• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Zeleninové saláty

    Jednoduchý šopský salát

    Dne: 5. 8. 2021 · Aktualizováno: 25. 9. 2021 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 38Sdílení

    Přináším tip na jeden z nejlepších letních salátů, k jehož přípravě potřebujete jen pár kousků zeleniny a slaný balkánský sýr. Vyzkoušejte šopský salát podle původního receptu!

    šopský salát
    Obsah skrýt
    ❔ Co je šopský salát?
    ?️ Původ
    ? Ingredience
    ?‍? Podrobný postup
    ?️ Servírování
    ? Šikovné tipy
    Jednoduchý šopský salát

    ❔ Co je šopský salát?

    Šopský salát je lehký salát, jehož základ tvoří nadrobno pokrájená zelenina: rajčata, papriky, okurky a cibule. Zelenina se přelije zálivkou z kvalitního stolního oleje a octa. Na závěr stačí salát posypat dostatečným množstvím nastrouhaného sýra balkánského typu a máte hotovo!

    TIP: Máte velkou úrodu rajčat? Připravte si z nich výborný domácí kečup!

    ?️ Původ

    Šopský salát pochází z Balkánského poloostrova, nejčastěji se původ přisuzuje Bulharsku.

    S původem salátu se pojí zkazka, podle níž je tento pokrm produktem socialistického turistického průmyslu.

    Někdy v padesátých letech 20. století dostali kuchaři za úkol vymyslet pokrm, který by pro zahraniční turisty charakterizoval bulharskou kuchyni. Chlapci s bílou čepicí dali hlavy dohromady, vznikl šopský salát. A lidé si ho zamilovali!

    Protože Bulharsko vždy pro Čechy představovalo oblíbenou turistickou destinaci, záhy se věhlas šopského salátu dostal i k nám, do Česka, kde jsme ho rychle přijali za svůj.

    Tip: Salát u nás zlidověl tak, že mu hezky po domácku říkáme "šopák".

    ? Ingredience

    suroviny šopský salát

    Zelenina:

    • Salátová okurka; neboli dlouhá hadovka. Máte-li čerstvě utrženou ze zahrádky, nemusíte ji loupat.
    • Rajčata; jakákoliv dobře vyzrálá rajčata
    • Paprika; do salátu se nejlépe hodí špičatá žlutobílá paprika
    • Cibule; klasická kuchyňská cibule

    Zálivka na šopský salát:

    • Slunečnicový olej; nebo řepkový olej. Vyvarovala bych se oleje olivového, který má na tento typ salátu příliš silné aroma.
    • Ocet; hlasuji pro bílý vinný ocet, protože klasický kvašený má přeci jen příliš silné aroma. Pokud jej pro přípravu zálivky přeci jen použijete, buďte opatrní a ocet přidávejte v malých dávkách – zálivka se neředí vodou, ocet v ní tedy hraje podstatnou roli.

    Sýr:

    • Balkánský sýr; my Češi jsme na tento typ sýra zvyklí, ostatně, jeho název se pro přípravu šopského salátu nabízí. Chcete-li experimentovat a nevadí vám sáhnout hlouběji do kapsy, sáhněte po řeckém sýru Feta.

    => Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ?‍? Podrobný postup

    KROK 1: Očistěte zeleninu – cibuli oloupejte, to samé okurku, pokud jste ji koupili v obchodě, nebo má příliš tuhou slupku. Papriku rozřízněte napůl a odstraňte část se semínky.

    KROK 2: Cibuli nakrájejte nadrobno. Okurku, papriku a rajčata nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 0,5-1 cm.

    nakrájená zelenina na šopský salát, příprava.

    KROK 3: Zeleninu krátce promíchejte a naaranžujte do salátové misky.

    KROK 4: Zakápněte slunečnicovým olejem a octem.

    příprava šopského salátu, zakapání zálivkou.

    KROK 5: Nakonec zeleninu posypte rozdrobeným nebo nastrouhaným balkánským sýrem.

    ?️ Servírování

    Šopský salát se podává jako příloha k hlavnímu jídlu nebo jako lehký samostatný pokrm.

    šopský salát servírovaný v misce.

    Tip: Při servírování položte na stůl misku s olejem a octem, aby si salát každý mohl dochutit.

    ? Šikovné tipy

    • Pokud salát zbyde, uložte jej přikrytý do lednice. Počítejte však s tím, že druhý den už zelenina nebude tak křupavá, jako když se salát podává čerstvý bezprostředně po přípravě.
    • Originální bulharský recept praví, že na šopský salát patří ovčí sýr nazývaný sirene. Přidává se také špetka pravého místního koření čubrica.

    Také vám bude chutnat:

    • Rajčatový salát – s cibulí
    • Hlávkový salát s kefírem – letní recept
    • Hráškový krém – se smetanou a chlebovými krutonky

    Karta receptu

    šopský salát recept

    Jednoduchý šopský salát

    Petra Kupská
    Přináším tip na jeden z nejlepších letních salátů, k jehož přípravě potřebujete jen pár kousků zeleniny a slaný balkánský sýr. Vyzkoušejte šopský salát podle původního receptu!
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Čas celkem 15 minutes mins
    Chod Salát
    Kuchyně Česká
    Porce 1
    Kalorie 295 kcal

    Suroviny 

    Zelenina:

    • ½ salátová okurka
    • 3 rajčata - vyzrálá, středně velká
    • ½ paprika - bílá špičatá
    • ½ cibule - menší

    Zálivka:

    • 1 lžíce slunečnicový olej - nebo řepkový
    • 1 lžíce bílý vinný ocet

    Dále potřebujete:

    • 50 g balkánský sýr

    Instrukce 

    • Očistěte zeleninu – cibuli oloupejte, to samé okurku, pokud jste ji koupili v obchodě, nebo má příliš tuhou slupku. Papriku rozřízněte napůl a odstraňte část se semínky.
    • Cibuli nakrájejte nadrobno. Okurku, papriku a rajčata nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 0,5-1 cm.
    • Zeleninu krátce promíchejte a naaranžujte do salátové misky.
    • Zakápněte slunečnicovým olejem a octem.
    • Nakonec zeleninu posypte rozdrobeným nebo nastrouhaným balkánským sýrem.

    Poznámky

    • Množství podle receptu je uvedeno na 1 porci. Při větším množství strávníků počet surovin jednoduše vynásobte.
    • Olej použijte slunečnicový, případně řepkový. Olivový není vhodný, má pro tento typ salátu příliš výrazné aroma.
    • Vhodný ocet je bílý vinný. Klasický kvašený ocet je příliš intenzivní, protože zálivka na šopský salát se neředí vodou.
    • Při servírování položte na stůl misku s olejem a octem, aby si salát každý mohl dochutit podle svého.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 295kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Letní saláty, Zeleninová jídla
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 38Sdílení

    Další recepty:

    • Marinovaný zelný salát podávaný v misce s vidličkou.
      Hospodský zelný salát
    • Okurkový salát v misce.
      Tradiční okurkový salát se sladkokyselou zálivkou
    • Mrkvový salát s jablkem, recept
      Šťavnatý mrkvový salát s jablkem
    • hlávkový salát s kefírem
      Hlávkový salát s kefírem

    Reader Interactions

    Comments

    1. Pavka

      05 srpna, 2021 at 3:11 pm

      5 stars
      Ahoj, díky za recept. Zeptám se – opravdu se do zálivky na šopák nepřidává voda? U nás doma ta zelenina v zálivce vždycky trochu plavala.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        05 srpna, 2021 at 10:29 pm

        Pavko do originálního šopského salátu se voda opravdu nepřidává. Zálivku tvoří jen dvě suroviny: chuťově neutrální olej, já dávám nejčastěji slunečnicový, a ocet. U octa opravdu pozor a hlídej si ruku, zejména pokud použiješ klasický kvasný ocet. Stačí připravenou zeleninku olejem i octem párkrát zacáknout, a nechat oboje na stole, aby si každý dochutil, jak chce. Ať se salát podaří! 🙂

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT