Klasický recept na vepřové výpečky, podávané se špenátem a bramborovým knedlíkem. Dokonalý staročeský pokrm, který potěší vaše chuťové buňky a zanechá vás na dlouhé hodiny syté!

Příprava výpečků zabere asi dvě hodiny času, během kterých budete mít napilno. Pokud se rozhodnete pro domácí knedlík, vyplníte čas, kdy se vepřové maso pomalu peče v troubě, jeho přípravou, a také přílohového špenátu. Plánujte včas a dobře.
Tohle jídlo se skvěle hodí na sváteční oběd, zejména v čase, kdy už je venku chladno a zahřátí v podobě skvělého pokrmu přijde vhod.
MŮJ TIP: Zkuste také tenhle fantastický segedínský guláš s kysaným zelím!
➜ Suroviny

Na domácí vepřové výpečky potřebujete:
- Vepřový bok, neboli bůček; bez kosti a kůže. Vybírejte napůl libový, napůl tučný. Více o dalších možnostech masa na výpečky rozebírám dále v článku.
- Kmín; celý, typické české koření
- Česnek
- Cibule; bude se pomalu péct spolu s bůčkem
- Sůl a mletý pepř
- Voda; na podlití
Zde najdete recept na dušený špenát se smetanou, tady zase na domácí bramborový knedlík.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Vepřové očistěte a nakrájejte na kostky o hraně asi 4 cm.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a nasekejte na kousky.
- Do pekáče dejte cibuli, česnek a maso.
- Přidejte sůl, kmín a pepř a maso promněte rukou, aby se okořenilo.
- Podlijte vodou a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu dvou hodin.
- Čas od času podlijte vypečenou šťávou.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Vepřový bůček očistěte, odřízněte případné zbytky tuhé kůže. Nakrájejte na kostky o hraně asi 4 cm. Cibuli oloupejte a pokrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a pomocí nože nasekejte na kousky.

KROK 2: Do pekáče dejte cibuli s česnekem. Přidejte kostky masa a zasypte kmínem, pepřem a solí. Rukou promněte maso tak, abyste koření rovnoměrně nanesli na maso.

KROK 3: Do pekáče nalijte hrnek vody. Ta pomůže zejména v první fázi pečení masa, než se z bůčku uvolní tuk. Většina vody se později vypaří, zbytek vytvoří na dně pekáče lahodnou šťávu na polití masa při servírování.

KROK 4: Troubu rozehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Strčte pekáč do trouby a nechte výpečky péct asi dvě hodiny. Každou půl hodinu kousky masa obraťte a přelijte výpekem.
KROK 5: Po hodině a půl otestujte, zda je maso dostatečně měkké. Pokud ano a výpečky mají na povrchu krásnou zlatavou barvu, máte hotovo. Je-li maso na váš vkus ještě tuhé, nechte ho v troubě o půl hodiny déle.

➜ Servírování
Vepřové výpečky podávejte teplé s plátky bramborového knedlíku a přílohovým špenátem. Nebojte se špenát vyměnit za dušené zelí. Jestliže chcete pokrm odlehčit, servírujte k výpečkům vařený brambor.
Nejprve po obvodu talíře vyskládejte knedlíky, poté přidejte maso, a nakonec kopeček špenátu. Lžící naberte vypečenou šťávu a přelijte jí knedlíky a část masa.
TIP: Zkuste také tuhle lehkou špenátovou omáčku!

➜ Jaké maso na výpečky?
Na vepřové výpečky se nejlépe hodí libovější bůček bez kosti a kůže. Obsahuje dostatek tuku, jehož část se během pečení v troubě vypeče a vytvoří základ pro šťávu na polévání pokrmu.
Dietnější verzi představuje vepřové plecko nebo krkovice, počítejte však s tím, že vypečeného tuku bude méně. Vepřová kotleta ani kýta pro tento typ jídla není vhodná, protože většinu masa tvoří libová svalovina.
➜ Užitečné tipy
- Česnek také můžete utřít nožem a vetřít do masa, místo toho, abyste ho nasekali na kousky a přidali do základu.
- Zbyly vám výpečky? Pak je na druhý den semelte na pomazánku a dejte si ji namazanou na chlebu třeba na svačinu.
- Pokud na dně pekáče zůstaly výškrabky, vytřete je plátkem chleba nebo jiného pečiva. O napečené zbytky vepřového s tukem se u nás doma pravidelně svádí bitva!
Další chutné recepty:
Nebo se podívejte na další recepty z vepřového masa.

Vepřové výpečky se špenátem
Suroviny
- 1 kg vepřový bůček - neboli vepřový bok
- 1 lžíce kmín - celý
- 5 stroužků česnek
- 2 cibule
- ½ lžička mletý pepř
- sůl - podle chuti
- 200 ml voda - na podlití
Instrukce
- Vepřový bůček očistěte, odřízněte případné zbytky tuhé kůže. Nakrájejte na kostky o hraně asi 4 cm. Cibuli oloupejte a pokrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a pomocí nože nasekejte na kousky.
- Do pekáče dejte cibuli s česnekem. Přidejte kostky masa a zasypte kmínem, pepřem a solí. Rukou promněte maso tak, abyste koření rovnoměrně nanesli na maso.
- Do pekáče nalijte necelý hrnek vody. Ta pomůže zejména v první fázi pečení masa, než se z bůčku uvolní tuk. Většina vody se později vypaří, zbytek vytvoří na dně pekáče lahodnou šťávu na polití masa při servírování.
- Troubu rozehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Strčte pekáč do trouby a nechte výpečky péct asi dvě hodiny. Každou půl hodinu kousky masa obraťte a přelijte výpekem.
- Po hodině a půl otestujte, zda je maso dostatečně měkké. Pokud ano a výpečky mají na povrchu krásnou zlatavou barvu, máte hotovo. Je-li maso na váš vkus ještě tuhé, nechte ho v troubě o půl hodiny déle.
Poznámky
- Vystačí asi na 4 porce.
- SERVÍROVÁNÍ: Vepřové výpečky podávejte teplé s plátky bramborového knedlíku a přílohovým špenátem. Nebojte se špenát vyměnit za dušené zelí. Jestliže chcete pokrm odlehčit, servírujte k výpečkům vařený brambor.
- Zbyly vám výpečky? Pak je na druhý den semelte na pomazánku a dejte si ji namazanou na chlebu třeba na svačinu.
- Pokud na dně pekáče zůstaly výškrabky, vytřete je plátkem chleba nebo jiného pečiva. O napečené zbytky vepřového s tukem se u nás doma pravidelně svádí bitva!
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu