• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Slané pečivo

    Domácí housky majonézou

    Dne: 19. 1. 2022 · Aktualizováno: 7. 2. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 44Sdílení

    Nejlepší houstičky jsou domácí. Takové, které si sami upečete, jsou křupavé, nadýchané a jen rozplynou na jazyku. Mám pro vás recept na pletené housky s majolkou, díky níž budou také úžasně vláčné.

    Upečené domácí housky, s talířkem s plátky másla.
    Obsah skrýt
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Pletení housek
    ➜ Šikovné tipy
    Domácí pletené housky s majolkou

    Tyto kynuté housky jsou dělané ze sušeného droždí. Příprava je jednoduchá, nějaký čas však zabere dvojité kynutí. Do těsta na housky se přidává majonéza, která zamezí předčasnému vysychání pečiva.

    Pokud už jste někdy housky doma pekli a nebyli jste z výsledku nadšení, dejte šanci tomuto vyzkoušenému receptu. Garantuji, že jiné už péct nebudete!

    MŮJ TIP: Upečte si také tuhle chlebíčkovou veku (mnohem lepší než kupovaná!)

    ➜ Suroviny

    Ingredience potřebné na domácí housky.

    Na domácí kynuté housky s majolkou potřebujete:

    • Hladká mouka
    • Sůl
    • Voda; vlažná, nebo dejte mléko, pokud chcete jemnější chuť. S vodou budou houstičky víc autentické, s mlékem získáte luxusnější verzi.
    • Majolka; běžná majonéza bez příchuti. Vyndejte ji z lednice alespoň půl hodiny před pečením, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
    • Sušené droždí; případně čerstvé. Protože těsto obsahuje tuk (majolku), necháme předem aktivovat kvásek ve vodě nebo mléce, aby těsto lépe kynulo.
    • Cukr; krupicový. Stačí trochu, na podporu aktivace droždí.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    POSYPKA:

    Posypka na housky - mák a kmín v bílých miskách.

    Na posypání housek před pečením se mi nejlépe osvědčilo:

    • Mák; celý
    • Kmín, celý, smíchaný s hrubou solí

    Dále použijte, co máte rádi nebo najdete ve špajzce; například sezamová nebo lněná semínka.

    Na potření housek používám rozšlehané vajíčko s vodou. K základnímu množství podle receptu níže potřebujete jen asi ¼ vajíčka vyšlehaného se lžící vody.

    Můžete také zužitkovat zbylý bílek. Pokud potřete povrch housek pouze vyšlehaným vajíčkem, bude efekt na povrchu upečené housky nejvýraznější, se zlatavou lesklou barvou.

    ➜ Postup s fotkami

    KROK 1: Ohřejte vodu, aby byla vlažná. Vsypte do ní trochu cukru a sušené droždí. Promíchejte a nechte v teple asi 10-15 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.

    Sušené droždí v nádobě před a po vykynutí.

    KROK 2: Těsto na housky: Do mísy vsypte mouku se solí, přidejte majolku a vzešlé droždí i s vodou. Vypracujte na hladké těsto.

    Příprava kynutého těsta na housky, suroviny v bílé míse.

    MŮJ TIP: Pracuji rukama, těsto je do pěti minut vyhnětené. Pokud máte kuchyňský robot nebo jiné hnětací zařízení na kynutá těsta, se kterým máte zkušenosti a s výsledkem jste spokojení, neváhejte a zadělejte těsto v něm.

    KROK 3: Těsto dejte do mísy, tu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií, aby nevysychalo, a nechte 40 minut kynout na teplém místě.

    Kynutí těsta na housky. Vlevo před, vpravo po vykynutí.

    MŮJ TIP: Kynutá těsta nechávám kynout ve vypnuté troubě, na jejíž dno jsem umístila hrnec s horkou vodou. Teplé a vlhké prostředí dělá s těstem divy, úspěch správného vykynutí zaručen!

    ⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?

    KROK 4: Vykynuté těsto na vále krátce prohněťte a rozdělte na pět dílů. Každý z těchto dílů dále rozdělte na tři. Z nich vyválejte prameny, dlouhé asi jako vaše dlaň od zápěstí po koneček ukazováčku.

    Příprava na pletení housek ze tří pramenů.

    Vždy ze tří pramenů upleťte housky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech přikryjte a nechte dalších 40 minut kynout.

    Já dávám plech s houskami opět do trouby s hrncem s teplou vodou.

    KROK 5: Vykynuté housky potřete vajíčkem rozšlehaným s jednou dvěma lžícemi vody. Poté posypte povrch mákem nebo celým kmínem smíchaným se solí. Moc to nepřehánějte, stačí trochu.

    Potírání housek rozšlehaným vejcem.

    KROK 6: Pečení housek: Rozehřejte troubu na 190 °C (dolní a horní ohřev). Na dno trouby dejte hrnec s vroucí vodou, která uvnitř trouby vytvoří páru. Housky v takto připravené troubě pečte asi 15 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.

    Dozlatova upečené domácí housky.

    ➜ Servírování

    Housky jsou nejlepší týž den, co jste je upekli. Jsou skvělé ještě vlažné, takové mizí ze stolu nejrychleji.

    Housky namažte naslano či nasladko a podávejte ke snídani, nebo jako svačinu do práce či dětem do školy. Jsou také dobré jako příloha k hustým polévkám nebo ke guláši.

    Jsou skvělé s domácími pomazánkami, třeba s česnekovou, rybičkovou nebo se šunkovou pěnou.

    Druhý den už housky začínají vysychat a tuhnout. Pokud vám nějaké zbyly, ihned po vychlazení je zamrazte. Po rozmrazení budou měkké, jako čerstvé.

    Upečené domácí houstičky, rozpůlené.

    ➜ Pletení housek

    Housky se obvykle pletou ze tří pramenů podobně, jako cop z vlasů. Délku pramenu doporučuji na délku dlaně od zápěstí po konec prostředníčku. Dostanete tak upečenou housku zhruba o velikosti dlaně.

    Díky způsobu pletení housky se jí jinak říká pletýnka.

    Tip: Pokud vás zajímá, jak se houska plete z jednoho pramene, podívejte se na tohle video.

    ➜ Šikovné tipy

    • Těsto na housky obvykle obsahuje jen minimum tuku. V tomto receptu je tuku větší množství, zastoupí jej majolka, která se vyrábí z oleje a vajec.
    • Hrnec s vroucí vodou, který se vkládá do trouby při pečení, se postará o křupavou kůrčičku housek. Dejte pozor, aby hrnec neobsahoval plastové části, které by v troubě mohly utrpět.

    Další chutné recepty:

    • Bramborové šišky se strouhankou
    • Tradiční české koláče
    • Houbové kyselo
    • Domácí rohlíky
    Domácí pletené housky s majolkou recept.

    Domácí pletené housky s majolkou

    Petra Kupská
    Nejlepší houstičky jsou domácí. Takové, které si sami upečete, jsou křupavé, nadýchané a jen rozplynou na jazyku. Mám pro vás recept na pletené housky s majolkou, díky níž budou také úžasně vláčné.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 25 mins
    Vaření / Pečení 15 mins
    1 hr 20 mins
    Čas celkem 2 hrs
    Chod Slané pečivo
    Kuchyně Česká
    Porce 5 housek

    Suroviny 

    Těsto na housky:

    • 330 g hladká mouka
    • 1 lžička sůl
    • 160 ml voda - vlažná; nebo mléko
    • 70 g majonéza
    • 1 a ½ lžička sušené droždí - nebo 15 g čerstvé droždí
    • ¼ lžička krupicový cukr - k aktivaci droždí

    Pospyka:

    • mák
    • kmín celý - smíchaný s hrubou solí

    Na potření housek:

    • ¼ vejce
    • 1 lžíce voda

    Instrukce 

    • Ohřejte vodu, aby byla vlažná. Vsypte do ní trochu cukru a sušené droždí. Promíchejte a nechte v teple asi 10-15 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
    • Do mísy vsypte mouku se solí, přidejte majolku a vzešlé droždí i s vodou. Vypracujte na hladké těsto.
    • Těsto dejte do mísy, tu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií, aby nevysychalo, a nechte 40 minut kynout na teplém místě.
    • Vykynuté těsto na vále krátce prohněťte a rozdělte na pět dílů. Každý z těchto dílů dále rozdělte na tři. Z nich vyválejte prameny, dlouhé asi jako vaše dlaň od zápěstí po koneček ukazováčku.
    • Vždy ze tří pramenů upleťte housky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech přikryjte a nechte dalších 40 minut kynout.
    • Vykynuté housky potřete vajíčkem rozšlehaným s jednou dvěma lžícemi vody. Poté posypte povrch mákem nebo celým kmínem smíchaným se solí. Moc to nepřehánějte, stačí trochu.
    • Rozehřejte troubu na 190 °C (dolní a horní ohřev). Na dno trouby dejte hrnec s vroucí vodou, která uvnitř trouby vytvoří páru. Housky v takto připravené troubě pečte asi 15 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.

    Poznámky

    • Z těsta podle základního množství receptu připravíte 5 housek.
    • ZPRACOVÁNÍ TĚSTA: Pracuji rukama, těsto je do pěti minut vyhnětené. Pokud máte kuchyňský robot nebo jiné hnětací zařízení na kynutá těsta, se kterým máte zkušenosti a s výsledkem jste spokojení, neváhejte a zadělejte těsto v něm.
    • KYNUTÍ TĚSTA: Kynutá těsta nechávám kynout ve vypnuté troubě, na jejíž dno jsem umístila hrnec s horkou vodou. Teplé a vlhké prostředí dělá s těstem divy, úspěch správného vykynutí zaručen!
    • Hrnec s vroucí vodou, který se vkládá do trouby při pečení, se postará o křupavou kůrčičku housek. Dejte pozor, aby hrnec neobsahoval plastové části, které by v troubě mohly utrpět.
    • SKLADOVÁNÍ: Housky jsou nejlepší týž den, co jste je upekli. Jsou skvělé ještě vlažné, takové mizí ze stolu nejrychleji. Druhý den už housky začínají vysychat a tuhnout. Pokud vám nějaké zbyly, ihned po vychlazení je zamrazte. Po rozmrazení budou měkké, jako čerstvé.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Tradiční české recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 44Sdílení

    Další recepty:

    • Domácí kynuté rohlíky.
      Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
    • Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.
      Bramborový bác
    • Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.
      Tradiční zelňáky v troubě
    • Sýrové sušenky vyskládané na talířku.
      Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT