Jaký je recept na nejlepší kuřecí řízky? U nás je připravujeme v trojobalu a smažíme na pánvi, z obou stran do zlatova. Jsou pak krásně křupavé a chutnají celé rodině!

Řízky připravuji z kuřecích prsou. Ta předtím nakrájím na tenčí plátky. Děti mají nejvíc rády malé řízečky, které z mísy mizí jako první.
MŮJ TIP: Skvěle chutnají také vepřové řízky (poradím, z jakého masa jsou nejlepší!)
➜ Suroviny

Na kuřecí smažený řízek potřebujete:
- Kuřecí prsa; chlazená
- Hladká mouka
- Strouhanka
- Vejce
- Sůl
- Olej na smažení; dobré je vepřové sádlo, rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Fotopostup
KROK 1: Kuřecí prsa opláchněte a pomocí papírových utěrek osušte. Odřízněte případné chrupky nebo kůstky. Maso ostrým nožem podélně rozřízněte na plátky silné kolem půl centimetru.
KROK 2: Řízky naklepejte, stačí jemně, protože kuřecí je křehké. Z obou stran posolte.

KROK 3: Obalení v trojobalu: na trojobal si připravte hladkou mouku, vejce rozšlehané v hlubokém talíři (osolené špetkou soli) a strouhanku. V tomto pořadí řízky z obou stran obalte. Strouhanku z řízků oklepejte, aby se později nepřipalovala.

KROK 4: Do pánve nalijte asi 1,5 cm oleje, řízky by v oleji při smažení měly tak říkajíc plavat. Rozehřejte ho na střední teplotu. Do rozpáleného oleje vložte řízek a smažte ho z obou stran dozlatova.

KROK 5: Usmažené kuřecí řízky proložte papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Před podáváním je udržujte v teple.

➜ Servírování
Kuřecí řízky podávejte teplé, jako příloha se skvěle hodí bramborová kaše nebo vařené brambory. Pro sváteční příležitost servírujte s bramborovým salátem. Pokud chcete, přidejte misku okurkového salátu se sladkokyselou zálivkou.
Na talíř přidejte čerstvou zeleninu, která jídlo rozzáří. Pro lepší chuť položte na usmažený řízek klínek citronu, ze kterého si každý strávník na řízek vymačká šťávu.

➜ Šikovné tipy
- Strouhanka na obalení by měla být ideálně domácí, čerstvě namletá ze sušeného pečiva. Stará, případně navlhlá strouhanka sebere řízku hodně na chuti. Tady najdete recept na domácí strouhanku.
- Doma děláme řízky také z kuřecího stehenního masa. To dá při přípravě trochu víc práce při odstraňování případných kůstek a šlach, ale takové řízky jsou podstatně šťavnatější než z kuřecích prsou.
- Mouku a strouhanku nedávám do talíře, ale připravím si kusy pečicího papíru nebo alobalu o vel. asi 30x30 cm. Nadzvedáváním okrajů papíru řízky dobře obalím, aniž bych si příliš ušpinila prsty.
➜ Otázky a odpovědi
Kuřecí prsa nakrájejte podélně na plátky silné kolem půl centimetru. Použijte ostrý kuchařský nůž, postupujte opatrně. Dejte pozor, aby na mase nezůstaly drobné zbytky kůstek.
Kuřecí řízek v trojobalu smažte v dobře rozpáleném tuku (zhruba ⅔ výkonu plotýnky) dozlatova. Z každé strany to trvá asi dvě minuty.
Nejlepší pánev na řízky je dostatečně prostorná, pro čtyřčlennou rodinu je vhodný průměr 28 cm. Pánev by měla mít silné rovné dno, není nutné, aby byla nepřilnavá. Ideální materiál, který zaručí, že se pánev rozehřeje a řízek usmaží rovnoměrně, je litina nebo nerezová ocel.
Další chutné recepty:

Smažený kuřecí prsní řízek
Suroviny
- 2 ks kuřecí prsní řízek - každý o hmotnosti kolem 200 g
- ¼ hrnek hladká mouka
- ¾ hrnek strouhanka
- 2 vejce
- sůl
- olej na smažení - vepřové sádlo, rostlinný olej
Instrukce
- Kuřecí prsa opláchněte a pomocí papírových utěrek osušte. Odřízněte případné chrupky nebo kůstky. Maso ostrým nožem podélně rozřízněte na plátky silné kolem půl centimetru.
- Řízky naklepejte, stačí jemně, protože kuřecí je křehké. Z obou stran posolte.
- Obalení v trojobalu: na trojobal si připravte hladkou mouku, vejce rozšlehané v hlubokém talíři (osolené špetkou soli) a strouhanku. V tomto pořadí řízky z obou stran obalte. Strouhanku z řízků sklepejte, aby se později nepřipalovala.
- Do pánve nalijte asi 1,5 cm oleje, řízky by v oleji při smažení měly tak říkajíc plavat. Rozehřejte ho na střední teplotu. Do rozpáleného oleje vložte řízek a smažte ho z obou stran dozlatova.
- Usmažené kuřecí řízky proložte papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Před podáváním je udržujte v teple.
Poznámky
- Kuřecí řízky podávejte teplé, jako příloha je vhodná bramborová kaše nebo vařené brambory. Pro sváteční příležitost servírujte s bramborovým salátem.
- Strouhanka na obalení by měla být ideálně domácí, čerstvě namletá ze sušeného pečiva. Stará, případně navlhlá strouhanka sebere řízku hodně na chuti.
- Doma děláme řízky také z kuřecího stehenního masa. To dá při přípravě trochu víc práce při odstranění kůstek a šlach, ale takové řízky jsou podstatně šťavnatější než z kuřecích prsou.
- Mouku a strouhanku nedávám do talíře, ale připravím si kusy pečicího papíru nebo alobalu o vel. asi 30x30 cm. Nadzvedáváním okrajů papíru řízky dobře obalím, aniž bych si příliš ušpinila prsty.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu