Recept na chutný zelný salát, který dostanete v hospodě jako přílohu k hlavnímu jídlu, si jednoduše připravíte sami doma. Stačí k tomu čerstvé zelí a octová zálivka, ochucená solí, cukrem a trochou oleje.

Zelný salát se v zahraničí tradičně nazývá coleslaw a často se připravuje s majolkou a mrkví. Český klasický salát ze strouhaného zelí se připravuje bez majonézy, podobně, jako u našich německých sousedů.
Zatímco příprava salátu je snadná a rychlá, je dobré nechat ho před servírováním v lednici na dvě hodiny odpočinout. Chutě octového dresinku krásně prolnou a zelí bude tak akorát křehké.
MŮJ TIP: Zkuste také tradiční okurkový salát s octovou sladko kyselou zálivkou.
➜ Suroviny

K přípravě hospodského zelného salátu potřebujete:
- Čerstvé zelí; hlávka bílého nebo červeného zelí. V hospodě často dostanete přílohový zelný salát v obou barvách, kvůli působivému barevnému kontrastu na talíři.
- Rostlinný olej; nejlepší je slunečnicový nebo řepkový. Nedoporučuji olivový olej, který má specifickou chuť a do české kuchyně se (alespoň v případě tohoto receptu) příliš nehodí.
- Cukr; bílý krupicový
- Ocet; používám kvasný s 8% kyselostí. Pokud byste chtěli použít jablečný, vinný nebo jakýkoliv jiný ocet, zkontrolujte si prosím obsah kyseliny octové. Jemnější octy bývají méně ostré a pak bude patrně potřeba množství octa upravit.
- Sůl; k dochucení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Hlávku zelí očistěte, ovadlé listy odstraňte. Tuhý stonek vyřízněte.
- Zelí nakrájejte na jemné proužky.
- Přidejte olej, sůl, cukr a ocet. Důkladně promněte.
- Zelný salát nechte v lednici dvě hodiny odpočinout.
- Podávejte jako přílohu na talíř k hlavnímu chodu.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Ze zelí odstraňte vnější ovadlé listy. Hlávku očistěte, rozřízněte na dvě poloviny a vyřízněte tuhý stonek. Ostrým kuchařským nožem nakrájejte zelí na tenké plátky.

KROK 2: Dejte vařit plnou konvici vody (asi 1,5 l). Přes hrnec položte síto. Nakrájené zelí vložte do síta a přelijte vroucí vodou. Nechte zelí okapat a zchladnout. Takto spařené zelí změkne a nebude na skus tuhé.

KROK 3: Spařené zelí přemístěte do větší mísy, zalijte rostlinným olejem, octem, a zasypte solí a cukrem. Rukama zelí jemně, ale důkladně promněte, aby se zálivka dostala do všech částí zelí.

KROK 4: Vložte mísu s ochuceným zelím do lednice a nechte alespoň dvě hodiny marinovat. Zelí zkřehne a získá tu správnou chuť.

➜ Servírování
Zelný salát podávejte v podobě kopečku na talíři se slaným hlavním chodem. Hodí se skvěle třeba k bramboráku, sekané pečeni, přírodně upravovaným masům.
Ochucené zelí také můžete položit vedle talíře servírované v samostatné misce.
➜ Co dále přidat do zelného salátu?
Salát lze vylepšit přidáním několika surovin a pozměnit tak jeho chuť podle vašich preferencí. Dobře se hodí například:
- Strouhaná mrkev; nahrubo nebo najemno
- Křen; čerstvý strouhaný (pozor na intenzitu) nebo sterilovaný
- Kopr; odrané jemné lístky čerstvého kopru, nebo trochu sterilovaného kopru
- Pepř; čerstvě mletý pepř pro větší říz salátu

➜ Užitečné tipy
- Pokud vám salát zbyde, nic se neděje. Nechte ho v lednici, kde vydrží asi pět dní. Odleželý zelný salát nám doma chutná nejlépe! I proto jej obvykle dělávám ve větším množství.
- Na dně mísy se salátem zbyde trochu tekutiny, vypocené salátem. Díky zálivce je chutná a pikantní, nezdráhejte se ji vypít!
- Nepřeskakujte krok se spařením zelí vroucí vodou. Horká voda pomůže zelí změknout a lépe absorbovat zálivku při dalším marinování.
Další chutné recepty:

Hospodský zelný salát
Suroviny
- 500 g čerstvé zelí - bílé nebo červené, asi ½ menší hlávky
- 2 lžíce ocet - kvasný
- 2 lžíce krupicový cukr
- ½ lžíce sůl
- 3 lžíce slunečnicový olej - nebo řepkový
Instrukce
- Ze zelí odstraňte vnější ovadlé listy. Hlávku očistěte, rozřízněte na dvě poloviny a vyřízněte tuhý stonek. Ostrým kuchařským nožem nakrájejte zelí na tenké plátky.
- Dejte vařit plnou konvici vody (asi 1,5 l). Přes hrnec položte síto. Nakrájené zelí vložte do síta a přelijte vroucí vodou. Nechte zelí okapat a zchladnout. Takto spařené zelí změkne a nebude na skus tuhé.
- Spařené zelí přemístěte do větší mísy, zalijte rostlinným olejem, octem, a zasypte solí a cukrem. Rukama zelí jemně, ale důkladně promněte, aby se zálivka dostala do všech částí zelí.
- Vložte mísu s ochuceným zelím do lednice a nechte alespoň dvě hodiny marinovat. Zelí zkřehne a získá tu správnou chuť.
Poznámky
- Vystačí zhruba na 4-6 porcí hospodského zelného salátu.
- SERVÍROVÁNÍ: Zelný salát podávejte v podobě kopečku na talíři se slaným hlavním chodem. Ochucené zelí také můžete položit vedle talíře servírované v samostatné misce.
- Do salátu lze dále přidat jednu nebo více z těchto ingrediencí: strouhaná mrkev, kopr, křen. Pro více chuti opepřete čerstvě mletým černým pepřem.
- Zbyl vás salát? Nechte ho v lednici, kde vydrží asi pět dní. Odleželý salát bývá ještě chutnější.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu