• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z vepřového masa

Dokonalé vepřenky s cibulí

Dne: 10. 8. 2021 · Upraveno: 4. 7. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 13Sdílení

Jednoduchá příprava a chuť, která se rozplyne na jazyku! To jsou tradiční české vepřenky, dobrota z mletého vepřového.

vepřenky s cibulí
Obsah skrýt
❔ Co jsou vepřenky?
? Ingredience
? Podrobný fotorecept
?️ Servírování
? Šikovné tipy
Dokonalé vepřenky

❔ Co jsou vepřenky?

Vepřenky jsou placičky z ochuceného vepřového masa, smažené na pánvi. Před podáváním se potírají vrstvou plnotučné hořčice a pokladou cibulí, nakrájenou na kolečka. Jako příloha se k vepřenkám hodí vařené brambory nebo chléb.

MŮJ TIP: Z mletého masa také vykouzlíte fantastickou sekanou pečeni!

? Ingredience

vepřenky suroviny

Vepřenky:

  • Mleté vepřové maso
  • Housky nebo rohlíky; 2-3 dny staré
  • Sladká mletá paprika; na ochucení
  • Sůl
  • Studená voda; k mletému masu
  • Olej; na smažení

Na dozdobení:

  • Plnotučná hořčice; na potření
  • Cibule; čerstvá, nakrájená na kroužky

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Starší pečivo nakrájejte na kostičky a zalijte vodou, aby nasáknulo.
  2. Mleté vepřové ochuťte paprikou a solí.
  3. K masu přidejte studenou vodu a promíchejte.
  4. Pečivo vyždímejte a přidejte k masu, znovu promíchejte.
  5. Z masové směsi tvořte placičky a smažte na pánvi dozlatova.
  6. Před podáváním vepřenky potřete hořčicí a poklaďte kolečky cibule.

? Podrobný fotorecept

KROK 1: Starší housky nebo rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte do misky a zalijte vodou, aby nasákly. Počítejte zhruba s 10 minutami. Poté vodu slijte a pečivo vyždímejte.

staré pečivo namočené ve vodě.

KROK 2: Mleté vepřové vložte do mísy, osolte a přisypte sladkou papriku. Přilijte studenou vodu a pomocí rukou vymíchejte v mírně kašovitou hmotu.

příprava vepřenek
příprava vepřenek

KROK 3: Přidejte vyždímané pečivo a znovu promíchejte. Nehněťte příliš dlouho, masová směs nesmí být teplá, jinak by vepřové pustilo tuk.

příprava vepřenek

KROK 4: Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem na střední teplotu. Vlijte na ni olej.

KROK 5: Mokrýma rukama odebírejte z masové směsi pravidelně velké porce, zploštěte a vytvarujte placičky o velikosti dlaně.

smažení vepřenek na pánvi.

KROK 6: Smažte v rozehřátém oleji z obou stran asi 3 minuty.

smažené vepřenky

?️ Servírování

Usmažené vepřenky před podáváním pomažte z jedné strany tenkou vrstvou plnotučné hořčice. Položte ke kraji talíře a zasypte kroužky čerstvé cibule.

Servírujte s vařenými bramborami, případně s krajícem čerstvého chleba.

vepřenky recept

? Šikovné tipy

  • Nepřilnavá pánev se na pečení vepřenek hodí nejlépe. Rozpalte ji na střední teplotu, nikoliv na vysokou. Opatrně obracejte pomocí široké ploché obracečky.
  • Pokud si nejste jisti, že jste maso na vepřenky dostatečně ochutili, odždíbněte kousek masové směsi a upečte jej na pánvi. Upravte případně chuť zbývající směsi.
  • Před tvarováním vepřenek si namočte ruce ve studené vodě. Masové placky se vám tak nebudou lepit na ruce.

Další chutné recepty

  • Kotlety se smetanou – zapečené v troubě
  • Segedínský guláš – podle originálního receptu
  • Karbanátky – tradiční, jako od babičky
vepřenky recept

Dokonalé vepřenky

Petra Kupská
Jednoduchá příprava a chuť, která se rozplyne na jazyku! To jsou tradiční české vepřenky, dobrota z mletého vepřového.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 30 mins
Čas celkem 1 hr
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 12 ks
Kalorie 142 kcal

Suroviny 

  • 500 g vepřové maso - mleté
  • 1 lžička sladká mletá paprika
  • 1 lžička sůl
  • 60 ml studená voda - do masové směsi
  • 2 rohlíky - 2-3 dny staré
  • stolní olej - na smažení

K dozdobení:

  • 2 lžíce plnotučná hořčice
  • 2 cibule - nakrájená na kolečka

Instrukce 

  • Starší housky nebo rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte do misky a zalijte vodou, aby nasákly. Počítejte zhruba s 10 minutami. Poté vodu slijte a pečivo vyždímejte.
  • Mleté vepřové vložte do mísy, osolte a přisypte sladkou papriku. Přilijte studenou vodu a pomocí rukou vymíchejte v mírně kašovitou hmotu.
  • Přidejte vyždímané pečivo a znovu promíchejte. Nehněťte příliš dlouho, masová směs nesmí být teplá, jinak by vepřové pustilo tuk.
  • Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem na střední teplotu. Vlijte na ni olej.
  • Mokrýma rukama odebírejte z masové směsi pravidelně velké porce, zploštěte a vytvarujte placičky o velikosti dlaně.
  • Smažte v rozehřátém oleji z obou stran asi 3 minuty.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Usmažené vepřenky před podáváním pomažte z jedné strany tenkou vrstvou plnotučné hořčice. Položte ke kraji talíře a zasypte kroužky čerstvé cibule. Servírujte s vařenými bramborami, případně s krajícem čerstvého chleba.
  • Nepřilnavá pánev se na pečení vepřenek hodí nejlépe. Rozpalte ji na střední teplotu, nikoliv na vysokou. Opatrně obracejte pomocí široké ploché obracečky.
  • Pokud si nejste jisti, že jste maso na vepřenky dostatečně ochutili, odždíbněte kousek masové směsi a upečte jej na pánvi. Upravte případně chuť zbývající směsi.
  • Před tvarováním vepřenek si namočte ruce ve studené vodě. Masové placky se vám tak nebudou lepit na ruce.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 142kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Rychlá jídla, Vepřové maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 13Sdílení

Další recepty:

  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřové výpečky se špenátem
  • Domácí sekaná pečeně
  • Plněné papriky s rajskou omáčkou, pečené v troubě

Reader Interactions

Comments

  1. Adléta

    13 srpna, 2021 at 3:13 pm

    5 stars
    Tak tohle je skoro zapomenutý recept! Teď jsi mi ho připomněla, hele naši dělali z vepřenek vždycky jídlo na výlet. Namazali hořčicí, posypali cibulí, zabalili mezi dva krajíce chleba a měli jsme tak super svačinu, když nás po cestě přepadl hlad.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      15 srpna, 2021 at 5:44 pm

      Jo tak to je pravda, vepřenky místo klasického českého řízku, skvělý tip! 😉

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT