• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Slané pečivo

    Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)

    Dne: 27. 1. 2023 · Aktualizováno: 7. 2. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 114Sdílení

    Recept na krásně nadýchané, přitom měkoučké domácí rohlíky? Mám pro vás osvědčený, za mě ten nejlepší recept. Jeho kouzlo spočívá v použití omládku a dvojitém kynutí. Rohlíky jsou úžasně měkké, přitom s jemně křupavou kůrkou. Navíc vydrží čerstvé déle než obyčejné rohlíky.

    Domácí rohlíky vyskládané na misce s utěrkou.
    Obsah článku ukázat
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný fotorecept:
    ➜ Servírování
    ➜ Jak skladovat rohlíky?
    ➜ Čím potírat rohlíky?
    ➜ Posypka na rohlíky
    ➜ Jak péct rohlíky?
    Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)

    ➜ O receptu

    Zkoušeli už jste někdy domácí rohlíky? Moje předchozí pokusy nekončily špatně, ale žádná hitparáda to nebyla. Rohlíky byly sice křupavé, ale rychle vysychaly a co se chuti týče, nic moc.

    Nedávno jsem narazila na recept Ivy Trhoňové z Pekárnománie.cz, která těsto zadělává z omládku. Ten se nechá 45 minut kynout, načež se k němu přisypou další suroviny, vypracuje těsto a následuje druhé kynutí.

    Těsto na rohlíky je plné bublin a výsledkem je skvostné pečivo, podobné tomu, které prodává známý pekař u nás v Liberci. Do jeho prodejen chodí půlka města, a mně se díky Ivině receptu povedlo dosáhnout podobně měkoučkých rohlíků, které jinak kupuju v tomhle pekařství.

    MŮJ TIP: Zkuste také tyhle domácí housky. Dělám je z majolky a jsou fantastické!

    ➜ Suroviny

    K přípravě domácích rohlíků potřebujete:

    Suroviny na domácí rohlíky, včetně popisku.

    Těsto na rohlíky:

    • Vlažná voda; žádné mléko
    • Sušené droždí; nebo čerstvé. S oběma typy droždí mám podobné výsledky.
    • Cukr; troška, k aktivaci droždí
    • Hladká mouka
    • Sůl
    • Olej; buď slunečnicový nebo řepkový. Pokud máte, neváhejte a vyměňte za sádlo. To by mělo být povolené, nikoliv tuhé, právě vyndané z lednice. Tuk se postará o vláčnost rohlíků.

    Posypka: celý kmín smíchaný se solí, nemletý mák

    Dále potřebujete vodu, nebo vodu smíchanou s kouskem vajíčka, na potření rohlíků.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Z mouky, vlažné vody, droždí a cukru umíchejte husté těstíčko. Nechte 45 minut kynout.
    2. K omládku přidejte zbytek mouky, sůl, olej a přilejte zbývající vlažnou vodu.
    3. Vypracujte těsto, nechte hodinu kynout v teple.
    4. Těsto rozdělte na půl. Z každého vyválejte kruh, ten rozdělte na čtyři díly.
    5. Každý díly srolujte na rohlík, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 30 minut kynout.
    6. Potřete vodou rozšlehanou s troškou vajíčka a posypte kmínem se solí, nebo mákem.
    7. Rohlíky pečte při teplotě 230 °C po dobu 10-13 minut, dokud nezezlátnou.

    ➜ Podrobný fotorecept:

    KROK 1: Omládek: Ve vlažné vodě rozpusťte cukr. Do mísy nasypte mouku a smíchejte ji se sušeným droždím, nebo do ní nadrobte droždí čerstvé. Přilijte oslazenou vodu a vše promíchejte na hustější těstíčko. Nechte v teple kynout 45 minut.

    Příprava omládku na kynuté těsto na rohlíky.
    Příprava omládku na kynuté těsto.

    KROK 2: K omládku přidejte olej, sůl a zbylou mouku s vlažnou vodou. Vymíchejte nejprve vařečkou, pak hmotu vyklopte na pracovní plochu a vypracujte na hladké, trochu lepivé těsto. Pokud příliš lepí, poprašte ho troškou mouky.

    Příprava kynutého těsta na rohlíky, přilévání vlažné vody k surovinám v míse.

    Těsto dejte kynout na další hodinu, za tu dobu by mělo zhruba zdvojnásobit objem.

    Kynuté těsto v míse, stav před kynutím.
    Vykynuté těsto na rohlíky v bílé míse.

    ⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?

    KROK 3: Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Každý bochánek vyválejte na silnější placku, tu rozdělte na čtyři části – trojúhelníky. Každý trojúhelník ještě trochu vyválejte a od širší strany k cípu srolujte. Srolovaný rohlík položte cípkem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

    Tvarování rohlíků z kynutého těsta.

    Pokračujte, až máte srolované všechny rohlíky. Dejte je na plechu na dalších 30 minut kynout.

    Vytvarované rohlíky, vyskládané na plechu před pečením.

    KROK 4: Vykynuté rohlíky potřete vodou smíchanou s troškou vajíčka. Potřené rohlíky posypte v prostřední části posypkou – mákem, kmínem, solí, sezamovým nebo lněným semínkem.

    Nakynuté rohlíky, posypané mákem a kmínem, vyskládané na plechu před pečením.

    KROK 5: Rozpalte troubu na 230 °C (dolní a horní ohřev, bez horkovzduchu). Rohlíky pečte po dobu 10-13 minut, dokud povrch nezezlátne.

    Upečené domácí rohlíky.

    ➜ Servírování

    Upečené rohlíky chutnají potřené máslem a marmeládou, obložené sýrem, šunkou, nebo s třeba s nějakou dobrou pomazánkou. Rohlíky výborně poslouží jako příloha, například k nějaké dobré polévce, pečenému masu. Rovné rohlíky nakrájíte na kolečka a připravíte z nich jednohubky na párty a rodinné oslavy.

    Starší rohlíky využijete pro přípravu houskových knedlíků, chlebových krutonů do polévky. Suché rohlíky pak semelete do domácí strouhanky.

    Domácí kynuté rohlíky.

    ➜ Jak skladovat rohlíky?

    Rohlíky chutnají nejlépe čerstvé, ten samý den, co je upečete. Tyto rohlíky však mají tu výhodu, že vydrží čerstvé déle než rohlíky obyčejné.

    Uchovávejte je buď zabalené v textilní utěrce, nebo plastovém sáčku.

    Rohlíky lze také s úspěchem zamrazit. Do mrazáku je dejte co nejdříve po upečení a vychladnutí. Až je z mrazáku vyndáte a rozmrazíte, budou chutnat jako čerstvě upečené. Dejte zamrazit v uzavíratelných plastových sáčcích.

    ➜ Čím potírat rohlíky?

    Aby rohlíky při pečení získaly lesk, je vhodné je potřít. Nejjednodušší způsob je potření rohlíků obyčejnou vodou, která však příliš lesku nedodá. Nejlepších výsledků dosáhnete potřením rohlíků vodou, ve kterém rozmícháte trochu vajíčka.

    Pokud vejce potřete rozšlehaným vejcem, nebo dokonce jen rozšlehaným žloutkem, upečený rohlík bude na pohled lesklý a zlatavý, nicméně klasické rohlíky se tímto způsobem nepřipravují.

    ➜ Posypka na rohlíky

    Rohlíky můžete před upečením posypat a zvýšit tak jejich chuť. Čím sypat rohlíky? Záleží na vašich chuťových preferencích. Nejčastěji se rohlíky sypou nemletým mákem, solí, celým kmínem smíchaným se solí, sezamovými nebo lněnými semínky. Pokud nechcete rohlíky ničím sypat, klidně je upečte bez posypky.

    ➜ Jak péct rohlíky?

    Rohlíky se pečou spíše krátce při vyšší teplotě. Pokud byste je pekly dlouhou na nižší teplotu, byly by tužší, nikoliv nadýchané, a bez zlatavé kůrky. Obecně platí, že rohlíky se pečou v troubě předehřáté na 230 °C po dobu 10-13 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.

    Další recepty na domácí pečivo:

    • Domácí chlebíčková veka
    • Bramborový bác
    • Slovenská paska
    Domácí kynuté rohlíky.

    Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)

    Petra Kupská
    Recept na krásně nadýchané, přitom měkoučké domácí rohlíky? Mám pro vás osvědčený, za mě ten nejlepší recept. Jeho kouzlo spočívá v použití omládku a dvojitém kynutí. Rohlíky jsou úžasně měkké, přitom s jemně křupavou kůrkou. Navíc vydrží čerstvé déle než obyčejné rohlíky.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 15 minutes mins
    Kynutí 2 hours hrs 15 minutes mins
    Čas celkem 2 hours hrs 45 minutes mins
    Chod Slané pečivo
    Kuchyně Česká
    Porce 8 rohlíků

    Suroviny 

    Omládek:

    • 120 ml vlažná voda
    • 1 lžička krupicový cukr
    • 1 lžička sušené droždí - nebo 15 g čerstvé droždí
    • 130 g hladká mouka

    Na dohotovení těsta na rohlíky:

    • 2 lžíce olej - řepkový nebo slunečnicový, případně povolené vepřové sádlo
    • 2 lžička sůl
    • 390 g hladká mouka
    • 160 ml vlažná voda

    Další:

    • voda rozmíchaná s kouskem vajíčka - na potření rohlíků
    • celý mák, kmín, sůl - na posypku

    Instrukce 

    • Omládek: Ve vlažné vodě rozpusťte cukr. Do mísy nasypte mouku a smíchejte ji se sušeným droždím, nebo do ní nadrobte droždí čerstvé. Přilijte oslazenou vodu a vše promíchejte na hustější těstíčko. Nechte v teple kynout 45 minut.
    • K omládku přidejte olej, sůl a zbylou mouku s vlažnou vodou. Vymíchejte nejprve vařečkou, pak hmotu vyklopte na pracovní plochu a vypracujte na hladké, trochu lepivé těsto. Pokud příliš lepí, poprašte ho troškou mouky.
    • Těsto dejte kynout na další hodinu, za tu dobu by mělo zhruba zdvojnásobit objem.
    • Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Každý bochánek vyválejte na silnější placku, tu rozdělte na čtyři části – trojúhelníky. Každý trojúhelník ještě trochu vyválejte a od širší strany k cípu srolujte. Srolovaný rohlík položte cípkem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
    • Pokračujte, až máte srolované všechny rohlíky. Dejte je na plechu na dalších 30 minut kynout.
    • Vykynuté rohlíky potřete vodou smíchanou s troškou vajíčka. Potřené rohlíky posypte v prostřední části posypkou – mákem, kmínem, solí, sezamovým nebo lněným semínkem.
    • Rozpalte troubu na 230 °C (dolní a horní ohřev, bez horkovzduchu). Rohlíky pečte po dobu 10-13 minut, dokud povrch nezezlátne.

    Poznámky

    • Vystačí na 8 velkých rohlíků.
    • Inspiraci k receptu jsem našla na webu Pekarnomanie.cz, na základě komentářů jsem poměr surovin mírně upravila.
    • V původním receptu se při přípravě omládku používá sladěnka nebo med, s cukrem však recept funguje zcela bez problémů.
    • Rohlíky vydrží dva až tři dny krásně měkké, rozhodně déle, než obyčejné rohlíky z obchodu. 
    • Doporučuji připravit rohlíky v dvojnásobném množství a část zamrazit. Rohlíky zamrazte co nejdříve po upečení, jakmile vychladnou. 
     

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Tradiční české recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 114Sdílení

    Další recepty:

    • Upečený slaný závin z listového těsta, kousky závinu na dřevěném prkénku.
      Závin s kysaným zelím
    • Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
      Překládané škvarkové pagáče
    • Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.
      Bramborový bác
    • Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.
      Tradiční zelňáky v troubě

    Reader Interactions

    Comments

    1. Kateřina

      26 září, 2023 at 4:25 pm

      Dobry den,jen male upozorneni.Pri zmene davky se bohuzel neprepocita mnozstvi cerstveho drozdi.Bohuzel jsem si nevsimla,kdyz jsem si tukla dve davky.Rohliky uplne nadychane prave nebyly a nyni jsem zrejme prisla na to,proc🙂Jdu zkusit z jedné davky😄😄😄

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        04 listopadu, 2023 at 5:50 pm

        Jejda, to mě mrzí. Je pravda, že na kartě receptu se přepočítávají jen údaje uváděné před surovinami vlevo. Napravo slouží jen pro doplňující informaci. Moc se omlouvám a doufám, že druhý pokus vyšel na jedničku!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz