• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Pudinková buchta se zakysanou smetanou

Dne: 21. 7. 2022 · Upraveno: 26. 7. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 17Sdílení

Tahle jednoduchá a neskutečné vláčná buchta nadchne každého, kdo ji ochutná. Bohatě protkaná vařeným pudinkovým krémem, nahoře se štědrou vrstvou osvěžující zakysané smetany. Luxusní moučník, který si připravíte snadno doma!

Buchta se zakysanou smetanou a pudinkem, na talířku.
Obsah skrýt
➜ Ingredience
➜ Postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Velikost pečicího plechu
➜ Užitečné tipy
Pudinková buchta se zakysanou smetanou

Jedná se o buchtu na plech, kterou tvoří tři vrstvy. Základem je šlehaný piškot, na který se cik cak nalije horký uvařený pudink. Ten při pečení propadne a vytvoří tak na řezu buchty efektní nepravidelné vlny. Upečená buchta se potře sladkou zakysanou smetanou.

Kdo chce, před servírováním popráší povrch mletou skořicí, Grankem, nebo kakaovým práškem. Ty vytvoří pěkný barevný kontrast na světlé smetanové vrstvě.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle cuketový perník (chutná fantasticky!)

➜ Ingredience

Recept na domácí buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou si žádá tyto suroviny:

Šlehané piškotové těsto:

Piškotové těsto suroviny včetně popisku.
  • Vejce; vyndané včas z lednice, aby se stihla ohřát na pokojovou teplotu. Případně ponořte vejce na pět minut do teplé vody. Ohřátá vejce půjdou lépe vyšlehat do pěny.
  • Krupicový cukr
  • Hladká mouka
  • Kypřicí prášek
  • Kakao; tmavý kakaový prášek holandského typu
  • Mléko; polotučné nebo tučné, nejlépe o pokojové teplotě
  • Olej; slunečnicový nebo řepkový

Pudink:

Ingredience na pudink včetně popisku.
  • Čokoládový pudink; prášek
  • Mléko; polotučné nebo tučné. Při přípravě pudinku dávám o něco méně mléka, aby byl pudink hustější, v buchtě dobře držel pohromadě a neroztékal se.
  • Krupicový cukr; na oslazení

Vrstva ze zakysané smetany:

Zakysaná smetana a cukr, včetně popisku.
  • Zakysaná smetana; používám takovou, která má obsah tuku kolem 15-18 %
  • Krupicový cukr; případně moučkový

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Dále potřebujete:

  • Kousek másla a jemnou strouhanku na vymazání a vysypání pečicího plechu.
  • Skořici, případně kakaový prášek nebo Granko na poprášení vrstvy ze zakysanky (volitelné)

Stručný recept:

  1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny.
  2. Postupně přimíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakaem, mléko a olej.
  3. Těsto vylijte na vymazaný plech vysypaný strouhankou.
  4. Uvařte pudink a nalijte ho cik cak na těsto.
  5. Buchtu upečte v troubě na 170 °C po dobu 30-40 minut.
  6. Na horkou buchtu rozetřete zakysanou smetanu, umíchanou s cukrem.
  7. Nechte vychladit, před servírováním poprašte skořicí nebo kakaem.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Pečicí plech vymažte kouskem másla a vysypte jemnou strouhankou. Přebytečných zbytků strouhanky se zbavíte tak, že plech obrátíte na pracovní plochu a jemně s ním o ni klepnete.

Plech vymazaný máslem a vysypaný strouhankou.

KROK 2: V míse smíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek.

KROK 3: Celá vejce vyklepněte do mísy a pomocí elektrického mixéru vyšlehejte s cukrem do pěny. Cukr přisypávejte postupně, zrovna tak zvyšujte otáčky mixéru. Pokud jsou vejce ohřátá na pokojovou teplotu a vy budete mít tak 5 minut trpělivost, podaří se vám vyšlehat krásná nadýchaná pěnová hmota. Vejce při šlehání zesvětlají, cukr se postupně rozpustí a hmota lehce zhoustne.

Snižte otáčky mixéru na minimum a k vyšlehané vaječné hmotě postupně přidávejte připravenou moučnou směs, mléko a olej. Promixujte, až se vše propojí v husté piškotové těsto.

KROK 4: Těsto vylijte na připravený plech a povrch uhlaďte.

Vylévání našlehaného piškotového těsta s kakaem na připravený pečicí plech.

KROK 5: Uvařte pudink podle instrukcí výrobce. Já pudink dělám tak, že zlehka ohřeju mléko, rozšlehám do něj pudinkový prášek a cukr, a při střední teplotě přivedu k varu. Stále míchám, aby se v pudinku nevytvořily hrudky.

Horký pudink nalijte cik cak na vrstvu těsta. Snažte se, aby pudink povrch nepřekryl jednolitou vrstvou, ale aby mezi jednotlivými cákanci zůstaly mezery, skrz které je vidět spodní těsto.

Nacákání uvařeného pudinku na těsto.
Čokoládový pudink nacákaný na těsto.

KROK 6: Troubu předehřejte na 170 °C (elektrická, horní a dolní ohřev bez horkovzdušného ohřevu). Strčte plech s buchtou do trouby a pečte 30-40 minut. Buchta při pečení naběhne. Ke konci pečení píchněte špejlí do nejvyššího místa a přesvědčte se, zda je buchta upečená. Pokud špejle vyjde suchá, máte hotovo. Pokud na ní ulpěly zbytky těsta, nechte buchtu péct dalších 5 minut a test se špejlí opakujte.

KROK 7: Zatímco se buchta peče, připravte si poslední vrstvu ze zakysané smetany. Smetanu jednoduše vymíchejte s cukrem. Jakmile buchtu vyndáte z trouby, ihned na ni vylijte smetanu. Teplem zřídne a půjde dobře rozetřít po celém povrchu.

Roztírání oslazené zakysané smetany po povrchu upečeného koláče.

KROK 8: Nechte vychladnout při pokojové teplotě, nakonec doporučuji strčit buchtu přes noc do ledničky. Zakysaná smetana tak zpevní a nebude při krájení buchty téct.

➜ Servírování

Vychlazenou buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou nakrájejte na řezy o velikosti asi 10x10 cm a podávejte na dezertním talířku k šálku dobré kávy, ke snídani, při rodinných setkáních.

Pro hezký vzhled a zvýraznění chuti buchtu při servírování jemně poprašte mletou skořicí, kakaovým práškem nebo Grankem.

➜ Velikost pečicího plechu

Někdo rád buchtu vysokou, jiný zase nižší. Já jsem pekla na menším plechu o rozměrech asi 32x22 cm, protože recept píšu také pro mé čtenáře v USA (food blog cooklikeczechs.com), kde je tahle velikost pekáčku (9x13 palců) nejběžnější.

Upečená buchta je vysoká asi 4 cm, a když dáte jeden řez na talíř, rozhodně máte pocit, že jste dostali poctivou porci. Pokud chcete nižší buchtu, vezměte o něco větší plech, ale zase ne moc – umím si dobře představit velikost kolem 35x25 cm.

Na klasický pečicí plech, např. o rozměru 40x35 cm byste museli přiměřeně upravit množství surovin.

➜ Užitečné tipy

  • Protože buchta obsahuje vrstvu ze zakysané smetany, skladujte ji v lednici. Pokud ji dřív nesníte, vydrží zde asi 5 dní.
  • Pohrajte si s kontrastem jednotlivých vrstev: Do těsta nepřidávejte kakaový prášek, ale upečte ho světlé. Nebo použijte vanilkový pudink a nalijte ho na těsto, do kterého jste přidali kakao.
  • Přidejte víc zakysané smetany na finální vrstvu, koláč bude svěžejší.

Další sladké recepty:

  • Rychlá kefírová buchta
  • Kynutý borůvkový koláč na plech
  • Hrnkové hraběnčiny řezy
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou, řez podávaný na talířku.

