• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Zeleninové saláty

    Svěží okurkový salát se zakysanou smetanou

    Dne: 3. 7. 2023 · Aktualizováno: 3. 7. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 4Sdílení

    S příchodem léta začínám ve skleníku sklízet okurky ve velkém. Jedním z nejlepších okurkových salátů u nás doma je ten se zálivkou ze zakysané smetany a majolky, ochucený utřeným česnekem. Rychlá, jednoduchá, a přitom skvělá dobrota!

    Krémový okurkový salát s majonézou, v misce, podávaný s opečeným pečivem.
    Obsah skrýt
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Jak udělat smetanový okurkový salát
    ➜ Servírování
    ➜ Skladování
    ➜ Užitečné tipy
    Svěží okurkový salát se zakysanou smetanou

    ➜ O receptu

    Na tento okurkový salát krájím okurky na plátky, ne moc tenké, aby okurka zůstala křupavá. K nakrájené okurce přidám salátovou zálivku připravenou ze zakysané smetany, smíchané s majolkou, ochucené utřeným stroužkem česneku. A čím zálivku dochutit? Sůl, trošku cukru a ocet!

    MŮJ TIP: Zkuste také tenhle klasický okurkový salát se sladkokyselou zálivkou.

    ➜ Suroviny

    Ingredience na okurkový salát s majonézou, s popiskem.

    Na okurkový salát se smetanou potřebujete:

    • Okurky; ideálně čerstvě utržené. Vzala jsem malé hadovky, zrovna tak dobré budou nakladačky nebo salátové okurky. Lepší jsou mladé kusy, ty jsou křupavější než velké přerostlé okurky. Starší okurky nebo okurky s tuhou slupkou předem oloupejte.

    Smetanová zálivka:

    • Zakysaná smetana; obsah tuku minimálně 15 %, já mám raději 18-20 %. S tučnější smetanou budete mít zálivku hustější. Když použijete light smetanu (kolem 12 %) nebo smetanový jogurt (10 %), zálivka zvodnatí a bude řídká.
    • Majolka; neboli majonéza (nepleťte si s tatarkou). Majonéza přidá zálivce výrazně na chuti.
    • Česnek; utřený stroužek česneku přidá zálivce ten správný říz.
    • Ocet; buď klasický kvasný ocet, nebo jablečný – ten jsem použila já. Mám ráda bzenecký jablečný ocet, který není tak ostrý. Zatímco kvasný ocet má kyselost kolem 8 %, jablečný je jemnější s 5% obsahem kyseliny octové.
    • Cukr; pro chuťový kontrast, stačí trošku.
    • Sůl

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Jak udělat smetanový okurkový salát

    KROK 1: Okurky opláchněte, a i se slupkou nakrájejte nožem na kolečka o tloušťce kolem 2 mm. Okurky tak zůstanou hezky křupavé a nemusí se nechat předem vypotit.

    Česnek oloupejte a nožem utřete.

    Krájení okurek na kolečka, utřený česnek. Na dřevěném prkénku s nožem.

    KROK 2: Nakrájené okurky přemístěte do větší salátové mísy. Osolte, přidejte cukr, ocet, utřený česnek, zakysanou smetanu a majolku. Vše důkladně promíchejte a dejte do lednice na 20 minut odpočinout; chutě se krásně prolnou.

    Příprava okurkového salátu s majonézou, v bílé míse.

    ➜ Servírování

    Krémový okurkový salát podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu, v tom případě ho nandejte do malé mističky a položte na prostřený stůl vedle talíře s jídlem.

    Nebo si jej užijte jako lehkou večeři či svačinu v horkých letních dnech. Vezměte si větší misku a přidejte plátky toustovaného pečiva (opékám housku nebo rohlík lehounce potřené máslem na pánvičce). Salát vás tak více zasytí.

    Krémový okurkový salát s majonézou, v misce, podávaný s opečeným pečivem.

    ➜ Skladování

    Tento okurkový salát je určený k okamžité spotřebě. Pokud byste ho nechali déle stát, zálivka povolí a bude vodnatější. Na chuti to však nijak neubere.

    Mně zbyla miska salátu, přikryla jsem ji potravinářskou fresh folií a uložila do ledničky. Druhý den jsem salát vyndala z lednice asi půl hodiny před jídlem, aby se trochu ohřál při pokojové teplotě. Chuťově byl velmi dobrý.

    ➜ Užitečné tipy

    • Originální recept vyžadoval pouze majolku. Zálivka pouze z majonézy mi však přišla těžká, zejména pro horké letní dny. Nahrazení části majolky zakysanou smetanou je mnohem lepší volba!
    • Někdo přidává čerstvě mletý pepř nebo jemné chmýří z kopru. Chcete-li zajímavou chuťovou obměnu, nebojte se toto koření, resp. bylinku, v receptu vyzkoušet.
    • Pokud chcete opravdu lehkou verzi okurkového salátu, vsaďte na samotnou zakysanou smetanu. Volte spíše tučnější, s obsahem tuku min. 15 %. Salát si užijte co nejdříve, protože nevypocené okurky pouštějí do salátu tekutinu a smetana tak zvodnatí.

    Další letní recepty:

    • Rajčatový salát s cibulí
    • Šopský salát
    • Domácí zavařované okurky
    • Rajčatový salát s majonézou a sýrem
    Krémový okurkový salát s majonézou, v misce, podávaný s opečeným pečivem.

    Svěží okurkový salát se zakysanou smetanou

    Petra Kupská
    S příchodem léta začínám ve skleníku sklízet okurky ve velkém. Jedním z nejlepších okurkových salátů u nás doma je ten se zálivkou ze zakysané smetany a majolky, ochucený utřeným česnekem. Rychlá, jednoduchá, a přitom skvělá dobrota!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Čas celkem 15 minutes mins
    Chod Salát
    Kuchyně Česká
    Porce 4 porce
    Kalorie 245 kcal

    Suroviny 

    • 500 g okurky - čerstvé
    • 100 g zakysaná smetana - obsah tuku 15-18 %
    • 100 g majonéza
    • ½ lžíce jablečný ocet - nebo 1 lžička kvasný ocet
    • ½ lžička cukr
    • 1 stroužek česnek - větší
    • sůl - na dochucení, množství podle chuti

    Instrukce 

    • Okurky opláchněte, a i se slupkou nakrájejte nožem na kolečka o tloušťce kolem 2 mm. Okurky tak zůstanou hezky křupavé a nemusí se nechat předem vypotit.
    • Česnek oloupejte a nožem utřete.
    • Nakrájené okurky přemístěte do větší salátové mísy. Osolte, přidejte cukr, ocet, utřený česnek, zakysanou smetanu a majolku.
    • Vše důkladně promíchejte a dejte do lednice na 20 minut odpočinout; chutě se krásně prolnou.

    Poznámky

    • Vystačí na 3-4 menší porce
    • SERVÍROVÁNÍ: Krémový okurkový salát podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu, v tom případě ho nandejte do malé mističky a položte na prostřený stůl vedle talíře s jídlem.
    • Nebo si salát užijte jako lehkou večeři či svačinu v horkých letních dnech. Vezměte si větší misku a přidejte plátky toustovaného pečiva (opékám housku nebo rohlík lehounce potřené máslem na pánvičce). Salát vás tak více zasytí.
    • Pokud chcete opravdu lehkou verzi okurkového salátu, vsaďte na samotnou zakysanou smetanu. Volte spíše tučnější, s obsahem tuku min. 15 %. Salát si užijte co nejdříve, protože nevypocené okurky pouštějí do salátu tekutinu a smetana tak zvodnatí.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 245kcalSacharidy: 4gBílkoviny: 1gTuky: 25g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Letní saláty, Recepty s okurkou
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 4Sdílení

    Další recepty:

    • Krémový rajčatový salát s majolkou a sýrem, v misce, podávaný s opečeným chlebem.
      Výborný rajčatový salát s majonézou a sýrem
    • Marinovaný zelný salát podávaný v misce s vidličkou.
      Hospodský zelný salát
    • Okurkový salát v misce.
      Tradiční okurkový salát se sladkokyselou zálivkou
    • Mrkvový salát s jablkem, recept
      Šťavnatý mrkvový salát s jablkem

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Buchtičky servírované s vanilkovým krémem.
      Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    • Upečené švestkové koláče na plechu vyloženém pečicím papírem.
      Kynuté švestkové koláče s drobenkou

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT