• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Závin z listového těsta s tvarohem

    Dne: 6. 11. 2022 · Aktualizováno: 10. 12. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 289Sdílení

    Rychlý závin plněný tvarohovou náplní jednoduše upečete z listového těsta. Příprava je snadná a výsledný tvarohový štrúdl chutná… inu, jako od babičky!

    Řezy listového závinu s tvarohem.
    Obsah článku ukázat
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Závin z listového těsta s tvarohem

    ➜ O receptu

    Základní surovinu při přípravě tohoto závinu tvoří listové těsto. Kupuji hotové, sbalené do kostky, případně předem rozválené a smotané na pečicím papíru.

    Na tvarohovou nádivku pak stačí tvaroh z vaničky, cukr, žloutek, a jedna skvělá ingredience, která tvaroh zpevní – kukuřičný škrob nebo pudinkový prášek.

    MŮJ TIP: Z listového těsta také připravíte tenhle báječný jablečný štrúdl!

    ➜ Suroviny

    Ingredience na závin z lístkového těsta s tvarohem, včetně popisků.

    Na tvarohový závin potřebujete:

    • Listové těsto; chlazené, kupované již hotové. Jste-li zdatné domácí pekařinky, pusťte se do domácího lístkového těsta.
    • Polotučný tvaroh; krémový z vaničky, nesmí být příliš tekutý. Případně jej nechte přes jemné sítko nebo plátýnko vykapat. Pokud chcete sázku na jistotu, sáhněte po pevném tvarohu z alobalu.
    • Moučkový cukr; na oslazení
    • Rozinky; nebo sušené brusinky (ty bych řekla, že chutnají ještě lépe než rozinky!). Vzpomenete-li si, namočte sušené ovoce přes noc v rumu.
    • Žloutek; do tvarohové nádivky
    • Kukuřičný škrob; nebo vanilkový pudinkový prášek. Ten nádivku hezky zpevní, nebude při pečení vytékat ze štrúdlu ven.
    • Bílek; na potření závinu předtím, než ho dáte do trouby
    • Moučkový cukr; na poprášení upečeného závinu

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup s fotkami

    KROK 1: Připravte si tvarohovou náplň. Do misky dejte tvaroh, cukr, škrob, žloutek a rozinky. Dobře umíchejte.

    Suroviny na tvarohovou nádivku v misce.

    KROK 2: Listové těsto vyválejte na mírně pomoučené pracovní ploše do obdélníku o velikosti asi 25x40 cm. Opatrně jej přeneste na arch pečicího papíru.

    Shora dolů naznačte střed těsta. Já jsem použila špejli, kterou jsem lehce otiskla do rozváleného těsta. Uprostřed levé strany udělejte opatrně nožem několik šikmých zářezů. Doprostřed pravé strany těsta naneste tvarohovou náplň. Ze stran nechte asi 3 cm volné.

    Bílkem potřete okraje těsta.

    Plnění závinu tvarohovou náplní.

    KROK 3: Pomocí pečicího papíru nadzvedněte polovinu těsta s průřezy a překlopte přes náplň. Pomocí vidličky spojte pevně okraje.

    Příprava listového závinu s tvarohem.
    Spojování okrajů závinu z listového těsta vidličkou.

    KROK 4: Závin přeneste na plech. Okraje stisknuté vidličkou podhrňte dolů. Bílkem potřete povrch štrúdlu.

    Tvarohový závin před pečením, položený na plechu vyloženém pečicím papírem, potřený vaječným bílkem.

    KROK 5: Jak dlouho se peče listového těsto? Troubu předehřejte na 180 °C a závin pečte po dobu 40 minut, dokud povrch nezezlátne.

    Upečený listový závin s tvarohem, na plechu vyloženém pečicím papírem.

    ➜ Servírování

    Závin z listového těsta se při pečení nafoukne. Jakmile ho necháte chladnout, po chvilce trochu spadne. Nakrájejte ho na šikmé řezy a ty před podávání poprašte moučkovým cukrem.

    Nakrájený listový štrúdl s tvarohem, na plechu vyloženém pergamenovým papírem, s nožem po levé straně.

    ➜ Užitečné tipy

    • Nezapomeňte udělat do těsta před pečením zářezy. Listové těsto se při pečení zvedne a otvory bude unikat pára, která by závin potrhala, pokud by neměla „únikový prostor“.
    • SKLADOVÁNÍ: Zbylý závin přikryjte čistou utěrkou a spotřebujte do tří dnů. Uložený v lednici vydrží asi o dva dny déle.
    • K přípravě náplně jsem použila tvaroh z vaničky. Lze použít i sušší tvaroh z alobalu, v tom případě však budete muset přidat několik lžic mléka na rozředění.

    Další chutné recepty:

    • Rozhuda, tvarohová pomazánka
    • Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
    • Jednoduchý tvarožník
    • Tažený štrúdl s jablky
    • Tvarohové placky na sladko
    Řezy tvarohového závinu z listového těsta.

    Závin z listového těsta s tvarohem

    Petra Kupská
    Rychlý závin plněný tvarohovou náplní jednoduše upečete z listového těsta. Příprava je snadná a výsledný tvarohový štrúdl chutná… inu, jako od babičky!
    5 z 3 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 40 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 8 řezů
    Kalorie 391 kcal

    Suroviny 

    • 1 listové těsto - chlazené, rozválené na vel. asi 25x40 cm
    • 1 bílek - na potření
    • 2 lžíce moučkový cukr - na poprášení upečeného závinu

    Tvarohová náplň:

    • 375 g polotučný tvaroh - pevný z alobalu
    • 1 vaječný žloutek
    • 100 g moučkový cukr
    • 2 lžíce kukuřičný škrob - nebo vanilkový pudinkový prášek
    • 2 lžíce rozinky - nebo sušené brusinky

    Instrukce 

    • Připravte si tvarohovou náplň. Do misky dejte tvaroh, cukr, škrob, žloutek a rozinky. Dobře umíchejte.
    • Listové těsto vyválejte na mírně pomoučené pracovní ploše do obdélníku o velikosti asi 25x40 cm. Opatrně jej přeneste na arch pečicího papíru.
    • Shora dolů naznačte střed těsta. Já jsem použila špejli, kterou jsem lehce otiskla do rozváleného těsta. Uprostřed levé strany udělejte opatrně nožem několik šikmých zářezů. Doprostřed pravé strany těsta naneste tvarohovou náplň. Ze stran nechte asi 3 cm volné.
    • Bílkem potřete okraje těsta.
    • Pomocí pečicího papíru nadzvedněte polovinu těsta s průřezy a překlopte přes náplň. Pomocí vidličky spojte pevně okraje.
    • Závin přeneste na plech. Okraje stisknuté vidličkou podhrňte dolů. Bílkem potřete povrch štrúdlu.
    • Troubu předehřejte na 180 °C a závin pečte po dobu 40 minut, dokud povrch nezezlátne.

    Poznámky

    • Vystačí zhruba na 8 větších řezů.
    • Nezapomeňte udělat do těsta před pečením zářezy. Listové těsto se při pečení zvedne a otvory bude unikat pára, která závin potrhala, pokud by neměla „únikový prostor“.
    • SKLADOVÁNÍ: Zbylý závin přikryjte čistou utěrkou a spotřebujte do tří dní. Uložený v lednici vydrží asi o dva dny déle.
    • K přípravě náplně jsem použila tvaroh z vaničky. Lze použít i sušší tvaroh z alobalu, v tom případě však budete muset přidat několik lžic mléka na rozředění.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 391kcalSacharidy: 32gBílkoviny: 6gTuky: 27g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s tvarohem
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 289Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Tři kousky makového závinu, pocukrovaného, servírovaného na talířku.
      Kynutý makový závin
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky

    Reader Interactions

    Comments

    1. Lucka

      27 května, 2023 at 5:07 pm

      Absolutně nejhorší recept podle kterého jsem vařila. Naprosto nepřehledné uzpůsobení stránky, nešlo najít poměry. Směs strašně tekutá i po přidání celého pytlíku pudinku. A teď jen čekat co udělá pudink s chutí tvarohu. Za mě tedy ne.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        29 května, 2023 at 12:34 pm

        To mě mrzí. Poměry surovin jsou vždy na konci stránky v kartě receptu - můžete si měnit množství porcí, suroviny se přepočítají. Kartu receptu lze vytisknout. Co se týče tvarohu, na náplň je lepší vzít pevnější.

        Odpovědět
      • Lucián

        14 června, 2024 at 6:27 pm

        5 stars
        Zrejmě někdo, kdo má problémy se zpracováním čteného textu. Recept je perfektní, přidávám pod tvaroh kvalitní marmeládu, vynechám rozinky, výsledek je super

        Odpovědět
        • Petra Kupská

          27 září, 2024 at 7:16 pm

          Díky za milou zpětnou vazbu a další tipy, jak listový závin udělat ještě lepší!

          Odpovědět
    2. Jaromír

      25 ledna, 2023 at 4:23 pm

      Dobrý den, dovolím si udělat pár zásadních poznámek. Nikdy nekupujte tvaroh z vaničky, nýbrž v papírovém (modrém) obalu, kostku Jaroměřického měkkého tvarohu. Jinak se vám tvaroh rozteče a žádný škrob to nezachrání. K posledně jmenovanému mám také výhrady. Proč vůbec používat škrob? Pokud dokážete vnímat chutě – tak ho budete v závinu intenzivně registrovat! A to je hnus, i když použijete škrob kukuřičný. Čas pečení je také moc velký (i když záleží na troubě)…
      Takže to shrnu: 1) Kupte standardní listové těsto (cca 275g), netrapte se výrobou toho, co je běžně dostupné, 2) pouze 1 kostku tvarohu – jinak je chuť nevyvážená, 2) dvě lžičky rozinek ano, a nezapomeňte je v hrnku přelít vařící vodou a klidně nechat pár minut v horké vodě – to doporučuji, 3) jeden žloutek, 4) 100 g cukru práškového a, 5) polévkovou lžíci, spíše zarovnanou – vanilkového pudinku. Není to nezbytně nutné, ale dodá to chuti jakousi grácii a mírně zpevní náplň 6) špetku soli, ano rozuměli jste dobře.
      To vše zamícháte. A pokračujete v postupu dle publikovaného receptu, s tím, že rovnoměrně rozetřete do okrajů o velikosti 2 cm (to bohatě stačí). Před stlačením vidličkou, je také doporučuji natřít bílkem (lépe drží). Poté bílkem potřete celý závin. Papír se závinem si posunete podélně na ruku, na předloktí – z přední části závinu odvinujte spodní papír a postupně, od přední části při současném odvinování papíru (či jak to nazvat) ukládejte na připravený plech s pečícím papírem. Někdy je nutno vložit u malých plechů do kříže, nebo si 2 cm těsta na začátku odříznout. Na teplotu pozor, mnohdy stačí 25 min při teplotě 175 stupňů, tudíž bedlivě kontrolujte, ať to nemáte vysušené jak tresku. Takže do zlatova, jemný nádech…
      Dobrou chuť přátelé.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        26 ledna, 2023 at 11:52 am

        Jaromíre, děkuji za pěkný a obsáhlý komentář s mnoha zajímavými postřehy!
        Vanilkový puding je z velké míry tvořený právě kukuřičným škrobem. Tento recept jsem původně dělala na přání pro moje čtenáře v USA, kde běžný pudinkový prášek, jak ho známe my, není běžně k sehnání. Proto jsem si pomohla kukuřičným škrobem. Tip na přidání škrobu + pouze žloutku mám od profesionální pekařky. Souhlasím, že typ tvarohu také dělá hodně - opět, záleží na značce, na tučnosti, krémovitosti (obsahu zbytkové syrovátky atp.). Tvaroh jsem zkoušela dělat i doma ze zkyslého mléka; funguje to!
        Dobu pečení hodně ovlivnňuje teplota tvarohové nádivky. Spousta lidí zapomene vyndat tvaroh včas z lednice, a pokud rozválené listové těsto potřete studenou náplní, to těsto pod ní se prostě tak rychle nepropeče, potřebuje čas.
        Zkoušela jsem dělat klasický závin, ale nahoře se mi rozjel, popraskal. Proto jsem dělala variantu se zářezy. Těmi pak při pečení uniká pára a závin udrží tvar.
        Ještě jednou moc díky za vaše tipy, a také přeji dobrou chuť!

        Odpovědět
    3. Jelinkova Renata

      25 ledna, 2023 at 6:08 am

      5 stars
      vyborně a to mne baví

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        25 ledna, 2023 at 10:52 am

        Děkuji Renčo za milý komentář!

        Odpovědět
        • Nikola

          31 ledna, 2024 at 5:17 am

          5 stars
          Super,jeden ze štrůdlů co se mi kdy povedl 🙂 Díky za recept. :))

          Odpovědět
          • Petra Kupská

            03 února, 2024 at 10:18 am

            Rádo se stalo a moc mě těší, že se závin povedl! Někdy nás i slané varianty štrúdlů dokážou mile překvapit.

            Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím
    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.
      Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz