Tohle je jednoduchý a rychlý recept na hlávkový salát s kefírovým dresinkem. Hotový, než bys řekl švec, stačí pouze 4 ingredience a lehké zdravé jídlo je na světě!
❔ O receptu
Hlávkový salát s kefírem obsahuje listy hlávkového salátu, omyté a natrhané na sousta, přelité ochucenou kefírovou zálivkou. Kefírová zálivka se skládá z čerstvého kefíru, soli a octa.
Do receptu využijte pouze čerstvé, křupavé listy salátu. Zašedlé ovadlé listy, které najdete po obvodu hlávkového salátu, odstraňte.
TIP: Nemáte hlávkový salát? Klidně místo něj použijte salát ledový.
? Suroviny
Na salát s kefírovou zálivkou budeme potřebovat:
- Hlávkový salát; ideálně čerstvě utržený
- Kefír; s obsahem tuku kolem 3 %. Nezaměňujte s podmáslím, dejte si tu práci a skutečně v obchodě vyhledejte kefír, který má příjemně navinulou chuť a je pro tento recept ideální volbou.
- Sůl
- Ocet; do salátu se nejlépe hodí bílý vinný ocet. Nemáte-li ho po ruce, sáhněte po klasickém kvasném lihovém octě.
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
? Postup
- Salát rozeberte na listy, omyjte je a natrhejte na malá sousta.
- Z kefíru, soli a octa připravte zálivku.
- Salátové listy naaranžujte do misky.
- Hlávkový salát přelijte kefírovou zálivkou a servírujte.
? Šikovné tipy
- Hlavní ingrediencí tohoto receptu je kvalitní hlávkový salát. Pokud není čerstvě utržený, odstraňte první obvodovou vrstvu listů, protože ty bývají zavadlé a hořké. Vnitřní listy salátu jsou nejchutnější, mají nejkřupavější strukturu.
- Na zálivku vždy používám kefír s obsahem tuku kolem 3 %. Samotný salát neobsahuje téměř žádné kalorie a tuk v kefíru mu dodává potřebnou chuť. Kdybych použila nízkotučné podmáslí, dresink by nebyl výrazný a byl by vodnatý.
- Pokud chcete kefírové zálivce dodat pikantnější chuť, přidejte trochu mletého pepře.
Další chutné recepty:
- Šopský salát – podle původního receptu
- Rajčatový salát s cibulkou – lehký letní salát
Recept
Hlávkový salát s kefírem
Suroviny
- 1 hlávkový salát
- 200 ml kefír
- ¼ lžička sůl
- ½ lžíce ocet - bílý vinný ocet, nebo kvasný lihový
Instrukce
- Hlávkový salát rozeberte na listy, povadlé odstraňte. Listy omyjte, nechte okapat a natrhejte na malá sousta.
- Salátová zálivka: Vlijte kefír do nádobky, přidejte sůl a ocet. Prošlehejte.
- Salátové listy narovnejte do misky a zalijte kefírovou zálivkou.
Poznámky
- Na zálivku vždy používám kefír s obsahem tuku kolem 3 %. Samotný salát neobsahuje téměř žádné kalorie a tuk v kefíru mu dodává potřebnou chuť. Kdybych použila nízkotučné podmáslí, dresink by nebyl výrazný a byl by vodnatý.
- Pokud chcete kefírové zálivce dodat pikantnější chuť, přidejte trochu mletého pepře.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Pája
Za mě je zálivka na salát z kefíru TOP! Díky za recept, bude se hodit hlavně na jaře, až mi ve skleníku vylezou první saláty ?
Petra Kupská
Rádo se stalo! Pravda, pokud jsou po ruce hlávkové saláty z vlastní zahrádky, bude se recept hodit (a chutnat!) ještě více.