Než jde koláč do trouby, je potřeba posypat ho štědrou vrstvou drobenky. Pokud stále hledáte ten nejlepší recept, čtěte následující řádky. Poodkrývám v nich tajemství dokonalé drobenky!

Drobenka je polosypká, hrudkovitá směs z mouky, cukru a másla. Připravuje se jednoduchým promnutím všech surovin a sype se před pečením na povrch sladkých moučníků: tradičních koláčů, buchet na plech, bublanin nebo mufinů. K dalším názvům pro drobenku patří žmolenka nebo posypka.
Drobenku připravíte ze tří základních ingrediencí, kterými jsou mouka, cukr a máslo. Výsledek můžete ovlivnit typem mouky a cukru, ale také přidáním různých surovin, které mají na chuť drobenky další vliv.
Správně udělaná drobenka vytváří nepravidelné žmolky, nesmí být příliš sypká, ale ani lepivá.
MŮJ TIP: Drobenku využijete třeba na tenhle luxusní švestkový koláč s mákem (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na dokonalou drobenku potřebujete:
- Mouka; hladká nebo polohrubá. Drobenka z hladké mouky je hutnější a kompaktnější, české hospodyňky velmi často používají univerzální polohrubou mouku.
- Cukr; klasický krupicový cukr. Pro intenzivnější chuť vyměňte část bílého cukru nebo jej zcela nahraďte hnědým třtinovým cukrem.
- Máslo; vyndané z lednice chvíli před přípravou, lehce povolené. Nemusí být studené z lednice, ale ani příliš roztáté.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Poměr surovin v drobence
Nejlepší poměr pro drobenku se blíží 1 dílu cukru, 1 dílu másla a 1,5-2 dílům mouky. Čím více mouky, tím bude posypka drobivější. Čím méně mouky, tím bude mastnější a větší drobky, které budou držet pohromadě. Poměr surovin také záleží na typu mouky; čím hrubší, tím méně jí budete potřebovat.

➜ Jak se dělá drobenka
- Mouku a cukr nasypte do větší misky.
- Do misky nasekejte na menší kusy máslo.
- Pomocí prstů všechny suroviny rychle promněte, až získáte polosypkou směs s pevnými nepravidelnými hrudkami.
Hotovou drobenku použijte na posyp koláčů a buchet. Pokud drobenku připravíte v předstihu, dejte ji v misce do ledničky, ať máslo zpevní. Na koláč ji sypte těsně před pečením.

➜ Jak vylepšit drobenku?
Zde je několik tipů a triků, které pomůžou drobenku doladit k dokonalosti:
- Přidejte rozemleté ovesné vločky, které jste krátce opražili na pánvi. Nechte je vychladit, než je použijete.
- Ochuťte ji špetkou mleté skořice. Skořicová drobenka se hodí zejména na ovocné koláče, například ty pokladené švestkami nebo jablky.
- Přimíchejte mleté nebo najemno nasekané ořechy; mandle, vlašské nebo lískové.
- Do drobenky přidejte nadrcené sušenky: kokosky, koka sušenky, esíčka, oříškové sušenky. Nadrťte je válečkem uložené buď v pevném sáčku, nebo mezi dvěma archy pečicího papíru.
Chcete křupavou drobenku, která tak zůstane i na druhý den? Přidejte k ní při přípravě žloutek. Pak budete muset přisypat o něco víc mouky a cukru, abyste vytvořili sypkou, nikoliv kompaktní směs.

Můj extra tip: Bezprostředně poté, co koláč vyndáte z trouby, pokropte povrch s upečenou drobenkou rozpuštěným máslem, do kterého jste zamíchali dvě lžíce rumu.
➜ Kolik drobenky na jeden koláč?
Na jeden koláč na klasický plech o rozměru 42x36 cm budete potřebovat drobenku zhruba ze 140 g gramů mouky. Převedeno na hrnkový recept, je to drobenka z jednoho hrnku mouky, půl hrnku krupicového cukru a půl hrnku (třetinka) nasekaného másla.
Další sladké recepty:

Máslová drobenka na koláč i buchtu
Suroviny
- 130 g hladká mouka
- 70 g krupicový cukr
- 70 g máslo
Instrukce
- Mouku a cukr nasypte do větší misky.
- Do misky nasekejte na menší kusy máslo.
- Pomocí prstů všechny suroviny promněte, až získáte nepravidelné, kompaktní, a přesto stále sypké žmolky.
Poznámky
- Množství drobenky na koláč na 1 běžný plech o rozměrech cca 42x36 cm.
- Správná drobenka vytváří nepravidelné hrudky, nesmí být příliš sypká, ale ani lepivá.
- Drobenku můžete vylepšit přidáním špetky mleté skořice, nahrubo nasekanými ořechy, jemně strouhaným kokosem nebo podrcenými sušenkami.
- Chcete křupavou drobenku, která tak zůstane i na druhý den? Přidejte k ní při přípravě žloutek. Pak budete muset přidat o něco víc mouky a cukru, abyste vytvořili sypkou, nikoliv kompaktní směs.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu