České Velikonoce bývají spojené s tradičními pokrmy, jedním z nich je velikonoční nádivka, plná vajec a jarních bylinek. Pokud si velikonoční nádivku chcete upéct a hledáte osvědčený recept, pokračujte ve čtení!

➜ Co je velikonoční nádivka?
Velikonoční nádivka se připravuje před velikonočními svátky. Je považována za první masité jídlo po čtyřicetidenním půstu, který Velikonocům předchází. Proto se také do nádivky dávaly alespoň tři druhy masa: vepřové, jehněčí a telecí. Do nádivky dále patří rohlíky nebo jiné bílé pečivo, vejce a zelené bylinky.
V dřívějších dobách patřila nádivka vedle beránka a mazance k obřadním pokrmům. Češi je vkládali do košíku a na Boží hod velikonoční přinášeli do kostela k požehnání.
Víte, jak jinak se velikonoční nádivce říká? Třeba sekanice nebo sekanina, hlavička či řežábek.
MŮJ TIP: Zkuste také tyhle velikonoční sušenky ve tvaru vajíček!
➜ Suroviny

Na tu nejlepší velikonoční nádivku potřebujete:
- Uzené maso; já jsem použila libovou anglickou slaninu, dobrá je i uzená krkovice. Uzené by mělo být spíše prorostlejší.
- Bílé pečivo; rohlíky nebo housky, případně veka či bageta. Neberte čerstvé pečivo, ale 2-3 dny staré.
- Vejce; žloutky a bílky zvlášť
- Mléko; vlažné
- Baby špenát; nahrazuji jím jarní byliny. V některé roky vycházejí Velikonoce na dobu, kdy ještě na mezích nenajdete žádné kopřivy, ani jiné jarní lupení. Špenátové listy jsou tedy sázkou na jistotu.
- Petrželová nať
- Na ochucení: sůl, mletý pepř, česnek, muškátový oříšek
- Máslo; plátky másla pokládám na povrch nádivky před pečením, získá tak krásně zlatavou a křupavou kůrku
- Na přípravu pečicí nádoby: trošku másla na vymazávání, strouhanku na vysypání
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup
- Vejce rozšlehejte s mlékem, solí, pepřem, česnekem a muškátovým oříškem.
- Nakrájené pečivo dejte do velké mísy a zalijte ušlehanou směsí. Lehce promíchejte.
- Přidejte nadrobno nakrájené uzené a posekaný spařený špenát s petrželí.
- Z bílků ušlehejte sníh a přidejte ho do mísy. Všechny suroviny opatrně promíchejte.
- Směs na nádivku narovnejte do vymazané a strouhankou vysypané pečicí nádoby.
- Vršek poklaďte tenkými plátky másla.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut.
Jakou pečicí nádobu použít? Na přípravu receptu jsem vzala menší keramickou mísu se zvýšenými okraji. Rozměr zapékací misky je asi 30x20 cm. Nádivka upečená v takové nádobě je vysoká asi 4-5 cm a stačí na 4 vydatné nebo 6 běžných porcí.
➜ Jak udělat velikonoční nádivku?
Podle tohoto podrobného postupu připravíte luxusní nádivku, která bude chutnat jako od babičky!
KROK 1: Česnek oloupejte a prolisujte. Pečivo nakrájejte na kostky o hraně asi 2 cm. Uzené maso nakrájejte na menší kostičky.
KROK 2: Pečicí nádobu vymažte máslem a vysypejte strouhankou.

KROK 3: Žloutky, vlažné mléko, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek vyšlehejte, nejlépe ručním elektrickým mixérem.

KROK 4: Do velké mísy vsypte kostky pečiva a přelijte vyšlehanou vaječnou hmotou. Promíchejte, aby tekutinu pečivo rovnoměrně nasáklo.

KROK 5: Špenátové listy dejte do cedníku. Nejprve je propláchněte pod tekoucí vodou, a poté přelijte asi půl litrem horké vody, třeba z rychlovarné konvice. Takto spařené listy změknou, ale stále si zachovají zelenou barvu. Nechte okapat a spolu s petrželovou natí nahrubo nasekejte. Přidejte k namočenému pečivu.


KROK 6: Z vaječných bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Použijte ruční elektrický mixér s metličkami. Pozor! Musí být čistý, jak metly, tak šlehací nádoba.
KROK 7: Do mísy přidejte kostičky uzeného a přidejte ušlehaný sníh. Ruční stěrkou opatrně promíchejte, aby sníh nespadl. Díky sněhu bude nádivka nadýchaná.

KROK 8: Připravenou hmotu dejte do připravené pečicí nádoby, uhlaďte povrch a poklaďte plátky másla.

KROK 9: Velikonoční nádivku pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut.

➜ S čím podávat nádivku?
Velikonoční nádivka chutná dobře jak teplá, tak studená. My ji máme nejraději teplou, nakrájenou na plátky s vařenými perželovými bramborami. Kdo má rád, může přidat nakládané okurky.
Studenou nádivku nakrájejte na plátky a vyrovnejte na talíř. Studená nádivka chutná k zakousnutí na svačinu, lze nabídnout návštěvě, která přijde na koledu. Nebo ji takto připravte na různé oslavy či párty jako studené pohoštění.

➜ Užitečné tipy
- Pokud Velikonoce vyjdou na pozdější jaro, kdy venku raší bylinky a jiné zelené lupení, klidně jej do nádivky použijte místo špenátových listů. Tradiční jsou zejména mladé kopřivy, které je třeba před použitím spařit.
- Nádivku, která vám zbyde, nechte zcela vychladit. Pak překryjte fresh potravinovou folií nebo alobalem a uložte do lednice, kde vydrží až pět dní.
- Jak ohřát nádivku? U nás doma ji máme rádi nakrájenou na plátky a osmaženou na pánvi na kousku másla. Podobně připravujeme krkonošský hubník!
Další chutné recepty:
- Bramborový bác
- Zapečené šunkofleky s uzeným
- Česneková pomazánka se sýrem
- Vajíčkový salát
- Špenátová omáčka s vejcem

Velikonoční nádivka s uzeným masem
Kuchyňské vybavení
- Pečicí nádoba cca 20x30 cm
Suroviny
- 5 ks housky - 2-3 dny staré
- 350 g uzené maso - libovější anglická slanina nebo uzená krkovice
- 6 ks vejce
- 250 ml mléko - vlažné
- 2 hrst špenátové listy
- 1 hrst petrželová nať
- 2 stroužek česnek
- ½ lžička muškátový oříšek - strouhaný
- ½ lžička černý pepř - mletý
- 1 lžička sůl
- 40 g máslo
Na vymazání formy:
- ½ lžíce máslo
- 2 lžíce strouhanka
Instrukce
- Česnek oloupejte a prolisujte. Pečivo nakrájejte na kostky o hraně asi 2 cm. Uzené maso nakrájejte na menší kostičky.
- Pečicí nádobu vymažte máslem a vysypejte strouhankou.
- Žloutky, vlažné mléko, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek vyšlehejte, nejlépe ručním elektrickým mixérem.
- Do velké mísy vsypte kostky pečiva a přelijte vyšlehanou vaječnou hmotou. Promíchejte, aby tekutinu pečivo rovnoměrně nasáklo.
- Špenátové listy dejte do cedníku. Nejprve je propláchněte pod tekoucí vodou, a poté přelijte asi půl litrem horké vody. Nechte okapat a spolu s petrželovou natí nahrubo nasekejte. Přidejte k namočenému pečivu.
- Z vaječných bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Použijte ruční elektrický mixér s metličkami.
- Do mísy přidejte kostičky uzeného a přidejte ušlehaný sníh. Ruční stěrkou opatrně promíchejte, aby sníh nespadl.
- Připravenou hmotu dejte do připravené pečicí nádoby, uhlaďte povrch a poklaďte plátky másla.
- Velikonoční nádivku pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut.
Poznámky
- Vystačí na 4 poctivé porce velikonoční nádivky nebo 6 běžných.
- SERVÍROVÁNÍ: Teplé plátky nádivky podávejte s maštěnými brambory sypanými petrželí. Vychlazenou podávejte nakrájenou na plátky jako studené pohoštění.
- Pokud Velikonoce vyjdou na pozdější jaro, kdy venku raší bylinky a jiné zelené lupení, klidně jej do nádivky použijte místo špenátových listů. Tradiční jsou zejména mladé kopřivy, které je třeba před použitím spařit.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu