• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z ovoce

Klevela ze švestek

Dne: 4. 9. 2022 · Upraveno: 4. 9. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 3Sdílení

Pokud hledáte rychlý způsob, jak zpracovat úrodu švestek, nabízím recept na švestkovou klevelu. Příprava je neskutečně jednoduchá a výsledek zcela skvostný. Navíc, pokud klevelu dobře připravíte, nemusíte ji ani zavařovat.

Klevela ze švestek v omáčníku.
Obsah skrýt
➜ Co je klevela?
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Skladování
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Klevela ze švestek

➜ Co je klevela?

Klevela je ovoce rozvařené ve vlastní šťávě, ochucené cukrem. Má polotekutou konzistenci s kousky ovoce. Klevela se nejčastěji připravuje z dobře vyzrálých švestek, nebo z kombinace sezónního ovoce; přidávají se například jablka nebo švestky.

K nám domů klevelu přivedl Zdeněk, můj nevlastní táta a skvělý chlap. Pocházel z jižních Čech a já pamatuju, jak po mamce chtěl uvařit klevelu. My v severních Čechách jsme vůbec netušili, co to slovo znamená a maminka si musela recept vyhledat. První klevela dopadla na výbornou a od té doby se tahle dobrota objevuje u nás na stole pravidelně.

MŮJ TIP: Zkuste taky tuhle domácí rybízovou marmeládu (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Na domácí švestkovou klevelu toho opravdu moc nepotřebujete. Stačí tři suroviny a můžete se pustit do vaření!

Švestková klevela suroviny včetně popisku.
  • Švestky; dobře vyzrálé. Klevela se dělávala na začátku podzimu, když ve velkém dozrávalo ovoce, švestky mezi nimi. Pokud nemáte známé, kteří mají na zahrádce obsypané švestky, počkejte si na lokální farmářský trh, kde švestky budou prodávat za dobrou cenu.
  • Cukr; krupicový. Cukr rozvařené ovoce jednak ochutí, a také poslouží jako konzervant.
  • Rum; na finální dotažení chuti. V některých receptech se udává i ocet, patrně pro lepší chuťový kontrast, ale tuhle variantu jsem nezkoušela.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Švestky opláchněte a vypeckujte. Já švestky obříznu od stopky ke stopce, obě půlky mírně zkroutím (každou na jinou stranu) a oddělím od pecky, a tu pak vyjmu. Jde to snadno v případě, že jsou švestky dobře vyzrálé.

Půlky švestek ještě jednou přeřízněte napůl, dostanete tak čtvrtky švestek.

Příprava švestek na klevelu - půlení, odpeckovávání.

KROK 2: Takto připravené švestky dejte do vyššího, spíše širšího hrnce. Podlijte troškou vody, stačí kolem jednoho deci.

Sporák zapněte na vyšší teplotu a přiklopte poklicí. Zanedlouho se švestky začnou vařit, přilitá voda podpoří, aby ovoce pustilo šťávu a nepřipalovalo se.

Podlévání švestek vodou.

Teplotu stáhněte na minimum, odstraňte poklici a nechte švestky rozdusit. Potrvá to asi 20 minut, čas od času zamíchejte.

KROK 3: Jakmile jsou švestky měkké a plavou ve vlastní šťávě, přisypte cukr a dobře ho rozmíchejte.

KROK 4: Vařte dalších asi 20 minut. Tekutina se odpaří a klevela mírně zhoustne, avšak kousky ovoce v ní budou stále zřetelné.

Nyní k ovoci přilijte rum a zamíchejte.

Přilévání rumu ke klevele.

KROK 5: Připravte si zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem. Dobře je umyjte v teplé vodě a nechte osušit.

KROK 6: Do čistých, ještě teplých sklenic nalijte pomocí naběračky opatrně horkou klevelu. Otřete okraj sklenice, aby byl čistý. Dobře zavíčkujte, utáhněte, a obraťte víčkem dolů. Nechte zcela vychladnout.

Nalévání hotové klevely do zavařovacích sklenic.

➜ Skladování

Vychlazené sklenice se klevelou skladujte v chladu a temnu. Pokud jste měli čisté sklenice a klevelu jste do nich nalévali horkou, vydrží vám ve špajzce asi rok.

