Hledáte rychlý a dobrý recept na vepřové kotlety? Zkuste je připravit v troubě se smetanou, pikantní chuť dodá hořčice, rozmarýn pokrm zase ozvláštní svou typickou vůní. Úspěch zaručený!
❔ O receptu
Kotlety na smetaně jsou vepřové plátky zapečené v troubě se šlehačkou a hořčicí, na cibulovém základu. Výsledkem jsou měkké šťavnaté plátky masa s navinulou smetanovo-hořčicovou omáčkou.
Pokrm je snadný a nenáročný na přípravu, je ideálním adeptem na rychlý oběd nebo večeři.
TIP: Zkuste také tenhle skvělý segedínský guláš z vepřového.
? Ingredience
- Vepřová kotleta; plátky o tloušťce asi 1,5 cm
- Šlehačka; tučná, s obsahem tuku 30 % a více
- Hořčice; klasická běžná plnotučná hořčice. Máte-li rádi ostřejší chuť, přidejte lžičku dijonské hořčice.
- Cibule; běžná kuchyňská cibule, nakrájená nadrobno.
- Vepřové sádlo; nebo stolní olej, slunečnicový nebo řepkový
- Rozmarýn; čerstvý rozmarýn
- Sůl
- Pepř; černý mletý
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
? Kuchyňské vybavení
Kotlety zapékám v litinovém hrnci o pr. 28 cm, se sníženým okrajem a dobře padnoucí poklicí. Tenhle hrnec můžu použít jak na sporáku (včetně indukce), tak v troubě.
Stručný postup:
- Kotlety na krajích nařízněte, naklepejte, osolte a opepřete.
- Maso zprudka opečte na rozpáleném sádle, dejte stranou.
- Ve výpeku opečte cibuli nakrájenou nadrobno.
- Do kastrolu k cibuli vraťte kotlety, posypte lístky rozmarýnu.
- Zalijte smetanou prošlehanou s hořčicí.
- Kotlety zapékejte v troubě 40 minut.
? Podrobný fotorecept
KROK 1: Vepřové kotlety po obvodu nařízněte, aby se při pečení nekroutily. Naklepejte paličkou a z obou stran je osolte a opepřete.
KROK 2: V hrnci při střední teplotě rozehřejte sádlo a maso na něm z obou stran osmažte dozlatova. Poté kotlety vyndejte na talíř.
KROK 3: Ve výpeku osmažte cibuli nakrájenou nadrobno.
KROK 4: Do hrnce k cibuli vraťte kotlety, posypte lístky rozmarýnu (lístky sdrhněte ze stonku bylinky). Smetanu prošlehejte s hořčicí a nalijte přes kotlety.
KROK 5: Kotlety dejte péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Prvních 25 minut pečte přiklopené, poté poklici odstraňte. Většina tekutiny by se měla vypéct a smetanovo-hořčicová omáčka zhoustnout.
?️ Servírování
Vepřové kotlety zapečené se smetanou podávejte se šťouchanými bramborami, můžete ozdobit snítkou čerstvého rozmarýnu.
? Šikovné tipy
- Pro fajnšmekry lze omáčku propasírovat přes síto. Omáčka bude jemnější a ztratí svoji rustikální texturu.
- Šlehačku použijte vždy vysoce tučnou, s obsahem tuku 30 % a více. Pokud byste použili odlehčenou nebo dokonce light verzi, šlehačka by se snadno mohla srazit.
- K zahuštění omáčky nepotřebujete žádnou mouku, smetana s hořčicí zhoustne tak akorát, abyste jí mohli přelít kotlety na talíři.
Bude vám také chutnat:
- Vídeňský guláš – pravý hovězí
- Hráškový krém – s chlebovými krutonky
- Čočka na kyselo – jednoduše a rychle
- Vepřenky – placičky z mletého masa
Karta receptu
Kotlety na smetaně zapečené v troubě
Suroviny
- 6 ks vepřové kotlety - plátky o tloušťce cca 1,5 cm
- 200 ml smetana na šlehání - obsah tuku min. 30 %
- 2 lžíce plnotučná hořčice
- 2 ks cibule - menší, nebo 1 větší
- 1 lžíce vepřové sádlo - nebo stolní olej; slunečnicový, řepkový
- ½ lžička rozmarýn - čerstvý, lístky
- sůl
- pepř - černý mletý
Instrukce
- Vepřové kotlety po obvodu nařízněte, aby se při pečení nekroutily. Naklepejte paličkou a z obou stran je osolte a opepřete.
- V hrnci při střední teplotě rozehřejte sádlo a maso na něm z obou stran osmažte dozlatova. Poté kotlety vyndejte na talíř.
- Ve výpeku osmažte cibuli nakrájenou nadrobno.
- Do hrnce k cibuli vraťte kotlety, posypte lístky rozmarýnu (lístky sdrhněte ze stonku bylinky). Smetanu prošlehejte s hořčicí a nalijte přes kotlety.
- Kotlety dejte péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Prvních 25 minut pečte přiklopené, poté poklici odstraňte. Většina tekutiny by se měla vypéct a smetanovo-hořčicová omáčka zhoustnout.
Poznámky
- Z množství připravíte 4-6 porcí.
- SERVÍROVÁNÍ: Vepřové kotlety zapečené se smetanou podávejte se šťouchanými bramborami, můžete ozdobit snítkou čerstvého rozmarýnu.
- Pro fajnšmekry lze omáčku propasírovat přes síto. Omáčka bude jemnější a ztratí svoji rustikální texturu.
- Šlehačku použijte vždy vysoce tučnou, s obsahem tuku 30 % a více. Pokud byste použili odlehčenou nebo dokonce light verzi, šlehačka by se snadno mohla srazit.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Leňule
Tenhle recept se smetanovou omáčkou taky máme rádi. Já přidávám ještě brambory, všechno se to najednou upeče doměkka a my tak máme jídlo z jednoho pekáče.
Petra Kupská
Skvělý nápad, snad jen dodám, že brambory bych nakrájela na plátky, aby byly v omáčce při pečení v troubě ponořené. S kotletkami parádní volba! 🙂