Plátky vepřového masa na žampionech je vděčný, chutný recept. Pokud chcete rychlý oběd nebo večeři, zařaďte je do svého kuchařského repertoáru!

Aby vepřové a žampiony získaly plnou chuť, je potřeba si s nimi hned na začátku vaření vyhrát. Maso potřebuje zprudka opéct na pánvi, ve výpeku pak totéž provést se žampiony.
Aby plátky nebyly suché, připravuje se s nimi šťáva, zahušťovaná ke konci lžící mouky. Pokud postup dodržíte tak, jak popisuji níže, budete překvapeni, jaká dobrota se vám ocitne na stole.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle skvělé hovězí kostky na česneku (chutnají fantasticky!)
? Suroviny

Na vepřové plátky na žampionech potřebujete:
- Vepřové plátky; silné asi 2 cm, každý o hmotnosti 170-200 g. Maso při dušení zredukuje svoji hmotnost, proto se mi tato gramáž osvědčila nejlépe. Doporučuji vepřové z kotlety nebo libovější krkovice.
- Žampiony; čerstvé
- Hladká mouka; na zahuštění šťávy
- Vývar; hovězí, kuřecí nebo zeleninový
- Sůl
- Pepř
- Vepřové sádlo; nebo rostlinný olej – slunečnicový, řepkový
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
? Fotopostup
KROK 1: Žampiony očistěte a hlavičky nakrájejte na čtvrtinky.
KROK 2: Po obvodu vepřových plátků udělejte pravidelné mělké zářezy, hluboké asi 0,5 cm. Plátky z obou stran naklepejte, posolte a opepřete.

KROK 3: Ve větší pánvi (používám litinovou o pr. 28 cm) rozehřejte při vyšší teplotě sádlo. Maso v pánvi z obou stran spíše prudčeji opečte. Plátky by měly mít zlatavou barvu.

KROK 4: Maso vyjměte a dejte na talíř. Do pánve s výpekem vhoďte žampiony, zlehka je osolte a při vyšší teplotě orestujte. Pokud se výpečky začnou připalovat, nalijte do pánve lžíci nebo dvě vývaru, a zatímco mícháte žampiony, současně plochou vařečkou výpečky ze dna pánve seškrabujte.

KROK 5: Žampiony ze pánve vyndejte, do pánve naskládejte maso a posypte je žampiony. Přilijte vývar. Přiveďte vývar k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Pánev přiklopte poklicí a pomalu duste 15 minut.

KROK 6: Pánev sejměte, plátky se žampiony poprašte přes sítko moukou, nemíchejte. Přiklopte a duste dalších 15 minut, než se mouka propaří. Teprve nyní promíchejte, dochuťte podle chuti a podávejte.

?️ Servírování
Vepřové plátky skvěle chutnají s bramborovou kaší nebo dušenou rýží. Na polovinu talíře dejte nejprve přílohu, vedle položte plátek masa, posypte žampiony a polijte šťávou.
Jako oblohu přidejte trochu barevně kontrastní zeleniny nebo bylinek, které talíř s jídlem rozsvítí.

? Šikovné tipy
- Pokud byste po obvodu masa neudělali malé zářezy, maso by se v okamžiku, kdy ho dáte do rozpálené pánve, zkroutilo.
- Nejlepší vepřové na plátky je za mě libovější krkovice. Není tak suchá jako například kýta, naopak, je krásně šťavnatá a měkká.
- Pokud máte menší pánev, osmažte maso zprudka postupně. Pokud byste se pokoušeli plátky masa smažit ve vrstvě, pustilo by akorát šťávu a místo restování by se začalo dusit.
Další recepty z vepřového:
Více inspirace najdete v kategorii Recepty z vepřového masa

Vepřové na žampionech
Suroviny
- 4 plátky vepřové maso - 2 cm silné, každý 170-200 g
- 200 g čerstvé žampiony
- 400 ml vývar - hovězí, kuřecí, nebo zeleninový
- 1 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce vepřové sádlo - nebo rostlinný olej
- sůl
- pepř
Instrukce
- Žampiony očistěte a hlavičky nakrájejte na čtvrtinky.
- Po obvodu vepřových plátků udělejte pravidelné mělké zářezy, hluboké asi 0,5 cm. Plátky z obou stran naklepejte, posolte a opepřete.
- Ve větší pánvi (používám litinovou o pr. 28 cm) rozehřejte při vyšší teplotě sádlo. Maso v pánvi z obou stran spíše prudčeji opečte. Plátky by měly mít zlatavou barvu.
- Maso vyjměte a dejte na talíř. Do pánve s výpekem vhoďte žampiony, zlehka je osolte a při vyšší teplotě orestujte. Pokud se výpečky začnou připalovat, nalijte do pánve lžíci nebo dvě vývaru, a zatímco mícháte žampiony, současně plochou vařečkou výpečky ze dna pánve seškrabujte.
- Žampiony ze pánve vyndejte, do pánve naskládejte maso a posypte je žampiony. Přilijte vývar. Přiveďte vývar k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Pánev přiklopte poklicí a pomalu duste 15 minut.
- Pánev sejměte, plátky se žampiony poprašte přes sítko moukou, nemíchejte. Přiklopte a duste dalších 15 minut, než se mouka propaří. Teprve nyní promíchejte, dochuťte podle chuti a podávejte.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Vepřové plátky skvěle chutnají s bramborovou kaší nebo dušenou rýží. Na polovinu talíře dejte nejprve přílohu, vedle položte plátek masa, posypte žampiony a polijte šťávou.
- Pokud byste po obvodu masa neudělali malé zářezy, maso by se v okamžiku, kdy ho dáte do rozpálené pánve, zkroutilo.
- Nejlepší vepřové na plátky je za mě libovější krkovice. Není tak suchá jako například kýta, naopak, je krásně šťavnatá a měkká.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu