• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

České Honzovy buchty

Dne: 19. 1. 2023 · Upraveno: 1. 2. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 17Sdílení

Nadýchané a dozlatova upečené, sladkou náplní bohatě plněné, navrch s popraškem moučkového cukru. Takové jsou Honzovy buchty, česká klasika, kterou my Češi milujeme! Tady je recept – pojďme si je upéct!

České Honzovy buchty, upečené, pocukrované, podávané na talířku.
Obsah skrýt
➜ Co jsou české buchty
➜ Suroviny
➜ Nádivky do buchet
➜ Jak udělat kynuté buchty
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
České Honzovy buchty

➜ Co jsou české buchty

Buchty jsou české sladké pečivo z kynutého těsta, plněné sladkými náplněmi, nejčastěji makovou, tvarohovou, nebo s povidly. Mají tvar zakulacených bochánků nebo cihliček, pečou se na pekáči naskládané vedle sebe, bohatě maštěné máslem.

Buchtám se také říká Honzovy buchty nebo Honzovky, podle známé pohádkové postavy Český Honza. Maminka svému synkovi Honzíkovi vždy upekla pekáč buchet, zabalila do ranečku a dala mu je s sebou, když ho posílala do světa na zkušenou.

Původ buchet najdeme s velkou pravděpodobností v českých zemích, i když si je nárokují i naši rakouští sousedé, u kterých se jim říká Buchteln.

MŮJ TIP: Zkuste také tradiční české koláče!

➜ Suroviny

Na poctivé domácí buchty potřebujete:

Suroviny na kynuté buchty, včetně popisků.

Kynuté těsto na buchty

  • Hladká mouka; doporučuji prosít, aby byla vzdušnější a zbavili jste ji případných hrudek
  • Mléko; vlažné, aby v něm hezky vzešel kvásek
  • Máslo; rozpuštěné, ne však horké
  • Krupicový cukr
  • Sušené droždí; případně čerstvé. Nějakou dobu používám s úspěchem sušené droždí, které dává stejné výsledky jako droždí čerstvé. Navíc nejsem omezená kratší dobou trvanlivosti.
  • Vejce; celé

Dále potřebujete: Máslo na potření buchet v okamžiku, kdy je budete skládat vedle sebe do pekáčku. Dále trochu másla s rumem na potření čerstvě upečených buchet, a nakonec trochu moučkového cukru na pocukrování.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Upečené buchty v pekáčku.

➜ Nádivky do buchet

Na plnění buchet budete potřebovat sladké náplně. Ty si každý připraví podle chuti, zde jsou odkazy na recepty:

  • Tvarohová
  • Maková náplň

Pamatujte: Náplň do buchet by vždy měla mít pokojovou teplotu, abyste nesrazili živé kynuté těsto. Pokud byste například použili tvarohovou náplň z lednice, snadno by se mohlo stát, že buchty by uvnitř byly nedopečené.

➜ Jak udělat kynuté buchty

KROK 1: V půl hrnku vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru a droždí. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10-15 minut.

Příprava kvásku ze sušeného droždí.
Vzešlý kvásek.

KROK 2: Do mísy prosijte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko, špetku soli. Přidejte zbytek cukru, vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vypracujte na hladké těsto – já používám svoje ruce, ale pokud máte kuchyňský robot s hnětacími háky, povolejte ho do práce!

Příprava kynutého těsta na Honzovy buchty.

KROK 3: Těsto přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte v teple hodinu kynout. Za tu dobu by mělo zhruba zdvojnásobit objem.

Zpracované těsto před kynutím, v bílé míse.
Vykynuté těsto na buchty.

KROK 4: Mezitím si připravte náplně do buchet, aby stihly vychladnout, případně se ohřát na pokojovou teplotu (v případě, že chcete dělat tvarohové buchty).

KROK 5: Vykynuté těsto rozválejte na pokud možno pravidelný obdélník o tloušťce stébla a nakrájejte na čtverce o hraně asi 10 cm. Nebo si odvažte jednotlivé kousky těsta (na jednu buchtu potřebujete asi 80 g) a každý z nich rovzálejte válečkem na placku.

Doprostřed těsta dejte lžíci náplně a buchty dobře uzavřete. Postup jak uzavřít buchtu ukazuji na obrázku dole:

Vázání a tvarování kynutých buchet s náplní.

KROK 6: Pekáček vymažte rozpuštěným máslem. Buchty vkládejte na pekáč švem dolů, každou buchtu ze všech stran potřete máslem.

Buchty ještě nechte asi 20-30 minut v teple nakynout.

Kynuté buchty na pekáčku před pečením, potřené rozpuštěným máslem.

KROK 7: Troubu rozehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev) a buchty pečte 40 minut dozlatova.

KROK 8: Jakmile buchty vytáhnete z trouby, potřete je rozpuštěným máslem, do kterého jste přimíchali rum.

Čerstvě upečené buchty v pekáčku.

➜ Servírování

Buchty nechte vychladit, pocukrujte je moučkovým cukrem a podávejte. Nejlepší jsou ten samý den, co je upečete, ale i na druhý, třetí den zůstanou vláčné a měkké.

Pocukrované tvarohové buchty podávané na talířku.

➜ Užitečné tipy

  • Z množství podle základního receptu uděláte asi 9-12 buchet. Pokud pečete pro větší společnost, množství znásobte.
  • Pro pečení jsem použila menší keramický pekáček o velikosti 36x18 cm, kam se vešlo 9 velkých buchet.
  • Buchty, které vám zbydou, přikryjte čistou utěrkou. Můžete je také zamrazit; v mrazáku vydrží nejméně tři měsíce.

Další sladké recepty:

  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Jednoduchý tvarožník
  • Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
Pocukrované tvarohové buchty podávané na talířku.

České Honzovy buchty

Petra Kupská
Nadýchané a dozlatova upečené, sladkou náplní bohatě plněné, navrch s popraškem moučkového cukru. Takové jsou Honzovy buchty, česká klasika, kterou my Češi milujeme! Tady je recept – pojďme si je upéct!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 40 mins
Kynutí 1 hr 20 mins
Čas celkem 2 hrs 30 mins
Chod Sladké pečivo
Kuchyně Česká
Porce 10 buchet
Kalorie 323 kcal

Suroviny 

Kynuté těsto:

  • 400 g hladká mouka
  • 200 ml mléko - vlažné
  • 60 g máslo - rozpuštěné
  • 70 g krupicový cukr
  • 7 g sušené droždí - nebo 30 g čerstvé droždí
  • 1 vejce
  • 1 špetka sůl
  • 40 g máslo - rozpuštěné, na potření buchet před pečením

Dále potřebujete:

  • 2 lžíce rozpuštěné máslo - na potření upečených buchet
  • 2 lžíce rum - na potření upečených buchet
  • 2 lžíce moučkový cukr - na poprášen buchet

Instrukce 

  • V půl hrnku vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru a droždí. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10-15 minut.
  • Do mísy prosijte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko, špetku soli. Přidejte zbytek cukru, vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto.
  • Těsto přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte v teple hodinu kynout. Za tu dobu by mělo zhruba zdvojnásobit objem.
  • Mezitím si připravte náplně do buchet, aby stihly vychladnout, případně se ohřát na pokojovou teplotu (v případě, že chcete dělat tvarohové buchty).
  • Vykynuté těsto rozválejte na pokud možno pravidelný obdélník o tloušťce stébla a nakrájejte na čtverce o hraně asi 10 cm. Nebo si odvažte jednotlivé kousky těsta (na jednu buchtu potřebujete asi 80 g) a každý z nich rovzálejte válečkem na placku.
  • Doprostřed těsta dejte lžíci náplně a buchty dobře uzavřete.
  • Pekáček vymažte rozpuštěným máslem. Buchty vkládejte na pekáč švem dolů, každou buchtu ze všech stran potřete máslem. Buchty ještě nechte asi 20-30 minut v teple nakynout.
  • Troubu rozehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev) a buchty pečte 40 minut dozlatova.
  • Jakmile buchty vytáhnete z trouby, potřete je rozpuštěným máslem, do kterého jste přimíchali rum.

Poznámky

  • Z množství podle základního receptu uděláte asi 9-12 buchet. Pokud pečete pro větší společnost, množství znásobte.
  • Pro pečení jsem použila menší keramický pekáček o velikosti 36x18 cm, kam se vešlo 9 velkých buchet.
  • SERVÍROVÁNÍ: Buchty nechte vychladit, pocukrujte je moučkovým cukrem a podávejte. Nejlepší jsou ten samý den, co je upečete, ale i na druhý, třetí den zůstanou vláčné a měkké.
 

Nutriční hodnoty

Kalorie: 323kcalSacharidy: 47gBílkoviny: 6gTuky: 11g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Z kynutého těsta
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 17Sdílení

Další recepty:

  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet
  • Závin z listového těsta s tvarohem

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT