Nejlepší vánoční cukroví? No přeci vanilkové rohlíčky! Pojďme si je upéct. Mám pro vás jednoduchý recept, se kterým si poradí i začínající hospodyňky. Rohlíčky jsou luxusní, hned křehké a voní po vanilce.
Vanilkové rohlíčky podle tohoto receptu se připravují z těsta, do kterého přijdou mleté vlašské ořechy. Ty můžete nahradit ořechy lískovými, případně mandlemi.
K obalování rohlíčků jsem použila domácí vanilkový cukr, jehož přípravu popisuji níže v článku.
TIP: Zkuste také tyhle křehké koláčky z tvarohového těsta (chutnají fantasticky!)
? Suroviny
K přípravě vanilkových rohlíčků potřebujete:
- Mouka; hladká
- Změklé máslo; případně Hera nebo jiný vhodný tuk na pečení
- Krupicový cukr; někdo dává moučku, já rohlíčky s úspěchem dělám s krupicovým cukrem
- Vlašské ořechy; vyloupaná jádra, nebo můžete koupit moučku z namletých ořechů
- Žloutek; díky žloutku bude těsto dobře držet pohromadě a rohlíčky půjdou hezky tvarovat
Dále si připravte moučkový cukr s vanilkou na obalení.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
? Postup
- Nastrouhejte vlašské ořechy a dejte je do mísy.
- Přidejte mouku, vejce, cukr a povolené máslo nakrájené na kousky.
- Zpracujte ve vláčné těsto, nehněťte ho zbytečně dlouhou. Zabalte do folie a dejte do lednice na hodinu odpočinout.
- Těsto rozdělte na čtyři díly, z každého vyválejte pramen o tloušťce asi 2 cm.
- Pramen nakrájejte na malé, stejné velké kousky.
- Z kousků těsta uválejte rohlíčky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
- Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkové cukru s vanilkou.
? Kuchyňské vybavení
K přípravě vanilkových rohlíčků potřebujete plech na pečení a pečicí papír. K nastrouhání ořechů pak mlýnek na strouhanku nebo ruční struhadlo.
Chcete-li si pečení usnadnit, pořiďte si silikonovou formu s tvary rohlíčků, kam těsto jednoduše vtlačíte. Formu s těstem dáte péct, mírně zchladlé rohlíčky vyklopíte a obalíte v moučkové cukru.
? Šikovné tipy
- Ořechy strouhám v ručním mlýnku na strouhanku, nebo ručně na struhadle.
- Rohlíčky nechte po upečení pár minut chladnout, poté je stáhněte z plechu a obalte je v cukru. Obalujte je ve chvíli, kdy nejsou ani příliš horké, ani studené.
- Při obalování pozor, rohlíčky jsou křehké!
? Domácí vanilkový cukr
Rohlíčky obaluji v domácím vanilkovém cukru.
Mám doma velkou skleněnou nádobu se šroubovacím uzávěrem, do kterého jsem nasypala moučkový cukr a dovnitř vložila vanilkový lusk. Cukr během dvou tří dnů provoní pravou vanilkou. Když budete potřebovat, stačí sáhnout do nádoby a odsypat tolik cukru, kolik si recept žádá.
Nádobu podle potřeby dosypávejte moučkovým cukrem, vanilkový lusk nevyndávejte.
❓ Otázky a odpovědi
Rohlíčky patří mezi tzv. suché cukroví bez náplně, proto v klidu můžete začít péct asi 4-3 týdny před Vánoci. Do té doby stihne cukroví zvláčnět a zkřehnout.
Vanilkové rohlíčky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (bez horkovzdušného oběhu) po dobu zhruba 12 minut. Nechte je asi tři minuty chladnout na plechu, pak je opatrně obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
Rohlíčky skladujte v uzavíratelné nádobě, vhodná je pevná kartonová krabice nebo kovová dóza s víkem. Cukroví by mělo zůstat v chladu a suchu. Dát je můžete na balkon, do spíže, případně do horní části lednice.
Další chutné recepty:
- Švestkové knedlíky – sypané mákem
- Hraběnčiny řezy – fantastický moučník
- Domácí trdelník – jako z vánočního trhu
- Linecké cukroví – hned měkké
Karta receptu
Tradiční vanilkové rohlíčky
Suroviny
- 260 g hladká mouka
- 170 g máslo - nebo Hera
- 50 g krupicový cukr
- 100 g vlašské ořechy
- 1 ks žloutek
- moučkový cukr s vanilkou - na obalení rohlíčků
Instrukce
- Nastrouhejte vlašské ořechy a dejte je do mísy.
- Přidejte mouku, vejce, cukr a povolené máslo nakrájené na kousky.
- Zpracujte ve vláčné těsto. To zabalte do folie a dejte do lednice na hodinu odpočinout.
- Těsto rozdělte na čtyři díly, z každého vyválejte pramen o tloušťce asi 2 cm.
- Pramen nakrájejte na malé, stejné velké kousky.
- Z kousků těsta uválejte rohlíčky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
- Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkové cukru s vanilkou.
Poznámky
- Podle základního receptu upečete asi dva plechy vanilkových rohlíčků.
- Chcete-li si pečení usnadnit, pořiďte si silikonovou formu s tvary rohlíčků, kam těsto jednoduše vtlačíte.
- Ořechy strouhám v ručním mlýnku na strouhanku, nebo ručně na struhadle.
- Rohlíčky nechte po upečení pár minut chladnout, poté je stáhněte z plechu a obalte je v cukru. Obalujte je ve chvíli, kdy nejsou ani příliš horké, ani studené.
- Při obalování pozor, rohlíčky jsou křehké!
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Daniela
Dobrý den, paní Petro,
jsem v čase, kdy se připravují na pečení cukroví. Hledala jsem na netu nějaký nový, dobrý recept na rohlíčky. Odkazem jsem se dostala na Vaše stránky a mám rozhodnuto. Letos budou podle Vás😉. Jen zběžně jsem mrkla na recepty, které zde uvádíte a moc se mi líbí. Ve chvilkách volna je budu "studovat".
Mějte hezký předvánoční čas🎄
Srdečně zdravím z Děčína, Daniela
Petra Kupská
Milá Danielo, děkuji za milý komentář a doufám, že se vánoční rohlíčky vyvedly na výtečnou!
Markéta
co jsem udělala špatně, těsto je jak drobenka
Petra Kupská
Dobrý den, Markéto, to mě mrzí. Včera jsem rohlíčky pekla přesně podle receptu. Těsto zpracovávám ručně, jako bych připravovala drobenku. Zpočátku to tak taky vypadá, ale když těsto zpracováváte ještě o chvilku déle, máslo povolí a vše se krásně propojí, ba dokonce se začne lepit. V tom okamžiku je potřeba s hnětením přestat a těsto uložit tak na dvě hodiny do lednice, aby zatuhlo. Pak krátce prohnětu, aby povolilo, vyválím váleček, nakrájím kousky. Každý před zpracováním krátce zmáčknu v dlani a vytvaruji do rohlíčku.
Alexandra Mikyšková
Moc se mi líbí vaše stránky. Jsem na pečení trdlo a nerada dělám těsta. Vyzkoušela jsem vaše těsto na pracny a tak mě to nadchlo, že se pustím i do rohlíčkového. Hned mě to víc baví - děkuji Saša
Petra Kupská
Sašo moc děkuji za tak hezký komentář, ani nevíte, jakou mi udělal radost! Zkuste i ty rohlíčky, s těstem se bez problémů pracuje. Hotové rohlíčky jsou křehké, pokud je necháte tak dva týdny v zavřené papírové krabici, krásně změknou. Hezké Vánoce přeji!
Simona
Určitě vyzkouším
Petra Kupská
Děkuji a dejte pak vědět, jak rohlíčky dopadly! 🙂