• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Vánoce

    Tradiční vanilkové rohlíčky

    Dne: 19. 10. 2021 · Aktualizováno: 2. 12. 2021 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 474Sdílení

    Nejlepší vánoční cukroví? No přeci vanilkové rohlíčky! Pojďme si je upéct. Mám pro vás jednoduchý recept, se kterým si poradí i začínající hospodyňky. Rohlíčky jsou luxusní, hned křehké a voní po vanilce.

    Vánoční vanilkové rohlíčky.
    Obsah skrýt
    ? Suroviny
    ? Postup
    ? Kuchyňské vybavení
    ? Šikovné tipy
    ? Domácí vanilkový cukr
    ❓ Otázky a odpovědi
    Tradiční vanilkové rohlíčky

    Vanilkové rohlíčky podle tohoto receptu se připravují z těsta, do kterého přijdou mleté vlašské ořechy. Ty můžete nahradit ořechy lískovými, případně mandlemi.

    K obalování rohlíčků jsem použila domácí vanilkový cukr, jehož přípravu popisuji níže v článku.

    TIP: Zkuste také tyhle křehké koláčky z tvarohového těsta (chutnají fantasticky!)

    ? Suroviny

    Suroviny na vanilkové rohlíčky.

    K přípravě vanilkových rohlíčků potřebujete:

    • Mouka; hladká
    • Změklé máslo; případně Hera nebo jiný vhodný tuk na pečení
    • Krupicový cukr; někdo dává moučku, já rohlíčky s úspěchem dělám s krupicovým cukrem
    • Vlašské ořechy; vyloupaná jádra, nebo můžete koupit moučku z namletých ořechů
    • Žloutek; díky žloutku bude těsto dobře držet pohromadě a rohlíčky půjdou hezky tvarovat

    Dále si připravte moučkový cukr s vanilkou na obalení.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Příprava těsta na vanilkové rohlíčky.

    ? Postup

    1. Nastrouhejte vlašské ořechy a dejte je do mísy.
    2. Přidejte mouku, vejce, cukr a povolené máslo nakrájené na kousky.
    3. Zpracujte ve vláčné těsto, nehněťte ho zbytečně dlouhou. Zabalte do folie a dejte do lednice na hodinu odpočinout.
    4. Těsto rozdělte na čtyři díly, z každého vyválejte pramen o tloušťce asi 2 cm.
    5. Pramen nakrájejte na malé, stejné velké kousky.
    6. Z kousků těsta uválejte rohlíčky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
    7. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
    8. Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkové cukru s vanilkou.
    Příprava vanilkových rohlíčků.

    ? Kuchyňské vybavení

    K přípravě vanilkových rohlíčků potřebujete plech na pečení a pečicí papír. K nastrouhání ořechů pak mlýnek na strouhanku nebo ruční struhadlo.

    Chcete-li si pečení usnadnit, pořiďte si silikonovou formu s tvary rohlíčků, kam těsto jednoduše vtlačíte. Formu s těstem dáte péct, mírně zchladlé rohlíčky vyklopíte a obalíte v moučkové cukru.

    ? Šikovné tipy

    • Ořechy strouhám v ručním mlýnku na strouhanku, nebo ručně na struhadle.
    • Rohlíčky nechte po upečení pár minut chladnout, poté je stáhněte z plechu a obalte je v cukru. Obalujte je ve chvíli, kdy nejsou ani příliš horké, ani studené.
    • Při obalování pozor, rohlíčky jsou křehké!
    Obalování vanilkových rohlíčků.

    ? Domácí vanilkový cukr

    Rohlíčky obaluji v domácím vanilkovém cukru.

    Mám doma velkou skleněnou nádobu se šroubovacím uzávěrem, do kterého jsem nasypala moučkový cukr a dovnitř vložila vanilkový lusk. Cukr během dvou tří dnů provoní pravou vanilkou. Když budete potřebovat, stačí sáhnout do nádoby a odsypat tolik cukru, kolik si recept žádá.

    Nádobu podle potřeby dosypávejte moučkovým cukrem, vanilkový lusk nevyndávejte.

    Vanilkové rohlíčky.

    ❓ Otázky a odpovědi

    Kdy péct vanilkové rohlíčky?

    Rohlíčky patří mezi tzv. suché cukroví bez náplně, proto v klidu můžete začít péct asi 4-3 týdny před Vánoci. Do té doby stihne cukroví zvláčnět a zkřehnout.

    Jak dlouho se vanilkové rohlíčky pečou?

    Vanilkové rohlíčky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (bez horkovzdušného oběhu) po dobu zhruba 12 minut. Nechte je asi tři minuty chladnout na plechu, pak je opatrně obalte v moučkovém cukru s vanilkou.

    Jak skladovat vanilkové rohlíčky?

    Rohlíčky skladujte v uzavíratelné nádobě, vhodná je pevná kartonová krabice nebo kovová dóza s víkem. Cukroví by mělo zůstat v chladu a suchu. Dát je můžete na balkon, do spíže, případně do horní části lednice.


    Další chutné recepty:

    • Švestkové knedlíky – sypané mákem
    • Hraběnčiny řezy – fantastický moučník
    • Domácí trdelník – jako z vánočního trhu
    • Linecké cukroví – hned měkké

    Karta receptu

    Vanilkové rohlíčky recept.

    Tradiční vanilkové rohlíčky

    Petra Kupská
    Luxusní vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů, jednoduchý recept.
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 12 minutes mins
    Odpočinutí těsta: 1 hour hr
    Čas celkem 1 hour hr 42 minutes mins
    Chod Vánoční cukroví
    Kuchyně Česká
    Porce 2 plechy

    Suroviny 

    • 260 g hladká mouka
    • 170 g máslo - nebo Hera
    • 50 g krupicový cukr
    • 100 g vlašské ořechy
    • 1 ks žloutek
    • moučkový cukr s vanilkou - na obalení rohlíčků

    Instrukce 

    • Nastrouhejte vlašské ořechy a dejte je do mísy.
    • Přidejte mouku, vejce, cukr a povolené máslo nakrájené na kousky.
    • Zpracujte ve vláčné těsto. To zabalte do folie a dejte do lednice na hodinu odpočinout.
    • Těsto rozdělte na čtyři díly, z každého vyválejte pramen o tloušťce asi 2 cm.
    • Pramen nakrájejte na malé, stejné velké kousky.
    • Z kousků těsta uválejte rohlíčky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
    • Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
    • Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkové cukru s vanilkou.

    Poznámky

    • Podle základního receptu upečete asi dva plechy vanilkových rohlíčků.
    • Chcete-li si pečení usnadnit, pořiďte si silikonovou formu s tvary rohlíčků, kam těsto jednoduše vtlačíte.
    • Ořechy strouhám v ručním mlýnku na strouhanku, nebo ručně na struhadle.
    • Rohlíčky nechte po upečení pár minut chladnout, poté je stáhněte z plechu a obalte je v cukru. Obalujte je ve chvíli, kdy nejsou ani příliš horké, ani studené.
    • Při obalování pozor, rohlíčky jsou křehké!

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Drobné pečivo, Z ořechů
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 474Sdílení

    Další recepty:

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky
    • Štědrovečerní kuba podávaný s kysaným zelím.
      Staročeský houbový kuba

    Reader Interactions

    Comments

    1. Daniela

      02 prosince, 2023 at 9:20 am

      5 stars
      Dobrý den, paní Petro,
      jsem v čase, kdy se připravují na pečení cukroví. Hledala jsem na netu nějaký nový, dobrý recept na rohlíčky. Odkazem jsem se dostala na Vaše stránky a mám rozhodnuto. Letos budou podle Vás😉. Jen zběžně jsem mrkla na recepty, které zde uvádíte a moc se mi líbí. Ve chvilkách volna je budu "studovat".
      Mějte hezký předvánoční čas🎄
      Srdečně zdravím z Děčína, Daniela

      Odpovědět
    2. Markéta

      13 prosince, 2022 at 9:09 pm

      co jsem udělala špatně, těsto je jak drobenka

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        13 prosince, 2022 at 9:51 pm

        Dobrý den, Markéto, to mě mrzí. Včera jsem rohlíčky pekla přesně podle receptu. Těsto zpracovávám ručně, jako bych připravovala drobenku. Zpočátku to tak taky vypadá, ale když těsto zpracováváte ještě o chvilku déle, máslo povolí a vše se krásně propojí, ba dokonce se začne lepit. V tom okamžiku je potřeba s hnětením přestat a těsto uložit tak na dvě hodiny do lednice, aby zatuhlo. Pak krátce prohnětu, aby povolilo, vyválím váleček, nakrájím kousky. Každý před zpracováním krátce zmáčknu v dlani a vytvaruji do rohlíčku.

        Odpovědět
    3. Alexandra Mikyšková

      01 prosince, 2022 at 7:43 pm

      Moc se mi líbí vaše stránky. Jsem na pečení trdlo a nerada dělám těsta. Vyzkoušela jsem vaše těsto na pracny a tak mě to nadchlo, že se pustím i do rohlíčkového. Hned mě to víc baví - děkuji Saša

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        01 prosince, 2022 at 10:32 pm

        Sašo moc děkuji za tak hezký komentář, ani nevíte, jakou mi udělal radost! Zkuste i ty rohlíčky, s těstem se bez problémů pracuje. Hotové rohlíčky jsou křehké, pokud je necháte tak dva týdny v zavřené papírové krabici, krásně změknou. Hezké Vánoce přeji!

        Odpovědět
    4. Simona

      23 listopadu, 2022 at 12:28 pm

      5 stars
      Určitě vyzkouším

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        24 listopadu, 2022 at 11:38 am

        Děkuji a dejte pak vědět, jak rohlíčky dopadly! 🙂

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky
    • Tři upečené svatomartinské podkovy sypané moučkovým cukrem, položené na pečicím papíře.
      Svatomartinské podkovy plněné mákem
    • Bramborová lepenic posypaná nakrájenou natí z jarní cibulky, podávaná na talíři s upečenou klobáskou.
      Staročeská lepenice
    • Dvě rakvičky se šlehačkou podávané na dezertním talířku.
      Jednoduché rakvičky se šlehačkou

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT