• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z vepřového masa

Zapečené kotlety na smetaně s hořčicí

Dne: 7. 8. 2021 · Upraveno: 25. 9. 2021 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 27Sdílení

Hledáte rychlý a dobrý recept na vepřové kotlety? Zkuste je připravit v troubě se smetanou, pikantní chuť dodá hořčice, rozmarýn pokrm zase ozvláštní svou typickou vůní. Úspěch zaručený!

vepřové kotlety na smetaně
Obsah skrýt
❔ O receptu
? Ingredience
? Kuchyňské vybavení
? Podrobný fotorecept
?️ Servírování
? Šikovné tipy
Kotlety na smetaně zapečené v troubě

❔ O receptu

Kotlety na smetaně jsou vepřové plátky zapečené v troubě se šlehačkou a hořčicí, na cibulovém základu. Výsledkem jsou měkké šťavnaté plátky masa s navinulou smetanovo-hořčicovou omáčkou.

Pokrm je snadný a nenáročný na přípravu, je ideálním adeptem na rychlý oběd nebo večeři.

TIP: Zkuste také tenhle skvělý segedínský guláš z vepřového.

? Ingredience

vepřové kotlety na smetaně ingredience.
  • Vepřová kotleta; plátky o tloušťce asi 1,5 cm
  • Šlehačka; tučná, s obsahem tuku 30 % a více
  • Hořčice; klasická běžná plnotučná hořčice. Máte-li rádi ostřejší chuť, přidejte lžičku dijonské hořčice.
  • Cibule; běžná kuchyňská cibule, nakrájená nadrobno.
  • Vepřové sádlo; nebo stolní olej, slunečnicový nebo řepkový
  • Rozmarýn; čerstvý rozmarýn
  • Sůl
  • Pepř; černý mletý

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

? Kuchyňské vybavení

Kotlety zapékám v litinovém hrnci o pr. 28 cm, se sníženým okrajem a dobře padnoucí poklicí. Tenhle hrnec můžu použít jak na sporáku (včetně indukce), tak v troubě.


Stručný postup:

  1. Kotlety na krajích nařízněte, naklepejte, osolte a opepřete.
  2. Maso zprudka opečte na rozpáleném sádle, dejte stranou.
  3. Ve výpeku opečte cibuli nakrájenou nadrobno.
  4. Do kastrolu k cibuli vraťte kotlety, posypte lístky rozmarýnu.
  5. Zalijte smetanou prošlehanou s hořčicí.
  6. Kotlety zapékejte v troubě 40 minut.

? Podrobný fotorecept

KROK 1: Vepřové kotlety po obvodu nařízněte, aby se při pečení nekroutily. Naklepejte paličkou a z obou stran je osolte a opepřete.

vepřové kotlety

KROK 2: V hrnci při střední teplotě rozehřejte sádlo a maso na něm z obou stran osmažte dozlatova. Poté kotlety vyndejte na talíř.

vepřové kotlety na pánvi.

KROK 3: Ve výpeku osmažte cibuli nakrájenou nadrobno.

smažení cibule na sádle.

KROK 4: Do hrnce k cibuli vraťte kotlety, posypte lístky rozmarýnu (lístky sdrhněte ze stonku bylinky). Smetanu prošlehejte s hořčicí a nalijte přes kotlety.

přelívání kotlet omáčkou ze smetany a hořčice.

KROK 5: Kotlety dejte péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Prvních 25 minut pečte přiklopené, poté poklici odstraňte. Většina tekutiny by se měla vypéct a smetanovo-hořčicová omáčka zhoustnout.

kotlety na smetaně upečené v troubě.

?️ Servírování

Vepřové kotlety zapečené se smetanou podávejte se šťouchanými bramborami, můžete ozdobit snítkou čerstvého rozmarýnu.

vepřové kotlety na smetaně servírované se šťouchanými brambory.

? Šikovné tipy

  • Pro fajnšmekry lze omáčku propasírovat přes síto. Omáčka bude jemnější a ztratí svoji rustikální texturu.  
  • Šlehačku použijte vždy vysoce tučnou, s obsahem tuku 30 % a více. Pokud byste použili odlehčenou nebo dokonce light verzi, šlehačka by se snadno mohla srazit.
  • K zahuštění omáčky nepotřebujete žádnou mouku, smetana s hořčicí zhoustne tak akorát, abyste jí mohli přelít kotlety na talíři.

Bude vám také chutnat:

  • Vídeňský guláš – pravý hovězí
  • Hráškový krém – s chlebovými krutonky
  • Čočka na kyselo – jednoduše a rychle
  • Vepřenky – placičky z mletého masa

Karta receptu

kotlety na smetaně recept

Kotlety na smetaně zapečené v troubě

Petra Kupská
Hledáte rychlý a dobrý recept na vepřové kotlety? Zkuste je připravit v troubě se smetanou, pikantní chuť přidá hořčice, rozmarýn recept zase ozvláštní svou typickou vůní. Úspěch zaručený!
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 40 mins
Čas celkem 1 hr
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 449 kcal

Suroviny 

  • 6 ks vepřové kotlety - plátky o tloušťce cca 1,5 cm
  • 200 ml smetana na šlehání - obsah tuku min. 30 %
  • 2 lžíce plnotučná hořčice
  • 2 ks cibule - menší, nebo 1 větší
  • 1 lžíce vepřové sádlo - nebo stolní olej; slunečnicový, řepkový
  • ½ lžička rozmarýn - čerstvý, lístky
  • sůl
  • pepř - černý mletý

Instrukce 

  • Vepřové kotlety po obvodu nařízněte, aby se při pečení nekroutily. Naklepejte paličkou a z obou stran je osolte a opepřete.
  • V hrnci při střední teplotě rozehřejte sádlo a maso na něm z obou stran osmažte dozlatova. Poté kotlety vyndejte na talíř.
  • Ve výpeku osmažte cibuli nakrájenou nadrobno.
  • Do hrnce k cibuli vraťte kotlety, posypte lístky rozmarýnu (lístky sdrhněte ze stonku bylinky). Smetanu prošlehejte s hořčicí a nalijte přes kotlety.
  • Kotlety dejte péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Prvních 25 minut pečte přiklopené, poté poklici odstraňte. Většina tekutiny by se měla vypéct a smetanovo-hořčicová omáčka zhoustnout.

Poznámky

  • Z množství připravíte 4-6 porcí.
  • SERVÍROVÁNÍ: Vepřové kotlety zapečené se smetanou podávejte se šťouchanými bramborami, můžete ozdobit snítkou čerstvého rozmarýnu.
  • Pro fajnšmekry lze omáčku propasírovat přes síto. Omáčka bude jemnější a ztratí svoji rustikální texturu.  
  • Šlehačku použijte vždy vysoce tučnou, s obsahem tuku 30 % a více. Pokud byste použili odlehčenou nebo dokonce light verzi, šlehačka by se snadno mohla srazit.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 449kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty z masa, Vepřové maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 27Sdílení

Další recepty:

  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřové výpečky se špenátem
  • Domácí sekaná pečeně
  • Plněné papriky s rajskou omáčkou, pečené v troubě

Reader Interactions

Comments

  1. Leňule

    07 srpna, 2021 at 10:43 pm

    5 stars
    Tenhle recept se smetanovou omáčkou taky máme rádi. Já přidávám ještě brambory, všechno se to najednou upeče doměkka a my tak máme jídlo z jednoho pekáče.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      08 srpna, 2021 at 7:59 am

      Skvělý nápad, snad jen dodám, že brambory bych nakrájela na plátky, aby byly v omáčce při pečení v troubě ponořené. S kotletkami parádní volba! 🙂

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT