• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Nadýchané loupáčky

    Dne: 28. 2. 2023 · Aktualizováno: 28. 2. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 2Sdílení

    Domácí měkoučké loupáčky s hrnkem kouřícího kakaa, to je ta nejlepší snídaně, jakou si dokážu představit! Pojďte si loupáčky upéct se mnou. Mám tu jednoduchý recept na hrníčkové loupáky, které se povedou na první pokus.

    Loupáčky naskladáné na podnose, vepředu loupák namazaný máslem, vedle hrníček s puntíky s kakaem.
    Obsah skrýt
    ➜ Co jsou loupáčky?
    ➜ Co potřebujete na domácí loupáky
    ➜ Postup krok za krokem
    ➜ Servírování
    ➜ Co se zbylými loupáčky
    Nadýchané loupáčky

    ➜ Co jsou loupáčky?

    Loupáčky jsou oblíbené sladké pečivo z kynutého těsta, srolované a ohnuté do tvaru podkovy. Před pečením se potírají rozšlehaným vejcem a sypají mákem. Nejčastěji se podávají ke snídani, jen tak nebo namazané máslem, nebo jako rychlá svačina.

    Loupáčky můžete znát také pod názvy loupáky nebo makovky.

    TIP: Máte rádi mák? Zkuste tenhle luxusní makovec s citronovou polevou!

    VYBAVENÍ: K receptu budete potřebova hrnek o objemu 240-250 ml.

    ➜ Co potřebujete na domácí loupáky

    Suroviny na domácí loupáčky, včetně popisku.

    Připravte si následující suroviny:

    • Hladká mouka; díky ní budou krásně nadýchané
    • Mléko; vlažné až teplé, nikoliv horké
    • Krupicový cukr
    • Máslo; změklé při pokojové teplotě
    • Špetka soli; pro chuťový kontrast
    • Žloutek
    • Droždí; sušené nebo čerstvé; já jsem použila sušené pekařské droždí

    Na dokončení:

    • Mák; na posyp
    • Vejce; na potření loupáčků

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup krok za krokem

    Příprava kynutého těsta

    KROK 1: Do půl hrnku teplého mléka zamíchejte lžičku cukru, lžíci mouky a přisypte droždí. Zamíchejte a nechte stát na teplém místě, než vzejde kvásek.

    Příprava kvásku, droždí a mléko s zeleném hrnku, se lžičkou.
    Vzešlý kvásek v zeleném hrnku, se lžičkou.

    KROK 2: Do mísy nasypte mouku, přilijte zbývající vlažné mléko, cukr, žloutek, a přilijte vzešlý kvásek. Nahrubo promíchejte. Poté přidejte máslo a sůl. Vypracujte na hladké pružné těsto.

    POZNÁMKA: Kynuté těsto zadělávám v kuchyňském robotu s upnutým hnětacím hákem. Pokud zaděláváte ručně, vytlučte těsto vařečkou, nebo propracujte rukama na jemně pomoučeném vále.

    KROK 3: Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout, než zdvojnásobí objem. Trvá to asi hodinu, v závislosti na okolních podmínkách.

    Kynuté těsto na loupáčky, v bílé míse, přikryté utěrkou.
    Vykynuté těsto na loupáčky, v bílé míse, přikryté utěrkou.

    ⇢ Čtěte: Jak rychle nechat těsto kynout v troubě

    Jak tvarovat loupáčky

    KROK 4: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a krátce prohněťte. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou stočte do bochánku. Jeden bochánek rozválejte dokulata na tloušťku asi 0,5 cm. Rozdělte na šest trojúhelníků.

    Vykynuté těsto na loupáky, rozválené do kruhu, nakrájené na šest trojúhelníků.

    KROK 5: Každý z trojúhelníků ještě rozválejte. Začněte rolovat loupáčky od širší strany směrem ke špičce. Špičku zatočte dolů a loupák mírně ohněte do půlkulatého tvaru. Přeneste na plech vymazaný máslem.

    Takto zatočte všech šest loupáčků a stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.

    Ukázka rolování / tvrování loupáčků z vykynutého a rozváleného těsta.

    TIP: Mezi loupáčky na plechu nechte dostatek místa, aby měly prostor kynout.

    KROK 6: Plechy s vyrovnanými loupáky přikryjte utěrkou a nechte v teple dalších 30 minut kynout.

    Srolované loupáčky na plechu, stav předtím, než se dají kynout.

    Pečení loupáků

    KROK 7: Vykynuté pečivo potřete ze všech stran rozšlehaným vejcem. Poté posypte mákem, nejvíce ve středové části, směrem ke špičkám mákem šetřete.

    Potírání vykynutých loupáků rozšlehaným vejcem.
    Posypávání loupáčků mákem.

    KROK 8: Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzduch). Loupáčky pečte po dobu 15-18 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Jakmile trochu vychladnou, stáhněte je z plechu a nechte vychladit na mřížce.

    Upečené loupáky na plechu.

    ➜ Servírování

    Loupáky chutnají nejlépe ten samý den, kdy se upečou. Jsou krásně nadýchané a měkké, jen se rozplývají na jazyku. Dejte si je ke snídani nebo na svačinu do školy či do práce. Fajnšmekři si loupáček namažou máslem, případně přidají trochu džemu nebo medu.

    ZKUSTE TAKY TOHLE: Den dva starý loupák namáčejte do horkého kakaa nebo bílé kávy!

    Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.

    ➜ Co se zbylými loupáčky

    Domácí loupáčky jsou fantastické jen tak, když jsou krásně měkké. Pokud vám přesto nějaké zbydou, zkuste si je připravit tak, jak to dělával můj děda.

    Děda starší loupáky nakrájel na plátky, dal je do síta a spařil horkým mlékem. Pak je přendal na talíř, posypal mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelil rozpuštěným máslem. To byla dobrota!

    Zbylé loupáčky také zpracujete do žemlovky, podobně jako vánočku.

    Další recepty s mákem:

    • Kynutá bábovka s makovou náplní
    • Švestkové knedlíky s mákem
    • Maková náplň do buchet a koláčů
    Upečené loupáky na plechu.

    Nadýchané loupáčky

    Petra Kupská
    Domácí měkoučké loupáčky s hrnkem kouřícího kakaa, to je ta nejlepší snídaně, jakou si dokážu představit! Pojďte si loupáčky upéct se mnou. Mám tu jednoduchý recept na hrníčkové loupáčky, které se povedou na první pokus.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 mins
    Vaření / Pečení 15 mins
    Kynutí 2 hrs
    Čas celkem 2 hrs 35 mins
    Chod Sladké pečivo
    Kuchyně Česká
    Porce 12 loupáků
    Kalorie 233 kcal

    Kuchyňské vybavení

    • Hrnek o objemu 240 ml

    Suroviny 

    Těsto na loupáčky:

    • 4 hrnek hladká mouka
    • 1 hrnek mléko - vlažné
    • ⅓ hrnek krupicový cukr
    • 55 g máslo - změklé
    • 1 žloutek
    • 1 špetka sůl

    Na dokončení:

    • 1 vejce - na potření
    • 1 lžíce mák - na posypání

    Instrukce 

    • Do půl hrnku teplého mléka zamíchejte lžičku cukru, lžíci mouky a přisypte droždí. Zamíchejte a nechte stát na teplém místě, než vzejde kvásek.
    • Do mísy nasypte mouku, přilijte zbývající vlažné mléko, cukr, žloutek, a přilijte vzešlý kvásek. Nahrubo promíchejte. Poté přidejte máslo a sůl. Vypracujte na hladké pružné těsto.
    • Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout, než zdvojnásobí objem. Trvá to asi hodinu, v závislosti na okolních podmínkách.
    • Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a krátce prohněťte. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou stočte do bochánku. Jeden bochánek rozválejte dokulata na tloušťku asi 0,5 cm. Rozdělte na šest trojúhelníků.
    • Každý z trojúhelníků ještě rozválejte. Začněte rolovat loupáčky od širší strany směrem ke špičce. Špičku zatočte dolů a loupák mírně ohněte do půlkulatého tvaru. Přeneste na plech vymazaný máslem.
    • Takto zatočte všech šest loupáčků a stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.
    • Plechy s vyrovnanými loupáky přikryjte utěrkou a nechte v teple dalších 30 minut kynout.
    • Vykynuté pečivo potřete ze všech stran rozšlehaným vejcem. Poté posypte mákem, nejvíce ve středové části, směrem ke špičkám mákem šetřete.
    • Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzduch). Loupáčky pečte po dobu 15-18 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Jakmile trochu vychladnou, stáhněte je z plechu a nechte vychladit na mřížce.

    Poznámky

    • Podle základního receptu uděláte 12 loupáčků.
    • SERVÍROVÁNÍ: Loupáky chutnají nejlépe ten samý den, kdy se upečou. Jsou krásně nadýchané a měkké, jen se rozplývají na jazyku. Dejte si je ke snídani nebo na svačinu do školy či do práce. Fajnšmekři si loupáček namažou máslem, případně přidají trochu džemu nebo medu.
    • Den dva starý loupák namáčejte do horkého kakaa nebo bílé kávy!
    • Zbylé loupáčky také zpracujete do žemlovky, podobně jako vánočku.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 233kcalSacharidy: 39gBílkoviny: 6gTuky: 6g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Makové recepty, Z kynutého těsta
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 2Sdílení

    Další recepty:

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Kousky ořechové bábovky podávané na talířku, se sítkem s moučkovým cukrem.
      Vláčná ořechová bábovka
    • Nakrájená mramorová bábovka, podávaná na talířku.
      Hrníčková mramorová bábovka
    • Pocukrované tvarohové buchty podávané na talířku.
      České Honzovy buchty

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Upečená vyklopená bábovka na talíři se zelenkavým okrajem.
      Jak poznat, že je bábovka upečená

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT