• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Vánoce

    Tradiční vanilkové rohlíčky

    Dne: 19. 10. 2021 · Aktualizováno: 2. 12. 2021 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 856Sdílení

    Nejlepší vánoční cukroví? No přeci vanilkové rohlíčky! Pojďme si je upéct. Mám pro vás jednoduchý recept, se kterým si poradí i začínající hospodyňky. Rohlíčky jsou luxusní, hned křehké a voní po vanilce.

    Vánoční vanilkové rohlíčky.
    Obsah článku ukázat
    ? Suroviny
    ? Postup
    ? Kuchyňské vybavení
    ? Šikovné tipy
    ? Domácí vanilkový cukr
    ❓ Otázky a odpovědi
    Tradiční vanilkové rohlíčky

    Vanilkové rohlíčky podle tohoto receptu se připravují z těsta, do kterého přijdou mleté vlašské ořechy. Ty můžete nahradit ořechy lískovými, případně mandlemi.

    K obalování rohlíčků jsem použila domácí vanilkový cukr, jehož přípravu popisuji níže v článku.

    TIP: Zkuste také tyhle křehké koláčky z tvarohového těsta (chutnají fantasticky!)

    ? Suroviny

    Suroviny na vanilkové rohlíčky.

    K přípravě vanilkových rohlíčků potřebujete:

    • Mouka; hladká
    • Změklé máslo; případně Hera nebo jiný vhodný tuk na pečení
    • Krupicový cukr; někdo dává moučku, já rohlíčky s úspěchem dělám s krupicovým cukrem
    • Vlašské ořechy; vyloupaná jádra, nebo můžete koupit moučku z namletých ořechů
    • Žloutek; díky žloutku bude těsto dobře držet pohromadě a rohlíčky půjdou hezky tvarovat

    Dále si připravte moučkový cukr s vanilkou na obalení.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Příprava těsta na vanilkové rohlíčky.

    ? Postup

    1. Nastrouhejte vlašské ořechy a dejte je do mísy.
    2. Přidejte mouku, vejce, cukr a povolené máslo nakrájené na kousky.
    3. Zpracujte ve vláčné těsto, nehněťte ho zbytečně dlouhou. Zabalte do folie a dejte do lednice na hodinu odpočinout.
    4. Těsto rozdělte na čtyři díly, z každého vyválejte pramen o tloušťce asi 2 cm.
    5. Pramen nakrájejte na malé, stejné velké kousky.
    6. Z kousků těsta uválejte rohlíčky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
    7. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
    8. Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkové cukru s vanilkou.
    Příprava vanilkových rohlíčků.

    ? Kuchyňské vybavení

    K přípravě vanilkových rohlíčků potřebujete plech na pečení a pečicí papír. K nastrouhání ořechů pak mlýnek na strouhanku nebo ruční struhadlo.

    Chcete-li si pečení usnadnit, pořiďte si silikonovou formu s tvary rohlíčků, kam těsto jednoduše vtlačíte. Formu s těstem dáte péct, mírně zchladlé rohlíčky vyklopíte a obalíte v moučkové cukru.

    ? Šikovné tipy

    • Ořechy strouhám v ručním mlýnku na strouhanku, nebo ručně na struhadle.
    • Rohlíčky nechte po upečení pár minut chladnout, poté je stáhněte z plechu a obalte je v cukru. Obalujte je ve chvíli, kdy nejsou ani příliš horké, ani studené.
    • Při obalování pozor, rohlíčky jsou křehké!
    Obalování vanilkových rohlíčků.

    ? Domácí vanilkový cukr

    Rohlíčky obaluji v domácím vanilkovém cukru.

    Mám doma velkou skleněnou nádobu se šroubovacím uzávěrem, do kterého jsem nasypala moučkový cukr a dovnitř vložila vanilkový lusk. Cukr během dvou tří dnů provoní pravou vanilkou. Když budete potřebovat, stačí sáhnout do nádoby a odsypat tolik cukru, kolik si recept žádá.

    Nádobu podle potřeby dosypávejte moučkovým cukrem, vanilkový lusk nevyndávejte.

    Vanilkové rohlíčky.

    ❓ Otázky a odpovědi

    Kdy péct vanilkové rohlíčky?

    Rohlíčky patří mezi tzv. suché cukroví bez náplně, proto v klidu můžete začít péct asi 4-3 týdny před Vánoci. Do té doby stihne cukroví zvláčnět a zkřehnout.

    Jak dlouho se vanilkové rohlíčky pečou?

    Vanilkové rohlíčky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (bez horkovzdušného oběhu) po dobu zhruba 12 minut. Nechte je asi tři minuty chladnout na plechu, pak je opatrně obalte v moučkovém cukru s vanilkou.

    Jak skladovat vanilkové rohlíčky?

    Rohlíčky skladujte v uzavíratelné nádobě, vhodná je pevná kartonová krabice nebo kovová dóza s víkem. Cukroví by mělo zůstat v chladu a suchu. Dát je můžete na balkon, do spíže, případně do horní části lednice.


    Další chutné recepty:

    • Švestkové knedlíky – sypané mákem
    • Hraběnčiny řezy – fantastický moučník
    • Domácí trdelník – jako z vánočního trhu
    • Linecké cukroví – hned měkké

    Karta receptu

    Vanilkové rohlíčky recept.

    Tradiční vanilkové rohlíčky

    Petra Kupská
    Luxusní vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů, jednoduchý recept.
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 12 minutes mins
    Odpočinutí těsta: 1 hour hr
    Čas celkem 1 hour hr 42 minutes mins
    Chod Vánoční cukroví
    Kuchyně Česká
    Porce 2 plechy

    Suroviny 

    • 260 g hladká mouka
    • 170 g máslo - nebo Hera
    • 50 g krupicový cukr
    • 100 g vlašské ořechy
    • 1 ks žloutek
    • moučkový cukr s vanilkou - na obalení rohlíčků

    Instrukce 

    • Nastrouhejte vlašské ořechy a dejte je do mísy.
    • Přidejte mouku, vejce, cukr a povolené máslo nakrájené na kousky.
    • Zpracujte ve vláčné těsto. To zabalte do folie a dejte do lednice na hodinu odpočinout.
    • Těsto rozdělte na čtyři díly, z každého vyválejte pramen o tloušťce asi 2 cm.
    • Pramen nakrájejte na malé, stejné velké kousky.
    • Z kousků těsta uválejte rohlíčky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
    • Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
    • Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkové cukru s vanilkou.

    Poznámky

    • Podle základního receptu upečete asi dva plechy vanilkových rohlíčků.
    • Chcete-li si pečení usnadnit, pořiďte si silikonovou formu s tvary rohlíčků, kam těsto jednoduše vtlačíte.
    • Ořechy strouhám v ručním mlýnku na strouhanku, nebo ručně na struhadle.
    • Rohlíčky nechte po upečení pár minut chladnout, poté je stáhněte z plechu a obalte je v cukru. Obalujte je ve chvíli, kdy nejsou ani příliš horké, ani studené.
    • Při obalování pozor, rohlíčky jsou křehké!

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Drobné pečivo, Z ořechů
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 856Sdílení

    Další recepty:

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky
    • Štědrovečerní kuba podávaný s kysaným zelím.
      Staročeský houbový kuba

    Reader Interactions

    Comments

    1. Daniela

      02 prosince, 2023 at 9:20 am

      5 stars
      Dobrý den, paní Petro,
      jsem v čase, kdy se připravují na pečení cukroví. Hledala jsem na netu nějaký nový, dobrý recept na rohlíčky. Odkazem jsem se dostala na Vaše stránky a mám rozhodnuto. Letos budou podle Vás😉. Jen zběžně jsem mrkla na recepty, které zde uvádíte a moc se mi líbí. Ve chvilkách volna je budu "studovat".
      Mějte hezký předvánoční čas🎄
      Srdečně zdravím z Děčína, Daniela

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        01 ledna, 2024 at 11:27 pm

        Milá Danielo, děkuji za milý komentář a doufám, že se vánoční rohlíčky vyvedly na výtečnou!

        Odpovědět
    2. Markéta

      13 prosince, 2022 at 9:09 pm

      co jsem udělala špatně, těsto je jak drobenka

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        13 prosince, 2022 at 9:51 pm

        Dobrý den, Markéto, to mě mrzí. Včera jsem rohlíčky pekla přesně podle receptu. Těsto zpracovávám ručně, jako bych připravovala drobenku. Zpočátku to tak taky vypadá, ale když těsto zpracováváte ještě o chvilku déle, máslo povolí a vše se krásně propojí, ba dokonce se začne lepit. V tom okamžiku je potřeba s hnětením přestat a těsto uložit tak na dvě hodiny do lednice, aby zatuhlo. Pak krátce prohnětu, aby povolilo, vyválím váleček, nakrájím kousky. Každý před zpracováním krátce zmáčknu v dlani a vytvaruji do rohlíčku.

        Odpovědět
    3. Alexandra Mikyšková

      01 prosince, 2022 at 7:43 pm

      Moc se mi líbí vaše stránky. Jsem na pečení trdlo a nerada dělám těsta. Vyzkoušela jsem vaše těsto na pracny a tak mě to nadchlo, že se pustím i do rohlíčkového. Hned mě to víc baví - děkuji Saša

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        01 prosince, 2022 at 10:32 pm

        Sašo moc děkuji za tak hezký komentář, ani nevíte, jakou mi udělal radost! Zkuste i ty rohlíčky, s těstem se bez problémů pracuje. Hotové rohlíčky jsou křehké, pokud je necháte tak dva týdny v zavřené papírové krabici, krásně změknou. Hezké Vánoce přeji!

        Odpovědět
    4. Simona

      23 listopadu, 2022 at 12:28 pm

      5 stars
      Určitě vyzkouším

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        24 listopadu, 2022 at 11:38 am

        Děkuji a dejte pak vědět, jak rohlíčky dopadly! 🙂

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz