• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Máslová drobenka na koláč i buchtu

Dne: 2. 7. 2022 · Upraveno: 3. 7. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 10Sdílení

Než jde koláč do trouby, je potřeba posypat ho štědrou vrstvou drobenky. Pokud stále hledáte ten nejlepší recept, čtěte následující řádky. Poodkrývám v nich tajemství dokonalé drobenky!

Drobenka na koláče a buchty.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Poměr surovin v drobence
➜ Jak se dělá drobenka
➜ Jak vylepšit drobenku?
➜ Kolik drobenky na jeden koláč?
Máslová drobenka na koláč i buchtu

Drobenka je polosypká, hrudkovitá směs z mouky, cukru a másla. Připravuje se jednoduchým promnutím všech surovin a sype se před pečením na povrch sladkých moučníků: tradičních koláčů, buchet na plech, bublanin nebo mufinů. K dalším názvům pro drobenku patří žmolenka nebo posypka.

Drobenku připravíte ze tří základních ingrediencí, kterými jsou mouka, cukr a máslo. Výsledek můžete ovlivnit typem mouky a cukru, ale také přidáním různých surovin, které mají na chuť drobenky další vliv.

Správně udělaná drobenka vytváří nepravidelné žmolky, nesmí být příliš sypká, ale ani lepivá.

MŮJ TIP: Drobenku využijete třeba na tenhle luxusní švestkový koláč s mákem (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Suroviny na drobenku na koláče včetně popisku.

Na dokonalou drobenku potřebujete:

  • Mouka; hladká nebo polohrubá. Drobenka z hladké mouky je hutnější a kompaktnější, české hospodyňky velmi často používají univerzální polohrubou mouku.
  • Cukr; klasický krupicový cukr. Pro intenzivnější chuť vyměňte část bílého cukru nebo jej zcela nahraďte hnědým třtinovým cukrem.
  • Máslo; vyndané z lednice chvíli před přípravou, lehce povolené. Nemusí být studené z lednice, ale ani příliš roztáté.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Poměr surovin v drobence

Nejlepší poměr pro drobenku se blíží 1 dílu cukru, 1 dílu másla a 1,5-2 dílům mouky. Čím více mouky, tím bude posypka drobivější. Čím méně mouky, tím bude mastnější a větší drobky, které budou držet pohromadě. Poměr surovin také záleží na typu mouky; čím hrubší, tím méně jí budete potřebovat.

➜ Jak se dělá drobenka

  1. Mouku a cukr nasypte do větší misky.
  2. Do misky nasekejte na menší kusy máslo.
  3. Pomocí prstů všechny suroviny rychle promněte, až získáte polosypkou směs s pevnými nepravidelnými hrudkami.

Hotovou drobenku použijte na posyp koláčů a buchet. Pokud drobenku připravíte v předstihu, dejte ji v misce do ledničky, ať máslo zpevní. Na koláč ji sypte těsně před pečením.

Máslová drobenka

➜ Jak vylepšit drobenku?

Zde je několik tipů a triků, které pomůžou drobenku doladit k dokonalosti:

  • Přidejte rozemleté ovesné vločky, které jste krátce opražili na pánvi. Nechte je vychladit, než je použijete.
  • Ochuťte ji špetkou mleté skořice. Skořicová drobenka se hodí zejména na ovocné koláče, například ty pokladené švestkami nebo jablky.
  • Přimíchejte mleté nebo najemno nasekané ořechy; mandle, vlašské nebo lískové.
  • Do drobenky přidejte nadrcené sušenky: kokosky, koka sušenky, esíčka, oříškové sušenky. Nadrťte je válečkem uložené buď v pevném sáčku, nebo mezi dvěma archy pečicího papíru.

Chcete křupavou drobenku, která tak zůstane i na druhý den? Přidejte k ní při přípravě žloutek. Pak budete muset přisypat o něco víc mouky a cukru, abyste vytvořili sypkou, nikoliv kompaktní směs.

Švestkový koláč s drobenkou.

Můj extra tip: Bezprostředně poté, co koláč vyndáte z trouby, pokropte povrch s upečenou drobenkou rozpuštěným máslem, do kterého jste zamíchali dvě lžíce rumu.

➜ Kolik drobenky na jeden koláč?

Na jeden koláč na klasický plech o rozměru 42x36 cm budete potřebovat drobenku zhruba ze 140 g gramů mouky. Převedeno na hrnkový recept, je to drobenka z jednoho hrnku mouky, půl hrnku krupicového cukru a půl hrnku (třetinka) nasekaného másla.

Další sladké recepty:

  • Jednoduchý tvarožník
  • Hrnkový perník z cukety
  • Biskupský chlebíček
Máslová drobenka

Máslová drobenka na koláč i buchtu

Petra Kupská
Než jde koláč do trouby, je potřeba posypat ho štědrou vrstvou drobenky. Pokud stále hledáte ten nejlepší recept, čtěte následující řádky. Pojďme spolu poodkrýt tajemství dokonalé drobenky!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Čas celkem 10 mins
Chod Sladký moučník
Kuchyně Česká
Porce 1

Suroviny 

  • 130 g hladká mouka
  • 70 g krupicový cukr
  • 70 g máslo

Instrukce 

  • Mouku a cukr nasypte do větší misky.
  • Do misky nasekejte na menší kusy máslo.
  • Pomocí prstů všechny suroviny promněte, až získáte nepravidelné, kompaktní, a přesto stále sypké žmolky.

Poznámky

  • Množství drobenky na koláč na 1 běžný plech o rozměrech cca 42x36 cm.
  • Správná drobenka vytváří nepravidelné hrudky, nesmí být příliš sypká, ale ani lepivá.
  • Drobenku můžete vylepšit přidáním špetky mleté skořice, nahrubo nasekanými ořechy, jemně strouhaným kokosem nebo podrcenými sušenkami.
  • Chcete křupavou drobenku, která tak zůstane i na druhý den? Přidejte k ní při přípravě žloutek. Pak budete muset přidat o něco víc mouky a cukru, abyste vytvořili sypkou, nikoliv kompaktní směs.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Sladké pečení
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 10Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT