• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Velikonoce

    Velikonoční nádivka s uzeným masem

    Dne: 10. 3. 2023 · Aktualizováno: 10. 3. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 0Sdílení

    České Velikonoce bývají spojené s tradičními pokrmy, jedním z nich je velikonoční nádivka, plná vajec a jarních bylinek. Pokud si velikonoční nádivku chcete upéct a hledáte osvědčený recept, pokračujte ve čtení!

    Velikonoční nádivka podávaná s vejci.
    Obsah skrýt
    ➜ Co je velikonoční nádivka?
    ➜ Suroviny
    ➜ Jak udělat velikonoční nádivku?
    ➜ S čím podávat nádivku?
    ➜ Užitečné tipy
    Velikonoční nádivka s uzeným masem

    ➜ Co je velikonoční nádivka?

    Velikonoční nádivka se připravuje před velikonočními svátky. Je považována za první masité jídlo po čtyřicetidenním půstu, který Velikonocům předchází. Proto se také do nádivky dávaly alespoň tři druhy masa: vepřové, jehněčí a telecí. Do nádivky dále patří rohlíky nebo jiné bílé pečivo, vejce a zelené bylinky.

    V dřívějších dobách patřila nádivka vedle beránka a mazance k obřadním pokrmům. Češi je vkládali do košíku a na Boží hod velikonoční přinášeli do kostela k požehnání.

    Víte, jak jinak se velikonoční nádivce říká? Třeba sekanice nebo sekanina, hlavička či řežábek.

    MŮJ TIP: Zkuste také tyhle velikonoční sušenky ve tvaru vajíček!

    ➜ Suroviny

    Suroviny na velikonoční nádivku včetně popisku.

    Na tu nejlepší velikonoční nádivku potřebujete:

    • Uzené maso; já jsem použila libovou anglickou slaninu, dobrá je i uzená krkovice. Uzené by mělo být spíše prorostlejší.
    • Bílé pečivo; rohlíky nebo housky, případně veka či bageta. Neberte čerstvé pečivo, ale 2-3 dny staré.
    • Vejce; žloutky a bílky zvlášť
    • Mléko; vlažné
    • Baby špenát; nahrazuji jím jarní byliny. V některé roky vycházejí Velikonoce na dobu, kdy ještě na mezích nenajdete žádné kopřivy, ani jiné jarní lupení. Špenátové listy jsou tedy sázkou na jistotu.
    • Petrželová nať
    • Na ochucení: sůl, mletý pepř, česnek, muškátový oříšek
    • Máslo; plátky másla pokládám na povrch nádivky před pečením, získá tak krásně zlatavou a křupavou kůrku
    • Na přípravu pečicí nádoby: trošku másla na vymazávání, strouhanku na vysypání

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup

    1. Vejce rozšlehejte s mlékem, solí, pepřem, česnekem a muškátovým oříškem.
    2. Nakrájené pečivo dejte do velké mísy a zalijte ušlehanou směsí. Lehce promíchejte.
    3. Přidejte nadrobno nakrájené uzené a posekaný spařený špenát s petrželí.
    4. Z bílků ušlehejte sníh a přidejte ho do mísy. Všechny suroviny opatrně promíchejte.
    5. Směs na nádivku narovnejte do vymazané a strouhankou vysypané pečicí nádoby.
    6. Vršek poklaďte tenkými plátky másla.
    7. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut.

    Jakou pečicí nádobu použít? Na přípravu receptu jsem vzala menší keramickou mísu se zvýšenými okraji. Rozměr zapékací misky je asi 30x20 cm. Nádivka upečená v takové nádobě je vysoká asi 4-5 cm a stačí na 4 vydatné nebo 6 běžných porcí.

    ➜ Jak udělat velikonoční nádivku?

    Podle tohoto podrobného postupu připravíte luxusní nádivku, která bude chutnat jako od babičky!

    KROK 1: Česnek oloupejte a prolisujte. Pečivo nakrájejte na kostky o hraně asi 2 cm. Uzené maso nakrájejte na menší kostičky.

    KROK 2: Pečicí nádobu vymažte máslem a vysypejte strouhankou.

    Pečicí mísa vysypaná strouhankou.

    KROK 3: Žloutky, vlažné mléko, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek vyšlehejte, nejlépe ručním elektrickým mixérem.

    Ušlehané vejce s mlékem, v kovové míse.

    KROK 4: Do velké mísy vsypte kostky pečiva a přelijte vyšlehanou vaječnou hmotou. Promíchejte, aby tekutinu pečivo rovnoměrně nasáklo.

    Zalévání nakrájeného pečiva vaječnou směsí.

    KROK 5: Špenátové listy dejte do cedníku. Nejprve je propláchněte pod tekoucí vodou, a poté přelijte asi půl litrem horké vody, třeba z rychlovarné konvice. Takto spařené listy změknou, ale stále si zachovají zelenou barvu. Nechte okapat a spolu s petrželovou natí nahrubo nasekejte. Přidejte k namočenému pečivu.

    Špenátové listy v kovovém cedníku.
    Nožem nasekané zelené bylinky na dřevěném prkénku.

    KROK 6: Z vaječných bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Použijte ruční elektrický mixér s metličkami. Pozor! Musí být čistý, jak metly, tak šlehací nádoba.

    KROK 7: Do mísy přidejte kostičky uzeného a přidejte ušlehaný sníh. Ruční stěrkou opatrně promíchejte, aby sníh nespadl. Díky sněhu bude nádivka nadýchaná.

    suroviny na velikonoční nádivku v míse.

    KROK 8: Připravenou hmotu dejte do připravené pečicí nádoby, uhlaďte povrch a poklaďte plátky másla.

    Velikonoční nádivka před upečením, pokladená plátky másla.

    KROK 9: Velikonoční nádivku pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut.

    Upečená velikonoční nádivka.

    ➜ S čím podávat nádivku?

    Velikonoční nádivka chutná dobře jak teplá, tak studená. My ji máme nejraději teplou, nakrájenou na plátky s vařenými perželovými bramborami. Kdo má rád, může přidat nakládané okurky.

    Studenou nádivku nakrájejte na plátky a vyrovnejte na talíř. Studená nádivka chutná k zakousnutí na svačinu, lze nabídnout návštěvě, která přijde na koledu. Nebo ji takto připravte na různé oslavy či párty jako studené pohoštění.

    Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.

    ➜ Užitečné tipy

    • Pokud Velikonoce vyjdou na pozdější jaro, kdy venku raší bylinky a jiné zelené lupení, klidně jej do nádivky použijte místo špenátových listů. Tradiční jsou zejména mladé kopřivy, které je třeba před použitím spařit.
    • Nádivku, která vám zbyde, nechte zcela vychladit. Pak překryjte fresh potravinovou folií nebo alobalem a uložte do lednice, kde vydrží až pět dní.
    • Jak ohřát nádivku? U nás doma ji máme rádi nakrájenou na plátky a osmaženou na pánvi na kousku másla. Podobně připravujeme krkonošský hubník!

    Další chutné recepty:

    • Bramborový bác
    • Zapečené šunkofleky s uzeným
    • Česneková pomazánka se sýrem
    • Vajíčkový salát
    Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.

    Velikonoční nádivka s uzeným masem

    Petra Kupská
    České Velikonoce bývají spojené s tradičními pokrmy, jedním z nich je velikonoční nádivka, plná vajec a jarních bylinek. Pokud si velikonoční nádivku chcete upéct a hledáte osvědčený recept, pokračujte ve čtení!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 mins
    Vaření / Pečení 40 mins
    Čas celkem 1 hr
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 414 kcal

    Kuchyňské vybavení

    • Pečicí nádoba cca 20x30 cm

    Suroviny 

    • 5 ks housky - 2-3 dny staré
    • 350 g uzené maso - libovější anglická slanina nebo uzená krkovice
    • 6 ks vejce
    • 250 ml mléko - vlažné
    • 2 hrst špenátové listy
    • 1 hrst petrželová nať
    • 2 stroužek česnek
    • ½ lžička muškátový oříšek - strouhaný
    • ½ lžička černý pepř - mletý
    • 1 lžička sůl
    • 40 g máslo

    Na vymazání formy:

    • ½ lžíce máslo
    • 2 lžíce strouhanka

    Instrukce 

    • Česnek oloupejte a prolisujte. Pečivo nakrájejte na kostky o hraně asi 2 cm. Uzené maso nakrájejte na menší kostičky.
    • Pečicí nádobu vymažte máslem a vysypejte strouhankou.
    • Žloutky, vlažné mléko, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek vyšlehejte, nejlépe ručním elektrickým mixérem.
    • Do velké mísy vsypte kostky pečiva a přelijte vyšlehanou vaječnou hmotou. Promíchejte, aby tekutinu pečivo rovnoměrně nasáklo.
    • Špenátové listy dejte do cedníku. Nejprve je propláchněte pod tekoucí vodou, a poté přelijte asi půl litrem horké vody. Nechte okapat a spolu s petrželovou natí nahrubo nasekejte. Přidejte k namočenému pečivu.
    • Z vaječných bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Použijte ruční elektrický mixér s metličkami.
    • Do mísy přidejte kostičky uzeného a přidejte ušlehaný sníh. Ruční stěrkou opatrně promíchejte, aby sníh nespadl.
    • Připravenou hmotu dejte do připravené pečicí nádoby, uhlaďte povrch a poklaďte plátky másla.
    • Velikonoční nádivku pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut.

    Poznámky

    • Vystačí na 4 poctivé porce velikonoční nádivky nebo 6 běžných.
    • SERVÍROVÁNÍ: Teplé plátky nádivky podávejte s maštěnými brambory sypanými petrželí. Vychlazenou podávejte nakrájenou na plátky jako studené pohoštění.
    • Pokud Velikonoce vyjdou na pozdější jaro, kdy venku raší bylinky a jiné zelené lupení, klidně jej do nádivky použijte místo špenátových listů. Tradiční jsou zejména mladé kopřivy, které je třeba před použitím spařit.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 414kcalSacharidy: 25gBílkoviny: 29gTuky: 22g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s uzeninou, S bylinkami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 0Sdílení

    Další recepty:

    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Velikonoční ptáček z kynutého těsta recept.
      Velikonoční ptáčci z kynutého těsta
    • Velikonoční mazanec.
      Nadýchaný mazanec
    • velikonoční paska slovenský chléb
      Slovenská paska, velikonoční chléb

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky
    • Kousky ořechové bábovky podávané na talířku, se sítkem s moučkovým cukrem.
      Vláčná ořechová bábovka

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT