Pojďme si připravit tradiční boží milosti, křupavé cukroví z časů našich babiček a prababiček. Milosti jsou spjaté zejména s křesťanskými Velikonocemi, ale udělat si je klidně můžete jen tak, na chuť. Mám pro vás jednoduchý recept ze smetany a trošky alkoholu.

➜ Co jsou boží milosti?
Boží milosti jsou drobné cukroví, smažené v tuku a obalované v moučkovém cukru. Nejčastěji mívá tvar čtverečků s průřezy, setkáte se však i s kytičkami, kolečky nebo uzlíky. Na Moravě se božím milostem také říká fánky.
MŮJ TIP: Máte rádi regionální speciality? Vyzkoušejte krajanec, slanou buchtu ze Slovácka.
➜ Kdy se dělají?
Čas božích milostí nastává o masopustě neboli fašanku. Masopust je období plné bujarých oslav a dobrého jídla, které začíná 6. ledna (svátek Tří králů) a končí Popeleční středou, kdy jej vystřídá dlouhý velikonoční půst.
Ještě obvyklejší doba pro smažení božích milostí jsou pak samotné Velikonoce, kdy se toto pečivo připravovalo ve velkém a dávalo se jako výslužka malým koledníkům.
⇢ Podívejte se na další velikonoční recepty
➜ Suroviny

Na přípravu božích milostí potřebujeme:
- Hladká mouka
- Vaječné žloutky
- Krupicový cukr; na lehké oslazení těsta
- Cukr moučka; na obalování
- Vodka; pro chuť a aby pečivo při smažení nenasáklo příliš tuku. Nemáte-li vodku, vezměte slivovici nebo jakýkoliv jiný tvrdý alkohol. V některých receptech se používá bílé víno.
- Smetana na šlehání; s obsahem tuku 31 % a více
- Olej na smažení; můj favorit je řepkový olej, případně slunečnicový
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Dále si připravte: Papírové utěrky, na které usmažené boží milosti položíte – papír vsákne přebytečný tuk.
Stručný postup:
- Všechny suroviny smíchejte a uhněťte v hladké tužší těsto.
- Nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
- Těsto vyválejte natenko a vykrajujte z něj rádýlkem drobné tvary.
- Boží milosti smažte ve vyšší vrstvě oleje.
- Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.
➜ Podrobný popis s fotkami
Příprava těsta
KROK 1: Do mísy vsypte mouku a cukr. Přidejte vaječné žloutky, alkohol a smetanu.

KROK 2: Vypracujte těsto. Začněte vidličkou, smíchejte mokré suroviny se suchými. Poté pokračujte rukama a zpracovávejte těsto, dokud není pevné a pružné. Zpracování těsta rukama trvá kolem pěti minut.

KROK 3: Těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.
Vyválení těsta a vykrajování tvarů
KROK 4: Odpočinuté těsto vyválejte na tloušťku 2-3 mm. Dá to trochu práce, těsto se chová podobně jako to na vaječné nudle. Pokud vám přijde těsto lepivé, poprašte si jemně vál moukou.

KROK 5: Pomocí nože nebo rádýlka vykrajujte kosočtverce. Uprostřed nařízněte dva až tři zářezy. Pokud chcete uzlíky, udělejte uprostřed jen jeden zářez, kterým provléknete konec.

Smažení božích milostí
KROK 6: Dostatečně rozehřejte vyšší vrstvu oleje, měla by být vysoká alespoň 2 cm. Vykrojené tvary vložte opatrně do oleje a smažte dozlatova. Trvá to velmi krátce, cukroví nemusíte otáčet.

KROK 6: Usmažené milosti vyndejte děrovanou lžící a položte na papírové utěrky, nechte odsát přebytečný tuk.
Obalování v cukru
KROK 7: Ještě horké boží milosti obalujte v moučkovém cukru, důkladně a ze všech stran. Mně se osvědčilo nasypat moučkový cukr do hlubší, široké misky a v něm cukroví obalit. Ideálně ještě teplé, pak cukr na milosti dobře přilne.
Rychlejší varianta obalování cukroví je rozprostřít je na plech nebo na široký talíř a poprášit je moučkovým cukrem přes sítko.

➜ Servírování
Boží milosti naaranžujte na sváteční talíř a podávejte ke kávě nebo čaji. Klidně přidejte misku s oslazenou zakysanou smetanou nebo řidší marmeládou, ve kterém si cukroví omočíte.
Boží milosti jsou nejlepší čerstvé, v ten samý den, co se upečou. Jsou krásně nadýchané a křehké. Jakmile vychladnou, nebo na druhý den, jsou tužší, ale chutnají stejně tak dobře.

➜ Šikovné tipy
- Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější boží milosti budou.
- Vál při vyvalování těsta nepodsypávejte přílišným množstvím mouky. Ta pak má tendenci se při smažení připalovat.
Další sladké recepty:
- Palačinky – tenoučké jako pavučinka
- Rychlá kefírová buchta
- Nadýchaný jahodový koláč
- Velikonoční sušenky
- Velikonoční beránek

Staročeské boží milosti
Suroviny
- 5 ks žloutky
- 80 ml smetana na šlehání - obsah tuku přes 30 %
- 2 lžíce tvrdý alkohol - vodka, slivovice, případně bílé víno
- 1 lžíce krupicový cukr
- 260 g hladká mouka
Dále potřebujeme:
- řepkový olej - na smažení
- moučkový cukr - na obalování
Instrukce
- Do mísy vsypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte vaječné žloutky, bílé víno, smetanu a citronovou kůru.
- Vypracujte na poddajné, měkké těsto. Začněte vidličkou, smíchejte mokré suroviny se suchými. Poté pokračujte rukama a zpracovávejte těsto, dokud není celistvé a hladké. Je-li třeba, přidejte opatrně trochu mouky. Zpracování těsta rukama trvá kolem pěti minut.
- Těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.
- Odpočinuté těsto vyválejte na tloušťku 2-3 mm. Poprašte si jemně vál moukou, aby se těsto nelepilo. Pomocí rádýlka vykrajujte čtverečky o hraně zhruba 4 cm. Uprostřed udělejte dva zářezy.
- Dostatečně rozehřejte vyšší vrstvu oleje, měla by být vysoká alespoň 2 cm. Vykrojené tvary vložte opatrně do oleje a smažte dozlatova. Trvá to velmi krátce, cukroví nemusíte otáčet.
- Usmažené milosti vyndejte děrovanou lžící a položte na papírové utěrky, nechte odsát přebytečný tuk.
- Ještě horké boží milosti obalujte v moučkovém cukru, důkladně a ze všech stran.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Boží milosti naaranžujte na sváteční talíř a podávejte ke kávě nebo čaji. Klidně přidejte misku s oslazenou zakysanou smetanou nebo řidší marmeládou, ve kterém si cukroví omočíte.
- Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější boží milosti budou.
- Vál nepodsypávejte přílišným množstvím mouky. Ta pak má tendenci se při smažení připalovat.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu