• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Závin z listového těsta s tvarohem

    Dne: 6. 11. 2022 · Aktualizováno: 6. 11. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 192Sdílení

    Rychlý závin plněný tvarohovou náplní jednoduše upečete z listového těsta. Příprava je snadná a výsledný tvarohový štrúdl chutná… inu, jako od babičky!

    Řezy listového závinu s tvarohem.
    Obsah skrýt
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Závin z listového těsta s tvarohem

    ➜ O receptu

    Základní surovinu při přípravě tohoto závinu tvoří listové těsto. Kupuji hotové, sbalené do kostky, případně předem rozválené a smotané na pečicím papíru.

    Na tvarohovou nádivku pak stačí tvaroh z vaničky, cukr, žloutek, a jedna skvělá ingredience, která tvaroh zpevní – kukuřičný škrob nebo pudinkový prášek.

    MŮJ TIP: Z listového těsta také připravíte tenhle báječný jablečný štrúdl!

    ➜ Suroviny

    Ingredience na závin z lístkového těsta s tvarohem, včetně popisků.

    Na tvarohový závin potřebujete:

    • Listové těsto; chlazené, kupované již hotové. Jste-li zdatné domácí pekařinky, pusťte se do domácího lístkového těsta.
    • Polotučný tvaroh; krémový z vaničky
    • Moučkový cukr; na oslazení
    • Rozinky; nebo sušené brusinky (ty bych řekla, že chutnají ještě lépe než rozinky!). Vzpomenete-li si, namočte sušené ovoce přes noc v rumu.
    • Žloutek; do tvarohové nádivky
    • Kukuřičný škrob; nebo vanilkový pudinkový prášek. Ten nádivku hezky zpevní, nebude při pečení vytékat ze štrúdlu ven.
    • Bílek; na potření závinu předtím, než ho dáte do trouby
    • Moučkový cukr; na poprášení upečeného závinu

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup s fotkami

    KROK 1: Připravte si tvarohovou náplň. Do misky dejte tvaroh, cukr, škrob, žloutek a rozinky. Dobře umíchejte.

    Suroviny na tvarohovou nádivku v misce.

    KROK 2: Listové těsto vyválejte na mírně pomoučené pracovní ploše do obdélníku o velikosti asi 25x40 cm. Opatrně jej přeneste na arch pečicího papíru.

    Shora dolů naznačte střed těsta. Já jsem použila špejli, kterou jsem lehce otiskla do rozváleného těsta. Uprostřed levé strany udělejte opatrně nožem několik šikmých zářezů. Doprostřed pravé strany těsta naneste tvarohovou náplň. Ze stran nechte asi 3 cm volné.

    Bílkem potřete okraje těsta.

    Plnění závinu tvarohovou náplní.

    KROK 3: Pomocí pečicího papíru nadzvedněte polovinu těsta s průřezy a překlopte přes náplň. Pomocí vidličky spojte pevně okraje.

    Příprava listového závinu s tvarohem.
    Spojování okrajů závinu z listového těsta vidličkou.

    KROK 4: Závin přeneste na plech. Okraje stisknuté vidličkou podhrňte dolů. Bílkem potřete povrch štrúdlu.

    Tvarohový závin před pečením, položený na plechu vyloženém pečicím papírem, potřený vaječným bílkem.

    KROK 5: Jak dlouho se peče listového těsto? Troubu předehřejte na 180 °C a závin pečte po dobu 40 minut, dokud povrch nezezlátne.

    Upečený listový závin s tvarohem, na plechu vyloženém pečicím papírem.

    ➜ Servírování

    Závin z listového těsta se při pečení nafoukne. Jakmile ho necháte chladnout, po chvilce trochu spadne. Nakrájejte ho na šikmé řezy a ty před podávání poprašte moučkovým cukrem.

    Nakrájený listový štrúdl s tvarohem, na plechu vyloženém pergamenovým papírem, s nožem po levé straně.

    ➜ Užitečné tipy

    • Nezapomeňte udělat do těsta před pečením zářezy. Listové těsto se při pečení zvedne a otvory bude unikat pára, která by závin potrhala, pokud by neměla „únikový prostor“.
    • SKLADOVÁNÍ: Zbylý závin přikryjte čistou utěrkou a spotřebujte do tří dnů. Uložený v lednici vydrží asi o dva dny déle.
    • K přípravě náplně jsem použila tvaroh z vaničky. Lze použít i sušší tvaroh z alobalu, v tom případě však budete muset přidat několik lžic mléka na rozředění.

    Další chutné recepty:

    • Rozhuda, tvarohová pomazánka
    • Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
    • Jednoduchý tvarožník
    Řezy tvarohového závinu z listového těsta.

    Závin z listového těsta s tvarohem

    Petra Kupská
    Rychlý závin plněný tvarohovou náplní jednoduše upečete z listového těsta. Příprava je snadná a výsledný tvarohový štrúdl chutná… inu, jako od babičky!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 mins
    Vaření / Pečení 40 mins
    Čas celkem 1 hr
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 8 řezů
    Kalorie 391 kcal

    Suroviny 

    • 1 listové těsto - chlazené, rozválené na vel. asi 25x40 cm
    • 1 bílek - na potření
    • 2 lžíce moučkový cukr - na poprášení upečeného závinu

    Tvarohová náplň:

    • 375 g polotučný tvaroh - 1,5 vaničky
    • 1 vaječný žloutek
    • 100 g moučkový cukr
    • 2 lžíce kukuřičný škrob - nebo vanilkový pudinkový prášek
    • 2 lžíce rozinky - nebo sušené brusinky

    Instrukce 

    • Připravte si tvarohovou náplň. Do misky dejte tvaroh, cukr, škrob, žloutek a rozinky. Dobře umíchejte.
    • Listové těsto vyválejte na mírně pomoučené pracovní ploše do obdélníku o velikosti asi 25x40 cm. Opatrně jej přeneste na arch pečicího papíru.
    • Shora dolů naznačte střed těsta. Já jsem použila špejli, kterou jsem lehce otiskla do rozváleného těsta. Uprostřed levé strany udělejte opatrně nožem několik šikmých zářezů. Doprostřed pravé strany těsta naneste tvarohovou náplň. Ze stran nechte asi 3 cm volné.
    • Bílkem potřete okraje těsta.
    • Pomocí pečicího papíru nadzvedněte polovinu těsta s průřezy a překlopte přes náplň. Pomocí vidličky spojte pevně okraje.
    • Závin přeneste na plech. Okraje stisknuté vidličkou podhrňte dolů. Bílkem potřete povrch štrúdlu.
    • Troubu předehřejte na 180 °C a závin pečte po dobu 40 minut, dokud povrch nezezlátne.

    Poznámky

    • Vystačí zhruba na 8 větších řezů.
    • Nezapomeňte udělat do těsta před pečením zářezy. Listové těsto se při pečení zvedne a otvory bude unikat pára, která závin potrhala, pokud by neměla „únikový prostor“.
    • SKLADOVÁNÍ: Zbylý závin přikryjte čistou utěrkou a spotřebujte do tří dní. Uložený v lednici vydrží asi o dva dny déle.
    • K přípravě náplně jsem použila tvaroh z vaničky. Lze použít i sušší tvaroh z alobalu, v tom případě však budete muset přidat několik lžic mléka na rozředění.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 391kcalSacharidy: 32gBílkoviny: 6gTuky: 27g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s tvarohem
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 192Sdílení

    Další recepty:

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky
    • Kousky ořechové bábovky podávané na talířku, se sítkem s moučkovým cukrem.
      Vláčná ořechová bábovka
    • Nakrájená mramorová bábovka, podávaná na talířku.
      Hrníčková mramorová bábovka

    Reader Interactions

    Comments

    1. Jaromír

      25 ledna, 2023 at 4:23 pm

      Dobrý den, dovolím si udělat pár zásadních poznámek. Nikdy nekupujte tvaroh z vaničky, nýbrž v papírovém (modrém) obalu, kostku Jaroměřického měkkého tvarohu. Jinak se vám tvaroh rozteče a žádný škrob to nezachrání. K posledně jmenovanému mám také výhrady. Proč vůbec používat škrob? Pokud dokážete vnímat chutě – tak ho budete v závinu intenzivně registrovat! A to je hnus, i když použijete škrob kukuřičný. Čas pečení je také moc velký (i když záleží na troubě)…
      Takže to shrnu: 1) Kupte standardní listové těsto (cca 275g), netrapte se výrobou toho, co je běžně dostupné, 2) pouze 1 kostku tvarohu – jinak je chuť nevyvážená, 2) dvě lžičky rozinek ano, a nezapomeňte je v hrnku přelít vařící vodou a klidně nechat pár minut v horké vodě – to doporučuji, 3) jeden žloutek, 4) 100 g cukru práškového a, 5) polévkovou lžíci, spíše zarovnanou – vanilkového pudinku. Není to nezbytně nutné, ale dodá to chuti jakousi grácii a mírně zpevní náplň 6) špetku soli, ano rozuměli jste dobře.
      To vše zamícháte. A pokračujete v postupu dle publikovaného receptu, s tím, že rovnoměrně rozetřete do okrajů o velikosti 2 cm (to bohatě stačí). Před stlačením vidličkou, je také doporučuji natřít bílkem (lépe drží). Poté bílkem potřete celý závin. Papír se závinem si posunete podélně na ruku, na předloktí – z přední části závinu odvinujte spodní papír a postupně, od přední části při současném odvinování papíru (či jak to nazvat) ukládejte na připravený plech s pečícím papírem. Někdy je nutno vložit u malých plechů do kříže, nebo si 2 cm těsta na začátku odříznout. Na teplotu pozor, mnohdy stačí 25 min při teplotě 175 stupňů, tudíž bedlivě kontrolujte, ať to nemáte vysušené jak tresku. Takže do zlatova, jemný nádech…
      Dobrou chuť přátelé.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        26 ledna, 2023 at 11:52 am

        Jaromíre, děkuji za pěkný a obsáhlý komentář s mnoha zajímavými postřehy!
        Vanilkový puding je z velké míry tvořený právě kukuřičným škrobem. Tento recept jsem původně dělala na přání pro moje čtenáře v USA, kde běžný pudinkový prášek, jak ho známe my, není běžně k sehnání. Proto jsem si pomohla kukuřičným škrobem. Tip na přidání škrobu + pouze žloutku mám od profesionální pekařky. Souhlasím, že typ tvarohu také dělá hodně - opět, záleží na značce, na tučnosti, krémovitosti (obsahu zbytkové syrovátky atp.). Tvaroh jsem zkoušela dělat i doma ze zkyslého mléka; funguje to!
        Dobu pečení hodně ovlivnňuje teplota tvarohové nádivky. Spousta lidí zapomene vyndat tvaroh včas z lednice, a pokud rozválené listové těsto potřete studenou náplní, to těsto pod ní se prostě tak rychle nepropeče, potřebuje čas.
        Zkoušela jsem dělat klasický závin, ale nahoře se mi rozjel, popraskal. Proto jsem dělala variantu se zářezy. Těmi pak při pečení uniká pára a závin udrží tvar.
        Ještě jednou moc díky za vaše tipy, a také přeji dobrou chuť!

        Odpovědět
    2. Jelinkova Renata

      25 ledna, 2023 at 6:08 am

      5 stars
      vyborně a to mne baví

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        25 ledna, 2023 at 10:52 am

        Děkuji Renčo za milý komentář!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Upečená vyklopená bábovka na talíři se zelenkavým okrajem.
      Jak poznat, že je bábovka upečená

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT