• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Luštěniny

Výborná čočka na kyselo

Dne: 8. 8. 2021 · Upraveno: 1. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 20Sdílení

Čočka na kyselo patří ke stálicím české kuchyně. Pokud hledáte nejlepší recept, který je rychlý a jednoduchý tak, že ho zvládnou i začátečníci, pak jste tady dobře!

čočka na kyselo recept
Obsah skrýt
➜ O receptu
➜ Suroviny
➜ Podrobný fotopostup
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Čočka na kyselo rychle a jednoduše

➜ O receptu      

Čočka na kyselo je luštěninové jídlo, které se podává jako hlavní chod. Připravuje se z vařené čočky zadělávané v cibulové jíšce. Typickou sladkokyselou chuť získává ochucením octem, solí a troškou cukru.

MŮJ TIP: Zkuste také tenhle hráškový krém se smetanou, stojí za to!

➜ Suroviny

čočka na kyselo suroviny

Na čočku:

  • Čočka; v sušeném stavu. Vezměte nejběžnější zelenou (hnědou) čočku, hodí se pro tento recept nejlépe.
  • Studená voda;v ní čočku uvaříme
  • Bobkový list; přidáme do vody při vaření čočky
  • Ocet; na ochucení čočky. Přesné množství bude záležet na typu použitého octa. Pokud použijete klasický kvasný ocet jako já, dávejte si pozor na dávkování, přidávejte po lžičkách.
  • Sůl
  • Cukr; pro vyvážení chuti

Na cibulovou jíšku:

  • Cibule
  • Sádlo; nebo dobrý stolní olej typu slunečnicový či řepkový
  • Mouka; na zahuštění
  • Vývar z čočky; který zbyde po vaření

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

K servírování:

K čočce na kyselo patří na talíř další součásti pokrmu. Je to například volské oko, uzené maso, párek, sladkokyselé okurky, smažená cibulka. Kombinujte je podle stavu hladu a svých chuťových preferencí.


Stručný postup:

  1. Propláchnutou čočku vložte do hrnce a zalijte studenou vodou.
  2. Přidejte bobkový list a vařte, než je čočka měkká.
  3. Přebytečnou tekutinu slijte, uchovejte na později.
  4. Připravte cibulovou jíšku ze sádla, cibule a mouky.
  5. Přidejte k jíšce vývar z čočky, povařte.
  6. K jíšce přisypte uvařenou čočku.
  7. Ochuťte solí, octem a cukrem. Hotovou čočku na kyselo zamíchejte.

➜ Podrobný fotopostup

KROK 1: Čočku přeberte a propláchněte na cedníku pod tekoucí vodou. Vložte do hrnce. Zalijte vodou v objemu zhruba 3x větším, než má čočka. Přidejte bobkový list, hrnec přikryjte poklicí. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte čočku probublávat, než změkne.

vaření čočky s bobkovým listem.

KROK 2: Uvařenou čočku slijte, zhruba hrnek vývaru uchovejte na později.

KROK 3: Připravte si cibulovou jíšku: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větší pánvi nebo hrnci s vyšším dnem rozehřejte sádlo při střední teplotě a cibuli v něm orestujte dozlatova. Míchejte. Přidejte mouku a míchejte další dvě minuty, stále pečlivě míchejte.

Příprava cibulové jíšky.

Po malých dávkách přidávejte vývar z čočky, pokračujte v míchání, dokud nespotřebujete všechen vývar. Jíšku povařte na mírném ohni 15 minut, čas od času promíchejte.

Příprava cibulové jíšky.

KROK 4: Přidejte k hotové jíšce uvařenou čočku.

zadělávaná čočka na kyselo.

Teprve nyní osolte, přidejte ocet a špetku cukru. Promíchejte a v případě potřeby dochuťte.

Čočka na kyselo recept dokončení.

➜ Servírování

Čočka na kyselo se podává teplá, obvykle ji na talíři doprovázejí nejrůznější přídavky.

Mezi nejčastější patří:

  1. Okurky; naložené ve sladkokyselém nálevu, nakrojené do vějířku
  2. Cibulové kroužky; osmažené v tuku dozlatova, lehce osolené
  3. Volské oko; neboli sázené vejce, smažené na pánvi
  4. Uzenina; osmažená klobása nebo párek
  5. Chléb; k čočce můžete zakousnout čerstvý krajíc chleba
Čočka na kyselo servírování s uzeninou a vejcem.

➜ Šikovné tipy

  • Při vaření čočky se držte instrukcí výrobce – na obalu najdete, jak dlouho se má čočka vařit. Použijete-li předvařenou čočku, bude uvařená dříve než klasická čočka bez předchozí tepelné úpravy.
  • Může se stát, že při vaření čočka vsákne všechnu tekutinu a při slévání nebudete moct zachytit dostatek vývaru na zalití cibulové jíšky. Pak použijte vodu nebo jí dořeďte zachycený vývar.
  • Při zalévání cibulové jíšky přidávejte vývar postupně v malých dávkách a vždy rozmíchejte. Zabráníte tím tvorbě hrudek.

Další chutné recepty:

  • Kotlety na smetaně – zapečené v troubě
  • Vídeňský guláš – pravý z hovězího masa
  • Čočková polévka – klasická s párkem
čočka na kyselo recept

Čočka na kyselo rychle a jednoduše

Petra Kupská
Čočka na kyselo patří ke stálicím české kuchyně. Pokud hledáte nejlepší recept, který je rychlý a jednoduchý tak, že ho zvládnou i začátečníci, pak jste tady dobře!
5 z 2 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 45 mins
Čas celkem 55 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 214 kcal

Suroviny 

Na čočku:

  • 250 g čočka - hnědá, v suchém stavu
  • 1 l voda
  • 2 bobkový list
  • 1 lžička sůl
  • ¼ lžička krupicový cukr
  • 1-2 lžíce ocet

Cibulová jíška:

  • 1 cibule - středně velká
  • 1 lžíce vepřové sádlo - nebo olej; slunečnicový či řepkový
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 250 ml vývar z čočky - nebo voda

Instrukce 

  • Čočku přeberte a propláchněte na cedníku pod tekoucí vodou. Vložte do hrnce. Zalijte vodou v objemu zhruba 3x větším, než má čočka. Přidejte bobkový list, hrnec přikryjte poklicí. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte čočku probublávat, než změkne.
  • Uvařenou čočku slijte, zhruba hrnek vývaru uchovejte na později.
  • Připravte si cibulovou jíšku: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větší pánvi nebo hrnci s vyšším dnem rozehřejte sádlo při střední teplotě a cibuli v něm orestujte dozlatova. Míchejte. Přidejte mouku a míchejte další dvě minuty, stále pečlivě míchejte. Po malých dávkách přidávejte vývar z čočky, pokračujte v míchání, dokud nespotřebujete všechen vývar. Jíšku povařte na mírném ohni 15 minut, čas od času promíchejte.
  • Přidejte k hotové jíšce uvařenou čočku.
  • Teprve nyní osolte, přidejte ocet a špetku cukru. Promíchejte a v případě potřeby dochuťte.

Poznámky

  • Množství podle základního receptu vydá zhruba na 4 porce.
  • SERVÍROVÁNÍ: Čočka na kyselo se podává teplá, obvykle ji na talíři doprovázejí nejrůznější přídavky. Mezi nejčastější patří vejce, sladkokyselé okurky, osmažená cibulka, uzené nebo párek. 
  • Při vaření čočky se držte instrukcí výrobce – na obalu najdete, jak dlouho se má čočka vařit. Použijete-li předvařenou čočku, bude uvařená dříve než klasická čočka bez předchozí tepelné úpravy.
  • Při zalévání cibulové jíšky přidávejte vývar nebo tekutinu postupně v malých dávkách a vždy rozmíchejte. Zabráníte tím tvorbě hrudek.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 214kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Luštěninové recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 20Sdílení

Další recepty:

  • Fazolky na kyselo se smetanou
  • Krémová hrachová polévka
  • Hráškový krém se smetanou

Reader Interactions

Comments

  1. Pepa

    01 ledna, 2023 at 9:40 am

    5 stars
    Naprosto skvělý výsledek, díky za detailní postup! Máme dneska k obědu, protože u nás na Nový rok čočka nemůže chybět, hlavně kvůli manželovi! Ten drží tradice, hlavně když jsou spojené s penězi, lol. Já bez uzenýho, jen s vejcem, přece jen po svátcích toho jídla bylo až až, začít nový rok s odlehčeným jídlem neuškodí.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      03 ledna, 2023 at 6:25 pm

      Ó děkuji za tak milý komentář! Je mi potěšením, že u vás měl tenhle recept na čočku úspěch. Novoroční čočka je hit také u nás doma. Krásný nový rok přeji!

      Odpovědět
  2. Leňule

    08 srpna, 2021 at 11:08 pm

    5 stars
    Dělám z předvařené čočky, doporučuji jako rychlý a jednoduchý top recept!

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      09 srpna, 2021 at 7:15 pm

      Díky za komentář 🙂 Je fakt, že předvařená čočka přípravu receptu ještě více urychlí. Měla jsem dotaz na červenou čočku, ale s tou bych to nezkoušela, snadno se rozvaří a navíc do tradiční čočky na kyselo prostě nepatří.

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT