• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Polévky

    Hráškový krém se smetanou

    Dne: 6. 8. 2021 · Aktualizováno: 7. 2. 2024 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 23Sdílení

    Tenhle recept na jemný hráškový krém se smetanou a krutonky z křupavého pečiva si zamilujete! Lahodný, rychle hotový, ze základních surovin. Chutná jak dospělým, tak dětem.

    hráškový krém se smetanou a krutony
    Obsah článku ukázat
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný fotopostup
    ➜ Servírování
    ➜ Kuchyňské vybavení
    ➜ Šikovné tipy
    Hráškový krém se smetanou

    ➜ O receptu

    Hráškový krém je polévka připravená z mraženého hrášku, který se zalévá vývarem, kuřecím nebo zeleninovým. Základ chuti tvoří cibulka s pórkem osmažená na másle. Krém je zjemněný smetanou, o zajímavý chuťový podtón se postarají lístky čerstvé máty, přidané ke krému na konci vaření.

    Chutnou alternativou je tato hrachová polévka ze žlutého loupaného hrachu.

    Hráškový krém se podává teplý, na talíři se zdobí hrstí chlebových krutonů.

    ➜ Suroviny

    Na domácí hráškový krém potřebujete:

    • Pórek; bílá část
    • Cibule; klasická kuchyňská
    • Máslo
    • Mražený hrášek
    • Kuřecí vývar; nebo zeleninový
    • Sůl
    • Pepř; černý mletý
    • Smetana na šlehání; s obsahem tuku kolem 30 %
    • Zakysaná smetana; s obsahem tuku kolem 15 %
    • Cukr; krupicový, pro zvýraznění chutě polévky
    • Máta; čerstvé lístky

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Stručný postup:

    1. V hrnci osmažte na másle cibuli a pórek nakrájené na nudličky.
    2. Přidejte hrášek, zalijte vývarem, ochuťte. Přivedeďte k varu.
    3. Přidejte smetanu, 1 minutu povařte.
    4. Stáhněte z plotny, vhodťe lístky máty.
    5. Hráškový krém umixujte a přepasírujte přes síto.

    ➜ Podrobný fotopostup

    KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Z pórku odřízněte bílou část, omyjte, případně nařízněte podélně a jednotlivé vrstvy propláchněte vodou, abyste je zbavili nečistot. Poté pórek nakrájejte nadrobno.

    KROK 2: V hrnci s vyšším dnem rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte do něj nakrájenou zeleninu. Restujte po dobu asi 5 minut, než zelenina změkne. Průběžně míchejte.

    smažení zeleniny (cibulka a pórek) v hrnci na másle.

    KROK 3: Přidejte hrášek, zvyšte teplotu a restujte dalších 5 minut, míchejte.

    příprava hráškového krému.

    KROK 4: Hrášek zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a cukr. Hrnec přiklopte a přiveďte polévku k varu. Jakmile začne vřít, stáhněte teplotu na minimum.

    příprava hráškového krému

    KROK 5: Přidejte obě smetany (na šlehání i zakysanou). Zamíchejte a minutu mírně povařte. Teď vypněte sporák, už ho nebudete potřebovat, a jdeme polévku dokončit.

    přilévání smetany do polévky.

    KROK 6: Vhoďte do hrnce s polévkou otrhané lístky máty.

    máta v hráškovém krému.

    KROK 7: Polévku důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Buďte trpěliví a pečliví, mixujte klidně 5 minut, abyste dostali co nejhladší krém.

    KROK 8: Propasírujte polévku pomocí lžíce přes sítko do čistého hrnce. Tahle část je namáhavější, než se zdá; protlačit polévku přes zbytky slupek od hrášku chvilku potrvá. V sítku by vám měly zbýt asi 2 lžíce suchých zbytků.

    pasírování hráškového krému přes sítko.

    KROK 9: Propasírovaný krém případně dochuťte solí a je-li potřeba, přihřejte ho. A jsme ve finále!

    ➜ Servírování

    Hráškový krém se podává teplý jako předkrm nebo samostatné lehké jídlo. Bezprostředně před konzumací vhoďte do talíře hrst chlebových krutonů.

    hráškový krém se smetanou a chlebovými krutony - servírování.

    ➜ Kuchyňské vybavení

    Hráškový krém a vůbec polévky připravuji ve svém oblíbeném litinovém hrnci –  nedám na něj dopustit!

    Jde o masivní silnostěnný hrnec s vyšším dnem a dobře padnoucí těžkou poklicí. Je vhodný pro všechny druhy ohřevu včetně indukce, ideální do trouby pro pomalé dušení nebo pečení chleba.

