten se ještě před pečením potírá bílkem a sype sekanými ořechy nebo mandlemi a hrubým cukrem. Hotový se znovu cukruje.
- V pražských stáncích vám na přání trdelník zevnitř potřou nutelou nebo naplní zmrzlinou. Zahraniční turisti to milují; my jsme to s dětmi vyzkoušeli jednou a nikdy více ? Horký trdelník s těmito náplněmi prostě nejde dohromady, vytékaly horem dolem, podle toho jsme pak vypadali. Vybavte se extra ubrousky navíc!
Další sladké recepty:

Recept na domácí trdelník
Suroviny
Kynuté těsto:
- 300 g hladká mouka
- 180 ml mléko - vlažné
- 30 g sádlo
- 30 g máslo
- 1 lžíce krupicový cukr
- 1,5 lžička sušené droždí
- 3 žloutky
- špetka soli
Na obalení:
- 6 lžíce krupicový cukr
- ½ lžička skořice
- 1 lžíce máslo
Instrukce
- NEŽ ZAČNETE PÉCT: Připravte si formu na trdelník – buď od Tescomy, nebo obalte plechovky alobalem.
- Ohřejte mléko, až je vlažné. Nasypte do něj sušené droždí a trochu cukru, promíchejte. Nechte v teple 10 minut aktivovat.
- Do větší mísy nasypte mouku. Přidejte zbytek cukru, špetku soli, žloutky. Máslo a sádlo nechte povolit (v hrnku na plotýnce nebo v mikrovlnce) a přidejte do mísy. Nakonec přilijte vzešlý kvásek.
- Suroviny vypracujte na hladké těsto. Sama pracuji rukama, nepoužívám kuchyňský robot. Podle potřeby přisypu po troškách mouku, lepí-li těsto příliš. Těsto nechte kynout v teple po dobu 45 minut.
- Těsto rozdělte na díly a vyválejte z nich prameny o tloušťce asi 1 cm. Namotejte je na formu, konce založte pod pramen, aby byly fixované. Pokud prameny nastavujete, dobře je přitiskněte ke konci předchozího pramenu.
- Formu s namotanými prameny mírně poválejte a zploštěte. Těsto se přitiskne k formě i vzájemně k sobě a bude při pečení lépe držet.
- Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
- Mezitím si do pekáče nasypte cukr a trochu skořice, promíchejte. Upečený trdelník opatrně stáhněte a potřete rozpuštěným máslem. Ze všech stran obalte v cukru, dobře přitiskněte.
Poznámky
- Základní recept vydá na dva velké trdelníky (řekla bych, že je to až až pro dvě osoby).
- SERVÍROVÁNÍ: Trdelník chutná nejlépe ještě teplý. Odvinujte jemně praménky a užijte si tuhle staročeskou dobrotu!
- Při potírání upečeného trdelníku přidejte do másla pro lepší vůni lžíci rumu.
- V původním receptu Marie Úlehlová popisuje jinou metodu obalení trdelníku. Ten se ještě před pečením potírá bílkem a sype sekanými ořechy nebo mandlemi a hrubým cukrem. Hotový se znovu cukruje.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu