Jestlipak víte, čím se chlapi na Valašsku ráno posilovali, než šli do lesa rubat dříví? V chalupách se podávala hustá valašská kyselica s kysaným zelím, smetanou, slaninou a klobásou, ke které se ukusovalo z krajíce čerstvého chleba. Pojďme si tuhle poctivou polévku připravit podle léty odzkoušeného receptu!

➜ Co je kyselica
Kyselica je vydatná bílá polévka z kysaného zelí, typická pro oblast Valašska, nejvýchodnější části Moravy, sousedící se slovenskou hranicí. Kyselica je součástí tradiční valašské kuchyně, vařívala se v každé chalupě. Polévka je velmi vydatná a často nahradila samostatný hlavní chod, například oběd nebo večeři.
V současnosti kyselici najdete v nabídce regionálních restaurací a hospod po celém Valašsku.
Objevte více krajových specialit
MŮJ TIP: Českou kuchyni proslula další oblíbená polévka z kysaného zelí, zvaná zelňačka.
➜ Suroviny na kyselici

Na pravou vlaašskou kyselici potřebujete:
- Kysané zelí; i s lákem
- Brambory; varný typ A nebo B, které obsahují méně škrobu a při vaření drží lépe pohromadě
- Klobáska; například ostravská klobása
- Anglická slanina; nebo uzené maso
- Cibule; obyčejná kuchyňská
- Kysaná smetana; s obsahem tuku kolem 15-18 %
- Vepřové sádlo; lze nahradit řepkovým nebo slunečnicovým olejem
- Hladká mouka; stačí troška, na zahuštění polévky
- Mléko; použila jsem plnotučné s obsahem tuku 3,5 %. Polotučné 1,5 % bude také v pořádku.
- Koření na ochucení kyselice: Bobkový list, nové koření, celý kmín, sůl
- Voda
Rychlý postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Oškrabané brambory nakrájejte na kousky.
- Nakrájejte klobásu na kolečka, slaninu na kostičky.
- Kysané zelí s hrnkem vody, půl lžičkou kmínu, dvěma bobkovými listy a novým kořením uvařte v hrnci do měkka.
- V samostatném hrnci uvařte do poloměkka brambory v osolené vodě, do které jste přidali půl lžičky kmínu.
- Na sádle osmažte cibuli, poté přidejte klobásu a slaninu.
- Téměř uvařené brambory přidejte k uvařenému zelí i s vodou, ve které se vařily.
- Trochu mouky rozšlehejte v mléce a přilijte k polévce. Dobře zamíchejte.
- Vmíchejte usmaženou cibuli s klobásou a slaninou. Mírně povařte 15 minut.
- Nakonec přimíchejte zakysanou smetanu, případně dosolte nebo opepřete. Už nevařte.
- Valašskou kyselici podávejte s čerstvým chlebem.
➜ Jak udělat valašskou kyselici krok za krokem
KROK 1: Připravte si předem zeleninu, klobásu a slaninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Pomocí škrabky oškrábejte syrové brambory a nakrájejte je na kostky asi 2-3 cm velké. Klobásu nakrájejte na kolečka, slaninu na kostičky.

TIP: Pokud je klobása v umělém nebo tužším střívku, z klobásy jej stáhněte.
KROK 2: Kysané zelí i s nálevem dejte do většího hrnce. Přidejte hrnek vody, půl lžičku celého nebo drceného kmínu, dva bobkové listy a asi osm kuliček nového koření. Přikryjte poklicí a při mírném až středním plameni nechte probublávat zhruba 20 minut, dokud zelí nezměkne.

KROK 3: Zatímco se zelí vaří, do menšího hrnce nalijte tři hrnky vody. Osolte, přidejte půl lžičky kmínu a brambory. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a vařte do poloměkka, asi deset minut.
TIP: Po deseti minutách píchněte do brambor vidličkou. Měly by být téměř měkké, ale neměly by se rozpadat. Pokud byste vařili brambory s kysaným zelím, zůstaly by tvrdé, nezměkly by ani při delším vaření.

KROK 4: V pánvi rozehřejte sádlo při střední teplotě. Přidejte cibuli a orestujte, až začne cibule chytat barvu. Poté přidejte slaninu a kolečka klobásy a ještě chvíli smažte. Nezapomeňte míchat.

KROK 5: Téměř měkké brambory přilijte i s vodou, ve které se vařily, do hrnce s uvařeným kysaným zelím.

KROK 6: Do hrnku nalijte vlažné mléko, přidejte mouku a rozkvedlejte ji. Vznikne takzvaná záklechtka nebo Amerika, kterou polévky zahušťovaly naše babičky. Záklechtku nalijte do odstavené polévky a dobře promíchejte.
TIP: Mouka se ve vlažném mléce lépe rozpustí, nevytvoří hrudky, jako by se mohlo stát, pokud by mléko bylo studené.


KROK 7: Do kyselice dále přidejte smaženou cibuli s klobáskou a slaninou. Dobře promíchejte, polévku vraťte na sporák a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a nechte asi 15 minut provařit. Občas zamíchejte, mouka má tendenci usedat ke dnu hrnce a připalovat se.

KROK 8: Nakonec polévku dejte stranou od zdroje tepla a vlijte do ní zakysanou smetanu. Dobře promíchejte, dále už nevařte, nechte pouze prohřát. Podle potřeby dochuťte solí, případně troškou mletého černého pepře.
Dobré vědět: Pokud byste použili nízkotučnou zakysanku a polévku vařili, může se stát, že se smetana v kyselém prostředí srazí.

➜ Servírování
Valašská kyselica je hotová, pojďme ke stolu! Polévku podávejte v chladných měsících jako první obědový chod.
Polévka je vydatná, klidně ji můžete servírovat jako hlavní jídlo, pak přidejte krajíc čerstvého chleba, rohlík nebo křupavou housku.

➜ Užitečné tipy
- Až budete polévku jíst, dávejte pozor na kuličky nového koření a bobkové listy. Koření se v polévce obvykle nechává, předem se neodstraňuje.
- Druhý den se polévka rozleží, bude ještě chutnější. Také bude hustější, proto do ní při ohřívání zamíchejte lžíci nebo dvě vody.
- Recepty na pravou valašskou kyselici se často liší vesnici od vesnice. Někde do ní navíc přidávají fazole nebo houby, nikdy však nechybí kysané zelí a brambory.
Další chutné recepty:

Valašská kyselica
Suroviny
- 450 g kysané zelí - i s lákem
- 3 brambory - syrové
- 1 klobása - cca 100 g
- 100 g anglická slanina
- 1 cibule
- 180 g zakysaná smetana - s obsahem tuku asi 15-18 %
- 1 lžíce sádlo - nebo řepkový/slunečnicový olej
- 1 lžíce hladká mouka
- ¼ hrnek mléko - vlažné
- 2 ks bobkový list
- 8 kuličky nové koření
- 1 lžička kmín
- 1 lžička sůl
- 4 hrnek voda
Instrukce
- Připravte si předem zeleninu, klobásu a slaninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Pomocí škrabky oškrábejte syrové brambory a nakrájejte je na kostky asi 2-3 cm velké. Klobásu nakrájejte na kolečka, slaninu na kostičky.
- Kysané zelí i s nálevem dejte do většího hrnce. Přidejte hrnek vody, půl lžičku celého nebo drceného kmínu, dva bobkové listy a asi osm kuliček nového koření. Přikryjte poklicí a při mírném až středním plameni nechte probublávat zhruba 20 minut, dokud zelí nezměkne.
- Zatímco se zelí vaří, do menšího hrnce nalijte tři hrnky vody. Osolte, přidejte půl lžičky kmínu a brambory. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a vařte do poloměkka, asi deset minut.
- V pánvi rozehřejte sádlo při střední teplotě. Přidejte cibuli a orestujte, až začne cibule chytat barvu. Poté přidejte slaninu a kolečka klobásy a ještě chvíli smažte. Nezapomeňte míchat.
- Téměř měkké brambory přilijte i s vodou, ve které se vařily, do hrnce s uvařeným kysaným zelím.
- Do hrnku nalijte vlažné mléko, přidejte mouku a rozkvedlejte ji. Vznikne takzvaná záklechtka nebo Amerika, kterou polévky zahušťovaly naše babičky. Záklechtku nalijte do odstavené polévky a dobře promíchejte.
- Do kyselice dále přidejte smaženou cibuli s klobáskou a slaninou. Dobře promíchejte, polévku vraťte na sporák a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a nechte asi 15 minut provařit. Občas zamíchejte, mouka má tendenci usedat ke dnu hrnce a připalovat se.
- Nakonec polévku dejte stranou od zdroje tepla a vlijte do ní zakysanou smetanu. Dobře promíchejte, dále už nevařte, nechte pouze prohřát. Podle potřeby dochuťte solí, případně troškou mletého černého pepře.
Poznámky
- Vystačí asi na 6 porcí nebo 4 opravdu vydatné.
- Je-li polévka opravdu hustá, přidejte při vaření trochu vody.
- Pokud zelí obsahuje dlouhé proužky, překrájejte je na menší sousta.
- SERVÍROVÁNÍ: Polévku podávejte jako první obědový chod, případně jako samostatný chod - v tom případě doporučuji přidat krajíc čerstvého chleba nebo jiné pečivo.
- Druhý den se polévka rozleží, bude ještě chutnější. Také bude hustější, proto do ní při ohřívání zamíchejte lžíci nebo dvě vody.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu