• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Pečené maso

Vepřové výpečky se špenátem

Dne: 21. 10. 2022 · Upraveno: 21. 10. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 60Sdílení

Klasický recept na vepřové výpečky, podávané se špenátem a bramborovým knedlíkem. Dokonalý staročeský pokrm, který potěší vaše chuťové buňky a zanechá vás na dlouhé hodiny syté!

Vepřové výpečky podávané se špenátem a bramborovým knedlíkem.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Jaké maso na výpečky?
➜ Užitečné tipy
Vepřové výpečky se špenátem

Příprava výpečků zabere asi dvě hodiny času, během kterých budete mít napilno. Pokud se rozhodnete pro domácí knedlík, vyplníte čas, kdy se vepřové maso pomalu peče v troubě, jeho přípravou, a také přílohového špenátu. Plánujte včas a dobře.

Tohle jídlo se skvěle hodí na sváteční oběd, zejména v čase, kdy už je venku chladno a zahřátí v podobě skvělého pokrmu přijde vhod.

MŮJ TIP: Zkuste také tenhle fantastický segedínský guláš s kysaným zelím!

➜ Suroviny

Suroviny na vepřové výpečky včetně popisku.

Na domácí vepřové výpečky potřebujete:

  • Vepřový bok, neboli bůček; bez kosti a kůže. Vybírejte napůl libový, napůl tučný. Více o dalších možnostech masa na výpečky rozebírám dále v článku.
  • Kmín; celý, typické české koření
  • Česnek
  • Cibule; bude se pomalu péct spolu s bůčkem
  • Sůl a mletý pepř
  • Voda; na podlití

Zde najdete recept na dušený špenát se smetanou, tady zase na domácí bramborový knedlík.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Vepřové očistěte a nakrájejte na kostky o hraně asi 4 cm.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a nasekejte na kousky.
  3. Do pekáče dejte cibuli, česnek a maso.
  4. Přidejte sůl, kmín a pepř a maso promněte rukou, aby se okořenilo.
  5. Podlijte vodou a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu dvou hodin.
  6. Čas od času podlijte vypečenou šťávou.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Vepřový bůček očistěte, odřízněte případné zbytky tuhé kůže. Nakrájejte na kostky o hraně asi 4 cm. Cibuli oloupejte a pokrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a pomocí nože nasekejte na kousky.

Vepřový bok nakrájený na kostky, cibule nakrájená na hrubo a nasekané stroužky česneku.

KROK 2: Do pekáče dejte cibuli s česnekem. Přidejte kostky masa a zasypte kmínem, pepřem a solí. Rukou promněte maso tak, abyste koření rovnoměrně nanesli na maso.

Ochucování vepřových výpečků solí a kmínem.

KROK 3: Do pekáče nalijte hrnek vody. Ta pomůže zejména v první fázi pečení masa, než se z bůčku uvolní tuk. Většina vody se později vypaří, zbytek vytvoří na dně pekáče lahodnou šťávu na polití masa při servírování.

Podlévání vepřových výpečků v pekáči vodou.

KROK 4: Troubu rozehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Strčte pekáč do trouby a nechte výpečky péct asi dvě hodiny. Každou půl hodinu kousky masa obraťte a přelijte výpekem.

KROK 5: Po hodině a půl otestujte, zda je maso dostatečně měkké. Pokud ano a výpečky mají na povrchu krásnou zlatavou barvu, máte hotovo. Je-li maso na váš vkus ještě tuhé, nechte ho v troubě o půl hodiny déle.

Upečené vepřové výpečky v zeleném pekáči.

➜ Servírování

Vepřové výpečky podávejte teplé s plátky bramborového knedlíku a přílohovým špenátem. Nebojte se špenát vyměnit za dušené zelí. Jestliže chcete pokrm odlehčit, servírujte k výpečkům vařený brambor.

Nejprve po obvodu talíře vyskládejte knedlíky, poté přidejte maso, a nakonec kopeček špenátu. Lžící naberte vypečenou šťávu a přelijte jí knedlíky a část masa.

Vepřové výpečky podávané se špenátem a bramborovým knedlíkem.

➜ Jaké maso na výpečky?

Na vepřové výpečky se nejlépe hodí libovější bůček bez kosti a kůže. Obsahuje dostatek tuku, jehož část se během pečení v troubě vypeče a vytvoří základ pro šťávu na polévání pokrmu.

Dietnější verzi představuje vepřové plecko nebo krkovice, počítejte však s tím, že vypečeného tuku bude méně. Vepřová kotleta ani kýta pro tento typ jídla není vhodná, protože většinu masa tvoří libová svalovina.

➜ Užitečné tipy

  • Česnek také můžete utřít nožem a vetřít do masa, místo toho, abyste ho nasekali na kousky a přidali do základu.
  • Zbyly vám výpečky? Pak je na druhý den semelte na pomazánku a dejte si ji namazanou na chlebu třeba na svačinu.
  • Pokud na dně pekáče zůstaly výškrabky, vytřete je plátkem chleba nebo jiného pečiva. O napečené zbytky vepřového s tukem se u nás doma pravidelně svádí bitva!

Další chutné recepty:

  • Vepřové ražniči v troubě
  • Vepřové plátky na žampionech
  • Smažený vepřový řízek

Nebo se podívejte na další recepty z vepřového masa.

Vepřové výpečky podávané se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Vepřové výpečky se špenátem

Petra Kupská
Klasický recept na vepřové výpečky, podávané se špenátem a bramborovým knedlíkem. Dokonalý staročeský pokrm, který potěší vaše chuťové buňky a zanechá vás na dlouhé hodiny syté!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 1 hr 30 mins
Čas celkem 1 hr 50 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 1208 kcal

Suroviny 

  • 1 kg vepřový bůček - neboli vepřový bok
  • 1 lžíce kmín - celý
  • 5 stroužků česnek
  • 2 cibule
  • ½ lžička mletý pepř
  • sůl - podle chuti
  • 200 ml voda - na podlití

Instrukce 

  • Vepřový bůček očistěte, odřízněte případné zbytky tuhé kůže. Nakrájejte na kostky o hraně asi 4 cm. Cibuli oloupejte a pokrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a pomocí nože nasekejte na kousky.
  • Do pekáče dejte cibuli s česnekem. Přidejte kostky masa a zasypte kmínem, pepřem a solí. Rukou promněte maso tak, abyste koření rovnoměrně nanesli na maso.
  • Do pekáče nalijte necelý hrnek vody. Ta pomůže zejména v první fázi pečení masa, než se z bůčku uvolní tuk. Většina vody se později vypaří, zbytek vytvoří na dně pekáče lahodnou šťávu na polití masa při servírování.
  • Troubu rozehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Strčte pekáč do trouby a nechte výpečky péct asi dvě hodiny. Každou půl hodinu kousky masa obraťte a přelijte výpekem.
  • Po hodině a půl otestujte, zda je maso dostatečně měkké. Pokud ano a výpečky mají na povrchu krásnou zlatavou barvu, máte hotovo. Je-li maso na váš vkus ještě tuhé, nechte ho v troubě o půl hodiny déle.

Poznámky

  • Vystačí asi na 4 porce.
  • SERVÍROVÁNÍ: Vepřové výpečky podávejte teplé s plátky bramborového knedlíku a přílohovým špenátem. Nebojte se špenát vyměnit za dušené zelí. Jestliže chcete pokrm odlehčit, servírujte k výpečkům vařený brambor.
  • Zbyly vám výpečky? Pak je na druhý den semelte na pomazánku a dejte si ji namazanou na chlebu třeba na svačinu.
  • Pokud na dně pekáče zůstaly výškrabky, vytřete je plátkem chleba nebo jiného pečiva. O napečené zbytky vepřového s tukem se u nás doma pravidelně svádí bitva!

Nutriční hodnoty

Kalorie: 1208kcalSacharidy: 7gBílkoviny: 22gTuky: 121g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Vepřové maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 60Sdílení

Další recepty:

  • Domácí sekaná pečeně
  • Králík pečený na česneku s bůčkem

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT