Nejlepší hrachová polévka, klasická, poctivě připravená z loupaného žlutého hrachu. U nás se podává jako vánoční polévka, s hrstí křupavých chlebových krutonů a osmaženou slaninou. Recept? Tady je!
Nepleťte si hrachovou polévku s hráškovou. Hrášková polévka se připravuje ze zeleného hrášku, čerstvého nebo mraženého, kdežto na hrachovku potřebujete suchý hrách.
MŮJ TIP: Zkuste také tuhle polévku z růžičkové kapusty (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny
Na domácí hrachovou polévku potřebujete:
- Žlutý loupaný hrách; kupte ten, na kterém je napsáno, že jej není třeba předem namáčet. Doporučuji předem přebrat a propláchnout, abyste odstranili případné nečistoty.
- Vývar; hovězí, kuřecí nebo zeleninový. Může být studený i teplý.
- Sušená majoránka
- Česnek
- Mletý pepř
- Sůl
- Smetana na šlehání; s obsahem tuku nad 30 %
- Slanina; plátky. Případně uzené nebo párek.
- Sádlo; nebo stolní olej
Dále si připravte chlebové krutony. Jde to i bez nich, ale připravíte se tak o kus chuťového zážitku.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Jak udělat hrachovku
KROK 1: Do hrnce vlijte vývar a přisypte hrách. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte, hrnec přiklopte a nechte probublávat, dokud hrách nezměkne. Obvykle to trvá 30-40 minut.
KROK 2: Měkký hrách rozmixujte ponorným mixérem, ale nikoliv do hladka. Polévka by měla být krémová, ale s hrubší strukturou.
KROK 3: Přidejte utřený česnek a sušenou majoránku. Tu před přidáním promněte mezi prsty.
KROK 4: Do polévky přilijte smetanu. Promíchejte, osolte a opepřete. Dejte polévku znovu na sporák. Přiveďte ji k varu a pak hned odstavte, dál už nevařte.
KROK 5: Plátky slaniny nakrájejte na proužky a osmažte je v pánvi na rozpuštěném sádle téměř do křupava.
➜ Servírování
Hrachovou polévku podávejte teplou, do talíře přidejte lžíci usmažené slaniny a vhoďte hrst chlebových krutonů. Ty přidejte do polévky až těsně před podáváním, jinak by se rozmočily.
Polévka je sytivá, klidně poslouží jako lehčí samostatný chod. U nás doma míváme hrachovou polévku jako tradiční součást štědrovečerního menu.
Podívejte se na další vánoční recepty.
➜ Šikovné tipy
- Místo slaniny osmažte na pánvi kostičky uzeného nebo párek nakrájený na kolečka.
- Pokud chcete mít polévku rychle na stole, dejte pozor, abyste použili loupaný půlený hrách, který není potřeba předem namáčet.
- Polévka je zahuštěná rozmixováním hrachu, neobsahuje žádnou mouku a je tak přirozeně bezlepková.
Další skvělé polévky:
Více receptů najdete v kategorii Polévky
Hrachová polévka
Suroviny
- 300 g žlutý loupaný hrách - půlený, vaření bez namáčení
- 1,2 l vývar - hovězí, kuřecí nebo zeleninový
- 1 lžička majoránka
- 2 stroužky česnek
- 1 špetka mletý pepř
- sůl
- 100 ml smetana na šlehání - obsah tuku nad 30 %
- 100 g slanina - plátky
- 1 lžička sádlo
Dále potřebujete:
- 6 hrstička chlebové krutony
Instrukce
- Do hrnce vlijte vývar a přisypte hrách. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte, hrnec přiklopte a nechte probublávat, dokud hrách nezměkne. Obvykle to trvá 30-40 minut.
- Měkký, uvařený hrách rozmixujte ponorným mixérem, ale nikoliv do hladka. Polévka by měla být krémová, ale s hrubší strukturou.
- Přidejte utřený česnek a sušenou majoránku. Tu před přidáním promněte mezi prsty.
- Do polévky přilijte smetanu. Promíchejte, osolte a opepřete. Dejte polévku znovu na sporák. Přiveďte ji k varu a pak hned odstavte, dál už nevařte.
- Plátky slaniny nakrájejte na proužky a osmažte je v pánvi na rozpuštěném sádle téměř do křupava.
Poznámky
- Hrachovou polévku podávejte teplou, do talíře přidejte lžíci usmažené slaniny a vhoďte hrst chlebových krutonů. Ty přidejte do polévky až těsně před podáváním, jinak by se rozmočily.
- Místo slaniny osmažte na pánvi kostičky uzeného nebo párek nakrájený na kolečka.
- Pokud chcete mít polévku rychle na stole, dejte pozor, abyste použili loupaný půlený hrách, který není potřeba předem namáčet.
- Polévka je zahuštěná rozmixováním hrachu, neobsahuje žádnou mouku a je tak přirozeně bezlepková.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Jana
Ahoj, hrachovku jsem dělala z namáčeného hrachu. Byla naprosto skvostná. Děkuji a pěkný den Jana K.
Petra Kupská
Děkuji, Jani, za tak milý komentář!