• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Polévky

Hráškový krém se smetanou

Dne: 6. 8. 2021 · Upraveno: 1. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 8Sdílení

Tenhle recept na jemný hráškový krém se smetanou a krutonky z pečiva si zamilujete! Lahodný, rychle hotový, ze základních surovin. Chutná jak dospělým, tak dětem.

hráškový krém se smetanou a krutony
Obsah skrýt
❔ O receptu
? Suroviny
? Podrobný fotopostup
?️ Servírování
? Kuchyňské vybavení
? Šikovné tipy
Hráškový krém se smetanou

❔ O receptu

Hráškový krém je polévka připravená z mraženého hrášku, který se zalévá vývarem, kuřecím nebo zeleninovým. Základ chuti tvoří cibulka s pórkem osmažená na másle. Krém je zjemněný smetanou, o zajímavý chuťový podtón se postarají lístky čerstvé máty, přidané ke krému na konci vaření.

Chutnou alternativou je tato hrachová polévka ze žlutého loupaného hrachu.

Hráškový krém se podává teplý, na talíři se zdobí hrstí chlebových krutonů.

? Suroviny

  • Pórek; bílá část
  • Cibule; klasická kuchyňská
  • Máslo
  • Mražený hrášek
  • Kuřecí vývar; nebo zeleninový
  • Sůl
  • Pepř; černý mletý
  • Smetana na šlehání; s obsahem tuku kolem 30 %
  • Zakysaná smetana; s obsahem tuku kolem 15 %
  • Cukr; krupicový, pro zvýraznění chutě polévky
  • Máta; čerstvé lístky

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. V hrnci osmažte na másle cibuli a pórek nakrájené na nudličky.
  2. Přidejte hrášek, zalijte vývarem, ochuťte. Přivedeďte k varu.
  3. Přidejte smetanu, 1 minutu povařte.
  4. Stáhněte z plotny, vhodťe lístky máty.
  5. Hráškový krém umixujte a přepasírujte přes síto.

? Podrobný fotopostup

KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Z pórku odřízněte bílou část, omyjte, případně nařízněte podélně a jednotlivé vrstvy propláchněte vodou, abyste je zbavili nečistot. Poté pórek nakrájejte nadrobno.

KROK 2: V hrnci s vyšším dnem rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte do něj nakrájenou zeleninu. Restujte po dobu asi 5 minut, než zelenina změkne. Průběžně míchejte.

smažení zeleniny (cibulka a pórek) v hrnci na másle.

KROK 3: Přidejte hrášek, zvyšte teplotu a restujte dalších 5 minut, míchejte.

příprava hráškového krému.

KROK 4: Hrášek zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a cukr. Hrnec přiklopte a přiveďte polévku k varu. Jakmile začne vřít, stáhněte teplotu na minimum.

příprava hráškového krému

KROK 5: Přidejte obě smetany (na šlehání i zakysanou). Zamíchejte a minutu mírně povařte. Teď vypněte sporák, už ho nebudete potřebovat, a jdeme polévku dokončit.

přilévání smetany do polévky.

KROK 6: Vhoďte do hrnce s polévkou otrhané lístky máty.

máta v hráškovém krému.

KROK 7: Polévku důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Buďte trpěliví a pečliví, mixujte klidně 5 minut, abyste dostali co nejhladší krém.

KROK 8: Propasírujte polévku pomocí lžíce přes sítko do čistého hrnce. Tahle část je namáhavější, než se zdá; protlačit polévku přes zbytky slupek od hrášku chvilku potrvá. V sítku by vám měly zbýt asi 2 lžíce suchých zbytků.

pasírování hráškového krému přes sítko.

KROK 9: Propasírovaný krém případně dochuťte solí a je-li potřeba, přihřejte ho. A jsme ve finále!

?️ Servírování

Hráškový krém se podává teplý jako předkrm nebo samostatné lehké jídlo. Bezprostředně před konzumací vhoďte do talíře hrst chlebových krutonů.

hráškový krém se smetanou a chlebovými krutony - servírování.

? Kuchyňské vybavení

Hráškový krém a vůbec polévky připravuji ve svém oblíbeném litinovém hrnci –  nedám na něj dopustit!

Jde o masivní silnostěnný hrnec s vyšším dnem a dobře padnoucí těžkou poklicí. Je vhodný pro všechny druhy ohřevu včetně indukce, ideální do trouby pro pomalé dušení nebo pečení chleba.

? Šikovné tipy

  • Správný šmrnc hráškovému krému propůjčují lístky čerstvé máty. Máta se přidává až nakonec a už se nevaří, jen tak zůstane chuť zachovaná a polévka bude chutnat tak, jak má.
  • Hrášek nevařte dlouho, je měkký cobydup! Pokud jej necháte ve vodě probublávat dlouho, ztratí svou zelenou barvu a zešedne.
  • Inspiraci k receptu na hráškový krém jsem našla v kuchařce Romana Vaňka Velká kuchařka Čech a Moravy, která patří k mým top.
  • Polévku opravdu doporučuji propasírovat. Jen tak získáte jemný krém a zbytky slupek z hrášku vás nebudou škrábat v krku.

Další chutné recepty:

  • Jednoduchý segedínský guláš
  • Pravý šopský salát
  • Křehké koláčky z tvarohového těsta

Karta receptu

hráškový krém recept

Hráškový krém se smetanou

Petra Kupská
Tenhle recept na jemný hráškový krém se smetanou a krutonky z pečiva si zamilujete! Lahodný, rychle hotový, ze základních surovin. Chutná jak dospělým, tak dětem.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 15 mins
Pasírování 15 mins
Čas celkem 45 mins
Chod Polévka
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 348 kcal

Suroviny 

  • 70 g pórek - bílá část
  • 1 cibule - středně velká
  • 60 g máslo
  • 350 g mražený hrášek
  • 1 l kuřecí vývar - nebo zeleninový
  • 1 lžička sůl
  • 1 špetka pepř - černý mletý
  • 150 ml smetana na šlehání - s obsahem tuku kolem 30 %
  • 1 lžíce zakysaná smetana - s obsahem ruku kolem 15 %
  • 1 lžička cukr krupicový
  • 10 lístek máta čerstvá

Instrukce 

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Z pórku odřízněte bílou část, omyjte, případně nařízněte podélně a jednotlivé vrstvy propláchněte vodou, abyste je zbavili nečistot. Poté pórek nakrájejte nadrobno.
  • V hrnci s vyšším dnem rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte do něj nakrájenou zeleninu. Restujte po dobu asi 5 minut, než zelenina změkne. Průběžně míchejte.
  • Přidejte hrášek, zvyšte teplotu a restujte dalších 5 minut, míchejte.
  • Hrášek zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a cukr. Hrnec přiklopte a přiveďte polévku k varu. Jakmile začne vřít, stáhněte teplotu na minimum.
  • Přidejte obě smetany (na šlehání i zakysanou). Zamíchejte a minutu mírně povařte. Teď vypněte sporák, už ho nebudete potřebovat, a jdeme polévku dokončit.
  • Vhoďte do hrnce s polévkou otrhané lístky máty.
  • Polévku důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Buďte trpěliví a pečliví, mixujte klidně 5 minut, abyste dostali co nejhladší krém.
  • Propasírujte polévku pomocí lžíce přes sítko do čistého hrnce. Tahle část je namáhavější, než se zdá; protlačit polévku přes zbytky slupek od hrášku chvilku potrvá. V sítku by vám měly zbýt asi 2 lžíce suchých zbytků.
  • Propasírovaný krém případně dochuťte solí a je-li potřeba, přihřejte ho.

Poznámky

  • Z množství získáte asi 4 porce polévky / hráškového krému.
  • SERVÍROVÁNÍ: Hráškový krém se podává teplý jako předkrm nebo samostatné lehké jídlo. Bezprostředně před konzumací vhoďte do talíře hrst chlebových krutonů.
  • Správný šmrnc hráškovému krému propůjčují lístky čerstvé máty. Máta se přidává až nakonec a už se nevaří, jen tak zůstane chuť zachovaná a polévka bude chutnat tak, jak má.
  • Hrášek nevařte dlouho, je měkký cobydup! Pokud jej necháte ve vodě probublávat dlouho, ztratí svou zelenou barvu a zešedne.
  • PASÍROVÁNÍ: Polévku opravdu doporučuji propasírovat přes sítko. Jen tak získáte jemný krém a zbytky slupek z hrášku vás nebudou škrábat v krku.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 348kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s hráškem, Zeleninové polévky
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 8Sdílení

Další recepty:

  • Houbová polévka se smetanou
  • Lahodná polévka z čerstvých rajčat
  • Klasická čočková polévka s párkem
  • Dokonalá frankfurtská polévka s párkem

Reader Interactions

Comments

  1. Aťka

    06 srpna, 2021 at 12:28 pm

    5 stars
    Milá Petro, s touhle polévkou jsi mi kápla do noty! Na zahradě mám zrovna hrášek, půjde připravit i z čerstvého, nemusím použít jen mražený? Zdraví Aťka

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      06 srpna, 2021 at 5:05 pm

      Ahoj Aťko, hráškový krém připrav klidně z čerstvého hrášku, pokud ho máš dostatek! U nás je čerstvý hrášek vzácný, obvykle dostaneme na vyloupání od babičky jen pár lusků, a ten jde rovnou do pusy. Doma se musíme smířit s polévkou z hrášku mraženého ? Také zdravím, Petra

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT