Nejlepší vánoční cukroví? No přeci vanilkové rohlíčky! Pojďme si je upéct. Mám pro vás jednoduchý recept, se kterým si poradí i začínající hospodyňky. Rohlíčky jsou luxusní, hned křehké a voní po vanilce.

Vanilkové rohlíčky podle tohoto receptu se připravují z těsta, do kterého přijdou mleté vlašské ořechy. Ty můžete nahradit ořechy lískovými, případně mandlemi.
K obalování rohlíčků jsem použila domácí vanilkový cukr, jehož přípravu popisuji níže v článku.
TIP: Zkuste také tyhle křehké koláčky z tvarohového těsta (chutnají fantasticky!)
📝 Suroviny

K přípravě vanilkových rohlíčků potřebujete:
- Mouka; hladká
- Změklé máslo; případně Hera nebo jiný vhodný tuk na pečení
- Krupicový cukr; někdo dává moučku, já rohlíčky s úspěchem dělám s krupicovým cukrem
- Vlašské ořechy; vyloupaná jádra, nebo můžete koupit moučku z namletých ořechů
- Žloutek; díky žloutku bude těsto dobře držet pohromadě a rohlíčky půjdou hezky tvarovat
Dále si připravte moučkový cukr s vanilkou na obalení.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

📷 Postup
- Nastrouhejte vlašské ořechy a dejte je do mísy.
- Přidejte mouku, vejce, cukr a povolené máslo nakrájené na kousky.
- Zpracujte ve vláčné těsto, nehněťte ho zbytečně dlouhou. Zabalte do folie a dejte do lednice na hodinu odpočinout.
- Těsto rozdělte na čtyři díly, z každého vyválejte pramen o tloušťce asi 2 cm.
- Pramen nakrájejte na malé, stejné velké kousky.
- Z kousků těsta uválejte rohlíčky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
- Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkové cukru s vanilkou.

🍳 Kuchyňské vybavení
K přípravě vanilkových rohlíčků potřebujete plech na pečení a pečicí papír. K nastrouhání ořechů pak mlýnek na strouhanku nebo ruční struhadlo.
Chcete-li si pečení usnadnit, pořiďte si silikonovou formu s tvary rohlíčků, kam těsto jednoduše vtlačíte. Formu s těstem dáte péct, mírně zchladlé rohlíčky vyklopíte a obalíte v moučkové cukru.
👌 Šikovné tipy
- Ořechy strouhám v ručním mlýnku na strouhanku, nebo ručně na struhadle.
- Rohlíčky nechte po upečení pár minut chladnout, poté je stáhněte z plechu a obalte je v cukru. Obalujte je ve chvíli, kdy nejsou ani příliš horké, ani studené.
- Při obalování pozor, rohlíčky jsou křehké!

🍬 Domácí vanilkový cukr
Rohlíčky obaluji v domácím vanilkovém cukru.
Mám doma velkou skleněnou nádobu se šroubovacím uzávěrem, do kterého jsem nasypala moučkový cukr a dovnitř vložila vanilkový lusk. Cukr během dvou tří dnů provoní pravou vanilkou. Když budete potřebovat, stačí sáhnout do nádoby a odsypat tolik cukru, kolik si recept žádá.
Nádobu podle potřeby dosypávejte moučkovým cukrem, vanilkový lusk nevyndávejte.

❓ Otázky a odpovědi
Rohlíčky patří mezi tzv. suché cukroví bez náplně, proto v klidu můžete začít péct asi 4-3 týdny před Vánoci. Do té doby stihne cukroví zvláčnět a zkřehnout.
Vanilkové rohlíčky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (bez horkovzdušného oběhu) po dobu zhruba 12 minut. Nechte je asi tři minuty chladnout na plechu, pak je opatrně obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
Rohlíčky skladujte v uzavíratelné nádobě, vhodná je pevná kartonová krabice nebo kovová dóza s víkem. Cukroví by mělo zůstat v chladu a suchu. Dát je můžete na balkon, do spíže, případně do horní části lednice.
Další chutné recepty:
- Švestkové knedlíky – sypané mákem
- Hraběnčiny řezy – fantastický moučník
- Domácí trdelník – jako z vánočního trhu
- Linecké cukroví – hned měkké
Karta receptu
Tradiční vanilkové rohlíčky
Suroviny
- 260 g hladká mouka
- 170 g máslo nebo Hera
- 50 g krupicový cukr
- 100 g vlašské ořechy
- 1 ks žloutek
- moučkový cukr s vanilkou na obalení rohlíčků
Postup
- Nastrouhejte vlašské ořechy a dejte je do mísy.
- Přidejte mouku, vejce, cukr a povolené máslo nakrájené na kousky.
- Zpracujte ve vláčné těsto. To zabalte do folie a dejte do lednice na hodinu odpočinout.
- Těsto rozdělte na čtyři díly, z každého vyválejte pramen o tloušťce asi 2 cm.
- Pramen nakrájejte na malé, stejné velké kousky.
- Z kousků těsta uválejte rohlíčky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
- Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkové cukru s vanilkou.
Poznámky k receptu
- Podle základního receptu upečete asi dva plechy vanilkových rohlíčků.
- Chcete-li si pečení usnadnit, pořiďte si silikonovou formu s tvary rohlíčků, kam těsto jednoduše vtlačíte.
- Ořechy strouhám v ručním mlýnku na strouhanku, nebo ručně na struhadle.
- Rohlíčky nechte po upečení pár minut chladnout, poté je stáhněte z plechu a obalte je v cukru. Obalujte je ve chvíli, kdy nejsou ani příliš horké, ani studené.
- Při obalování pozor, rohlíčky jsou křehké!
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
Prostor pro vaši zpětnou vazbu