• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z drůbežího masa

Smažené kuřecí prsní řízky

Dne: 20. 11. 2021 · Upraveno: 25. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 4Sdílení

Jaký je recept na nejlepší kuřecí řízky? U nás je připravujeme v trojobalu a smažíme na pánvi, z obou stran do zlatova. Jsou pak krásně křupavé a chutnají celé rodině!

Smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Fotopostup
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
➜ Otázky a odpovědi
Smažený kuřecí prsní řízek

Řízky připravuji z kuřecích prsou. Ta předtím nakrájím na tenčí plátky. Děti mají nejvíc rády malé řízečky, které z mísy mizí jako první.

MŮJ TIP: Skvěle chutnají také vepřové řízky (poradím, z jakého masa jsou nejlepší!)

➜ Suroviny

Kuřecí prsní řízek ingredience.

Na kuřecí smažený řízek potřebujete:

  • Kuřecí prsa; chlazená
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Vejce
  • Sůl
  • Olej na smažení; dobré je vepřové sádlo, rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Fotopostup

KROK 1: Kuřecí prsa opláchněte a pomocí papírových utěrek osušte. Odřízněte případné chrupky nebo kůstky. Maso ostrým nožem podélně rozřízněte na plátky silné kolem půl centimetru.

KROK 2: Řízky naklepejte, stačí jemně, protože kuřecí je křehké. Z obou stran posolte.

Příprava kuřecích řízků

KROK 3: Obalení v trojobalu: na trojobal si připravte hladkou mouku, vejce rozšlehané v hlubokém talíři (osolené špetkou soli) a strouhanku. V tomto pořadí řízky z obou stran obalte. Strouhanku z řízků oklepejte, aby se později nepřipalovala.

Obalování řízků v trojobalu.

KROK 4: Do pánve nalijte asi 1,5 cm oleje, řízky by v oleji při smažení měly tak říkajíc plavat. Rozehřejte ho na střední teplotu. Do rozpáleného oleje vložte řízek a smažte ho z obou stran dozlatova.

Smažení kuřecích řízků.

KROK 5: Usmažené kuřecí řízky proložte papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Před podáváním je udržujte v teple.

Odsátí tuku z kuřecího řízku.

➜ Servírování

Kuřecí řízky podávejte teplé, jako příloha se skvěle hodí bramborová kaše nebo vařené brambory. Pro sváteční příležitost servírujte s bramborovým salátem. Pokud chcete, přidejte misku okurkového salátu se sladkokyselou zálivkou.

Na talíř přidejte čerstvou zeleninu, která jídlo rozzáří. Pro lepší chuť položte na usmažený řízek klínek citronu, ze kterého si každý strávník na řízek vymačká šťávu.

Kuřecí řízek podávaný s bramborovou kaší.

➜ Šikovné tipy

  • Strouhanka na obalení by měla být ideálně domácí, čerstvě namletá ze sušeného pečiva. Stará, případně navlhlá strouhanka sebere řízku hodně na chuti. Tady najdete recept na domácí strouhanku.
  • Doma děláme řízky také z kuřecího stehenního masa. To dá při přípravě trochu víc práce při odstraňování případných kůstek a šlach, ale takové řízky jsou podstatně šťavnatější než z kuřecích prsou.
  • Mouku a strouhanku nedávám do talíře, ale připravím si kusy pečicího papíru nebo alobalu o vel. asi 30x30 cm. Nadzvedáváním okrajů papíru řízky dobře obalím, aniž bych si příliš ušpinila prsty.

➜ Otázky a odpovědi

Jak nakrájet kuřecí řízky

Kuřecí prsa nakrájejte podélně na plátky silné kolem půl centimetru. Použijte ostrý kuchařský nůž, postupujte opatrně. Dejte pozor, aby na mase nezůstaly drobné zbytky kůstek.

Jak dlouho smažit kuřecí řízek

Kuřecí řízek v trojobalu smažte v dobře rozpáleném tuku (zhruba ⅔ výkonu plotýnky) dozlatova. Z každé strany to trvá asi dvě minuty.

Jaká je nejlepší pánev na smažení řízků?

Nejlepší pánev na řízky je dostatečně prostorná, pro čtyřčlennou rodinu je vhodný průměr 28 cm. Pánev by měla mít silné rovné dno, není nutné, aby byla nepřilnavá. Ideální materiál, který zaručí, že se pánev rozehřeje a řízek usmaží rovnoměrně, je litina nebo nerezová ocel.


Další chutné recepty:

  • Segedínský guláš
  • Krkovice pečená v troubě
  • Vepřové na žampionech
  • Smažený květák
  • Holandský řízek
Smažený kuřecí řízek recept.

Smažený kuřecí prsní řízek

Petra Kupská
Jaký je recept na nejlepší kuřecí řízky? U nás je připravujeme v trojobalu a smažíme na pánvi, z obou stran do zlatova. Jsou pak krásně křupavé a chutnají celé rodině!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Čas celkem 40 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4

Suroviny 

  • 2 ks kuřecí prsní řízek - každý o hmotnosti kolem 200 g
  • ¼ hrnek hladká mouka
  • ¾ hrnek strouhanka
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej na smažení - vepřové sádlo, rostlinný olej

Instrukce 

  • Kuřecí prsa opláchněte a pomocí papírových utěrek osušte. Odřízněte případné chrupky nebo kůstky. Maso ostrým nožem podélně rozřízněte na plátky silné kolem půl centimetru.
  • Řízky naklepejte, stačí jemně, protože kuřecí je křehké. Z obou stran posolte.
  • Obalení v trojobalu: na trojobal si připravte hladkou mouku, vejce rozšlehané v hlubokém talíři (osolené špetkou soli) a strouhanku. V tomto pořadí řízky z obou stran obalte. Strouhanku z řízků sklepejte, aby se později nepřipalovala.
  • Do pánve nalijte asi 1,5 cm oleje, řízky by v oleji při smažení měly tak říkajíc plavat. Rozehřejte ho na střední teplotu. Do rozpáleného oleje vložte řízek a smažte ho z obou stran dozlatova.
  • Usmažené kuřecí řízky proložte papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Před podáváním je udržujte v teple.

Poznámky

  • Kuřecí řízky podávejte teplé, jako příloha je vhodná bramborová kaše nebo vařené brambory. Pro sváteční příležitost servírujte s bramborovým salátem.
  • Strouhanka na obalení by měla být ideálně domácí, čerstvě namletá ze sušeného pečiva. Stará, případně navlhlá strouhanka sebere řízku hodně na chuti.
  • Doma děláme řízky také z kuřecího stehenního masa. To dá při přípravě trochu víc práce při odstranění kůstek a šlach, ale takové řízky jsou podstatně šťavnatější než z kuřecích prsou.
  • Mouku a strouhanku nedávám do talíře, ale připravím si kusy pečicího papíru nebo alobalu o vel. asi 30x30 cm. Nadzvedáváním okrajů papíru řízky dobře obalím, aniž bych si příliš ušpinila prsty.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Řízky
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!

  • 4Sdílení

Další recepty:

  • Zapečená kuřecí prsa v rajčatové omáčce
  • Pečená kachna se zelím

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT