• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Slané pečivo

    Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)

    Dne: 27. 1. 2023 · Aktualizováno: 7. 2. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 6Sdílení

    Recept na krásně nadýchané, přitom měkoučké domácí rohlíky? Mám pro vás osvědčený, za mě ten nejlepší recept. Jeho kouzlo spočívá v použití omládku a dvojitém kynutí. Rohlíky jsou úžasně měkké, přitom s jemně křupavou kůrkou. Navíc vydrží čerstvé déle než obyčejné rohlíky.

    Domácí rohlíky vyskládané na misce s utěrkou.
    Obsah skrýt
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný fotorecept:
    ➜ Servírování
    ➜ Jak skladovat rohlíky?
    ➜ Čím potírat rohlíky?
    ➜ Posypka na rohlíky
    ➜ Jak péct rohlíky?
    Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)

    ➜ O receptu

    Zkoušeli už jste někdy domácí rohlíky? Moje předchozí pokusy nekončily špatně, ale žádná hitparáda to nebyla. Rohlíky byly sice křupavé, ale rychle vysychaly a co se chuti týče, nic moc.

    Nedávno jsem narazila na recept Ivy Trhoňové z Pekárnománie.cz, která těsto zadělává z omládku. Ten se nechá 45 minut kynout, načež se k němu přisypou další suroviny, vypracuje těsto a následuje druhé kynutí.

    Těsto na rohlíky je plné bublin a výsledkem je skvostné pečivo, podobné tomu, které prodává známý pekař u nás v Liberci. Do jeho prodejen chodí půlka města, a mně se díky Ivině receptu povedlo dosáhnout podobně měkoučkých rohlíků, které jinak kupuju v tomhle pekařství.

    MŮJ TIP: Zkuste také tyhle domácí housky. Dělám je z majolky a jsou fantastické!

    ➜ Suroviny

    K přípravě domácích rohlíků potřebujete:

    Suroviny na domácí rohlíky, včetně popisku.

    Těsto na rohlíky:

    • Vlažná voda; žádné mléko
    • Sušené droždí; nebo čerstvé. S oběma typy droždí mám podobné výsledky.
    • Cukr; troška, k aktivaci droždí
    • Hladká mouka
    • Sůl
    • Olej; buď slunečnicový nebo řepkový. Pokud máte, neváhejte a vyměňte za sádlo. To by mělo být povolené, nikoliv tuhé, právě vyndané z lednice. Tuk se postará o vláčnost rohlíků.

    Posypka: celý kmín smíchaný se solí, nemletý mák

    Dále potřebujete vodu, nebo vodu smíchanou s kouskem vajíčka, na potření rohlíků.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Z mouky, vlažné vody, droždí a cukru umíchejte husté těstíčko. Nechte 45 minut kynout.
    2. K omládku přidejte zbytek mouky, sůl, olej a přilejte zbývající vlažnou vodu.
    3. Vypracujte těsto, nechte hodinu kynout v teple.
    4. Těsto rozdělte na půl. Z každého vyválejte kruh, ten rozdělte na čtyři díly.
    5. Každý díly srolujte na rohlík, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 30 minut kynout.
    6. Potřete vodou rozšlehanou s troškou vajíčka a posypte kmínem se solí, nebo mákem.
    7. Rohlíky pečte při teplotě 230 °C po dobu 10-13 minut, dokud nezezlátnou.

    ➜ Podrobný fotorecept:

    KROK 1: Omládek: Ve vlažné vodě rozpusťte cukr. Do mísy nasypte mouku a smíchejte ji se sušeným droždím, nebo do ní nadrobte droždí čerstvé. Přilijte oslazenou vodu a vše promíchejte na hustější těstíčko. Nechte v teple kynout 45 minut.

    Příprava omládku na kynuté těsto na rohlíky.
    Příprava omládku na kynuté těsto.

    KROK 2: K omládku přidejte olej, sůl a zbylou mouku s vlažnou vodou. Vymíchejte nejprve vařečkou, pak hmotu vyklopte na pracovní plochu a vypracujte na hladké, trochu lepivé těsto. Pokud příliš lepí, poprašte ho troškou mouky.

    Příprava kynutého těsta na rohlíky, přilévání vlažné vody k surovinám v míse.

    Těsto dejte kynout na další hodinu, za tu dobu by mělo zhruba zdvojnásobit objem.

    Kynuté těsto v míse, stav před kynutím.
    Vykynuté těsto na rohlíky v bílé míse.

    ⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?

    KROK 3: Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Každý bochánek vyválejte na silnější placku, tu rozdělte na čtyři části – trojúhelníky. Každý trojúhelník ještě trochu vyválejte a od širší strany k cípu srolujte. Srolovaný rohlík položte cípkem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

    Tvarování rohlíků z kynutého těsta.

    Pokračujte, až máte srolované všechny rohlíky. Dejte je na plechu na dalších 30 minut kynout.

    Vytvarované rohlíky, vyskládané na plechu před pečením.

    KROK 4: Vykynuté rohlíky potřete vodou smíchanou s troškou vajíčka. Potřené rohlíky posypte v prostřední části posypkou – mákem, kmínem, solí, sezamovým nebo lněným semínkem.

    Nakynuté rohlíky, posypané mákem a kmínem, vyskládané na plechu před pečením.

    KROK 5: Rozpalte troubu na 230 °C (dolní a horní ohřev, bez horkovzduchu). Rohlíky pečte po dobu 10-13 minut, dokud povrch nezezlátne.

    Upečené domácí rohlíky.

    ➜ Servírování

    Upečené rohlíky chutnají potřené máslem a marmeládou, obložené sýrem, šunkou, nebo s třeba s nějakou dobrou pomazánkou. Rohlíky výborně poslouží jako příloha, například k nějaké dobré polévce, pečenému masu. Rovné rohlíky nakrájíte na kolečka a připravíte z nich jednohubky na párty a rodinné oslavy.

    Starší rohlíky využijete pro přípravu houskových knedlíků, chlebových krutonů do polévky. Suché rohlíky pak semelete do domácí strouhanky.

    Domácí kynuté rohlíky.

    ➜ Jak skladovat rohlíky?

    Rohlíky chutnají nejlépe čerstvé, ten samý den, co je upečete. Tyto rohlíky však mají tu výhodu, že vydrží čerstvé déle než rohlíky obyčejné.

    Uchovávejte je buď zabalené v textilní utěrce, nebo plastovém sáčku.

    Rohlíky lze také s úspěchem zamrazit. Do mrazáku je dejte co nejdříve po upečení a vychladnutí. Až je z mrazáku vyndáte a rozmrazíte, budou chutnat jako čerstvě upečené. Dejte zamrazit v uzavíratelných plastových sáčcích.

    ➜ Čím potírat rohlíky?

    Aby rohlíky při pečení získaly lesk, je vhodné je potřít. Nejjednodušší způsob je potření rohlíků obyčejnou vodou, která však příliš lesku nedodá. Nejlepších výsledků dosáhnete potřením rohlíků vodou, ve kterém rozmícháte trochu vajíčka.

    Pokud vejce potřete rozšlehaným vejcem, nebo dokonce jen rozšlehaným žloutkem, upečený rohlík bude na pohled lesklý a zlatavý, nicméně klasické rohlíky se tímto způsobem nepřipravují.

    ➜ Posypka na rohlíky

    Rohlíky můžete před upečením posypat a zvýšit tak jejich chuť. Čím sypat rohlíky? Záleží na vašich chuťových preferencích. Nejčastěji se rohlíky sypou nemletým mákem, solí, celým kmínem smíchaným se solí, sezamovými nebo lněnými semínky. Pokud nechcete rohlíky ničím sypat, klidně je upečte bez posypky.

    ➜ Jak péct rohlíky?

    Rohlíky se pečou spíše krátce při vyšší teplotě. Pokud byste je pekly dlouhou na nižší teplotu, byly by tužší, nikoliv nadýchané, a bez zlatavé kůrky. Obecně platí, že rohlíky se pečou v troubě předehřáté na 230 °C po dobu 10-13 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.

    Další recepty na domácí pečivo:

    • Domácí chlebíčková veka
    • Bramborový bác
    • Slovenská paska
    Domácí kynuté rohlíky.

    Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)

    Petra Kupská
    Recept na krásně nadýchané, přitom měkoučké domácí rohlíky? Mám pro vás osvědčený, za mě ten nejlepší recept. Jeho kouzlo spočívá v použití omládku a dvojitém kynutí. Rohlíky jsou úžasně měkké, přitom s jemně křupavou kůrkou. Navíc vydrží čerstvé déle než obyčejné rohlíky.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 mins
    Vaření / Pečení 15 mins
    Kynutí 2 hrs 15 mins
    Čas celkem 2 hrs 45 mins
    Chod Slané pečivo
    Kuchyně Česká
    Porce 8 rohlíků

    Suroviny 

    Omládek:

    • 120 ml vlažná voda
    • 1 lžička krupicový cukr
    • 1 lžička sušené droždí - nebo 15 g čerstvé droždí
    • 130 g hladká mouka

    Na dohotovení těsta na rohlíky:

    • 2 lžíce olej - řepkový nebo slunečnicový, případně povolené vepřové sádlo
    • 2 lžička sůl
    • 390 g hladká mouka
    • 160 ml vlažná voda

    Další:

    • voda rozmíchaná s kouskem vajíčka - na potření rohlíků
    • celý mák, kmín, sůl - na posypku

    Instrukce 

    • Omládek: Ve vlažné vodě rozpusťte cukr. Do mísy nasypte mouku a smíchejte ji se sušeným droždím, nebo do ní nadrobte droždí čerstvé. Přilijte oslazenou vodu a vše promíchejte na hustější těstíčko. Nechte v teple kynout 45 minut.
    • K omládku přidejte olej, sůl a zbylou mouku s vlažnou vodou. Vymíchejte nejprve vařečkou, pak hmotu vyklopte na pracovní plochu a vypracujte na hladké, trochu lepivé těsto. Pokud příliš lepí, poprašte ho troškou mouky.
    • Těsto dejte kynout na další hodinu, za tu dobu by mělo zhruba zdvojnásobit objem.
    • Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Každý bochánek vyválejte na silnější placku, tu rozdělte na čtyři části – trojúhelníky. Každý trojúhelník ještě trochu vyválejte a od širší strany k cípu srolujte. Srolovaný rohlík položte cípkem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
    • Pokračujte, až máte srolované všechny rohlíky. Dejte je na plechu na dalších 30 minut kynout.
    • Vykynuté rohlíky potřete vodou smíchanou s troškou vajíčka. Potřené rohlíky posypte v prostřední části posypkou – mákem, kmínem, solí, sezamovým nebo lněným semínkem.
    • Rozpalte troubu na 230 °C (dolní a horní ohřev, bez horkovzduchu). Rohlíky pečte po dobu 10-13 minut, dokud povrch nezezlátne.

    Poznámky

    • Vystačí na 8 velkých rohlíků.
    • Inspiraci k receptu jsem našla na webu Pekarnomanie.cz, na základě komentářů jsem poměr surovin mírně upravila.
    • V původním receptu se při přípravě omládku používá sladěnka nebo med, s cukrem však recept funguje zcela bez problémů.
    • Rohlíky vydrží dva až tři dny krásně měkké, rozhodně déle, než obyčejné rohlíky z obchodu. 
    • Doporučuji připravit rohlíky v dvojnásobném množství a část zamrazit. Rohlíky zamrazte co nejdříve po upečení, jakmile vychladnou. 
     

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Tradiční české recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 6Sdílení

    Další recepty:

    • Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.
      Bramborový bác
    • Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.
      Tradiční zelňáky v troubě
    • Sýrové sušenky vyskládané na talířku.
      Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru
    • velikonoční paska slovenský chléb
      Slovenská paska, velikonoční chléb

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT