• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
×

Domů » Velikonoce

Staročeské boží milosti

Dne: 15. 9. 2021 · Upraveno: 27. 3. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 78Sdílení

Pojďme si připravit tradiční boží milosti, křupavé cukroví z časů našich babiček a prababiček. Milosti jsou spjaté zejména s křesťanskými Velikonocemi, ale udělat si je klidně můžete jen tak, na chuť. Mám pro vás jednoduchý recept z vína a smetany.

Boží milosti obalované v cukru, vyskládané v míse.

❔ Co jsou boží milosti?

Boží milosti jsou drobné cukroví, smažené v tuku a obalované v moučkovém cukru. Nejčastěji mívá tvar čtverečků s průřezy, setkáte se však i s kytičkami, kolečky nebo uzlíky. Na Moravě se mu také říká fánky.

MŮJ TIP: Máte rádi regionální speciality? Vyzkoušejte krajanec, slanou buchtu ze Slovácka.

📅 Kdy se dělají?

Čas božích milostí nastává o masopustě neboli fašanku. Masopust je období plné bujarých oslav a dobrého jídla, které začíná 6. ledna (svátek Tří králů) a končí Popeleční středou, kdy jej vystřídá dlouhý velikonoční půst.

Ještě obvyklejší doba pro smažení božích milostí jsou pak samotné Velikonoce, kdy se toto pečivo připravovalo ve velkém a dávalo se jako výslužka malým koledníkům.

📝 Suroviny

Ingredience na boží milosti s vínem a zakysanou smetanou.

Na přípravu božích milostí potřebujeme:

  • Hladká mouka
  • Vaječné žloutky
  • Cukr moučka
  • Bílé víno; pro chuť a aby pečivo při smažení nenasáklo příliš tuku
  • Zakysaná smetana; spíše tučnější, s obsahem tuku 15 % a více
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
  • Špetka soli

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Dále si připravte:

Olej na smažení a moučkový cukr na obalování. Pro lepší chuť smíchejte moučkový cukr s vanilkovým.

Doporučuji také papírové utěrky, na které usmažené boží milosti položíte – papír vsákne přebytečný tuk.


Stručný postup:

  1. Všechny suroviny smíchejte a uhněťte v hladké, tvárné těsto.
  2. Nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
  3. Těsto vyválejte natenko a vykrajujte z něj rádýlkem drobné tvary.
  4. Boží milosti smažte ve vyšší vrstvě oleje.
  5. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.

📷 Podrobný popis s fotkami

KROK 1: Do mísy vsypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte vaječné žloutky, bílé víno, smetanu a citronovou kůru.

Příprava těsta na boží milosti.

KROK 2: Vypracujte na poddajné, měkké těsto. Začněte vidličkou, smíchejte mokré suroviny se suchými. Poté pokračujte rukama a zpracovávejte těsto, dokud není celistvé a hladké. Je-li třeba, přidejte opatrně trochu mouky. Zpracování těsta rukama trvá kolem pěti minut.

Těsto na boží milosti.

KROK 3: Těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.

KROK 4: Odpočinuté těsto vyválejte na tloušťku 2-3 mm. Poprašte si jemně vál moukou, aby se těsto nelepilo. Pomocí rádýlka vykrajujte čtverečky o hraně zhruba 4 cm. Uprostřed udělejte dva zářezy.

Vykrajování tvarů - boží milosti.

KROK 5: Dostatečně rozehřejte vyšší vrstvu oleje, měla by být vysoká alespoň 2 cm. Vykrojené tvary vložte opatrně do oleje a smažte dozlatova. Trvá to velmi krátce, cukroví nemusíte otáčet.

Smažení božích milostí.

KROK 6: Usmažené milosti vyndejte děrovanou lžící a položte na papírové utěrky, nechte odsát přebytečný tuk.

KROK 7: Ještě horké boží milosti obalujte v moučkovém cukru, důkladně a ze všech stran.

Obalování božích milostí v moučkovém cukru.

🍽️ Servírování

Boží milosti naaranžujte na sváteční talíř a podávejte ke kávě nebo čaji. Klidně přidejte misku s oslazenou zakysanou smetanou nebo řidší marmeládou, ve kterém si cukroví omočíte.

Boží milosti kosočtverce.

💡 Šikovné tipy

  • Vyměňte polovinu vína za rum, cukroví získá intenzivnější vůni.
  • Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější boží milosti budou.
  • Vál nepodsypávejte přílišným množstvím mouky. Ta pak má tendenci se při smažení připalovat.

Další sladké recepty:

  • Palačinky – tenoučké jako pavučinka
  • Rychlá kefírová buchta
  • Nadýchaný jahodový koláč
  • Velikonoční sušenky
  • Velikonoční beránek
boží milosti recept
Vytisknout

Staročeské boží milosti

Pojďme si připravit tradiční boží milosti, křupavé cukroví z časů našich babiček a prababiček. Milosti jsou spjaté zejména s křesťanskými Velikonocemi, ale udělat si je klidně můžete jen tak, na chuť. Mám pro vás jednoduchý recept z vína a smetany.
Příprava15 mins
Doba vaření15 mins
Odpočinutí těsta30 mins
Čas celkem1 hr
Chod: Cukroví
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Velikonoce
Porce: 30 ks
Autor: Petra Kupská
Kalorie: 95
Zabraňuje vypnutí obrazovky

Suroviny

  • 260 g hladká mouka
  • 2 ks žloutek
  • 1 lžíce cukr moučka
  • 4 lžíce bílé víno
  • 120 g zakysaná smetana 15 % tuku a víc
  • ½ lžička citronová kůra čerstvě nastrouhaná
  • 1 špetka sůl

Dále potřebujeme:

  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalování

Postup

  • Do mísy vsypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte vaječné žloutky, bílé víno, smetanu a citronovou kůru.
  • Vypracujte na poddajné, měkké těsto. Začněte vidličkou, smíchejte mokré suroviny se suchými. Poté pokračujte rukama a zpracovávejte těsto, dokud není celistvé a hladké. Je-li třeba, přidejte opatrně trochu mouky. Zpracování těsta rukama trvá kolem pěti minut.
  • Těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.
  • Odpočinuté těsto vyválejte na tloušťku 2-3 mm. Poprašte si jemně vál moukou, aby se těsto nelepilo. Pomocí rádýlka vykrajujte čtverečky o hraně zhruba 4 cm. Uprostřed udělejte dva zářezy.
  • Dostatečně rozehřejte vyšší vrstvu oleje, měla by být vysoká alespoň 2 cm. Vykrojené tvary vložte opatrně do oleje a smažte dozlatova. Trvá to velmi krátce, cukroví nemusíte otáčet.
  • Usmažené milosti vyndejte děrovanou lžící a položte na papírové utěrky, nechte odsát přebytečný tuk.
  • Ještě horké boží milosti obalujte v moučkovém cukru, důkladně a ze všech stran.

Poznámky k receptu

  • SERVÍROVÁNÍ: Boží milosti naaranžujte na sváteční talíř a podávejte ke kávě nebo čaji. Klidně přidejte misku s oslazenou zakysanou smetanou nebo řidší marmeládou, ve kterém si cukroví omočíte.
  • Vyměňte polovinu vína za rum, cukroví získá intenzivnější vůni.
  • Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější boží milosti budou.
  • Vál nepodsypávejte přílišným množstvím mouky. Ta pak má tendenci se při smažení připalovat.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 95kcal

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!

  • 78Sdílení
« Vepřový guláš z kýty
Rychlý švestkový koláč s mákem »

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Tradiční buřtguláš ze špekáčků
  • Vychytaný recept na domácí utopence
  • Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru
  • Hrnkový biskupský chlebíček

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT