V létě neskutečně osvěžující, vhodný snad ke každému hlavnímu jídlu, to je okurkový salát. Mám pro vás jednoduchý a rychlý recept, jak si takový salát z okurky připravit!

➜ O receptu
Tradiční český okurkový salát se připravuje z čerstvé okurky, obvykle hadovky nebo salátovky, nastrouhané na nudličky nebo tenké plátky. K nastrouhané okurce patří sladkokyselá zálivka z vody, octa, soli a cukru. Někdo přidává trochu mletého pepře nebo lžíci dobrého stolního oleje.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle jednoduchý šopský salát (chutná fantasticky a v létě osvěží!)
➜ Suroviny

Na salát z okurky potřebujete:
- Okurka; pevná, čerstvá. Nejlépe hadovka, případně salátové okurky nebo takové, které posbíráte na zahradě. Pokud je okurka z domácí produkce, nemusíte ji předem loupat, do salátu ji nastrouhejte i se slupkou.
Zálivka na salát:
- Voda; studená
- Ocet; obyčejný kvasný, případně máte-li doma jablečný, tak ráda doporučím tento. Jablečný ocet je jemnější a nemá tak ostrou chuť. Zatímco klasický kvasný ocet má kyselost 8 %, jablečný pouze 5 %. Samozřejmě je pak třeba upravit množství octa, které do zálivky použijete. Dole v kartě receptu uvádím variantu s klasickým kvasným octem, který má většina z nás doma v kuchyňské skříňce.
- Cukr; bílý krupicový
- Sůl
- Černý pepř; čerstvě mletý z mlýnku (volitelně)
- Stolní olej; panenský olivový nebo kvalitní slunečnicový či řepkový (volitelně)
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup
- Okurku oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Na zálivku smíchejte vodu, cukr, sůl a ocet.
- Nastrouhanou okurku přelijte nálevem.
- Salát dobře promíchejte, nechte chvíli vychladit a podávejte.
➜ Detailní recept s fotkami
KROK 1: Okurku oloupejte a odřízněte špičky, obzvláště jsou-li měkké.

KROK 2: Nastrouhejte na ručním struhadle na velké slzičky, nebo na jemné plátky.

KROK 3: Připravte sladkokyselou zálivku: Do většího hrnku nalijte vodu, přidejte sůl, ocet, cukr; případně mletý pepř a trochu oleje. Dobře zamíchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí.

KROK 4: Hotovou zálivkou přelijte nastrouhanou okurku. Dobře promíchejte.
KROK 5: Salát nechte chvíli vychladit v ledničce a podávejte.

➜ Servírování
Okurkový salát podávejte k hlavnímu jídlu, skvěle se hodí k řízkům, karbanátkům, sekané nebo pečenému kuřeti.
➜ Skladování
Pokud vám nějaký salát zbyde, uložte ho v míse do ledničky, kde vydrží asi tři dny. Tento typ salátu s vodovou zálivkou není příliš vhodný k zamražení.

➜ Užitečné tipy
- Výsledná chuť salátové zálivky záleží na chuťových preferencích. Někdo dává přednost ostřejší chuti, jiný má rád nálev jemnější. Pohrajte si s postupným přidáváním octa, cukru a případně soli, aby salát chutnal podle vašich představ!
- Pokud je okurka na salát přezrálá, rozřízněte ji po délce napůl a lžící vydlabte velká bílá semena v semeníku.
- Okurkový salát vykouzlíte během chvilky. Okurku není potřeba nechat předem vypotit, stačí zalít vodovou zálivkou, promíchat a máte hotovo. Ideální bleskový recept pro zaměstnané hospodyňky!
Další chutné recepty:
- Domácí zavařované okurky
- Hlávkový salát s kefírem
- Rajčatový salát s cibulí
- Svěží okurkový salát se smetanou

Tradiční okurkový salát se sladkokyselou zálivkou
Suroviny
- 1 salátová okurka
- 450 ml voda - studená
- 2 lžíce cukr
- ½ lžíce sůl
- 2-3 lžíce ocet kvasný - s obsahem kyseliny 8 %
- ¼ lžička mletý černý pepř - volitelně
- 2 lžička olej - olivový, slunečnicový nebo řepkový
Instrukce
- Okurku oloupejte a odřízněte špičky, obzvláště jsou-li měkké.
- Nastrouhejte na ručním struhadle na velké slzičky, nebo na jemné plátky.
- Připravte sladkokyselou zálivku: Do většího hrnku nalijte vodu, přidejte sůl, ocet, cukr; případně mletý pepř a trochu oleje. Dobře zamíchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Hotovou zálivkou přelijte nastrouhanou okurku. Dobře promíchejte.
- Salát nechte chvíli vychladit v ledničce a podávejte.
Poznámky
- Z jedné okurky hadovky připravíte asi 2 porce okurkového salátu.
- SERVÍROVÁNÍ: Okurkový salát podávejte k hlavnímu jídlu, skvěle se hodí k řízkům, karbanátkům, sekané nebo pečenému kuřeti.
- SKLADOVÁNÍ: Pokud vám nějaký salát zbyde, uložte ho v míse do ledničky, kde vydrží asi tři dny. Tento typ salátu s vodovou zálivkou není příliš vhodný k zamražení.
- Výsledná chuť salátové zálivky záleží na chuťových preferencích. Někdo dává přednost ostřejší chuti, jiný má rád nálev jemnější. Pohrajte si s postupným přidáváním octa, cukru a případně soli, aby salát chutnal podle vašich představ!
- Pokud je okurka na salát přezrálá, rozřízněte ji po délce napůl a lžící vydlabte velká bílá semena v semeníku.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu