• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z vepřového masa

Vepřové plátky na žampionech

Dne: 18. 11. 2021 · Upraveno: 2. 6. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 9Sdílení

Plátky vepřového masa na žampionech je vděčný, chutný recept. Pokud chcete rychlý oběd nebo večeři, zařaďte je do svého kuchařského repertoáru!

Vepřové na žampionech s bramborovou kaší.
Obsah skrýt
? Suroviny
? Fotopostup
?️ Servírování
? Šikovné tipy
Vepřové na žampionech

Aby vepřové a žampiony získaly plnou chuť, je potřeba si s nimi hned na začátku vaření vyhrát. Maso potřebuje zprudka opéct na pánvi, ve výpeku pak totéž provést se žampiony.

Aby plátky nebyly suché, připravuje se s nimi šťáva, zahušťovaná ke konci lžící mouky. Pokud postup dodržíte tak, jak popisuji níže, budete překvapeni, jaká dobrota se vám ocitne na stole.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle skvělé hovězí kostky na česneku (chutnají fantasticky!)

? Suroviny

Vepřové plátky na žampionech suroviny.

Na vepřové plátky na žampionech potřebujete:

  • Vepřové plátky; silné asi 2 cm, každý o hmotnosti 170-200 g. Maso při dušení zredukuje svoji hmotnost, proto se mi tato gramáž osvědčila nejlépe. Doporučuji vepřové z kotlety nebo libovější krkovice.
  • Žampiony; čerstvé
  • Hladká mouka; na zahuštění šťávy
  • Vývar; hovězí, kuřecí nebo zeleninový
  • Sůl
  • Pepř
  • Vepřové sádlo; nebo rostlinný olej – slunečnicový, řepkový

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

? Fotopostup

KROK 1: Žampiony očistěte a hlavičky nakrájejte na čtvrtinky.

KROK 2: Po obvodu vepřových plátků udělejte pravidelné mělké zářezy, hluboké asi 0,5 cm. Plátky z obou stran naklepejte, posolte a opepřete.

Příprava vepřových plátků.

KROK 3: Ve větší pánvi (používám litinovou o pr. 28 cm) rozehřejte při vyšší teplotě sádlo. Maso v pánvi z obou stran spíše prudčeji opečte. Plátky by měly mít zlatavou barvu.

Smažení vepřových plátků na pánvi.

KROK 4: Maso vyjměte a dejte na talíř. Do pánve s výpekem vhoďte žampiony, zlehka je osolte a při vyšší teplotě orestujte. Pokud se výpečky začnou připalovat, nalijte do pánve lžíci nebo dvě vývaru, a zatímco mícháte žampiony, současně plochou vařečkou výpečky ze dna pánve seškrabujte.

Restování žampionů v pánvi.

KROK 5: Žampiony ze pánve vyndejte, do pánve naskládejte maso a posypte je žampiony. Přilijte vývar. Přiveďte vývar k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Pánev přiklopte poklicí a pomalu duste 15 minut.

Příprava vepřových plátků se žampiony.

KROK 6: Pánev sejměte, plátky se žampiony poprašte přes sítko moukou, nemíchejte. Přiklopte a duste dalších 15 minut, než se mouka propaří. Teprve nyní promíchejte, dochuťte podle chuti a podávejte.

Zaprášení přírodních vepřových plátků se žampiony moukou.

?️ Servírování

Vepřové plátky skvěle chutnají s bramborovou kaší nebo dušenou rýží. Na polovinu talíře dejte nejprve přílohu, vedle položte plátek masa, posypte žampiony a polijte šťávou.

Jako oblohu přidejte trochu barevně kontrastní zeleniny nebo bylinek, které talíř s jídlem rozsvítí.

Vepřové plátky na žampionech servírované s bramborovou kaší.

? Šikovné tipy

  • Pokud byste po obvodu masa neudělali malé zářezy, maso by se v okamžiku, kdy ho dáte do rozpálené pánve, zkroutilo.
  • Nejlepší vepřové na plátky je za mě libovější krkovice. Není tak suchá jako například kýta, naopak, je krásně šťavnatá a měkká.
  • Pokud máte menší pánev, osmažte maso zprudka postupně. Pokud byste se pokoušeli plátky masa smažit ve vrstvě, pustilo by akorát šťávu a místo restování by se začalo dusit.

Další recepty z vepřového:

  • Vepřenky
  • Krkovice pečená v troubě
  • Segedínský guláš
  • Ražniči v troubě

Více inspirace najdete v kategorii Recepty z vepřového masa

Vepřové na žampionech recept.

Vepřové na žampionech

Petra Kupská
Plátky vepřového masa na žampionech je vděčný, chutný recept. Pokud chcete rychlý oběd nebo večeři, zařaďte je do svého kuchařského repertoáru!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 30 mins
Čas celkem 45 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4

Suroviny 

  • 4 plátky vepřové maso - 2 cm silné, každý 170-200 g
  • 200 g čerstvé žampiony
  • 400 ml vývar - hovězí, kuřecí, nebo zeleninový
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 1 lžíce vepřové sádlo - nebo rostlinný olej
  • sůl
  • pepř

Instrukce 

  • Žampiony očistěte a hlavičky nakrájejte na čtvrtinky.
  • Po obvodu vepřových plátků udělejte pravidelné mělké zářezy, hluboké asi 0,5 cm. Plátky z obou stran naklepejte, posolte a opepřete.
  • Ve větší pánvi (používám litinovou o pr. 28 cm) rozehřejte při vyšší teplotě sádlo. Maso v pánvi z obou stran spíše prudčeji opečte. Plátky by měly mít zlatavou barvu.
  • Maso vyjměte a dejte na talíř. Do pánve s výpekem vhoďte žampiony, zlehka je osolte a při vyšší teplotě orestujte. Pokud se výpečky začnou připalovat, nalijte do pánve lžíci nebo dvě vývaru, a zatímco mícháte žampiony, současně plochou vařečkou výpečky ze dna pánve seškrabujte.
  • Žampiony ze pánve vyndejte, do pánve naskládejte maso a posypte je žampiony. Přilijte vývar. Přiveďte vývar k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Pánev přiklopte poklicí a pomalu duste 15 minut.
  • Pánev sejměte, plátky se žampiony poprašte přes sítko moukou, nemíchejte. Přiklopte a duste dalších 15 minut, než se mouka propaří. Teprve nyní promíchejte, dochuťte podle chuti a podávejte.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Vepřové plátky skvěle chutnají s bramborovou kaší nebo dušenou rýží. Na polovinu talíře dejte nejprve přílohu, vedle položte plátek masa, posypte žampiony a polijte šťávou.
  • Pokud byste po obvodu masa neudělali malé zářezy, maso by se v okamžiku, kdy ho dáte do rozpálené pánve, zkroutilo.
  • Nejlepší vepřové na plátky je za mě libovější krkovice. Není tak suchá jako například kýta, naopak, je krásně šťavnatá a měkká.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Vepřové maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 9Sdílení

Další recepty:

  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřové výpečky se špenátem
  • Domácí sekaná pečeně
  • Plněné papriky s rajskou omáčkou, pečené v troubě

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT