• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Omáčky

Vepřová játra na cibulce s omáčkou

Dne: 24. 1. 2023 · Upraveno: 24. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 0Sdílení

Jsem tu s výborným receptem na vepřová játra, podušená na základu z opečené cibulky a kostiček slaniny. Rychlá večeře do půl hodiny, podávejte s dušenou rýží, přelitou naběračkou omáčky, kterou při přípravě jatýrek jednoduše vykouzlíte.

Vepřová játra v omáčce s cibulkou a slaninou, podávané s kopečkem rýže, posypané zelenou natí z jarní cibulky.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Jak připravit játra na cibulce s omáčkou
➜ Servírování
➜ Musí se játra předem máčet v mléku?
➜ Užitečné tipy
Vepřová játra na cibulce s omáčkou

Vepřová játra bývají při vaření opomíjenou surovinou. Je to škoda, protože naši předci mívali v hospodářství alespoň jednoho pašíka, kterého po porážce dokázali zpracovat od rypáčku po ocásek, vnitřnosti nevyjímaje.

V tomto receptu popisuju rychlou přípravu jatýrek na cibulce se slaninou, zaprášené moukou a podušené ve vývaru. Výsledkem jsou lahodná, měkká játra s tmavou omáčkou, ke které se skvěle hodí dušená rýže.

MŮJ TIP: Zkuste taky tyhle vepřové výpečky se špenátem!

➜ Suroviny

Suroviny na játra na cibulce, včetně popisků.

K přípravě vepřových jater podle tohoto receptu potřebujete:

  • Vepřová játra, čerstvá
  • Cibule
  • Anglická slanina
  • Sádlo; lze nahradit řepkovým nebo slunečnicovým olejem
  • Hladká mouka; na zahuštění omáčky
  • Zeleninový vývar; na podušení jater. Zeleninový vývar je lehký, dodá omáčce chuť, aniž by přehlušil chuť jater.
  • Mletý pepř
  • Sůl; játra předem nesolte (viz tipy dále v článku)

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Vybavení: Játra s omáčkou jsem připravovala na pánvi s nepřilnavým povrchem o průměru 20 cm, s vyšším okrajem.

➜ Jak připravit játra na cibulce s omáčkou

KROK 1: Játra opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Nakrájejte je na kostky o velikosti 2,5-3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na kostičky o hraně asi 0,5 cm.

Nakrájená játra, cibulka a slanina, na dřevěném prkénku.

KROK 2: V pánvi rozehřejte při vyšší teplotě sádlo nebo olej. Přidejte cibulku a slaninu a osmažte dozlatova. Trvá to kolem pěti minut. Stále míchejte.

Osmažená cibulka se slaninou, v pánvi s dřevěnou vařečkou.

KROK 3: Přisypte nakrájená játra a orestujte je, dokud na povrchu nezískají hnědou krustičku.

Orestovaná vepřová játra s cibulkou a slaninou. V pánvi s dřevěnou vařečkou.

KROK 4: Opečená játra zaprašte moukou. Du nasypte do sítka a poprašte jemnou vrstvou játra po celé ploše pánve. Zamíchejte a další minutu restujte.

Posypávání restovaných jater moukou, která později zahustí omáčku.

KROK 5: Zalijte vývarem, promíchejte, přiveďte k varu, a poté stáhněte teplotu na třetinu a méně. Pánev přiklopte poklicí a nechte pomalu dusit po dobu 15 minut. Občas promíchejte.

Zalévání restovaných jater zeleninovým vývarem.

KROK 6: Nakonec omáčku ochuťte mletým pepřem a solí. Množství soli se bude odvíjet od chuti vývaru, který jste v receptu použili.

Ochucování vepřových jater v omáčce, v pánvi.

➜ Servírování

Hotová vepřová játra podávejte s kopečkem dušené rýže. Přilijte omáčku, té by měl být v pánvi dostatek. Aby jídlo na talíři lépe vypadalo, posypte jej nasekanou zelenou natí z jarní cibulky. Troufám si říct, že do půl hodiny máte na stole rychlé, chutné a zdravé jídlo!

Vepřová játra v omáčce s cibulkou a slaninou, podávané s kopečkem rýže, posypané zelenou natí z jarní cibulky.

TIP: Místo rýže můžete jatýrka podávat s bramborovou kaší.

➜ Musí se játra předem máčet v mléku?

Pokud máte čerstvá vepřová játra, není namáčení v mléku předem potřeba. Játra se v mléku namáčejí proto, aby byla při přípravě křehčí a zčásti se neutralizoval jejich pach, který může některým strávníkům připadat příliš výrazný.

➜ Užitečné tipy

  • Jak připravit játra na vaření? Játra omyjte pod tekoucí vodou a vysušte papírovými utěrkami. Pokud je na povrchu blána, odstraňte ji, právě tak drobné žilky a blanky na povrchu jater.
  • Kdy se solí játra? Játra před přípravou nesolte, při vaření by ztvrdla a ztratila svoji křehkost. Osolte až hotový pokrm. Pokud budete postupovat podle receptu, nemusíte mít strach, že chuť jater bude mdlá – naopak!
  • Jak dlouho restovat játra? Játra jsou vhodná na minutkovou přípravu, dlouhé opékání na pánvi jim nesvědčí. V tomto receptu se počítá s krátkým opečením jater při vyšší teplotě, a poté s patnácti minutami pomalého dušení pod pokličkou. Výsledkem je měkoučké, velmi chutné maso.

Další recepty z vepřového:

  • Vepřový guláš z kýty
  • Vepřové ražniči v troubě
  • Vepřové plátky na žampionech
Vepřová játra v omáčce s cibulkou a slaninou, podávané s kopečkem rýže, posypané zelenou natí z jarní cibulky.

Vepřová játra na cibulce s omáčkou

Petra Kupská
Jsem tu s výborným receptem na vepřová játra, podušená na základu z opečené cibulky a kostiček slaniny. Rychlá večeře do půl hodiny, podávejte s dušenou rýží, přelitou naběračkou omáčky, kterou při přípravě jatýrek jednoduše vykouzlíte.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 5 mins
Vaření / Pečení 25 mins
Čas celkem 30 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4 menší porce
Kalorie 228 kcal

Suroviny 

  • 500 g vepřová játra - čerstvá
  • 50 g anglická slanina
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 1 lžíce vepřové sádlo - lze nahradit řepkovým nebo slunečnicovým olejem
  • 350 ml zeleninový vývar
  • ¼ lžička mletý pepř
  • sůl - dle chuti

Instrukce 

  • Játra opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Nakrájejte je na kostky o velikosti 2,5-3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na kostičky o hraně asi 0,5 cm.
  • V pánvi rozehřejte při vyšší teplotě sádlo nebo olej. Přidejte cibulku a slaninu a osmažte dozlatova. Trvá to kolem pěti minut. Stále míchejte.
  • Přisypte nakrájená játra a orestujte je, dokud na povrchu nezískají hnědou krustičku.
  • Opečená játra zaprašte moukou. Du nasypte do sítka a poprašte jemnou vrstvou játra po celé ploše pánve. Zamíchejte a další minutu restujte.
  • Zalijte vývarem, promíchejte, přiveďte k varu, a poté stáhněte teplotu na třetinu a méně. Pánev přiklopte poklicí a nechte pomalu dusit po dobu 15 minut. Občas promíchejte.
  • Nakonec omáčku ochuťte mletým pepřem a solí. Množství soli se bude odvíjet od chuti vývaru, který jste v receptu použili.

Poznámky

  • Vystačí na 2 velké až 4 menší porce.
  • SERVÍROVÁNÍ: Hotová vepřová játra podávejte s kopečkem dušené rýže. Přilijte omáčku, té by měl být v pánvi dostatek. Aby jídlo na talíři lépe vypadalo, posypte jej nasekanou zelenou natí z jarní cibulky.
  • Místo rýže se k játrům jako příloha hodí také bramborová kaše.
  • Kdy se solí játra? Játra před přípravou nesolte, při vaření by ztvrdla a ztratila svoji křehkost. Osolte až hotový pokrm. Pokud budete postupovat podle receptu, nemusíte mít strach, že chuť jater bude mdlá – naopak!
 

Nutriční hodnoty

Kalorie: 228kcalSacharidy: 8gBílkoviny: 28gTuky: 9g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Vepřové maso, Vnitřnosti
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 0Sdílení

Další recepty:

  • Fazolky na kyselo se smetanou
  • Rychlá rajská omáčka z protlaku
  • Rajčatová omáčka marinara
  • Svíčková na smetaně

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT