• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Polévky

Krémová hrachová polévka

Dne: 12. 11. 2021 · Upraveno: 1. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 17Sdílení

Nejlepší hrachová polévka, klasická, poctivě připravená z loupaného žlutého hrachu. U nás se podává jako vánoční polévka, s hrstí křupavých krutonů a osmaženou slaninou. Recept? Tady je!

Hrachová polévka s krutony.
Obsah skrýt
? Suroviny
? Postup s fotkami
?️ Servírování
? Šikovné tipy
Hrachová polévka

Nepleťte si hrachovou polévku s hráškovou. Hrášková polévka se připravuje ze zeleného hrášku, čerstvého nebo mraženého, kdežto na hrachovou potřebujete suchý hrách.

MŮJ TIP: Zkuste také tuhle polévku z růžičkové kapusty (chutná fantasticky!)

? Suroviny

Hrachová polévka suroviny.

Na hrachovou polévku potřebujete:

  • Žlutý loupaný hrách; kupte ten, na kterém je napsáno, že jej není třeba předem namáčet. Doporučuji předem přebrat a propláchnout, abyste odstranili případné nečistoty.
  • Vývar; hovězí, kuřecí nebo zeleninový. Může být studený i teplý.
  • Sušená majoránka
  • Česnek
  • Mletý pepř
  • Sůl
  • Smetana na šlehání; s obsahem tuku nad 30 %
  • Slanina; plátky. Případně uzené nebo párek.
  • Sádlo; nebo stolní olej

Dále si připravte chlebové krutony. Jde to i bez nich, ale připravíte se tak o kus chuťového zážitku.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

? Postup s fotkami

KROK 1: Do hrnce vlijte vývar a přisypte hrách. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte, hrnec přiklopte a nechte probublávat, dokud hrách nezměkne. Obvykle to trvá 30-40 minut.

KROK 2: Měkký hrách rozmixujte ponorným mixérem, ale nikoliv do hladka. Polévka by měla být krémová, ale s hrubší strukturou.

KROK 3: Přidejte utřený česnek a sušenou majoránku. Tu před přidáním promněte mezi prsty.

Příprava hrachové polévky.

KROK 4: Do polévky přilijte smetanu. Promíchejte, osolte a opepřete. Dejte polévku znovu na sporák. Přiveďte ji k varu a pak hned odstavte, dál už nevařte.

Příprava hrachové polévky.

KROK 5: Plátky slaniny nakrájejte na proužky a osmažte je v pánvi na rozpuštěném sádle téměř do křupava.

Smažení slaniny.

?️ Servírování

Hrachovou polévku podávejte teplou, do talíře přidejte lžíci usmažené slaniny a vhoďte hrst chlebových krutonů. Ty přidejte do polévky až těsně před podáváním, jinak by se rozmočily.

Vánoční hrachová polévka.

Polévka je sytivá, klidně poslouží jako lehčí samostatný chod. U nás doma míváme hrachovou polévku jako tradiční součást vánočního menu.

Podívejte se na další vánoční recepty.

? Šikovné tipy

  • Místo slaniny osmažte na pánvi kostičky uzeného nebo párek nakrájený na kolečka.
  • Pokud chcete mít polévku rychle na stole, dejte pozor, abyste použili loupaný půlený hrách, který není potřeba předem namáčet.
  • Polévka je zahuštěná rozmixováním hrachu, neobsahuje žádnou mouku a je tak přirozeně bezlepková.

Další skvělé polévky:

  • Kmínová s vejcem
  • Gulášová polévka
  • Pórková s bramborem

Více receptů najdete v kategorii Polévky

Karta receptu

Hrachová polévka recept.

Hrachová polévka

Petra Kupská
Nejlepší hrachová polévka, klasická, poctivě připravená z loupaného žlutého hrachu. U nás se podává jako vánoční polévka, s hrstí křupavých krutonů a osmaženou slaninou. Recept? Tady je!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 45 mins
Čas celkem 1 hr
Chod Polévka
Kuchyně Česká
Porce 6
Kalorie 395 kcal

Suroviny 

  • 300 g žlutý loupaný hrách - půlený, vaření bez namáčení
  • 1,2 l vývar - hovězí, kuřecí nebo zeleninový
  • 1 lžička majoránka
  • 2 stroužky česnek
  • 1 špetka mletý pepř
  • sůl
  • 100 ml smetana na šlehání - obsah tuku nad 30 %
  • 100 g slanina - plátky
  • 1 lžička sádlo

Dále potřebujete:

  • 6 hrstička chlebové krutony

Instrukce 

  • Do hrnce vlijte vývar a přisypte hrách. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte, hrnec přiklopte a nechte probublávat, dokud hrách nezměkne. Obvykle to trvá 30-40 minut.
  • Měkký, uvařený hrách rozmixujte ponorným mixérem, ale nikoliv do hladka. Polévka by měla být krémová, ale s hrubší strukturou.
  • Přidejte utřený česnek a sušenou majoránku. Tu před přidáním promněte mezi prsty.
  • Do polévky přilijte smetanu. Promíchejte, osolte a opepřete. Dejte polévku znovu na sporák. Přiveďte ji k varu a pak hned odstavte, dál už nevařte.
  • Plátky slaniny nakrájejte na proužky a osmažte je v pánvi na rozpuštěném sádle téměř do křupava.

Poznámky

  • Hrachovou polévku podávejte teplou, do talíře přidejte lžíci usmažené slaniny a vhoďte hrst chlebových krutonů. Ty přidejte do polévky až těsně před podáváním, jinak by se rozmočily.
  • Místo slaniny osmažte na pánvi kostičky uzeného nebo párek nakrájený na kolečka.
  • Pokud chcete mít polévku rychle na stole, dejte pozor, abyste použili loupaný půlený hrách, který není potřeba předem namáčet.
  • Polévka je zahuštěná rozmixováním hrachu, neobsahuje žádnou mouku a je tak přirozeně bezlepková.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 395kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Luštěninové recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 17Sdílení

Další recepty:

  • Houbová polévka se smetanou
  • Lahodná polévka z čerstvých rajčat
  • Klasická čočková polévka s párkem
  • Dokonalá frankfurtská polévka s párkem

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT