Pokud hledáte rychlý způsob, jak zpracovat úrodu švestek, nabízím recept na švestkovou klevelu. Příprava je neskutečně jednoduchá a výsledek zcela skvostný. Navíc, pokud klevelu dobře připravíte, nemusíte ji ani zavařovat.

➜ Co je klevela?
Klevela je ovoce rozvařené ve vlastní šťávě, ochucené cukrem. Má polotekutou konzistenci s kousky ovoce. Klevela se nejčastěji připravuje z dobře vyzrálých švestek, nebo z kombinace sezónního ovoce; přidávají se například jablka nebo švestky.
K nám domů klevelu přivedl Zdeněk, můj nevlastní táta a skvělý chlap. Pocházel z jižních Čech a já pamatuju, jak po mamce chtěl uvařit klevelu. My v severních Čechách jsme vůbec netušili, co to slovo znamená a maminka si musela recept vyhledat. První klevela dopadla na výbornou a od té doby se tahle dobrota objevuje u nás na stole pravidelně.
MŮJ TIP: Zkuste taky tuhle domácí rybízovou marmeládu (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny
Na domácí švestkovou klevelu toho opravdu moc nepotřebujete. Stačí tři suroviny a můžete se pustit do vaření!

- Švestky; dobře vyzrálé. Klevela se dělávala na začátku podzimu, když ve velkém dozrávalo ovoce, švestky mezi nimi. Pokud nemáte známé, kteří mají na zahrádce obsypané švestky, počkejte si na lokální farmářský trh, kde švestky budou prodávat za dobrou cenu.
- Cukr; krupicový. Cukr rozvařené ovoce jednak ochutí, a také poslouží jako konzervant.
- Rum; na finální dotažení chuti. V některých receptech se udává i ocet, patrně pro lepší chuťový kontrast, ale tuhle variantu jsem nezkoušela.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Švestky opláchněte a vypeckujte. Já švestky obříznu od stopky ke stopce, obě půlky mírně zkroutím (každou na jinou stranu) a oddělím od pecky, a tu pak vyjmu. Jde to snadno v případě, že jsou švestky dobře vyzrálé.
Půlky švestek ještě jednou přeřízněte napůl, dostanete tak čtvrtky švestek.

KROK 2: Takto připravené švestky dejte do vyššího, spíše širšího hrnce. Podlijte troškou vody, stačí kolem jednoho deci.
Sporák zapněte na vyšší teplotu a přiklopte poklicí. Zanedlouho se švestky začnou vařit, přilitá voda podpoří, aby ovoce pustilo šťávu a nepřipalovalo se.

Teplotu stáhněte na minimum, odstraňte poklici a nechte švestky rozdusit. Potrvá to asi 20 minut, čas od času zamíchejte.
KROK 3: Jakmile jsou švestky měkké a plavou ve vlastní šťávě, přisypte cukr a dobře ho rozmíchejte.

KROK 4: Vařte dalších asi 20 minut. Tekutina se odpaří a klevela mírně zhoustne, avšak kousky ovoce v ní budou stále zřetelné.
Nyní k ovoci přilijte rum a zamíchejte.

KROK 5: Připravte si zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem. Dobře je umyjte v teplé vodě a nechte osušit.
KROK 6: Do čistých, ještě teplých sklenic nalijte pomocí naběračky opatrně horkou klevelu. Otřete okraj sklenice, aby byl čistý. Dobře zavíčkujte, utáhněte, a obraťte víčkem dolů. Nechte zcela vychladnout.

➜ Skladování
Vychlazené sklenice se klevelou skladujte v chladu a temnu. Pokud jste měli čisté sklenice a klevelu jste do nich nalévali horkou, vydrží vám ve špajzce asi rok.
➜ Servírování
Přemýšlíte, s čím se klevela jí? Chutná báječně jako přeliv na lívancích, je skvělá s kouskem perníku z plechu nebo jiné buchty. U nás doma děláme jednoduché neplněné tvarohové knedlíčky, které klevelou přelijeme podobně, jako by to byla omáčka.
Nevíte, čím ozvláštnit snídaňovou kaši? Přidejte do ní trochu klevely. Vynikající je také zamíchaná do bílého jogurtu.

➜ Užitečné tipy
- Čisté sklenice dávám při zavařování oschnout a nahřát do trouby zapnuté na 30-50°C. V teplé sklenice nedostane klevela takový šok, jako byste ji nalévali do sklenice studené. Navíc sklo horkou klevelu lépe vydrží, pokud rozdíl teplot nebude tak výrazný.
- Až sklenici s klevelou zavíčkujete a otočíte, postará se horká ovocná směs, aby víčko dobře přilnulo. Protože klevela obsahuje poměrně dost cukru, není potřeba ji zavařovat.
- Pokud byste sklenice pro jistotu přesto chtěli zavařit, sterilujte je ve vodě o teplotě 80 °C po dobu 20 minut.
Další chutné recepty:

Klevela ze švestek
Kuchyňské vybavení
- Zavařovací sklenice s šroubovacím víčkem
Suroviny
- 1 kg švestky - čerstvé, vyzrálé
- 200 g krupicový cukr
- 2 lžíce rum
Instrukce
- Švestky opláchněte a vypeckujte. Půlky švestek ještě jednou přeřízněte napůl, dostanete tak čtvrtky švestek.
- Takto připravené švestky dejte do vyššího, spíše širšího hrnce. Podlijte troškou vody, stačí kolem jednoho deci.
- Sporák zapněte na vyšší teplotu a přiklopte poklicí. Zanedlouho se švestky začnou vařit, přilitá voda podpoří, aby ovoce pustilo šťávu a nepřipalovalo se.
- Teplotu stáhněte na minimum, odstraňte poklici a nechte švestky rozdusit. Potrvá to asi 20 minut, čas od času zamíchejte.
- Jakmile jsou švestky měkké a plavou ve vlastní šťávě, přisypte cukr a dobře ho rozmíchejte.
- Vařte dalších asi 20 minut. Tekutina se odpaří a klevela mírně zhoustne, avšak kousky ovoce v ní budou stále zřetelné.
- Nyní k ovoci přilijte rum a zamíchejte.
- Do čistých, nahřátých zavařovacích sklenic nalijte pomocí naběračky opatrně horkou klevelu. Otřete okraj sklenice, aby byl čistý. Dobře zavíčkujte, utáhněte, a obraťte víčkem dolů. Nechte zcela vychladnout.
Poznámky
- Z 1 kg švestek připravíte asi 800 ml klevely.
- SKLADOVÁNÍ: Vychlazené sklenice se klevelou skladujte v chladu a temnu. Pokud jste měli čisté sklenice a klevelu jste do nich nalévali horkou, vydrží vám ve špajzce asi rok.
- SERVÍROVÁNÍ: Jako přeliv na lívance, sladké knedlíčky, bramborové šišky.
- Klevelu není potřeba zavařovat. Pokud chcete jistotu, aby se nezkazila, sterilujte sklenice s klevelou ve vodě o teplotě 80 °C po dobu 20 minut.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu