S příchodem léta začínám ve skleníku sklízet okurky ve velkém. Jedním z nejlepších okurkových salátů u nás doma je ten se zálivkou ze zakysané smetany a majolky, ochucený utřeným česnekem. Rychlá, jednoduchá, a přitom skvělá dobrota!

➜ O receptu
Na tento okurkový salát krájím okurky na plátky, ne moc tenké, aby okurka zůstala křupavá. K nakrájené okurce přidám salátovou zálivku připravenou ze zakysané smetany, smíchané s majolkou, ochucené utřeným stroužkem česneku. A čím zálivku dochutit? Sůl, trošku cukru a ocet!
MŮJ TIP: Zkuste také tenhle klasický okurkový salát se sladkokyselou zálivkou.
➜ Suroviny

Na okurkový salát se smetanou potřebujete:
- Okurky; ideálně čerstvě utržené. Vzala jsem malé hadovky, zrovna tak dobré budou nakladačky nebo salátové okurky. Lepší jsou mladé kusy, ty jsou křupavější než velké přerostlé okurky. Starší okurky nebo okurky s tuhou slupkou předem oloupejte.
Smetanová zálivka:
- Zakysaná smetana; obsah tuku minimálně 15 %, já mám raději 18-20 %. S tučnější smetanou budete mít zálivku hustější. Když použijete light smetanu (kolem 12 %) nebo smetanový jogurt (10 %), zálivka zvodnatí a bude řídká.
- Majolka; neboli majonéza (nepleťte si s tatarkou). Majonéza přidá zálivce výrazně na chuti.
- Česnek; utřený stroužek česneku přidá zálivce ten správný říz.
- Ocet; buď klasický kvasný ocet, nebo jablečný – ten jsem použila já. Mám ráda bzenecký jablečný ocet, který není tak ostrý. Zatímco kvasný ocet má kyselost kolem 8 %, jablečný je jemnější s 5% obsahem kyseliny octové.
- Cukr; pro chuťový kontrast, stačí trošku.
- Sůl
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Jak udělat smetanový okurkový salát
KROK 1: Okurky opláchněte, a i se slupkou nakrájejte nožem na kolečka o tloušťce kolem 2 mm. Okurky tak zůstanou hezky křupavé a nemusí se nechat předem vypotit.
Česnek oloupejte a nožem utřete.

KROK 2: Nakrájené okurky přemístěte do větší salátové mísy. Osolte, přidejte cukr, ocet, utřený česnek, zakysanou smetanu a majolku. Vše důkladně promíchejte a dejte do lednice na 20 minut odpočinout; chutě se krásně prolnou.

➜ Servírování
Krémový okurkový salát podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu, v tom případě ho nandejte do malé mističky a položte na prostřený stůl vedle talíře s jídlem.
Nebo si jej užijte jako lehkou večeři či svačinu v horkých letních dnech. Vezměte si větší misku a přidejte plátky toustovaného pečiva (opékám housku nebo rohlík lehounce potřené máslem na pánvičce). Salát vás tak více zasytí.

➜ Skladování
Tento okurkový salát je určený k okamžité spotřebě. Pokud byste ho nechali déle stát, zálivka povolí a bude vodnatější. Na chuti to však nijak neubere.
Mně zbyla miska salátu, přikryla jsem ji potravinářskou fresh folií a uložila do ledničky. Druhý den jsem salát vyndala z lednice asi půl hodiny před jídlem, aby se trochu ohřál při pokojové teplotě. Chuťově byl velmi dobrý.
➜ Užitečné tipy
- Originální recept vyžadoval pouze majolku. Zálivka pouze z majonézy mi však přišla těžká, zejména pro horké letní dny. Nahrazení části majolky zakysanou smetanou je mnohem lepší volba!
- Někdo přidává čerstvě mletý pepř nebo jemné chmýří z kopru. Chcete-li zajímavou chuťovou obměnu, nebojte se toto koření, resp. bylinku, v receptu vyzkoušet.
- Pokud chcete opravdu lehkou verzi okurkového salátu, vsaďte na samotnou zakysanou smetanu. Volte spíše tučnější, s obsahem tuku min. 15 %. Salát si užijte co nejdříve, protože nevypocené okurky pouštějí do salátu tekutinu a smetana tak zvodnatí.
Další letní recepty:

Svěží okurkový salát se zakysanou smetanou
Suroviny
- 500 g okurky - čerstvé
- 100 g zakysaná smetana - obsah tuku 15-18 %
- 100 g majonéza
- ½ lžíce jablečný ocet - nebo 1 lžička kvasný ocet
- ½ lžička cukr
- 1 stroužek česnek - větší
- sůl - na dochucení, množství podle chuti
Instrukce
- Okurky opláchněte, a i se slupkou nakrájejte nožem na kolečka o tloušťce kolem 2 mm. Okurky tak zůstanou hezky křupavé a nemusí se nechat předem vypotit.
- Česnek oloupejte a nožem utřete.
- Nakrájené okurky přemístěte do větší salátové mísy. Osolte, přidejte cukr, ocet, utřený česnek, zakysanou smetanu a majolku.
- Vše důkladně promíchejte a dejte do lednice na 20 minut odpočinout; chutě se krásně prolnou.
Poznámky
- Vystačí na 3-4 menší porce
- SERVÍROVÁNÍ: Krémový okurkový salát podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu, v tom případě ho nandejte do malé mističky a položte na prostřený stůl vedle talíře s jídlem.
- Nebo si salát užijte jako lehkou večeři či svačinu v horkých letních dnech. Vezměte si větší misku a přidejte plátky toustovaného pečiva (opékám housku nebo rohlík lehounce potřené máslem na pánvičce). Salát vás tak více zasytí.
- Pokud chcete opravdu lehkou verzi okurkového salátu, vsaďte na samotnou zakysanou smetanu. Volte spíše tučnější, s obsahem tuku min. 15 %. Salát si užijte co nejdříve, protože nevypocené okurky pouštějí do salátu tekutinu a smetana tak zvodnatí.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu