Přináším tip na jeden z nejlepších letních salátů, k jehož přípravě potřebujete jen pár kousků zeleniny a slaný balkánský sýr. Vyzkoušejte šopský salát podle původního receptu!
❔ Co je šopský salát?
Šopský salát je lehký salát, jehož základ tvoří nadrobno pokrájená zelenina: rajčata, papriky, okurky a cibule. Zelenina se přelije zálivkou z kvalitního stolního oleje a octa. Na závěr stačí salát posypat dostatečným množstvím nastrouhaného sýra balkánského typu a máte hotovo!
TIP: Máte velkou úrodu rajčat? Připravte si z nich výborný domácí kečup!
?️ Původ
Šopský salát pochází z Balkánského poloostrova, nejčastěji se původ přisuzuje Bulharsku.
S původem salátu se pojí zkazka, podle níž je tento pokrm produktem socialistického turistického průmyslu.
Někdy v padesátých letech 20. století dostali kuchaři za úkol vymyslet pokrm, který by pro zahraniční turisty charakterizoval bulharskou kuchyni. Chlapci s bílou čepicí dali hlavy dohromady, vznikl šopský salát. A lidé si ho zamilovali!
Protože Bulharsko vždy pro Čechy představovalo oblíbenou turistickou destinaci, záhy se věhlas šopského salátu dostal i k nám, do Česka, kde jsme ho rychle přijali za svůj.
Tip: Salát u nás zlidověl tak, že mu hezky po domácku říkáme "šopák".
? Ingredience
Zelenina:
- Salátová okurka; neboli dlouhá hadovka. Máte-li čerstvě utrženou ze zahrádky, nemusíte ji loupat.
- Rajčata; jakákoliv dobře vyzrálá rajčata
- Paprika; do salátu se nejlépe hodí špičatá žlutobílá paprika
- Cibule; klasická kuchyňská cibule
Zálivka na šopský salát:
- Slunečnicový olej; nebo řepkový olej. Vyvarovala bych se oleje olivového, který má na tento typ salátu příliš silné aroma.
- Ocet; hlasuji pro bílý vinný ocet, protože klasický kvašený má přeci jen příliš silné aroma. Pokud jej pro přípravu zálivky přeci jen použijete, buďte opatrní a ocet přidávejte v malých dávkách – zálivka se neředí vodou, ocet v ní tedy hraje podstatnou roli.
Sýr:
- Balkánský sýr; my Češi jsme na tento typ sýra zvyklí, ostatně, jeho název se pro přípravu šopského salátu nabízí. Chcete-li experimentovat a nevadí vám sáhnout hlouběji do kapsy, sáhněte po řeckém sýru Feta.
=> Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
?? Podrobný postup
KROK 1: Očistěte zeleninu – cibuli oloupejte, to samé okurku, pokud jste ji koupili v obchodě, nebo má příliš tuhou slupku. Papriku rozřízněte napůl a odstraňte část se semínky.
KROK 2: Cibuli nakrájejte nadrobno. Okurku, papriku a rajčata nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 0,5-1 cm.
KROK 3: Zeleninu krátce promíchejte a naaranžujte do salátové misky.
KROK 4: Zakápněte slunečnicovým olejem a octem.
KROK 5: Nakonec zeleninu posypte rozdrobeným nebo nastrouhaným balkánským sýrem.
?️ Servírování
Šopský salát se podává jako příloha k hlavnímu jídlu nebo jako lehký samostatný pokrm.
Tip: Při servírování položte na stůl misku s olejem a octem, aby si salát každý mohl dochutit.
? Šikovné tipy
- Pokud salát zbyde, uložte jej přikrytý do lednice. Počítejte však s tím, že druhý den už zelenina nebude tak křupavá, jako když se salát podává čerstvý bezprostředně po přípravě.
- Originální bulharský recept praví, že na šopský salát patří ovčí sýr nazývaný sirene. Přidává se také špetka pravého místního koření čubrica.
Také vám bude chutnat:
- Rajčatový salát – s cibulí
- Hlávkový salát s kefírem – letní recept
- Hráškový krém – se smetanou a chlebovými krutonky
Karta receptu
Jednoduchý šopský salát
Suroviny
Zelenina:
- ½ salátová okurka
- 3 rajčata - vyzrálá, středně velká
- ½ paprika - bílá špičatá
- ½ cibule - menší
Zálivka:
- 1 lžíce slunečnicový olej - nebo řepkový
- 1 lžíce bílý vinný ocet
Dále potřebujete:
- 50 g balkánský sýr
Instrukce
- Očistěte zeleninu – cibuli oloupejte, to samé okurku, pokud jste ji koupili v obchodě, nebo má příliš tuhou slupku. Papriku rozřízněte napůl a odstraňte část se semínky.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. Okurku, papriku a rajčata nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 0,5-1 cm.
- Zeleninu krátce promíchejte a naaranžujte do salátové misky.
- Zakápněte slunečnicovým olejem a octem.
- Nakonec zeleninu posypte rozdrobeným nebo nastrouhaným balkánským sýrem.
Poznámky
- Množství podle receptu je uvedeno na 1 porci. Při větším množství strávníků počet surovin jednoduše vynásobte.
- Olej použijte slunečnicový, případně řepkový. Olivový není vhodný, má pro tento typ salátu příliš výrazné aroma.
- Vhodný ocet je bílý vinný. Klasický kvašený ocet je příliš intenzivní, protože zálivka na šopský salát se neředí vodou.
- Při servírování položte na stůl misku s olejem a octem, aby si salát každý mohl dochutit podle svého.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Pavka
Ahoj, díky za recept. Zeptám se – opravdu se do zálivky na šopák nepřidává voda? U nás doma ta zelenina v zálivce vždycky trochu plavala.
Petra Kupská
Pavko do originálního šopského salátu se voda opravdu nepřidává. Zálivku tvoří jen dvě suroviny: chuťově neutrální olej, já dávám nejčastěji slunečnicový, a ocet. U octa opravdu pozor a hlídej si ruku, zejména pokud použiješ klasický kvasný ocet. Stačí připravenou zeleninku olejem i octem párkrát zacáknout, a nechat oboje na stole, aby si každý dochutil, jak chce. Ať se salát podaří! 🙂