Nejlepší houstičky jsou domácí. Takové, které si sami upečete, jsou křupavé, nadýchané a jen rozplynou na jazyku. Mám pro vás recept na pletené housky s majolkou, díky níž budou také úžasně vláčné.

Tyto kynuté housky jsou dělané ze sušeného droždí. Příprava je jednoduchá, nějaký čas však zabere dvojité kynutí. Do těsta na housky se přidává majonéza, která zamezí předčasnému vysychání pečiva.
Pokud už jste někdy housky doma pekli a nebyli jste z výsledku nadšení, dejte šanci tomuto vyzkoušenému receptu. Garantuji, že jiné už péct nebudete!
MŮJ TIP: Upečte si také tuhle chlebíčkovou veku (mnohem lepší než kupovaná!)
➜ Suroviny

Na domácí kynuté housky s majolkou potřebujete:
- Hladká mouka
- Sůl
- Voda; vlažná, nebo dejte mléko, pokud chcete jemnější chuť. S vodou budou houstičky víc autentické, s mlékem získáte luxusnější verzi.
- Majolka; běžná majonéza bez příchuti. Vyndejte ji z lednice alespoň půl hodiny před pečením, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Sušené droždí; případně čerstvé. Protože těsto obsahuje tuk (majolku), necháme předem aktivovat kvásek ve vodě nebo mléce, aby těsto lépe kynulo.
- Cukr; krupicový. Stačí trochu, na podporu aktivace droždí.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
POSYPKA:

Na posypání housek před pečením se mi nejlépe osvědčilo:
- Mák; celý
- Kmín, celý, smíchaný s hrubou solí
Dále použijte, co máte rádi nebo najdete ve špajzce; například sezamová nebo lněná semínka.
Na potření housek používám rozšlehané vajíčko s vodou. K základnímu množství podle receptu níže potřebujete jen asi ¼ vajíčka vyšlehaného se lžící vody.
Můžete také zužitkovat zbylý bílek. Pokud potřete povrch housek pouze vyšlehaným vajíčkem, bude efekt na povrchu upečené housky nejvýraznější, se zlatavou lesklou barvou.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Ohřejte vodu, aby byla vlažná. Vsypte do ní trochu cukru a sušené droždí. Promíchejte a nechte v teple asi 10-15 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.

KROK 2: Těsto na housky: Do mísy vsypte mouku se solí, přidejte majolku a vzešlé droždí i s vodou. Vypracujte na hladké těsto.

MŮJ TIP: Pracuji rukama, těsto je do pěti minut vyhnětené. Pokud máte kuchyňský robot nebo jiné hnětací zařízení na kynutá těsta, se kterým máte zkušenosti a s výsledkem jste spokojení, neváhejte a zadělejte těsto v něm.
KROK 3: Těsto dejte do mísy, tu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií, aby nevysychalo, a nechte 40 minut kynout na teplém místě.

MŮJ TIP: Kynutá těsta nechávám kynout ve vypnuté troubě, na jejíž dno jsem umístila hrnec s horkou vodou. Teplé a vlhké prostředí dělá s těstem divy, úspěch správného vykynutí zaručen!
⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 4: Vykynuté těsto na vále krátce prohněťte a rozdělte na pět dílů. Každý z těchto dílů dále rozdělte na tři. Z nich vyválejte prameny, dlouhé asi jako vaše dlaň od zápěstí po koneček ukazováčku.

Vždy ze tří pramenů upleťte housky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech přikryjte a nechte dalších 40 minut kynout.
Já dávám plech s houskami opět do trouby s hrncem s teplou vodou.
KROK 5: Vykynuté housky potřete vajíčkem rozšlehaným s jednou dvěma lžícemi vody. Poté posypte povrch mákem nebo celým kmínem smíchaným se solí. Moc to nepřehánějte, stačí trochu.

KROK 6: Pečení housek: Rozehřejte troubu na 190 °C (dolní a horní ohřev). Na dno trouby dejte hrnec s vroucí vodou, která uvnitř trouby vytvoří páru. Housky v takto připravené troubě pečte asi 15 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.

➜ Servírování
Housky jsou nejlepší týž den, co jste je upekli. Jsou skvělé ještě vlažné, takové mizí ze stolu nejrychleji.
Housky namažte naslano či nasladko a podávejte ke snídani, nebo jako svačinu do práce či dětem do školy. Jsou také dobré jako příloha k hustým polévkám nebo ke guláši.
Jsou skvělé s domácími pomazánkami, třeba s česnekovou, rybičkovou nebo se šunkovou pěnou.
Druhý den už housky začínají vysychat a tuhnout. Pokud vám nějaké zbyly, ihned po vychlazení je zamrazte. Po rozmrazení budou měkké, jako čerstvé.

➜ Pletení housek
Housky se obvykle pletou ze tří pramenů podobně, jako cop z vlasů. Délku pramenu doporučuji na délku dlaně od zápěstí po konec prostředníčku. Dostanete tak upečenou housku zhruba o velikosti dlaně.
Díky způsobu pletení housky se jí jinak říká pletýnka.
Tip: Pokud vás zajímá, jak se houska plete z jednoho pramene, podívejte se na tohle video.
➜ Šikovné tipy
- Těsto na housky obvykle obsahuje jen minimum tuku. V tomto receptu je tuku větší množství, zastoupí jej majolka, která se vyrábí z oleje a vajec.
- Hrnec s vroucí vodou, který se vkládá do trouby při pečení, se postará o křupavou kůrčičku housek. Dejte pozor, aby hrnec neobsahoval plastové části, které by v troubě mohly utrpět.
Další chutné recepty:

Domácí pletené housky s majolkou
Suroviny
Těsto na housky:
- 330 g hladká mouka
- 1 lžička sůl
- 160 ml voda - vlažná; nebo mléko
- 70 g majonéza
- 1 a ½ lžička sušené droždí - nebo 15 g čerstvé droždí
- ¼ lžička krupicový cukr - k aktivaci droždí
Pospyka:
- mák
- kmín celý - smíchaný s hrubou solí
Na potření housek:
- ¼ vejce
- 1 lžíce voda
Instrukce
- Ohřejte vodu, aby byla vlažná. Vsypte do ní trochu cukru a sušené droždí. Promíchejte a nechte v teple asi 10-15 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
- Do mísy vsypte mouku se solí, přidejte majolku a vzešlé droždí i s vodou. Vypracujte na hladké těsto.
- Těsto dejte do mísy, tu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií, aby nevysychalo, a nechte 40 minut kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto na vále krátce prohněťte a rozdělte na pět dílů. Každý z těchto dílů dále rozdělte na tři. Z nich vyválejte prameny, dlouhé asi jako vaše dlaň od zápěstí po koneček ukazováčku.
- Vždy ze tří pramenů upleťte housky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech přikryjte a nechte dalších 40 minut kynout.
- Vykynuté housky potřete vajíčkem rozšlehaným s jednou dvěma lžícemi vody. Poté posypte povrch mákem nebo celým kmínem smíchaným se solí. Moc to nepřehánějte, stačí trochu.
- Rozehřejte troubu na 190 °C (dolní a horní ohřev). Na dno trouby dejte hrnec s vroucí vodou, která uvnitř trouby vytvoří páru. Housky v takto připravené troubě pečte asi 15 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.
Poznámky
- Z těsta podle základního množství receptu připravíte 5 housek.
- ZPRACOVÁNÍ TĚSTA: Pracuji rukama, těsto je do pěti minut vyhnětené. Pokud máte kuchyňský robot nebo jiné hnětací zařízení na kynutá těsta, se kterým máte zkušenosti a s výsledkem jste spokojení, neváhejte a zadělejte těsto v něm.
- KYNUTÍ TĚSTA: Kynutá těsta nechávám kynout ve vypnuté troubě, na jejíž dno jsem umístila hrnec s horkou vodou. Teplé a vlhké prostředí dělá s těstem divy, úspěch správného vykynutí zaručen!
- Hrnec s vroucí vodou, který se vkládá do trouby při pečení, se postará o křupavou kůrčičku housek. Dejte pozor, aby hrnec neobsahoval plastové části, které by v troubě mohly utrpět.
- SKLADOVÁNÍ: Housky jsou nejlepší týž den, co jste je upekli. Jsou skvělé ještě vlažné, takové mizí ze stolu nejrychleji. Druhý den už housky začínají vysychat a tuhnout. Pokud vám nějaké zbyly, ihned po vychlazení je zamrazte. Po rozmrazení budou měkké, jako čerstvé.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu