• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Rychlý švestkový koláč s mákem

    Dne: 16. 9. 2021 · Aktualizováno: 2. 9. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 136Sdílení

    Tohle je recept na luxusní koláč se švestkami, sypaný mletým mákem a drobenkou. Šmrnc koláči dodá skořice, kterou se švestky popráší. Pečeme na plechu, koláč je rychle hotový a chutná fantasticky!

    Švestkový koláč s mákem.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Detailní postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Rychlý švestkový koláč s mákem

    Jedná se o koláč z jednoduchého litého těsta s ovocem a drobenkou. Zvládnou i začátečníci!

    TIP: Zkuste také tyhle koláčky z tvarohového těsta, plněné švestkovými povidly (chutnají božsky)

    ➜ Suroviny

    Na švestkový koláč s mákem budeme potřebovat:

    Těsto:

    Litý koláč suroviny.
    • Hladká mouka; nebo polohrubá
    • Prášek do pečiva
    • Krupicový cukr
    • Stolní olej; slunečnicový nebo řepkový
    • Mléko; vlažné
    • Vejce

    Dále máslo a strouhanka na vysypání plechu.

    Horní vrstva:

    Suroviny na švestkový koláč.
    • Švestky; čerstvé
    • Mletý mák; melu si vždy potřebné množství v elektrickém mlýnku na kávu
    • Skořice; mletá

    Drobenka: hladká mouka, krupicový cukr, máslo

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Stručný postup:

    1. K mouce prosáté s kypřicím práškem přidejte mléko, olej, cukr a vejce.
    2. Vyšlehejte elektrickým mixérem do hladkého litého těsta.
    3. Těsto vylijte na vymaštěný plech vysypaný strouhankou.
    4. Poklaďte rozpůlenými švestkami, poprašte skořicí a mletým mákem.
    5. Nakonec posypte drobenkou.
    6. Švestkový koláč s mákem pečete 45 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

    ➜ Detailní postup s fotkami

    NEŽ ZAČNETE PÉCT: Zapněte troubu na 170 °C (horkovzduch na 160 °C). Pečicí plech vymažte máslem a vysypte jemnou strouhankou nebo moukou.

    KROK 1: Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte vlažné mléko, olej, krupicový cukr. Rozklepněte do mísy celá vejce. Pomocí ručního elektrického mixéru umíchejte v hladké lité těsto.

    Příprava těsta na litý koláč.

    KROK 2: Vylijte těsto na připravený plech a povrch uhlaďte pomocí stěrky.

    Lité těsto na koláč vylité na plech.

    KROK 3: Těsto poklaďte rozpůlenými švestkami, řeznou plochou nahoru. Švestky jemně poprašte skořicí a mletým mákem.

    Příprava švestkového koláče s mákem a drobenkou.

    KROK 4: V misce zpracujte drobenku z másla, mouky a cukru. Drobenkou posypte koláč.

    Drobenka na koláč.

    KROK 5: Takto připravený koláč dejte péct do rozehřáté trouby. Hotový je asi za 45 minut.

    Upečený švestkový koláč s drobenkou.

    Vyzkoušejte také: Klevela ze švestek

    ➜ Servírování

    Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte na řezy o vel. asi 8x8 cm a podávejte na dezertním talířku.

    Teplý koláč má tendenci se rozpadat, přidejte na talířek lžičku nebo vidličku. Jakmile koláč vychladne, zpevní.

    Švestkový koláč s mákem.

    ➜ Šikovné tipy

    • Švestky se kladou na koláč vždy řeznou stranou nahoru. Nepustí tak do těsta šťávu a na řezu bude koláč vypadat efektně; švestky vytvoří obloučky nebo vlnky.
    • Pokud jdou švestky hůř od pecky, rozřízněte je až k pecce na výšku kolem dokola nožem. Švestky budou lépe držet tvar a nebudou rozdrcené naší snahou dostat z nich pecku ven.
    • Mák si melu v elektrickém mlýnku na kávu v množství, které potřebuji. Mám tak k dispozici vždy čerstvý. Koupíte-li mák již namletý a nespotřebujete rychle celé balení, mák se poměrně rychle kazí (žlukne a hořkne).

    TIP: Koláč jsem pekla na plechu o vel. 42x30 cm.

    Další sladké recepty:

    • Kefírová buchta
    • Nadýchaný jahodový koláč
    • Vláčný banánový chlebíček
    • Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou
    • Slovenské opékance s mákem
    • Kynuté švestkové koláče
    Švestkový koláč s mákem recept.

    Rychlý švestkový koláč s mákem

    Petra Kupská
    Tohle je recept na luxusní koláč se švestkami, sypaný mletým mákem a drobenkou. Šmrnc koláči dodá skořice, kterou se švestky popráší. Pečeme na plechu, koláč je rychle hotový a chutná fantasticky!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 45 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr 5 minutes mins
    Chod Sladké pečivo
    Kuchyně Česká
    Porce 20 ks
    Kalorie 269 kcal

    Suroviny 

    Těsto:

    • 400 g hladká mouka
    • ½ prášek do pečiva
    • 180 g krupicový cukr
    • 150 ml stolní olej - slunečnicový nebo řepkový
    • 200 ml mléko
    • 3 ks vejce

    Horní vrstva:

    • 1 kg čerstvé švestky
    • 3 lžíce mletý mák
    • ½ lžička skořice - mletá

    Drobenka:

    • 100 g hladká mouka
    • 120 g krupicový cukr
    • 80 g máslo

    Dále potřebujete:

    • máslo - na vymazání plechu
    • strouhanka nebo mouka - na vysypání plechu

    Instrukce 

    • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Zapněte troubu na 170 °C (horkovzduch na 160 °C). Pečicí plech vymažte máslem a vysypte jemnou strouhankou nebo moukou.
    • Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte vlažné mléko, olej, krupicový cukr. Rozklepněte do mísy celá vejce. Pomocí ručního elektrického mixéru umíchejte v hladké lité těsto.
    • Vylijte těsto na připravený plech a povrch uhlaďte pomocí stěrky.
    • Těsto poklaďte rozpůlenými švestkami, řeznou plochou nahoru. Švestky jemně poprašte skořicí a mletým mákem.
    • V misce zpracujte drobenku z másla, mouky a cukru. Drobenkou posypte koláč.
    • Takto připravený koláč dejte péct do rozehřáté trouby. Hotový je asi za 45 minut.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte na řezy o vel. asi 8x8 cm a podávejte na dezertním talířku.
    • Švestky se kladou na koláč vždy řeznou stranou nahoru. Nepustí tak do těsta šťávu a na řezu bude koláč vypadat efektně; švestky vytvoří obloučky nebo vlnky.
    • Pokud jdou švestky hůř od pecky, rozřízněte je až k pecce na výšku kolem dokola nožem. Švestky budou lépe držet tvar a nebudou rozdrcené naší snahou dostat z nich pecku ven.
    • Mák si melu v elektrickém mlýnku na kávu v množství, které potřebuji. Mám tak k dispozici vždy čerstvý. Koupíte-li mák již namletý a nespotřebujete rychle celé balení, mák se poměrně rychle kazí (žlukne a hořkne).

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 269kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Ovocné moučníky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 136Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Tři kousky makového závinu, pocukrovaného, servírovaného na talířku.
      Kynutý makový závin
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím
    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.
      Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz