Tohle je recept na luxusní koláč se švestkami, sypaný mletým mákem a drobenkou. Šmrnc koláči dodá skořice, kterou se švestky popráší. Pečeme na plechu, koláč je rychle hotový a chutná fantasticky!
Jedná se o koláč z jednoduchého litého těsta s ovocem a drobenkou. Zvládnou i začátečníci!
TIP: Zkuste také tyhle koláčky z tvarohového těsta, plněné švestkovými povidly (chutnají božsky)
➜ Suroviny
Na švestkový koláč s mákem budeme potřebovat:
Těsto:
- Hladká mouka; nebo polohrubá
- Prášek do pečiva
- Krupicový cukr
- Stolní olej; slunečnicový nebo řepkový
- Mléko; vlažné
- Vejce
Dále máslo a strouhanka na vysypání plechu.
Horní vrstva:
- Švestky; čerstvé
- Mletý mák; melu si vždy potřebné množství v elektrickém mlýnku na kávu
- Skořice; mletá
Drobenka: hladká mouka, krupicový cukr, máslo
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- K mouce prosáté s kypřicím práškem přidejte mléko, olej, cukr a vejce.
- Vyšlehejte elektrickým mixérem do hladkého litého těsta.
- Těsto vylijte na vymaštěný plech vysypaný strouhankou.
- Poklaďte rozpůlenými švestkami, poprašte skořicí a mletým mákem.
- Nakonec posypte drobenkou.
- Švestkový koláč s mákem pečete 45 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
➜ Detailní postup s fotkami
NEŽ ZAČNETE PÉCT: Zapněte troubu na 170 °C (horkovzduch na 160 °C). Pečicí plech vymažte máslem a vysypte jemnou strouhankou nebo moukou.
KROK 1: Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte vlažné mléko, olej, krupicový cukr. Rozklepněte do mísy celá vejce. Pomocí ručního elektrického mixéru umíchejte v hladké lité těsto.
KROK 2: Vylijte těsto na připravený plech a povrch uhlaďte pomocí stěrky.
KROK 3: Těsto poklaďte rozpůlenými švestkami, řeznou plochou nahoru. Švestky jemně poprašte skořicí a mletým mákem.
KROK 4: V misce zpracujte drobenku z másla, mouky a cukru. Drobenkou posypte koláč.
KROK 5: Takto připravený koláč dejte péct do rozehřáté trouby. Hotový je asi za 45 minut.
Vyzkoušejte také: Klevela ze švestek
➜ Servírování
Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte na řezy o vel. asi 8x8 cm a podávejte na dezertním talířku.
Teplý koláč má tendenci se rozpadat, přidejte na talířek lžičku nebo vidličku. Jakmile koláč vychladne, zpevní.
➜ Šikovné tipy
- Švestky se kladou na koláč vždy řeznou stranou nahoru. Nepustí tak do těsta šťávu a na řezu bude koláč vypadat efektně; švestky vytvoří obloučky nebo vlnky.
- Pokud jdou švestky hůř od pecky, rozřízněte je až k pecce na výšku kolem dokola nožem. Švestky budou lépe držet tvar a nebudou rozdrcené naší snahou dostat z nich pecku ven.
- Mák si melu v elektrickém mlýnku na kávu v množství, které potřebuji. Mám tak k dispozici vždy čerstvý. Koupíte-li mák již namletý a nespotřebujete rychle celé balení, mák se poměrně rychle kazí (žlukne a hořkne).
TIP: Koláč jsem pekla na plechu o vel. 42x30 cm.
Další sladké recepty:
- Kefírová buchta
- Nadýchaný jahodový koláč
- Vláčný banánový chlebíček
- Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou
- Slovenské opékance s mákem
- Kynuté švestkové koláče
Rychlý švestkový koláč s mákem
Suroviny
Těsto:
- 400 g hladká mouka
- ½ prášek do pečiva
- 180 g krupicový cukr
- 150 ml stolní olej - slunečnicový nebo řepkový
- 200 ml mléko
- 3 ks vejce
Horní vrstva:
- 1 kg čerstvé švestky
- 3 lžíce mletý mák
- ½ lžička skořice - mletá
Drobenka:
- 100 g hladká mouka
- 120 g krupicový cukr
- 80 g máslo
Dále potřebujete:
- máslo - na vymazání plechu
- strouhanka nebo mouka - na vysypání plechu
Instrukce
- NEŽ ZAČNETE PÉCT: Zapněte troubu na 170 °C (horkovzduch na 160 °C). Pečicí plech vymažte máslem a vysypte jemnou strouhankou nebo moukou.
- Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte vlažné mléko, olej, krupicový cukr. Rozklepněte do mísy celá vejce. Pomocí ručního elektrického mixéru umíchejte v hladké lité těsto.
- Vylijte těsto na připravený plech a povrch uhlaďte pomocí stěrky.
- Těsto poklaďte rozpůlenými švestkami, řeznou plochou nahoru. Švestky jemně poprašte skořicí a mletým mákem.
- V misce zpracujte drobenku z másla, mouky a cukru. Drobenkou posypte koláč.
- Takto připravený koláč dejte péct do rozehřáté trouby. Hotový je asi za 45 minut.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte na řezy o vel. asi 8x8 cm a podávejte na dezertním talířku.
- Švestky se kladou na koláč vždy řeznou stranou nahoru. Nepustí tak do těsta šťávu a na řezu bude koláč vypadat efektně; švestky vytvoří obloučky nebo vlnky.
- Pokud jdou švestky hůř od pecky, rozřízněte je až k pecce na výšku kolem dokola nožem. Švestky budou lépe držet tvar a nebudou rozdrcené naší snahou dostat z nich pecku ven.
- Mák si melu v elektrickém mlýnku na kávu v množství, které potřebuji. Mám tak k dispozici vždy čerstvý. Koupíte-li mák již namletý a nespotřebujete rychle celé balení, mák se poměrně rychle kazí (žlukne a hořkne).
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu