• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Velikonoce

    Staročeské boží milosti

    Dne: 15. 9. 2021 · Aktualizováno: 20. 3. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 106Sdílení

    Pojďme si připravit tradiční boží milosti, křupavé cukroví z časů našich babiček a prababiček. Milosti jsou spjaté zejména s křesťanskými Velikonocemi, ale udělat si je klidně můžete jen tak, na chuť. Mám pro vás jednoduchý recept ze smetany a trošky alkoholu.

    Boží milosti obalené v cukru, servírované v míse.
    Obsah skrýt
    ➜ Co jsou boží milosti?
    ➜ Kdy se dělají?
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný popis s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Staročeské boží milosti

    ➜ Co jsou boží milosti?

    Boží milosti jsou drobné cukroví, smažené v tuku a obalované v moučkovém cukru. Nejčastěji mívá tvar čtverečků s průřezy, setkáte se však i s kytičkami, kolečky nebo uzlíky. Na Moravě se božím milostem také říká fánky.

    MŮJ TIP: Máte rádi regionální speciality? Vyzkoušejte krajanec, slanou buchtu ze Slovácka.

    ➜ Kdy se dělají?

    Čas božích milostí nastává o masopustě neboli fašanku. Masopust je období plné bujarých oslav a dobrého jídla, které začíná 6. ledna (svátek Tří králů) a končí Popeleční středou, kdy jej vystřídá dlouhý velikonoční půst.

    Ještě obvyklejší doba pro smažení božích milostí jsou pak samotné Velikonoce, kdy se toto pečivo připravovalo ve velkém a dávalo se jako výslužka malým koledníkům.

    ⇢ Podívejte se na další velikonoční recepty

    ➜ Suroviny

    Suroviny na boží milosti včetně popisku.

    Na přípravu božích milostí potřebujeme:

    • Hladká mouka
    • Vaječné žloutky
    • Krupicový cukr; na lehké oslazení těsta
    • Cukr moučka; na obalování
    • Vodka; pro chuť a aby pečivo při smažení nenasáklo příliš tuku. Nemáte-li vodku, vezměte slivovici nebo jakýkoliv jiný tvrdý alkohol. V některých receptech se používá bílé víno.
    • Smetana na šlehání; s obsahem tuku 31 % a více
    • Olej na smažení; můj favorit je řepkový olej, případně slunečnicový

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Dále si připravte: Papírové utěrky, na které usmažené boží milosti položíte – papír vsákne přebytečný tuk.


    Stručný postup:

    1. Všechny suroviny smíchejte a uhněťte v hladké tužší těsto.
    2. Nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
    3. Těsto vyválejte natenko a vykrajujte z něj rádýlkem drobné tvary.
    4. Boží milosti smažte ve vyšší vrstvě oleje.
    5. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.

    ➜ Podrobný popis s fotkami

    Příprava těsta

    KROK 1: Do mísy vsypte mouku a cukr. Přidejte vaječné žloutky, alkohol a smetanu.

    Příprava těsta na boží milosti, suroviny v bílé míse s dřevěnou vařečkou.ů

    KROK 2: Vypracujte těsto. Začněte vidličkou, smíchejte mokré suroviny se suchými. Poté pokračujte rukama a zpracovávejte těsto, dokud není pevné a pružné. Zpracování těsta rukama trvá kolem pěti minut.

    Zpracované těsto na boží milosti, položené na mikrotenovém sáčku.

    KROK 3: Těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.

    Vyválení těsta a vykrajování tvarů

    KROK 4: Odpočinuté těsto vyválejte na tloušťku 2-3 mm. Dá to trochu práce, těsto se chová podobně jako to na vaječné nudle. Pokud vám přijde těsto lepivé, poprašte si jemně vál moukou.

    Vyválení těsta na boží milosti do tenka pomocí dřevěného válečku.

    KROK 5: Pomocí nože nebo rádýlka vykrajujte kosočtverce. Uprostřed nařízněte dva až tři zářezy. Pokud chcete uzlíky, udělejte uprostřed jen jeden zářez, kterým provléknete konec.

    Vykrajování božích milostí z vyváleného těsta a jejich tvarování.

    Smažení božích milostí

    KROK 6: Dostatečně rozehřejte vyšší vrstvu oleje, měla by být vysoká alespoň 2 cm. Vykrojené tvary vložte opatrně do oleje a smažte dozlatova. Trvá to velmi krátce, cukroví nemusíte otáčet.

    Smažení božích milostí v pánvi s rozpáleným tukem.

    KROK 6: Usmažené milosti vyndejte děrovanou lžící a položte na papírové utěrky, nechte odsát přebytečný tuk.

    Obalování v cukru

    KROK 7: Ještě horké boží milosti obalujte v moučkovém cukru, důkladně a ze všech stran. Mně se osvědčilo nasypat moučkový cukr do hlubší, široké misky a v něm cukroví obalit. Ideálně ještě teplé, pak cukr na milosti dobře přilne.

    Rychlejší varianta obalování cukroví je rozprostřít je na plech nebo na široký talíř a poprášit je moučkovým cukrem přes sítko.

    Obalování usmaženýh božích milostí v misce s moučkovým cukrem.

    ➜ Servírování

    Boží milosti naaranžujte na sváteční talíř a podávejte ke kávě nebo čaji. Klidně přidejte misku s oslazenou zakysanou smetanou nebo řidší marmeládou, ve kterém si cukroví omočíte.

    Boží milosti jsou nejlepší čerstvé, v ten samý den, co se upečou. Jsou krásně nadýchané a křehké. Jakmile vychladnou, nebo na druhý den, jsou tužší, ale chutnají stejně tak dobře.

    Boží milosti posypané moučkovým cukrem servírované v míse.

    ➜ Šikovné tipy

    • Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější boží milosti budou.
    • Vál při vyvalování těsta nepodsypávejte přílišným množstvím mouky. Ta pak má tendenci se při smažení připalovat.

    Další sladké recepty:

    • Palačinky – tenoučké jako pavučinka
    • Rychlá kefírová buchta
    • Nadýchaný jahodový koláč
    • Velikonoční sušenky
    • Velikonoční beránek
    Boží milosti posypané moučkovým cukrem servírované v míse.

    Staročeské boží milosti

    Petra Kupská
    Pojďme si připravit tradiční boží milosti, křupavé cukroví z časů našich babiček a prababiček. Milosti jsou spjaté zejména s křesťanskými Velikonocemi, ale udělat si je klidně můžete jen tak, na chuť. Mám pro vás jednoduchý recept z vína a smetany.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 mins
    Vaření / Pečení 15 mins
    Odpočinutí těsta 30 mins
    Čas celkem 1 hr
    Chod Cukroví
    Kuchyně Česká
    Porce 8 porcí
    Kalorie 496 kcal

    Suroviny 

    • 5 ks žloutky
    • 80 ml smetana na šlehání - obsah tuku přes 30 %
    • 2 lžíce tvrdý alkohol - vodka, slivovice, případně bílé víno
    • 1 lžíce krupicový cukr
    • 260 g hladká mouka

    Dále potřebujeme:

    • řepkový olej - na smažení
    • moučkový cukr - na obalování

    Instrukce 

    • Do mísy vsypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte vaječné žloutky, bílé víno, smetanu a citronovou kůru.
    • Vypracujte na poddajné, měkké těsto. Začněte vidličkou, smíchejte mokré suroviny se suchými. Poté pokračujte rukama a zpracovávejte těsto, dokud není celistvé a hladké. Je-li třeba, přidejte opatrně trochu mouky. Zpracování těsta rukama trvá kolem pěti minut.
    • Těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.
    • Odpočinuté těsto vyválejte na tloušťku 2-3 mm. Poprašte si jemně vál moukou, aby se těsto nelepilo. Pomocí rádýlka vykrajujte čtverečky o hraně zhruba 4 cm. Uprostřed udělejte dva zářezy.
    • Dostatečně rozehřejte vyšší vrstvu oleje, měla by být vysoká alespoň 2 cm. Vykrojené tvary vložte opatrně do oleje a smažte dozlatova. Trvá to velmi krátce, cukroví nemusíte otáčet.
    • Usmažené milosti vyndejte děrovanou lžící a položte na papírové utěrky, nechte odsát přebytečný tuk.
    • Ještě horké boží milosti obalujte v moučkovém cukru, důkladně a ze všech stran.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Boží milosti naaranžujte na sváteční talíř a podávejte ke kávě nebo čaji. Klidně přidejte misku s oslazenou zakysanou smetanou nebo řidší marmeládou, ve kterém si cukroví omočíte.
    • Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější boží milosti budou.
    • Vál nepodsypávejte přílišným množstvím mouky. Ta pak má tendenci se při smažení připalovat.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 496kcalSacharidy: 41gBílkoviny: 5gTuky: 34g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Velikonoce
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 106Sdílení

    Další recepty:

    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Velikonoční ptáček z kynutého těsta recept.
      Velikonoční ptáčci z kynutého těsta
    • Velikonoční mazanec.
      Nadýchaný mazanec

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky
    • Kousky ořechové bábovky podávané na talířku, se sítkem s moučkovým cukrem.
      Vláčná ořechová bábovka

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT