Jsem tu s výborným receptem na vepřová játra, podušená na základu z opečené cibulky a kostiček slaniny. Rychlá večeře do půl hodiny, podávejte s dušenou rýží, přelitou naběračkou omáčky, kterou při přípravě jatýrek jednoduše vykouzlíte.
Vepřová játra bývají při vaření opomíjenou surovinou. Je to škoda, protože naši předci mívali v hospodářství alespoň jednoho pašíka, kterého po porážce dokázali zpracovat od rypáčku po ocásek, vnitřnosti nevyjímaje.
V tomto receptu popisuju rychlou přípravu jatýrek na cibulce se slaninou, zaprášené moukou a podušené ve vývaru. Výsledkem jsou lahodná, měkká játra s tmavou omáčkou, ke které se skvěle hodí dušená rýže.
MŮJ TIP: Zkuste taky tyhle vepřové výpečky se špenátem!
➜ Suroviny
K přípravě vepřových jater podle tohoto receptu potřebujete:
- Vepřová játra, čerstvá
- Cibule
- Anglická slanina
- Sádlo; lze nahradit řepkovým nebo slunečnicovým olejem
- Hladká mouka; na zahuštění omáčky
- Zeleninový vývar; na podušení jater. Zeleninový vývar je lehký, dodá omáčce chuť, aniž by přehlušil chuť jater.
- Mletý pepř
- Sůl; játra předem nesolte (viz tipy dále v článku)
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Vybavení: Játra s omáčkou jsem připravovala na pánvi s nepřilnavým povrchem o průměru 20 cm, s vyšším okrajem.
➜ Jak připravit játra na cibulce s omáčkou
KROK 1: Játra opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Nakrájejte je na kostky o velikosti 2,5-3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na kostičky o hraně asi 0,5 cm.
KROK 2: V pánvi rozehřejte při vyšší teplotě sádlo nebo olej. Přidejte cibulku a slaninu a osmažte dozlatova. Trvá to kolem pěti minut. Stále míchejte.
KROK 3: Přisypte nakrájená játra a orestujte je, dokud na povrchu nezískají hnědou krustičku.
KROK 4: Opečená játra zaprašte moukou. Du nasypte do sítka a poprašte jemnou vrstvou játra po celé ploše pánve. Zamíchejte a další minutu restujte.
KROK 5: Zalijte vývarem, promíchejte, přiveďte k varu, a poté stáhněte teplotu na třetinu a méně. Pánev přiklopte poklicí a nechte pomalu dusit po dobu 15 minut. Občas promíchejte.
KROK 6: Nakonec omáčku ochuťte mletým pepřem a solí. Množství soli se bude odvíjet od chuti vývaru, který jste v receptu použili.
➜ Servírování
Hotová vepřová játra podávejte s kopečkem dušené rýže. Přilijte omáčku, té by měl být v pánvi dostatek. Aby jídlo na talíři lépe vypadalo, posypte jej nasekanou zelenou natí z jarní cibulky. Troufám si říct, že do půl hodiny máte na stole rychlé, chutné a zdravé jídlo!
TIP: Místo rýže můžete jatýrka podávat s bramborovou kaší.
➜ Musí se játra předem máčet v mléku?
Pokud máte čerstvá vepřová játra, není namáčení v mléku předem potřeba. Játra se v mléku namáčejí proto, aby byla při přípravě křehčí a zčásti se neutralizoval jejich pach, který může některým strávníkům připadat příliš výrazný.
➜ Užitečné tipy
- Jak připravit játra na vaření? Játra omyjte pod tekoucí vodou a vysušte papírovými utěrkami. Pokud je na povrchu blána, odstraňte ji, právě tak drobné žilky a blanky na povrchu jater.
- Kdy se solí játra? Játra před přípravou nesolte, při vaření by ztvrdla a ztratila svoji křehkost. Osolte až hotový pokrm. Pokud budete postupovat podle receptu, nemusíte mít strach, že chuť jater bude mdlá – naopak!
- Jak dlouho restovat játra? Játra jsou vhodná na minutkovou přípravu, dlouhé opékání na pánvi jim nesvědčí. V tomto receptu se počítá s krátkým opečením jater při vyšší teplotě, a poté s patnácti minutami pomalého dušení pod pokličkou. Výsledkem je měkoučké, velmi chutné maso.
Další recepty z vepřového:
Pokud máte rádi vnitřnosti, zkuste také tuhle fantastickou dršťkovou polévku.
Vepřová játra na cibulce s omáčkou
Suroviny
- 500 g vepřová játra - čerstvá
- 50 g anglická slanina
- 1 cibule
- 1 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce vepřové sádlo - lze nahradit řepkovým nebo slunečnicovým olejem
- 350 ml zeleninový vývar
- ¼ lžička mletý pepř
- sůl - dle chuti
Instrukce
- Játra opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Nakrájejte je na kostky o velikosti 2,5-3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na kostičky o hraně asi 0,5 cm.
- V pánvi rozehřejte při vyšší teplotě sádlo nebo olej. Přidejte cibulku a slaninu a osmažte dozlatova. Trvá to kolem pěti minut. Stále míchejte.
- Přisypte nakrájená játra a orestujte je, dokud na povrchu nezískají hnědou krustičku.
- Opečená játra zaprašte moukou. Du nasypte do sítka a poprašte jemnou vrstvou játra po celé ploše pánve. Zamíchejte a další minutu restujte.
- Zalijte vývarem, promíchejte, přiveďte k varu, a poté stáhněte teplotu na třetinu a méně. Pánev přiklopte poklicí a nechte pomalu dusit po dobu 15 minut. Občas promíchejte.
- Nakonec omáčku ochuťte mletým pepřem a solí. Množství soli se bude odvíjet od chuti vývaru, který jste v receptu použili.
Poznámky
- Vystačí na 2 velké až 4 menší porce.
- SERVÍROVÁNÍ: Hotová vepřová játra podávejte s kopečkem dušené rýže. Přilijte omáčku, té by měl být v pánvi dostatek. Aby jídlo na talíři lépe vypadalo, posypte jej nasekanou zelenou natí z jarní cibulky.
- Místo rýže se k játrům jako příloha hodí také bramborová kaše.
- Kdy se solí játra? Játra před přípravou nesolte, při vaření by ztvrdla a ztratila svoji křehkost. Osolte až hotový pokrm. Pokud budete postupovat podle receptu, nemusíte mít strach, že chuť jater bude mdlá – naopak!
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu