Tahle jednoduchá a neskutečné vláčná buchta nadchne každého, kdo ji ochutná. Bohatě protkaná vařeným pudinkovým krémem, nahoře se štědrou vrstvou osvěžující zakysané smetany. Luxusní moučník, který si připravíte snadno doma!

Jedná se o buchtu na plech, kterou tvoří tři vrstvy. Základem je šlehaný piškot, na který se cik cak nalije horký uvařený pudink. Ten při pečení propadne a vytvoří tak na řezu buchty efektní nepravidelné vlny. Upečená buchta se potře sladkou zakysanou smetanou.
Kdo chce, před servírováním popráší povrch mletou skořicí, Grankem, nebo kakaovým práškem. Ty vytvoří pěkný barevný kontrast na světlé smetanové vrstvě.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle cuketový perník (chutná fantasticky!)
➜ Ingredience
Recept na domácí buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou si žádá tyto suroviny:
Šlehané piškotové těsto:

- Vejce; vyndané včas z lednice, aby se stihla ohřát na pokojovou teplotu. Případně ponořte vejce na pět minut do teplé vody. Ohřátá vejce půjdou lépe vyšlehat do pěny.
- Krupicový cukr
- Hladká mouka
- Kypřicí prášek
- Kakao; tmavý kakaový prášek holandského typu
- Mléko; polotučné nebo tučné, nejlépe o pokojové teplotě
- Olej; slunečnicový nebo řepkový
Pudink:

- Čokoládový pudink; prášek
- Mléko; polotučné nebo tučné. Při přípravě pudinku dávám o něco méně mléka, aby byl pudink hustější, v buchtě dobře držel pohromadě a neroztékal se.
- Krupicový cukr; na oslazení
Vrstva ze zakysané smetany:

- Zakysaná smetana; používám takovou, která má obsah tuku kolem 15-18 %
- Krupicový cukr; případně moučkový
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Dále potřebujete:
- Kousek másla a jemnou strouhanku na vymazání a vysypání pečicího plechu.
- Skořici, případně kakaový prášek nebo Granko na poprášení vrstvy ze zakysanky (volitelné)
Stručný recept:
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny.
- Postupně přimíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakaem, mléko a olej.
- Těsto vylijte na vymazaný plech vysypaný strouhankou.
- Uvařte pudink a nalijte ho cik cak na těsto.
- Buchtu upečte v troubě na 170 °C po dobu 30-40 minut.
- Na horkou buchtu rozetřete zakysanou smetanu, umíchanou s cukrem.
- Nechte vychladit, před servírováním poprašte skořicí nebo kakaem.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Pečicí plech vymažte kouskem másla a vysypte jemnou strouhankou. Přebytečných zbytků strouhanky se zbavíte tak, že plech obrátíte na pracovní plochu a jemně s ním o ni klepnete.

KROK 2: V míse smíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek.
KROK 3: Celá vejce vyklepněte do mísy a pomocí elektrického mixéru vyšlehejte s cukrem do pěny. Cukr přisypávejte postupně, zrovna tak zvyšujte otáčky mixéru. Pokud jsou vejce ohřátá na pokojovou teplotu a vy budete mít tak 5 minut trpělivost, podaří se vám vyšlehat krásná nadýchaná pěnová hmota. Vejce při šlehání zesvětlají, cukr se postupně rozpustí a hmota lehce zhoustne.
Snižte otáčky mixéru na minimum a k vyšlehané vaječné hmotě postupně přidávejte připravenou moučnou směs, mléko a olej. Promixujte, až se vše propojí v husté piškotové těsto.
KROK 4: Těsto vylijte na připravený plech a povrch uhlaďte.

KROK 5: Uvařte pudink podle instrukcí výrobce. Já pudink dělám tak, že zlehka ohřeju mléko, rozšlehám do něj pudinkový prášek a cukr, a při střední teplotě přivedu k varu. Stále míchám, aby se v pudinku nevytvořily hrudky.
Horký pudink nalijte cik cak na vrstvu těsta. Snažte se, aby pudink povrch nepřekryl jednolitou vrstvou, ale aby mezi jednotlivými cákanci zůstaly mezery, skrz které je vidět spodní těsto.


KROK 6: Troubu předehřejte na 170 °C (elektrická, horní a dolní ohřev bez horkovzdušného ohřevu). Strčte plech s buchtou do trouby a pečte 30-40 minut. Buchta při pečení naběhne. Ke konci pečení píchněte špejlí do nejvyššího místa a přesvědčte se, zda je buchta upečená. Pokud špejle vyjde suchá, máte hotovo. Pokud na ní ulpěly zbytky těsta, nechte buchtu péct dalších 5 minut a test se špejlí opakujte.
KROK 7: Zatímco se buchta peče, připravte si poslední vrstvu ze zakysané smetany. Smetanu jednoduše vymíchejte s cukrem. Jakmile buchtu vyndáte z trouby, ihned na ni vylijte smetanu. Teplem zřídne a půjde dobře rozetřít po celém povrchu.

KROK 8: Nechte vychladnout při pokojové teplotě, nakonec doporučuji strčit buchtu přes noc do ledničky. Zakysaná smetana tak zpevní a nebude při krájení buchty téct.
➜ Servírování
Vychlazenou buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou nakrájejte na řezy o velikosti asi 10x10 cm a podávejte na dezertním talířku k šálku dobré kávy, ke snídani, při rodinných setkáních.
Pro hezký vzhled a zvýraznění chuti buchtu při servírování jemně poprašte mletou skořicí, kakaovým práškem nebo Grankem.

➜ Velikost pečicího plechu
Někdo rád buchtu vysokou, jiný zase nižší. Já jsem pekla na menším plechu o rozměrech asi 32x22 cm, protože recept píšu také pro mé čtenáře v USA (food blog cooklikeczechs.com), kde je tahle velikost pekáčku (9x13 palců) nejběžnější.
Upečená buchta je vysoká asi 4 cm, a když dáte jeden řez na talíř, rozhodně máte pocit, že jste dostali poctivou porci. Pokud chcete nižší buchtu, vezměte o něco větší plech, ale zase ne moc – umím si dobře představit velikost kolem 35x25 cm.
Na klasický pečicí plech, např. o rozměru 40x35 cm byste museli přiměřeně upravit množství surovin.
➜ Užitečné tipy
- Protože buchta obsahuje vrstvu ze zakysané smetany, skladujte ji v lednici. Pokud ji dřív nesníte, vydrží zde asi 5 dní.
- Pohrajte si s kontrastem jednotlivých vrstev: Do těsta nepřidávejte kakaový prášek, ale upečte ho světlé. Nebo použijte vanilkový pudink a nalijte ho na těsto, do kterého jste přidali kakao.
- Přidejte víc zakysané smetany na finální vrstvu, koláč bude svěžejší.
Další sladké recepty:

Pudinková buchta se zakysanou smetanou
Suroviny
Šlehané piškotové těsto:
- 3 vejce - ohřáté na pokojovou teplotu
- 170 g krupicový cukr
- 200 g hladká mouka
- ½ ks kypřicí prášek
- 1 lžíce tmavé kakao - holandského typu
- 150 ml mléko
- 130 ml olej - slunečnicový nebo řepkový
Pudink:
- 2 ks čokoládový pudink - prášek
- 0,75 l mléko
- 4 lžíce krupicový cukr
Vrstva se zakysanou smetanou:
- 400 g zakysaná smetana - obsah tuku 15-18 %
- 3 lžíce krupicový cukr
Dále potřebujete:
- 1 lžíce máslo a strouhanka - na vysypání plechu
- 1 lžička skořice - na poprášení buchty
Instrukce
- Pečicí plech vymažte kouskem másla a vysypte jemnou strouhankou.
- V míse smíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek.
- Celá vejce vyklepněte do mísy a pomocí elektrického mixéru vyšlehejte s cukrem do pěny. Cukr přisypávejte postupně, zrovna tak zvyšujte otáčky mixéru. Pokud jsou vejce ohřátá na pokojovou teplotu a vy budete mít tak 5 minut trpělivost, podaří se vám vyšlehat krásná nadýchaná pěnová hmota.
- Snižte otáčky mixéru na minimum a k vyšlehané vaječné hmotě postupně přidávejte připravenou moučnou směs, mléko a olej. Promixujte, až se vše propojí v husté piškotové těsto.
- Těsto vylijte na připravený plech a povrch uhlaďte.
- Uvařte pudink podle instrukcí výrobce. Horký pudink nalijte cik cak na vrstvu těsta. Snažte se, aby pudink povrch nepřekryl jednolitou vrstvou, ale aby mezi jednotlivými cákanci zůstaly mezery, skrz které je vidět spodní těsto.
- Troubu předehřejte na 170 °C (elektrická, horní a dolní ohřev bez horkovzdušného ohřevu). Strčte plech s buchtou do trouby a pečte 30-40 minut. Buchta při pečení naběhne. Ke konci pečení píchněte špejlí do nejvyššího místa a přesvědčte se, zda je buchta upečená. Pokud špejle vyjde suchá, máte hotovo. Pokud na ní ulpěly zbytky těsta, nechte buchtu péct dalších 5 minut a test se špejlí opakujte.
- Zatímco se buchta peče, připravte si poslední vrstvu ze zakysané smetany. Smetanu jednoduše vymíchejte s cukrem. Jakmile buchtu vyndáte z trouby, ihned na ni vylijte smetanu. Teplem zřídne a půjde dobře rozetřít po celém povrchu.
- Nechte vychladnout při pokojové teplotě, nakonec doporučuji strčit buchtu přes noc do ledničky. Zakysaná smetana tak zpevní a nebude při krájení buchty téct.
Poznámky
- Při pečení buchty na malém plechu o rozměru 23x33 cm získáte asi 9-12 řezů.
- Pohrajte si s kontrastem jednotlivých vrstev: Do těsta nepřidávejte kakaový prášek, ale upečte ho světlé. Nebo použijte vanilkový pudink a nalijte ho na těsto, do kterého jste přidali kakao.
- SERVÍROVÁNÍ: Vychlazenou buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou nakrájejte na řezy o hraně 8-10 cm a podávejte na dezertním talířku k šálku dobré kávy, ke snídani, při rodinných setkáních.
- Pro hezký vzhled a zvýraznění chuti buchtu při servírování jemně poprašte mletou skořicí, kakaovým práškem nebo Grankem.
- Protože buchta obsahuje vrstvu ze zakysané smetany, skladujte ji v lednici. Pokud ji dřív nesníte, vydrží zde asi 5 dní.
Orientační hodnoty na 1 porci
Ilona
Výborná
Petra Kupská
Děkuji moc za milý komentář a jsem ráda, že buchta chutnala!