Pojďme si připravit tradiční boží milosti, křupavé cukroví z časů našich babiček a prababiček. Milosti jsou spjaté zejména s křesťanskými Velikonocemi, ale udělat si je klidně můžete jen tak, na chuť. Mám pro vás jednoduchý recept z vína a smetany.

❔ Co jsou boží milosti?
Boží milosti jsou drobné cukroví, smažené v tuku a obalované v moučkovém cukru. Nejčastěji mívá tvar čtverečků s průřezy, setkáte se však i s kytičkami, kolečky nebo uzlíky. Na Moravě se mu také říká fánky.
MŮJ TIP: Máte rádi regionální speciality? Vyzkoušejte krajanec, slanou buchtu ze Slovácka.
📅 Kdy se dělají?
Čas božích milostí nastává o masopustě neboli fašanku. Masopust je období plné bujarých oslav a dobrého jídla, které začíná 6. ledna (svátek Tří králů) a končí Popeleční středou, kdy jej vystřídá dlouhý velikonoční půst.
Ještě obvyklejší doba pro smažení božích milostí jsou pak samotné Velikonoce, kdy se toto pečivo připravovalo ve velkém a dávalo se jako výslužka malým koledníkům.
📝 Suroviny

Na přípravu božích milostí potřebujeme:
- Hladká mouka
- Vaječné žloutky
- Cukr moučka
- Bílé víno; pro chuť a aby pečivo při smažení nenasáklo příliš tuku
- Zakysaná smetana; spíše tučnější, s obsahem tuku 15 % a více
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
- Špetka soli
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Dále si připravte:
Olej na smažení a moučkový cukr na obalování. Pro lepší chuť smíchejte moučkový cukr s vanilkovým.
Doporučuji také papírové utěrky, na které usmažené boží milosti položíte – papír vsákne přebytečný tuk.
Stručný postup:
- Všechny suroviny smíchejte a uhněťte v hladké, tvárné těsto.
- Nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
- Těsto vyválejte natenko a vykrajujte z něj rádýlkem drobné tvary.
- Boží milosti smažte ve vyšší vrstvě oleje.
- Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.
📷 Podrobný popis s fotkami
KROK 1: Do mísy vsypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte vaječné žloutky, bílé víno, smetanu a citronovou kůru.

KROK 2: Vypracujte na poddajné, měkké těsto. Začněte vidličkou, smíchejte mokré suroviny se suchými. Poté pokračujte rukama a zpracovávejte těsto, dokud není celistvé a hladké. Je-li třeba, přidejte opatrně trochu mouky. Zpracování těsta rukama trvá kolem pěti minut.

KROK 3: Těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.
KROK 4: Odpočinuté těsto vyválejte na tloušťku 2-3 mm. Poprašte si jemně vál moukou, aby se těsto nelepilo. Pomocí rádýlka vykrajujte čtverečky o hraně zhruba 4 cm. Uprostřed udělejte dva zářezy.

KROK 5: Dostatečně rozehřejte vyšší vrstvu oleje, měla by být vysoká alespoň 2 cm. Vykrojené tvary vložte opatrně do oleje a smažte dozlatova. Trvá to velmi krátce, cukroví nemusíte otáčet.

KROK 6: Usmažené milosti vyndejte děrovanou lžící a položte na papírové utěrky, nechte odsát přebytečný tuk.
KROK 7: Ještě horké boží milosti obalujte v moučkovém cukru, důkladně a ze všech stran.

🍽️ Servírování
Boží milosti naaranžujte na sváteční talíř a podávejte ke kávě nebo čaji. Klidně přidejte misku s oslazenou zakysanou smetanou nebo řidší marmeládou, ve kterém si cukroví omočíte.

💡 Šikovné tipy
- Vyměňte polovinu vína za rum, cukroví získá intenzivnější vůni.
- Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější boží milosti budou.
- Vál nepodsypávejte přílišným množstvím mouky. Ta pak má tendenci se při smažení připalovat.
Další sladké recepty:
- Palačinky – tenoučké jako pavučinka
- Rychlá kefírová buchta
- Nadýchaný jahodový koláč
- Velikonoční sušenky
- Velikonoční beránek
Staročeské boží milosti
Suroviny
- 260 g hladká mouka
- 2 ks žloutek
- 1 lžíce cukr moučka
- 4 lžíce bílé víno
- 120 g zakysaná smetana 15 % tuku a víc
- ½ lžička citronová kůra čerstvě nastrouhaná
- 1 špetka sůl
Dále potřebujeme:
- olej na smažení
- moučkový cukr na obalování
Postup
- Do mísy vsypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte vaječné žloutky, bílé víno, smetanu a citronovou kůru.
- Vypracujte na poddajné, měkké těsto. Začněte vidličkou, smíchejte mokré suroviny se suchými. Poté pokračujte rukama a zpracovávejte těsto, dokud není celistvé a hladké. Je-li třeba, přidejte opatrně trochu mouky. Zpracování těsta rukama trvá kolem pěti minut.
- Těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.
- Odpočinuté těsto vyválejte na tloušťku 2-3 mm. Poprašte si jemně vál moukou, aby se těsto nelepilo. Pomocí rádýlka vykrajujte čtverečky o hraně zhruba 4 cm. Uprostřed udělejte dva zářezy.
- Dostatečně rozehřejte vyšší vrstvu oleje, měla by být vysoká alespoň 2 cm. Vykrojené tvary vložte opatrně do oleje a smažte dozlatova. Trvá to velmi krátce, cukroví nemusíte otáčet.
- Usmažené milosti vyndejte děrovanou lžící a položte na papírové utěrky, nechte odsát přebytečný tuk.
- Ještě horké boží milosti obalujte v moučkovém cukru, důkladně a ze všech stran.
Poznámky k receptu
- SERVÍROVÁNÍ: Boží milosti naaranžujte na sváteční talíř a podávejte ke kávě nebo čaji. Klidně přidejte misku s oslazenou zakysanou smetanou nebo řidší marmeládou, ve kterém si cukroví omočíte.
- Vyměňte polovinu vína za rum, cukroví získá intenzivnější vůni.
- Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější boží milosti budou.
- Vál nepodsypávejte přílišným množstvím mouky. Ta pak má tendenci se při smažení připalovat.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
Prostor pro vaši zpětnou vazbu