Letní recept s rajčaty? Zkuste tenhle fantastický rajčatový salát se zálivkou z majolky, kombinované se smetanou a kostičkami sýra. Je snadný, rychle hotový a chutná naprosto božsky.

➜ O receptu
Na rozdíl od klasického rajčatového salátu s cibulí představuje tenhle salát hebkou sametovou verzi s krémovou zálivkou, k jejíž přípravě jsem použila majonézu a zakysanou smetanu. Pro doladění chuti jsou v salátu kostičky polotvrdého sýra typu Eidam nebo Gouda.
MŮJ TIP: Máte letos přebytek rajčat a nevíte, co s nimi? Zkuste tenhle recept na domácí kečup!
➜ Suroviny

Na rajčatový salát s majonézou potřebujete:
- Vyzrálá rajčata; červená keříčková rajčata utržená přímo ze zahrady jsou top.
- Eidam; nebo Gouda. Pro více chuti použijte tučnější variantu sýra s obsahem tuku 45 %, kdo si hlídá linii, sáhne po odlehčené, 30% verzi.
- Cibule; nadrobno nakrájená
Majonézová zálivka na rajčatový salát:
- Majonéza; neboli majolka. Nespleťte si majolku s tatarkou.
- Zakysaná smetana; s obsahem tuku 15-20 %. Pokud použijete light verzi smetany (12 %), nebo jen smetanový jogurt (10 %), bude zálivka vodovější.
- Ocet; pro mírné okyselení. Já mám ráda bzenecký jablečný ocet, který je jemnější než klasický kvasný ocet.
- Na dochucení: sůl a mletý pepř
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Jak udělat rajčatový salát s majonézou
KROK 1: Rajčata opláchněte a rozřízněte na dvě poloviny. Vykrojte stopku a rajče nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 1,5 cm.
TIP: Nůž musí být dobře ostrý, aby dobře proříznul slupku rajčete. Vezměte si speciální nůž na rajčata, nebo běžný nůž před krájením přeostřete.
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Sýr nakrájejte asi na 1 cm velké kostičky.

KROK 2: Nakrájené suroviny dejte do větší mísy. Přidejte majolku a zakysanou smetanu. Ochuťte solí, pepřem a octem.
KROK 3: Vše promíchejte a dejte do lednice asi na 20 minut vychladit.

➜ Servírování
Vychlazený rajčatový salát s majonézou podávejte jako lehký chod. Přidejte plátky lehce opečeného nebo otoustovaného pečiva, pokud chcete sytivější verzi salátu.
Salát také můžete servírovat v malých miskách jako zeleninovou přílohu k hlavnímu jídlu.

➜ Užitečné tipy
- Salát je určený k rychlé spotřebě. Pokud ho necháte déle stát, majolková zálivka má tendenci zřídnout. Žádný strach však, stačí ji promíchat, na chuti salátu vodovější zálivka neubere.
- Chcete salát vylepšit? Přidejte nahrubo nasekané vařené vejce, nebo kostičky šunky.
- Původní recept počítá pouze s majolkou. Tahle verze je podle mě na léto dost těžká, zakysaná smetana zálivku příjemně odlehčí.
Další letní recepty:
- Klasický okurkový salát
- Lahodná polévka z čerstvých rajčat
- Okurkový salát se smetanou
- Rajčatová omáčka marinara

Výborný rajčatový salát s majonézou a sýrem
Suroviny
- 4 rajčata - velká, vyzrálá
- 100 g sýr - Eidam nebo Gouda
- 1 cibule - středně velká
- 150 g majonéza
- 100 g zakysaná smetana
- ½ lžíce ocet
- ¼ lžička pepř - mletý
- sůl - na ochucení
Instrukce
- Rajčata opláchněte a rozřízněte na dvě poloviny. Vykrojte stopku a rajče nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 1,5 cm.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Sýr nakrájejte asi na 1 cm velké kostičky.
- Nakrájené suroviny dejte do větší mísy. Přidejte majolku a zakysanou smetanu. Ochuťte solí, pepřem a octem.
- Vše promíchejte a dejte do lednice asi na 20 minut vychladit.
Poznámky
- Vystačí na 4 menší porce.
- Podávejte jako svačinu nebo lehkou večeři s pečivem.
- Nůž na krájení rajčat musí být ostrý, případně použijte speciální nůž na rajčata.
- Chcete salát vylepšit? Přidejte nahrubo nasekané vařené vejce, nebo kostičky šunky.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu