Nadýchané a dozlatova upečené, sladkou náplní bohatě plněné, navrch s popraškem moučkového cukru. Takové jsou Honzovy buchty, česká klasika, kterou my Češi milujeme! Tady je recept – pojďme si je upéct!

➜ Co jsou české buchty
Buchty jsou české sladké pečivo z kynutého těsta, plněné sladkými náplněmi, nejčastěji makovou, tvarohovou, nebo s povidly. Mají tvar zakulacených bochánků nebo cihliček, pečou se na pekáči naskládané vedle sebe, bohatě maštěné máslem.
Buchtám se také říká Honzovy buchty nebo Honzovky, podle známé pohádkové postavy Český Honza. Maminka svému synkovi Honzíkovi vždy upekla pekáč buchet, zabalila do ranečku a dala mu je s sebou, když ho posílala do světa na zkušenou.
Původ buchet najdeme s velkou pravděpodobností v českých zemích, i když si je nárokují i naši rakouští sousedé, u kterých se jim říká Buchteln.
MŮJ TIP: Zkuste také tradiční české koláče!
➜ Suroviny
Na poctivé domácí buchty potřebujete:

Kynuté těsto na buchty
- Hladká mouka; doporučuji prosít, aby byla vzdušnější a zbavili jste ji případných hrudek
- Mléko; vlažné, aby v něm hezky vzešel kvásek
- Máslo; rozpuštěné, ne však horké
- Krupicový cukr
- Sušené droždí; případně čerstvé. Nějakou dobu používám s úspěchem sušené droždí, které dává stejné výsledky jako droždí čerstvé. Navíc nejsem omezená kratší dobou trvanlivosti.
- Vejce; celé
Dále potřebujete: Máslo na potření buchet v okamžiku, kdy je budete skládat vedle sebe do pekáčku. Dále trochu másla s rumem na potření čerstvě upečených buchet, a nakonec trochu moučkového cukru na pocukrování.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Nádivky do buchet
Na plnění buchet budete potřebovat sladké náplně. Ty si každý připraví podle chuti, zde jsou odkazy na recepty:
- Tvarohová
- Maková náplň
Pamatujte: Náplň do buchet by vždy měla mít pokojovou teplotu, abyste nesrazili živé kynuté těsto. Pokud byste například použili tvarohovou náplň z lednice, snadno by se mohlo stát, že buchty by uvnitř byly nedopečené.
➜ Jak udělat kynuté buchty
KROK 1: V půl hrnku vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru a droždí. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10-15 minut.


KROK 2: Do mísy prosijte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko, špetku soli. Přidejte zbytek cukru, vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vypracujte na hladké těsto – já používám svoje ruce, ale pokud máte kuchyňský robot s hnětacími háky, povolejte ho do práce!

KROK 3: Těsto přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte v teple hodinu kynout. Za tu dobu by mělo zhruba zdvojnásobit objem.


⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 4: Mezitím si připravte náplně do buchet, aby stihly vychladnout, případně se ohřát na pokojovou teplotu (v případě, že chcete dělat tvarohové buchty).
KROK 5: Vykynuté těsto rozválejte na pokud možno pravidelný obdélník o tloušťce stébla a nakrájejte na čtverce o hraně asi 10 cm. Nebo si odvažte jednotlivé kousky těsta (na jednu buchtu potřebujete asi 80 g) a každý z nich rovzálejte válečkem na placku.
Doprostřed těsta dejte lžíci náplně a buchty dobře uzavřete. Postup jak uzavřít buchtu ukazuji na obrázku dole:

KROK 6: Pekáček vymažte rozpuštěným máslem. Buchty vkládejte na pekáč švem dolů, každou buchtu ze všech stran potřete máslem.
Buchty ještě nechte asi 20-30 minut v teple nakynout.

KROK 7: Troubu rozehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev) a buchty pečte 40 minut dozlatova.
KROK 8: Jakmile buchty vytáhnete z trouby, potřete je rozpuštěným máslem, do kterého jste přimíchali rum.

➜ Servírování
Buchty nechte vychladit, pocukrujte je moučkovým cukrem a podávejte. Nejlepší jsou ten samý den, co je upečete, ale i na druhý, třetí den zůstanou vláčné a měkké.

➜ Užitečné tipy
- Z množství podle základního receptu uděláte asi 9-12 buchet. Pokud pečete pro větší společnost, množství znásobte.
- Pro pečení jsem použila menší keramický pekáček o velikosti 36x18 cm, kam se vešlo 9 velkých buchet.
- Buchty, které vám zbydou, přikryjte čistou utěrkou. Můžete je také zamrazit; v mrazáku vydrží nejméně tři měsíce.
Další sladké recepty:
- Kynutá bábovka s makovou náplní
- Jednoduchý tvarožník
- Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
- Dukátové buchtičky s krémem

České Honzovy buchty
Suroviny
Kynuté těsto:
- 400 g hladká mouka
- 200 ml mléko - vlažné
- 60 g máslo - rozpuštěné
- 70 g krupicový cukr
- 7 g sušené droždí - nebo 30 g čerstvé droždí
- 1 vejce
- 1 špetka sůl
- 40 g máslo - rozpuštěné, na potření buchet před pečením
Dále potřebujete:
- 2 lžíce rozpuštěné máslo - na potření upečených buchet
- 2 lžíce rum - na potření upečených buchet
- 2 lžíce moučkový cukr - na poprášen buchet
Instrukce
- V půl hrnku vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru a droždí. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10-15 minut.
- Do mísy prosijte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko, špetku soli. Přidejte zbytek cukru, vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte v teple hodinu kynout. Za tu dobu by mělo zhruba zdvojnásobit objem.
- Mezitím si připravte náplně do buchet, aby stihly vychladnout, případně se ohřát na pokojovou teplotu (v případě, že chcete dělat tvarohové buchty).
- Vykynuté těsto rozválejte na pokud možno pravidelný obdélník o tloušťce stébla a nakrájejte na čtverce o hraně asi 10 cm. Nebo si odvažte jednotlivé kousky těsta (na jednu buchtu potřebujete asi 80 g) a každý z nich rovzálejte válečkem na placku.
- Doprostřed těsta dejte lžíci náplně a buchty dobře uzavřete.
- Pekáček vymažte rozpuštěným máslem. Buchty vkládejte na pekáč švem dolů, každou buchtu ze všech stran potřete máslem. Buchty ještě nechte asi 20-30 minut v teple nakynout.
- Troubu rozehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev) a buchty pečte 40 minut dozlatova.
- Jakmile buchty vytáhnete z trouby, potřete je rozpuštěným máslem, do kterého jste přimíchali rum.
Poznámky
- Z množství podle základního receptu uděláte asi 9-12 buchet. Pokud pečete pro větší společnost, množství znásobte.
- Pro pečení jsem použila menší keramický pekáček o velikosti 36x18 cm, kam se vešlo 9 velkých buchet.
- SERVÍROVÁNÍ: Buchty nechte vychladit, pocukrujte je moučkovým cukrem a podávejte. Nejlepší jsou ten samý den, co je upečete, ale i na druhý, třetí den zůstanou vláčné a měkké.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Vladan
Ahoj, dnes jsem ho upekl z dvojité dávky a náplň udělal makovo-povidlovou a musím říci, že uau, po dlouhé době jeden z TOP receptů. Měl jsem přátelé pozvané na oběd a tohle byla sladká tečka na závěr. Musím podotknout, že to byl můj první recept na kynuté těsto :-). vláčné. Těsto jsem neválel a nožem jen odkrajoval kousky. Ještě jednou děkuji za úžasný recept a jdu ho zase hned péct, protože jsem návštěvě nabalil domů :-). Děkuji Vladan.
Petra Kupská
Jéje Vladane děkuju za tak milá slova! Mám radost, že jste to takhle hezky zvládnul a vašim přátelům chutnalo!
Zdeněk Boháč
výborný recept, tak je dělala moje babička, kterou zvali aby vařila a pekla na svatbách. tento recept vřele doporučuji.
Petra Kupská
Děkuji, Zdeňku, za váš milý komentář! Babičky jsou skvělé kuchařky i pekařky, souhlasím.