Domácí měkoučké loupáčky s hrnkem kouřícího kakaa, to je ta nejlepší snídaně, jakou si dokážu představit! Pojďte si loupáčky upéct se mnou. Mám tu jednoduchý recept na hrníčkové loupáky, které se povedou na první pokus.
➜ Co jsou loupáčky?
Loupáčky jsou oblíbené sladké pečivo z kynutého těsta, srolované a ohnuté do tvaru podkovy. Před pečením se potírají rozšlehaným vejcem a sypají mákem. Nejčastěji se podávají ke snídani, jen tak nebo namazané máslem, nebo jako rychlá svačina.
Loupáčky můžete znát také pod názvy loupáky nebo makovky.
TIP: Máte rádi mák? Zkuste tenhle luxusní makovec s citronovou polevou!
VYBAVENÍ: K receptu budete potřebova hrnek o objemu 240-250 ml.
➜ Co potřebujete na domácí loupáky
Připravte si následující suroviny:
- Hladká mouka; díky ní budou krásně nadýchané
- Mléko; vlažné až teplé, nikoliv horké
- Krupicový cukr
- Máslo; změklé při pokojové teplotě
- Špetka soli; pro chuťový kontrast
- Žloutek
- Droždí; sušené nebo čerstvé; já jsem použila sušené pekařské droždí
Na dokončení:
- Mák; na posyp
- Vejce; na potření loupáčků
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup krok za krokem
Příprava kynutého těsta
KROK 1: Do půl hrnku teplého mléka zamíchejte lžičku cukru, lžíci mouky a přisypte droždí. Zamíchejte a nechte stát na teplém místě, než vzejde kvásek.
KROK 2: Do mísy nasypte mouku, přilijte zbývající vlažné mléko, cukr, žloutek, a přilijte vzešlý kvásek. Nahrubo promíchejte. Poté přidejte máslo a sůl. Vypracujte na hladké pružné těsto.
POZNÁMKA: Kynuté těsto zadělávám v kuchyňském robotu s upnutým hnětacím hákem. Pokud zaděláváte ručně, vytlučte těsto vařečkou, nebo propracujte rukama na jemně pomoučeném vále.
KROK 3: Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout, než zdvojnásobí objem. Trvá to asi hodinu, v závislosti na okolních podmínkách.
⇢ Čtěte: Jak rychle nechat těsto kynout v troubě
Jak tvarovat loupáčky
KROK 4: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a krátce prohněťte. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou stočte do bochánku. Jeden bochánek rozválejte dokulata na tloušťku asi 0,5 cm. Rozdělte na šest trojúhelníků.
KROK 5: Každý z trojúhelníků ještě rozválejte. Začněte rolovat loupáčky od širší strany směrem ke špičce. Špičku zatočte dolů a loupák mírně ohněte do půlkulatého tvaru. Přeneste na plech vymazaný máslem.
Takto zatočte všech šest loupáčků a stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.
TIP: Mezi loupáčky na plechu nechte dostatek místa, aby měly prostor kynout.
KROK 6: Plechy s vyrovnanými loupáky přikryjte utěrkou a nechte v teple dalších 30 minut kynout.
Pečení loupáků
KROK 7: Vykynuté pečivo potřete ze všech stran rozšlehaným vejcem. Poté posypte mákem, nejvíce ve středové části, směrem ke špičkám mákem šetřete.
KROK 8: Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzduch). Loupáčky pečte po dobu 15-18 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Jakmile trochu vychladnou, stáhněte je z plechu a nechte vychladit na mřížce.
➜ Servírování
Loupáky chutnají nejlépe ten samý den, kdy se upečou. Jsou krásně nadýchané a měkké, jen se rozplývají na jazyku. Dejte si je ke snídani nebo na svačinu do školy či do práce. Fajnšmekři si loupáček namažou máslem, případně přidají trochu džemu nebo medu.
ZKUSTE TAKY TOHLE: Den dva starý loupák namáčejte do horkého kakaa nebo bílé kávy!
➜ Co se zbylými loupáčky
Domácí loupáčky jsou fantastické jen tak, když jsou krásně měkké. Pokud vám přesto nějaké zbydou, zkuste si je připravit tak, jak to dělával můj děda.
Děda starší loupáky nakrájel na plátky, dal je do síta a spařil horkým mlékem. Pak je přendal na talíř, posypal mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelil rozpuštěným máslem. To byla dobrota!
Zbylé loupáčky také zpracujete do žemlovky, podobně jako vánočku.
Další recepty s mákem:
Nadýchané loupáčky
Suroviny
Těsto na loupáčky:
- 4 hrnek hladká mouka
- 1 hrnek mléko - vlažné
- ⅓ hrnek krupicový cukr
- 1 a ½ lžička sušené droždí - nebo 1/2 kostka čerstvé droždí
- 55 g máslo - změklé
- 1 žloutek
- 1 špetka sůl
Na dokončení:
- 1 vejce - na potření
- 1 lžíce mák - na posypání
Instrukce
- Do půl hrnku teplého mléka zamíchejte lžičku cukru, lžíci mouky a přisypte droždí. Zamíchejte a nechte stát na teplém místě, než vzejde kvásek.
- Do mísy nasypte mouku, přilijte zbývající vlažné mléko, cukr, žloutek, a přilijte vzešlý kvásek. Nahrubo promíchejte. Poté přidejte máslo a sůl. Vypracujte na hladké pružné těsto.
- Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout, než zdvojnásobí objem. Trvá to asi hodinu, v závislosti na okolních podmínkách.
- Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a krátce prohněťte. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou stočte do bochánku. Jeden bochánek rozválejte dokulata na tloušťku asi 0,5 cm. Rozdělte na šest trojúhelníků.
- Každý z trojúhelníků ještě rozválejte. Začněte rolovat loupáčky od širší strany směrem ke špičce. Špičku zatočte dolů a loupák mírně ohněte do půlkulatého tvaru. Přeneste na plech vymazaný máslem.
- Takto zatočte všech šest loupáčků a stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.
- Plechy s vyrovnanými loupáky přikryjte utěrkou a nechte v teple dalších 30 minut kynout.
- Vykynuté pečivo potřete ze všech stran rozšlehaným vejcem. Poté posypte mákem, nejvíce ve středové části, směrem ke špičkám mákem šetřete.
- Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzduch). Loupáčky pečte po dobu 15-18 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Jakmile trochu vychladnou, stáhněte je z plechu a nechte vychladit na mřížce.
Poznámky
- Podle základního receptu uděláte 12 loupáčků.
- SERVÍROVÁNÍ: Loupáky chutnají nejlépe ten samý den, kdy se upečou. Jsou krásně nadýchané a měkké, jen se rozplývají na jazyku. Dejte si je ke snídani nebo na svačinu do školy či do práce. Fajnšmekři si loupáček namažou máslem, případně přidají trochu džemu nebo medu.
- Den dva starý loupák namáčejte do horkého kakaa nebo bílé kávy!
- Zbylé loupáčky také zpracujete do žemlovky, podobně jako vánočku.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu