Rychlý závin plněný tvarohovou náplní jednoduše upečete z listového těsta. Příprava je snadná a výsledný tvarohový štrúdl chutná… inu, jako od babičky!
➜ O receptu
Základní surovinu při přípravě tohoto závinu tvoří listové těsto. Kupuji hotové, sbalené do kostky, případně předem rozválené a smotané na pečicím papíru.
Na tvarohovou nádivku pak stačí tvaroh z vaničky, cukr, žloutek, a jedna skvělá ingredience, která tvaroh zpevní – kukuřičný škrob nebo pudinkový prášek.
MŮJ TIP: Z listového těsta také připravíte tenhle báječný jablečný štrúdl!
➜ Suroviny
Na tvarohový závin potřebujete:
- Listové těsto; chlazené, kupované již hotové. Jste-li zdatné domácí pekařinky, pusťte se do domácího lístkového těsta.
- Polotučný tvaroh; krémový z vaničky, nesmí být příliš tekutý. Případně jej nechte přes jemné sítko nebo plátýnko vykapat. Pokud chcete sázku na jistotu, sáhněte po pevném tvarohu z alobalu.
- Moučkový cukr; na oslazení
- Rozinky; nebo sušené brusinky (ty bych řekla, že chutnají ještě lépe než rozinky!). Vzpomenete-li si, namočte sušené ovoce přes noc v rumu.
- Žloutek; do tvarohové nádivky
- Kukuřičný škrob; nebo vanilkový pudinkový prášek. Ten nádivku hezky zpevní, nebude při pečení vytékat ze štrúdlu ven.
- Bílek; na potření závinu předtím, než ho dáte do trouby
- Moučkový cukr; na poprášení upečeného závinu
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Připravte si tvarohovou náplň. Do misky dejte tvaroh, cukr, škrob, žloutek a rozinky. Dobře umíchejte.
KROK 2: Listové těsto vyválejte na mírně pomoučené pracovní ploše do obdélníku o velikosti asi 25x40 cm. Opatrně jej přeneste na arch pečicího papíru.
Shora dolů naznačte střed těsta. Já jsem použila špejli, kterou jsem lehce otiskla do rozváleného těsta. Uprostřed levé strany udělejte opatrně nožem několik šikmých zářezů. Doprostřed pravé strany těsta naneste tvarohovou náplň. Ze stran nechte asi 3 cm volné.
Bílkem potřete okraje těsta.
KROK 3: Pomocí pečicího papíru nadzvedněte polovinu těsta s průřezy a překlopte přes náplň. Pomocí vidličky spojte pevně okraje.
KROK 4: Závin přeneste na plech. Okraje stisknuté vidličkou podhrňte dolů. Bílkem potřete povrch štrúdlu.
KROK 5: Jak dlouho se peče listového těsto? Troubu předehřejte na 180 °C a závin pečte po dobu 40 minut, dokud povrch nezezlátne.
➜ Servírování
Závin z listového těsta se při pečení nafoukne. Jakmile ho necháte chladnout, po chvilce trochu spadne. Nakrájejte ho na šikmé řezy a ty před podávání poprašte moučkovým cukrem.
➜ Užitečné tipy
- Nezapomeňte udělat do těsta před pečením zářezy. Listové těsto se při pečení zvedne a otvory bude unikat pára, která by závin potrhala, pokud by neměla „únikový prostor“.
- SKLADOVÁNÍ: Zbylý závin přikryjte čistou utěrkou a spotřebujte do tří dnů. Uložený v lednici vydrží asi o dva dny déle.
- K přípravě náplně jsem použila tvaroh z vaničky. Lze použít i sušší tvaroh z alobalu, v tom případě však budete muset přidat několik lžic mléka na rozředění.
Další chutné recepty:
- Rozhuda, tvarohová pomazánka
- Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
- Jednoduchý tvarožník
- Tažený štrúdl s jablky
- Tvarohové placky na sladko
Závin z listového těsta s tvarohem
Suroviny
- 1 listové těsto - chlazené, rozválené na vel. asi 25x40 cm
- 1 bílek - na potření
- 2 lžíce moučkový cukr - na poprášení upečeného závinu
Tvarohová náplň:
- 375 g polotučný tvaroh - pevný z alobalu
- 1 vaječný žloutek
- 100 g moučkový cukr
- 2 lžíce kukuřičný škrob - nebo vanilkový pudinkový prášek
- 2 lžíce rozinky - nebo sušené brusinky
Instrukce
- Připravte si tvarohovou náplň. Do misky dejte tvaroh, cukr, škrob, žloutek a rozinky. Dobře umíchejte.
- Listové těsto vyválejte na mírně pomoučené pracovní ploše do obdélníku o velikosti asi 25x40 cm. Opatrně jej přeneste na arch pečicího papíru.
- Shora dolů naznačte střed těsta. Já jsem použila špejli, kterou jsem lehce otiskla do rozváleného těsta. Uprostřed levé strany udělejte opatrně nožem několik šikmých zářezů. Doprostřed pravé strany těsta naneste tvarohovou náplň. Ze stran nechte asi 3 cm volné.
- Bílkem potřete okraje těsta.
- Pomocí pečicího papíru nadzvedněte polovinu těsta s průřezy a překlopte přes náplň. Pomocí vidličky spojte pevně okraje.
- Závin přeneste na plech. Okraje stisknuté vidličkou podhrňte dolů. Bílkem potřete povrch štrúdlu.
- Troubu předehřejte na 180 °C a závin pečte po dobu 40 minut, dokud povrch nezezlátne.
Poznámky
- Vystačí zhruba na 8 větších řezů.
- Nezapomeňte udělat do těsta před pečením zářezy. Listové těsto se při pečení zvedne a otvory bude unikat pára, která závin potrhala, pokud by neměla „únikový prostor“.
- SKLADOVÁNÍ: Zbylý závin přikryjte čistou utěrkou a spotřebujte do tří dní. Uložený v lednici vydrží asi o dva dny déle.
- K přípravě náplně jsem použila tvaroh z vaničky. Lze použít i sušší tvaroh z alobalu, v tom případě však budete muset přidat několik lžic mléka na rozředění.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Lucka
Absolutně nejhorší recept podle kterého jsem vařila. Naprosto nepřehledné uzpůsobení stránky, nešlo najít poměry. Směs strašně tekutá i po přidání celého pytlíku pudinku. A teď jen čekat co udělá pudink s chutí tvarohu. Za mě tedy ne.
Petra Kupská
To mě mrzí. Poměry surovin jsou vždy na konci stránky v kartě receptu - můžete si měnit množství porcí, suroviny se přepočítají. Kartu receptu lze vytisknout. Co se týče tvarohu, na náplň je lepší vzít pevnější.
Lucián
Zrejmě někdo, kdo má problémy se zpracováním čteného textu. Recept je perfektní, přidávám pod tvaroh kvalitní marmeládu, vynechám rozinky, výsledek je super
Petra Kupská
Díky za milou zpětnou vazbu a další tipy, jak listový závin udělat ještě lepší!
Jaromír
Dobrý den, dovolím si udělat pár zásadních poznámek. Nikdy nekupujte tvaroh z vaničky, nýbrž v papírovém (modrém) obalu, kostku Jaroměřického měkkého tvarohu. Jinak se vám tvaroh rozteče a žádný škrob to nezachrání. K posledně jmenovanému mám také výhrady. Proč vůbec používat škrob? Pokud dokážete vnímat chutě – tak ho budete v závinu intenzivně registrovat! A to je hnus, i když použijete škrob kukuřičný. Čas pečení je také moc velký (i když záleží na troubě)…
Takže to shrnu: 1) Kupte standardní listové těsto (cca 275g), netrapte se výrobou toho, co je běžně dostupné, 2) pouze 1 kostku tvarohu – jinak je chuť nevyvážená, 2) dvě lžičky rozinek ano, a nezapomeňte je v hrnku přelít vařící vodou a klidně nechat pár minut v horké vodě – to doporučuji, 3) jeden žloutek, 4) 100 g cukru práškového a, 5) polévkovou lžíci, spíše zarovnanou – vanilkového pudinku. Není to nezbytně nutné, ale dodá to chuti jakousi grácii a mírně zpevní náplň 6) špetku soli, ano rozuměli jste dobře.
To vše zamícháte. A pokračujete v postupu dle publikovaného receptu, s tím, že rovnoměrně rozetřete do okrajů o velikosti 2 cm (to bohatě stačí). Před stlačením vidličkou, je také doporučuji natřít bílkem (lépe drží). Poté bílkem potřete celý závin. Papír se závinem si posunete podélně na ruku, na předloktí – z přední části závinu odvinujte spodní papír a postupně, od přední části při současném odvinování papíru (či jak to nazvat) ukládejte na připravený plech s pečícím papírem. Někdy je nutno vložit u malých plechů do kříže, nebo si 2 cm těsta na začátku odříznout. Na teplotu pozor, mnohdy stačí 25 min při teplotě 175 stupňů, tudíž bedlivě kontrolujte, ať to nemáte vysušené jak tresku. Takže do zlatova, jemný nádech…
Dobrou chuť přátelé.
Petra Kupská
Jaromíre, děkuji za pěkný a obsáhlý komentář s mnoha zajímavými postřehy!
Vanilkový puding je z velké míry tvořený právě kukuřičným škrobem. Tento recept jsem původně dělala na přání pro moje čtenáře v USA, kde běžný pudinkový prášek, jak ho známe my, není běžně k sehnání. Proto jsem si pomohla kukuřičným škrobem. Tip na přidání škrobu + pouze žloutku mám od profesionální pekařky. Souhlasím, že typ tvarohu také dělá hodně - opět, záleží na značce, na tučnosti, krémovitosti (obsahu zbytkové syrovátky atp.). Tvaroh jsem zkoušela dělat i doma ze zkyslého mléka; funguje to!
Dobu pečení hodně ovlivnňuje teplota tvarohové nádivky. Spousta lidí zapomene vyndat tvaroh včas z lednice, a pokud rozválené listové těsto potřete studenou náplní, to těsto pod ní se prostě tak rychle nepropeče, potřebuje čas.
Zkoušela jsem dělat klasický závin, ale nahoře se mi rozjel, popraskal. Proto jsem dělala variantu se zářezy. Těmi pak při pečení uniká pára a závin udrží tvar.
Ještě jednou moc díky za vaše tipy, a také přeji dobrou chuť!
Jelinkova Renata
vyborně a to mne baví
Petra Kupská
Děkuji Renčo za milý komentář!
Nikola
Super,jeden ze štrůdlů co se mi kdy povedl 🙂 Díky za recept. :))
Petra Kupská
Rádo se stalo a moc mě těší, že se závin povedl! Někdy nás i slané varianty štrúdlů dokážou mile překvapit.