    ➜ Šikovné tipy

    • Správný šmrnc hráškovému krému propůjčují lístky čerstvé máty. Máta se přidává až nakonec a už se nevaří, jen tak zůstane chuť zachovaná a polévka bude chutnat tak, jak má.
    • Hrášek nevařte dlouho, je měkký cobydup! Pokud jej necháte ve vodě probublávat dlouho, ztratí svou zelenou barvu a zešedne.
    • Inspiraci k receptu na hráškový krém jsem našla v kuchařce Romana Vaňka Velká kuchařka Čech a Moravy, která patří k mým top.
    • Polévku opravdu doporučuji propasírovat. Jen tak získáte jemný krém a zbytky slupek z hrášku vás nebudou škrábat v krku.

    Další chutné recepty:

    • Jednoduchý segedínský guláš
    • Pravý šopský salát
    • Křehké koláčky z tvarohového těsta
    • Hospodská dršťková polévka
    hráškový krém recept

    Hráškový krém se smetanou

    Petra Kupská
    Tenhle recept na jemný hráškový krém se smetanou a krutonky z pečiva si zamilujete! Lahodný, rychle hotový, ze základních surovin. Chutná jak dospělým, tak dětem.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 15 minutes mins
    Pasírování 15 minutes mins
    Čas celkem 45 minutes mins
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 348 kcal

    Suroviny 

    • 70 g pórek - bílá část
    • 1 cibule - středně velká
    • 60 g máslo
    • 350 g mražený hrášek
    • 1 l kuřecí vývar - nebo zeleninový
    • 1 lžička sůl
    • 1 špetka pepř - černý mletý
    • 150 ml smetana na šlehání - s obsahem tuku kolem 30 %
    • 1 lžíce zakysaná smetana - s obsahem ruku kolem 15 %
    • 1 lžička cukr krupicový
    • 10 lístek máta čerstvá

    Instrukce 

    • Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Z pórku odřízněte bílou část, omyjte, případně nařízněte podélně a jednotlivé vrstvy propláchněte vodou, abyste je zbavili nečistot. Poté pórek nakrájejte nadrobno.
    • V hrnci s vyšším dnem rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte do něj nakrájenou zeleninu. Restujte po dobu asi 5 minut, než zelenina změkne. Průběžně míchejte.
    • Přidejte hrášek, zvyšte teplotu a restujte dalších 5 minut, míchejte.
    • Hrášek zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a cukr. Hrnec přiklopte a přiveďte polévku k varu. Jakmile začne vřít, stáhněte teplotu na minimum.
    • Přidejte obě smetany (na šlehání i zakysanou). Zamíchejte a minutu mírně povařte. Teď vypněte sporák, už ho nebudete potřebovat, a jdeme polévku dokončit.
    • Vhoďte do hrnce s polévkou otrhané lístky máty.
    • Polévku důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Buďte trpěliví a pečliví, mixujte klidně 5 minut, abyste dostali co nejhladší krém.
    • Propasírujte polévku pomocí lžíce přes sítko do čistého hrnce. Tahle část je namáhavější, než se zdá; protlačit polévku přes zbytky slupek od hrášku chvilku potrvá. V sítku by vám měly zbýt asi 2 lžíce suchých zbytků.
    • Propasírovaný krém případně dochuťte solí a je-li potřeba, přihřejte ho.

    Poznámky

    • Z množství získáte asi 4 porce polévky / hráškového krému.
    • SERVÍROVÁNÍ: Hráškový krém se podává teplý jako předkrm nebo samostatné lehké jídlo. Bezprostředně před konzumací vhoďte do talíře hrst chlebových krutonů.
    • Správný šmrnc hráškovému krému propůjčují lístky čerstvé máty. Máta se přidává až nakonec a už se nevaří, jen tak zůstane chuť zachovaná a polévka bude chutnat tak, jak má.
    • Hrášek nevařte dlouho, je měkký cobydup! Pokud jej necháte ve vodě probublávat dlouho, ztratí svou zelenou barvu a zešedne.
    • PASÍROVÁNÍ: Polévku opravdu doporučuji propasírovat přes sítko. Jen tak získáte jemný krém a zbytky slupek z hrášku vás nebudou škrábat v krku.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 348kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s hráškem, Zeleninové polévky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 23Sdílení

    Další recepty:

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami

    Reader Interactions

    Comments

    1. Aťka

      06 srpna, 2021 at 12:28 pm

      5 stars
      Milá Petro, s touhle polévkou jsi mi kápla do noty! Na zahradě mám zrovna hrášek, půjde připravit i z čerstvého, nemusím použít jen mražený? Zdraví Aťka

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        06 srpna, 2021 at 5:05 pm

        Ahoj Aťko, hráškový krém připrav klidně z čerstvého hrášku, pokud ho máš dostatek! U nás je čerstvý hrášek vzácný, obvykle dostaneme na vyloupání od babičky jen pár lusků, a ten jde rovnou do pusy. Doma se musíme smířit s polévkou z hrášku mraženého ? Také zdravím, Petra

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz