• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Zeleninové saláty

    Hospodský zelný salát

    Dne: 6. 11. 2022 · Aktualizováno: 6. 11. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 36Sdílení

    Recept na chutný zelný salát, který dostanete v hospodě jako přílohu k hlavnímu jídlu, si jednoduše připravíte sami doma. Stačí k tomu čerstvé zelí a octová zálivka, ochucená solí, cukrem a trochou oleje.

    Hospodský zelný salát podávaný v misce s vidličkou.
    Obsah skrýt
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Co dále přidat do zelného salátu?
    ➜ Užitečné tipy
    Hospodský zelný salát

    Zelný salát se v zahraničí tradičně nazývá coleslaw a často se připravuje s majolkou a mrkví. Český klasický salát ze strouhaného zelí se připravuje bez majonézy, podobně, jako u našich německých sousedů.

    Zatímco příprava salátu je snadná a rychlá, je dobré nechat ho před servírováním v lednici na dvě hodiny odpočinout. Chutě octového dresinku krásně prolnou a zelí bude tak akorát křehké.

    MŮJ TIP: Zkuste také tradiční okurkový salát s octovou sladko kyselou zálivkou.

    ➜ Suroviny

    Suroviny na klasický hospodský salát z čerstvého zelí, včetně popisků.

    K přípravě hospodského zelného salátu potřebujete:

    • Čerstvé zelí; hlávka bílého nebo červeného zelí. V hospodě často dostanete přílohový zelný salát v obou barvách, kvůli působivému barevnému kontrastu na talíři.
    • Rostlinný olej; nejlepší je slunečnicový nebo řepkový. Nedoporučuji olivový olej, který má specifickou chuť a do české kuchyně se (alespoň v případě tohoto receptu) příliš nehodí.
    • Cukr; bílý krupicový
    • Ocet; používám kvasný s 8% kyselostí. Pokud byste chtěli použít jablečný, vinný nebo jakýkoliv jiný ocet, zkontrolujte si prosím obsah kyseliny octové. Jemnější octy bývají méně ostré a pak bude patrně potřeba množství octa upravit.
    • Sůl; k dochucení

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Hlávku zelí očistěte, ovadlé listy odstraňte. Tuhý stonek vyřízněte.
    2. Zelí nakrájejte na jemné proužky.
    3. Přidejte olej, sůl, cukr a ocet. Důkladně promněte.
    4. Zelný salát nechte v lednici dvě hodiny odpočinout.
    5. Podávejte jako přílohu na talíř k hlavnímu chodu.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Ze zelí odstraňte vnější ovadlé listy. Hlávku očistěte, rozřízněte na dvě poloviny a vyřízněte tuhý stonek. Ostrým kuchařským nožem nakrájejte zelí na tenké plátky.

    Bílé zelí nakrájené na proužky pomocí nože.

    KROK 2: Dejte vařit plnou konvici vody (asi 1,5 l). Přes hrnec položte síto. Nakrájené zelí vložte do síta a přelijte vroucí vodou. Nechte zelí okapat a zchladnout. Takto spařené zelí změkne a nebude na skus tuhé.

    Proužky nakrouhaného bílého zelí v cedníku, spařené horkou vodou.

    KROK 3: Spařené zelí přemístěte do větší mísy, zalijte rostlinným olejem, octem, a zasypte solí a cukrem. Rukama zelí jemně, ale důkladně promněte, aby se zálivka dostala do všech částí zelí.

    Nakrouhané bílé zelí v míse, ochucované solí, octem, cukrem a olejem, aby vzniknul zelný salát.

    KROK 4: Vložte mísu s ochuceným zelím do lednice a nechte alespoň dvě hodiny marinovat. Zelí zkřehne a získá tu správnou chuť.

    Marinovaný zelný salát podávaný v misce s vidličkou.

    ➜ Servírování

    Zelný salát podávejte v podobě kopečku na talíři se slaným hlavním chodem. Hodí se skvěle třeba k bramboráku, sekané pečeni, přírodně upravovaným masům.

    Ochucené zelí také můžete položit vedle talíře servírované v samostatné misce.

    ➜ Co dále přidat do zelného salátu?

    Salát lze vylepšit přidáním několika surovin a pozměnit tak jeho chuť podle vašich preferencí. Dobře se hodí například:

    • Strouhaná mrkev; nahrubo nebo najemno
    • Křen; čerstvý strouhaný (pozor na intenzitu) nebo sterilovaný
    • Kopr; odrané jemné lístky čerstvého kopru, nebo trochu sterilovaného kopru
    • Pepř; čerstvě mletý pepř pro větší říz salátu
    Vepřová pečeně podávaná s bramborovou kaší a zelným salátem.

    ➜ Užitečné tipy

    • Pokud vám salát zbyde, nic se neděje. Nechte ho v lednici, kde vydrží asi pět dní. Odleželý zelný salát nám doma chutná nejlépe! I proto jej obvykle dělávám ve větším množství.
    • Na dně mísy se salátem zbyde trochu tekutiny, vypocené salátem. Díky zálivce je chutná a pikantní, nezdráhejte se ji vypít!
    • Nepřeskakujte krok se spařením zelí vroucí vodou. Horká voda pomůže zelí změknout a lépe absorbovat zálivku při dalším marinování.

    Další chutné recepty:

    • Rajčatový salát s cibulí
    • Nakládané americké okurky
    • Dušené zelí k masu
    Marinovaný zelný salát podávaný v misce s vidličkou.

    Hospodský zelný salát

    Petra Kupská
    Recept na chutný zelný salát, který dostanete v hospodě jako přílohu k hlavnímu jídlu, si jednoduše připravíte sami doma. Stačí k tomu čerstvé zelí a octová zálivka, ochucená solí, cukrem a trochou oleje.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Marinování 2 hours hrs
    Čas celkem 2 hours hrs 20 minutes mins
    Chod Obloha
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 146 kcal

    Suroviny 

    • 500 g čerstvé zelí - bílé nebo červené, asi ½ menší hlávky
    • 2 lžíce ocet - kvasný
    • 2 lžíce krupicový cukr
    • ½ lžíce sůl
    • 3 lžíce slunečnicový olej - nebo řepkový

    Instrukce 

    • Ze zelí odstraňte vnější ovadlé listy. Hlávku očistěte, rozřízněte na dvě poloviny a vyřízněte tuhý stonek. Ostrým kuchařským nožem nakrájejte zelí na tenké plátky.
    • Dejte vařit plnou konvici vody (asi 1,5 l). Přes hrnec položte síto. Nakrájené zelí vložte do síta a přelijte vroucí vodou. Nechte zelí okapat a zchladnout. Takto spařené zelí změkne a nebude na skus tuhé.
    • Spařené zelí přemístěte do větší mísy, zalijte rostlinným olejem, octem, a zasypte solí a cukrem. Rukama zelí jemně, ale důkladně promněte, aby se zálivka dostala do všech částí zelí.
    • Vložte mísu s ochuceným zelím do lednice a nechte alespoň dvě hodiny marinovat. Zelí zkřehne a získá tu správnou chuť.

    Poznámky

    • Vystačí zhruba na 4-6 porcí hospodského zelného salátu.
    • SERVÍROVÁNÍ: Zelný salát podávejte v podobě kopečku na talíři se slaným hlavním chodem. Ochucené zelí také můžete položit vedle talíře servírované v samostatné misce.
    • Do salátu lze dále přidat jednu nebo více z těchto ingrediencí: strouhaná mrkev, kopr, křen. Pro více chuti opepřete čerstvě mletým černým pepřem.
    • Zbyl vás salát? Nechte ho v lednici, kde vydrží asi pět dní. Odleželý salát bývá ještě chutnější.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 146kcalSacharidy: 13gBílkoviny: 1gTuky: 11g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Zeleninová jídla
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 36Sdílení

    Další recepty:

    • Okurkový salát v misce.
      Tradiční okurkový salát se sladkokyselou zálivkou
    • Mrkvový salát s jablkem, recept
      Šťavnatý mrkvový salát s jablkem
    • hlávkový salát s kefírem
      Hlávkový salát s kefírem
    • rajčatový salát s cibulí recept
      Rajčatový salát s cibulí

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT