Tenhle recept na jemný hráškový krém se smetanou a krutonky z křupavého pečiva si zamilujete! Lahodný, rychle hotový, ze základních surovin. Chutná jak dospělým, tak dětem.
➜ O receptu
Hráškový krém je polévka připravená z mraženého hrášku, který se zalévá vývarem, kuřecím nebo zeleninovým. Základ chuti tvoří cibulka s pórkem osmažená na másle. Krém je zjemněný smetanou, o zajímavý chuťový podtón se postarají lístky čerstvé máty, přidané ke krému na konci vaření.
Chutnou alternativou je tato hrachová polévka ze žlutého loupaného hrachu.
Hráškový krém se podává teplý, na talíři se zdobí hrstí chlebových krutonů.
➜ Suroviny
Na domácí hráškový krém potřebujete:
- Pórek; bílá část
- Cibule; klasická kuchyňská
- Máslo
- Mražený hrášek
- Kuřecí vývar; nebo zeleninový
- Sůl
- Pepř; černý mletý
- Smetana na šlehání; s obsahem tuku kolem 30 %
- Zakysaná smetana; s obsahem tuku kolem 15 %
- Cukr; krupicový, pro zvýraznění chutě polévky
- Máta; čerstvé lístky
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- V hrnci osmažte na másle cibuli a pórek nakrájené na nudličky.
- Přidejte hrášek, zalijte vývarem, ochuťte. Přivedeďte k varu.
- Přidejte smetanu, 1 minutu povařte.
- Stáhněte z plotny, vhodťe lístky máty.
- Hráškový krém umixujte a přepasírujte přes síto.
➜ Podrobný fotopostup
KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Z pórku odřízněte bílou část, omyjte, případně nařízněte podélně a jednotlivé vrstvy propláchněte vodou, abyste je zbavili nečistot. Poté pórek nakrájejte nadrobno.
KROK 2: V hrnci s vyšším dnem rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte do něj nakrájenou zeleninu. Restujte po dobu asi 5 minut, než zelenina změkne. Průběžně míchejte.
KROK 3: Přidejte hrášek, zvyšte teplotu a restujte dalších 5 minut, míchejte.
KROK 4: Hrášek zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a cukr. Hrnec přiklopte a přiveďte polévku k varu. Jakmile začne vřít, stáhněte teplotu na minimum.
KROK 5: Přidejte obě smetany (na šlehání i zakysanou). Zamíchejte a minutu mírně povařte. Teď vypněte sporák, už ho nebudete potřebovat, a jdeme polévku dokončit.
KROK 6: Vhoďte do hrnce s polévkou otrhané lístky máty.
KROK 7: Polévku důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Buďte trpěliví a pečliví, mixujte klidně 5 minut, abyste dostali co nejhladší krém.
KROK 8: Propasírujte polévku pomocí lžíce přes sítko do čistého hrnce. Tahle část je namáhavější, než se zdá; protlačit polévku přes zbytky slupek od hrášku chvilku potrvá. V sítku by vám měly zbýt asi 2 lžíce suchých zbytků.
KROK 9: Propasírovaný krém případně dochuťte solí a je-li potřeba, přihřejte ho. A jsme ve finále!
➜ Servírování
Hráškový krém se podává teplý jako předkrm nebo samostatné lehké jídlo. Bezprostředně před konzumací vhoďte do talíře hrst chlebových krutonů.
➜ Kuchyňské vybavení
Hráškový krém a vůbec polévky připravuji ve svém oblíbeném litinovém hrnci – nedám na něj dopustit!
Jde o masivní silnostěnný hrnec s vyšším dnem a dobře padnoucí těžkou poklicí. Je vhodný pro všechny druhy ohřevu včetně indukce, ideální do trouby pro pomalé dušení nebo pečení chleba.
➜ Šikovné tipy
- Správný šmrnc hráškovému krému propůjčují lístky čerstvé máty. Máta se přidává až nakonec a už se nevaří, jen tak zůstane chuť zachovaná a polévka bude chutnat tak, jak má.
- Hrášek nevařte dlouho, je měkký cobydup! Pokud jej necháte ve vodě probublávat dlouho, ztratí svou zelenou barvu a zešedne.
- Inspiraci k receptu na hráškový krém jsem našla v kuchařce Romana Vaňka Velká kuchařka Čech a Moravy, která patří k mým top.
- Polévku opravdu doporučuji propasírovat. Jen tak získáte jemný krém a zbytky slupek z hrášku vás nebudou škrábat v krku.
Další chutné recepty:
- Jednoduchý segedínský guláš
- Pravý šopský salát
- Křehké koláčky z tvarohového těsta
- Hospodská dršťková polévka
Hráškový krém se smetanou
Suroviny
- 70 g pórek - bílá část
- 1 cibule - středně velká
- 60 g máslo
- 350 g mražený hrášek
- 1 l kuřecí vývar - nebo zeleninový
- 1 lžička sůl
- 1 špetka pepř - černý mletý
- 150 ml smetana na šlehání - s obsahem tuku kolem 30 %
- 1 lžíce zakysaná smetana - s obsahem ruku kolem 15 %
- 1 lžička cukr krupicový
- 10 lístek máta čerstvá
Instrukce
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Z pórku odřízněte bílou část, omyjte, případně nařízněte podélně a jednotlivé vrstvy propláchněte vodou, abyste je zbavili nečistot. Poté pórek nakrájejte nadrobno.
- V hrnci s vyšším dnem rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte do něj nakrájenou zeleninu. Restujte po dobu asi 5 minut, než zelenina změkne. Průběžně míchejte.
- Přidejte hrášek, zvyšte teplotu a restujte dalších 5 minut, míchejte.
- Hrášek zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a cukr. Hrnec přiklopte a přiveďte polévku k varu. Jakmile začne vřít, stáhněte teplotu na minimum.
- Přidejte obě smetany (na šlehání i zakysanou). Zamíchejte a minutu mírně povařte. Teď vypněte sporák, už ho nebudete potřebovat, a jdeme polévku dokončit.
- Vhoďte do hrnce s polévkou otrhané lístky máty.
- Polévku důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Buďte trpěliví a pečliví, mixujte klidně 5 minut, abyste dostali co nejhladší krém.
- Propasírujte polévku pomocí lžíce přes sítko do čistého hrnce. Tahle část je namáhavější, než se zdá; protlačit polévku přes zbytky slupek od hrášku chvilku potrvá. V sítku by vám měly zbýt asi 2 lžíce suchých zbytků.
- Propasírovaný krém případně dochuťte solí a je-li potřeba, přihřejte ho.
Poznámky
- Z množství získáte asi 4 porce polévky / hráškového krému.
- SERVÍROVÁNÍ: Hráškový krém se podává teplý jako předkrm nebo samostatné lehké jídlo. Bezprostředně před konzumací vhoďte do talíře hrst chlebových krutonů.
- Správný šmrnc hráškovému krému propůjčují lístky čerstvé máty. Máta se přidává až nakonec a už se nevaří, jen tak zůstane chuť zachovaná a polévka bude chutnat tak, jak má.
- Hrášek nevařte dlouho, je měkký cobydup! Pokud jej necháte ve vodě probublávat dlouho, ztratí svou zelenou barvu a zešedne.
- PASÍROVÁNÍ: Polévku opravdu doporučuji propasírovat přes sítko. Jen tak získáte jemný krém a zbytky slupek z hrášku vás nebudou škrábat v krku.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Aťka
Milá Petro, s touhle polévkou jsi mi kápla do noty! Na zahradě mám zrovna hrášek, půjde připravit i z čerstvého, nemusím použít jen mražený? Zdraví Aťka
Petra Kupská
Ahoj Aťko, hráškový krém připrav klidně z čerstvého hrášku, pokud ho máš dostatek! U nás je čerstvý hrášek vzácný, obvykle dostaneme na vyloupání od babičky jen pár lusků, a ten jde rovnou do pusy. Doma se musíme smířit s polévkou z hrášku mraženého ? Také zdravím, Petra