➜ Servírování

Přemýšlíte, s čím se klevela jí? Chutná báječně jako přeliv na lívancích, je skvělá s kouskem perníku z plechu nebo jiné buchty. U nás doma děláme jednoduché neplněné tvarohové knedlíčky, které klevelou přelijeme podobně, jako by to byla omáčka.

Nevíte, čím ozvláštnit snídaňovou kaši? Přidejte do ní trochu klevely. Vynikající je také zamíchaná do bílého jogurtu.

Klevela švestková omáčka.

➜ Užitečné tipy

  • Čisté sklenice dávám při zavařování oschnout a nahřát do trouby zapnuté na 30-50°C. V teplé sklenice nedostane klevela takový šok, jako byste ji nalévali do sklenice studené. Navíc sklo horkou klevelu lépe vydrží, pokud rozdíl teplot nebude tak výrazný.
  • Až sklenici s klevelou zavíčkujete a otočíte, postará se horká ovocná směs, aby víčko dobře přilnulo. Protože klevela obsahuje poměrně dost cukru, není potřeba ji zavařovat.
  • Pokud byste sklenice pro jistotu přesto chtěli zavařit, sterilujte je ve vodě o teplotě 80 °C po dobu 20 minut.

Další chutné recepty:

  • Rychlá jahodová omáčka
  • Švestkový koláč s mákem
  • Plněné švestky v čokoládě
Švestková klevela na lžičce na talířku.

Klevela ze švestek

Petra Kupská
Pokud hledáte rychlý způsob, jak zpracovat úrodu švestek, nabízím recept na švestkovou klevelu. Příprava je neskutečně jednoduchá a výsledek zcela skvostný. Navíc, pokud klevelu dobře připravíte, nemusíte ji ani zavařovat.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 40 mins
Čas celkem 50 mins
Chod Omáčka
Kuchyně Česká
Porce 800 ml

Kuchyňské vybavení

  • Zavařovací sklenice s šroubovacím víčkem

Suroviny 

  • 1 kg švestky - čerstvé, vyzrálé
  • 200 g krupicový cukr
  • 2 lžíce rum

Instrukce 

  • Švestky opláchněte a vypeckujte. Půlky švestek ještě jednou přeřízněte napůl, dostanete tak čtvrtky švestek.
  • Takto připravené švestky dejte do vyššího, spíše širšího hrnce. Podlijte troškou vody, stačí kolem jednoho deci.
  • Sporák zapněte na vyšší teplotu a přiklopte poklicí. Zanedlouho se švestky začnou vařit, přilitá voda podpoří, aby ovoce pustilo šťávu a nepřipalovalo se.
  • Teplotu stáhněte na minimum, odstraňte poklici a nechte švestky rozdusit. Potrvá to asi 20 minut, čas od času zamíchejte.
  • Jakmile jsou švestky měkké a plavou ve vlastní šťávě, přisypte cukr a dobře ho rozmíchejte.
  • Vařte dalších asi 20 minut. Tekutina se odpaří a klevela mírně zhoustne, avšak kousky ovoce v ní budou stále zřetelné.
  • Nyní k ovoci přilijte rum a zamíchejte.
  • Do čistých, nahřátých zavařovacích sklenic nalijte pomocí naběračky opatrně horkou klevelu. Otřete okraj sklenice, aby byl čistý. Dobře zavíčkujte, utáhněte, a obraťte víčkem dolů. Nechte zcela vychladnout.

Poznámky

  • Z 1 kg švestek připravíte asi 800 ml klevely.
  • SKLADOVÁNÍ: Vychlazené sklenice se klevelou skladujte v chladu a temnu. Pokud jste měli čisté sklenice a klevelu jste do nich nalévali horkou, vydrží vám ve špajzce asi rok.
  • SERVÍROVÁNÍ: Jako přeliv na lívance, sladké knedlíčky, bramborové šišky.
  • Klevelu není potřeba zavařovat. Pokud chcete jistotu, aby se nezkazila, sterilujte sklenice s klevelou ve vodě o teplotě 80 °C po dobu 20 minut.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s ovocem
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 3Sdílení

Další recepty:

  • Domácí křížaly
  • Smažená jablka v těstíčku
  • Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
  • Domácí marmeláda z červeného rybízu

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT