Čočka na kyselo patří ke stálicím české kuchyně. Pokud hledáte nejlepší recept, který je rychlý a jednoduchý tak, že ho zvládnou i začátečníci, pak jste tady dobře!

➜ O receptu
Čočka na kyselo je luštěninové jídlo, které se podává jako hlavní chod. Připravuje se z vařené čočky zadělávané v cibulové jíšce. Typickou sladkokyselou chuť získává ochucením octem, solí a troškou cukru.
MŮJ TIP: Zkuste také tenhle hráškový krém se smetanou, stojí za to!
➜ Suroviny

Na čočku:
- Čočka; v sušeném stavu. Vezměte nejběžnější zelenou (hnědou) čočku, hodí se pro tento recept nejlépe.
- Studená voda;v ní čočku uvaříme
- Bobkový list; přidáme do vody při vaření čočky
- Ocet; na ochucení čočky. Přesné množství bude záležet na typu použitého octa. Pokud použijete klasický kvasný ocet jako já, dávejte si pozor na dávkování, přidávejte po lžičkách.
- Sůl
- Cukr; pro vyvážení chuti
Na cibulovou jíšku:
- Cibule
- Sádlo; nebo dobrý stolní olej typu slunečnicový či řepkový
- Mouka; na zahuštění
- Vývar z čočky; který zbyde po vaření
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
K servírování:
K čočce na kyselo patří na talíř další součásti pokrmu. Je to například volské oko, uzené maso, párek, sladkokyselé okurky, smažená cibulka. Kombinujte je podle stavu hladu a svých chuťových preferencí.
Stručný postup:
- Propláchnutou čočku vložte do hrnce a zalijte studenou vodou.
- Přidejte bobkový list a vařte, než je čočka měkká.
- Přebytečnou tekutinu slijte, uchovejte na později.
- Připravte cibulovou jíšku ze sádla, cibule a mouky.
- Přidejte k jíšce vývar z čočky, povařte.
- K jíšce přisypte uvařenou čočku.
- Ochuťte solí, octem a cukrem. Hotovou čočku na kyselo zamíchejte.
➜ Podrobný fotopostup
KROK 1: Čočku přeberte a propláchněte na cedníku pod tekoucí vodou. Vložte do hrnce. Zalijte vodou v objemu zhruba 3x větším, než má čočka. Přidejte bobkový list, hrnec přikryjte poklicí. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte čočku probublávat, než změkne.

KROK 2: Uvařenou čočku slijte, zhruba hrnek vývaru uchovejte na později.
KROK 3: Připravte si cibulovou jíšku: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větší pánvi nebo hrnci s vyšším dnem rozehřejte sádlo při střední teplotě a cibuli v něm orestujte dozlatova. Míchejte. Přidejte mouku a míchejte další dvě minuty, stále pečlivě míchejte.

Po malých dávkách přidávejte vývar z čočky, pokračujte v míchání, dokud nespotřebujete všechen vývar. Jíšku povařte na mírném ohni 15 minut, čas od času promíchejte.

KROK 4: Přidejte k hotové jíšce uvařenou čočku.

Teprve nyní osolte, přidejte ocet a špetku cukru. Promíchejte a v případě potřeby dochuťte.

➜ Servírování
Čočka na kyselo se podává teplá, obvykle ji na talíři doprovázejí nejrůznější přídavky.
Mezi nejčastější patří:
- Okurky; naložené ve sladkokyselém nálevu, nakrojené do vějířku
- Cibulové kroužky; osmažené v tuku dozlatova, lehce osolené
- Volské oko; neboli sázené vejce, smažené na pánvi
- Uzenina; osmažená klobása nebo párek
- Chléb; k čočce můžete zakousnout čerstvý krajíc chleba

➜ Šikovné tipy
- Při vaření čočky se držte instrukcí výrobce – na obalu najdete, jak dlouho se má čočka vařit. Použijete-li předvařenou čočku, bude uvařená dříve než klasická čočka bez předchozí tepelné úpravy.
- Může se stát, že při vaření čočka vsákne všechnu tekutinu a při slévání nebudete moct zachytit dostatek vývaru na zalití cibulové jíšky. Pak použijte vodu nebo jí dořeďte zachycený vývar.
- Při zalévání cibulové jíšky přidávejte vývar postupně v malých dávkách a vždy rozmíchejte. Zabráníte tím tvorbě hrudek.
Další chutné recepty:
- Kotlety na smetaně – zapečené v troubě
- Vídeňský guláš – pravý z hovězího masa
- Čočková polévka – klasická s párkem

Čočka na kyselo rychle a jednoduše
Suroviny
Na čočku:
- 250 g čočka - hnědá, v suchém stavu
- 1 l voda
- 2 bobkový list
- 1 lžička sůl
- ¼ lžička krupicový cukr
- 1-2 lžíce ocet
Cibulová jíška:
- 1 cibule - středně velká
- 1 lžíce vepřové sádlo - nebo olej; slunečnicový či řepkový
- 1 lžíce hladká mouka
- 250 ml vývar z čočky - nebo voda
Instrukce
- Čočku přeberte a propláchněte na cedníku pod tekoucí vodou. Vložte do hrnce. Zalijte vodou v objemu zhruba 3x větším, než má čočka. Přidejte bobkový list, hrnec přikryjte poklicí. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte čočku probublávat, než změkne.
- Uvařenou čočku slijte, zhruba hrnek vývaru uchovejte na později.
- Připravte si cibulovou jíšku: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větší pánvi nebo hrnci s vyšším dnem rozehřejte sádlo při střední teplotě a cibuli v něm orestujte dozlatova. Míchejte. Přidejte mouku a míchejte další dvě minuty, stále pečlivě míchejte. Po malých dávkách přidávejte vývar z čočky, pokračujte v míchání, dokud nespotřebujete všechen vývar. Jíšku povařte na mírném ohni 15 minut, čas od času promíchejte.
- Přidejte k hotové jíšce uvařenou čočku.
- Teprve nyní osolte, přidejte ocet a špetku cukru. Promíchejte a v případě potřeby dochuťte.
Poznámky
- Množství podle základního receptu vydá zhruba na 4 porce.
- SERVÍROVÁNÍ: Čočka na kyselo se podává teplá, obvykle ji na talíři doprovázejí nejrůznější přídavky. Mezi nejčastější patří vejce, sladkokyselé okurky, osmažená cibulka, uzené nebo párek.
- Při vaření čočky se držte instrukcí výrobce – na obalu najdete, jak dlouho se má čočka vařit. Použijete-li předvařenou čočku, bude uvařená dříve než klasická čočka bez předchozí tepelné úpravy.
- Při zalévání cibulové jíšky přidávejte vývar nebo tekutinu postupně v malých dávkách a vždy rozmíchejte. Zabráníte tím tvorbě hrudek.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Pepa
Naprosto skvělý výsledek, díky za detailní postup! Máme dneska k obědu, protože u nás na Nový rok čočka nemůže chybět, hlavně kvůli manželovi! Ten drží tradice, hlavně když jsou spojené s penězi, lol. Já bez uzenýho, jen s vejcem, přece jen po svátcích toho jídla bylo až až, začít nový rok s odlehčeným jídlem neuškodí.
Petra Kupská
Ó děkuji za tak milý komentář! Je mi potěšením, že u vás měl tenhle recept na čočku úspěch. Novoroční čočka je hit také u nás doma. Krásný nový rok přeji!
Leňule
Dělám z předvařené čočky, doporučuji jako rychlý a jednoduchý top recept!
Petra Kupská
Díky za komentář 🙂 Je fakt, že předvařená čočka přípravu receptu ještě více urychlí. Měla jsem dotaz na červenou čočku, ale s tou bych to nezkoušela, snadno se rozvaří a navíc do tradiční čočky na kyselo prostě nepatří.