Pudinková buchta se zakysanou smetanou

Petra Kupská
Tahle jednoduchá a neskutečné vláčná buchta nadchne každého, kdo ji ochutná. Bohatě protkaná vařeným pudinkovým krémem, nahoře se štědrou vrstvou osvěžující zakysané smetany. Luxusní moučník, který si připravíte snadno doma!
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 40 mins
Čas celkem 1 hr
Chod Sladký moučník
Kuchyně Česká
Porce 12 ks

Suroviny 

Šlehané piškotové těsto:

  • 3 vejce - ohřáté na pokojovou teplotu
  • 170 g krupicový cukr
  • 200 g hladká mouka
  • ½ ks kypřicí prášek
  • 1 lžíce tmavé kakao - holandského typu
  • 150 ml mléko
  • 130 ml olej - slunečnicový nebo řepkový

Pudink:

  • 2 ks čokoládový pudink - prášek
  • 0,75 l mléko
  • 4 lžíce krupicový cukr

Vrstva se zakysanou smetanou:

  • 400 g zakysaná smetana - obsah tuku 15-18 %
  • 3 lžíce krupicový cukr

Dále potřebujete:

  • 1 lžíce máslo a strouhanka - na vysypání plechu
  • 1 lžička skořice - na poprášení buchty

Instrukce 

  • Pečicí plech vymažte kouskem másla a vysypte jemnou strouhankou.
  • V míse smíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek.
  • Celá vejce vyklepněte do mísy a pomocí elektrického mixéru vyšlehejte s cukrem do pěny. Cukr přisypávejte postupně, zrovna tak zvyšujte otáčky mixéru. Pokud jsou vejce ohřátá na pokojovou teplotu a vy budete mít tak 5 minut trpělivost, podaří se vám vyšlehat krásná nadýchaná pěnová hmota.
  • Snižte otáčky mixéru na minimum a k vyšlehané vaječné hmotě postupně přidávejte připravenou moučnou směs, mléko a olej. Promixujte, až se vše propojí v husté piškotové těsto.
  • Těsto vylijte na připravený plech a povrch uhlaďte.
  • Uvařte pudink podle instrukcí výrobce. Horký pudink nalijte cik cak na vrstvu těsta. Snažte se, aby pudink povrch nepřekryl jednolitou vrstvou, ale aby mezi jednotlivými cákanci zůstaly mezery, skrz které je vidět spodní těsto.
  • Troubu předehřejte na 170 °C (elektrická, horní a dolní ohřev bez horkovzdušného ohřevu). Strčte plech s buchtou do trouby a pečte 30-40 minut. Buchta při pečení naběhne. Ke konci pečení píchněte špejlí do nejvyššího místa a přesvědčte se, zda je buchta upečená. Pokud špejle vyjde suchá, máte hotovo. Pokud na ní ulpěly zbytky těsta, nechte buchtu péct dalších 5 minut a test se špejlí opakujte.
  • Zatímco se buchta peče, připravte si poslední vrstvu ze zakysané smetany. Smetanu jednoduše vymíchejte s cukrem. Jakmile buchtu vyndáte z trouby, ihned na ni vylijte smetanu. Teplem zřídne a půjde dobře rozetřít po celém povrchu.
  • Nechte vychladnout při pokojové teplotě, nakonec doporučuji strčit buchtu přes noc do ledničky. Zakysaná smetana tak zpevní a nebude při krájení buchty téct.

Poznámky

  • Při pečení buchty na malém plechu o rozměru 23x33 cm získáte asi 9-12 řezů.
  • Pohrajte si s kontrastem jednotlivých vrstev: Do těsta nepřidávejte kakaový prášek, ale upečte ho světlé. Nebo použijte vanilkový pudink a nalijte ho na těsto, do kterého jste přidali kakao.
  • SERVÍROVÁNÍ: Vychlazenou buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou nakrájejte na řezy o hraně 8-10 cm a podávejte na dezertním talířku k šálku dobré kávy, ke snídani, při rodinných setkáních.
  • Pro hezký vzhled a zvýraznění chuti buchtu při servírování jemně poprašte mletou skořicí, kakaovým práškem nebo Grankem.
  • Protože buchta obsahuje vrstvu ze zakysané smetany, skladujte ji v lednici. Pokud ji dřív nesníte, vydrží zde asi 5 dní.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty se smetanou
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 17Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Comments

  1. Ilona

    25 listopadu, 2022 at 6:08 pm

    5 stars
    Výborná

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      27 listopadu, 2022 at 9:45 am

      Děkuji moc za milý komentář a jsem ráda, že buchta chutnala!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT